فهرست مطالب

نشریه مطالعات کمی در مدیریت
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالحمید رشیدی راد، صدیقه محمداسماعیل صفحات 5-24

    این پژوهش به رتبهبندی عوامل موثر بر توسعه بازارهای هدف صادرات صنایع جانبی نیشکر با رویکرد کارآفرینی بینالملل پایدار پرداخته است. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها جز تحقیقات توصیفی-پیمایشی محسوب میشود. جامعه آماری پژوهش شامل متخصصین در حوزه صنعت نیشکر بوده است و با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 51 نفر از افراد خبره انتخاب شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است. در این پژوهش به منظور رتبه بندی شاخصهای توسعه صادرات از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی و برای رتبه بتدی راهکارهای توسعه بازار هدف صنایع جانبی نیشکر از روش تاپسیس استفاده شده است. رتبه بندی شاخصها نشان میدهد که به ترتیب شاخصهای "نگرش توسعه پایدار"، "هنجار اجتماعی"، و "وضعیت کنونی از نظر امکان سنجی درک شده" در اولویت قرار دارند. با توجه به اوزان محاسبه شده شاخصها و استفاده از روش تاپسیس نتایج رتبهبندی راهکارها نشان داد که به ترتیب "توسعه استفاده از روندهای بین المللی"، "قابلیت شبکهس ازی" و "سنجش و تحقیقات بازار به عنوان مهمترین راهکارهای توسعه بازارهای هدف صادرات صنایع جانبی نیشکر با رویکرد کارآفرینی بینالمللی پایدار در استان خوزستان بایستی در نظر گرفته شود. نتایج این پژوهش تبیینکننده این موضوع است که در حوزه صادرات محصولات کشاورزی از جمله صنعت نیشکر علاوه بر تمرکز بر رویکرد کارآفرینی در حوزه بینالملل در حال حاضر مسایل زیست محیطی اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است و شرکتهای صادراتی صنایع جانبی نیشکر بایستی رویکرد پایداری در حوزه مسایل زیست محیطی را در این زمینه لحاظ کنند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی بین الملل، پایداری، صادرات، نیشکر و استان خوزستان
  • علی درستی، افشین رهنما قره خان بیگلو، فریده بابایی صفحات 25-49

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگیهای شخصیتی  نوعدوستی و جمعگرایی، عوامل اجتماعی هنجارهای ذهنی و میزان قابل رویت بودن فعالیتهای حامی محیط زیست و ارزشهای مذهبی بر قصد خرید سبز مصرفکنندگان است. داده ها برای پژوهش حاضر از طریق پرسشنامه و از میان 215 نفر دانشجویان دانشگاه اصفهان جمع آوری گردید. به منظور تحلیل داده ها و آزمون فرضیات از روش مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی   PLS و به وسیله نرم افزار Smart PLS version 210 استفاده شد. نتایج پژوهش بیانگر تاثیر معنی دار نوع دوستی، هنجارهای ذهنی و ارزشهای مذهبی بر قصد خرید سبز بود. اما تاثیر جمعگرایی و میزان قابل رویت بودن فعالیتهای حامی محیطزیست بر رفتار خرید سبز معنیدار شناخته نشد. جامعه آماری پژوهش حاضر محدود به دانشجویان دانشگاه اصفهان بود، بنابراین در تعمیم نتایج این پژوهش به سایر جوامع آماری با ویژگیهای فرهنگی و جمعیت شناختی متفاوت بایستی احتیاط کرد. نتایج پژوهش حاضر تاثیر عوامل مختلف در رفتار خرید سبز مصرف کنندگان را بررسی میکند. شناخت عوامل تاثیرگذار بر رفتار خرید سبز مصرف کنندگان، به خصوص تاثیر ارزشهای مذهبی، میتواند بینشهایی به مدیران سازمانها در جهت طراحی و اجرای استراتژیهای بازاریابی موفق ایجاد کند. این پژوهش به بررسی نقش متغیرهای شخصیتی، اجتماعی و ارزشهای مذهبی در قصد خرید مصرف کنندگان مسلمان می.پردازد و جزو اولین پژوهشها در ایران است که نقش ارزشهای مذهبی در رفتار خرید سبز مصرف کنندگان را بررسی میکند

    کلیدواژگان: ارزشهای مذهبی، خرید سبز، ویژگیهای شخصیتی و عوامل اجتماعی
  • حسن طاهری، یدالله رجایی، محمد دالمن پور، اشکان رحیم زاده صفحات 51-81

     اهمیت روزافزون دانش در عصر دانایی، موجب شکل گیری اقتصاد دانش بنیان شده است. از آنجا که با استفاده از فن آوریهای جدید قدرت تولید و بازده تولید زیاد میشود، لذا دولت های جهان اعم از صنعتی و در حال توسعه مصمم شده اند تا آموزشو کسب مهارتها را به سمت اقتصاد دانش بنیان متحول سازند. بنابراین هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر شاخصهای اقتصاد دانش بنیان بر بهره وری نیروی کار در کشورهای منتخب اسلامی میباشد. در این تحقیق با استفاده از نرما فزار Eviews و تکنیکهای اقتصادسنجی ارتباط متغیرها و تاثیر آنها بر بهره وری نیروی کار در دوره زمانی 5110 تا 2052 بررسی گردید. نتایج تحقیق حاکی از آن است که شاخص هزینه های مخارج آموزش عمومی، تعداد مقالات چاپ شده و ICT ، اثری مثبت و معنی دار بر بهره وری نیروی کار دارند، در حالی که شاخصهای R&D و اینترنت اثر معنی داری بر بهره وری نیروی کار ندارند .

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، بهرهوری، سرمایه انسانی، نوآوری و بهرهوری
  • محمدرضا زنگنه، حامد چهارسوتی امین، علیرضا پورسعید، مرجان واحدی صفحات 83-103

    هدف کلی پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر پذیرش بانکداری الکترونیکی است. این پژوهش به لحاظ ماهیت ترکیبی و از نوع طرح اکتشافی متوالی میباشد. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی شامل کارشناسان و متخصصین موضوعی در حوزه بانکداری الکترونیکی بودند، در نهایت پس از انجام مصاحبه عمیق با 20 نفر از کارشناسان و متخصصین حوزه بانکداری الکترونیک، اطلاعات در مورد موضوع مورد بررسی با استفاده از تکنیک دلفی به دست آمد. جامعه آماری در بخش کمی شامل مشتریان کلیه 90 شعبه بانک کشاورزی استان ایلام بودند که از خدمات بانکداری الکترونیک در زمان انجام این مطالعه سال 5911  استفاده می کردند. که تعداد آنها 200000 نفر میباشند. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد نمونه مورد بررسی جامعه آماری 911 نفر تعیین گردید . بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب از شهرستانهای هشت گانه استان ایلام انجام پذیرفت. ابزار جمعآوری داده  در بخش کمی ، پرسشنامهای بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط اساتید و متخصصان ذیربط مورد تایید قرار گرفت و 0 تایید شد. بر اساس نتایج بخش کیفی، پنج عامل درک آسانی کاربرد / پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ  11 فناوری توسط مشتری، درک مفید بودن کاربرد فناوری بانکداری الکترونیک توسط مشتری، عوامل اجتماعی و فرهنگی، ویژگیهای خاص فناوری بانکداری الکترونیک و نیز نوع خدمات بانکداری الکترونیک بر روی پذیرش فناوری بانکداری الکترونیکی تاثیر گذار است. نتایج بخش کمی حاکی از آن بود که بر اساس شاخصهای برازش، ساختار کلی مدل پژوهش مورد تایید بوده و همچنین درک آسانی کاربرد فناوری توسط مشتری، درک مفید بودن کاربرد فناوری بانکداری الکترونیک توسط مشتری، ویژگیهای خاص فناوری بانکداری الکترونیک و نیز نوع خدمات بانکداری الکترونیک بر روی پذیرش فناوری بانکداری الکترونیکی موثر هستند. اما عوامل اجتماعی-فرهنگی بر روی پذیرش فناوری بانکداری الکترونیکی تاثیرمثبتی ندارد.

    کلیدواژگان: بانکداری الکترونیک، بانک کشاورزی، روش تحقیق آمیخته، تکنیک دلفی و پذیرش
  • مهدی هادی نژاد، یدالله رجایی، احمد نقی لو، اشکان رحیم زاده صفحات 105-141

    بازارهای مالی به عنوان تلاقی گاه مبادلات مالی و اقتصادی شرکتها ایفاگر نقش مهمی در بخش مالی و رونق بخشیدن به فعالیتهای اقتصادی هستند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر تجارت الکترونیک و شاخصهای کلان اقتصادی بر عملکرد بازارهای مالی در کشورهای منتخب درحال توسعه و توسعه یافته انجام گردید. جامعه آماری در پژوهش حاضر، کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته در دوره زمانی 2002 تا 2051 میباشند. نمونه گیری به صورتی انجام شد که کشورهایی که داده های آماری آنها در دوره زمانی مورد مطالعه کامل بود، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. لذا کشورهای منتخب در حال توسعه و توسعه یافته شامل 55 کشور در حال توسعه و 22 کشور توسعه یافته میباشند. تجزیه و تحلیل داده ها توسط مدل مارکوف سوییچینگ انجام گرفت. نتایج برآورد مدلهای رگرسیون برای کشورهای در حال توسعه نشان داد که تجارت الکترونیک، درآمدهای مالیاتی، عوامل نهادی و سرمایه انسانی در رژیم رونق بر عملکرد بازارهای مالی تاثیر مثبت دارند؛ اما در رژیم رکود، تاثیرگذاری این متغیرها  ه جز سرمایه انسانی  بر عملکرد بازارهای مالی منفی است. نرخ تورم نیز در هر دو رژیم بر عملکرد بازارهای مالی تاثیر منفی دارد. برآورد مدلها برای کشورهای توسعه یافته نیز نشان داد که در هر دو رژیم، تجارت الکترونیک، درآمدهای مالیاتی، عوامل نهادی و سرمایه انسانی بر عملکرد بازارهای مالی تاثیر مثبت دارند و نرخ تورم بر عملکرد بازارهای مالی تاثیر منفی دارد. این نتیجه نشان میدهد که وضعیت رکود و رونق و نوسانات آن در کشورهای در حال توسعه بسیار بیشتر از کشورهای توسعه یافته است؛ به طوری که عملکرد بازارهای مالی در این دو رژیم برای کشورهای در حال توسعه متفاوت است. لذا به طور کلی، رژیم رونق و رکود در کشورهای در حال توسعه بسیار بیشتر از کشورهای توسعه یافته بر بازارهای مالی تاثیرات متفاوت دارد.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، شاخصهای کلان اقتصادی، عملکرد بازارهای مالی، کشورهای در حال توسعه و کشورهای توسعه یافته
  • بهنام غضنفری، حسین عابدی صفحات 143-172

    به کارگیری روش های نوین ، تدوین استراتژی و سنجش استراتژیک روند محصول با بهره گیری از قابلیتهای بازاریابی در ارتقا عملکرد شرکتهای صنایع غذایی حایز اهمیت میباشد. هدف از این پژوهش جمع آوری داده ها و اولویت بندی عناصر آمیخته بازاریابی و بررسی محصولات طی دوره رشد چرخه عمر با رویکرد انتخاب استراتژی های موثر عناصر آمیخته بازاریابی در صنایع غذایی میباشد. روش پژوهش کیفی بوده و با جدیدترین روش اولویت بندی عناصر آمیخته بازاریابی اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش شرکتهای صنایع غذایی شمال غرب کشور میباشند. تعداد 9 شرکت به صورت روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و تعداد 900 پرسشنامه بین مصرف کنندگان و فروشندگان به صورت نمونه آماری و 21 پرسشنامه بین کارشناسان خبره توزیع گردید. داده های بهدست آمده با وزندهی معیارها با روش SWARA و انتخاب بهترین محصول با تکنیک WASPAS و در نهایت مدلسازی ترکیبی MGR- RMSh ارزیابی گردید. پس از معرفی و انتخاب بهترین محصول در رتبه بندی به دست آمده با تکنیک ذکر شده مشخص گردید در دوره رشد چرخه عمر، کیفیت محصول و بسته بندی آن در رتبه اول و توزیع محصول در رتبه دوم از نظر اهمیت قرار میگیرد. تحلیل داده ها نشان دهنده این است اجرای استراتژیهای اصولی این مرحله در قالب استراتژی تمرکز، توسعه بازار، استراتژی زنجیره عرضه به پیامدهای مثبتی مانند سودآوری، حفظ سهم بازار و افزایش سهم بازار رهنمون گردید.

    کلیدواژگان: اولویت بندی محصولات، تکنیک تصمیم گیری، راهبرد های مناسب و صنایع غذایی
  • رضا کثیری، مهران مختاری، بهزاد فرخ سرشت، مرضیه گرجی صفحات 173-194

     گمرک محوریترین دستگاه ناظر بر جریان ورود و خروج کالا از محدوده قلمرو گمرکی کشور است. هدف پژوهش حاضر بررسی روابط علی و معلولی مولفه های بازمهندسی ساختار سازمانی گمرکات کشور با تکنیک دیمتل است. روش تحقیق حاضر میدانی و کتابخانه ای میباشد که به صورت کیفی و کمی انجام شده است .جامعه آماری تحقیق 92 نفر از خبرگان در بخش کیفی و در بخش کمی 5000 نفر از کارشناسان کل کشور میباشد که 211 نفر از کل جامعه بر اساس جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. همچنین در بخش کیفی از روش فراترکیب استفاده شده و برای این منظور در بازه زمانی 5111 تا 2051 ، از میان انبوه مقالات اولیه، تعداد 51 مقاله مناسب شناسایی شدند. به منظور تحلیل مقالات منتخب، مفاهیم تشکیل دهنده، ابعاد و مولفه های تاثیرگذار، از روش تحلیل محتوا و دلفی استفاده شد و در بخش کمی از روش دیمتل استفاده شد. یافته های پژوهش در قالب 55 مقوله اصلی و 11 عامل فرعی ارایه شد. بر اساس نتایج منتج از تکنیک دیمتل به این نتیجه رسیدیم که مولفه های آموزش، امنیت، سهولت استفاده ادراک شده، فناوری اطلاعات، عوامل تکنولوژیکی، شرایط ساختاری و عوامل حقوقی اثرگذارترین مولفه ها و ترخیص فوری، شفافیت، عوامل مدیریتی، ساختار ارگانیک، ساختار مکانیک، زیرساخت و پشتیبان، فرآیندها و روش ها و تجارت الکترونیک اثرپذیرترین مولفه های میباشد .

    کلیدواژگان: بازمهندسی، ساختار سازمانی، گمرک کشور و تکنیک دیمتل
  • سهیلا طرقه، فرزین رضایی، غلامرضا کردستانی صفحات 193-222

      با توجه به اهمیت، ارتباط و تاثیرگذاری رفتار حسابداران بر سیستم های حسابداری به ویژه در رفتارهایی که به صورت داوطلبانه بوده و به صورت کاملا اختیاری از سوی آنها انجام میشود، این تحقیق با هدف شناسایی شناسایی و رتبه بندی مولفه های بروز رفتار شهروندی در حسابداری انجام گرفته است. جهت گیری این پژوهش، بنیادی؛ فلسفه آن، ساختگرایی؛ روش مورد استفاده آن آمیخته می باشد. در مرحله اول به روش تحلیل مضمون و به منظور شناسایی مولفه ها، 52 نفر از مدیران و متخصصان رشته حسابداری، به روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی گلوله برفی انتخاب و با آنها مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته تا رسیدن به اشباع نظری صورت گرفته است. تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار مکس کیودا وطی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گرفته و داده ها نیز در قالب 91 مفهوم، 29 مقوله فرعی و 52 مقوله اصلی « و » محیط کار « ،» ارزشهای فردی حسابدار « ،» شخصیت حسابدار « ، دسته بندی گردیده اند. بر این اساس به عنوان علل بروز رفتار شهروندی در حسابداری مورد شناسایی قرار گرفته و سپس » سیاستهای سازمانی این مولفه ها با استفاده از یکی از روش های تصمیم گیری چندشاخصه مورد اولویت بندی قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی، رفتار شهروندی سازمانی، رفتار شهروندی در حسابداری، تحلیل مضمون و تصمیم گیری چندشاخصه
|
  • AbdulHamid Rashidi Rad, Sedigheh Mohammad Esmaeil Pages 5-24

    This study ranks the factors affecting the development of target markets for the export of sugarcane by-products with a sustainable international entrepreneurship approach. The research is considered as a applied research in terms of purpose and in terms of data collection it's considered as a descriptive-survey research. The statistical population of the study included experts in the field of sugarcane industry and 18 experts were selected by purposive sampling method. The data collection tool was a questionnaire. In this study, in order to rank the indicators of export development, the method of hierarchical analysis process has been used and in order to rank the target market development strategies of sugarcane by-products, the TOPSIS method has been used. The ranking of indicators shows that the indicators of "sustainable development attitude", "social norm", and "current situation in terms of perceived feasibility" are in priority, respectively. According to the calculated weights of indicators and the use of TOPSIS method, the ranking results of the solutions showed that "development of the use of international trends", "networking capability" and "market measurement and research" as the most important strategies for the development of export target markets, respectively. Sugarcane by-products with a sustainable international entrepreneurship approach in Khuzestan province should be considered. The results of this study explain that in the field of export of agricultural products, including the sugarcane industry, in addition to focusing on the entrepreneurial approach in the international field, environmental issues have become very important and companies Exporters of sugarcane by-products should consider a sustainable approach in the field of environmental issues in this regard.

    Keywords: International Entrepreneurship, Sustainability, Sugarcane, Export andKhuzestan Province
  • Ali Dorosti, Afshin Rahnama Qarekhanbiglou, Farideh Babaei Pages 25-49

    The aim of current research is to review effect of personality features (type of friendship and pluralism), social factors (subjective norms and level of visibility of activities supporting environment) and religious values on green purchase intention of Muslim consumers. Data were gathered for the current through questionnaire among 271 students at Isfahan University in 2015. In order to analyze data and hypotheses test, structural equation modeling method was used through Partial Least Square (PLS) and Smart PLS version 20. The results indicated a significant effect of type of friendship, subjective norms and religious values on green purchase intention. But effect of pluralism and visibility of activities supporting environment on green purchase intention was not recognized. Statistical society was restricted to students of Isfahan University. Hence, we had to be cautious in generalizing results to other statistical societies with different cultural and demographic features. Research findings review effect of various factors on green purchase intention of consumers. Recognizing effective factors on green purchase intention of consumers especially effect of religious values can create some insight for director of organizations for designing and acting successful marketing strategies.The research deals with role of personality, social and religious value variables on green purchase intention of consumers and it is among the first researches in Iran where role of religious values on green purchase intention of consumers is reviewed.

    Keywords: Religious Values, Green Purchase, Personality Features, SocialFactors
  • Hassan Taheri, Yadollah Rajaei, Mohammad DalmanPour, Ashkan Rahimzadeh Pages 51-81

    The increasing importance of knowledge in the age of knowledge has led to the formation of a knowledge-based economy. As new technologies increase production power and production efficiency, governments around the world, both industrial and developing, are determined to transform education and skills acquisition into a knowledge-based economy. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the effect of knowledge-based economy indicators on labor productivity in the selected Islamic countries. In this study, using Eviews software and econometric techniques, the relationship between variables and their impact on labor productivity was investigated in the period 5110 to 2052. The results show that the indicators of public education expenditure, the number of published articles and ICT have a positive and significant effect on labor productivity, while the R&D and Internet indicators do not have a significant effect on labor productivity.

    Keywords: Knowledge-based Economics, Productivity, Human Capital, Innovation, Technology
  • MohammadReza Zangeneh, Hamed Chaharsoughi Amin, Alireza Poursaeed, Marjan Vahedi Pages 83-103

    The general purpose of the present study is to investigate the effective factors on the acceptance of electronic banking. This research used a mixed approach and an exploratory sequential design. In the qualitative part, the statistical population of this research included experts and subject matter specialists in the field of electronic banking. After conducting in-depth interviews with 20 of them, the data was obtained using the Delphi technique. In the quantitative part, the statistical population included the 200000 customers of all 30 branches of Keshavarzi Bank in Ilam province, who used electronic banking services at the time of study (2020-2021). Using the Krejcie and Morgan table, the number of samples in the statistical population was set at 384. Sampling was performed based on the stratified random sampling technique. The data collection tool (in the quantitative part) was a questionnaire, the face and content validity of which were confirmed by professors and relevant experts, and its reliability was verified using Cronbach's alpha coefficient (0887). Based on the results of the qualitative part, five factors affect the acceptance of electronic banking technology. They include: Understanding the ease of application of the electronic banking technology by the customer; Understanding the usefulness of the application of electronic banking technology by the customer; Social and cultural factors, Specific features of electronic banking technology; and the type of electronic banking services. The results of the quantitative part indicated that based on the fit indexes, the general structure of the research model is approved, and that understanding the ease of application of the electronic banking technology by the customer, understanding the usefulness of the application of electronic banking technology by the customer, Specific features of electronic banking technology, and the type of electronic banking services affect the adoption of electronic banking technology, while social and cultural factors have no effect on the adoption of electronic banking technology.

    Keywords: Electronic Banking, Keshavarzi Bank, Mixed Research Method, Delphi Technique, acceptance
  • Mehdi Hadinezhad, Yadollah Rajaei, Ahmad Naghilo, Ashkan Rahimzadeh Pages 105-141

    Financial markets as a crossroads of financial and economic exchanges of companies play an important role in the financial sector and the prosperity of economic activities. The aim of this study was to compare the impact of e-commerce and macroeconomic indicators on the performance of financial markets in selected developing and developed countries. The statistical population in the present study is developing and developed countries in the period 2002 to 2051. Sampling performed in such a way those countries whose statistical data were complete in the period under study selected as a statistical sample. Therefore, selected developing and developed countries include 55 developing countries and 22 developed countries. Data analysis performed by Markov switching model. The results of estimating regression models for developing countries showed that e-commerce, tax revenues, institutional factors and human capital in the boom regime have a positive effect on the performance of financial markets; but in a recession, the impact of these variables (excluding human capital) on the performance of financial markets is negative. Inflation rates in both regimes also have a negative impact on the performance of financial markets. Estimation of models for developed countries also showed that in both regimes, ecommerce, tax revenues, institutional factors and human capital have a positive effect on the performance of financial markets and inflation has a negative effect on the performance of financial markets. This result shows that the state of recession and prosperity and its fluctuations in developing countries are much more than developed countries; So that the performance of financial markets in these two regimes is different for developing countries. Therefore, in general, the prosperity and recession regime in developing countries has much different effects on financial markets than developed countries.

    Keywords: E-commerce, Macroeconomic indicators, Financial market performance, Developing countries, Developed countrie
  • Behnam Ghazanfari, Hossein Abedi Pages 143-172

    In this study, the main objective is to collect data and prioritize marketing mix elements, and review products during the life cycle growth period. The approach is to select effective strategies for marketing mix elements in the food industry. The research method is qualitative. The statistical population of the research is collected from the food industry located in the northwest of Iran. Three companies were selected by a simple random sampling method. In this research, 900 questionnaires were distributed among consumers and sellers as a statistical sample, and 21 questionnaires were distributed among experts. The gathered data were evaluated by weighing the passages by SWARA method and selecting the best product using WASPAS and finally MGR-RMSh combined modeling. After selecting the best product in the ranking obtained with the mentioned technique, it was determined that in the growth period of the life cycle, product quality and packaging are in the first place and product distribution is in the second place in terms of importance. Data analysis shows that the implementation of the principled strategies of this stage in the form of concentration strategy, market development, supply chain strategy lead to positive outcomes such as profitability, maintaining market share and increasing market share.

    Keywords: Decision technique, Food industry, Product prioritization, Strategicapproaches
  • Reza Kasiri, Mehran Mokhtari, Behzad Farrokhseresht, Marzieh Gorji Pages 173-194

    Customs is the most central device for monitoring the flow of goods entering and leaving the customs territory of the country. The purpose of this study is to investigate the causal relationships of open components of the organizational structure of the country's customs with the DEMATEL technique. The method of the present research is field and library, which has been done qualitatively and quantitatively. The statistical population of the research is 32 experts in the qualitative section and in the quantitative section 1000 experts from all over the country. Sample titles were selected. Also, in the qualitative part of the metacombined method used for this purpose, in the period 1989 to 2019, among the many original articles, 18 suitable articles were identified in order to analyze the selected articles, constituent concepts, dimensions and influential components of the method. Content analysis and Delphi were used and in a small part the DEMATEL method was used. The research findings were presented in the form of 15 main categories and 48 sub-factors. Based on the results of DEMATEL technique, we came to the conclusion that the components of education, security, perceived ease of use, information technology, technological factors, structural conditions and legal factors are the most effective components and immediate clearance, transparency, management factors, organic structure, mechanical structure , Infrastructure and support, processes and methods and e-commerce are the most effective components.

    Keywords: Re-engineering, Organizational structure, Country customs andDEMATEL technique
  • Soheila Torgheh, Farzin Rezaei, Gholamreza Kordestani Pages 193-222

    Due to the importance, relevance and influence of accountants behavior on accounting systems, especially in behaviors that are voluntary and voluntary from them, is aimed at identifying and ranking elements of citizen behavior in accounting. the orientation of this study is fundamental; its philosophy is Construction; its method is mixed. in the first stage, in order to identify the content and in order to identify the components, 16 managers and experts in the accounting field were selected based on the purposeful sampling method (snow ball), and semi - structured interviews were conducted to achieve theoretical saturation. data analysis using the “MaxQ Da” software and three open coding stages, axial and selective coding and data were categorized in 38 concepts, 23 sub categories and 12 main categories. on this basis, the "personality" of an accountant "s personality," business environment "and" organizational policy " are identified as the causes of citizenship behavior in accounting and then these components are prioritized using.

    Keywords: Citizenship Behavior, Organizational Citizenship Behavior, Citizenship Behavior in Accounting, Content Analysis, Multi-AttributeDecision