فهرست مطالب

نوآوری در علوم و فناوری غذایی - پیاپی 56 (تابستان 1402)

نشریه نوآوری در علوم و فناوری غذایی
پیاپی 56 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 13
|
  • نسیم پورابراهیم، امیرحسین الهامی راد، سودابه عسن افشار*، محمد آرمین صفحات 1-14

    گل محمدی با نام علمی Rosa Damascena Mill. گیاهی متعلق به تیره Rosaceae است که عصاره استخراج شده آن حاوی چند ماده موثره دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و آنتی رادیکالی می باشد. استخراج عصاره از گیاهان به روش های مختلفی انجام می- گیرد که هر روش ممکن است بر بازده استخراج و فعالیت آنتی اکسیدانی ماده حاصل اثر بگذارد. این تحقیق به منظور مقایسه تاثیر دو روش استخراج عصاره با حلال و به کمک فراصوت بر بازده استخراج، میزان ترکیبات فنولی و خواص آنتی اکسیدانی عصاره انجام شد. بیشترین بازده استخراج (3/36%) مربوط به عصاره استخراج شده به کمک فراصوت در شدت 100 وات و زمان 10 دقیقه بود. نتایج مربوط به میزان ترکیبات فنولی کل عصاره ها نشان داد که روش استخراج تاثیر معنیداری بر میزان ترکیبات فنولی عصاره داشته است (P<0/05). بالاترین میزان ترکیبات فنولی در عصاره استخراجی به کمک فراصوت در شدت 100 وات و زمان 30 دقیقه (3/548 میلی گرم اسید گالیک در گرم عصاره) مشاهده شد. نتایج آنالیز واریانس (ANOVA) با استفاده از نرم افزار SPSS و بر پایه طرح کاملا تصادفی نشان داد روش استخراج تاثیر معنی داری بر روی مهار رادیکال های آزاد DPPH نداشت درحالی که بین نتایج فعالیت های ضداکسایشی عصاره های استخراجی به دو روش خیساندن و فراصوت اختلاف معنی داری مشاهده گردید (P<0/05). با افزایش زمان، میزان احیا آهن و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها افزایش یافت و بین فعالیت های ضداکسایشی عصاره ها اختلاف معنی دار آماری مشاهده شد. بالاترین میزان ترکیبات آنتوسیانینی در عصاره استخراجی به کمک فراصوت (06/125 میلی گرم در گرم عصاره) تعیین گردید و عصاره استخراج شده به روش خیساندن کمترین (3/68 میلی گرم در گرم عصاره) ترکیبات آنتوسیانینی را نشان داد.

    کلیدواژگان: ترکیبات فنولی، خواص آنتی اکسیدانی، عصاره گل محمدی، فراصوت
  • فرشته مهاجر، اکرم شریفی* صفحات 15-29

    باقلوا یکی از شیرینی های سنتی قزوین است که به دلیل میزان ساکارز و کالری بالا مصرف آن برای افراد مبتلا به چاقی و دیابت محدودیت دارد. شربت ذرت با درصد فروکتوز بالا نسبت به شکر از شیرینی بالاتری برخوردار است و کالری کمتری را به بدن می رساند و همچنین شاخص گلیسمیک پایین تری نسبت به شکر خوراکی دارد. از این رو هدف از این تحقیق بررسی اثر جایگزینی ساکارز با شربت ذرت حاوی فروکتوز بالا (HFCS) روی خواص بافتی، رنگ و حسی باقلوای قزوین در پنج سطح 0، 25، 50، 75 و 100 درصد و در روزهای نگهداری 1، 15 و30 بود. نتایج نشان داد جایگزینی HFCS با ساکارز باعث ایجاد اختلاف معنی داری در پیوستگی، چسبندگی، قابلیت جویدن، سفتی و قابلیت ارتجاع بافت باقلوا گردید به طوری که با افزایش HFCS، چسبندگی در تیمارها افزایش و میزان سفتی در تیمارها کاهش یافت. در تیمار با 100 درصد جایگزینی HFCS بیشترین میزان پیوستگی و قابلیت ارتجاع مشاهده شد. ویژگی های رنگ به طور قابل ملاحظه ای تحت تاثیر افزودن HFCS قرار گرفت و با افزایش میزان HFCS در تیمارها شاخص L افزایش یافت، بیشترین مقدار شاخص a مربوط به تیمار با 75 درصد جایگزینی HFCS بود همچنین با افزایش میزان HFCS شاخص b کاهش یافت. نتایج ارزیابی حسی نشان داد با افزایش میزان HFCS در فرمولاسیون باقلوا، امتیاز مربوط به طعم، عطر و بو، بافت و پذیرش کلی به طور معنی داری کاهش پیدا کرد. بر اساس نتایج حاصل، جایگزینی HFCS در سطح 25% بیشترین امتیاز پذیرش را از نظر ارزیاب ها داشت. این تیمار از نظر هزینه تمام شده نیز اختلاف معنی دار با نمونه شاهد نداشت. می توان از HFCS به عنوان جایگزین شکر در فرمولاسیون باقلوای سنتی قزوین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شربت ذرت با فروکتوز بالا، باقلوا، ویژگی های حسی، بافت
  • لیلا دستان، مهرداد قوامی، ندا احمدی کمازانی* صفحات 31-48

     اهداف این پژوهش، بررسی بازیابی عصاره آنتی اکسیدانی دانه جو دو سر (Avena Sativa L.) توسط امواج اولتراسونیک و ارزیابی تاثیر آنتی اکسیداتیو عصاره مذکور در روغن تالو بود. استخراج عصاره آنتی اکسیدانی از نمونه دانه جو دو سر پودر شده در یک حمام اولتراسوند با حلال اتانول/ آب (70:30 حجمی/ حجمی) در دمای C 50، زمان 30 دقیقه، فرکانس 40 کیلو هرتز و نسبت نمونه به حلال (1:20 وزنی/ حجمی) صورت گرفت. راندمان استخراج، مقدار ترکیبات فنولیک کل و فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH عصاره تعیین شد. آثار حفاظتی غلظت های مختلف عصاره (ppm1200 ،ppm 800 ،ppm400 ،ppm 0) در پایدارسازی روغن تالو از طریق پایش تغییرات اندیس های اسیدی، پراکسید، پاراآنیزیدین، توتوکس و نیز شاخص پایداری اکسیداتیو تحت اکسیداسیون تسریع یافته، ارزیابی گردید. سپس فعالیت آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف عصاره با آنتی اکسیدان سنتتیک BHT(ppm200) مقایسه گردید. در آزمایشات پایداری اکسیداتیو روغن تالو غنی شده با مقادیر متفاوت عصاره آنتی اکسیدانی جو دو سر، عصاره مذکور با غلظت ppm1200 عملکردی به خوبی آنتی اکسیدان سنتتیک BHT (ppm200) در به تاخیر انداختن فساد اکسیداتیو تالو را نشان داد. با توجه به نتایج حاصل، عصاره آنتی اکسیدانی جو دو سر استخراج شده به کمک اولتراسوند می تواند به عنوان منبع ترکیبات آنتی اکسیدانی در روغن های خوراکی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جو دو سر، عصاره آنتی اکسیدانی، اولتراسوند، تالو، اکسایش تسریع یافته
  • سمیه اقحوانی شجری، مسعود یاورمنش*، محمدباقر حبیبی نجفی صفحات 49-58

    امروزه نگرانی درباره انتقال بعضی از ویروس های گوارشی از طریق حیوانات و مصرف فرآورده های آن ها، آب های آلوده و موادغذایی در حال افزایش است. لذا باید از روش های مناسبی در جهت کنترل این ویروس ها استفاده شود. هدف از این پژوهش بررسی بقای ویروس های روده ای در فرایند تولید پنیر بر مبنای شاخص باکتریوفاژ MS2 می باشد. بر این اساس نقش درصد چربی پنیر (5/1 %، 5/2 % و 2/3 %) سطوح تلقیح باکتریوفاژMS2 (pfu.ml-1 100،102،104،106) در تفکیک ویروس های روده ای در دلمه و آب پنیر باقی مانده، تاثیر پارامترهای شیمیایی (pH و اسیدیته) روی زنده مانی ویروس های روده ای و میزان تبادل ویروس های روده ای بین پنیر و آب نمک نگهداری در زمان فراوری پنیر مورد بررسی قرار گرفت. میزان زنده مانی باکتریوفاژMS2 با استفاده از روش کشت دولایه ارزیابی و داده ها بر اساس طرح آماری کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل در سه تکرار بررسی شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان بازیافت باکتریوفاژ MS2 مربوط به آب پنیر حاصل از فرایند پرس در سطح چربی 2/3 % و تلقیح 10log6 برابر با 67/4 بود. همچنین در بررسی بیشترین بازیافت باکتریوفاژ در دلمه، بیشترین مقدار مربوط به سطح چربی 2/3 % بود. در فرایند آب نمک گذاری نیز بیشترین میزان بازیافت مربوط به آب پنیر در سطح چربی 2/3 % و تلقیح 10log6 بود. براساس یافته ها، نرخ زنده مانی باکتریوفاژ MS2 در آب پنیر بیشتر از دلمه و پنیر گزارش شد.

    کلیدواژگان: پنیرسفید ایرانی، ویروس های روده ای، باکتریوفاژMS2، دلمه پنیر، آب پنیر
  • بهنام بیداری، فاطمه شهدادی*، نگین عباس زاده ایمانی صفحات 59-70

    خمیر خرما یکی از فرآورده های مهم خرماست که که در سال های اخیر کاربردهای بسیاری در صنعت غذا پیدا کرده است. در این پژوهش، تاثیر غلظت های مختلف ژل آلویه ورا (0، 10، 25 و 50 درصد) بر خصوصیات فیزیکی، حسی و میکروبی خمیر خرما تولید شده به دو روش استفاده از بخار آب و آب جوش مورد ارزیابی قرار گرفت. خصوصیات خمیر خرما مانند مدت زمان ماندگاری، درصد رطوبت، ویژگی های حسی، خواص ریولوژیکی وکیفیت میکروبی (شمارش کلی باکتریایی و کپک ومخمر) در طی مدت نگهداری در دمای 5 درجه سانتی گراد (یخچال) تعیین شد. نتایج نشان داد که بیشترین عمر نگهداری در تیمار ژل آلویه ورای10 و 25 درصد تهیه شده با روش بخاردهی (به ترتیب 10 و 9 روز) و کمترین عمر نگهداری در تیمار آلویه ورای 50 درصد تهیه شده با آب جوش و شاهد (2 روز) مشاهده شد. افزایش مدت زمان نگهداری تاثیر معنی داری بر میزان رطوبت نمونه های خمیر خرما نشان نداد ولی با افزایش درصد آلویه ورا میزان رطوبت خمیر خرما در هر دو روش تولیدی افزایش یافت. ویژگی های حسی تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند و بیشترین امتیازات مربوط به تیمار آلویه ورا 10 درصد تهیه شده با روش بخاردهی بود. نمونه های تهیه شده با غلظت های بیشتر آلویه ورا امتیازات حسی کمتری نسبت به سایر تیمارها دریافت کردند. نتایج مشخص کرد که با استفاده از ژل آلویه ورا شمارش کلی باکتری ها ، کپک ها و مخمرها کاهش یافت. با افزایش ژل آلویه ورا ویسکوزیته نمونه ها کاهش یافت. ویسکوزیته نمونه های تهیه شده با بخار بیشتر از نمونه های تهیه شده با آب جوش بود. کمترین ویسکوزیته به تیمار 50 درصد آلویه ورا و آب جوش اختصاص داشت. بطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از ژل آلویه ورا در غلظت های کمتر (حدود 10 و 25 درصد) خواص فیزیکی و حسی خمیر خرما را بهبود می بخشد و می تواند عمر نگهداری خمیر خرما را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: خمیرخرما، ژل آلوئه ورا، خواص کیفی، خواص رئولوژیکی
  • فریبا عطایی نوکابادی، محمد حجت الاسلامی*، هاجر عباسی صفحات 71-88

    کویرستین، 4- هیدروکسی ایزولوسین و سیلی مارین ازجمله مواد موثره موجود در برگ گزنه، دانه شنبلیله و دانه خارمریم می باشند که خواص دارویی زیادی دارند. پودر برگ گزنه- دانه شنبلیله و برگ گزنه - دانه خارمریم با نسبت هایی که توسط نرم افزار Mixture Design تعیین شد (25% گزنه، 25% شنبلیله، 5/12% گزنه-5/12% شنبلیله، 75/18% گزنه-25/6% شنبلیله، 75/18% شنبلیله-25/6% گزنه، 5/12% گزنه-5/12% شنبلیله، 25% گزنه، 25% شنبلیله) و (25% گزنه، 25% خارمریم، 5/12% گزنه-5/12% خارمریم ، 75/18% گزنه-25/6% خارمریم ، 75/18% خارمریم -25/6% گزنه، 5/12% گزنه-5/12% خارمریم ، 25% گزنه، 25% خارمریم) بطورجداگانه به کیک اضافه گردید. نتایج نشان داد که ترکیب گزنه- شنبلیله و گزنه-خارمریم باعث افزایش میزان حجم ، رطوبت وهمچنین کاهش میزان سختی و دانسیته درمقایسه با افزودن گزنه، شنبلیله و خارمریم به تنهایی می شود. نرم افزار کیک حاوی 50/12 % برگ گزنه و 49/12 % دانه شنبلیله با مطلوبیت 73/0 وهمچنین کیک حاوی 58/13% برگ گزنه و 41/11 % دانه خارمریم با مطلوبیت 68/0 را به عنوان نمونه بهینه مشخص نمود. درآزمون بیاتی، کیکهای بهینه آنتالپی و دمای ژلاتینه شدن بالاتری نسبت به نمونه شاهد داشتند این درحالی بودکه افت وزن آنها نسبت به نمونه شاهدکمتربود. نتایج نشان داد کویرستین ، 4- هیدروکسی ایزولوسین و سیلی مارین در برابر حرارت مقاوم هستند بطوریکه تقریبا 90-100 درصد آنها در کیک باقی می ماند. بنابراین می توان کیک فراسودمندی با ویژگی های مناسب فیزیکوشیمیایی وارگانولپتیکی تولید نمود.

    کلیدواژگان: کیک فراسودمند، برگ گزنه، دانه شنبلبله، دانه خارمریم، آزمون بیاتی
  • سپیده سلطانی، لیلا ناطقی*، کیان پهلوان افشاری صفحات 89-102

    مصرف نگهدارنده های سنتزی از جمله نیتریت و املاح آن در فرآورده های گوشتی می تواند مخاطراتی را در رابطه با سلامت مصرف کنندگان ایجاد کند. از این رو تلاش هایی برای کاهش این ماده در فرآورده های گوشتی انجام شده است. هدف کلی از این پژوهش، بررسی امکان جایگزینی غلظت های 200، 400 و 600 پی پی ام رنگدانه کروسین به همراه 2 میلی لیتر رنگدانه پاپریکا به جای نیتریت مصرفی در فرمولاسیون سوسیس هلندی 70 درصد گوشت مرغ بود. خواص آنتی اکسیدانی، ضد میکروبی و حسی نمونه ها در مدت زمان 1، 10، 20 و 30 روز نگهداری در دمای یخچال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد استفاده از 600 پی پی ام رنگدانه کروسین + 2 میلی لیتر پاپریکا از نظر قدرت جلوگیری از اکسیداسیون لیپید تاثیر مطلوبی مشابه با غلظت 120 پی پی ام نیتریت سدیم داشت. نتایج نشان داد تیمار حاوی 600 پی پی ام رنگدانه کروسین+ 2 میلی لیتر پاپریکا به طور معنی داری (05/0 ≤p) دارای کمترین شمارش باکتری های کل، شمارش باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس، کلستریدیوم پرفرنجنس، کلی فرم و کپک و مخمر بود. شایان ذکر است نمونه حاوی 600 پی پی ام رنگدانه کروسین و 2 میلی لیتر پاپریکا از لحاظ آماری تفاوت معنی داری با نمونه شاهد نداشت (05/0 >p) و بعنوان تیمار برتر از لحاظ سلامت بخشی انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: نیتریت سدیم، رنگدانه های طبیعی، سوسیس، ماندگاری
  • درنا مرادیان، علیرضا شهاب لواسانی*، محمدرضا اسحاقی صفحات 103-117

    دوغ یکی از فرآورده های لبنی تخمیری است که از لحاظ تغذیه ای بسیار با ارزش است. هدف از این تحقیق بررسی اثر آنزیم ترانس گلوتامیناز با درصدهای 0، 025/0، 050/0، 075/0 و 1/0 و اسانس کاکوتی با درصدهای 001/0 و 01/0 بر خواص فیزیکوشیمیایی شامل (pH، اسیدیته بر حسب دورنیک ، درصد ماده خشک، درصد چربی ویسکوزیته بر حسب سانتی پوآز، درصد دوفاز شدن و درصد آب اندازی) و حسی شامل ویژگی های (طعم و مزه، عطر و بو، رنگ و ظاهر، بافت و پذیرش کلی) نمونه های دوغ بود. نتایج نشان داد با افزایش درصدهای آنزیم ترانس گلوتامیناز و اسانس کاکوتی در تیمارها مقدار pH از 05/4 به 50/4،درصدماده خشک از 40/5به 85/5 و ویسکوزیته برحسب سانتی پوآز از 32/12 به 70/12افزایش و مقدار اسیدیته برحسب دورنیک از 46 به 67/42 و درصد دو فاز شدن از 87/0 به 5/0نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. در تمامی تیمارها شاخص چربی مقدار ثابت 20/1 درصد اندازه‎گیری شد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد تیمارهای شماره 4 (حاوی 075/0 درصد آنزیم ترانس گلوتامیناز + 001/0 درصداسانس کاکوتی) و شماره 5 (حاوی 1/0 درصد آنزیم ترانس گلوتامیناز + 001/0درصد اسانس کاکوتی) دارای بالاترین امتیاز ارزیابی حسی بودند. با توجه به کمترین مقدار دوفاز شدن، ویسکوزیته بالا و بیشترین امتیازات ارزیابی حسی، تیمار شماره 5 (حاوی 1/0 درصد آنزیم ترانس گلوتامیناز + 001/0 اسانس کاکوتی) به عنوان تیمار برتر انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: اسانس کاکوتی، آنزیم ترانس گلوتامیناز، شیر میش، دوغ
  • فرشته شهاب نوایی، آرزو قادی*، شهرام نقی زاده رئیسی صفحات 119-136

     در صنعت لبنیات برای پایدارسازی امولسیون هایی نظیر شیرکاکایو از صمغ های طبیعی استفاده می شود. از انواع این گونه صمغ ها میتوان به کربوکسی متیل سلولز و کاراگینان اشاره کرد، که آنها به عنوان حجم دهنده، قوام دهنده، تثبیت کننده، استارتر و امولسیفایر بسیار پرکاربرد هستند. بنابر چالشهای پیش آمده در شیوه های نگهداری شیرکاکایو، در این مقاله به بررسی اثر صمغهای کاپاکاراگینان، کربوکسی متیل سلولز و ترکیب آنها بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی شیر کاکایو با دو سطح پروتیین کاهش یافته (4/2 و 6/2%) پرداخته شده است. بدین منظور با استفاده از اندازه گیری pH، مواد جامد محلول، ویسکوزیته ظاهری، میزان رسوب و پارامترهای رنگی طی نگهداری به مدت 150 روز در دمای 4 درجه سانتیگراد اثر صمغهای فوق الذکر بر پایداری امولسیون شیرکاکایو پروتیین کاهش یافته بررسی شده است. علاوه بر آن پس از پایش خصوصیات حسی شیر کاکایو شامل رنگ، بافت و عطر و طعم طی دوره نگهداری در فواصل زمانی 5 روزه، مشاهده شد که با افزایش غلظت هیدروکلویید مواد جامد محلول، ویسکوزیته ظاهری، شاخص اشباعیت، افزایش یافت در حالیکه pH، رسوب و شاخص زردی و قرمزی کاهش یافت. نمونه های حاوی 1/0 درصد صمغ ترکیبی بالاترین امتیاز ارزیابی حسی را بدست آوردند. بر اساس نتایج بدست آمده از ارزیابی های فیزیکوشیمایی و حسی، با استفاده از 1/0 درصد صمغ ترکیبی کاراگینان:کربوکسی متیل سلولز برای تهیه شیر کاکایو با میزان پروتیین در محدوده 4/2 تا 6/2 درصد میتوان به ویژگی های پایدار در شیر کاکایو دست یافت و مقبولیت و ارزش تغذیه ای آن را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: شیر کاکائو، پایدار کننده، ویسکوزیته، رسوب
  • مهناز صمدی وارده سرا، پیمان آریایی*، جواد حصاری صفحات 137-150

    در این پژوهش خواص آنتی اکسیدانی و ضدسرطانی پپتیدهای تخلیص شده از هیدرولیز آنزیمی دانه انگور، با استفاده از آنزیم های پروتیاز میکروبی تعیین شد. پروتیین هیدرولیز در سه زمان مختلف (10، 20 و 30 دقیقه)، با استفاده از آنزیم های تجاری آلکالاز و فلاورزایم در pH های 5/8 و 5/7 (pH بهینه فعالیت آنزیم های آلکالاز و فلاورزایم) به نسبت 1 درصد آنزیم به پروتیین نمونه اولیه، در دمای 57 درجه سانتی گراد برای آنزیم آلکالاز و 55 درجه سانتی گراد برای آنزیم فلاورزایم تولید شد. نتایج نشان که با افزایش زمان هیدرولیز میزان بازیافت پروتیینی و درجه هیدرولیز افزایش می یابد. همچنین مقادیر پارامترهای مذکور توسط آنزیم آلکالاز به طور معنی داری بالاتر از آنزیم فلاورزایم بود (05/0>p). بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (فعالیت به دام انداختن رادیکال آزاد DPPH، قدرت احیا کنندگی فریک و فعالیت به دام انداختن رادیکال آزاد ABTS) و خاصیت ضد سرطانی علیه سلول های SW742 (سلول های سرطان کولون) در پروتیین هیدرولیز شده تولیدی توسط آنزیم آلکالاز در زمان 30 دقیقه مشاهده شد (05/0>p). با توجه به بهتر بودن این تیمار (آنزیم آلکالاز و زمان 30 دقیقه) پروفایل اسید آمینه ای آن تعیین شد، بالاترین مقادیر اسید آمینه ضروری، والین 98/7درصد و پس از آن اسید آمینه لوسین 11/7درصد و بالاترین مقادیر اسید آمینه غیر ضروری گلوتامیک اسید 55/19درصد و پس از آن اسید آمینه گلایسین 55/12درصد بوده است. در مجموع به نظر می رسد که پروتیین هیدرولیز شده دانه انگور دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی بالاست، که می تواند به عنوان مکمل های پروتیینی در مواد غذایی و در فرمول های رژیم غذایی استفاده شود.

    کلیدواژگان: هسته انگور، پروتئین هیدرولیز شده، آنزیم های تجاری، پروفایل اسید آمینه، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • حسن اکرامیان، محمدرضا سعیدی اصل، مهدی کریمی*، زهرا شیخ اللاسلامی، احمد پدرام نیا صفحات 151-162

    وافل نام نانی ترد و شیرین است که به بیسکوییت بی شباهت نیست و از ترکیب تخم مرغ، شکر و چربی تهیه می شود و بافت تردی دارد. آرد با میزان پروتیین با بدلیل جذب آب بیشتر و در نتیجه الاستیسیته نامناسب سبب تولید وافل با کیفیت پایین می گردد. پروتیاز موجود در بزاق حشره سن در آرد تهیه شده از گندم آسیب دیده باقی ماند و به خمیر منتقل شده و گلوتن را هضم کرده و سبب کاهش میزان پروتیین آرد می شود. از اینرو، دراین پژوهش اثر آرد گندم سن زده در دو سطح (3/0 و 5/0 درصد) با آنزیم پروتیاز میکروبی در دو سطح (03/0 و 05/0 درصد) بر پارامترهایی نظیر pH، ویسکوزیته، دانسیته، فعالیت آبی، رطوبت، بافت سنجی، مولفه‏های رنگی و خصوصیات حسی نمونه های تولیدی بر روی خمیر و وافل بررسی شد. نتایج نشان داد pH، رطوبت، سفتی و کشش پذیری وافل تولیدی با آرد گندم سن‏زده مشابه به نمونه حاوی آنزیم پروتیاز کمتر بود. بیشترین دانسیته در وافل حاوی 5/0 درصد آرد گندم سن زده مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که استفاده از آرد گندم سن‏زده و آنزیم پروتیاز میکروبی سبب کاهش ویسکوزیته خمیر در مقایسه با نمونه شاهد شد. آرد گندم سن زده و آنزیم پروتیاز سبب افزایش روشنایی و شاخص b* شد. امتیاز ویژگی های حسی نیز نشان داد که ارزیاب ها بالاترین امتیاز را به وافل حاوی 03/0 درصد آنزیم پروتیاز و 5/0 درصد آردگندم سن زده دادند. با توجه به نتایج این پژوهش می توان پیشنهاد کرد که از گندم سن زده درتهیه وافل به عنوان یک میان وعده مطلوب با کیفیت مناسب استفاده کرد.

    کلیدواژگان: گندم سن‏زده، پروتئاز میکروبی، خصوصیات بافتی، وافل
  • بهاره حاجی رستملو*، راحله ژیانی، فاطمه امارلو صفحات 163-174

    با توجه به مشکلات زیست محیطی و اهمیت آن، امروزه استفاده از فیلم های نانو کامپوزیتی زیست تخریب پذیر از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش نانو ذرات نقره با استفاده از عصاره آبی گیاه نعناع سنتز و فعالیت آنتی اکسیدانی نانو ذره نقره بیوسنتز شده به روش سبز با استفاده از قابلیت جذب رادیکال های 1،1-دیفنیل-2-پیکریل-هیدرازیل و فعالیت ضد میکروبی به روش تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی، مورد بررسی قرار گرفت. ساختار یکنواخت و کروی این نانو ذرات توسط دستگاه میکروسکوپ الکترونی روبشی وعبوری مشخص شد. همچنین اثر ضد میکروبی فیلم های نانو کامپوزیتی بر پایه نشاسته، همراه با این نانو ذرات بوسیله آزمون نفوذ دیسک و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی نانو ذرات توسط سه باکتری اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اوریوس و لیستریا مونوسیتوژنز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد نانوذرات نقره بیشترین جذب را در430 نانومتر نشان دادند و دارای شکل کروی و میانگین اندازه آنها بین 25 تا nm45 بودند. نانو ذره نقره تولید شده به عنوان مهارکننده رادیکال DPPH (IC50 =170 μ M) عمل کردند. حداقل غلظت مهاری رشد و حداقل غلظت کشندگی بر روی باکتری استافیلوکوکوس اوریوس 1/3 و 2/6 بالاترین میزان حداقل غلظت مهار کنندگی را نشان داد. همچنین با اندازه گیری قطر ناحیه روشن بوسیله آزمون نفوذ دیسک نشاسته خالص خاصیت ضدمیکروبی ندارد ولی با افزودن ppm250 نانو ذره نقره به فیلم نشاسته در حضور باکتری هاله ای با قطر cm 05/2 تشکیل میشود و در واقع با افزودن نانو ذره خاصیت ضد میکروبی در فیلم نشاسته شکل میگیرد و باز با رساندن مقدار نانو ذره نقره به ppm 500 در فیلم قطر هاله به cm 35/2 افزایش مییابد که نشان دهنده افزایش خاصیت ضد میکروبی است. فیلم های زیست تخریب پذیر بر پایه نشاسته همراه با نانو ذرات نقره بیوسنتز شده اثر ضد میکروبی علیه همه میکروب های تست شده نشان داد (p<0/05).

    کلیدواژگان: بسته بندی، آنتی اکسیدانی، ضد میکروب، نعناع، نانو ذرات نقره
  • اسماء وردیان*، الهام شیخ زاده صفحات 175-182

    امروزه سنسورهای رنگ سنج به عنوان نشانگرهای بسته بندی مواد غذایی با هدف تضمین ایمنی و کنترل کیفیت در صنایع غذایی بسیار مورد نیاز می باشند. دستیابی به نشانگری ارزان، کارا و زیست سازگار در محصولات غذایی همچنان چالش می باشد و کاربرد بسترهای زیستی اصلاح شده با رنگدانه های طبیعی و حساس به فساد موثر می باشد. این مطالعه با هدف ایجاد یک نشانگر رنگ سنج برای پایش تازگی گوشت گوساله چرخ کرده انجام شد. سنسور رنگ سنج طراحی شده با تثبیت کورکومین در اسکلت سه بعدی نانوفیبر سلولز سنتز شده توسط باکتری تهیه شد. تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی تثبیت موفق کورکومین در ساختار نانوفیبر و حفظ ساختار فیبری آن تایید می کند. نشانگر رنگ سنج تغییر رنگ محسوسی در pH 12-2 را نشان می دهد. همچنین پاسخ این نشانگر به حضور گاز آمونیاک با تغییر رنگ همراه بود. این سنسور یا نشانگر رنگ سنج بر پایه کورکومین و نانوفیبر سلولزی توانایی پایش تازگی گوشت گاو چرخ کرده را در حین نگهداری در یخچال از طریق تغییرات رنگ زرد به نارنجی را دارد.

    کلیدواژگان: نانوفیبر، گوشت، تازگی، فساد، کورکومین
|
  • Nasim Pourebrahim, AmirHossein Elhamirad, Soodabeh Einafshar, Mohammad Armin Pages 1-14

    Damask rose ( Rosa Damascena Mill.) belongs to the genus Rosaceae. Its extract contains several active ingredients that have antioxidant and anti-radical properties. Different extraction methods affect the extraction efficiency and antioxidant activity of the extract. This study investigates the impact of solvent and ultrasound-assisted extraction methods on yield, the contents of phenolic compounds, and antioxidant properties of the extracts. The highest (36.3%) extraction yield were obtained at the ultrasonic- assisted extraction at 100w amplitude, during 10 minutes. Extraction method had a significant effect (P<0.05) on the total content of phenolic compounds of the extract. The highest level of phenolic compounds was observed in the ultrasound-assisted extraction at sonic power of 100 w and sonication time of 30 min (568.3 mg Gallic acid per gram of extract). The analysis of variances (ANOVA) was performed utilizing SPSS software. The findings showed that extraction method had no significant impact (P<0.05) on DPPH free radical scavenging activity. However, there was a significant difference (P<0/05) between the antioxidant activities extracts obtained from both maceration and ultrasound-assisted methods. In addition, with increasing time, ferric reducing antioxidant potential (FRAP) values and antioxidant activity of the extracts increased and there was a significant difference between the antioxidant activity of the extracts. While the highest anthocyanin compounds content were extracted by the ultrasound-assisted method (125.06 mg/g extract), the lowest extracted anthocyanin compounds content were observed for the maceration method (68.3 mg/g extract).

    Keywords: Phenolic Compounds, Antioxidant Properties, Damask Rose Extract, Ultrasound
  • Fereshteh Mohajer, Akram Sharifi Pages 15-29

    Baklava is one of the traditional pastries in Qazvin, and people who are suffering from obesity and diabetes are limited to eat this kind of pastry because of its high amount of sucrose and calorie. High fructose corn syrup has a higher sweetness than sugar and provides fewer calories to the body and also has a lower glycemic index than edible sugar.This study aimed to examine the effect of replacing sucrose with high fructose corn syrup (HFCS) on the characteristics including sensory, texture and color of Qazvin Baklava evaluated at 5 levels of 0, 25, 50, 75 and 100% and during 1, 15 and 30 days of storage.Results revealed the texture evaluation indicated that replacement of HFCS with sucrose caused a significant difference in cohesive, adhesive, chewiness, hardness, springiness so that the adhesiveness increase and hardness decreasethrough increasing HFCS. In treatments containing 100% HFCS replacement, the highest cohesiveness and springiness observed. The color appearance parameters such as (a⃰, b⃰, L⃰) significantly affected by adding HFCS so that the L index increased through the HFCS increase in the treatment.The highest index a related to the treatment including 75% replacement with HFCS, while index b decreased in treatments containing HFCS.The sensory evaluation results showed that by increasing the amount of HFCS in Baklava formulation, the scores related to taste, odor, texture, and acceptability significantly decreased.The replacement of HFCS at 25% had the highest acceptance rating from the panelists.This treatment did not differ significantly from the control sample in terms of cost. The results of this study showed that HFCS is capable to be applied as a replacement for sugar in the traditional Qazvin Baklava formulation.

    Keywords: High Fructose Corn Syrup, Baklava, Organoleptic Characteristics, Texture
  • Leila Dastan, Mehrdad Ghavami, Neda Ahmadi Kamazani Pages 31-48

    The aims of this study were to investigate the recovery of antioxidant extract from oat ( Avena Sativa L.) seed via ultrasonic waves and evaluate the antioxidative effect of the extract in tallow fat. The powdered oat seed sample was extracted with ethanol/H2O (70:30, V/V) using ultrasonic waves at the temperature of 50 ̊C and time of 30 minutes with the frequency of 40 KHZ and solid to solvent ratio of 1:20 (w/v) in an ultrasound water bath. The extractive yield (24.20 ± 0.08 g/100g DW), total phenolic contents (365.73 ± 5.22 mg GAE /100g DW) and DPPH radical scavenging activity at different concentrations of oat extract (25 ppm, 50 ppm, 75 ppm, 100 ppm, 125 ppm, 150 ppm) were determined. The yielded extract was added to tallow. The protective effects of the extracts in stabilization of tallow fat at different concentrations (0 ppm, 400 ppm, 800 ppm,1200 ppm) were evaluated daily for a period of five days (120 h) by monitoring the peroxide, p-anisidine, totox values at an oven temperature of 90 ̊C (accelerated oxidation). Also, the oxidative stability index (OSI) was evaluated and compared with the synthetic antioxidant BHT (200 ppm). In oxidative stability tests of tallow fat supplemented with oat antioxidant extracts, increasing the concentration of the extract led to its better performance in delaying oxidative rancidity (p <0.5). According to the results, BHT (200 ppm) and followed by the oat extract (1200 ppm) showed the highest protective effects. In the rancimat test (at120 ̊C), the oxidative stability indices of the control sample, the sample of tallow fat containing 1200 ppm of oat extract and BHT (200 ppm) were 2.89, 5.86 and 6.91 hours, respectively (p <0.05). Thus, the antioxidant BHT and subsequent oat extract (1200 ppm) in comparison with the control sample, showed a significant effect on increasing the oxidative stability index and of course the induction period of tallow fat. According to the results of antioxidant extract of oats extracted by ultrasound can be used as a source of antioxidant compounds in edible oils.

    Keywords: Oat Seed, Antioxidant Extract, Ultrasound, Tallow, Oxidative Stability
  • Somayyeh Aghhavany Shajary, Masoud Yavarmanesh, MohammadBagher Habibi Najafi Pages 49-58

    There are increasing concerns about transmission of some enteric viruses which are closely related to human-pathogenic strains via animals and their products, contaminated water and foods. Therefore, the use of appropriate processing methods to control these viruses is essential. The aim of this study was to assess the survival of enteric viruses in cheese processing. The role of fat content of cheese (1.5, 2.5 and 3.2%), MS2 bacteriophage spiked levels (100, 102, 104 and 106) in separation of enteric viruses in curd and whey in the press process, the effect of chemical parameters(acidity and pH) on the exchange of enteric viruses in cheese and salt water in processing time were evaluated. MS2 survival was studied by double layer agar and data were assessed in complete randomized design in triplicates. According to the results, it was concluded that MS2 bacteriophage had the maximum survival in whey at fat content of 3.2% and spiked level of 6 log10in which it was 4/67 based on the logarithmic scale. Also, the maximum survival in curd was at fat content of 3.2%. In brine process, the most survival of bacteriophages in cheese and whey was at fatcontent of 3.2% and spiked level of 6 log10. In general, MS2 bacteriophage had the most survival in brine than curd.

    Keywords: Iranian White Cheese, Enteric Viruses, MS2 Bacteriophages, Curd, Whey
  • Behnam Bidari, Fatemeh Shahdadi, Negin Abbas Zadeh Imani Pages 59-70

    Date paste is one of the important date by-products that has found many applications in the food industry in recent years.In this study, the effect of different concentrations of Aloe vera gel (0, 10, 25 and 50%) on the physical, sensory and microbial properties of date paste produced by two methods of using steam and boiling water were evaluated.Characteristics of date paste such as shelf life, moisture content, sensory properties, rheological properties and microbial quality (total bacterial count and mold and yeast) were determined during storage at 5 °C.The results showed that the maximum shelf life in 10 and 25% Aloe vera gel treatments prepared by steaming method (10 and 9 days, respectively) and the lowest shelf life in 50% Aloe vera treatment beyond prepared with boiling water and control (2 days) were observed. Increasing the storage time did not show a significant effect on the moisture content of date paste samples, but with increasing the percentage of Aloe vera, the moisture content increased in both methods. Sensory characteristics were affected by the treatments and the highest scores related to 10% Aloe vera treatment prepared by steaming method. Samples produced with higher concentrations of Aloe vera received lower sensory scores than other treatments. The results showed that using Aloe vera gel reduced the total counts of bacteria, molds and yeasts. By increasing Aloe vera gel, the viscosity of the samples decreased. The viscosity of samples prepared by steam was higher than the samples prepared by boiling water. The lowest viscosity was related to 50% Aloe veratreatment and boiling water.In general, the results of this study showed that the use of Aloe vera gel in lower concentrations (about 10 and 25%) improves the physical and sensory properties of date paste and can increase the shelf life of date paste.

    Keywords: Date Paste, Aloe vera Gel, Qualitative Properties, Rheological Properties
  • Fariba Ataei Novkabadi, Mohammad Hojjatoleslamy, Hajar Abbasi Pages 71-88

    Quercetin, 4-Hydroxyisoleucine and silymarin which have multiple functional properties, are main compounds found in nettle, Fenugreek seed and MT seed respectively was added to sponge cake batter.The percentages of nettle leaf, fenugreek seed and MT seed powder were determined by the Mixture Design software and added to cake batter. (25 nettle -25 fenugreek -18.75 nettle - 6.25 fenugreek, 6.25 nettle -18.75 fenugreek,12.5 nettle -12.5 fenugreek, 25 nettle, 25 fenugreek, 12.5 nettle -12.5 fenugreek ) (25 nettle -25 MT -18.75 nettle -6.25 MT, 6.25 nettle -18.75 MT,12.5 nettle -12.5 MT, 25 nettle, 25 MT, 12.5 nettle -12.5 MT ). According to the results the combination of nettle-fenugreek and nettle-MT seed increased the volume, moisture content and decreased the hardness, density compared to adding them alone. Sample contained 12.50% nettle leaves and 12.49% fenugreek seeds with a desirability of 0.73 and also a cake contained 13.58% nettle leaves and 11.41% MT seeds with a desirability of 0.68 were determined as optimized points by the software. The result of DSC showed that the optimal samples had the higher enthalpy and gelatinization temperature than the control sample, while their weight loss was lower. The results showed that quercetin, 4-hydroxy isoleucine and silymarin were resistant to heat so that approximately 90-100% of them remained in the cake. Overe all results showed that It is possible to produce cakes contained nettle - Fenugreek seed and nettle-MT seed as functional cake that have suitable physicochemical and organoleptic properties .

    Keywords: functional Cake, Nettle leaf, Fenugreek Seed, MT Seed, DSC Test
  • Sepideh Soltani, Leila Nateghi, Kian Pahlevan Afshari Pages 89-102

    Consumption of synthetic preservatives such as nitrite and its salts in meat products can causes a risk to consumers' health. Therefore, efforts have been made to reduce this substance in meat products. The overall objective of this study was to investigate the possibility of replacing 200, 400 and 600 ppm crocin pigment with 2 ml paprika pigment instead of nitrite consumed in 70% chicken Holland sausage formulation for 1, 10, 20 and 30 days’ storage at refrigerator temperature and evaluation of antioxidant effects, microbial and sensory properties of the samples were studied. The results showed that using a concentration of 600 ppm crocin pigment + 2 ml paprika in terms of its ability to prevent lipid oxidation, had a favorable effect similar to the concentration of 120 ppm sodium nitrite. The results showed that treatment containing 600 ppm crocin pigment + 2 ml paprika significantly (p≤0.05) had the lowest total bacterial count, staphylococcus aureus, clostridium perfringens, coliform and mold and yeast. It is worth mentioning there was no statistically significant difference (p> 0.05) between the sample contains 600 ppm of crocin pigment + 2 ml of paprika with the control sample and it was selected as the superior treatment in terms of health.

    Keywords: Sodium Nitrite, Natural Pigments, Sausages, Shelf Life
  • Dorna Moradian, Alireza Shahab Lavasani, MohammadReza Eshaghi Pages 103-117

    Yoghurt drink (doogh) is a nutritions fermented dairy product. The aim of this study was to determine the effect of transglutaminase (0, 0.025, 0.050, 0.075 and 0.1%) and ziziphora essence (0.001 and 0.01%) on physicochemical (pH, acidity (Dornic), dry matter%, fat%, viscosity (CP), serum seperation%) and sensory properties including (taste, flavor, aroma, color, appearance, texture and overall acceptability) of yoghurt drink (doogh). The results showed that as the amounts of transglutaminase and ziziphora increased, pH from 4.05 to 4.50, dry matter% from 5.40 to 5.85 and viscosity (CP) from 12.32 to 12.70 CP increased and acidity (Dornic) from 46 to 42.67 and serum seperation% from 0.87 to 0.5 decreased. Fat content of all treatments were 1.20%. the results for sensory evaluation showed T4 containing (0.075 % of transglutaminase enzyme + 0.001 % ziziphora essence) and T5 containing (0.1% of transglutaminase enzyme + 0.001 % ziziphora essence) had the highest sensory evaluation scores. Due to the lowest amount of serum seperation, high viscosity and the highest scores of sensory evaluations, T5 containing 0.1% transglutaminase enzyme and 0.001% ziziphora essence was selected as the best among others.

    Keywords: Ziziphora Essence, Transglutaminase, Sheep, s Milk, Yoghurt Drink
  • Fereshteh Shahab Navaei, Arezoo Ghadi, Shahram Naghizadeh Raeisi Pages 119-136

    In the dairy industry, natural gums can be used to stabilize emulsions such as cocoa milk. Among the types of gums are carboxymethylcellulose and capacaraginan, which are used ias bulking, thickener, Stabilizer, primer, and emulsifying in the food industry. Due to the challenges in cocoa milk storage methods, in the present study, we investigated the effect of capacaraginan, carboxymethylcellulose gums, and their combination on the physicochemical properties of cocoa milk with two reduced protein levels (2.4% and 2.6%) has been paid. For this purpose, by measuring pH, soluble solids, apparent viscosity, sedimentation rate, and color parameters during storage for 5 months at 4 ° C, the effect of these gums on the stability of cocoa milk emulsion was investigated. Also, after sensory testing of cocoa milk including color, texture, and flavor during the storage period at 5-day intervals, it was observed that with increasing concentration of hydrocolloids, soluble solids, viscosity, and saturation index increased, while pH, sediment, and yellow and redness index will decrease. Samples containing 0.1% of synthetic gum showed the highest sensory evaluation score. Based on the results obtained from physicochemical and sensory evaluations, using 0.1% of the combined gum of capacaraginan: carboxymethylcellulose for the preparation of cocoa milk with protein content in the range of 2.4 to 2.6% stable properties can be achieved in cocoa milk.

    Keywords: Stability, Cocoa Milk, Capacaraginan, Carboxymethyl Cellulose
  • Mahnaz Samadi Varedehsara, Peyman Ariayi, Javad Hesari Pages 137-150

    In this study, the antioxidant and anti-cancer properties of bioactive peptides resulting from enzymatic hydrolysis of grape seed were determined using the microbial protease enzymes alcalase and flavourzyme. Protein hydrolysis was produced at three different times (10, 20 and 30 minutes), using commercial alcalase and flavourzyme enzymes at pHs of 8.5 and 7 (optimal pH of alcalase and flavourzyme enzymes) and in a ratio of 1 percentage of enzyme to the protein at a temperature of 50 ° C. The results showed that with increasing the hydrolysis time, the amount of protein recovery and the degree of hydrolysis increased and also the values of the mentioned parameters by the alcalase enzyme were significantly higher than the flavourzyme enzyme (p <0.05). The highest antioxidant activity (DPPH free radical scavenging activity, ferric regenerative power and ABTS free radical scavenging activity) and anti-cancer properties against SW742 cells (colon cancer cells) was observed in the protein hydrolyzed by alcalase enzyme and in 30 minutes (p <0.05). Due to the bitterness of this treatment (alcalase enzyme at time 30 minutes) its amino acid profile was determined, the highest levels of essential amino acid, valine 7.98% and then the amino acid leucine 7.11% and the highest un-essential amino acid glutamic acid was 19.55% and then the amino acid glycine was 12.55%. Overall, the hydrolyzed grape seed protein appears to have high antioxidant and anti-cancer activity, which may be useful ingredients in food and formulated diets applications.

    Keywords: Hydrolyzed Protein, Commercial Enzymes, Amino Acid Profile, DPPH FreeRadical, Colon Cancer
  • Hassan Ekramian, Mohammadreza Saeedi Asl, Mahdi Karimi, Zahra shikholeslami, Ahmad Pedram Niya Pages 151-162

    Waffle is the name of crispy and sweet bakery products that is not unlike biscuits and is made from eggs, sugar and fat and has a crispy texture. Flour with a high amount of protein due to higher water absorption and consequently inadequate elasticity leads to the production of low quality waffles. The protease in the saliva of the insect remained in the flour prepared from the damaged wheat, transferred to the dough and digested gluten, so reducing the protein content of the flour. The aim of this study was investigated the effect of insect wheat flour at levels (0.3% and 0.5%) with microbial protease enzyme at levels (0.03% and 0.05%) on Physicochemical, rheological and sensory properties of waffle. For this purpose, PH, viscosity, density, water activity, moisture content, texture, color index and sensory properties were evaluated. The results showed that the PH, moisture, firmness and elasticity of the waffle produced with insect wheat flour were similar to the sample containing protease enzyme. The highest density was observed in waffles containing 0.5% of insect wheat flour. The results also showed that the use of insect wheat flour and microbial protease enzyme reduced the viscosity of the dough compared to the control sample. The insect wheat flour and protease enzyme increased brightness and b * index. Sensory properties score also showed that the panelist gave the highest score to waffles containing 0.03% of protease enzyme and 0.5% of insect wheat flour. According to the results of this study, it can be suggested that insect wheat suitable for preparation of waffles as a desirable snack with good quality.

    Keywords: Insect Wheat, Microbial Protease, Textural Properties, Waffles
  • Bahareh Haji Rostamloo, Rahele Zhiani, Fatemeh Amarloo Pages 163-174

    Today, due to its environmental problems and importance, the use of biodegradable nanocomposite films is of particular importance. In this study, silver nanoparticles were synthesized by means of aqueous extract of Mentha and the adsorption capacity of 1,1-diphenyl- 2-picrylhydrazyl radicals and their antimicrobial activity should investigated by the method of determination of minimum inhibitory concentration. The uniformity and shape were structure of these nanoparticles was determined by scanning electron microscopy. The antimicrobial effect of starch-based nanocomposite films, together with these nanoparticles, was investigated by disk diffusion test and determination of minimum inhibitory concentration of nanoparticles by threeEscherichia coli, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes. The results showed that silver nanoparticles showed the highest absorption at 430 nm and had a spherical shape and their average size was between 15-37 nm. The silver nanoparticles produced acted as DPPH radical inhibitors (IC50 = 170 μ M). The minimum growth inhibitory concentration and the minimum lethal concentration on Staphylococcus aureus showed 3.1 and 6.2 showed the highest minimum inhibitory concentration. Also, by measuring the diameter of the bright area by the disk penetration test, pure starch does not have antimicrobial properties, but by adding 250 ppm silver nanoparticles to the starch film in the presence of bacteria, a halo with a diameter of 2.55 cm is formed and in fact by adding nanoparticles antimicrobial properties Starch is formed in the film and again increases the diameter of the halo to 2.35 cm in the film by bringing the amount of silver nanoparticles to 500 ppm, which indicates an increase in antimicrobial properties. Starch- based biodegradable films with biosynthesized silver nanoparticles showed antimicrobial effect against all tested microbes (p <0.05).

    Keywords: Packing, Antimicrobial, Antioxidant, Mentha, Silver Nanoparticles
  • Asma Verdian, Elham Sheikhzadeh Pages 175-182

    Today, colorimeter sensors are highly regarded as food packaging indicators to monitor the quality and safety of foods. Achieving cheap, efficient and biodegradable indicators in foods remains a challenge, and nanosensor technology is promising in this field. The aim of this study is develop of a colorimetric indicator to monitor the freshness of minced beef. A colorimeter sensor fabricated with curcumin immobilization into a three-dimensional scaffold of cellulose nanofiber synthesized by bacteria. Scanning electron microscopy images confirmed the successful immobilization of curcumin into nanofiber network and the preservation of its fibrous structure. The colorimetric indicator shows a noticeable color change at pH 2-12. The indicator response to the presence of ammonia gas was also associated with discoloration. This sensor-based on curcumin and nanofiber cellulose-based could monitor the freshness of minced beef during storage in refrigerator via yellow to orange color change.

    Keywords: Nanofiber, Meat, Freshness, Spoilage, Curcumin