فهرست مطالب

روانشناسی سلامت - پیاپی 42 (تابستان 1401)

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 42 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/06
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرضیه جعفری هرندی*، مژگان عارفی صفحات 7-22
    مقدمه

    پاندمی ویروس کووید-19 سبب ایجاد آشفتگی روان شناختی و هیجانی و بروز اضطراب در بسیاری از افراد جامعه شده است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه آنلاین بر اضطراب سلامت و خودتنظیمی هیجانی زنان مبتلا به اضطراب ناشی از پاندمی ویروس کووید- 19 انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مبتلا به اضطراب ناشی از پاندمی ویروس کووید- 19 شهر اصفهان در سه ماهه زمستان سال 1399 بود. در این پژوهش تعداد 34 زن مبتلا به اضطراب کووید - 19 با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 17 بیمار). گروه آزمایش درمان فراتشخیصی یکپارچه (بارلو و همکاران، 2011) را طی یک ماه در 10 جلسه 75 دقیقه ای به صورت آنلاین دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس اضطراب کووید -19 (علی پور و همکاران، 1398)، پرسشنامه اضطراب سلامت (سالکوکیس و وارویک، 2002) و پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی (گروس و جان، 2003) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان فراتشخیصی یکپارچه آنلاین بر اضطراب سلامت و خودتنظیمی هیجانی زنان مبتلا به اضطراب ناشی از پاندمی ویروس کووید - 19  تاثیر معنادار داشته (p<0/001) و توانسته منجر به کاهش اضطراب سلامت و بهبود خودتنظیمی هیجانی این زنان شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفت که درمان فراتشخیصی یکپارچه آنلاین با بهره گیری از فنونی همانند شناسایی هیجان ها، آموزش آگاهی هیجانی و ارزیابی مجدد شناختی می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت بهبود اضطراب سلامت و خودتنظیمی هیجانی زنان مبتلا به اضطراب ناشی از پاندمی ویروس کووید - 19 مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اضطراب سلامت، اضطراب ویروس کووید - 19، خودتنظیمی هیجانی، درمان فراتشخیصی یکپارچه آنلاین
  • مرضیه طالب زاده شوشتری*، مهشید احمدنژاد صفحات 23-44
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه علی احساس کهتری و خود مهارگری با افسردگی، اضطراب و استرس از طریق میانجی گری حمایت اجتماعی در زنان دارای سندروم پیش از قاعدگی بود.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان دارای سندروم پیش از قاعدگی شهر اهواز در سال 1399 را شامل می شود. طرح پژوهش همبستگی و به شیوه مدلیابی معادلات ساختاری بود. در همین راستا با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، نمونه ای برابر با 250 نفر از بین کسانی که پرسشنامه علایم قبل از قاعدگی را تکمیل کرده بودند، انتخاب شد. داده ها با استفاده از ابزار غربالگری علایم قبل از قاعدگی (2011)، شاخص مقایسه ای احساس کهتری (1995)، پرسشنامه خودمهارگری - فرم کوتاه (2004)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (2007) و مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده (1986) جمع آوری شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS25 و Amos22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر برازندگی مدل پیشنهادی با داده ها بود. همچنین یافته ها نشان داد که حمایت اجتماعی، رابطه احساس کهتری بر افسردگی و استرس، همچنین رابطه خودمهارگری بر افسردگی و استرس را میانجیگری می کند. اما در این پژوهش اثر غیر مستقیم حمایت اجتماعی در رابطه احساس کهتری بر اضطراب و خودمهارگری بر اضطراب یافت نشد (P<0/05). همچنین مسیر مستقیم احساس کهتری با استرس و حمایت اجتماعی با اضطراب تایید نشد و از مدل نهایی حذف شد.

    نتیجه گیری

    بنابراین، حمایت اجتماعی می تواند یک عامل موثر در زنان دارای سندروم پیش از قاعدگی در رابطه با متغیرهای احساس کهتری، خودمهارگری، افسردگی، اضطراب و استرس در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: سندروم پیش از قاعدگی، احساس کهتری، خود مهارگری، افسردگی، اضطراب، استرس، حمایت اجتماعی
  • مریم فرخ نیا*، علی فتحی آشتیانی، عماد اشرفی، فرمهر ابطحی صفحات 45-66
    مقدمه

    در سال های اخیر، برای درمان چاقی کودکان، به مداخلات رفتاری سبک زندگی متمرکز بر والد، توجه بیشتری شده است. بر این اساس، این مطالعه با هدف اصلی مروری بر اثربخشی مداخلات متمرکز بر والد در درمان چاقی کودکان و نوجوانان، و با هدف فرعی بررسی میزان ریزش در مطالعات انتخاب شده انجام شد.

    روش

    1476 مقاله بین سال های 2021-1957 میلادی، با انواع کلیدواژه های مرتبط با مداخله، والد، چاقی و اضافه وزن، در دامنه سنی 18-6 سال، از پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Science Direct و PsyINFO در مرحله اول شناسایی شدند. پس از اعمال ملاک های ورود و خروج و بررسی مقالات مرتبط، نهایتا ده مطالعه کارآزمایی کنترل شده تصادفی (RCTs) که پیامد اصلی آنها کاهش شاخص توده بدنی (BMI) بود، به طور سیستماتیک مرور شدند. از روش استاندارد بررسی مشخصات جمعیت، جزییات مداخله، استفاده از گروه کنترل، و گزارش پیامدها (PICO) در انتخاب، و از روش بیانیه استانداردسازی گزارش در مطالعات کارآزمایی بالینی (CONSORT)، در ارزیابی کیفیت مقالات استفاده شد.

    یافته ها

    دامنه کاهش نمرات استاندارد BMI در پایان مداخلات بین 31/0- 06/0، و در پایان پیگیری های 24-13 ماهه بین 42/0-16/0 بود. میزان ریزش تا پایان پژوهش ها، به طور میانگین 3/32 درصد (50-13 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، مداخلات رفتاری جامع سبک زندگی متمرکز بر والد در کاهش BMI کودکان اثربخش هستند، اما لازم است تا نتایج آنها با احتیاط تفسیر شده و پژوهش های جامع و استاندارد شده بیشتری در آینده انجام شوند.

    کلیدواژگان: چاقی کودکان، مداخلات رفتاری، مداخلات متمرکز بر والد، مرور سیستماتیک
  • مهری مهرپرور*، سید بهاالدین کریمی صفحات 67-84
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی گروه درمانی شناختی- رفتاری بر داغ ننگ و اضطراب مرگ بیماران مصروع شهرستان بوکان انجام شد.

    روش

    پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون یا گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه بیماران مبتلا به صرع مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر بوکان در سال 1399 بود. بر این اساس 60 نفر (22 مرد و 38 زن) در دو گروه 30 نفری شامل گروه آزمایش و گروه کنترل و به روش گمارش تصادفی تقسیم شدند. گروه آزمایش به شیوه کارآزمایی بالینی طی 8 جلسه 90 دقیقه ای دوبار در هفته و با استفاده از پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر (1970) و  مقیاس تعدیل شده استیگمای بیماری ریتچر (2003) جهت گردآوری داده ها مورد بررسی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از کوواریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره، اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر  اضطراب مرگ (P=0/05) و داغ ننگ (P=0/01)  و مولفه های آن از جمله تنهایی (P=0/01)، تایید تصورات قالبی (P=0/01)، تجربه تبعیض اجتماعی (P=0/05) و کناره گیری از اجتماع (P=0/05)  را نشان می دهد . بنابراین استفاده از درمان شناختی- بر اضطراب مرگ و داغ ننگ و مولفه های آن از جمله تنهایی، تایید تصورات قالبی، تجربه تبعیض اجتماعی، کناره گیری از اجتماع آزمودنی های گروه آزمایش تاثیر معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    گروه  درمانی شناختی- رفتاری باعث کاهش اضطراب مرگ و داغ ننگ در بیماران مصروع شهرستان بوکان شد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی-رفتاری، داغ ننگ، اضطراب مرگ، صرع
  • عبدالله مفاخری*، محمد خرمی، فائزه کاویانی، سمیه اشرفی فرد صفحات 85-100
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی - رفتاری بر راهبردهای شناختی تنظیم هیجانی وخودکارآمدی عمومی مادران دارای کودکان فلج مغزی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و گروه گواه بود که از جامعه مادران دارای کودک فلج مغزی در استان خراسان شمالی تعداد 28 مادر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. در ابتدا پیش آزمون با پرسشنامه های نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون (2009) و خودکارآمدی عمومی شوارتز (1981) انجام و گروه آزمایش تحت درمان شناختی - رفتاری قرار گرفتند. گروه گواه فاقد مداخله بودند پس از این مرحله و بعد از اجرای یک پس آزمون، داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس چندمتغیره (مانوا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از افزایش میانگین گروه آزمایش در متغیر خودکارآمدی و تمامی راهبردهای مثبت شناختی تنظیم هیجان بوده و از طرفی افزایش نمره خودکارآمدی عمومی و راهبرد تنظیم هیجان مثبت و کاهش نمره راهبرد تنظیم هیجان منفی مادران را در پی داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که برنامه درمانی شناختی-رفتاری باعث بهبود کیفیت راهبردهای شناختی تنظیم هیجانی و افزایش خودکارآمدی شده و این امر می تواند با آگاهی دادن و کمک به بازسازی شناختی، کنترل هیجانات مثبت را جایگزین هیجانات منفی کرده و سبب کاهش آسیب روانی مادران شود.

    کلیدواژگان: مادران کودکان فلج مغزی، درمان شناختی- رفتاری، تنظیم شناختی هیجانی، خودکارآمدی عمومی
  • ریحانه مصلحی، زهره لطیفی* صفحات 101-116
    مقدمه

    دیابت شایع ترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیسمی با عوارض مخرب است. هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش خود شفابخشی (کدهای شفابخش) بر بهزیستی هیجانی، سرسختی روانشناختی و بهبود بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش

    این  پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی  دو گروهی (آزمایشی و گواه) سه مرحله ای (پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری) بوده و جامعه آماری آن شامل زنان مبتلا به دیابت مراجعه کننده به مرکز بهداشت اصفهان بود.30 نفر داوطلب مبتنی بر ملاک های ورود و خروج، به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. تمام شرکت کنندگان پرسشنامه های بهزیستی هیجانی از کییز و ماگیارمو (2003)  و پرسشنامه سرسختی روانشناختی کیامرثی (1377) را در سه مرحله به عنوان پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. همچنین قند خون آنان  توسط پزشک متخصص در سه مرحله اندازه گیری و ثبت شد. سپس مداخله آموزش خودشفابخشی به مدت 14 جلسه 60 دقیقه ای بر روی گروه آزمایشی اجرا  و گروه کنترل در انتظار مداخله آموزشی قرار گرفت. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم افزار SPSS  نسخه 24  استفاده شد.

    یافته ها

    آموزش خود شفابخشی توانست بهزیستی روانشناختی، بهزیستی هیجانی و سرسختی روانشناختی گروه شرکت کننده در آموزش خودشفابخشی را به طور معناداری افزایش دهد (01/0>p). ولی بر بهبود بهزیستی اجتماعی و روند بیماری دیابت تاثیرمعناداری دیده نشد.

    نتیجه گیری

    می توان روش خود شفابخشی را به عنوان یکی از رویکردهای جدید روانشناسی مثبت نگر جهت افزایش بهزیستی هیجانی و سرسختی روانشناختی  بیماران مبتلا به دیابت نوع دو به کار برد.

    کلیدواژگان: آموزش خودشفابخشی، بهزیستی هیجانی، سرسختی روانشناختی، دیابت نوع دو
  • ماریه عبدالقادری*، محمد نریمانی، اکبر عطادخت، عباس ابوالقاسمی، موسی کافی، حمیدرضا حاتمیان صفحات 117-130
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر اثر رویکرد درمان مثبت نگر بر بهبود خواب و کاهش درد بیماران مبتلا مولتیپل اسکلروزیس بود.

    روش

    این پژوهش، نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن مالتیپل اسکلروزیس شهرستان رشت در سال 1397 بود. نمونه پژوهش 24 بیمار مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بودند که از میان بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن مالتیپل اسکلروزیس شناسایی و به صورت تصادفی به دو گروه 12 نفری (گروه آزمایشی و گروه کنترل) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کیفیت خواب پترزبورگ، مدیریت درد، استفاده شد. برای گروه های آزمایش 8 جلسه درمانی 60 دقیقه ای برگزار شد، در حالی که گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند و در لیست انتظار قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روان درمانی مثبت نگر بر مدیریت درد و کیفیت خواب بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس موثر بوده است (001/0>P).

    نتیجه گیری

    این یافته ها حاکی از آن است که روان درمانی مثبت نگر بر متغیرهای روان شناختی موثر و از آن ها به عنوان درمان های مکمل در کنار درمان های دارویی برای بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رویکرد درمان مثبت نگر، کاهش درد، بهبود خواب، مولتیپل اسکروزیس
  • لیلا راضی، داریوش جلالی* صفحات 131-148
    مقدمه

    ادراک از بیماری که نقش مهمی در فرایند درمان و پیروی از دستورات بهداشتی دارد تحت تاثیر عوامل مختلف روانشناختی است. هدف پژوهش حاضر  بررسی نقش میانجی راهبردهای مقابله ای در رابطه بین ویژگی های شخصیتی و عملکرد خانواده با ادراک از بیماری در بیماران مولتیپل اسکلروزیس (ام اس) بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی با طرح همبستگی مبتنی بر تحلیل مسیر و جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به ام اس مراجعه کننده به مطب های متخصصان مغز و اعصاب و همچنین بیمارستان کاشانی شهر شهرکرد در سال 1399 بود که از میان آن ها تعداد 250 نفر، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده شامل پرسشنامه ادراک بیماری بردبنت و همکاران، پرسشنامه ویژگی های شخصیتی نیو، مقیاس عملکرد خانواده بیشاپ و بالدوین و پرسشنامه راهبردهای مقابله لازاروس و فولکمن بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و Amos-19 و به روش تحلیل مسیر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مدل پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است. همچنین نتایج نشان داد راهبردهای مقابله ای در رابطه بین روانرنجورخویی، وجدان گرایی، توافق پذیری، تجربه گرایی، برون گرایی و عملکرد خانواده با ادراک از بیماری نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری

    عملکرد خانواده و ویژگی های شخصیتی  می توانند با تاثیرات مثبت بر اتخاذ راهبردهای مقابله ای موثر، ادراک بهتری از بیماری را برای فرد به دنبال داشته باشند.

    کلیدواژگان: ادراک بیماری، مولتیپل اسکلروزیس، راهبردهای مقابله ای، عملکرد خانواده، ویژگی های شخصیتی
  • آزاده فتحی دوکی، لیلا حسن نیا، محمدکاظم فخری*، سیده علیا عمادیان، الهه فتحی دوکی صفحات 149-162
    مقدمه

    بیماری دیابت از جمله بیماری های مزمن می باشد که مشکلات هیجانی می تواند در روند درمان آن تداخل ایجاد کند. این پژوهش با هدف مقایسه اثر بخشی درمان شناختی رفتاری مذهب محور (RCBT) و آموزش تاب آوری در ابرازگری هیجان بیماران دیابت نوع دو انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل می باشد که از میان بیماران دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 نفر به عنوان نمونه نهایی انتخاب شدند و سپس به طور تصادفی ساده در سه گروه 15 نفر شامل دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل گمارده شدند. یک گروه آزمایشی 10 جلسه 60 دقیقه ای RCBT و گروه دیگر 9 جلسه 60 دقیقه آموزش تاب آوری دریافت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره و آزمون بنفرونی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین گروه های آزمایش و گروه کنترل در پس آزمون ابرازگری هیجان با کنترل پیش آزمون در سطح اطمینان 95 درصد تفاوت وجود دارد (05/<p). همچنین بین دو گروه درمان شناختی - رفتاری مذهب محور و آموزش تاب آوری نیز در سطح 95 درصد اطمینان تفاوت وجود ندارد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که درمان شناختی - رفتاری مذهب محور و آموزش تاب آوری در افزایش ابرازگری هیجان بیماران دیابتی موثر است و می تواند به عنوان یک درمان کمکی برای بیماران دیابتی مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، درمان شناختی - رفتاری مذهب محور، آموزش تاب آوری، ابرازگری هیجان
  • مهناز علی اکبری دهکردی، سیده ساناز سعیدی، فاطمه عیسی زاده*، مریم علی اکبری، علیرضا منزوی چالشتری صفحات 163-180
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل فعالیت های افزایش دهنده هیجانات مثبت مردان و زنان در دوره قرنطینه (به دلیل همه گیری بیماری ناشی از وجود ویروس کرونا) با توجه به نیازهای پنج گانه ویلیام گلاسر بود.

    روش

    روش تحقیق در این مطالعه ترکیبی (کیفی و کمی) بود که در آن داده های کمی نقش تکمیلی برای داده های کیفی داشتند. جامعه مورد پژوهش در این مطالعه افرادی بودند که در دوران همه گیری ویروس کرونا سبک زندگی قرنطینه را برگزیدند. روش نمونه گیری در پژوهش حاضر از نوع نمونه گیری مبتنی بر هدف و حجم نمونه 474 نفر (309 زن و 165 مرد) بود. در بخش کیفی داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوا مقوله بندی و کدگذاری گردید. در بخش کمی برای توصیف داده ها از نرم افزار spss-21 استفاده شد و نتایج بر اساس نظریه نیازهای پنج گانه گلاسر کدگذاری و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج تحقیق حاضر 63 فعالیت استخراج شدند که در میان افراد در زمان قرنطینه شیوع بیشتری داشتند؛ افراد از طریق این فعالیت ها می توانستند تمام نیازهای خود را برطرف کرده و از این طریق موجب ایجاد هیجانات مثبت در خود شوند. تحلیل استنباطی یافته های این پژوهش نشان داد که، در همه فعالیت های انجام شده در سطوح نیاز به بقا، عشق و آزادی بین زنان و مردان تفاوت معنی دار وجود داشت و در میان تمامی نیازها، در نیاز به قدرت و آزادی بین گروه های سنی مورد مطالعه تفاوت معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان پیشنهاد نمود که افراد می بایست ضمن رعایت پروتکل های بهداشتی روزانه فعالیت هایی انجام دهند که برطرف کننده نیاز های پنجگانه شان باشد و از این طریق به هیجانات مثبت دست پیدا کرده و از هیجانات منفی جلوگیری کنند.

    کلیدواژگان: هیجانات مثبت، قرنطینه، ویروس کرونا، نیازهای پنج گانه ویلیام گلاسر
|
  • Marzieh Jafari Harandi *, Mozhgan Arefi Pages 7-22
    Objective

    Covid-19 pandemic causes psychological and emotional turbulence and emergence of anxiety in many people in the society. Therefore, the present study was conducted to investigate the efficacy of online unified trans-diagnostic treatment on the health anxiety and emotional self-regulation in the women with the Covid-19 pandemic anxiety.

    Method

    the present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design. The statistical population of the present study included the women with Covid-19 pandemic anxiety in the city of Isfahan in the winter of 2020. 34 women with Covid-19 anxiety were selected through purposive sampling method and were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 17 patients). The experimental group received ten seventy-five-minute unified trans-diagnostic treatment sessions online (Barlo et.al, 2011). The applied questionnaires in this study included Covid-19 anxiety questionnaire (Ali Pour et.al, 2019), health anxiety questionnaire (Salkovskis, Warwick, 2002 and emotional self-regulation questionnaire (Gross, John, 2003). The data from the study were analyzed through ANCOVA method.

    Findings

    the results showed that the online unified trans-diagnostic treatment has significant effect on the health anxiety and emotional self-regulation of the women with the Covid-19 pandemic anxiety (p<0.001) and succeeded in the reduce health anxiety and improve emotional self-regulation in these women.

    Conclusion

    according to the findings of the present study it can be concluded that online unified trans-diagnostic treatment can be used as an efficient treatment to improve health anxiety and emotional self-regulation of the women with Covid 19 pandemic anxiety through employing techniques such as identifying emotions, training emotional awareness and diagnostic reevaluation.

    Keywords: health anxiety, Covid 19 Anxiety, Emotional Self-Regulation, Online Unified Trans-Diagnostic Treatment
  • Marzieh Talebzadeh Shoshtari *, Mahshid Ahmadnezhad Pages 23-44
    Objective

    The aim of this study was to investigate the causal relationship between inferiority feeling and self-control with depression, anxiety and stress through mediation of social support in women with premenstrual syndrome.

    Method

    The statistical population of this study was all women with premenstrual syndrome in ahvaz in the year 2020. The study was a correlational research based on structural equation modeling. In this regard, using targeted sampling method, a sample of 250 people were selected from those who completed the premenstrual symptoms questionnaire. Data were collected using premenstrual syndrome screening tool (2011), the Comparative feeling of inferiority index (1995), Self-control Questionnaire (2004), depression, anxiety and stress scale (2007) and Perceived social support scale (1986). SPSS25 and AMOS22 software were used to analyze the data.

    Findings

    The results supported the suitability of the relationship between the patterns and the collected data. The results revealed that social support mediated the relationship between inferiority feeling on depression and stress, as well as the relationship between self-control on depression and stress. However, this study did not find on indirect effect of social support on the inferiority feeling with anxiety and self-control on anxiety (p < 0/05). Also, the direct path of inferiority feeling with stress and social support with anxiety was not confirmed and the final model was removed.

    Conclusion

    Based on the results, social support can be considered as an effective factor in women with premenstrual syndrome in relation to the variables of inferiority feeling, self-control, depression, anxiety and stress.

    Keywords: Premenstrual syndrome, Inferiority Feeling, Self-Control, Depression, Anxiety, stress, Social Support
  • Maryam Farrokhnia *, Ali Fathi-Ashtiani, Emad Ashrafi, Faermehr Abtahei Pages 45-66
    Objective

    In recent years, more attention has been paid to parent-focused behavioral interventions for the treatment of childhood obesity. Accordingly, this study was conducted with the main objective of reviewing the effectiveness of parent-focused interventions in the treatment of childhood and adolescent obesity, and with the sub-objective of assessing the rate of attrition in selected studies.

    Method

    1476 articles between1957-2021, with a variety of keywords related to intervention, parent, obesity, and overweight, in the age range of 6-18 years, from the databases of PubMed, Science Direct, and PsyINFO, were identified in the first stage. After applying the inclusion and exclusion criteria and reviewing related articles, finally, ten randomized controlled trial (RCTs) studies, that their main outcome was a decrease in body mass index (BMI), were systematically reviewed. The standard method of evaluating Population,-Intervention-Control groups- Outcomes (PICO) in selecting, and the Consolidated Standards of Reporting Trials (CONSORT) in evaluating of the quality of the articles was used.

    Findings

    The range of decrease in standard scores of body mass index at the end of the interventions was between 0.06-0.31, and at the end of 13-24 months follow-up was between 0.16-0.42. The mean attrition rate by the end of the study was 32.3% (13% to 50%).

    Conclusion

    Comprehensive parent-focused behavioral lifestyle interventions are generally effective in reducing children's body mass index, but it is necessary to interpret the results of current articles with caution, and to conduct comprehensive and standardized research in future.

    Keywords: Childhood Obesity, Behavioral Interventions, Parent-Focused Interventions, Systematic Review
  • Mehri Mehrparvar *, Seyed Bahaadin Karimi Pages 67-84
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral group therapy on stigma and death anxiety in epileptic patients in Bukan.

    Method

    The quasi-experimental study was a pretest-posttest or control group. The statistical population included all patients with epilepsy referred to medical centers in Buchan in 1399. Accordingly, 60 people (22 men and 38 women) were divided into two groups of 30 people, including the experimental group and the control group, by random assignment. The experimental group was evaluated as a clinical trial in 8 sessions of 90 minutes twice a week using the Templer Death Anxiety Questionnaire (1970) and the modified Ritcher Disease Stigma Scale (2003) to collect data. Multivariate covariance was used to analyze the data.

    Findings

    Results of multivariate analysis of covariance, effectiveness of cognitive-behavioral therapy on death anxiety (P=0.05) and stigma (P=0.01) and its components including loneliness (P=0.01), confirmation of stereotypes (P= 0.01) Experience of social discrimination (P= 0.05) and Withdrawal from the community(P=0.05). Therefore, the use of cognitive therapy has a significant effect on death anxiety and stigma and its components such as loneliness, confirmation of stereotypes, experience of social discrimination, withdrawal from the community of subjects in the experimental group.

    Conclusion

    Cognitive-behavioral group therapy reduces death anxiety and stigma and its components such as loneliness, confirmation of stereotypes, experience of social discrimination, withdrawal from society.

    Keywords: cognitive-behavioral group therapy, stigma, death anxiety, Epilepsy
  • Abdollah Mafakheri *, Mohammad Khorrami, Faezeh Kaviyani, Somayeh Ashrafifard Pages 85-100
    Objective

    The present study was conducted with the purpose of investigating the effectiveness of cognitive-behavioral therapy in cognitive strategies of emotional regulation and general self-efficacy of mothers with children with cerebral palsy.

    Method

    It was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group design from the population of mothers with children with cerebral palsy in North Khorasan province,that 28 mothers were selected by available sampling and placed in two experimental and control groups. In the pretest, Garnfsky, Craig and Spinhaven (2009) and Schwartz (1981) general self-efficacy questionnaires were used. In the next stage, cognitive-behavioral therapy was performed on the experimental group. The control group did not received any intervention. After this step and after performing a post-test, the data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANOVA).

    Findings

    The findings showed an increase in the mean of the experimental group in the self-efficacy variable and all positive cognitive strategies for emotion regulation.On the other hand, increasing the general self-efficacy score and positive emotion regulation strategy and decreasing the score of mothers' negative emotion regulation strategy.

    Conclusion

    According to the findings of the present study we can replace negative emotions with positive ones by informing and helping cognitive reconstruction and reduce mothers' psychological harm.

    Keywords: Mothers of Children with Cerebral palsy, Cognitive-Behavioral Therapy, Cognitive-Emotional Regulation, General Self-Efficacy
  • Reyhaneh Moslehi, Zohreh Latifi * Pages 101-116
    Objective

    Diabetes is one of the most common diseases caused by metabolic disorders with devastating effects. The present study aimed to investigate the effects of self-healing (the healing codes) training on emotional well-being, psychological hardiness, and recovery in patients with type 2 diabetes.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pre-test, post-test, and follow-up design and a control group. The study population comprised all women with type 2 diabetes who referred to the health centers of Isfahan. Thirty patients were selected based on inclusion and exclusion criteria and randomly divided into experimental (n=15) and control (n=15) groups. The research instruments included Keys and Magyar-Mae Emotional Well-Being Questionnaire (2003) and Kiamarsi Psychological Hardiness Questionnaire (1998) which were completed by the participants in three stages: pre-test, post-test, and follow-up. Patients' blood sugar was measured and recorded by a specialist in three stages. The experimental group underwent fourteen sessions (60-minute sessions per week) of self-healing training and the control group was waiting for intervention. The repeated measures ANOVA was used for analyzing the data by using SPSS software (version 24).

    Findings

    Self-healing training effectively increased emotional well-being and psychological hardiness in patients with type 2 diabetes (p< 0.01). In terms of improving social well-being and the disease process, there was no significant difference between the experimental and control groups in the pre-test stage.

    Conclusion

    Self-healing can be used as a new approach in positive psychology to increase the emotional well-being and psychological hardiness in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Self-healing training, emotional well-being, Psychological Hardiness, type 2 diabetes
  • Marie Abdolghaderi *, Mohammad Narimani, Akbar Atadokht, Abbas Abolghasemi, Mousa Kafie, Hamodreza Hatamian Pages 117-130
    Objective

    The effect of a positive treatment approach on improving sleep and reducing pain in patients with multiple sclerosis.

    Method

    This quasi-experimental study was conducted with pre-test and post-test design. The study population consisted of all patients with multiple sclerosis referred to Multiple Sclerosis Association in Rasht city in 2018. The sample were 24 multiple sclerosis patients which assigned to three group ( experimental and control group) by random sampling. For data gathering used to PETERSBURG Sleep Quality Questionnaire and Pain Management. The experiment groups received 8 sessions of positive psychotherapy and no intervention was done for control group.

    Findings

    Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data Results showed that positive psychotherapy therapy increases quality of sleep and pain management in MS patients (001/0>P).

    Conclusion

    These findings suggest that positive psychotherapy is effective on psychological variables and can be used as complementary therapies in addition to drug therapies for patients with multiple sclerosis.

    Keywords: Positive Treatment Approach, Improving Sleep, Reducing Pain, Multiple Sclerosis
  • Leila Razi, Daruosh Jalali * Pages 131-148
    Objective

    Disease perception, which plays an important role in the treatment process and following health instructions, is influenced by various psychological factors.. The aim of this study was to investigate the mediating role of coping strategies in the relationship between personality traits and family functioning with perception of the disease in multiple sclerosis (MS) patients.

    Method

    The method of this study was descriptive with a correlational design based on path analysis and statistical population of all patients with with multiple sclerosis disease referred to the offices of neurologists and Kashani Hospital in Shahrekord in 2020, from which 250 people were selected by purposive sampling method. Data collection tools included Bradbent et al.'s Awareness Questionnaire, Neo Personality Traits Questionnaire, Bishop and Baldwin Family Performance Scale, and Lazarus and Folkman Coping Strategies Questionnaire. Data were analyzed using SPSS-24 and Amos-19 software and path analysis.

    Findings

    The results showed that the research model has a good fit. The results also showed that coping strategies in the relationship between neuroticism, conscientiousness, agreement, Openness, extroversion and family functioning play a mediating role in the perception of the disease.

    Conclusion

    Family performance and personality traits can lead to a better perception of the disease for the individual with positive effects on the adoption of effective coping strategies.

    Keywords: Disease Perception, Multiple Sclerosis, Coping Strategies, family function, personality traits
  • Azadeh Fathi Dooki, Laila Hassannia, Mohammad Kazem Fakhri *, Seyedeh Olia Emadian, Elahe Fathi Dooki Pages 149-162
    Objective

    Diabetes is one of the chronic diseases that emotional problems can interfere with its treatment. The aim of this study was to compare the effectiveness of religion-based cognitive-behavioral therapy (RCBT) and resilience training in expressing emotion in patients with type 2 diabetes.

    Method

    This was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design and control group. Among type 2 diabetic patients referred to comprehensive health care centers by purposive sampling, 45 people were selected as the final sample and then randomly selected in simple Three groups of 15 people including two experimental groups and one control group were assigned. One experimental group received 10 sessions of 60 minutes of RCBT and the other group received 9 sessions of 60 minutes of resilience training. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance and benferroni test.

    Findings

    The results showed that there was a difference between the experimental groups and the control group in the post-test of expression of emotion with the control of the pre-test  at 95% confidence level (P<0.05). Also, there is no difference between religion-based cognitive-behavioral therapy and resilience training  at 95% confidence level (P<0.05).

    Conclusion

    The results showed that religion-based cognitive-behavioral therapy and resilience training is effective in increasing the expression of emotion in diabetic patients and can be useful as an adjunctive therapy for diabetic patients.

    Keywords: Diabetes Mellitus Type 2, Religious-Based Cognitive-Behavioral Therapy, Resilience Training, Emotional Expression
  • Mahnaz Aliakbari Dehkordi, Seyyede Sanaz Saeedi, Fatemeh Eisazadeh *, Maryam Aliakbari, Alireza Monzavi Chaleshtari Pages 163-180
    Objective

    The purpose of this research was to analyze the activities that increase the positive emotions of men and women during the quarantine period (due to the epidemic caused by the presence of the corona virus) according to the five needs of William Glasser.

    Method

    The research method in this study was a combination (qualitative and quantitative) in which quantitative data played a complementary role to qualitative data. The research community in this study were people who chose quarantine lifestyle during the corona virus epidemic. The sampling method in the present study was purpose-based sampling and the sample size was 474 people (309 women and 165 men). In the qualitative part, the data were categorized and coded using the content analysis method. In the quantitative part, spss-21 software was used to describe the data, and the results were coded and analyzed based on Glasser's five needs theory.

    Findings

    Based on the results of the current research, 63 activities were extracted that were more prevalent among people during quarantine. Through these activities, people could satisfy all their needs and in this way create positive emotions in themselves. The inferential analysis of the findings of this research showed that there was a significant difference between men and women in the levels of the need for survival, love and freedom in all the activities performed, and among all the needs, there was a significant difference in the need for power and freedom between age groups. There was a significant difference in the studied case.

    Conclusion

    Based on the results of the present research, it can be suggested that people should do activities that satisfy their five needs while following the daily health protocols, and in this way achieve positive emotions and avoid negative emotions

    Keywords: Positive Emotions, Quarantine, Corona Virus, William Glasser’s Five Needs