فهرست مطالب

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 57 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدعلی پورعلی، جواد شریف نژاد*، میرسعید موسوی صفحات 1-20

    با پیشرفت جوامع و گسترش شهرها، روش های برنامه ریزی شهری دیگر پاسخگوی نیازها و مشکلات شهرها نبوده و نیاز به توسعه این روش ها بیشتر می شود. این تحقیق به عنوان یک تحقیق تحلیلی، به روش توصیفی، مقایسه ای- تطبیقی انجام شده است. جهت جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و روش دلفی و ابزارهای مشاهده، مطالعات میدانی، پرسشنامه متخصصان استفاده شده است. بررسی ها نشان داد که روند توسعه برنامه ریزی شهری در شهر ارومیه از کشور تبعیت می کند و از نظر تنوع و سلسله مراتب طرح های تهیه شده، در تمامی سطوح اقدام به تهیه برنامه شده است. همچنین با وجود اینکه در بسیاری از موارد برنامه های تهیه شده از برنامه های فرادست خود تبعیت می کنند، ولی این تبعیت در برخی موارد با نقایصی مواجه است. از سوی دیگر بررسی ها نشان داد با وجود اینکه برنامه ریزی شهری در طول چند دهه اخیر از نظر تهیه برنامه های مختلف پیشرفت داشته است، ولی به دلیل عدم دقت و تمرکز کافی در بررسی نیازها، مسایل و مشکلات شهر، این برنامه ها نتوانسته اند به اندازه کافی موثر واقع شوند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، ارومیه، طرح های شهری، طرح جامع، طرح تفصیلی
  • ابوالفضل مشکینی*، الهه شاکری منصور، سید علی علوی صفحات 21-41

    بی خانمانی الگویی از سکونت است که از استانداردهای اساسی مسکن جامعه پیروی نمی کند. این نوع از سکونت تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله عوامل فردی و ساختاری شکل می گیرد که هدف از این پژوهش شناسایی عوامل ساختاری موثر در شکل گیری بی خانمانی در مجموعه شهری تهران می باشد. عوامل ساختاری با استفاده از رویکرد حق به شهر به سه عامل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تقسیم شده و میزان تاثیر هر یک از این عوامل نیز در شکل گیری بی خانمانی مورد بررسی قرار می گیرد. روش پژوهش توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از شیوه های تحلیل کیفی و کمی و با بهره جستن از روش مطالعات اسنادی، مصاحبه و پرسشگری از 20 استاد متخصص در رابطه با مسکن به شناسایی این عوامل پرداخته شده و سپس با استفاده از روش های SWARA Fuzzy و Fuzzy ARAS به وزن دهی و در نهایت به اولویت بندی هر یک از آن ها اقدام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که عوامل سیاسی با (1)، اقتصادی با (9559/0) و اجتماعی با (8718/0) به ترتیب مهمترین دلایل شکل گیری بی خانمانی بوده و همچنین در بین معیارهای تعیین شده، معیارهای سیاست های تخصیص زمین و مسکن، کالایی شدن زمین و شیوه تخصیص مسکن و سیاست های نوین شهری بالاترین تاثیر را در شکل گیری بی خانمانی در مجموعه شهری تهران داشته اند.

    کلیدواژگان: بیخانمانی، عوامل ساختاری، SWARA Fuzzy، Fuzzy ARAS، مجموعه شهری تهران
  • صدرالدین متولی، موسی کمانرودی، سید علی حسینی سنگنو*، غلامرضا جانباز قبادی صفحات 43-62

    در سال های اخیر ارتباط دانشگاه و شهر به طور فزاینده ای تبدیل به یک موضوع فراگیر شده است. از جمله حوزه های موثر دانشگاه، نقش آفرینی آن در ارتقاء کیفیت فرهنگی بافت تاریخی شهرهاست. برای این منظور در این پژوهش به بررسی نقش دانشگاه در بازآفرینی فرهنگی بافت تاریخی کلان شهر تهران پرداخته شده است. هدف از این پژوهش شناسایی معیارهای عملکردی دانشگاه ها در بازآفرینی فرهنگی بافت تاریخی است. روش پژوهش کاربردی و توصیفی-تحلیلی است. محدوده پژوهش بافت تاریخی شهر تهران منطبق بر منطقه 12 شهرداری تهران است. جامعه آماری پژوهش، متخصصان و هیات علمی رشته های برنامه ریزی شهری، شهرسازی و معماری است. حجم نمونه 35 نفر بوده و این تعداد بر مبنای اشباع نظر نخبگان انتخاب شده است. روش جمع آوری داده ها به صورت مشاهده، مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه بوده است. روش تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون T-Test و روش معادلات ساختاری بوده است. یافته های حاصل نشان می دهد که دانشگاه ها با مصادیق مختلفی می توانند در بازآفرینی فرهنگی نقش موثری ایفا کنند. در این خصوص ضریب مسیر بین متغیر عملکرد دانشگاه ها در بازآفرینی فرهنگی به میزان 0.971 گویای این واقعیت است که سازوکارهای حاکم بر ساختار درونی دانشگاه ها در حوزه فرهنگی به صورت نمودهای بازآفرینی فرهنگی در بافت قدیم قابل پیاده کردن است. همچنین سازه تاثیر سیاست های ملی و محلی بر عملکرد دانشگاه ها نشان می دهد که این سیاست ها به خصوص در حوزه ملی بر عملکرد دانشگاه ها تاثیر مثبتی داشته و میزان این ضریب 0.978 به دست آمد؛ بنابراین می توان نتیجه گرفت که سیاست های ملی بر عملکرد دانشگاه ها تاثیر گذاشته و این عملکرد نمودهای خود را در بازآفرینی فرهنگی می تواند نشان دهد.

    کلیدواژگان: بافت تاریخی، بازآفرینی شهری، بازآفرینی فرهنگی، دانشگاه ها، منطقه 12 تهران
  • اسلام کرمی*، لیلا رحیمی، مهرناز بلوغی، حدیث بردبار صفحات 63-80

    امروزه نادیده گرفتن اصول و مولفه های امنیت در طراحی مجتمع های مسکونی، منجر به کاهش میزان دلبستگی به مکان شده است. هدف پژوهش حاضر ارتقاء میزان دلبستگی به مکان در مجتمع های مسکونی شهر مراغه از طریق مولفه های کالبدی امنیت می باشد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، تحلیلی و میدانی به شیوه آمیخته می باشد، همچنین برای گردآوری داده های پژوهش از مطالعات کتابخانه ای و میدانی (پرسش نامه) استفاده شده است؛ به طوری که داده های کمی با پرسش نامه پژوهشگرساخته گردآوری شد و برای تحلیل های پژوهش نیز از آزمون های آماری پیرسون و رگرسیون خطی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که وضعیت مولفه های کالبدی امنیت و دلبستگی به مکان در مجتمع های مسکونی شهر مراغه از دیدگاه ساکنان مطلوب و در وضعیت متوسط رو به بالا ارزیابی شده است، همچنین بین مولفه های امنیت (به جز مولفه های کیفیت محیط زندگی و مجاورت با کاربری ها) و دلبستگی به مکان ارتباط خطی برقرار می باشد. از لحاظ میزان تاثیرگذاری نیز مولفه های قلمروبندی و نظارت بیشترین تاثیر را بر دلبستگی به مکان دارند.

    کلیدواژگان: امنیت، دلبستگی به مکان، مجتمع مسکونی، مراغه
  • علیرضا شیرعلی، عباس معروف نژاد*، محسن آقائی جوبنی صفحات 81-101

    شهر به عنوان بالاترین مظهر تمدن، نقش اساسی در ایجاد یک زندگی خوب برای شهروندان دارد. امروزه برای حل مشکلات شهرنشینان و ارتقاء زندگی آنها مفهوم کیفیت زندگی بیشتر مورد توجه برنامه ریزان شهری قرار گرفته است. نظر به اهمیت موضوع، به سنجش و تحلیل سه شاخص انتخابی پژوهش (کالبدی- اقتصادی، خدماتی- زیستی و اجتماعی- فرهنگی) و 36 متغیر در چهار ناحیه شهری امیدیه از منظر کیفیت زندگی پرداخته شده است. نوع تحقیق کاربردی و براساس روش تحقیق، پیمایشی با تاکید بر پرسشنامه می باشد. جامعه آماری شهروندان ساکن شهر امیدیه و روش محاسبه حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و شامل380 نفر بوده است. به منظور بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف (KS) و جهت بررسی وضعیت متغیرهای پژوهش از آزمون علامت(Sing Test)، استفاده شده است. همچنین وزن دهی متغیرها توسط مدل آنتروپی شانون و رتبه بندی نواحی شهری با استفاده از تکنیک CODAS، انجام شده است. نتایج کلی آزمون علامت نشان می دهد: ناحیه دو شهری امیدیه با میانگین 59/3 وضعیت بهتری در شاخص های کیفیت زندگی به نسبت به سه ناحیه ی دیگر داشته است. همچنین نتایج حاصل از تکنیک CODAS، نشان می دهد ناحیه دو با مقدار Hi (مقدار نهایی تابع معیار گزینه ها) 528/0 در رتبه اول و به ترتیب ناحیه یک با 456/0و ناحیه سه با مقدار 016/0 و ناحیه چهار با 1-، در رتبه های دوم تا چهارم از نظر شاخص ها و متغیرهای انتخابی پژوهش(درکیفیت زندگی) قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، کیفیت زندگی، نواحی شهری، شهر امیدیه
  • لطفعلی کوزه گر کالجی*، علی نوروزی صفحات 103-122

    روند روبه رشد توسعه شهری و تغییرات بنیادین در بافت کالبدی شهرها ضرورت توجه به کیفیت فضاهای شهری را مبرم ساخته است. سطح پایین کیفیت فضا که از آن به عنوان فضاهای بدون دفاع یاد می شود به شدت بر امنیت شهروندان و بخصوص گروه های آسیب پذیری همچون زنان تاثیرگذار است. در همین راستا این پژوهش با تاکید بر نقش فضاهای بدون دفاع در شهر جیرفت درصدد است تا میزان رابطه و تاثیرگذاری آن بر امنیت زنان را ارزیابی نماید. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و سپس با بهره گیری از آزمون های آماری t-test تک نمونه ای مستقل، همبستگی کندال و رگرسیون ابتدا کیفیت فضاهای شهری و سپس رابطه و اثرگذاری آن با امنیت زنان مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج پژوهش که از نمونه 383 نفری استخراج شده است نشان می دهد که شاخص های نه گانه کیفیت فضا با امتیاز 2.7، پایین تر از حد متوسط (3) ارزیابی می گردد که نشان دهنده توسعه فضاهای بدون دفاع در شهر جیرفت است. همچنین رابطه میان فضاهای بدون دفاع و امنیت زنان با ضریب 0.577 و سطح خطای 0.000 قابل تایید است. در نهایت با استفاده از آزمون رگرسیون، میزان تاثیرپذیری امنیت زنان از این فضاها با ضریب همبستگی 0.655 و سطح تاثیر 41 درصد، نشان دهنده تاثیرگذاری متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته است. می توان بیان کرد که با توجه به نارضایتی زنان از کیفیت فضاهای شهری و ارتباط مثبت این فضاها با سطح امنیت، بازنگری در طراحی جدید شهری بخصوص در فضاهای حاشیه ای ضروری است.

    کلیدواژگان: فضای بی دفاع، امنیت زنان، جیرفت
  • پگاه فرهادیان، مجید شمس* صفحات 123-146

    به دنبال مشکلات عدیده ی شهری و جغرافیایی تهران مبحث انتقال پایتخت به عنوان راه حل سروصدای زیادی در محافل آکادمیک و نهادهای دولتی به راه انداخت و در این میان یکی از بحث ها یافتن مکان مناسب برای نقل مکان پایتخت و سنجش و اندازه گیری مولفه های مورد نیاز برای این مکان جدید بوده است. هدف این پژوهش امکان سنجی تغییر پایتخت با تاکید بر رویکرد تحلیل فضایی و نظام مطلوب برنامه ریزی شهری است. برای این منظور از بررسی شاخص های نخست شهری، سلسله مراتب شهری و نهایتا از بررسی تاثیر مولفه های کالبدی- عملکردی، مولفه اقتصادی، مولفه فرهنگی- اجتماعی بر سازمان فضایی شهری استفاده گردید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که آمایش فضایی فضای جغرافیایی و شهری با تاکید بر مولفه های تحلیل فضایی و نیز ویژگی های نظام مطلوب برنامه ریزی شهری مهم ترین و پر چالشی ترین بخش های طرح انتقالی پایتخت در آینده به شما می روند. با توجه به اهدف پژوهش و نتایج بدست آمده 4 سناریو برای طرح انتقال پایتخت پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: انتقال پایتخت، تحلیل فضایی، نخست شهری
  • مهین نسترن*، مهسا فتاحیان، احمد رحیمی صفحات 147-164

    یکی از مفاهیم جدید در برنامه ریزی شهری، بازآفرینی با رویکرد محرک توسعه است و به عنوان ابزاری برای احیاء ساختار موجود شهرها مورد استفاده قرار می گیرد. بازآفرینی شهری و رویکرد محرک توسعه دارای ابعاد مختلفی است که تمرکز این پژوهش بر بعد کالبدی می باشد و پس از بررسی خصوصیات و ویژگی های کلی پروژه های محرک توسعه، به شناسایی شاخص های کالبدی پرداخته و سپس میزان تغییرات کالبدی محیط مسکونی محله لیمجیر واقع در منطقه 11 شهر اصفهان را قبل و بعد از احداث خیابان لیمجیر به عنوان پروژه محرک توسعه مورد هدف در بازه زمانی 1388-1395، با استفاده از انواع روش های اندازه گیری کتابخانه ای و میدانی ارزیابی و تحلیل می کند. سپس با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به وزن دهی، امتیازدهی و محاسبه شاخص تلفیقی در دو وضعیت قبل و بعد از اجرای پروژه محرک پرداخته می شود. محاسبه و مقایسه شاخص تلفیقی نشان می دهد که وضعیت کالبدی محله لیمجیر در سال 1395 نسبت به وضعیت قبل از احداث پروژه محرک در سال 1388 به مقدار 308/0 بهبود یافته است. در مجموع عواملی مانند بهبود وضعیت دسترسی با احداث خیابان لیمجیر، سرمایه گذاری در بخش مسکن وساخت و سازهای گسترده، افزایش خدمات و اختلاط کاربری های رفاه عمومی بیشترین سهم را در ایجاد تغییرات مثبت در محله لیمجیر دارا می باشند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، پروژه های محرک توسعه، توسعه زیرساخت های حمل ونقل، محله لیمجیر اصفهان
  • صادق بشارتی فر، اسماعیل قادری، زهرا پیشگاهی فرد صفحات 165-186

    نتایج نشان داده که بر اساس شاخص تحلیل جدایی گزینی در سال 1360ساختار فضایی- کالبدی شهر آبادان از نوع تمرکز با جدایی گزینی نسبی بوده است. نتایج آزمونt حاکی از آن است که بین محلات وابسته به صنعت نفت با سایر محلات شهری شهر آبادان در شاخص بافت پر، تفاوت معنی داری وحود داردچنان که نتایج برگرفته از مدل موران نشان داد صنعت نفت توانست با ایجاد خدمات بیشتر زمینه ساخت و سازهای زیاد و متراکم را در محلات وابسته به خود نسبت به سایر محلات فراهم آورد و زمینه ی ایجاد نوعی تمرکز شدید کالبدی و الگوی رشد متمرکز و خوشه ای را به وجود آورد. اما در سال 1390 محلات زیادی با درصد بافت پر در ساختار شهر ظهور و سبب شده که محلات پر تراکم به لحاظ بافت شهری در شهر آبادان به صورت پراکنده توزیع شوند و الگوی رشد کالبدی از متمرکز و خوشه ای سال 1360 به الگوی تمرکز کمتر (پراکنده) و تصادفی 1390 تغییر دهند. همچنین نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسیون نشان از عدم ارتباط قوی و معنی دار بین مهاجرین وارد شده به شهر با دو شاخص تعداد شاغلان صنعت نفت و تعداد پروانه های ساختمانی صادر شده دارد. از این رو از سال 1360 تا 1390 عاملی همچون بازسازی شهر پس از جنگ به همراه سایر تغییرات کالبدی- فضایی نحوه و گسترش شهر را تحت تاثیر خود قرار داده است و الگوی رشد شهر را از حالت خوشه ای به سمت پراکنده سوق داده است.

    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی، شهر آبادان، صنعت نفت، نفت شهرها
  • حسین زارعی، ماندانا مسعودی راد، حسین حاتمی نژاد* صفحات 189-211

    تاب آوری یکی از موثرترین روش ها برای دستیابی به پایداری در برابر زلزله است؛ بنابراین می توان از آن به عنوان راه حلی برای تقویت جوامع استفاده کرد. هدف این پژوهش مطالعه ابعاد موثر در افزایش تاب آوری شهرستان بروجرد در مواجهه با بحران زلزله است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. جمع آوری داده ها از طریق پرسش نامه بوده است؛ حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 330 نفر است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون T تک نمونه ای، مدل تحلیل رگرسیون و Tدو نمونه ای مستقل استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که در میان زیرشاخص های مربوط به ابعاد تاب آوری اجتماعی، زیرشاخص دسترسی به امکانات رفاهی دارای کمترین میانگین (3.02) و زیرشاخص سرمایه اجتماعی دارای بیش ترین میانگین (3.49) بوده است. هم چنین در میان زیرشاخص های مربوط به تاب آوری اقتصادی، زیرشاخص توانایی جبران خسارت با میانگین 2.83 کمترین و توانایی بازگشت به شرایط مناسب بیشترین میانگین (3.97) را به خود اختصاص داده اند. نتایج تحلیل رگرسیون نیز با توجه به میزان بالای F (91.03) و سطح معناداری زیر 0.05 درصد معنادار است. همچنین نتایج T دو نمونه ای مستقل برای مقایسه نظرات کارشناسان و مردم در مورد ابعاد تاب آوری اجتماعی بیانگر آن است که تفاوتی میان نظرات این دو دسته مشاهده نمی شود؛ اما در مورد برخی زیر متغیرهای اقتصادی (میزان یا شدت خسارت، توانایی جبران خسارت) و مولفه کلی بعد تاب آوری اقتصادی نظر کارشناسان و مردم متفاوت است.

    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی و اقتصادی، زلزله، شهر بروجرد، مدیریت بحران
|
  • MohammadAli Pourali, Javad Sharifnejad *, Mirsaeid Moosavi Pages 1-20

    As communities evolve and cities expand, urban planning methods are no longer responsive to the needs and problems of cities and the need to develop them is growing. This research is analytical and has been done using descriptive, comparative methods. Library studies, the Delphi method, observation tools, field studies, and questionnaires were used for data collection. The evaluations showed that the process of urban planning development in the city of Urmia follows the country planning and in terms of diversity and hierarchy of plans, the plans have been prepared at all levels of planning. Although most of the plans follow their upstream, this adherence has shortcomings in some cases. On the other hand, evaluations showed that although urban planning has evolved over the past several decades in the preparation of various programs due to inadequate focus on the needs, issues, and problems of the city, these programs have not been sufficiently effective.

    Keywords: Urban Planning, Urmia, urban plans, comprehensive plan, detailed plan
  • Abolfazl Meshkini *, Elaheh Shakerimansour, Seyyed Ali Alavi Pages 21-41

    Homelessness is a pattern of habitance which does not follow the essential standards of housing. This type of habitance forms based on numerous factors; such as personal and structural factors. The aim of this research is identification of structural factors effective on homelessness formation in Tehran metropolitan area. The methodology of this research is practical, based upon the aim and descriptive-analytical, based upon the method and nature. Considering the aims of the research, at first, the factors affecting homelessness formation were extracted out of previous studies and with emphasize on right to city approach (which is the main approach of this research) and categorized into three political, economic, and social groups and into 15 criteria. These factors were written as a questionnaire and were asked from 20 experts (university faculties) to fill it. Through Fuzzy SWARA, which is one of the new methods of MCDM, and then Fuzzy ARAS, each of these factors and criteria were weighted and prioritized, respectively. The results obtained from the Fuzzy ARAS method showed that political and economic factors are the most important factors in homelessness formation by 0.4089 and 0.3909 weights, respectively. Among 15 criteria, the land and housing allocation policies (political factor), commodity land and housing under allocation approach (economic factor) and new urban policies (political factor) and demographic composition (social factor) were the most important criteria effective on homelessness formation in Tehran metropolitan area

    Keywords: Homelessness, structural factors, SWARA Fuzzy, ARAS fuzzy, Tehran metropolitan
  • Sadraddin Motavalli, Mousa Kamanroudi, Seiied Ali Hosseini Sangno *, Gholamreza Janbaz Qobadi Pages 43-62

    In recent years, the connection between the university and the city has increasingly become a pervasive issue. Among the effective domains of the university is its role in improving the cultural quality of the historical context of cities. For this purpose, in this research, the role of the university in the cultural re-creation of the historical fabric of the Tehran metropolis has been investigated. The purpose of this research is to identify the performance criteria of universities in the cultural reproduction of the historical context. The research method is applied and descriptive-analytical. The research scope of the historical fabric of Tehran corresponds to the 12th district of Tehran Municipality. The statistical population of the research is specialists and faculty of urban planning, urban planning, and architecture. The sample of the study included 35 people and this number was chosen based on the opinion saturation of the elites. The method of data collection was an observation, semi-structured interview, and questionnaire. The method of data analysis was using the T-Test and structural equation method. The findings showed that universities can play an effective role in cultural regeneration with various examples. In this regard, the coefficient of the path between the performance variable of universities in cultural regeneration is 0.971, which indicates the fact that the mechanisms governing the internal structure of universities in the cultural field can be implemented as manifestations of cultural regeneration in the old context. Also, the structure of the effect of national and local policies on the performance of universities shows that these policies, especially in the national field, with a coefficient of 0.978 have a positive effect on the performance of universities. Therefore, it can be concluded that national policies have influenced the performance of universities and this performance can show its manifestations in cultural regeneration.

    Keywords: Historical context, urban regeneration, cultural regeneration, Universities, District 12 of Tehran
  • Islam Karami *, Leila Rahimi, Mehrnaz Bologhi, Hadis Bordbar Pages 63-80

    Today, ignoring the principles and components of security in the design of residential complexes has led to a decrease in place attachment. The purpose of the current research is to improve the level of place attachment in the residential complexes of Maragheh through the physical components of security. The results of the research show that the condition of the physical components of security and place attachment in the residential complexes of Maragheh has been evaluated from the perspective of the residents as favorable and in an average-to-high condition. Also, there is a linear relationship between the components of security, except for the components of the quality of the living environment and proximity to uses, and place attachment. In terms of effectiveness, territorialization and monitoring components have the greatest impact on place attachment.

    Keywords: Security, Place attachment, Residential Complexes, Maragheh
  • Alireza Shirali, Abbas Maroofnezhad *, Mohsen Aghaei Juboni Pages 81-101

    The city, as the highest manifestation of civilization, plays an essential role in creating a good life for the citizens. Today, to solve the problems of urban dwellers and improve their life quality, the concept of quality of life has been given more attention by urban planners. Considering the importance of the subject, three selected research indicators (physical-economic, service-biological, and social-cultural) and 36 variables in four urban areas of Omidiye have been analyzed from the perspective of quality of life. The type of research is applied and based on the research method, it is a survey with an emphasis on questionnaires. The statistical population of the study involves citizens living in the city of Omidiyeh and calculating the sample size was done using Cochran's formula based on which 380 people were selected. To check the normality of the data distribution, the Kolmogorov-Smirnov (KS) test was used, and the Sign Test was used to check the status of the research variables. Also, variable weighting was done using Shannon's entropy model and ranking of urban areas was performed using the CODAS technique. The general results of the Sign test show that the two city districts of Omidiyeh with an average of 3.59 had a better situation in quality of life indicators compared with the other three districts. Also, the results of the CODAS technique show that the second region with the value of 0.528 in Hi (values ​​of the criteria of the options), the first region with 0.456, the third region with a value of 0.016, and the fourth region with -1 rank first to fourth respectively. The second to fourth ranks have been used as the research indicators and variables of quality of life.

    Keywords: Evaluation, quality of life, urban areas, Omidiyeh
  • Lotfali Kozegar Kaleji *, Ali Nourozi Pages 103-122

    The growing trend of urban development and the fundamental changes in the body structure of cities have made it imperative to pay attention to the quality of urban spaces. The low level of quality of space, which is considered an unprotected space, is strongly influenced by the security of citizens and especially vulnerable groups such as women. In this regard, this study emphasizes the role of unprotected spaces in Jiroft, to assess the extent of its relationship and its impact on women's security. The necessary data were collected using a questionnaire. Using the independent t-test, Kendal's correlation and regression, first, the quality of urban spaces and then its relationship and its impact on women's safety were determined. The results of the study, which were extracted from a sample of 383 people, show that nine quality indicators of space with a score of 2.7 are lower than the average of 3, which indicates the development of defenseless spaces in the city of Jiroft. Also, the relationship between unprotected spaces and women's security can be confirmed with a coefficient of 0.577 and an error level of 0.000. Finally, using the regression test, the effect of women's security on these spaces with a correlation coefficient of 0.655 and an impact level of 41% indicates the effect of independent variables on dependent variables. It can be stated that due to the dissatisfaction of women with the quality of urban spaces and the positive relationship between these spaces and the level of security, it is necessary to review urban design, especially in marginal areas.

    Keywords: defenseless space, women's security, Jiroft
  • Pegah Farhadian, Majid Shams * Pages 123-146

    Following the many urban and geographical problems of Tehran, the issue of transferring the capital as a solution has been the focus of attention in academic circles and government institutions, and, in the meantime, one of the discussions was to find a suitable place to move the capital and to measure the components needed for this new place. The purpose of this study is to assess the feasibility of changing capital by emphasizing the approach of spatial analysis and the optimal system of urban planning. For this purpose, the study of prime urban indicators, urban hierarchy, and finally the study of the impact of physical-functional, economic, and socio-cultural components on urban spatial organization was used. The results of this study show that spatial planning of geographical and urban space with an emphasis on the components of spatial analysis and also the characteristics of the optimal urban planning system is the most important and most challenging one. Parts of the capital transfer plan will go to you in the future. According to the objectives of the research and the results obtained, four scenarios were proposed for the capital transfer plan.

    Keywords: capital transfer, Spatial analysis, urban prime
  • Mahin Nastaran *, Mahsa Fatahian, Ahmad Rahimi Pages 147-164

    One of the new concepts in urban planning is regeneration using the urban catalyst approach and it is used as a tool to regenerate the existing urban fabrics. Urban regeneration and catalyst project drives have different dimensions from the physical ones on which this study has focused. After reviewing the characteristics of urban catalyst projects, the physical indices were identified. Then, the physical changes in the residential environment of the Limjir neighborhood located in the 11th district of Isfahan before and after the construction of Limjir street as a catalyst project during the years 2009 to 2016, were evaluated and analyzed using a variety of methods, library, and field measurement methods. Then, using the Analytic Hierarchy Process model (AHP) weighting, scoring, and calculation of the integration index in two conditions before and after implementation of the catalyst project is addressed. A comparison of index values in two periods 2009 and 2016 shows that the construction of Limjir Street causes the development and improvement of the physical status of the Limjir neighborhood. Also, the calculation and comparison of the integration index show that the physical condition of the Limjir neighborhood has improved by 0.308 in comparison to the situation before the construction of the catalyst project in 1388. Factors such as improving access to Limjir street, investment in the housing sector and extensive construction, increased service, and mixing of land uses have had the highest share in creating positive changes in the Limjir neighborhood.

    Keywords: urban regeneration, Urban catalyst projects, Development of transportation infrastructures, Limjir neighborhood of Isfahan
  • Sadegh Besharatifar, Ghaderi Esmaeil, Zahra Pishgahi Fard Pages 165-186

    The results of the present study showed that according to the selective separation analysis index in 1360, the physical-spatial structure of Abadan was of the type of concentration with relative selective separation. The results of the t-test indicate that there is a significant difference between the areas related to the oil industry and other urban areas of Abadan in terms of the texture index. As the results derived from Moran's model showed, by creating more services, the oil industry was able to provide the basis for many dense constructions in its dependent localities compared to other localities and the basis for creating a kind of intense physical concentration and a concentrated and cluster growth pattern. But in 1390, many neighborhoods with a percentage of dense tissue appeared in the structure of the city, causing very dense neighborhoods to be scattered in terms of urban texture in Abadan, and the pattern of physical growth changed from concentrated and clustered in 1360 to a pattern of less concentration (scattered) and randomly change 1390. Also, the results of Pearson's correlation coefficient test show that there is no strong and significant relationship between the immigrants who entered the city and the number of oil industry workers, and the number of construction permits issued. Therefore, from 1360 to 1390, a factor such as the reconstruction of the city after the war, together with other physical-spatial changes, influenced the city's mode and expansion and pushed the city's growth pattern from a cluster to a scattered one.

    Keywords: physical development, Abadan, Oil Industry, oil cities
  • Hosein Zareei, Mandana Masoudy Rad, Hosein Hataminejad * Pages 189-211

    Resilience is one of the most effective ways in achieving sustainability at the time of earthquakes. So it can be used as a way to strengthen the communities. This study aims to identify the effective dimensions in increasing urban resilience while confronting with earthquake crisis in Boroujerd. The research method is descriptive-analytical. We used a questionnaire to obtain the necessary data. The sample size was 330 based on Cochran's formula. We analyzed the data by a single-sample T-test, multiple regression analysis models, and an independent t-test. The findings show that among the sub-indices related to the dimensions of social resilience, the sub-index of access to welfare facilities has the lowest average (3.02) and the social capital sub-index has the highest average (3.49). Also, among the sub-indices related to economic resilience, the sub-indicator of the ability to compensate for damage has the lowest average of 2.83 and the ability to return to suitable conditions has the highest average (3.97). The results of the regression analysis are also significant due to the high level of F (91.03) and the significance level below 0.05%. Also, the T results of two independent samples for comparing the opinions of experts and people about the dimensions of social resilience indicate that there is no difference between the opinions of these two groups. However, regarding some economic sub-variables (the amount or severity of damage, the ability to compensate) and the general component of the economic resilience dimension, the opinions of experts and people are different.

    Keywords: social, economic resilience, Earthquake, Boroujerd, crisis management