فهرست مطالب

مطالعات تاریخی قرآن و حدیث - سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 71، بهار و تابستان 1401)

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 71، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • علیرضا سبحانی، محمد ناصحی*، حسین خوشدل مفرد صفحات 13-46

    ابداع علایم سه گانه حرکات کوتاه، ابتدایی ترین نوع ابتکار مسلمانان در راستای خوانش صحیح و محافظت متن قرآن کریم از هرگونه تحریف و تغییری است. با گسترش علامت گذاری مصاحف و پیدایش علامات جدید تفکیک علایم توسط قاریان دشوارتر می گردید. چاره اندیشی درمورد چالش مذکور موجب گردید سرانجام خلیل بن احمد فراهیدی (م170ق)، تحولی در علامات حرکات کوتاه ایجاد نماید. انتشار علامات ابداعی خلیل در جهان اسلام، به سرعت انجام نپذیرفت و با مخالفت برخی اندیشمندان مواجه شد؛ همچنین ساختار شکلی ابداع وی نیز ثابت باقی نماند. بطوری که می توان این تغییرات را در ادوار مختلف در جهان اسلام پیگیری نمود. مقاله پیش رو ضمن بیان روند شکل گیری انواع شکل علایم حرکات کوتاه در ادوار مختلف، به بررسی شیوه مصحف نگاران مشارقه و مغاربه در ضبط علامات مذکور در قرآن پرداخته است که در نهایت با بررسی چهار گونه از ضبط علایم حرکات کوتاه و بررسی شکل علایم تنوین در ادوار و اماکن مختلف روشن گردید، اولا علایم حرکات کوتاه در طول تاریخ دارای شکلی ثابت نبوده است؛ ثانیا این علامات در بدو شکل گیری، تنها برای نشان دادن حرکت حروف صامت ابداع شد؛ اما با گذشت زمان، بعنوان علایم کمکی برای نشان دادن حروف مدی نیز مورد استفاده قرار گرفت. بررسی های انجام گرفته در این باره نشان می دهد که استعمال علایم حرکات کوتاه بعنوان علامت کمکی، نه تنها دارای مبنای دقیقی نیست که موجب دشواری خوانش متن نیز گردیده است.کلیدواژه ها: قواعد ضبط، علایم کمکی

    کلیدواژگان: ضبط، علائم حرکات کوتاه، التزام ضبط مشارقه، ضبط مغاربه، قواعد ضبط، علائم کمکی
  • محمدرضا حاجی اسماعیلی*، علیرضا نجات بخش آزادانی صفحات 47-69

    برخی از عبارات دشوار قرآن همواره دغدغه اندیشمندان قرآن پژوه مسلمان بوده و همین سبب پیدایش دیدگاه های گوناگون و گاه متعارض درباره آن شده حتی توجه خاورپژوهان غیر مسلمان را نیز به طور چشمگیری به خود جلب کرده است. از میان مستشرقان جیمز بلامی قرآن پژوه امریکایی در مقاله ای با عنوان «Some Proposed Emendations to the Text of the Koran» تلاش کرده نشان دهد برخی از عبارات مشکل قرآن برآمده از خود قرآن نبوده و این کاتبان وحی بوده که در استنساخ متن مصحف به خطا رفته اند. وی برای اثبات مدعای خویش به اختلاف دیدگاه گسترده مفسران قرآن و نبودن معنای روشن برای آن عبارات توسل جسته به منظور این مشکل پیشنهاد داده تا متن مصحف حتی الامکان به حالتی که برای اولین بار پیامبر اکرم (ص) تلاوت کرده اند نزدیک گردد. این مقاله بر آن است تا شش پیشنهاد جیمز بلامی همراه با مستندات آن را در مقاله فوق داوری کند. اشکال جدی به دیدگاه بلامی نادیده انگاشتن تواتر متن مصحف و ماهیت گفتاری آن است. افزون بر این بسیاری از ادعاهای کتیبه پژوهانه او با نسخه های کهن قرآن که قدمت آنها به سده های نخستین هجری باز می گردد ناسازگار است.

    کلیدواژگان: جیمز بلامی، خطای کاتبان، رسم مصحف
  • حمزه قربانی*، محسن توکلی صفحات 70-94

    تاثیر گذاری بهتر آیات قرآن کریم بر مخاطبان، مستلزم تصویر سازی روشن از آنها است و این مهم در قصص تاریخی قرآن با بهره گیری از علوم تاریخ و جغرافیا انجام می گیرد. از جمله ی این قصص، قصه ی عبرت آموز قوم سبا در سوره ی سبا است. سبا و سبییان در تحقیقات مختلفی مورد بررسی قرار گرفته اند، اما تا کنون هیچ تحقیقی در مورد شهرهای مبارک (القری التی بارکنا) و شهر و روستاهای نمایان (قری ظاهره) در آیات 18و19 این سوره، صورت نگرفته و در تفاسیر مختلف تنها گمانه زنی هایی در مورد مکان های مذکور در این دو آیه انجام شده که تا کنون بررسی علمی نشده است. این پژوهش به کمک اسناد تاریخی جغرافیایی و همچنین اصول عقلی، با بررسی علمی مناطق ذکر شده در این دو آیه، تصویر روشنی از آیات ارایه داده و به این نتیجه رسیده است که مناطق مورد نظر در این دو آیه، نمی تواند فاصله بسیار دوری از سرزمین اصلی سبا داشته باشد و به احتمال زیاد، قرآن به مناطق حومه ی شهر مارب امروزی در یمن اشاره کرده است.

    کلیدواژگان: تفسیر قرآن، جغرافیای تاریخی قصه های قرآن، قوم سبا
  • محمود کریمی، محمدحسین شیرزاد*، محمدحسن شیرزاد صفحات 95-121

    «امنیت» از ضروری‏ترین نیازهای آدمی در سرتاسر جهان است که شیوه تامین آن، به طور گسترده مورد توجه قرآن کریم قرار گرفته است. با این حال، فاصله‏های تاریخی و گفتمانی از بافت نزول موجب شده است که آموزه‏های امنیتی قرآن کریم غالبا منحصر به مفاهیمی چون جهاد یا آیاتی چون انفال/60 شود و ابعاد مهم دیگری از آن از نظرها دور بماند. به منظور جبران بخشی از این خلا مطالعاتی، در نوشتار حاضر کوشش می‏شود با اتخاذ رویکرد انسان‏شناسی تاریخی به امنیت، یکی از منابع اصلی اما مغفول و کم‏شناخته‏ی امنیت در بافت نزول یعنی نهاد خویشاوندی به مطالعه گذاشته شود و بخش مهمی از آموزه‏های قرآنی در این باره بازکاویده شود. این پژوهش نشان می‏دهد که قرآن کریم برای بسط امنیت در جامعه، از ظرفیت این نهاد اجتماعی بهره برده و به طور ویژه از نقش خویشاوندی نسبی، خویشاوندی سببی و خویشاوندی استعاره‏بنیاد در تامین امنیت سخن گفته است.

    کلیدواژگان: امنیت در قرآن، بافت نزول قرآن، انسان&rlm، شناسی امنیت، شناسی تاریخی
  • آلاء وحیدنیا* صفحات 122-143

    در میان نسخه های کهن قرآنی متعلق به قرون نخست اسلامی، مجموعه ای از مصاحف خطی یافت می شود که نظام آوانگاری ثبت شده در آنها ویژگی خاصی در اعراب گذاری هاء ضمیر مفرد مذکر نشان می دهد. در این دست مصاحف هاء ضمیر مفرد مذکر که گاه از آن تعبیر به هاء کنایه می شود در کلماتی که قبل از آن یاء ساکنه یا کسره آمده باشد همچون: "الیه"؛ "فیه"؛ "علیه"؛ "اخیه"؛ "بعده"؛ "فضله" و... همچنین هاء متصل به فعل مجزوم که از آن تعبیر به هاء اضمار می شود در کلماتی چون: "یوده"؛ "نوته"؛ "یتقه"؛ "نصله" و... دارای علامت ضمه هستند. تنها مورد استثناء در این دسته، واژه "به" است که علامت کسره را برای هاء نشان می دهد. بررسی سه نسخه تقریبا کامل، از میان چندین نسخه یافت شده با این خصوصیت نشان داد که این مصاحف نه تنها دارای خصوصیات مشترک نسخه شناختی همچون خط نگارش و قطع مصحف اند. بلکه ویژگی های متنی و قرایی موجود در این مصاحف تعلق به مکتب بصره را در هر سه نسخه نشان می دهد. بنابراین با مجموعه ای از مصاحف همبسته مواجه ایم که احتمالا مابین اواخر قرن دوم تا اواخر قرن چهارم، در منطقه بصره و توابع آن همچون مناطقی از ایران تولید شده اند.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، قرائت، بصره، إعراب گذاری
  • محمود خوران*، علی محمدی آشنانی صفحات 144-166

    عدم وجود نام امام علی(ع) در متن قرآن کریم، از یک سو، پاره ای از اخباریان شیعه را برانگیخته تا به استناد برخی از روایات، از حذف نام آن حضرت از قرآن کریم، سخن بگویند و ازسوی دیگر، برخی از مخالفان شیعه آن را ابزار شبهه افکنی در خلافت بلافصل امام علی(ع) قرار داده اند؛ عدم ذکر نام در نص تنزیلی قرآن کریم، مبتنی بر علل و مصالح متعددی است؛ یکی از دلایلی که تاکنون مورد بررسی علمی قرار نگرفته، سنت آزمون الهی در خلافت پیامبر اعظم(ص) است. پژوهه پیش رو، با روش توصیفی-تحلیلی و بااستناد به آیات، روایات وشواهد تاریخی،رفتار گروه های دخیل در آزمون شناخت و پیروی از رهبر الهی را در جامعه معاصر نبوی ، مورد بررسی قرارداده ‎ و سپس نقش بی بدیل عدم ذکر نام امام علی(ع) درآشکارسازی منویات باطنی افراد وتحقق بهینه این آزمون مهم را باز نمایانده است. همچنین در فرض ذکر نام، پیامدهای احتمالی خطرناکتر آن را، پیش رو نهاده است.ضمنا پیش از ورود به بحث آزمون الهی، با بیان مراد برخی روایات مدعی ذکر نام، شبهه آن برطرف شده است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، ذکر نام، امام علی(ع)، آزمون الهی، خلافت نخستین
  • علی عادل زاده*، عمیدرضا اکبری صفحات 167-201

    امروزه تحقیقات متعددی جایگاه ویژه حسین بن حمدان خصیبی (م 346ق یا 358ق) را در شکل گیری و انسجام فرقه غالی نصیریه نمایانده، و از آرای غالیانه او در آثار ش سری اش بحث کرده اند. ولی خصیبی در الهدایه الکبری عقاید نصیری را -مگر در بحث بابیت- کمتر به تصریح بیان داشته، و همین موجب شده برخی این اثر را پیراسته از غلو بدانند. نوشته پیش رو با بررسی تطبیقی میان روایات الهدایه و دیگر آثار نصیری پاسخ گوی این پرسش است که آیا عقاید نصیری خصیبی در الهدایه نمود یافته است؟ در مقاله ضمن بیان مشابهت های گسترده میان الهدایه و آثار اختصاصی خصیبی مانند الرساله الرستباشیه، عقایدی چون ندای الوهیت امیرالمومنین (ع)، نامیرایی امامان، جایگاه خدایی شاهان ایران، حلول و تناسخ و خصوصا در بخش مربوط به امامان در الهدایه نشانه یابی و رمزگشایی شده است. عمومی بودن کتاب الهدایه زمینه این پرده پوشی نسبی مولف بوده است. هم چنین این پژوهش جایگاه روایات غیر غالیانه الهدایه را بیش تر تبیین می کند.

    کلیدواژگان: الهدایه الکبری، حسین بن حمدان خصیبی، غلو نصیری، تناسخ و حلول، بابیت
  • مسعود لعلی، سید علی ربانی موسویان* صفحات 202-235

    از معیارهای اصلی اعتبار یک اثر علمی مانند تفسیرقرآن، پرهیز مفسر از تعصبات مذهبی در تفسیر آیات و دخالت ندادن امور جانبی در موضوعات اختلافی مانند امامت است. و یکی از راه های سنجش عملکرد یک مفسر در این رابطه مقایسه تفسیر او با تفاسیر پیش از وی میباشد. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی با هدف مذکور به بررسی عملکرد فخررازی در تفسیرکبیر در موضوع تعیین مصادیق آیات امامت پرداخته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که فخررازی در موضوع امامت چهار رویکرد اتخاذ نموده است که عبارتند از موافقت صریح انحصاری، موافقت ضمنی به طور مشترک با سایر مصادیق، مخالفت ضمنی بدون تصریح در انکار مصداق(انکارضمنی) و بالاخره مخالفت صریح با مصادیق آیات و از آنجا که رویکرد انکار ضمنی بیشترین بخش آیات حوزه امامت را به خود اختصاص داده اما کمتر مورد توجه قرار گرفته است تمرکز پژوهش حاضر بر این رویکرد قرار گرفته است. نتیجه نهایی نشان داد که فخررازی با وجود آگاهی از تفاسیر فریقین، از نقل و بیان مصادیق حقیقی آیات امامت خودداری کرده است.

    کلیدواژگان: آیات امامت، سیر تاریخی تفاسیر، تفسیرکبیر، رویکرد انکار ضمنی، فخررازی
  • علیرضا موسوی نصر*، مرتضی ایروانی نجفی، محمدعلی رضایی کرمانی نسب پور صفحات 236-255

    سلفیه، اندیشه و جریانی اجتماعی و مذهبی میان اهل سنت است که راه حل مشکلات مسلمانان را پیروی از شیوه سلف (مسلمانان متقدم) می داند. اما آنان در این مسیر به دلیل دوری از یکی از ثقلین که عترت پیامبر اسلام (ص) است دچار خطاهای فراوانی شدند و نظرات مخالف با عقل و اندیشه سلیم را به جامعه عرضه داشتند، و از این رو از جانب مذاهب مختلف اسلامی مورد هجمه و انتقاد قرار گرفتند، و امروزه با پیشرفت سطح علمی جامعه، این هجمه ها و انتقادات بیشتر شده و سوالات فراوانی و اشکالات بسیاری در ذهن جوانان و روشنفکران درباره اعتقادات آنان مطرح شده است، و آنان با اعتقادات سابق نمی توانند پاسخگوی این سوالات باشند. یکی از این مسایل مبحث «توحید ذاتی» است که در تقسیم بندی های خود هیچگاه به آن اشاره نمی کردند، چرا که توحید ذاتی با اعتقاد آنان به جسمانیت پرودگار در تناقض آشکار می باشد، اما امروزه در مقام پاسخگویی به جوانان نظراتی از «الجزایری» که از بزرگان سلفیه در دوران معاصر است در تقسیم بندی های توحید مشاهده می گردد. وی توحید ذاتی را اثبات می نماید هر چند که در مقام تفسیر آیات دچار تناقض گویی می گردد، و در عمل با احتیاط فراوان، مخالف سخنان خود را ارایه می دهد. این نوشتار برآن است تا اعتقادات او را در «توحید ذاتی» مورد واکاوی قرار دهد، و تحول نظرات سلفیان را در گذر زمان به نمایش گذارد.

    کلیدواژگان: سلفیه، الجزائری، ایسر التفاسیر، تفسیر قرآن، توحید ذاتی
  • احمد ربانی خواه*، فرزاد دهقانی، محمد علیمحمدی صفحات 256-275

    قرآن آخرین کتاب وحیانی و معجزه فرازمانی و فرامکانی دین اسلام است که با نزول آن سنت های جاهلی ریشه کن شد و فرهنگ اصیل وحیانی جایگزین آن شد. یکی از اصلی ترین شاخصه های قرآن در مبارزه با سنت های جاهلی، نگاه تدریجی در سیر خطی نزول است و این مهم به سبب توجه به مقتضیات زمان، مخاطبان و در نهایت تثبیت احکام است. یکی از این موضوعات، مسیله برده داری و احکام مربوط به آن است که پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری کتابخانه ای- استنادی به دنبال پاسخ به این پرسش ها است که چرا قرآن یک باره حکم به آزادی بردگان نداده است؟ و قرآن در سیر خطی نزول خود آزادی بردگان را چگونه به تصویر کشیده است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که حکم تدریجی آزادی برده بر پایه شرایط آن روز جامعه صادر شده و  برای جلوگیری از بر هم خوردن نظم اقتصادی، اجتماعی و سیاسی جامعه آن روز بوده است. مواجهه قرآن با برده داری در سه مرحله نخست، میانی و نهایی پی ریزی شده است. مرحله نخست متضمن چهار گام: شوق انگیزی برای آزادسازی بردگان، عزیز و محبوب نمودن یک برده، دعوت به برابری میان مالکان و بردگان و مجوز ازدواج کنیزان با مردان آزاد می باشد. مرحله میانی دربردارنده چهار گام: هزینه کردن دارایی برای آزادی بردگان از مصادیق نیکی، برتری اجتماعی بردگان مومن بر مشرکان آزاد، آزادی برده به دست پیامبر اکرم (ص)، بالا بردن مقام کنیزان مومن و بیان جزییات ازدواج آنان است. مرحله نهایی در پنج گام: آزادسازی بردگان مومن، جریمه و انواع کفارات، آزادی بردگان با مکاتبه، آزاد کردن یک برده و آزادسازی بردگان به عنوان یکی از مصارف زکات به انجام می رسد. در نهایت بردگان از شهروند فرودین، به انسان های آزادی تبدیل شدند که ملاک برتری تقوا بوده است.

    کلیدواژگان: قرآن، بردگان، رفتار، آزادی، نزول، سیر تدریجی احکام
  • محمد شریفانی، محمد معرفت* صفحات 276-291

    از اساسی ترین معیارهای اعتبارسنجی حدیث از نگاه پیشینیان، معیارهای منبع شناختی و صرفا مراجعه به کتب رجالی بوده است که باعث کنار گذاشتن بسیاری از منابع حدیثی شده است. به دنبال تحولی تاریخی، در پی روش ها و قراین جدید جهت شناسایی مصادر حدیثی معتبر هستیم. مهم ترین فواید بازشناسی مصادر حدیثی نخستین را می توان شناسایی کتاب های مورد اعتماد محدثان قدیم، بررسی کلی روایات و کتاب یک راوی، شناسایی نسخ مختلف و حل تعارض روایات برشمرد. توجه به سند نقل مصادر نخستین در منابع رجالی، تکرار سلسله سند منتهی به صاحب کتاب در منابع حدیثی و همخوانی موضوع روایات با عنوان کتاب مولف، از روش های تشخیص اخذ حدیث از مصادر مکتوب است. تحلیل های مصدرشناختی، به حداقل رساندن گمانه زنی ها، اجتناب از بیان حدس و احتمالات ضعیف و بیان چگونگی بازشناسی مصادر حدیثی مفقود به کمک ارایه قراین هفتگانه جهت اثبات وجود یک کتاب به عنوان یک منبع مکتوب، از مهم ترین یافته ها و دستاوردهای این پژوهش است.

    کلیدواژگان: بازشناسی، مصادر حدیثی نخستین، بازشناسی مصادر حدیثی، مصادر مفقود، قرائن کشف مصادر مفقود
  • سعید سبوئی جهرمی*، محمد فائزی صفحات 292-312

    یکی از اصطلاحات پرکاربرد در آثار کهن علم رجال اصطلاح «تخلیط» و دیگر مشتقات آن است. معنای این واژه نزد متقدمین روشن بوده است؛ به همین دلیل توضیحی در مورد آن ارایه نداده اند، اما با گذشت زمان و ازبین رفتن قراین، این اصطلاح دچار ابهام شد؛ به گونه ای که علمای متاخر در تعریف آن دچار اختلاف شدند. برخی آن را به معنای فساد عقیده و عده ای دیگر آن را به معنای جمع بین روایات معتبر و غیرمعتبر دانسته اند. باتوجه به نقش مهم این اصطلاح در اعتبارسنجی راویان و ابهامی که در تبیین آن وجود دارد ارایه پژوهشی جامع در راستای رفع ابهامات موجود ضروری به نظر می رسد. در این نوشته که باهدف مشخص کردن مفهوم تخلیط در کلام متقدمان علم رجال انجام گرفت، با روش توصیفی - تحلیلی و با کمک گرفتن از داده های کتابخانه ای استعمالات مختلف این واژه و دیگر مشتقات آن در آثار پیشینیان مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت و این نتیجه حاصل شد که تخلیط به معنای نقل روایات معتبر و غیرمعتبر توسط یک راوی است که در بیش تر موارد ریشه در انحراف عقیدتی او دارد.

    کلیدواژگان: تخلیط، مخلط، راوی، اعتبارسنجی، رجال
  • علیرضا فاخرزاد*، قاسمعلی کوچنانی صفحات 313-343

    یکی از نظریاتی که هنگام بررسی تاریخی مذهب شیعه مطرح می شود،  نظریه تطور تاریخی این مذهب و اصول و مبانی آن است. بر اساس این نظریه، مبانی و اصول نظریه امامت که بخشی از آن خصوصیات و ویژگی های امام از منظر شیعه است در طول تاریخ و بتدریج شکل گرفته است و به تکامل امروزی خود رسیده است. یکی از این ویژگی ها که شیعه به آن معتقد است مساله نص بر امامت و منصوص بودن امام است که با توجه به نظریه تطور تاریخی امامت این ویژگی نیز پس از دوران رسول خدا(ص) و همچنین دوران حضور امامان(ع) بتدریج تکامل یافته و به عنوان یکی از اصول و مبانی نظریه امامت در مذهب شیعه مطرح شده است. بر این اساس لازم است مساله نص بر امامت به عنوان یکی از ویژگی های امام نزد شیعه در زمان رسول خدا(ص) و امامان(ع) مورد بحث و بررسی قرار گیرد تا اولا اثبات گردد این نظریه یکی از نظریات مطرح در آن زمان بوده است و ثانیا مساله نص بر امامت که یکی از مسایل مورد اجماع متکلمان و اندیشمندان شیعه پس از غیبت کبری است، یکی از آموزه های رسول خدا(ص) و امامان پس از ایشان و همچنین مورد نظر متکلمان واندیشمندان شیعه در زمان حضور بوده است و نظریه تطور تاریخی و تکامل تدریجی امامت و مبانی آن از آن جمله نص بر امامت، نظریه ای صحیح و مطابق با واقع نمی باشد

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: نظریه امامت، نص بر امامت، نظریه تطورتاریخی امامت، امامان شیعه (ع)، شیعه امامیه
  • سعید حمیدی* صفحات 344-372

    بررسی رهیافت های تاریخی عصر پیامبر(ص) با هدف تبیین مولفه های تمدن ساز قرآن، پایدارترین الزامات اجتماعی و سیاسی جوامع اسلامی را پیش روی متفکران و سیاست گذاران قرار می دهد. اهمیت این مطالعه زمانی دو چندان خواهد بود که اذعان گردد، نیل به پیشرفت مقبول و تمدن مطلوب که از آرزوهای مکتوم و یا مصرح مصلحان و خیرخواهان اسلامی می باشد، بدون بازکاوی ارزشهای مدنی منبعث از دوره هجرت نبوی(ص)، تلاشی کم ثمر و گاها بی اثر خواهد بود. لذا این پژوهش توصیفی- تحلیلی درصدد پاسخ بدین سوال اصلی است که کدامیک از رهیافت های تاریخی مقارن با هجرت نبوی(ص)در تبیین مولفه های اجتماعی و سیاسی تمدن ساز قرآن نقش آفرینی داشتند؟ باستناد آیات الهی و مراجعه به منابع کتابخانه ای نتایج نشان می دهد مقارن با هجرت رسول الله(ص)، لزوم تغییر بنیادین و همسو با مولفه های اجتماعی و سیاسی تمدن ساز قرآن در تحقق جامعه نبوی(ص) ناگزیر می نمود؛ بنابراین در اندک زمانی تحولاتی همچون لغو تعرب و تقویت تعلق اجتماعی با اتکاء به تحضر و نسخ امتیازات قبایل، حیاتی نوین مبتنی بر نظام شهرنشینی را به ارمغان آورد؛ بطوریکه ضمن دعوت به برابری مدنی، با خلق مفهوم امت اسلامی در سایه اخوت و تدوین قانون اساسی با هدف مسیولیت پذیری شهروندان، انتظام اجتماعی جایگزین زندگی بدوی گردید. سرانجام تامین امنیت با تعیین مرزهای جغرافیای سیاسی و ضرورت کسب دستآوردهای عزت طلبانه برای مومنین، مولفه های تمدن ساز قرآن را در ساختار سیاسی نوبنیان تقویت نمود.

    کلیدواژگان: قرآن، هجرت نبوی(ص)، رهیافت های تاریخی، مولفه های اجتماعی و سیاسی تمدن ساز
|
  • Alireza Sobhani, Mohammad Nasehi *, Hosein Khoshdel Mofrad Pages 13-46

    Inventing the three signs of short movements is the most basic kind of initiative of Muslims in order to read the text of the Holy Quran correctly and to protect it from any distortion and change. With the expansion of the marking of musafirs and the emergence of new symbols, which were generally drawn as dots, it became more difficult for readers to distinguish these symbols. while expressing the process of formation of different shapes of short movement signs in different periods, has studied the method of Mushaqah and Magharbeh Mus'hafs in recording the signs mentioned in the Holy Quran; Finally, by examining four types of recording of short movement signs and also examining the shape of Tanvin signs in different periods and places, it became clear that, firstly, short movement signs have not had a fixed form throughout history; Second, these symbols were originally invented only to indicate the movement of consonants; But over time, it was also used as an auxiliary symbol to indicate modal letters. Studies have shown that the use of short gestures as an auxiliary symbol not only has no precise basis but also makes it difficult to read the text.

    Keywords: Marking, Short Movement Signs, Commitment Recording Commitment, Maghreb Marking, Marking Rules, Auxiliary Signs
  • Mohammadreza Hajiesmaili *, Alireza Nejatbakhsh Azadani Pages 47-69

    Since some of the difficult wordings of the Qur'an have always been the concern of Muslim Quranic scholars and caused various conflicting views, it has drawn western scholars' attention centering on the language of the Quran. Among the Orientalists, American Quranic scholar James Bellamy, in an article entitled "Some Proposed Emendations to the Text of the Koran", attempts to indicate that some of the problematic phrases of the Qur'an did not come from the Qur'an itself but they are scribes' errors while copying scriptures. In order to prove the claim, he appeals to wide-ranging views of the commentators of the Qur'an and lack of clear meaning for such these phrases. Making the text as close as possible to the form in which the Holy Prophet (PBUH) recited he proposed some emendator suggestions.This article aims to judge six James Blamey proposals and their documents in the foregoing article. A serious problem with Bellamy's view is ignoring the frequency of the text of the Qur'an and its spoken nature. Furthermore, many of his inscriptional claims are inconsistent with ancient manuscripts of the Qur'an dating back to the first Islamic centuries.

    Keywords: James Bellamy, scribes', error, Qur', an drawing
  • Hamzeh Ghorbani *, Mohsen Tavakoli Pages 70-94

    Better impact of the verses of the Holy Quran on the audience, requires a clear illustration of them, and this is done in the historical stories of the Qur'an using history and geography sciences. One of these stories is the instructive story of the people of Saba in Surah Saba. Saba (sheba) and the Sabaeans (shebaeans) have been studied in various researches, But so far no research has been done on the blessed cities and interconnected villages mentioned in Surah Saba verses 18 and 19. In various interpretations of the Holy Qur'an, explanations have been given as speculation or different narrations, but all of them lack a scientific basis. This research with the help of historical-geographical documents as well as rational principles, by scientifically examining the regions mentioned in these two verses, has provided a clear picture of the verses and has come to the conclusion that the regions in these two verses can not be very far from the mainland of Saba, and most likely, the Qur'an refers to the suburbs of present-day Ma'rib in Yemen.

    Keywords: interpretation of the Quran, Historical geography of Quranic stories, the people of Saba
  • Mahmoud Karimi, Mohammad Hossein Shirzad *, Mohammad Hassan Shirzad Pages 95-121

    "Security" is one of the most basic needs of human beings around the world. That's why the methods for providing security have received widespread attention from the Holy Qur'an. However, due to the long distance from the time of revelation of the Holy Qur'an, security is often confined to concepts such as fighting or verses such as Anfal/60, and other important aspects of this issue has been far from the view of Islamic scholars. Therefore, the present research is an attempt to (A) study one of the main, neglected sources of security in the context of revelation, namely kinship, based upon anthropological approach, and (B) review the most important parts of Qur'anic teachings in this respect. This study shows that the Holy Qur'an uses the capacity of social institutions including kinship to promote security. Moreover, The Holy Qur'an seizes opportunities in consanguinity, affinity and fiction kinship to establish peace and security in societies.

    Keywords: Security in the Holy Quran, the Context of Revelation of Holy Quran, Anthropology of Security, Historical anthropology
  • Ala Vahidnia * Pages 122-143

    The characteristic of vocalizing the third person singular masculine pronoun hā’ with -u (ḍamma), in words that the pronoun hā is preceded by -i (kasra) or -ī (yā’) like: “'Akhīhu”, “fīhu” and also the hā’ attached to a jussive (majzūm) verbal form like: “Nu'utihu”, “Nuşlihu” is widely attested in early Qur’an manuscripts.AbstractThe characteristic of vocalizing the third person singular masculine pronoun hā’ with -u (ḍamma), in words that the pronoun hā is preceded by -i (kasra) or -ī (yā’) like: “'Akhīhu”, “fīhu” and also the hā’ attached to a jussive (majzūm) verbal form like: “Nu'utihu”, “Nuşlihu” is widely attested in early Qur’an manuscripts.AbstractThe characteristic of vocalizing the third person singular masculine pronoun hā’ with -u (ḍamma), in words that the pronoun hā is preceded by -i (kasra) or -ī (yā’) like: “'Akhīhu”, “fīhu” and also the hā’ attached to a jussive (majzūm) verbal form like: “Nu'utihu”, “Nuşlihu” is widely attested in early Qur’an manuscripts.

    Keywords: manuscript, vocalizing, Basra, readings
  • Mahmood Khooran *, Ali Mohammadi Ashnani Pages 144-166

    The absence of the name of Imam Ali (AS) in the text of the Holy Quran, on the one hand, has aroused some Shiite akhbaris to speak about the removal of his name from the Holy Quran, based on some narrations, and on the other hand, some Shiite opponents use it as a tool to cast doubt on the caliphate. (AS) have placed.The omission of the name is based on various causes and materials; One of the reasons that has not been studied scientifically so far is the tradition of the divine test in the caliphate of the Holy Prophet (PBUH). Leading researcher, with a descriptive-analytical method and based on verses, narrations and historical evidence, has studied the behavior of groups involved in the test of knowing and following the divine leader in contemporary prophetic society and The irreplaceable role of not mentioning the name of Imam Ali (AS) in revealing the inner menus of individuals and the optimal realization of this important test is reflected Also, assuming the name is mentioned, there are potentially more dangerous consequences Meanwhile, in the introduction, the meaning of some narrations claiming to mention the name, its expression and its suspicion have been removed.

    Keywords: Holy Quran, Mention the name, Imam Ali (AS), Divine test, The first caliphate
  • Ali Adelzadeh *, Amidreza Akbari Pages 167-201

    Nowadays numerous studies have shown Khaṣībī's special place in the formation of the Extremist sect Nusayriyyah, and have Analyzed Nusayrī views in his works. Khasibi in Al-Hidaya Al-Kubra has not expressed Nusayrī 's ideas less explicitly; except in the Babiat. this has led some Imami scholars to consider his book as a Imami Book and without Gholoww. This article, with a comparative study between the narrations of al-Hidaya and other Nusayri Books, shows that the Khasibi's Nusayri beliefs have been reflected in different sections of Al-Hidaya and even in the section of the Imams. So It explain the extensive similarities between al-Hidayah and Khasibi's secret works in Nusayriyyah such as Al-Risalah al-Rastbashiyyah, and identify and decipher Nusayrī dogma in the booka text; such as the divinity of Imam Ali, the immortality of the Imams, the divine status of the persian kings, and transmigration. The generality of the book Al-Hidayah has led the author to cover his religion.

    Keywords: al, Hidayah al, Kubra, Al, Ḥusayn b, Ḥamdān al, Khaṣībī, Nusayrī Extremism, divinity of Imam, transmigration
  • Masoud Lali, Seyed Ali Rabbani Mousavian * Pages 202-235

    Evaluation of the interpreter's work with his previous works, which is the foundation of the subsequent works, is one of the criteria that shows compliance with the scientific principles of interpretation, avoiding religious prejudices and the interference of external affairs, especially this issue. It is crystallized in controversial issues such as Imamate. This research with descriptive analytical method, with the mentioned purpose, has investigated the performance of Fakhrazi in Tafsir Kabir on the issue of determining the examples of Imamate verses. The findings of the research indicate that Fakhrazi has adopted four approaches in the issue of Imamate, which are explicit exclusive agreement, implicit agreement jointly with other examples, implicit opposition without specifying in denying the example, and finally, explicit opposition to the examples of the verses. And since the approach of implicit denial occupies the largest part of the verses of Imamate, but has received less attention, the focus of the present research is on this approach. The final result showed that Fakhrazi, despite being aware of the interpretations of the parties, refused to quote and express the real examples of the verses of Imamate.

    Keywords: : Imamate verses, historical course of interpretations, Tafsir Kabir, implicit denial approach, Fakhr Razi
  • Alireza Muosavinasr *, Morteza Irvani Najafi, Mohammad Ali Rezaei Kermani Pages 236-255

    Salafism is a social and religious thought and movement among the Sunnis that considers the way to solve the problems of Muslims to follow the method of the Salaf (early Muslims). However, they made many mistakes in this direction due to their distance from one of the weights, which is the lineage of the Prophet of Islam (PBUH), and offered opinions contrary to common sense and thought to the society. They were criticized, and today, with the advancement of the scientific level of society, these attacks and criticisms have increased and many questions and problems have been raised in the minds of young people and intellectuals about their beliefs, and they can not answer these questions with previous beliefs. One of these issues is the issue of "intrinsic monotheism", which was never mentioned in their classifications, because intrinsic monotheism is in clear contradiction with their belief in the physicality of God, but today, in response to young people, the views of "Algerians" The great Salafis are in the contemporary era as seen in the divisions of monotheism. He proves the inherent monotheism, although he is paradoxical in his interpretation of the verses, and in practice, with great caution, he opposes his words. This article seeks to explore his beliefs in "inherent monotheism," and to show the evolution of Salafi views over time.

    Keywords: Salafi, Algerian, Acer Al-Tafasir, Tafsir Quran, Intrinsic Tawhid
  • Ahmad Rabbanikhah *, Farzad Dehghani, Mohammad Alimohammadi Pages 256-275

    One of the main characteristics of the Qur'an in the struggle against the ignorant traditions is the gradual view of the linear path of revelation, and this is important due to paying attention to the requirements of the time, the audience, and ultimately the establishment of rulings.One of these issues is the issue of slavery and the rulings related to it that the present study seeks to answer the questions with a descriptive-analytical method and library-citation collection tools, why the Qur'an did not suddenly order the release of slaves? And how does the Qur'an depict the freedom of slaves in the line of descent? The findings of the study indicate that the gradual sentence of slavery was issued based on the conditions of the society of that day to prevent the disruption of the economic, social and political order of the society of that day.The Qur'an's confrontation with slavery is divided into the first, middle and final stages. The first stage involves four steps: the enthusiasm for freeing slaves, loving and cherishing a slave, calling for equality between masters and slaves, and allowing slaves to marry free men. The intermediate stage consists of four steps: spending wealth to free slaves from good deeds, the social superiority of believing slaves over free polytheists, freeing slaves at the hands of the Holy Prophet (PBUH),

    Keywords: Quran, slaves, behavior, freedom, The descent, The gradual course of rulings
  • Mohammad Sharifani, Mohammad Marefat * Pages 276-291

     From the perspective of the predecessors, one of the most basic criteria for the validation of hadith was the criteria of source knowledge and simply referring to the books of Rajali, which caused the abandonment of many hadith sources. Looking for historical change, we are looking for new methods and clues to identify authentic hadith sources. The most important benefits of recognizing the first sources of hadiths can be the identification of books trusted by the old narrators, the general review of narrations and the book of a narrator, the identification of different versions and the resolution of conflicting narrations. Paying attention to the document of transmission of the first sources in religious sources, repeating the chain of documents leading to the author of the book in hadith sources, and matching the topic of narrations with the title of the author's book are among the methods of identifying the collection of hadith from written sources. Etymological analyses, minimizing speculations, avoiding conjectures and weak probabilities, and explaining how to identify lost hadith sources with the help of providing seven clues to prove the existence of a book as a written source, are among the most important findings and achievements of this research.

    Keywords: First hadith sources, Recognizing hadith sources, Lost sources, Clues to discover lost sources
  • Saeed Sabouei Jahromi *, Mohammad Faezi Pages 292-312

    One of the most used expressions in the ancient books of Rejal science is the expression of "mixing" and its other derivatives. The meaning of this word was clear to the ancients; For this reason, they have not given an explanation about it, but with the passing of time and the disappearance of evidence, this expression became ambiguous; In such a way that later scholars differed in its definition. Some have considered it to mean the corruption of belief, and others have considered it to mean the combination of authentic narrations and non authentic narrations. According to the important role of this expression in the validation of narrators and the ambiguities in its explanation, it seems necessary to provide a comprehensive research in order to resolve the existing ambiguities. In this article, which was carried out with the aim of identifying the concept of mixing in the words of the ancients of Islamic scholars, the various uses of this word and its other derivatives in the books of the ancients were analyzed and investigated by descriptive- analytical method and with the help of library data. Mixing means narrating authentic and non-authentic narrations by a narrator, which in most cases is rooted in his corruption of his believes.

    Keywords: Mixing, mixer, narrator, Validation, rijal
  • Alireza Fakherzad *, Ghasemali Kouchnani Pages 313-343

    One of the theories that come up when examining the history of the Shia religion is the theory of the historical development of this religion. Based on this theory the principles of the Imamate theory, which is a part of the characteristics of the Imam from the Shiite point of view, have been gradually formed throughout history and have reached their present evolution. One of these features that Shia believe in is the text on imamate , which according to the theory of the historical development of imamate, this feature has also gradually evolved after during the presence of Imams . And it has been proposed as one of the principles of Imamate theory in Shia religion. Based on this, it is necessary to discuss the text on imamate as one of the characteristics of the imam among the Shiites during the time of the Prophet and the Imams in order to first prove that this theory was one of the theories proposed at that time. and secondly, the text on imamate, is one of the teachings of the Prophet and the imams after him, and was also considered by Shia theologians at the time of his presence, and the theory of historical development of Imamate and its foundations, including the text on Imamate, is not a correct theory and in accordance with reality.

    Keywords: theory of imamate, Explicit Text on imamate, theory of historical development of imamate, Shia imams (and), Shia Imamia
  • Saeid Hamidi * Pages 344-372

    Examining the historical approaches of the era of the Prophet with the aim of explaining the civilization-building components of the Quran, puts the most stable social and political requirements of Islamic societies before the thinkers and the ruling policies. Acceptable progress and desirable civilization, which are the implicit or explicit aspirations of Islamic reformers and benefactors, without re-examining the civil values ​​emanating from the Prophet's migration period, will be a fruitless and sometimes ineffective effort.So, this descriptive-analytical research tries to answer this main question, which of the historical approaches parallel to Prophet's emigration play a role in explaining the social and political components of the civilization of the Qur'an?Citing divine verses and referring to library sources show the results; Parallel to the emigration of the Messenger of God (pbuh), the need for a fundamental change and in line with the social and political components of the civilization of the Qur'an became inevitable in the realization of the Prophet's (pbuh) society; Therefore, in a short period of time, developments such as the abolition of Arabization and the strengthening of social belonging by relying on urbanism and abolishing the privileges of tribes brought a new life based on the system of urbanization.

    Keywords: Quran, prophetic migration (pbuh), historical approaches, social, political components of civilization