فهرست مطالب

باغ نظر - سال نوزدهم شماره 112 (مهر 1401)

نشریه باغ نظر
سال نوزدهم شماره 112 (مهر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل قنبری*، مهدی اشلقی صفحات 5-24

    بیان مسیله: 

    مسیله ایدیولوژی در طول دروان مدرنیته ذهن اکثر شهرشناسان را از گذشته تا اکنون به خود مشغول کرده است. پژوهش حاضر درآمدی جغرافیایی فلسفی بر نقش این مفهوم در فضاهای عمومی شهرهاست. بحث ایدیولوژی از جمله مواردی است که در تبیین امور فیزیکی، اجتماعی و روانی فضاهای عمومی به طور وسیعی در ایران مورد بررسی قرار نگرفته است، از این زاویه دید تدقیق در این باب در تحلیل های شهرشناسانه از ضروریات است. بر این مبنا این پژوهش به دنبال پاسخگویی به پرسش های ذیل است: چه اقدامی می توان انجام داد تا شهرهای موفق در قرن بیست ویکم ایجاد کرد؟، نقش حضور چهره به چهره در ایجاد فضاهای عمومی شهرها را چگونه می توان از منظر فلسفی و علمی به صورت سنجیده تبیین کرد؟ ایدیولوژی چیست و چه تاثیراتی بر فضای فیزیکی، اجتماعی و روانی شهرها می گذارد؟ نسبت میان ایدیولوژی سوسیالیستی و نیولیبرالیستی با فضاهای عمومی شهر چگونه فضایی را پیش رو می گذارد؟

    هدف پژوهش: 

    هدف مقاله حاضر پیگیری مفهوم ایدیولوژی و نسبت آن با فضاهای عمومی شهری از منظر جغرافیایی به منظور نیل به فضاهای شهری با مقیاس انسانی است.

    روش پژوهش:

     در این پژوهش از روش تجزیه و تحلیل متون استفاده شده است. برای یافتن پاسخ تلاش شده است ویژگی های شهر خوب، نقش حضور چهره به چهره در تعاملات انسانی، شکل گیری امر اجتماعی و توجه به مفهوم حقوق عمومی و منافع جمعی تبیین و استفاده ایدیولوژی های مختلف سوسیالیستی و نیولیبرالیستی به عنوان نمونه مطالعه ای مورد کندوکاو قرار گیرد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که قبض و بسط مفهوم فضای عمومی شهرها منطبق با ایدیولوژی های گوناگون، شکل فضایی، اجتماعی و روانی آن را دچار تغییرات فراوان می کند و برای ایجاد جامعه مدنی فعال، سرزنده و دموکراتیک که در آن مفهوم شهر شکل راستین خود را پیدا کند، ایجاد امکان و فرصتی برای تعامل و تبادل اجتماعی به شکل هدفمند، از الزامات آفرینش این امر و نیز عامل موفقیت شهرها در گذشته تا اکنون بوده و در آینده نیز خواهد بود.

    کلیدواژگان: فضای عمومی، ایدئولوژی، شهر خوب، موقعیت چهره به چهره، مقیاس انسانی
  • میثم خداشناس، یعقوب آژند* صفحات 25-34

    بیان مسیله: 

    نگرش ملی به تاریخ طراحی از یک سو محبوب و از سوی دیگر با چالش مواجه بوده است. این جنبه دوگانه در بستر جهانی شدن تشدید هم شده است. از یک سو، نگرش غالب عملکردگرا هویت اشیاء را منحصر به اهداف کاربردی آن دانسته و در سوی دیگر، مورخین نوگرای طراحی با رویکرد پسااستعماری، طراحی اشیاء را ملهم از شرایط مختلف اقلیمی، اجتماعی و فرهنگی می دانند. بنابراین طراحی محصول به عنوان بخشی از فرهنگ مادی یک ملت، چگونه می تواند واجد معانی هویت ساز ملی یا منطقه ای باشد؟ طراحی محصول چگونه شخصیت ملی خاصی را به مخاطبان خود انتقال می دهد؟

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر در پاسخ به سوالات فوق، با رویکرد کیفی و با روش توصیفی-تحلیلی روش های کلان ذات گرای طراحی ملی بر اساس شناسایی مفهوم شخصیت ملی در طراحی را بررسی کرده است.

    هدف پژوهش: 

    هدف پژوهش حاضر تبیین جایگاه رویکرد ذات گرایی طراحی ملی در تاریخ نگاری طراحی جهان و شناسایی رویکردها، ابزارها و روش های اتخاذ شده برای تشکیل طراحی با هویت ملی بر اساس شناسایی شخصیت ملی در آن است.

    نتیجه گیری:

     در این پژوهش در مجموع با بررسی اسناد معتبر تاریخ طراحی ملی، پنج روش کلی تاثیرگذار در تاسیس شخصیت ملی در طراحی محصول شناسایی شد: استخراج اختصاصات زیبایی شناسی منطبق بر منش ملی، ویژگی خاص عملکردی محصول منبعث از منش ملی، طراحی محصولات برآمده از سبک زندگی شهروندان یک کشور به سان برند ملی، نشان دارکردن محصول با استفاده از مواد بومی و روش ساخت خاص آن و بالاخره روش تفکر طراحی ملی که ریشه در جهان بینی متفاوت دارد. در تمامی روش های فوق، رسیدن به هویتی ذاتی و ایجاد شخصیت ملی در طراحی با اتکا به دو عامل «عنصر یا پدیده اختصاصی» طراحی و «استمرار یا تکثر تاریخی» آن عنصر انجام شده است.

    کلیدواژگان: ذات گرایی، طراحی ملی، هویت ملی، شخصیت ملی، مطالعات پسااستعماری، وان هردر
  • سعید ایزدی، احمد میرزا کوچک خوشنویس، مهسا دلشاد سیاهکلی صفحات 35-52

    بیان مسیله: 

    در الگوی مورد توافق والاس از هنر اندیشیدن، مرحله سوم، روشن شدگی است که همچنان به عنوان مسیله ای برای تفکر طراحانه باقی مانده است. بدون توان درک حل مسیله و روشن شدن آن در لحظه، فهمی از تفکر طراحانه ممکن نمی شود. به دلیل درلحظه بودن این روشن شدن و خصلت روشن شدن کلی، ارایه درکی متناسب از آن ناممکن مانده است. اغلب روش های گوناگونی در نفی رویارویی مستقیم طراح با مسیله و ارجاع آن به آموزش های قبلی شکل گرفته اند. این بدان معناست که فهم بی واسطه از موقعیت طراحی امکان پذیر نیست. اما شواهدی در دست است که نشان دهنده فهم بی واسطه از مسیله طراحی است. پرسش های تحقیق حاضربدین شرح هستند: آیا به واقع فهم بی واسطه از موقعیت طراحی امکان پذیر است؟ در صورت مثبت بودن، سازوکار آن چیست؟ چه نسبتی با تفکر مولد دارد؟ چه تاثیری بر آموزش معماری می تواند داشته باشد؟

    هدف پژوهش:

     تحقیق حاضر درصدد آن است تا با مشاهده عملی طراحی معماری، فهم درلحظه و بی واسطه از مسیله طراحی را مورد واکاوی قرار دهد.

    روش تحقیق: 

    تحقیق حاضر از نوع کیفی است. برای گردآوری اطلاعات، از تکنیکی استفاده شده است که سابقه دیرینه ای در تحقیقات روانشناسی تفکر و به تبع آن طراحی پژوهی دارد؛ تکنیک فکرکردن با صدای بلند (Think aloud). در این تکنیک از مصاحبه های عمیق با دانشجویان طراحی معماری بهره برده شده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از صورت تغییر یافته ای از روش گلداشمیت است. جهت تکمیل مباحث از منابع کتابخانه ای استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر الگوی سه مرحله ای درون-نگری را معرفی می کند. در ابتدا طراح متوجه شکاف های ذاتی مسیله طراحی می شود. این شکاف ها نشانه هایی از ارتباطات ساختاری را درون خود دارند و فهمیدن این ارتباطات ساختاری سبب بروز سازماندهی های نویی برای مسیله طراحی می شود. این مراحل می توانند به صورت یک چرخه پی درپی با هم مرتبط باشند. الگوی درون-نگری نشان می دهد که طراح قادر به فهم بی واسطه مراحل فوق است.

    کلیدواژگان: درون-نگری، تفکر مولد، تفکر طراحی، مکتب گشتالت، بازسازماندهی
  • فروغ عموئیان*، بهمن نامور مطلق صفحات 53-66

    بیان مسیله: 

    صنعت اسباب بازی در عصر حاضر با پیشرفت تکنولوژی در طراحی و ساخت، وارد فاز جدیدی از تولید انبوه شده و همواره سود قابل توجهی برای صاحبان این صنعت داشته است. در این میان، برندسازی و تبلیغات عروسک باربی در میان اسباب بازی ها،  کماکان آن را در صدر بازار عرضه و تقاضا در جهان نگه داشته و تکرار شخصیت باربی در چند نسل، آن را به خاطره ای جمعی برای کاربران مخصوصا دختران تبدیل کرده است؛ به گونه ای که اغلب کودکان و بزرگسالان این شخصیت را می شناسند و در بازه ای از دوران بازی و رشد خود با آن در ارتباط بوده اند.

    هدف پژوهش: 

    آنچه در پژوهش پیش رو مورد واکاوی و تحلیل قرار می گیرد، تاثیر عملکرد این اسباب بازی پرفروش در شکل گیری اسطوره های مدرن و تقویت بورژوازی در جهان است. در این زمینه، با تاکید بر نظریه اسطوره رولان بارت، رابطه انسان- اشیاء در عروسک باربی به عنوان نمونه پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است. شناسایی نشانه های معطوف به اسطوره عروسک باربی برمبنای نظریه رولان بارت و چگونگی شکل گیری اسطوره عروسک باربی، از اهداف این پژوهش محسوب می شود.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و در نمونه پژوهش از داده های کتابخانه ای و پایگاه های اینترنتی استفاده شده است. در بخش نخست تحقیق، دلالت های ضمنی باربی اسطوره نگاری و تشریح شده است تا زبان اسطوره ای عروسک به صورت فرازبان بازشناسی شود. در مرحله بعد، با توجه به نقد اسطوره ای بارت، لایه های فرا-فرا-زبان شناسایی و معرفی شده اند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که در طراحی، تولید و فروش عروسک باربی، اسطوره سازی صورت گرفته است و پیام های ضمنی مشترک درتبلیغات و برندسازی، لایه های پنهانی است که در ناخودآگاه مصرف کننده اثر گذاشته و به صورت فریبی زمانی، او را به سمت مصرف فرا-باربی پیش می برد. همچنین در فرایند اسطوره زدایی مشخص شد که سلطه باربی، موجی از خدمات سیاسی، تجاری، صنعت سینما و مولتی مدیا را دربرداشته است.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، اسطوره، باربی، رولان بارت
  • محمود ستایش مهر، شهریار ناسخیان*، نیما ولی بیگ صفحات 67-80

    بیان مسیله: 

    بازآفرینی شهری و حفاظت شهری، زاده تغییر در دو جریان حفاظت و توسعه هستند. هر دو رویکرد در طی دهه ها در تلاش برای نزدیک شدن به یکدیگر بوده، تغییر یافته و به تعریف امروزین خود رسیده اند. این نزدیکی تا به اندازه ای بوده که امروزه برخی این دو را یک رویکرد واحد و یکپارچه به شمار می آورند. از سوی دیگر برخی بالعکس، این دو را رویکردهایی متضاد می دانند که سمت وسویی متفاوت از یکدیگر را دنبال می کنند. پژوهشی که به روشنی این دو رویکرد را از یکدیگر بازشناسد و به تشخیص رابطه میان آنها پرداخته باشد و آنها را در فرایند تغییر در شهرها از یکدیگر تمییز دهد وجود ندارد.

    هدف پژوهش:

     پژوهش حاضر در پی بازشناسی دو رویکرد بازآفرینی شهری و حفاظت شهری و مقایسه آنهاست. بنابراین پرسش اصلی این پژوهش این گونه مطرح می شود که اهداف، مولفه ها و تعاریف دو رویکرد بازآفرینی شهری و حفاظت شهری چیستند و در گستره فرایند تغییر چه شباهت ها و تفاوت هایی با یکدیگر دارند؟ با انجام چنین پژوهشی می توان امیدوار بود که تعادلی سازنده تر در شهرها میان رویکردها برقرار شود.

    روش پژوهش:

     در این پژوهش، روش تحقیق از نوع کیفی انتخاب شده و از روش مطالعات مقایسه ای برای تحلیل ها و به منظور استخراج کدهای بازآفرینی شهری، حفاظت شهری و فرایند تغییر از کدگذاری انتخابی استفاده شده است. بدین منظور، با استفاده از روش مقایسه ای متغیرمحور، شباهت ها و تفاوت های بازآفرینی شهری و حفاظت شهری در هر بخش از جنبه های فرایند تغییر مورد تحلیل و مقایسه قرار می گیرند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج تحقیق نشانگر آن است که بازآفرینی شهری و حفاظت شهری یک رویکرد واحد و یکپارچه نبوده و اهداف، تعاریف و مولفه های متفاوتی دارند. همچنین این دو رویکرد الزاما متضاد نیستند و می توانند مکمل و همراستا باشند. علاوه براین، هردو به طور توامان از مولفه های حفاظت و توسعه برخوردارند، اما تفاوت آنها در اولویت بندی توجه به این مولفه هاست.

    کلیدواژگان: مسائل شهری، توسعه، مدیریت تغییر، ارزش ها، تغییر
  • شیرین گوران، منوچهر فروتن*، امید دژدار صفحات 81-92

    بیان مسیله: 

    منتقدان به معماری معاصر ایران معتقد هستند که معماری ایران با قرن ها قدمت هم اکنون فاقد ارزش ها و هویت خویش است و آن را محصول دانشکده های معماری و آموزش معماری مدرن می دانند و در ناهنجاری های موجود در آن، بحث کیفیت آموزش معماری و کار حرفه ای معماری را مطرح می نماید. بررسی وضعیت کارگاه های طراحی معماری یکی از مهم ترین چالش های چند دهه اخیر پژوهش گران در کشور بوده است؛ اما آنچه مشخص است این است که معماری تحت تاثیر عوامل گوناگونی قرار دارد که وجود آن ها به نقش معمار و آموزش های او به عنوان خالق اثر مبهم جلوه می کند.

    هدف پژوهش:

     هدف از این مقاله شناخت مولفه های تاثیرگذار در آموزش، بر معماری معاصر از منظر اساتید معماری است. درواقع این مقاله به دنبال وضوح بخشیدن، آشکار کردن و تبیین مولفه ها و عوامل موردنظر اساتید معماری است.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از منظر شناخت شناسی بر پارادایم تفسیرگرایی اجتماعی تکیه دارد و از نوع کیفی است. راهبرد انتخابی در این پژوهش راهبرد نظریه زمینه ای است. تحلیل ها به روش کد گذاری سیستماتیک استراوس و کوربین با استفاده از نرم افزار «مکس کیودا 12» انجام شده است.

    نتیجه گیری:

     نتایج به دست آمده بیانگر این است که مجموعه ای از شرایط اعم از شرایط علی، مداخله گر زمینه ای بر مقوله هسته تاثیرگذار است، اما شرایط مداخله گر و زمینه ای که برون گرا هستند سهم اصلی را به عهده دارند. عوامل برون دانشگاهی عبارتند از آموزش پیش از دانشگاه، فرهنگ سازی رسانه ای و سازمان ها و نهادهای مربوط به ساخت وساز.

    کلیدواژگان: آموزش معماری، معماران معاصر ایران، اساتید معماری، عوامل برون دانشگاهی
  • سحر ذکاوت، خشایار قاضی زاده* صفحات 93-102

    بیان مسیله: 

    سرگذشت حضرت نوح (ع) یکی از موضوعات مهم مذهبی است که می توان بازتاب آن را در هنر نگارگری نیز مشاهده کرد. روایت کشتی حضرت نوح (ع) مضمون نگاره های بسیاری در دوره های مختلف اسلامی است. شرح این رویداد تاریخی و دینی در قرآن کریم نیز آمده است. بنابراین این امر ضرورت تطبیق نگاره های ایرانی اسلامی را با متن قرآن ایجاب می کند.

    هدف پژوهش:

     اهداف پژوهش شامل شناسایی میزان پایبندی این نگاره ها با متن قرآن کریم است و از طریق مقایسه و تشخیص وجوه اشتراک و افتراق نگاره ها با یکدیگر و با متن قرآن کریم صورت گرفته است. پرسش های پژوهش عبارت اند از 1- نگاره های روایت کشتی حضرت نوح (ع) در نسخه های جامع التواریخ رشیدی ایلخانی، مجمع التواریخ تیموری و قصص الانبیاء صفوی، تا چه اندازه ای به متن قرآن کریم پایبند هستند؟ 2- شباهت ها و تفاوت های نگاره های روایت کشتی حضرت نوح (ع) در این سه نسخه چیست؟

    روش پژوهش: 

    در پژوهش حاضر اطلاعات کتابخانه ای و داده های اسنادی و تصویری با رویکرد توصیفی- تحلیلی و تطبیقی بررسی شده است و نمونه های مورد بررسی، شامل نگاره های روایت کشتی حضرت نوح (ع) در نسخه های جامع التواریخ رشیدی ایلخانی موجود در انجمن سلطنتی آسیایی در لندن (مجموعه ناصر خلیلی)، مجمع التواریخ حافظ ابرو متعلق به دوره تیموری، محفوظ در دیوید کالکشن و قصص الانبیاء صفوی، محفوظ در کتابخانه بریتانیا است و این نگاره ها با متن قرآن کریم، مورد تطبیق قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد نگاره کشتی حضرت نوح (ع) در قصص الانبیاء نسبت به نگاره های جامع التواریخ و مجمع التواریخ بیشترین پایبندی را به متن قرآن کریم دارد.

    کلیدواژگان: کشتی حضرت نوح (ع)، قرآن کریم، جامع التواریخ ایلخانی، مجمع التواریخ تیموری، قصص الانبیاء صفوی
  • مهرنوش بسته نگار*، رضوان قمری صفحات 103-112

    بیان مساله: 

    تجربه زیسته انسان نشان می‏دهد که آدمی سخت نیازمند معناست، چیزی که او را به «بودن» پیوند دهد. اما بر مبنای فلسفه اگزیستانسیالیسم هستی، هیچ برنامه و نقشه از پیش طراحی شده‏ای ندارد. مطابق این فلسفه چالش اصلی این است که چگونه می‏توان در جهانی بی‏معنا، معنایی آفرید. به نظر می‏رسد گردشگری فعالیتی است که می تواند ضمن مفرح و آموزنده بودن، نقش معنا بخشی به زندگی را هم ایفا نماید.

    هدف

    از آنجا که در کشور ما مفهوم‏پردازی به خصوص در حوزه علوم انسانی و اجتماعی ضرورتی غیر قابل تردید است و با توجه به اینکه در رشته گردشگری، این مهم با رکود و کم‏توجهی مواجه است و اغلب پژوهش‏ها در این حوزه معطوف به بازآزمایی مفاهیم و نظریه‏های موجود و طبیعتا فاقد مفاهیم و نظریات جدید است، لذا هدف از این پژوهش آفرینش دانش و مفهوم‏پردازی بین‏رشته‏ای در موضوع مورد مطالعه بوده است تا نشان دهد انواع مختلف گردشگری در معنادرمانی انسان امروز چه سهمی دارند.

    روش تحقیق:

     این مطالعه پژوهشی میان‏رشته‏ای و کیفی از نوع پدیدارشناسانه تفسیری است که با انجام مطالعات کتابخانه‏ای و با انجام مصاحبه‏ های عمیق و نیمه ساختارمند به انجام رسیده است. سوال تحقیق: هر یک از انواع گردشگری، در کدام شیوه معنادرمانی می‏تواند ایفای نقش نماید؟

    نتیجه‏ گیری: 

    نتایج پژوهش بیانگر این است که «تجربه‏اندوزی و دنیادیدگی» که یکی از شیوه‏های معنابخشی به زندگی می‏باشد، بالاترین رتبه را در انواع متفاوت گردشگری به خود اختصاص داده و بعد از آن «لذت‏گرایی» و «خودشکوفایی» در رتبه‏های دوم و سوم معنادرمانی در انواع گردشگری هستند.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، فلسفه اگزیستانسیالیسم، اصالت وجود، گردشگری تراپی، معنادرمانی، انواع گردشگری
|
  • Abolfazl Ghanbari *, Mehdi Eshlaghi Pages 5-24

    Problem statement:

     The question of ideology has occupied the minds of most urbanologists from the past to the present during modernity. The present study is a geographical-philosophical introduction to the role of this concept in the public spaces of cities. The discussion of ideology is one of the cases that has not been widely studied in explaining the physical, social, and psychological affairs of public spaces in Iran. From this point of view, it is necessary to pay attention to this issue in urbanological analysis. Based on this, this research seeks to answer the following questions: What can be done to create successful cities in the 21st century? How can the role of face-to-face presence in creating public spaces of cities be explained from the philosophical and scientific perspectives? What is ideology? And what effects does it have on the physical, social, and psychological spaces of cities? How does the relationship between socialist and neoliberal ideology and the public spaces of the city create a space?

    Research objective

    This study attempts to shed light on the concept of ideology and show its relationship with urban public spaces from a geographical perspective to achieve urban spaces on a human scale.

    Research method

    This study employed a textual analysis. To find the answer, we first tried to explain the characteristics of a good city, the role of face-to-face presence in human interactions, the formation of social affairs as well as the concept of public rights and collective interests. Then we explored the use of different socialist and neoliberal ideologies as a case study.

    Conclusion

    The results show that limiting and expanding the concept of public space in cities based on various ideologies changes its spatial, social, and psychological form and create an active, vibrant, and democratic civil society in which the concept of the right to the city can find its true form, creating the possibility and opportunity for purposeful social interaction and exchange, is one of the requirements for the creation of this matter and also the factor of the success of cities in the past and will be in the future.

    Keywords: Ideology, Good City, Face-to-face Situation, Human Scale
  • Meysam Khodashenas, Yaghoub Azhand * Pages 25-34

    Statement of Problem: 

    The national design histories have been both popular and challenged framework. This dual aspect has also intensified in the context of globalization. The dominant Functionalist approach limits the identity of products to their usability purposes; On the other hand, vanguard design historians based on Postcolonial approach consider product design to be inspired by different climatic and socio-cultural conditions. Therefore, how could product design, as a part of the nation's material culture, mean national or regional recognition? How does product design convey a particular national character to users?

    Research Method

    In response to the above questions, the article is a qualitative study that has been done in descriptive-analytical method based on library sources. The study has examined the macro-essentialist methods to create a national design based on identifying the concept of national character in design.

    Research Objective

    Recognizing the role of the national design and its Essentialist approach in global design history and to identify the methods and techniques applied to form a national design based on the creation of a national character.

    Conclusion

    In this study, by examining the valid documents of the national design history, five general effective methods in establishing national character in product design were identified: Extraction of aesthetic features according to national character, Specific functional characteristics of the product derived from the national character, Designing products based on the citizens` lifestyle as a national brand, Constructing the product using native materials and its special manufacturing method and finally, a national design thinking that is rooted in the various worldviews.In all the methods, achieving an essential identity and creating a national character in design has been done by relying on two factors: "specific element or phenomenon of design" and "historical durability" of that element.

    Keywords: essentialism, National Design, National Identity, National Character, Postcolonial Studies, Van Herder
  • Saeid Izadi, Ahmad Mirza Kuchak Khoshnevis, Mahsa Delshad Siyahkali Pages 35-52

    Problem statement: 

    In the agreed-upon model of Wallas (1926), The Art of Thought, the third stage is illumination, which has remained a problem for design thinking. Without the ability to understand problem solving and illumination now, design thinking cannot be understood. Due to the instantaneity of this illumination and the nature of general illumination, it is impossible to provide a proper understanding of it.Many different methods have been developed to negate the designer’s direct confrontation with the problem and refer it to previous instructions. This means that a direct understanding of the design situation is not possible. However, there is evidence that suggests a direct understanding of the design problem. The questions of the present study are as follows: Is it possible to have a direct understanding of the design situation? If so, what is the mechanism? What does it have to do with productive thinking? What effect could it have on architectural education?

    Research objective

    The present study aims to examine the immediate and direct understanding of the design problem through practical observations of architectural design.

    Research method

    The present study is qualitative. To collect the data, the thinking aloud technique was used. This technique has long been used in the study of thinking. For this purpose, in-depth interviews were carried out with architectural design students. The data were analyzed using a modified version of Goldschmidt’s (1991) method. In addition, library sources were used.

    Conclusion

    The present study introduces a three-stage model of insight. The designer first notices the inherent gaps in the design problem. These gaps have signs of structural connections within them, and understanding these connections leads to the restructuration of the design problem. These stages can be linked in a sequential cycle. The insight model shows that the designer can directly understand the above steps.

    Keywords: Insight, productive thinking, design thinking, Gestalt psychology, Restructuring
  • Forough Amoian *, Bahman Namvar Motlagh Pages 53-66

    Problem statement: 

    In the present era, with the advancement of technology in design and construction, the toy industry has entered a new phase of mass production with a significant profit for the owners of this industry. In addition, branding and advertising Barbie dolls among the different toys have caused them to stand at the top of the supply and demand chain in the world market. The repetition of Barbie characters over several generations has made it a collective memory for users, especially girls. Therefore, most children and adults know this character and have used it in their games and plays during their growth time.

    Research objective

    This research investigates the functional effect of this best-selling toy in the formation of modern myths and the strengthening of the bourgeoisie around the world. In this regard, emphasizing Roland Barthes’ theory of mythologies, the human-object relationship is studied in the case of Barbie dolls. The objectives of the present research are to identify the signs related to the Barbie doll myth based on Roland Barthes’ theory and to find how the Barbie doll myth has been formed.

    Research method

    The research method used is descriptive-analytical. The bibliographic and Internet data were used as the research sample. In the first phase of the research, Barbie’s implications were mythologized to recognize the mythological language of the dolls as a meta-language. In the next phase, according to Barthes’ mythological criticism, meta-meta-language layers were identified and introduced. 

    Conclusion

    The research results show that mythologies have been used in the design, production, and sale of Barbie dolls. There are common implicit messages in the advertising and branding of Barbie dolls. They have hidden layers that affect the consumers’ subconscious and temporarily lead them to meta-Barbie consumption. Moreover, in the demythologization process, Barbie’s domination turned out to include a wave of political and commercial services as well as the film industry and multimedia.

    Keywords: Semiotic Analysis, myth, Barbie, Roland Barthes
  • Mahmoud Setayeshmehr, Shahriar Nasekhian *, Nima Valibeig Pages 67-80

    Problem statement: 

    Urban regeneration and urban conservation originate from the concept of change in two contexts: conservation and development. For decades, attempts have been made to converge these two approaches by continuously changing and adopting new definitions, to a point where some scholars now consider them as a single integrated approach. Conversely, some studies find them contradictory due to pursuing different directions. However, previous research studies have not explored these approaches together, and their relationship or distinctions in the change process are not yet determined.

    Research objective

    The present study aims to identify, compare, and contrast these two approaches. Hence, understanding their purposes, components, and definitions (i.e., urban regeneration and urban conservation), as well as their similarities and differences in the change process, is the main topic in question. Accordingly, this study aims at achieving a more constructive dialogue between these approaches in the cities.

    Research method

    Apart from applying a qualitative comparative analysis for this study, the codes regarding urban regeneration, conservation, and change processes were extracted by selective coding. For this purpose, using a comparative variable-oriented method, the similarities and differences between urban regeneration and urban conservation were compared and analyzed in terms of certain aspects and details in the change process.

    Conclusion

    According to current results, urban regeneration and urban conservation were not a single integrated approach, as they had different purposes, definitions, and components. Also, they were not necessarily contradictory and could be complementary and congruent times. Furthermore, they were simultaneously associated with components of both conservation and development, albeit with a different priority order.

    Keywords: urban problems, Development, Management of Change, values, change
  • Shirin Gooran, Manouchehr Foroutan *, Omid Dezhdar Pages 81-92

    Problem statement: 

    Critics of today’s Iranian architecture believe that Iranian architecture, which is many centuries old, now lacks its values and identity and is considered the product of modern architecture schools and modern architecture education, and the abnormalities in it are related to the quality of architectural education and profession. Investigating the status of architectural design workshops has been one of the most important challenges for researchers in the country in recent decades; but what is clear is that architecture is influenced by various factors, the existence of which obscures the role of the architect and his teachings as the creator of the work.

    Research objective

    The purpose of this article is to identify the influential components in education on today’s architecture from the perspective of architecture professors. In fact, this article seeks to clarify, reveal, and explain the components and factors desired by professors of architecture.

    Research method

    This research is based on the paradigm of social interpretivism from a cognitive perspective and is of a qualitative type. The strategy of choice in this research is that of the underlying theory. The analyses were performed using the systematic coding method of Strauss and Corbin using “MAXQDA 12” software.

    Conclusion

    The results show that a set of conditions, including causal, intervening, and contextual conditions, affect the core category, but intervening conditions and contexts that are extroverted play a major role. Extracurricular factors include pre-university education, media culture, and organizations and institutions related to construction.

    Keywords: architecture education, contemporary Iranian architects, architecture professors, out-of-university factors
  • Sahar Zekavat, Khashayar Ghazizadeh * Pages 93-102

    Problem statement: 

    The history and story of the Prophet Noah are among the important religious topics reflected in the paintings. The narrative of the Prophet Noah’s Ark is the theme of many paintings in different Islamic periods. The description of this historical and religious event is also presented in the Holy Qur’an. Therefore, this necessitates the comparison of Persian Islamic paintings to the text of the Qur’an.

    Research objective

    The purpose of this study is to identify the amount of similarity of these paintings to the text of the Holy Qur’an. Also, this study was an attempt to answer these research questions 1- To what extent do the paintings of the Ark of Prophet Noah (PBUH) in the manuscripts of the Rashidi Ilkhanid Jami ‘al-Tawarikh, the Timurid Majma al-Tavarikh, and the Safavid Qasas al-Anbiya match the text of the Holy Qur’an? 2-What are the similarities and differences between the paintings of the narration of the Ark of the Prophet Noah (AS) in these three manuscripts?

    Research method

    For this purpose, in the present study, library, documentary, and pictorial data were examined using a descriptive-analytical and comparative approach. Cases of the study include paintings of Noah’s Ark in the manuscripts of the Rashidi Ilkhanid Jami ‘al-Tawarikh in the Royal Society of Asia in London (Nasser Khalili Collection), the Timurid Majma al-Tavarikh written by Hafiz Abru. This is preserved in the David Collection, and the Safavid Qasas al-Anbiya is preserved in the British Library. These paintings were compared with the text of the Holy Qur’an.

    Conclusion

    The results of the research show that compared to the paintings of the Jami ‘al-Tawarikh and Majma al-Tavarikh manuscripts, the narrative of Prophet Noah’s Ark in the Qasas al-Anbiya is similar to the text of the Holy Qur’an to a great extent

    Keywords: Noah’s Ark, Holy Qur’an, Ilkhanid Jami ‘al-Tawarikh, Timurid Majma al-Tavarikh, Safavid Qasas al-Anbiya
  • Mehrnoosh Bastenegar *, Rezvan Ghamari Pages 103-112

    Statement of Problem: 

    Humans' lived experiences show that individuals need meaning to connect to their "being". However, according to the philosophy of existentialism, there is no pre-designed plan, leading to the challenge of meaning creation in a meaningless world. Some existentialist thinkers, such as Camus and Sartre, believed that man must create and discover the meaning of his life, not the meaning assigned to them by God or nature. After such creation, they dedicate themselves to realizing that meaning to reduce the feeling of loss and regret of the passage of life. Tourism is supposed to give meaning to life while also contributing as an informative and pleasant activity.

    Objective

    Conceptualization is an undeniable necessity in our country, especially in the field of humanities and social sciences. Tourism is one of the areas experiencing a lack of attention in this regard due to its focus on the re-examination of the current concepts and theories while failing to consider novel alternatives. Therefore, the present study aims to foster interdisciplinary knowledge and conceptualization across the intended subject to illustrate the role of different types of tourism in the current human semantic therapy.

    Research Question:

     In which method of semantic therapy can each type of tourism contribute?

    Conclusion

    According to the findings of this study, interdisciplinary concepts can be discovered in two disciplines and specialized discourses of tourism and psychotherapy, yielding a different level of cognition and knowledge. Based on the results, experience and worldly-wise, as one of the ways to make sense of life, had the highest rank, followed by hedonism and self-actualization in the second and third ranks of semantic therapy in different types of tourism, respectively. Also, public interest tourism had the potential to establish the highest number of sense-making ways, followed by community-based tourism, VFR tourism, and ethnic/nomad tourism

    Keywords: Meaning of life, Tourism Therapy, Philosophy of Existentialism, Semantic Therapy, Tourism Types