فهرست مطالب

بهبود مدیریت - پیاپی 56 (تابستان 1401)

فصلنامه بهبود مدیریت
پیاپی 56 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوالقاسم فارسی*، منوچهر منطقی، حسن فارسیجانی، چنگیز والمحمدی صفحات 1-24

    امروزه میزان بازده اقتصادی متاثر از سطوح قابلیت های فناورانه، تعیین کننده جایگاه، سطح رقابت پذیری و تمایز اقتصاد کشورها و یا دو بخش صنعتی رقیب از یکدیگر است که آثار آن در میزان تنیدگی آن ها در زنجیره های ارزش جهانی و سهم بازار قابل لمس است. در این پژوهش ابتدا نحوه انباشت توانمندی های فناورانه بنگاه ها در جوامع پیشرو و متاخر، موردبررسی قرارگرفته و سپس مطالعات حول تبیین و تحلیل شکاف فناورانه صنعت پتروشیمی ایران و ارایه یک چارچوب سیاستی جهت پر کردن این شکاف برای وقوع همپایی فناورانه متمرکزشده است. بررسی پیشینه پژوهش نشان می دهد، چارچوب جامع و یکپارچه ای برای شناسایی قابلیت های فناورانه وجود نداشته و بنگاه ها در فرآیند همپایی، متناسب با زیست بوم فناورانه خود از مدل های گوناگونی بهره برده اند. سهم دانش افزایی این پژوهش شناسایی قابلیت های فناورانه و مولفه های موثر در مراحل همپایی صنعت پتروشیمی است که در این راستا با بررسی، مقایسه و ترکیب یافته ها، منتج از پیشینه پژوهش و با استفاده از روش پژوهش موردی و تحلیل تم، تلاش شده است تا توانمندی های فناورانه موردنیاز در گام های همپایی فناورانه صنعت شناسایی گردد. تعیین میزان شکاف فناورانه صنعت، گونه شناسی توانمندی ها، مقایسه فرآیند همپایی شرکت های شیمیایی متاخر با پیشرو، شناسایی ابعاد توانمندی های فناورانه موردنیاز و عوامل و الزامات سیاستی موثر بر همپایی، و ارایه چارچوب سیاستی پر کردن شکاف فناورانه، از دستاوردهای این پژوهش است که می تواند جهت سیاست گذاری در برنامه های توسعه صنعت پتروشیمی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: شکاف فناورانه، قابلیت های فناورانه، نوآوری، همپایی فناورانه، صنعت پتروشیمی
  • علی یوسفی، میثم شهبازی، مصطفی صفدری رنجبر*، سپهر قاضی نوری، منوچهر منطقی صفحات 35-64

    همپایی فناورانه یک جزء مهم و کلیدی از فرایند توسعه کشورهایی است که نسبت به کشورهای پیشرو در زمینه فناوری و اقتصادی عقب تر هستند. کشورهای دنباله رو می توانند از فرصت های ایجاد شده به واسطه ظهور فناوری های جدید، وارد فضای رقابت جهانی شوند. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی عوامل کلیدی اثرگذار بر فرآیند همپایی فناورانه در صنعت نرم افزارهای بانکی ایران و بررسی میزان اثرگذاری و اولویت بندی آنها است. روش پژوهش مورد استفاده روش آمیخته است که در بخش کیفی از تحلیل مضمون و در بخش کمی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. در این راستا، عوامل اساسی تاثیرگذار با بهره گیری از روش تحلیل مضمون و با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته مشخص شدند و 55 مضمون شناسایی شد که در قالب شبکه مضامین دسته بندی شدند. با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی اثرگذاری تمامی عوامل شناسایی شده تایید شد. از بین عوامل موثر در سطح بنگاه عامل بسترهای مناسب امنیتی، از بین عوامل موثر در سطح صنعت عامل افزایش تعامل و ارتباط با کاربران و مشتریان دایمی و از بین عوامل موثر در سطح ملی عامل تعامل و ارتباطات در جهت تولید، انتشار و استفاده از دانش جدید بالاترین اثرگذاری را دارند.

    کلیدواژگان: همپایی فناورانه، تحلیل چندسطحی، صنعت نرم افزارهای بانکی، تحلیل مضمون، تحلیل عاملی تاییدی
  • محمدرضا زینالی مغانلو*، lمنوچهر منطقی، محمود مدیری، اصغر مشبکی صفحات 65-95

    تخصصی شدن و افزایش روزافزون پیچیدگی فناوری ها، کاهش دوره عمر فناوری و افزایش هزینه و ریسک توسعه از مهمترین دلایلی هستند که بنگاه ها را ملزم به بهره گیری از روش های همکاری در توسعه فناوری ها می نماید. در دهه های اخیر طراحی شبکه ای اثربخش و کارآمد از همکاران در فرآیندهای مختلف صنعتی، به چالشی جدی تبدیل شده است. همانطور که همکاری موجب کاهش ریسک در نوآوری و توسعه فناوری می گردد، ریسک هایی نیز در خود همکاری فناورانه نهفته است که در نتیجه آن بر اساس مطالعات انجام گرفته درصد قابل توجهی از همکاری ها با شکست یا عدم موفقیت کافی همکاری مواجه می گردند .در این پژوهش مدل پیشنهادی با تلفیق مدل توسعه تکنولوژی و مدل همکاری مشترک، در صنعت خودروسازی طراحی شده است. ابعاد مدل پیشنهادی عبارتند از: تحلیل راهبردی همکاری مشترک ، شناسایی سازمان همکار ، طرح ریزی همکاری مشترک ، مدیریت و اجرای همکاری ، تحقیق و توسعه و آمادگی توسعه فناوری، طراحی محصول و تصدیق فناوری، یکپارچه سازی و اجرا ، پشتیبانی و توسعه فناوری جدیدنتایج این تحلیل حاکی از تایید ابعاد 8 گانه به همراه شاخص های آنان بود. نتیجه پژوهش بیانگر آن است که بهره گیری از همکاری مشترک به ویژه در فناوری های پیشرفته در صنعت خودرو می تواند سبب ایجاد مزیت رقابتی و رفع موانع تولید و ارتقا توانمندی دانش فنی اکتساب شده در سازمانهای تحقیق و توسعه خواهد بود. هچنین توسعه فناوری نیازمند هماهنگی بین کنشگران اصلی در فرایند توسعه فناوری می باشد تا علاوه بر ایجاد زیرساخت، آموزش، کاربرد، شرایط خدمات پس از فروش را در کلیه زنجیره تامین فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: همکاری مشترک، مدل توسعه فناوری، صنعت خودروسازی، همکاری های بین بنگاهی
  • احمد جعفرنژاد چقوشی، فاطمه ثقفی*، فاطمه مجیری، محمدامین فخیمی صفحات 96-130

    فرایند فرارسی فرایندی بسیار پیچیده و زمان بر است که بایستی انواع توانمندی ها توسط شرکت های دنباله رو کسب شود تا مراحل مختلف آن با موفقیت پشت سر گذارده شود. این فرایند متاثر از عوامل مختلف است که شکست یا موفقیت آن را رقم می زنند. توجه به عوامل اثرگذار بر موارد موفق و ناموفق در فرایند فرارسی می تواند برای شرکت ها و کشورهایی که می خواهند این مسیر را با موفقیت طی کنند؛ بینش های خوبی به دست دهد. در همین راستا در پژوهش حاضر به کمک مرور نظام مند ادبیات، چارچوبی از عوامل موثر بر موفقیت در فرارسی صنایع دارو، زیست دارو و دانش پایه به منظور مقایسه تطبیقی با وضعیت فرارسی در صنعت زیست داروی کشور استخراج گردید و تلاش شد میزان پشتیبانی کمی مطالعات خارجی و داخلی از هر دسته از عوامل به روش آنتروپی شانون محاسبه و با یکدیگر مقایسه گردد تا از این طریق خلاءهای موجود در فرارسی صنعت زیست داروی کشور شناسایی شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در عوامل محیط نهادی، قابلیت سازی، و رژیم فناورانه میان مقالات داخلی و بین المللی از منظر آنتروپی قرابت بالایی وجود دارد. همچنین لازم است موقعیت نامطلوب صنعت داخلی در عوامل فرارسی بازار، مسایل سازمانی و استراتژیهای فرارسی به کمک راهکارهای ارایه شده بهبود یابد.

    کلیدواژگان: فرارسی، عوامل اثرگذار، مطالعه ی تطبیقی، صنعت زیست دارو، ایران
  • حسین دانش کهن، محمدرضا رضوی*، علیرضا بوشهری صفحات 131-161

    تدارکات عمومی با حجم 20 درصدی از تولید ناخالص ملی بیشتر کشورها می تواند بازار قابل توجهی برای راه حل های نوآورانه فراهم آورد. با این نوع خرید ریسک بازار بنگاه توسعه دهنده به دلیل ضمانت فروش حجم مشخصی از محصول کاهش می یابد. در کشور ما استفاده از این ابزار بصورت موردی و محدود بوده و سیاست مشخصی در این خصوص تدوین نشده است. در پژوهش حاضر تلاش گردید عوامل موثر بر تدوین سیاست تدارکات عمومی نوآوری، شناسایی و تحلیل گردند.با مرور دقیق ادبیات ، شش بعد و 23 عامل موثر شناسایی و الگوی نظری پژوهش تدوین گردید. با اتخاذ راهبرد مورد کاوی چندگانه و براساس الگوی نظری، سه بخش نفت، نیرو و راه و شهرسازی مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل های درون موردی و بین موردی صورت پذیرفت و نقاط اشتراک و تفاوت سیاست تدارکات نوآوری در بخش های های منتخب بر اساس تکرار واقعی و نظری مورد تحلیل قرار گرفتند. در نهایت، 19 عامل بر اساس تکرار واقعی دارای قابلیت تعمیم تشخیص داده شد. این عوامل شامل دو بعد بیرونی - شرایط بین المللی و بافت سیاستی - و چهار بعد درونی یعنی ویژگی های نهادی، سازماندهی و توانمندی، تجمیع تقاضا و طراحی مشوق ها می باشند. در میان ابعاد اهمیت مضاعف دو بعد تجمیع تقاضا و سازماندهی و توانمندی مورد تاکید قرار گرفت. در انتها و بر اساس نتایج پژوهش، برخی راهکارها برای تدوین سیاست پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: نوآوری، تدارکات عمومی، تدارکات عمومی نوآوری، عوامل موثر در تدوین سیاست
  • مهدیه ویشلقی*، فتاح شریف زاده صفحات 162-186

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر شبکه سازی سیاسی در شرکت های دولتی تابعه ایدرو می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث ماهیت و روش توصیفی-پیمایشی و در زمره پژوهش های آمیخته است. در بخش کیفی 19 نفر از اساتید رشته مدیریت با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی 52 نفر از مدیران شرکت های دولتی تابعه ایدرو با استفاده از پرسشنامه مقایسه زوجی مشارکت داشتند که روایی و پایایی آن تایید شد. برای کدگذاری داده های حاصل از مصاحبه از روش تحلیل محتوا و برای اولویت بندی پاسخ ها از روش دلفی فازی استفاده شده است. با استفاده از داده های حاصل از مصاحبه 14 عامل موثر بر شبکه سازی سیاسی در سازمان شناسایی و سپس از طریق پژوهش کمی رتبه بندی شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد مدیریت ذی نفعان داخلی و خارجی سازمان، تشکیل ایتلاف، شناخت افراد مهم سازمان، دانش و مهارت سیاسی، ارتباطات راهبردی مهمترین عوامل موثر بر شبکه سازی سیاسی در سازمان می باشند. مدیران شرکت های دولتی باید تلاش نمایند برای مدیریت افراد و جلب نظر آن ها، تاکتیک های نفوذ را فراگرفته و با استفاده از مهارت های سیاسی، ذینفعان داخلی و خارجی سازمان را مدیریت نمایند و با استفاده از مهارت های چانه زنی و مذاکره بتوانند مقامات دولتی و سرمایه گذاران را جذب سازمان نمایند. نوآوری پژوهش حاضر علاوه بر پوشش خلا تحقیقاتی موجود و توسعه ادبیات حوزه شبکه سازی سیاسی، مدیران و تصمیم گیرندگان کلیدی را از اهمیت پیشایندهای شبکه سازی سیاسی آگاه نموده و با تقویت مهمترین پیشایندها می توانند به اهداف غایی خود ذیل شبکه سازی سیاسی دست یابند.

    کلیدواژگان: شبکه سازی سیاسی، توسعه سازمانی، مدیریت ذی نفعان، دلفی فازی، شرکت های دولتی تابعه ایدرو
|
  • Abolghasem Farsi *, Manoochehr Manteghi, Hassan Farsijani, Changiz Valmohammadi Pages 1-24

    Today, the degree of economic efficiency is affected by the levels of technological capabilities,determines the position, level of competitiveness and differentiation of the economies of countries or two competing industrial sectors, Its effects are palpable in the extent of their integration into global value chains and market share. In this research, first the accumulation of technological capabilities of firms in advanced and latecomers has been studied and then studies have focused on explaining and analyzing the technological gap of Iran's petrochemical industry and providing a policy framework to fill this gap. A review of the research background shows that there is no comprehensive and integrated framework for identifying technological capabilities and firms in the catch-up process have used various models in accordance with their technological ecosystem.The knowledge-enhancing contribution of this research is the identification of technological capabilities and effective components in the catch-up stages of the petrochemical industry, which in this regard by examining, comparing and combining the findings resulting from the research background,and using case study method and theme analysis, an attempt has been made to identify the technological capabilities required in the steps of technological catch-up.Determining the extent of technological gap in the industry, typology of capabilities, comparing the catch-up process of latecomers chemical firms with leading ones, identifying the dimensions of required technological capabilities and policy factors and requirements affecting catch-up, and providing a policy framework to fill the technology gap are some of the achievements of this study.Policy-making to be used in petrochemical industry development plans.

    Keywords: Technological Gap, Technological Capabilities, Innovation, Technological Catch-Up, Petrochemical industry
  • Ali Yosefi, Meisam Shahbazi, Mostafa Safdari Ranjbar *, Sepehr Ghazinoory, Manochehr Manteghi Pages 35-64

    Technological catch-up is an important and key component of the development process of countries that are behind the leading countries in the world in terms of technology and economy. Subsequent countries can enter the global competitive environment from the opportunities created by the emergence of new technologies. The purpose of this study is to identify the key factors affecting the catch-up process in the Iranian banking software industry and to investigate their effectiveness and prioritization. The research method used is a mixed method that in the qualitative part of the content analysis and in the quantitative part of the confirmatory factor analysis has been used. In this regard, the main influential factors were identified using the thematic analysis method and semi-structured interviews, and 55 themes were identified which were classified in the theme network. Using confirmatory factor analysis, the effectiveness of all identified factors was confirmed. Among the effective factors at the enterprise level, appropriate security platforms, among the effective factors at the industry level, increase interaction and communication with users and regular customers, and among the effective factors at the national level, the interaction and communication factor for producing, disseminating and using knowledge. New ones have the highest impact.

    Keywords: Technological Catch-Up, multi-level analysis, Banking software industry, Thematic Analysis, Confirmatory Factor Analysis
  • MohammadReza Zeinali Moghanlo *, Manoochehr Manteghi, Mahmoud Modiri, Asghar Moshabaki Esfahani Pages 65-95

    The specialization and increasing complexity of technologies, the reduced technology life-cycle and increased cost, as well as the development risk, are among the most significant reasons that firms are obligated to collaborate in the development of technologies. Nonetheless, the challenge of building an effective and useful network among colleagues in different industrial processes has become much more serious over the past few decades. It has been documented that even though collaboration reduces risks in innovations and technological development, it also incorporates technological collaboration, resulting in a significant percentage of failed or inadequately successful collaborations.By combining the models of technology development and collaborative management in the automotive industry, the proposed model has been designed in the current study. The dimensions of the proposed model are strategic analysis of collaborative management, identification of partner organizations collaborative management planning, management and implementation of cooperation, research and development and preparation of technology development, product design and technology verification, integration and implementation, as well as support and development of new technology.The results of this analysis confirmed the eight dimensions and their indicators. Results showed that using collaborative management, especially in advanced technologies in the automotive industry, can improve the capability of technical knowledge acquired in research and development organizations and provide a competitive advantage. Moreover, technology development requires coordination among the primary actors during the technology development process to not only create infrastructure but also provide education, application, and after-sales service conditions throughout the supply chain.

    Keywords: Collaborative management, technology development model, automotive Industry, inter-firm cooperation
  • Ahmad Jafarnejad Chaghooshi, Fatemeh Saghafi *, Fatemeh Mojiri, MohammadAmin Fakhimi Pages 96-130

    Technological catch-up is a very complex and time-consuming process that requires all kinds of capabilities to be acquired by the latercomer firms in order to successfully complete the various stages. This process is influenced by various factors that determine its failure or success. Considering the factors affecting the successful and unsuccessful cases in the catch-up process can gain a good insight for companies and countries that want to go through this path successfully. In this regard, in the present study, with the help of a systematic review of the literature, a framework of factors affecting the success of pharmaceutical, biopharmaceutical and knowledge-based industries was extracted in order to make a comparative comparison with the catch-up situation in the biopharmaceutical industry in Iran. Quantitative support of foreign and domestic studies of each of the factors by Shannon entropy method is calculated and compared with each other to identify gaps in the catch-up of the Iranian biopharmaceutical industry. The obtained results show that there is a high similarity between domestic and international articles in terms of entropy in terms of institutional environment, capability building, and technological regimes. It is also necessary to improve the unfavorable position of the domestic industry in the factors of the market catch-up, organizational issues and the catch-up strategies with the help of the proposed solutions.

    Keywords: Catch-up, Influencing Factors, comparative study, Biopharmaceutical, Iran
  • Hossein Daneshkohan, MohammadReza Razavi *, Alireza Boushehri Pages 131-161

    Representing up to 20 Percentage of the Gross Domestic Product (GDP) of most countries, public procurement can provide a considerable market for innovative solutions. Ensuring the specific amount of product sale, this kind of procurement can reduce the market risk of firms. There are just a few cases of using this approach in Iran and no certain policy measures have been designed and implemented. The research objective is to identify the effective factors of designing public procurement of innovation (PPI) policy in Iran.Based on the literature review, 6 dimensions and 23 factors of policy design were identified as the preliminary theoretical pattern. The 6 dimensions include 2 external elements (International- socio-economic environment and Policy Context) as well as 4 internal (Framework Conditions, Organization & Capabilities, Identification of Needs and Incentivizing Innovative Solutions). Also, three sectors (Oil, Power, and Roads) were investigated in the research based on a theoretical pattern. In order to increase research validity by triangulation approach, for investigating each case study, the documents, the beliefs of interviewers, and questionnaires analysis by statistical methods were used by researchers. The Within-case analysis and Cross-case analysis were done in selected cases and the differentiation and common points were analyzed by real and theoretical repetition. The 19 factors of theoretical pattern have real repetition for an analytical extension. Finally, based on the presented analysis, several policy recommendations are offered for both policymakers and researchers.

    Keywords: Innovation, public procurement, Public Procurement of Innovation, Effective Factors for Policy Design
  • Mahdieh Vishlaghi *, Fattah Sharifzadeh Pages 162-186

    The purpose of this study is to identify and rank the factors affecting political networking in state-owned companies affiliated to the IDRO. This research is in terms of applied purpose and in terms of nature and descriptive-survey method and is among mixed researches. In the qualitative part, 19 professors of management participated using semi-structured interviews and in the quantitative part, 52 Managers of state-owned companies affiliated to the IDRO using a pairwise comparison questionnaire, the validity and reliability of which were confirmed. Content analysis method was used to encode the data obtained from the interview and fuzzy Delphi method was used to prioritize the answers. Using the data obtained from the interview, 14 factors affecting political networking in the organization were identified and then ranked through quantitative research. The results show that the management of internal and external stakeholders of the organization, forming a coalition, recognizing important people in the organization, political knowledge and skills, strategic communication are the most important factors affecting political networking in the organization. Managers of state-owned companies should try to manage influence and attract people, learn influence tactics and use political skills to manage internal and external stakeholders of the organization, also using negotiation skills to enable government officials and attract investors to the organization. In addition to covering the existing research gap and developing the literature in the field of political networking,

    Keywords: Political Networking, Organizational Development, Stakeholder Management, Fuzzy Delphi Technique, State-owned Companies Affiliated to IDRO