فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 37 (بهار 1401)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 37 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیروس قنبری*، محسن احمدی صفحات 1-18

    هدف:

     بررسی نقش کیفیت خدمات آموزشی در کاهش فرسودگی تحصیلی دانشجویان تحصیلات تکمیلی با میانجی گری توانمندی های پژوهشی بود.

    روش پژوهش:

     روش پژوهش کمی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق کلیه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه رازی کرمانشاه در سال تحصیلی 1399-1398 بودند. بر اساس جدول کرجسی و مورگان و با استفاده از از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی 346 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های کیفیت خدمات آموزشی پاراسورمان و همکاران (1985) (با پایایی 97/0 =α)، توانمندی پژوهشی آریانی و همکاران (1395) (با پایایی 93/0 = α) و فرسودگی تحصیلی مسلش (2002) (با پایایی 74/0 = α) استفاده شد. داده ها با دو نرم افزار Spss vs. 22 و   lisrel. 8.50و با روش مدل یابی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل ارایه شده از برازش مناسب و مطلوبی برخوردار است و کیفیت خدمات آموزشی به صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق توانمندی های پژوهشی بر کاهش فرسودگی تحصیلی دانشجویان تاثیر معنا دار دارد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بهبود کیفیت خدمات آموزشی می تواند گامی موثر در جهت یاری رساندن به بخش تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها برای انطباق هر چه بیشتر با انتظارات دانشجویان، برنامه ریزی برای بهبود توانمندی های پژوهشی آنان و پیشگیری و کاهش فرسودگی تحصیلی دانشجویان باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، توانمندی پژوهشی دانشجویان، فرسودگی تحصیلی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه رازی
  • علی بنی اسدی، کیوان صالحی*، ابراهیم خدایی، خسرو باقری نوعپرست، بلال ایزانلو صفحات 19-38

    هدف:

     پژوهش حاضر با هدف شناسایی و وزن دهی مضمون ها و زیرمضمون های سنجش کلاسی عادلانه انجام شد.

    روش پژوهش: 

    برای دستیابی به این هدف، ابتدا یک مطالعه کیفی به روش پدیدارشناسی تفسیری انجام شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. با استفاده از نمونه گیری ملاکی، پس از انجام 29 مصاحبه انفرادی، یک مصاحبه گروهی و یک گروه کانونی با دانشجویانی که حداقل دو ترم تجربه مورد سنجش عملکرد واقع شدن در دانشگاه تهران داشتند، اشباع موضوعی استقرایی به دست آمد. برای وزن دهی به این مضمون ها از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شد. داده های این مرحله با استفاده از پرسشنامه مقایسه زوجی که شامل 53 مقایسه بود از یک نمونه نه نفری از متخصصان حوزه سنجش جمع آوری شد.

    یافته ها

    تحلیل ادراک دانشجویان با استفاده از روش ریکور و در سه مرحله ساده خوانی، تحلیل ساختاری و درک جامع انجام شد. استخراج واحدهای معنایی به شناسایی 20 زیرمضمون منجر شد که در 5 مضمون اصلی «عدالت آموزشی»، «عدالت رویه ای»، «ماهیت سنجش»، «عدالت تعاملی» و «عدالت در آزمون کتبی» دسته بندی شد. نتایج حاصل از تحلیل سلسه مراتبی فازی نشان داد که در بین 5 مضمون اصلی، «عدالت آموزشی» با وزن 318/0 در جایگاه اول قرار داشت و بعد از آن به ترتیب مضمون های «عدالت رویه ای»، «ماهیت سنجش»، «عدالت تعاملی» و «عدالت در آزمون کتبی» قرار داشتند. وزن های نهایی زیرمضمون ها از ضرب وزن مضمون های اصلی در وزن نسبی زیرمضمون ها به دست آمد؛ بر این اساس زیرمضمون «کیفیت تدریس» با وزن 22/0 در جایگاه اول و زیرمضمون های «عدالت اطلاعاتی» و «حرفه ای گری در تدریس»  به ترتیب با وزن های 11/0 و 09/0 در جایگاه های بعدی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    ادراک دانشجویان از عدالت در سنجش، ترکیبی از مفاهیم نظریه های اندازه گیری و عدالت سازمانی است و وزن بالای مضمون «عدالت آموزشی» در بین مضمون ها و زیر مضمون کیفیت تدریس این مضمون در بین تمام زیرمضمون های به دست آمده نشان داد که نقض عدالت آموزشی در بعد کیفیت تدریس به درک ناعادلانه سنجش منجر خواهد شد و در مقابل اگر افراد احساس کنند تدریس استاد از کیفیت مطلوبی برخوردار است و رویه های مورداستفاده برای تخصیص نتایج عادلانه است حتی اگر برای آن ها مطلوب نباشد، نتایج را می پذیرند و آن را عادلانه تر درک می کنند.

    کلیدواژگان: انصاف، پدیدارشناسی، سنجش کلاسی، عدالت، عدالت ادراک شده
  • محدثه خطاط، مرضیه دهقانی*، نرگس چگینی، فرزانه تاری، فاروق خاکزاد، فرزانه عسکری، نوشین مرادی صفحات 39-65

    هدف :

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل، ملاک ها، نشانگرها و ابزارهای قضاوت در خصوص مراکز یادگیری محلی، مورد مطالعه قرار گرفته است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسانه از نوع تفسیری می باشد. میدان پژوهش، مستندات و مطالعات انجام شده در خصوص مراکز یادگیری محلی و سازمان نهضت سوادآموزی و همچنین تمامی خبرگان درون و برون سازمانی نهضت سوادآموزی و مراکز یادگیری محلی می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از میدان پژوهشی از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. بعد از مصاحبه با 70 نفر، اطلاعات حالت اشباع به خود گرفت؛ اما جهت اطمینان بیش تر مصاحبه تا 4 نفر دیگر ادامه یافت. به منظور تحلیل داده های بدست آمده و اعتبارسنجی آن، از روش هفت مرحله ای کلایزی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش در مجموع، چهار عامل (مدیران، متخصصان، آموزش دهندگان و فراگیران)، 28 ملاک (در بخش زمینه 5 ملاک، در بخش درونداد 9 ملاک، در بخش فرایند 8 ملاک و در بخش برونداد 6 ملاک) و 139 نشانگر براساس الگوی ارزشیابی سیپ در چهار بعد زمینه، درون داد، فرایند و برون داد احصا شدند.

    نتیجه گیری

    در نهایت، از تحلیل داده ها و استخراج عامل ها، ملاک ها، نشانگرها را براساس ماتریسی روبیکی که مبین وجوه ارزشیابی مراکز یادگیری محلی متناسب با الگوی سیپ باشد، به دست آمد.

    کلیدواژگان: عوامل، ملاک ها و نشانگرها، مراکز یادگیری محلی، الگوی ارزشیابی سیپ، سایر مراکز آموزشی و یادگیری
  • رسول عباسی تقی دیزج*، معرفت الله بیگدلی صفحات 66-80
    هدف

    هدف پژوهش حاضر احصاء مجموعه عواملی است که بر مشارکت دانش آموزان در المپیادهای علمی تاثیرگذار است. عطف به هدف فوق، چارچوب نظری مسیله در سطوح خرد، میانی و کلان شکافته شده و تعامل آنها با هم مورد مداقه قرار گرفت.

    روش پژوهش: 

    در این پژوهش از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه استفاده شد. تکنیک آماری به کار رفته در این روش، تحلیل تشخیصی بود. برای احصاء روایی ابزار پرسشنامه از اعتبار صوری و برای محاسبه پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شد. روش انتخاب نمونه هدفمند بود و به منظور امکان مقایسه بین دو مجموعه موارد (شرکت کنندگان و عدم شرکت کنندگان) جامعه آماری همگنی انتخاب شده و 384 نمونه بر اساس شیوه علمی نمونه گیری مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها:

     این مطالعه که به دنبال دستیابی به تابعی برای تعیین اهمیت هر متغیر مستقل در تمیز گروه ها از همدیگر بود، توانست تفاوت های معنی دار بین این دو گروه را شناسایی کرده و بر اساس تمایزی که در متغیرهای مستقل ایجاد شد، پیش بینی کند که مشارکت کنندگان در المپیاد در متغیرهای مستقل تفاوتی با مشارکت نکنندگان دارند. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای کیفیت آموزشی مدرسه، پایگاه اقتصادی و اجتماعی والدین، جو المپیادی مدرسه، نظام ارزشگذاری دانش آموز، توانایی و قابلیت وی و همچنین تشویق والدین قادر به پیش بینی عضویت دانش آموزان در دو گروه مشارکت کننده/ عدم مشارکت کننده هستند. در تحلیل معادله به دست آمده می توان گفت که مشارکت کنندگان در المپیادهای علمی کشور در ارتباط با این متغیرها، تفاوت معنی داری با مشارکت نکنندگان داشته و تابع تشخیصی برآورد شده می تواند عضویت افراد را در دو گروه متفاوت به درستی پیش بینی نماید.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج کسب شده می توان گفت که یافته های تجربی مبین چارچوب نظری پژوهش است. یعنی در مشارکت/ عدم مشارکت دانش آموزان در المپیاد علمی عوامل متعددی در سطوح خرد و میانی تاثیر دارد. عواملی که از کیفیت عاملان کنش شروع شده و حمایت های خانواده و مدرسه را در سطح نهادی دربرمی گیرد.

    کلیدواژگان: المپیاد علمی، مشارکت، تحلیل چند سطحی، تحلیل تشخیصی
  • مجتبی جهانی فر* صفحات 81-98

    هدف:

     تصمیم پذیرش در آزمونها بیشتر براساس نمره ای است که در آن آزمون کسب می شود. آزمون می تواند از چند خرده آزمون با محتوای متفاوت تشکیل شده باشد که به آن آزمون مرکب و نمره حاصل، نمره کل نامیده می شود. روش های متفاوت نمره کل سازی موجب تغییر در تصمیم پذیرش افراد می شود. این پژوهش با هدف رتبه بندی روش هایی که برای ساختن نمره کل استفاده می شود، انجام شده است.

    روش پژوهش:

     از 10000 نمونه تصادفی آزمون سراسری در هفت خرده آزمون برای رتبه بندی شش روش نمره کل سازی بهره گرفته شده است. نمره خام از مجموع پاسخ های صحیح به دست آمده و از روش های نرمال سازی و آرک سینوس برای تبدیل نمره ها به نمره های مقیاس بهره برده شده است. از طرح های وزن دهی اسمی، موثر و شانون برای ساخت نمره کل استفاده گردید. به منظور رتبه بندی روش های نمره کل سازی بر اساس خطای استاندارد اندازه گیری شرطی آنها از رویکردی مبتنی بر تصمیم گیری چند شاخصه استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آن دسته از روش های نمره کل سازی که از مقیاس آرک سینوس و از طرح های وزن دهی اسمی و یا شانون بهره می برند، حایز رتبه های بالاتری شدند و در صورت استفاده از آنها در نمره کل سازی ، خطای کمتری مرتکب خواهیم شد.

    نتیجه گیری

    استفاده از نمره مقیاس آرک سینوس، به دلیل خطای کمتر، تبدیل و راحت تر می تواند به تفسیرپذیری و دقت بیشتر نمره های آزمون های مرکب کمک کند، ضمن اینکه روش های متفاوت وزن دهی تاثیر چندانی بر دقت نمره ها نداشته و مطابق با شرایط آزمون و تصمیم آزمون ساز می توانند مورد استفاده قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند شاخصه، خطای استاندارد اندازه گیری شرطی، طرح وزن دهی، نمره کل، نمره مقیاس
  • رضا محمدی، زهرا عزیزی، طاهره ظفری پور* صفحات 98-115

    هدف :

    طراحی الگوی ارزیابی حوزه های برگزاری آزمون سراسری .

      روش پژوهش: 

    بر اساس هدف پژوهش از نوع کاربردی و بر اساس فرآیند جمع آوری داده و اطلاعات مورد نیاز، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه پژوهش تمامی حوزه های برگزاری آزمون سراسری در سال 1396 به تعداد 478 حوزه بود که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده با تخصیص متناسب از هر استان سعی شد نمونه مناسب از زیر حوزه های هر استان شامل آموزش و پرورش و دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی، انتخاب شود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد.که پایایی از طریق آلفای کرونباخ 84/0 و روایی آن براساس بررسی خبرگان تایید شد. بر این اساس ، داده ها  از هر یک از زیر جامعه ها شامل دست اندرکاران برگزاری آزمون سراسری در سال 1396متشکل از نمایندگان تام الاختیار (157 نفر)، مسولین حفاظت آزمون (61 نفر) (و دستیاران ایشان 8 نفر) جمعا 226 نفر بود، جمع آوری گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها به تناسب موضوع از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس بررسی دانش و تجربیات ملی ابتدا مولفه های ارزشیابی جامع حوزه های اجرای آزمون احصاء شد. سپس وضعیت عوامل از دیدگاه زیرجامعه های پژوهش بررسی و اهمیت و اولویت آنها مشخص شد. در نهایت چهارچوب ارزیابی حوزه های برگزاری ترسیم و ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    در نهایت تمامی فعالیت های پراکنده ای که برای ارزیابی اجرای و حوزه های اجرایی انجام می شود منسجم و خروجی آن در قالب یک گزارش کار برای مبنای ارزشگذاری و اعتبارسنجی حوزه های اجرا و مبنای برنامه ریزی و حوزه سازی در سال بعد و در زمینه انتخاب حوزه ها قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: آزمون سراسری، حوزه های برگزاری، الگوی ارزیابی
|
  • Siroos Ghanbari *, Mohsen Ahmadi Pages 1-18
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the role of Quality of Educational Services on Academic Burnout Decrease of Higher Education Students by Research Capabilities Mediation.

    Methods

    Methodology of the research was quantitative, in terms descriptive-Correlation. The statistical population was postgraduate students at Razi University in the academic year of 2019-2020. Based on Kregci and Morgan table and using relative stratified random sampling method, 346 people were selected as the statistical sample. The sampling method was available method. To collect data, Quality of Educational Services Questionnaire of Parasouraman and et al (1985) (with reliability α = 0/97), Research Capabilities Questionnaire of Aryani and et al (1395) (with reliability α = 0/93) and Academic Burnout Decrease of Maslach (2002) (with reliability α = 0/74) was used. Validity of the tools was confirmed by the professors of education and psychology. Data were analyzed using two software’s Spss vs. 22 and lisrel. 8/50 and analyzed by structural equation modeling.

    Results

    The results showed that the proposed model had suitable and the component of quality of educational services has a direct and indirect effect through the component of research capabilities on academic burnout decrease (P<0/05).

    Conclusion

    Improving the quality of educational services can be an effective step to help graduate part of universities to better meet student expectations, plan to improve their research skills and reduce academic burnout of students.

    Keywords: Quality of Educational Services, Students Research Capability, Academic Burnout, Higher Education Students, Razi University
  • Ali Baniasadi, Keyvan Salehi *, Ebrahim Khodaie, Khosrow Bagheri Noaparast, Balal Ezanloo Pages 19-38
    Objective

    The aim of this study was to identify and weigh the themes and sub- themes of fair classroom assessment.

    Methods

    To achieve this aim, an interpretive phenomenology study was carried out. Semi-structured qualitative interviews were used to collect data. Using criterion sampling, after conducting 29 individual interviews, one group interview and one focus group interview with students who had at least two semesters of experience in the University of Tehran, inductive thematic saturation was obtained. Fuzzy analytical hierarchy process method was used to weigh these themes. Data for this stage were collected by a pairwise comparison questionnaire that included 53 comparisons from a sample of 9 experts in the field of assessment.   

    Results

    Students' point of view analysis was performed using the Ricoeur method. Extraction of meaning units led to the identification of 20 sub-themes in 5 main themes of "educational fairness", "procedural fairness", "Nature of assessment", "Interactional fairness", and "fairness in paper and pencil test". The results of fuzzy analytical hierarchy process showed that among the 5 main themes, "educational fairness" with a weight of 0.318 was in the first place, followed by the themes of "procedural fairness", "nature of assessment", "interactional fairness", and "fairness in paper and pencil test" respectively. The final weights of the sub- themes were obtained by multiplying the weight of the main themes by the relative weight of the sub- themes; Accordingly, the sub- theme of "teaching quality" with a weight of 0.22 in the first place and the sub- themes of "informational fairness" and "professionalism in teaching" with weights of 0.11 and 0.09 were in the next positions, respectively.

    Conclusion

    Students' perception of fairness in assessment is a combination of the concepts of measurement theories and organizational justice, and the high weight of the theme of "educational fairness" among the all themes and sub- theme of "teaching quality" of this theme among all sub- themes obtained showed that Violation of educational fairness in the dimension of teaching quality will lead to an unfair perception of assessment. Conversely, if people feel that the teacher's teaching is of good quality and that the procedures used to assign the results are fair, even if it is not desirable for them, they will accept the results and understand them more fairly.

    Keywords: classroom assessment, fairness, Justice, phenomenology study
  • Mohadeseh Khattat, Marziyeh Dehghani *, Narges Chegini, Farzane Tari, Faroogh Khakzad, Farzaneh Askary, Noshin Moradi Pages 39-65
    Objective

    The current research has been done with the aim of identifying factors, criteria, indicators and judgment tools regarding Community Learning Centers.

    Methods

    The research is an interpretative type with a qualitative approach and phenomenological method. The field of research is the documents and studies conducted regarding the Community Learning Centers and the Literacy Movement Organization, as well as experts inside and outside of the Literacy Movement Organization and Community Learning Centers who were selected by the purposeful and snowball sampling methods. A semi-structured interview technique was used, in order to collect information. After interviewing 70 people, the information became saturated; but for more certainty, the interview continued with 4 more people. In order to analyze the obtained data and validate it, the Collaizi’s seven-step method was used.

    Results

    The findings—based on CIPP evaluation model in four dimensions of context, input, process and output—are 4 factors (managers, specialists, trainers and learners), 28 criteria (5 criteria in the context section, 9 criteria in the input section, 8 criteria in the process section and 6 criteria in the output section) and 139 indicators.

    Conclusion

    Finally, from data analysis and extraction of factors, criteria, indicators were obtained based on the Rubik's matrix that shows the evaluation aspects of Community Learning Centers according to the CIPP model.

    Keywords: factors, criteria, indicators, Community
  • Rasoul Abbasi Taghidizaj *, Marefat Allah Bigdeli Pages 66-80
    Objective

    The purpose of this study is to enumerate a set of factors that affect students' participation in scientific olympiads. Turning to the above goal, the theoretical framework of the problem was explored at the micro and messo levels and their interaction with each other was examined.

    Methods

    In this research, survey method and questionnaire were used. The statistical technique used in this method was diagnostic analysis. In order to calculate the validity of the questionnaire tool, face validity was used and to calculate its reliability, Cronbach's alpha was used. The sample selection method was purposeful and in order to compare between the two sets of cases (participants and non-participants) the homogeneity statistical population was selected and 384 samples were studied based on the scientific method of sampling.

    Results

    This study, which sought to obtain a function to determine the importance of each independent variable in distinguishing groups from each other, was able to identify significant differences between the two groups and, based on the distinction made in the independent variables, predict that Participants in the Olympiad are different from non-participants in independent variables.The results showed that the variables of school educational quality, parents' economic and social status, school olympiad atmosphere, student evaluation system, his ability and ability as well as parents' encouragement were able to predict students' membership in two groups of participants / non-participants

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be said that the experimental findings are a kind of indicative of the theoretical framework of the research. In other words, several factors affect the participation / non-participation of students in this scientific competition at the micro and intermediate levels. Factors that start with the quality of the actors and include school and family support at the institutional level

    Keywords: Scientific Olympiad, Participation, multilevel analysis, diagnostic analysis
  • Mojtaba Jahanifar * Pages 81-98
    Objective

    Battery Test is usually used for decision-making in education and Admission decisions. There are several methods to construct composite scores so each method makes a different effect on the admission decision. However, which decision makes fewer errors?

    Methods

    present research has been conducted to rank different methods of composite score construction based on their CSEM. 10,000 random sample Data from participants of the Iran university entrance exam were used to rank six composite score construction methods. The participants' raw score arises from summing up correct responses. Normalizing and Arcsine transformation methods were used to Construct scale scores, also we used nominal, effective and Shannon weighting schemes to combine subtest scale scores. In order to rank composite score construction methods, a new approach was employed based on the MADM decision-making approach

    Results

    The results revealed that the methods that use Arcsine to construct scale scores and nominal or Shannon weighting schemes to combine subtest scale scores have taken the higher ranks, and less error will occur at admission decision.

    Conclusion

    Using the Arc Sine scale score, due to less error and easier conversion, can help the interpretation and accuracy of composite test scores, while different weighting methods do not affect the accuracy of scores and in accordance with the test conditions or test builders' decision can be used.

    Keywords: scale score, composite score, weighting scheme, CSEM, Decision making
  • Reza Mohammdi, Zahra Azizi, Tahereh Zafaripour * Pages 98-115
    Objective

    Designing the evaluation model for the fields of holding the national exam           

    Methods

    Based on the purpose of the research, it was applied and based on the data collection process and the required information, it was a descriptive survey. The research population of all the areas of holding the national exam in 2016 was 478 areas, which was classified by random sampling method with appropriate allocation from each province, a suitable sample was tried from the sub-areas of each province, including education, universities and institutions. Choose higher education. A researcher-made questionnaire was used to collect data. Its reliability was confirmed through Cronbach's alpha of 0.84, and its validity was confirmed based on experts' review. Based on this, the data from each of the sub-communities, including those involved in the organization of the national exam in 2016, consisting of full-time representatives (157 people), those in charge of protecting the exam (61 people) (and their assistants 8 people), totaled 226 people. Was collected. Descriptive and inferential statistical methods have been used to analyze the data according to the topic.

    Results

    Based on the review of national knowledge and experiences, the components of the comprehensive evaluation of the test implementation areas were first calculated. Then, the status of the factors from the perspective of the research sub-communities was investigated and their importance and priority were determined. Finally, the evaluation framework of the holding areas has been drawn and presented.

    Conclusion

    Finally, all the scattered activities that are carried out to evaluate the implementation and implementation areas are coherent and its output is in the form of a work report for the basis of valuation and validation of the implementation areas and the basis for planning and area-building in the next year and It will be placed in the field of choosing areas.

    Keywords: national exam, evaluation pattern, test taking centers