فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی
پیاپی 69 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/29
  • تعداد عناوین: 24
|
  • زهرا حجازی زاده، شریفه زارعی*، وحیده صیاد صفحات 1-14

    در سال های اخیر توجه به تغییر اقلیم و اثرات ناشی از آن اهمیت زیادی پیداکرده است که می توان آن را نتیجه پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و خسارت‌های مالی و جانی مربوط به رویدادهای فرین اقلیمی دانست. هدف از این مطالعه بررسی چشم انداز تغییرات دما و بارش های فرین در استان کردستان است. بدین منظور از داده های روزانه بارش، دمای حداقل و دمای حداکثر 6 ایستگاه همدید در طول دوره آماری (2016-1990) بهره گرفته شد. و تغییرات آن ها در دوره (2060-2041) با استفاده از مدل جهانی HadGEM2 تحت دو سناریوی RCP2.6 و RCP8.5 و ریزمقیاس گردانی آماری LARS-WG6 مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی روند نمایه های فرین اقلیمی نیز 27 شاخص مربوط به بارش و دما با استفاده نرم‌افزار RClimdex مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که در دوره (2016-1990) شاخص های فرین گرم دارای روندی مثبت و افزایشی هستند. این روند برای شاخص تعداد روزهای تابستانی و بیشینه ماهانه دمای حداکثر روزانه، معنادار است. این در حالی است که شاخص های فرین سرد دارای روند کاهشی و منفی بوده است. این روند فقط برای شاخص تعداد روزهای سرد معنادار بود. بارش های فرین نیز در اغلب ایستگاه ها دارای روند منفی و کاهشی است و این روند در اکثر ایستگاه ها معنادار است. نتایج حاصل از چشم انداز تغییرات اقلیمی نیز نشان داد در دوره آینده میزان دما افزایش و میزان بارش کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، دمای فرین، بارش فرین، RClimdex، LARS-WG، کردستان
  • رئوف مصطفی زاده*، رقیه آسیابی هیر، سید سعید نبوی صفحات 15-31

    خشکسالی یکی از عوامل اصلی بی نظمی در بیلان آبی، کاهش محصول، کاهش مصرف آب و نیز منشا بسیاری از مشکلات اقتصادی است. مقدار بارندگی از مهم ترین متغیرهای اقلیمی که دارای تغییرات زمانی و مکانی زیادی بوده و در ارتباط با تغییر اقلیم بر منابع آب یک منطقه نیز به طور جدی تاثیرگذار است. شاخص انگوت یک شاخص برای تعیین سیکل اقلیمی بارندگی ها و نسبت بین مقادیر متوسط چندساله بارش ها در دوره های خشک و مرطوب است که تغییرات اقلیمی بارش ماهانه را برای تعیین دوره های بارانی و خشک مشخص می نماید. هدف تحقیق حاضر، ارزیابی و محاسبه شاخص انگوت در تحلیل دوره های خشک و مرطوب بارندگی در مقیاس ماهانه، در 30 ایستگاه باران سنجی استان اردبیل است. شاخص انگوت بر اساس نسبت مقادیر متوسط روزانه بارش در یک ماه و مقادیر متوسط روزانه بارش در یک سال محاسبه شد و در ادامه بر اساس مقادیر شاخص مذکور،ماه های خشک و مرطوب مشخص شد. ایستگاه های گلی و سیین به ترتیب بیش ترین و کم ترین دامنه پراکندگی آمار بارش به خود اختصاص داده اند. مقدار شاخص انگوت در ماه های اسفند، فروردین، اردیبهشت و آبان بیش تر از واحد است و جزو ماه های مرطوب محسوب می شود. در مقابل ماه های تیر، مرداد، شهریور، مهر و دی در اکثر ایستگاه ها پایین تر از واحد می باشد و در محدوده ماه های خیلی خشک قرار می گیرند. هم چنین ماه های آذر، بهمن و خرداد جزو ماه های خشک محسوب می گردند.

    کلیدواژگان: رژیم بارش، خشکسالی، شاخص اقلیمی، دوره بارش، فصلی بودن بارش
  • فریبا اسفندیاری درآباد*، مرتضی قراچورلو صفحات 33-53

    با توجه به آثار و پیامدهای منفی برخاسته از پدیده فرسایش و رسوب دهی در حوضه های آبریز، تحقیق حاضر با هدف تخمین و تعیین تغییرات مکانی رسوب دهی در حوضه آبریز قره سو واقع در استان اردبیل انجام شد. در این راستا استفاده از مقیاس زمانی ماهانه در جهت تهیه منحنی های سنجه برآورد رسوب به عنوان اساس کار قرار گرفت. تهیه منحنی های سنجه رسوب ماهانه بر اساس داده های نمونه دبی جریان و دبی رسوب متناظر آن در 19 ایستگاه هیدرومتری واقع در سطح حوضه طی دوره آماری 14 ساله (سال های آبی 1381- 1394) صورت گرفت. تمامی تحلیل های اماری در محیط نرم افزار آماری SPSS انجام شد. همچنین نمایش تغییرات فضایی میزان رسوب دهی در سطح حوضه از طریق قابلیت سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) میسر گردید. نتایج آزمون روابط رگرسیونی مابین دبی جریان و دبی رسوب حاکی از وجود روابط نزدیک و معنی داری در مقیاس زمانی ماهانه داشت. تعمیم منطقه ای این روابط برای کل حوضه نشان داد که اختلاف فصلی مشهود بوده و بالاترین و پایین ترین ضریب تعیین به ترتیب به ماه های اردیبهشت (برابر با 74/0) و مرداد (برابر با 55/0) تعلق یافت. همچنین وقوع بیشترین انتقال رسوب در فصل بهار و کمترین آن در فصل تابستان مشهود بوده و اشاره به نوع رژیم بارش- رواناب حاکم بر حوضه قره سو داشت. به لحاظ مجموع سالانه رسوب دهی، ایستگاه یامچی با 3970 تن در سال، بالاترین و ایستگاه ننه کران با با 66 تن در سال، پایین ترین میزان رسوب دهی را در بین 19 ایستگاه حوضه قره سو به خود اختصاص داد. نظر به کلاس رسوب دهی بالای ایستگاه های واقع در زیرحوضه های بالیخلی و خیاو، توصیه گردید که توجه ویژه ای به حفاظت و تقویت ارکان آب و خاک و تخفیف نیروهای پیش برنده فرسایش و تولید رسوب در حوضه های مذکور گردد.

    کلیدواژگان: بار رسوب، منحنی سنجه رسوب، برآورد منطقه ای، تغییرات مکانی، قره سو
  • ساجده کریمی کندزی* صفحات 55-68

    تلاش های بسیاری برای برطرف ساختن اثرات منفی گسترش پراکنده شهرها به عمل آمده که می توان به «رشد هوشمند» به عنوان یک استراتژی در جهت پایداری شهری اشاره کرد. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی میزان تاثیرپذیری رشد شهر هوشمند از پارامترهای اقتصادی و اجتماعی در شهر اصفهان می باشد. پژوهش حاضر از نظر نوع تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و از نظر هدف، کاربردی-توسعه ای است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر جمعیت شهر اصفهان در سرشماری سال 1395 به تعداد 5120850  نفر می باشند که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 384 به شیوه تصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش مشتمل بر پرسشنامه (پرسشنامه شهر هوشمند، پرسشنامه اقتصادی و پرسشنامه اجتماعی) محقق ساخته با   32 سوال می باشد. روایی پرسشنامه به شیوه صوری بوده که به تایید کارشناسان و اساتید رسیده و پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ به میزان 84/0 مورد تایید واقع شده است. تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS صورت پذیرفته است. نتایج بیانگر آن است که رشد هوشمند شهری در شهر اصفهان متاثر از متغیرهای اجتماعی و اقتصادی می باشد که در این میان نقش متغیرهای اقتصادی در رشد هوشمند شهری تاثیر بیشتری را نسبت به متغیرهای اجتماعی داشته اند که ضریب تاثیر نقش متغیر اقتصادی 71/0 بوده در حالیکه متغیر اجتماعی دارای ضریب تاثیر 38/0 می باشد.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، شاخص های اقتصادی، شاخص های اجتماعی، شهر اصفهان
  • مهدی رازجویان، صدرالدین متولی*، غلامرضا جانباز قبادی صفحات 69-90

    در شهر سرخرود گسترش جریان های گردشگری با برنامه ریزی نامناسب و ضعف زیرساخت ها و مدیریت گردشگری اثرات منفی زیادی از لحاظ زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی داشته است. هدف از پژوهش حاضر مدیریت یکپارچه منطقه ساحلی سرخرود با رویکرد توسعه گردشگری می باشد. تحقیق روش، توصیفی-تحلیلی بوده و روش گردآوری داده های تحقیق در رابطه با مبانی نظری پژوهش، شناخت و تحلیل داده ها اسنادی و کتابخانه ای و در رابطه با بررسی نمونه مورد مطالعه، مطالعات میدانی می باشد. جهت جمع آوری اطلاعات میدانی از ابزار پرسشنامه استفاده شده است که میان نمونه تصادفی از متخصصان شهری به تعداد 20 نفر توزیع گردیده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه از نرم افزار Exoert Choice استفاده شده است. جهت وزن دهی و رتبه بندی معیارها در وضع موجود شهر روش تحلیل سلسله مراتبی AHP استفاده گردیده است. همچنین برای بررسی رابطه میان گردشگری و مولفه های اقتصادی و محیطی، پرسشنامه ای میان متخصصان و شهروندان سرخرود توزیع گردید و یافته های حاصل از آن با استفاده از آزمون تاو کندال  bو همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج یافته ها بیانگر آن است که از دیدگاه نیمی از مسیولین و کارشناسان دولتی، گسترش صنعت گردشگری از یک سو سبب رونق اقتصادی منطقه و از سوی دیگر سبب کاهش امنیت منطقه و آلودگی محیط زیست است. بنابراین در شرایط کنونی انگیزشی برای گسترش صنعت توریسم برای مدیران دولتی وجود ندارد؛ بدین صورت که برای جلوگیری از خلاءها و انجام فعالیت های موازی، ارایه خدمات به گردشگران توسعه پایدار گردشگری نیازمند یکپارچگی مدیریت گردشگری و برنامه ریزی مداوم در قالب سازمان یافته، مشارکتی و مردمی است.

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه، منطقه ساحلی، گردشگری ساحلی، شهر سرخ رود
  • پروین دانشور*، علی اکبر تقی لو، حسن حیدری صفحات 91-117

    امروزه رشد فزاینده شهرنشینی و نبود مدیریت یکپارچه شهری منجر به ناکارامدی برنامه ریزی در شهرها شده است. در این راستا، شوراهای محلی به عنوان بارزترین نهادهای محلی و مهم ترین جلوه های تمرکززدایی، نماد متبلور حضور جدی مردم برای تعیین سرنوشت خویش می باشند که در صورت نهادینه شدن جایگاه آنها در ساختار حاکمیت به عنوان هماهنگ کننده دستگاه های اجرایی در این شهرها می توانند نقش ارزنده ای در توسعه امنیت پایدار شهرها داشته باشند. از این رو، پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با استفاده از روش میدانی انجام پذیرفته است، بدین صورت که ابتدا با استفاده از مدل کوکران حجم نمونه مورد مطالعه، 354 نفر تعیین شد. در مرحله بعد بر اساس نتایج بدست آمده از پرسشنامه به تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS پرداخته شد. نتایج مبتنی بر آزمون فریدمن نشان از آن دارد که، در بین گویه های تحقیق، گویه دوم «توسعه امنیت اجتماعی»، در رتبه اول قرار می گیرد و گویه اول «توسعه امنیت اقتصادی» در رتبه آخر قرار می گیرد. در بین گویه ها، گویه دوم (امنیت اجتماعی) با امتیاز 2.90 مبنی بر اینکه نقش شوراهای محلی در توسعه امنیت اجتماعی بیشتر از سایر ابعاد است، در رتبه اول قرار می گیرد و گویه اول با امتیاز 1.98 توسعه امنیت اقتصادی در تبه آخر قرار گرفته است. همچنین آزمون t تک نمونه ای نشان می دهد که سطح معنی داری آزمون کوچکتر از (05/0) می باشد و در سطح اطمینان 95 درصد، اختلاف معنادار مثبتی بین ابعاد وظایف شوراها و ابعاد توسعه امنیت پایدار شهری  وجود دارد.

    کلیدواژگان: شوراهای محلی، توسعه پایدار شهری، مدیریت شهری، ارومیه
  • محمدرضا هاتفی اردکانی، محمدحسین سرایی*، محمدمهدی کریم نژاد، سید علی المدرسی، سعیده مویدفر صفحات 119-135

    رشد سریع و گسترش افقی شهرها درایران شاید شدیدتر از بسیاری از کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه باشد چراکه این فرایند اکثر شهرهای تاریخی ایران را از ساختار یکپارچه شهری محروم و آن ها را در برابر مشکلات خاصی برای توسعه متعادل و متوازن قرار داده است. علاوه بر این، بسیاری از اراضی، کاربری ها و بافت های قدیمی و فرسوده به صورت دایر و بایر در داخل شهرها در کشاکش این توسعه غیراصولی و شتاب زده، از جریان عمران و توسعه صحیح شهری بازمانده و اکنون به عنوان بافت های مسیله دار شهری مطرح هستند. این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر توسعه درونی شهرهای مناطق خشک انجام شد پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی است. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها و اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. در این پژوهش به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از تکنیک دلفی و همچنین مدلسازی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. جامعه آماری پژوهش را کارشناسان برنامه ریزی شهری تشکیل می دادند که حجم نمونه به صورت هدفمند 30 نفر در نظر گرفته شد. یافته های حااصل از این پژوهش نشان داد که عوامل مدیریتی، زیست محیطی، کالبدی و فضایی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی در توسعه درونی شهر اردکان نقش دارد.

    کلیدواژگان: توسعه درونی، عامل مدیریتی، عامل کالبدی فضایی، مناطق خشک، شهراردکان
  • محمدامیر محرری، کامران لاری*، فروزان ارکیان، غلامرضا صالحی صفحات 137-153

    به منظور توسعه شهرها عوامل محدود کننده متعددی وجود دارد. این عوامل سبب توسعه شهرها در جهت های خاص می شود. آلودگی هوا به عنوان یک معضل بزرگی کلان شهر ها خود می تواند به عنوان یک عامل محدود کننده توسعه شهری مورد توجه تصمیم گیران شهری قرار گیرد. در شهر مشهد 4 نیروگاه نسبتا بزرگ در حال فعالیت می باشد. درحال حاضر 2 نیروگاه در شرق شهر و 2 نیروگاه در غرب مشهد وجود دارند. بخش عمده سوخت این نیروگاه ها، مازوت وگاز طبیعی می باشد. مدل سازی انتشار آلاینده های هوای این نیروگاه ها و مشخص شدن الگوی انتشار آلاینده ها در سطح شهر می تواند نقش کلیدی در کیفیت زندگی و سلامت حدود 3.5 میلیون ساکن شهر مشهد داشته باشد. خروجی های این مدل همچنین می تواند به عنوان یک پارامتر موثر در تخمین مدل توسعه شهری مورد استفاده قرار گیرد. در این مطالعه انتشار آلاینده های NOX، CO و 10PM با استفاده از نرم افزار AERMOD در شهر مشهد مدل سازی و بررسی شده است. با استفاده از نرم افزار Arc GIS جمعیت تحت تاثیر این آلاینده های هوا با بازه های زمانی یک سال شمسی غلظت آلاینده ها در مناطق مختلف شهر به تفکیک جمعیت و مساحت تحت تاثیر آن محدوده غلظت آلودگی مشخص گردید.

    کلیدواژگان: انتشار آلودگی هوا، CO، NOX، 10PM، نیروگاه حرارتی، جهت توسعه شهر
  • قدرت زارع اندریان، حسین ذبیحی*، سعید کاردار صفحات 155-178

    حقوق شهروندی مجموعهای از حقوق و تکالیفی است که یک شهروند به دلیل سککونت در یکک کشکور از آن بر کوردار است. حقوق شهری، مجموعه قوانین، قواعد و مقرراتی است که روابط متقابل شهروندان و ادارات شهر را در امر محلی و شهری تنظیم نموده و حقوق تکالیف ناظر بر شوراها، شهرداریها و سایر نهادهای شهری را تبیین مینماید؛ لکذا امکروزه آگاهی شهروندان از حقوق مکتسبه از یکسو و آگاهی برنامهریزان و معماران از حقوق شهروندان، از مولفه های تاثیرگذار بر فرآیند برنامهریزی معماری شهری است که در این مقاله این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است. نظریات معاصر در باب حقوق شهری منجر به چارچوب نظامی نوین بر پایه مفهوم »حق بر شهر« درباره زندگی شهری شده اند؛ چنانچه بکه صورت کلی میتوان در چارچوب مفهوم کلی »حق بر شهر«، صورتبندی زیر را از مجموعه ایکن حقکوق دربکاره حقکوق متصوره شهروندی به حقوق معماری و شهرسازی ارایه داد: 1.حق تخصیص؛ 2.حق مشارکت؛ 3.حق مرکزیت؛ 4. حق سکونت؛ 5. حق بر زیستگاه؛ 6.حق بر فردیت بخشی در اجتماعی سازی. در پایان نیز ارتباط این مولفکه ها و شا خص های انها با میزان سنخیت و ارتباط با حقوق معماری و شهرسازی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نظریه های حقوق شهروندی، حقوق شهروندی، نظام شهرسازی
  • محمد احمدوند، شهریار خالدی*، پرویز کردوانی صفحات 179-192

    شناخت اقلیم و پارامترهای مورد نیاز محصول های کشاورزی از مهمترین عوامل موثر در تولید است. با بررسی های هواشناسی کشاورزی می توان امکانات بالقوه را در مناطق مختلف مشخص و حداکثر بهره برداری را کرد. به علت توان های بالقوه دیم زارهای استان همدان، بررسی جامعی بر اساس آمار 20 ساله (1395-1375) عناصر اقلیمی 9 ایستگاه سینوپتیک اصلی و تکمیلی انجام گرفت.به این منظور با توجه به شرایط فنولوژیکی گندم و تطبیق آن با شرایط اقلیمی مورد نیاز در استان همدان به بررسی شاخص های موثر در کشت محصول پرداخته شده است. در نهایت با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) ،مدل (AHP) به پهنه بندی عناصر اقلیمی و همچنین وزن گذاری آن ها اقدام شد. سپس مناطق مناسب و نامناسب استان جهت کشت گندم دیم مشخص گردید. نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر این واقعیت می باشد که در بین عناصر اقلیمی عنصر بارش سالانه و نحوه توزیع آن در طول فصول رشد، همچنین درجه حرارت تراکمی مهمترین عامل در فرایند کشت گندم دیم است.بدین ترتیب بر اساس نقشه های استخراج شده از مدل (AHP)، حدود18 درصداز مساحت استان که در قسمت های غرب و جنوب غرب که شامل شهرهای نهاوند،تویسرکان و اسدآباد می باشد دارای استعداد بسیار مناسب ، 46 درصدمتوسط ،34درصد با استعداد مناسب و 2 درصد به نمایندگی شهر قهاوند از توابع شهر همدان فاقد استعداد لازم  می باشد.

    کلیدواژگان: شرایط اقلیمی، استان همدان، گندم دیم، GIS
  • هادی زارع خورمیزی، حمیدرضا غفاریان مالمیری* صفحات 193-215

    آگاهی از خصوصیات پوشش گیاهی مراتع و همچنین عوامل موثر بر آن در برنامه ریزی های محیطی، آمایش سرزمین و توسعه پایدار بسیار حایز اهمیت است. با این حال نقشه های منطقه ای و به روز شده درصد پوشش گیاهی مراتع همواره در دسترس و قابل تهیه نیست. در پژوهش حاضر به منظور تهیه نقشه درصد پوشش گیاهی مراتع و پایش تغییرات آن در دوره های خشکسالی و ترسالی از شاخص NDVI سنجنده MODIS طی سال های 1379 تا 1396 با قدرت تفکیک مکانی 250 متر و قدرت تفکیک زمانی 16 روزه و همچنین شاخص خشکسالی SPI استفاده شد. منطقه مورد مطالعه بخشی از مراتع واقع در جنوب استان یزد می باشد؛ که در سال 1394 به منظور تهیه داده های زمینی، نمونه گیری از میزان درصد پوشش گیاهی از سطح مراتع منطقه مورد مطالعه صورت گرفت. بر اساس نتایج، شاخص NDVI دارای قابلیت مناسبی در تهیه نقشه درصد پوشش گیاهی می باشد؛ به طوری که ضریب تبیین (R2) بین این شاخص و نقاط نمونه برداری شده 0/71 بدست آمد. بر اساس نتایج، به طور میانگین طی سال های 1379 تا 1396، پوشش گیاهی منطقه مورد مطالعه 11/3 درصد بوده است. بیشترین و کمترین میزان درصد پوشش گیاهی در سطح منطقه مورد مطالعه به ترتیب مربوط به سال های 1381 و 1379 که به ترتیب دارای وضعیت های ترسالی متوسط و خشکسالی بسیار شدید بودند، با میانگین 14/6 و 9/2 درصد مشاهده شد.

    کلیدواژگان: پوشش گیاهی، خشکسالی، شاخص استاندارد بارش، NDVI، یزد
  • پاریز امیری آده، سعید تیزقلم زنوزی*، مهرداد جاویدی نژاد صفحات 217-237

    احداث شهرها تا قبل از دوران مدرن در مقیاسی تشکیل می شد که تعادل محیطی را دستخوش تغییرات مهمی نمی کرد. با توسعه جمعیت و بزرگ شدن شهرها و تبدیل سکونتگاه ها به شهرهای بزرگ و کلان شهرها، شرایط جدیدی به وجود آمد که بررسی آنها نشان داد امروزه شهرها اقلیم های خاص خود را می سازند. اقلیم های جدید به وجود آمده در این مناطق به کلی با وضعیت طبیعی پیش از آنها متفاوت است.در این پژوهش تلاش می گردد با ارایه راهکارهایی در زمینه شهرسازی و معماری در منطقه سعادت آباد شهر تهران در راستای کاهش مصرف انرژی استفاده کنیم. متغیرهای شهرسازی و معماری از جمله عرض خیابان و پیاده رو، فضای سبز و درختکاری، جنس مصالح، ابعاد و جهت بازشوها و راه های ورودی انرژی، بام، عرض دیوار، ایوان، کنترل سیستم گرمایشی منفعل (سایه بان ها، پرده ها و سیستم های کنترل منافذ). لذا ابتدا، وضعیت اقلیم و آب و هوای شهر تهران و منطقه سعادت آباد را مورد بررسی قرار دادیم. سپس، وضع موجود منطقه سعادت آباد را با استفاده از نرم افزار شبیه ساز دیزاین بیلدر مدل سازی کرده تا میزان دمای محیط و ساختمان ارزیابی گردد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که ارتقای شرایط آسایش حرارتی در فضای باز و بسته ی زیستی ساختمان های مسکونی.کاهش میزان اتلاف انرژی حرارتی مستقیم و غیرمستقیم بواسطه پوسته ی خارجی ساختمان. به هنگام سازی دانش طراحی اقلیمی پوسته ی خارجی ساختمان در بدنه ی جنوبی رشته کوه البرز مرکزی تهران.

    کلیدواژگان: اقلیم، انرژی، معماری، صرفه جویی انرژی
  • مهدی مودودی ارخودی*، سجاد فردوسی صفحات 239-258

    در دهه های اخیر، گردشگری روستایی به عنوان یک فعالیت مکمل در کنار کشاورزی و دامداری، همواره عاملی در جهت بهبود شرایط اقتصادی ساکنین روستاها بوده است. بر این اساس این پژوهش، با هدف شناسایی عوامل موثر بر ارتقاء مقصدهای گردشگری روستایی انجام پذیرفته است. جمع آوری اطلاعات، با استفاده از دو روش آرشیوی و پیمایش از طریق مصاحبه و پرسشنامه بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل منابع آرشیوی مرتبط با موضوع تحقیق و همچنین 13 نفر از خبرگان و افراد مجرب است. به منظور تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل محتوا و تحلیل مضمون استفاده شد؛ همچنین داده های کمی نیز، با استفاده از روش برنامه ریزی ترجیحات فازی لگاریتمی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ابعاد ارتقاء مقصدهای گردشگری روستایی، شامل سه بعد محیطی، منابع انسانی، و جامعه محلی، می باشد، به طوری که بعد منابع انسانی با وزن 0994/0 نسبت به ابعاد دیگر دارای وزن بیشتری می باشد. همچنین بعد جامعه محلی با وزن 0989/0 و بعد محیطی نیز با وزن 0973/0 به ترتیب در اولویت دوم و سوم قرار گرفتند. در این میان، مولفه «موثر بودن» در بعد «منابع انسانی» با وزن 261/0، مولفه «اقتصادی» در بعد «جامعه محلی» با وزن 259/0، و مولفه «زیباشناختی» در بعد «محیطی» با وزن 254/0، بیشترین وزن را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: گردشگری، مقصد، روستا، لرستان
  • الهه قاسمی کرکانی*، ابراهیم فتاحی، تهمینه صالحی پاک، هوشنگ قائمی صفحات 259-275

    شدت بارش در طول مدت بارش تغییر می کند. تغییرات مقدار بارش در طول یک واقعه در نحوه شکل گیری سیلاب و شدت و تداوم آن تاثیر گذار می باشد. شناخت و تعیین تغییرات زمانی بارش در طول مدت رگبار براساس الگوی توزیع زمانی مشخص میشود. در روند تبدیل حداکثر بارش محتمل به حداکثر سیل محتمل که با استفاده از مدل های بارش - رواناب انجام می گیرد، تعیین الگوی تیپ توزیع زمانی بارش در ایستگاه ها و منطقه تحت مطالعه ضروری است. بدین منظور می توان از داده های با مقیاس زمانی کوتاه مدت ایستگاه های باران نگار استفاده کرد. بهره گیری از شبیه سازی مدلهای میان مقیاس عددی وضع هوا مانند مدل تحقیقات آب و هوا و پیش بینی WRF  توانسته است تا حدود زیادی این  نیاز را جبران کند. مدل WRF یکی از مدل های پاسخگو در زمینه پیش بینی بارش، دما و عناصر جوی است که در این مطالعه از آن بهره گرفته شده است. در این مقاله ابتدا مدل برای سه توفان شدید و فراگیر 14 و 15 آذر 1382 ، 3 تا 5 دی 1385 و 6 و 7 فروردین 1386  بر روی حوضه آبریز سد پارسیان و نواحی اطراف آن شبیه سازی شد و سپس خروجی آن با مقادیر بارش ثبت شده توسط دیتالاگرها مورد مقایسه قرار گرفت.

    کلیدواژگان: الگوی زمانی، بارش، مدل WRF، حوضه آبریز سد پارسیان
  • اصغر طهماسبی*، فرزانه فخرآبادی پور صفحات 277-297

    در سالهای اخیر تقویت سرمایه های اجتماعی و مشارکت روستاییان در بسیاری از برنامه های توسعه روستایی کشور مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر صندوق های قرض الحسنه ایجاد شده در پروژه ترسیب کربن در ارتقای سرمایه اجتماعی روستای حسینان شهرستان دامغان می پردازد. بدین منظور میزان مشارکت و تعاملات اجتماعی اعضای چهار گروه توسعه روستایی قبل و بعد از اجرای پروژه با استفاده از روش تحلیل شبکه های اجتماعی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. داده های مورد نیاز از طریق روش های مشارکتی و کارگاهی با حضور نمایندگان و اعضای فعال گروه های توسعه جمع آوری شد. برای مقایسه شاخص های تمرکز و تراکم شبکه تعاملات اجتماعی قبل و بعد از اجرای پروژه از آزمون بوت استراپ تی تست استفاده گردید. نتایج مطالعه نشان داد که افزایش میزان تراکم مشارکت اعضای صندوق بعد از اجرای پروژه نسبت به قبل از اجرای آن در سطح 0.05 معنی دار می باشد. همچنین پروژه در جلب مشارکت افراد با سطح تحصیلات متفاوت موفق عمل کرده و تفاوت معنی داری در شاخص مرکزیت درجه گروه های مختلف تحصیلی وجود نداشت. به همین ترتیب تاثیر این صندوق ها در ایجاد انسجام بین گروه های توسعه روستای حسینان معنی دار بوده است. در مجموع می توان گفت که تشکیل صندوق های قرض الحسنه اعتبارات خرد ازجمله راهکارهای تاثیرگذار بر افزایش مشارکت و همکاری روستاییان و ارتقای سرمایه اجتماعی آنها به شمار می رود.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، صندوق اعتبارات خرد، شبکه اجتماعی. پروژه ترسیب
  • محسن عبده کلاهچی، محمود قلعه نویی*، رضا خیرالدین صفحات 299-322

    تغییر کاربری زمین شهری از جمله موضوعات اساسی مطرح در شهرسازی است که پژوهشگران بسیاری از جنبه های مختلف بویژه از بعد فضا به آن پرداخته اند ولی موضوعی که در پژوهش های مختلف مورد غفلت واقع گردیده آن است که تحلیل جنبه هاب مختلف تغییر کاربری زمین تنها محدود به عوامل کلاسیک و فضایی نبوده و به دلیل وجود منافع گوناگون در تغییر کاربری زمین، ذی نفعان فراوانی با هدف کسب منافع از این فرایند، در تحولات زمین شهری موثر واقع می شوند. بر این اساس نگارش این مقاله با هدف کاربست چارچوب برنامه ریزی ارتباطی در شناسایی و تبیین عوامل موثر بر توزیع منافع تغییر کاربری زمین صورت پذیرفته چرا که برنامه ریزی ارتباطی به عنوان یکی از نظریات عمومی برنامه ریزی شهری عمده توجه خود را معطوف به توزیع مناسب منافع میان ذینفعان نموده است. در این پژوهش پس از تدوین شاخص های مطالعه حاصل از مطالعات نظری، با استفاده از رویکردی کمی و روش تحلیل عاملی اکتشافی به شناسایی و تبیین عوامل موثر بر توزیع منافع تغییر کاربری زمین بر مبنای مصوبات کمیسیون ماده 5 شهر اهواز (به عنوان یکی از مراجع رسمی تغییر کاربری زمین در نظام برنامه ریزی شهری) پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد 9 عامل با میزان واریانس تجمعی 851/70 درصد، تبیینی مناسب از توزیع منافع تغییر کاربری ارایه می دهند که در این میان عامل «مشروعیت میانجیگری برنامه ریزان و تصمیم گیران» دارای بیشترین اثر است.

    کلیدواژگان: تغییر کاربری زمین، توزیع منافع، تحلیل عاملی اکتشافی، شهر اهواز
  • محمد سلیمانی، احمد زنگانه*، طاهر پریزادی، غلامحسین جهاندار صفحات 323-342

    بزرگراه های درون- شهری، به عنوان یکی از مهم ترین بخش های حمل ونقل، هم به لحاظ حجم مصرف بودجه و هم به لحاظ اثرات فضایی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی آن بر شهر، همواره یکی از پرچالش ترین عناصر شهری بوده است. برای این منظور در این پژوهش به تحلیل اثرات بزرگراه های درون-شهری، بررسی نظریات مرتبط با چگونگی برخورد با این عنصر فضایی و همچنین عوامل دخیل در آن پرداخته شده است. نوع پژوهش کاربردی- نظری و روش انجام به صورت اسنادی-تحلیلی است. منابع اطلاعاتی مورد استفاده در این پژوهش تمام اسناد، مدارک، کتاب ها، مقالات، طرح ها و پژوهش های علمی انجام شده در خصوص بزرگراه های درون شهری است. نتایج حاکی از آن است که نظریات و دیدگاه های موافق و مخالفی در خصوص ایجاد بزرگراه های درون-شهری وجود دارد. اندیشمندان مکتب نوگرا و مهندسان شهری، طرفداران ایجاد بزرگراه های درون شهری و بعدها برنامه ریزان و جغرافیدانان شهری مخالف توجه تک بعدی به ایجاد این بزرگراه ها و توسعه درون شهری با تکیه بر بزرگراه سازی هستند. همچنین نتایج امر نشان داد که بزرگراه های درون-شهری تاثیرات اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و زیست محیطی با خود به همراه داشته و بسته به شرایط مکان و ویژگی های اجتماعی و اقتصادی محل، این تاثیرات به صورت مثبت و منفی در فضای پیرامون نمود پیدا می کند.

    کلیدواژگان: بزرگراه های درون-شهری، تاثیرات فضایی، جدایی گزینی فضایی، شکل شهر
  • فاضل امیری*، فیروز بابایی، طیبه طباطبایی صفحات 343-362

    با توجه به تاثیرات منفی زیست محیطی مرتبط با دفن غیر اصولی در بخش مرکزی شهرستان کنگان، تسریع در توسعه کنترل شده محل های دفن زباله شهری در این منطقه ضروری است. منطقه مورد مطالعه با تولید روزانه 92 تن زباله، به دلیل عدم وجود تجهیزات بازیافت و مکان یابی نامناسب دفن آن با معضلات زیست محیطی، اجتماعی و بهداشتی متعددی روبرو شده است. این مطالعه با هدف شناسایی مکان های مناسب برای دفع زباله های جامد با در نظر گرفتن کلیه فاکتورهای اساسی و معیارهای رتبه بندی با تلفیق فازی- سلسله مراتبی Fuzzy-AHP و GIS با تجزیه و تحلیل تصمیم گیری چند معیاره MCDA برای شهرستان کنگان انجام شد. در این مطالعه از استانداردهای مکانیابی محل دفن زباله آژانس حفاظت از محیط زیست EPA استفاده گردید. معیارهای مکانیابی مورد استفاده در این مطالعه شامل استفاده از زمین، شیب، ارتفاع ، فاصله تا زهکشی، آبهای زیرزمینی و سدها، فاصله تا گسل ها، خاک، زمین شناسی، فاصله تا مناطق مسکونی و جاده، صنعتی و دسترسی به زیرساخت ها است. روش تحلیل سلسله مراتبی AHP در انتخاب محل دفن زباله با در نظر گرفتن معیارهای متعدد و کلاس های عضویت فازی مطابق با استانداردهای استفاده شد. توابع فازی از کلیه معیارها برای تهیه نقشه مکان مناسب برای دفن زباله در پنج دسته طبقه بندی شد؛ نامناسب (53.5%)، کمتر مناسب (39.1%)، نسبتا مناسب (5.4%)، مناسب (1.4%) و بسیار مناسب (0.6%). نتایج این تحقیق در مدیریت محیط شهری و همچنین در برنامه های دفع بهینه زباله های جامد شهری این منطقه مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: مکان های دفن زباله، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، تجزیه و تحلیل تصمیمات معیارهای چندگانه (MCDA)، فازی- تحلیل سلسله مراتبی (FAHP)
  • نسیم مجیدی زنجانی، مصطفی مختاباد امرئی*، ایرج اعتصام صفحات 363-379

    از آنجایی که فضای جغرافیایی یک فضای ذهنی است، به دلیل تفاوت شناخت فضایی افراد مختلف، ادراک آن، از فردی به فرد دیگر قابل تغییر است. این شناخت وابسته به تجربیات فرد از محیط پیرامونش بوده و قابل آموزش می باشد. از سوی دیگر بهترین دوران برای این آموزش، سنین پایین است. اما این مساله کمتر مورد توجه بوده است. لذا، هدف پژوهش حاضر، تعیین تاثیر تجربیات معمارانه از محیط پیرامون بر شناخت فضایی دانش آموزان در شهر تهران بود. این پژوهش به روش شبه آزمایش صورت گرفت. این امر از طریق سنجش فهم پرسپکتیو و توانایی مسیریابی دانش آموزان قبل و بعد از تجربیات معمارانه ار محیط پیرامون انجام شد. در این راستا، از پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل استفاده شد. مدل مورد استفاده، آزمون تحلیل کواریانس یک طرفه (آنکوا) بود. آزمون ها شامل سنجش شناخت فضایی از طریق ترسیم پرسپکتیو از منظر با روش کروکی از تصویر ذهنی منظر و تکالیف مسیریابی بود. برای سنجش اعتبار، از اعتبار صوری و برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد که میزان آن برای شناخت فضایی و ابعاد آن بالای 0/70 است. معناداری در اثربخشی تجربیات معمارانه از محیط پیرامون در فهم پرسپکتیو و توانایی مسیریابی که جزیی از شناخت فضایی هستند، توسعه شناخت دانش آموزان از فضای جغرافیایی را نشان داد.

    کلیدواژگان: فضای جغرافیایی، محیط، شناخت فضایی، پرسپکتیو، مسیریابی
  • مهرداد محمدپور شاطری، هوشنگ تقی زاده*، سحر خوش فطرت صفحات 381-401

    پدیده فقر واقعیتی اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی است که از دیر باز از بزرگترین مشکلات انسان بوده است. گوناگونی مشکلات، نیازها و گرفتاریهای اقشار محروم و کم درآمد جامعه و تعدد شاخص های تشکیل دهنده فقر از یک طرف، و از طرفی کمبود منابع و اعتبارات مالی جهت برطرف ساختن شاخص های فقر، سازمانهای  متولی امور فقرا از جمله کمیته امداد امام خمینی (ره) را با چالش هایی جدی در زمینه تخصیص بهینه منابع روبه رو نموده است. لذا هدف تحقیق حاضر، خوشه بندی مددجویان کمیته امداد شهرستان تبریز از منظر شاخص های فقر معیشتی، رتبه بندی این خوشه ها از بعد هزینه و در نهایت تخصیص بهره ور و بهینه منابع برای هر خوشه می باشد. بدین طریق با کمترین منابع، طیف وسیعی از نیازمندان از این منابع بهره مند می گردند. برای انجام این کار، با تحلیل خوشه ای داده های استخراج شده از سیستم، 700  مددجوی کمیته امداد شهرستان تبریز از منظر شاخص های فقر معیشتی و با روش K-mean ، خوشه بندی گردیده است. نتایج حاصل از این تحقیق، ساختار خوشه ای مشتمل بر 10 خوشه بوده که مطابق با ویژگیهای خوشه ها، عناوینی برای خوشه ها لحاظ شده است. در نهایت جهت رتبه بندی خوشه ها از روش  تصمیم گیری چند شاخصه SAW بهره گیری به عمل آمده است. یافته های تحقیق نشان دهنده تفاوت اثربخش بودن تخصیص در روش خوشه بندی نسبت به سایر روش های سنتی می باشد.

    کلیدواژگان: فقر، تحلیل خوشه ای، روش saw، کمیته امداد امام خمینی (ره)
  • شهلا قاسمی، رضا برنا*، فریده اسدیان صفحات 403-424

    در طول تاریخ بشریت انسان همیشه با تلاش و کوشش های خود برای رسیدن به آسایش و رفاه خود بارها همه سختی ها را تحمل کرده تا اینکه  راهی برای رسیدن به آسایش خود را فراهم کند. از دیدگاه اقلیم، بیشترین تاثیر را عناصر دما، بارش ، رطوبت وتابش خورشید و باد بر احساس آرامش یا عدم آرامش می توانند داشته باشند که با توجه به شرایط اقلیمی در مناطق مختلف انتخاب نوع وتاثیر این عناصر بر افراد نیز متفاوت می باشد. هدف از این مطالعه بررسی و شناسایی منطقه آسایش اقلیم می باشد. برای این منظور داده های دما، بارش و رطوبت برای استان خوزستان از پایگاه داده ای شبکه اسفزاری طی دوره آماری 1965 تا 2014 استخراج گردیده است.دراین رویه ابتدا براساس توزیع احتمال شرطی حالت های  مختلف دما، بارش و رطوبت برای  منطقه با عدم آسایش اقلیمی طرح شده است در این مطالعه به شناسایی مناطق آسایش اقلیمی استان خوزستان به کمک تحلیل های چند متغیره (تحلیل خوشه ای و تحلیل ممیزی) والگوی خودهمبستگی فضایی (شاخص فضایی هات اسپات و شاخص فضایی موران) با تاکید بر معماری پرداخته شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که براساس تحلیل چند متغیره و تحلیل های فضایی منطقه آسایش اقلیم بیشتر بخش های شمالی و شرقی استان خوزستان را در بر گرفته است با این وجود نواحی آسایش اقلیمی شناسایی شده به روش فضایی کمی محدودتر بوده است. همچنین نتایج حاصل از هر دو روش چند متغیره و تحلیل الگوی خودهمبستگی فضایی نشان داد که مساحت تحت پوشش آسایش اقلیم به سمت دوره های اخیر از روند کاهشی قابل توجهی برخوردار بوده است که این روند کاهش در تحلیل های خوشه ای (از 60/23 درصد در دوره ی اول به 60/17 درصد در دوره ی پنجم) و ممیزی (از 97/26 درصد در دوره ی اول به 98/14 درصد  دردوره ی پنجم) قابل توجه بوده است.

    کلیدواژگان: منطقه آسایش اقلیمی، تحلیل ممیزی و خوشه ای، تحلیل فضایی موران و هات اسپات، خوزستان
  • هوشمند عطایی*، مهسا راوریان، سید علیرضا تشکری هاشمی صفحات 425-438

    تاکنون مدل های متعددی برای برآورد پارامترهای مختلف اقلیمی ارایه شده است، اما با توجه به کمبود داده های معتبر و طولانی مدت در برخی از ایستگاه های هواشناسی، به کارگیری بعضی از مدل ها مشکل شده است. مدل شبیه سازی SIMETAW  به منظور تخمین تبخیر و تعرق پتانسیل و همچنین برآورد مقدار خالص آب مورد نیاز آبیاری (ETaw) ارایه شده است. علاوه بر این، با استفاده از این مدل می توان داده های هواشناسی روزانه را از روی داده های هواشناسی ماهانه شبیه سازی کرد. شبیه سازی اطلاعات آب و هوای روزانه در جایی که تنها میانگین های ماهانه وجود دارد، یک ابزار بسیارخوب برای پرکردن داده های گمشده است. در این پژوهش با استفاده از مدل شبیه سازی SIMETAW به پیش بینی پارامترهای مختلف اقلیمی از جمله تابش خورشیدی، دمای حداقل و حداکثر، سرعت باد، نقطه شبنم، بارش و تبخیر و تعرق پتانسیل در چهار (اقلیم متفاوت نیمه خشک (مشهد)، گرم و خشک (بندر عباس)، معتدل و مرطوب (رامسر) و مدیترانه ای (سنندج) در طی سال های میلادی (1967-2017) می پردازیم. نتایج این مطالعات نشان داد که مدل SIMETAW توانایی بالایی در شبیه سازی متغیرهای اقلیمی دارد و بالاترین دقت مدل را در شبیه سازی بارش (998/0= R2) و دمای حداکثر (997/0= R2) مربوط به اقلیم نیمه خشک (مشهد)، نقطه شبنم (998/0= R2) مربوط به اقلیم معتدل و مرطوب (رامسر)، برای تابش (998/0= R2) و سرعت باد (9/0= R2) مربوط به اقلیم مدیترانه ای (سنندج) و دمای حداقل (998/0= R2) برای اقلیم گرم و خشک (بندر عباس) می باشد.

    کلیدواژگان: مدل SIMETAW، تبخیر و تعرق، شبیه سازی، اقلیم، داده های روزانه
  • تارا حیدری ارجلو، افشین قربانی پارام*، فرامرز حسن پور صفحات 439-457

    معماری همواره تحت تاثیر شاخص های مختلفی است که از مهمترین آنها شاخص های اقلیمی و کالبدی-فضایی است. این شاخص ها در خانه های سنتی به خوبی رعایت شده  و نقش مهمی در استفاده از انرژی های پاک داشته اند. در این تحقیق هدف بررسی شاخص های اقلیمی و فضایی معماری سنتی خانه های شیراز به منظور ارایه الگوی مناسب طراحی مسکن در راستای استفاده از انرژی های پاک است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده ها از طریق ابزار پرسش نامه است. روایی ابزار از طریق نخبگان تایید و پایایی نیز از طریق آلفای کرونباخ بالای 70/0 تایید شد. جامعه آماری تحقیق را تعداد 27089 نفر از کارشناسان، متخصصان و افراد آگاه به معماری بناها و عضو سازمان نظام مهندسی استان فارس تشکیل داده اند. تعداد نمونه بر اساس جدول مورگان 384 نفر می باشد. نتیجه آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که تمامی متغیرهای اقلیمی و فضایی بررسی شده شامل فضای سبز، تناسبات و ترکیب بندی عناصر معماری، مصالح، طراحی معماری پایدار فضاها، جهت گیری بنا، سازماندهی فضاها، استفاده از آب، بهره گیری حداکثری از باد، بهره گیری از نور و تامین خنکی با سایه در سطح کمتر از 05/0 معنادار بوده اند و  از نظر جامعه آماری، دارای وضعیت مناسبی بوده اند. در میان متغیرهای فضایی و اقلیمی معماری، بیشترین تاثیرگذاری  مربوط به متغیر جهت گیری بنا با مقدار 03/4 و سپس فضای سبز با میانگین 85/3 بوده است. نتیجه رگرسیون نشان داد که بیشترین اثرگذاری متغیرها در طراحی خانه های مدرن مربوط به متغیر تناسبات و ترکیب بندی عناصر معماری با مقدار 151/0 واحد یعنی 15 درصد است.

    کلیدواژگان: شاخص های اقلیمی و فضایی، معماری سنتی، طراحی مسکن، انرژی پاک، شهر شیراز
  • جلال حقیقی، زهرا سادات سعیده زرآبادی*، مصطفی بهزاد فر، مجتبی رفیعیان صفحات 459-477

    ارزیابی تصمیمات در فرایند بازآفرینی شهری، باتوجه به ویژگی پیچیدگی، ابهام و عدم قطعیت آن، یک امری حیاتی است که مستلزم شناسایی معیارهای موثر بر تحقق آن و استفاده از روش های تصمیم گیری فازی است. هدف از انجام پژوهش معرفی یک روش دلفی فازی بر اساس استدلال کیفی، برای شناسایی و بومی سازی معیارهای موثر بر بازآفرینی شهری است. روش تحقیق، ترکیبی از روش های کمی و کیفی است. پژوهش حاضر برحسب هدف توسعه - کاربردی و برحسب اقدام محقق توصیفی - تحلیل است دیدمان (پارادایم) غالب در تدوین چارچوب نظری تحقیق، بازآفرینی شهری را سازه ای چندوجهی (محتوایی و فرایندی) تلقی می کند که یک راهبرد یکپارچه از فرایند تصمیم سازی ارایه می دهد. برای تدوین مدل مفهومی پژوهش از روش تحلیل محتوا و برای تحلیل مولفه ها و معیارهای بازآفرینی شهری، از سیستم استنتاج فازی (FIS) و نرم افزارهای Matlab  و SPSS استفاده شده است. برای دستیابی به داده های موردنیاز پژوهش، پرسش نامه های باز و بسته، در بین خبرگان و گروه کارشناسی توزیع گردید. سپس داده های به دست آمده وارد سیستم استنتاج فازی شده و خروجی آنها به عنوان یافته های پژوهش تلقی گردید. طبق نتایج حاصل از مطالعه، تعداد  18 معیار جهت ارزیابی سیاست بازآفرینی شناسایی شدند. این معیارها، در مرحله انتخاب نهایی که با روش مصاحبه دلفی انجام شد، به 12 معیار کاهش داده شدند. نتایج به دست آمده بیانگر این است که مهم ترین و بی اهمیت ترین مولفه های بازآفرینی شهری در شهر قم به ترتیب عبارت اند از مولفه اقتصادی، عملکردی، کالبدی، مدیریتی، اجتماعی و زیست محیطی، همچنین مهم ترین و بی اهمیت ترین معیارهای ارزیابی بازآفرینی شهری به ترتیب عبارت اند از: اشتغال و درآمد، خدمات عمومی حمل ونقل و دسترسی مدیریت شهری ایمنی و امنیت سلامتی، مسکن و زیرساخت ها.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، سیستم استنتاج فازی، ناکارآمدی شهری، قم
|
  • Zahra Hejazizadeh, Sharifeh Zarei* Pages 1-14

    In recent years, attention has been paid to climate change, which could be the result of economic, social, and financial losses associated with extreme weather events. The purpose of this study is to investigate the variation of extreme temperature and precipitation in Kurdistan province. For this purpose, daily rainfall data, minimum temperature and maximum temperature of 6 stations were used during the statistical period (1990-1990). And their changes during the period (2041-2060) using the universal HadGEM2 model under two scenarios RCP2.6 and RCP8.5 and the LARS-WG6 statistical downscaling were investigated. In order to study the trend of climatic extreme indexes, rainfall and temperature indices were analyzed using RClimdex software. The results showed that during the period (2016-1990), hot extreme indicators have a positive and incremental trend. This trend is significant for the "number of summer days" and "maximum monthly of maximum daily temperature" indicators. This is while the cold extreme indexes had a decreasing and negative trend. This trend was significant only for the "cold days" index. Extreme precipitation in Kurdistan province has a negative trend in most stations. ،this trend is significant at most stations, that indicates a reduction in the severity, duration and frequency of precipitation during the study period. The results of the climate change outlook also indicate that the temperature will increase over the next period and rainfall will decrease.

    Keywords: Climate Change, extreme Temperature, extreme Rainfall, RClimdex, LARS-WG, Kurdistan province
  • Raoof Mostafazadeh*, Roghayeh Asiabi-Hir, Seyed Saied Nabavi Pages 15-31

    Drought is the main causes of significant water imbalance, increase of crop losses or limitation in water consumption, and finally large number of socioeconomic and environmental problems. Precipitation amount is the most important climatic variables that its spatiotemporal variability has a great influence on water resources availability along with the effects of climate change. The Angot index is an indicator to determine the climatic cycles of precipitation as the ratio between the average values of multiannual precipitation over wet and dry periods which highlights the climate significance of monthly precipitation to detect dry or rainy intervals. The aim of this study is to assess and calculation of the Angot inxed in analysis of dry and wet periods of monthly rainfall in rain gauge stations of Ardabil province. The maximum values of Angot index were observed in November and May months. The results proved the suitability of the Angor index in determining wet and dry months and the comparison of the employed index with other common drought indices (e.g. Standardized Precipitation Index) and also different climatic zones of Iran needs further investigations.

    Keywords: Precipitation regime, Drought, Climate Index, Wet spell, Precipitation Seasonality
  • Fariba Esfandiary Darabad*, Morteza Gharachurlu Pages 33-53

    This study was aimed at identification and determination the spatial variations of sediment yield in Qarasu watershed located in Ardebil province, NW Iran, considering the negative consequences of erosion and sediment yield. In this regard, the monthly time scale, as the basis of work, was used to prepare the sediment rating curves. Preparation of monthly sediment rating curves based on sample flow and corresponding sediment discharge data in 19 hydrometry stations at the watershed during 14 years (2002-2015). All of statistical analyses were done by SPSS statistical software. Also, presentation of spatial variations in sediment yield over the watershed were made possible through the capability of GIS. The results of regression relations between flow and sediment discharge showed a close and significant relationship on a monthly time scale. The regional generalization of these relations for the whole basin showed that the seasonal difference was evident and the highest and lowest coefficient of determination was allocated to May (R2 = 0.74) and August (R2 = 0.55), respectively. Also, the highest and lowest sediment transport was observed in spring and summer, respectively, indicating the type of rainfall-runoff regime dominated on Qarasu watershed. In terms of the annual sediment yield, Yamchi station with 3970 tons per year and Nanakaran station with 66 tons per year, have the highest and lowest sediment yield among 19 stations of Qarasu watershed, respectively. According to the high levels of sediment yield in the Balikhly and Khyav sub-watersheds, it was recommended that more attention be paid to protecting and strengthening the water and soil elements and reducing the driven forces of erosion and sediment production in these sub-watersheds.

    Keywords: Sediment load, Sediment rating curve, Regional modelling, Spatial variation, Qarasu
  • Sajedeh Karimi* Pages 55-68

    Many efforts have been made to address the negative effects of sprawling urban expansion, which can be referred to as "smart growth" as a strategy for urban sustainability. The purpose of this study was to evaluate the impact of smart city growth on economic and social parameters in Isfahan. The present study is descriptive-analytical in terms of the type of research and is applied-developmental in terms of purpose. The statistical population of the study consisted of the population of Isfahan city in the Census of 2016 (5120850). The research tool was a researcher-made questionnaire (Smart City Questionnaire, Economic Questionnaire and Social Questionnaire) with 32 questions. The validity of the questionnaire was formal, which was confirmed by experts and professors, and its reliability by Cronbach's alpha was 0.84. Data analysis, based on structural equation analysis, was performed in AMOS software. The results indicate that urban smart growth in Isfahan is influenced by social and economic variables, among which the role of economic variables in urban smart growth have more influence than social variables, which impact factor of economic variable role. It was 0.71, while the social variable had an impact factor of 0.38.

    Keywords: Smart City, Economic Indicators, Social Indicators, Isfahan City
  • Mehdi Razjouyan, Sadredin Motevali*, Gholamrza Janbaz Ghobadi Pages 69-90

    In the city of Sarkrood, the expansion of tourism trends with inappropriate planning and weakness of infrastructure and tourism management has had many negative effects on environmental, economic and social terms. The purpose of the present study is to integrate the Sarkhoud coastal area with a tourism development approach. The research is a descriptive-analytical, and the method of collecting research data on the theoretical foundations of research, recognition and analysis of Data and Libraries is in relation to field studies in relation to the study sample. The questionnaire tool has been used to collect field information, which has been distributed among the random sample of 20 people. Exoert choice software has been used to analyze the questionnaire data. The AHP hierarchical analysis method has been used for weightlifting and ranking criteria. The questionnaires were also distributed among experts and citizens to investigate the relationship between tourism and economic and environmental components, and the findings were analyzed using the Tau Kendall B and Pearson correlation test. The results show that from the point of view of half of government officials and experts, the expansion of the tourism industry on the one hand reduces the region's economic prosperity and on the other hand reduces regional security and environmental pollution. So in the current situation there is no motivation to expand the tourism industry for government managers; Thus, in order to prevent gaps and parallel activities, the provision of services to sustainable tourism development requires the integration of tourism management and continuous planning in organized, participatory and popular.#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }

    Keywords: Integrated Management, Coastal Zone, Coastal Tourism, Sokhroud City
  • Parvin Daneshvar*, AliAkbar Taghiloo, Hassan Heydari Pages 91-117

    Increasing urbanization today and the lack of integrated urban management have led to inadequate planning in cities. In this regard, the local councils, as the most prominent local institutions and the most important decentralization manifestations, symbolize the serious presence of the people to determine their own fate, if they are institutionalized in the governance structure as coordinators of the executive agencies. In these cities, they can play a valuable role in the social security of cities. The present study was conducted using descriptive-analytical approach and field method. In this study 354 people were selected using Cochran model. Next, based on the results of the questionnaire, the results were analyzed using SPSS software. Conclusions Based on the Friedman test, among the research items, the second item is "Social Security Development", and the first item is "Economic Security Development". Among the items, the second item (Social Security) with 2.90 points out that the role of local councils in social security development is higher than other dimensions and the first item with 1.98 points of economic security development comes in last. has taken. Also, the one-sample t-test showed that the significance level of the test is less than (0.05) and at 95% confidence level there is a positive significant difference between the dimensions of council functions and the dimensions of sustainable urban security development.

    Keywords: Local councils, Sustainable urban development, Urban Management, Urmia
  • Mohamadreza Hatafi Ardakani, Mohamadhosein Saraei*, Mohamadmahdi Karimnejad, Seyed Ali Al Modaresi, Saeideh Moayedfar Pages 119-135

    The rapid growth and horizontal expansion of cities in Iran may be more intense than in many developed and developing countries, as this process deprives most of Iran's historic cities of a monolithic urban structure and presents them with specific problems for balanced and balanced development. In addition, many old, dilapidated old land, land uses and textures within cities are in the midst of this accelerated, accelerated development, left out of urban development and proper urban development, and are now considered problematic urban contexts. The purpose of this study was to identify the factors affecting the inner development of the cities of arid regions. The present study is an applied one and a descriptive-analytic one. In this study, library and field method were used for data collection. In this study, Delphi technique as well as structural equation modeling in PLS software environment was used to achieve the research objectives. The statistical population of the study consisted of urban planning experts with a sample size of 30 individuals. The findings of this study showed that managerial, environmental, physical, spatial, economic, social and cultural factors play an important role in the development of Ardakan.

    Keywords: Internal Development, Management Agent, Spatial Physical Agent, Arid Areas, Urban Deccan
  • Mohammadamir Moharreri, Kamran Lari*, Foroozan Arkian, Gholamreza Salehi Pages 137-153

    There are several limiting factors to the development of cities. These factors lead cities to develop in certain directions. Air pollution as a major problem of metropolises can itself be considered as a limiting factor of urban development by urban decision makers. 4 relatively large power plants are operating in Mashhad. There are currently two power plants in the east of the city and two in the west of Mashhad. Most of the fuel in these power plants is gasoline and natural gas. Modeling the air pollutant emissions of these power plants and identifying the pattern of pollutant emissions across the city can play a key role in the quality of life and health of approximately 3.5 million Mashhad residents. The outputs of this model can also be used as an effective parameter in estimating the urban development model. In this study, the emission of NOX, CO and 10PM pollutants was modeled and evaluated using AERMOD software in Mashhad. Using Arc GIS software, the population affected by these air pollutants was determined by one year solar time, the concentration of pollutants in different areas of the city and the area affected by the pollution concentration range was determined.

    Keywords: air pollution, CO, NOX, 10PM, thermal power plant, city development
  • Ghodrat Zare Andarian, Hossein Zabihi*, Saeid Kardar Pages 155-178

    Citizenship is a set of rights and duties a citizen enjoys because of his or her country of residence. Municipal law is a set of laws, rules and regulations that govern the interconnection of citizens and city departments in local and urban affairs, and explain the duties of overseers of councils, municipalities, and other city institutions; And planners 'and architects' awareness of the rights of citizens is one of the influential components in the process of urban architecture planning which is discussed in this article. Contemporary theories of urban law have led to a new military framework based on the concept of "right to the city" about urban life; if general framework can be understood in the context of the general concept of "right to the city", the following formulation from the Eiken set of laws on the concept of citizenship. It provided the architectural and urban planning rights: 1. the right to allocate; 2. the right to participate; 3. the right to centralization; Right of residence The right to habitation; 6. The right to individualization in socialization. Finally, the relationship between these components and their characteristics with the degree of their relevance and relationship with architectural and urban rights is presented.

    Keywords: Theories of Citizenship Law, Citizenship Law, Urban Development System
  • Mohammad Ahmadvand, Shahriar Khaledi*, Parviz Kardavani Pages 179-192

    Climate and the required parameters for agricultural products are the important factors of production. We can determine potential facilities in different areas and consider the maximum tapping through agricultural meteorology. Due to drylands potentials in Hamedan province, we conducted a comprehensive survey based on 20 years (1995-1995) climatic elements of 9 main and supplementary synoptic stations. Thus, according to wheat phenological conditions and matching those with climatic conditions requirements in Hamedan province, we surveyed effective indices in grow crops. Finally, using geographic information systems (GIS) we implemented climatic elements zoning and weighting. Then the appropriate and inappropriate areas of the province for dryland wheat were determined. Results indicated among the climatic elements, annual rainfall and its distribution during the growing season, also the grow degree day (GDD) are important factors in process of dryland wheat. Based on maps extracted from the GIS, about 18 percent of the areas of province which are located in west, south west including Nahavand, Tuiserkan and Asadabad cities, enjoy very potentials and 46percent medium, 34percent good and 2 percent of Ghahavand city of Hamedan city functions lacks the necessary talent. with no potentials.

    Keywords: CLIMATIC CONDITIONS, HAMEDAN PROVINCE, DRYLAND WHEAT, GIS
  • Hadi Zare Khormizie, HamidReza Ghafarian Malamiri* Pages 193-215

    Knowledge of rangeland vegetation characteristics as well as factors affecting it in environmental planning, land management and sustainable development is very important. However, regional and up-to-date maps of pasture vegetation cover are not always available. In this study, in order to plot the vegetation cover percentage of the rangelands and monitor its changes in drought and wet periods, NDVI products of MODIS sensor during the years from 2000 to 2017 with a spatial resolution of 250 m and a 16-day time resolution, and The SPI drought index were used. The study area is the part of the rangelands located in the Southern province of Yazd. In 2013, in order to provide ground truth data, a field work was done to take the sampling rate of vegetation from the rangeland level in the study area. According to the results, the NDVI index has a good ability to map vegetation cover, so the coefficient of determination (R2) between this index and the sample points was 0.71. Based on the results, the average vegetation cover of the studied area was 11.3% during the years 2000 to 2017. The highest and lowest amount of vegetation cover in the study area was in 2000 and 2002, with moderate mild conditions and very severe drought, respectively (14.6% and 9.2% respectively). The most important factors influencing the vegetation cover in the study area are rainfall and drought periods, so that the coefficient of determination (R2) between the SPI drought index and the average vegetation percentage was 0.85. In general, based on the results there is a high potential for assessing and monitoring rangeland vegetation changes using satellite data and remote sensing technique.

    Keywords: Vegetation cover, Drought, Standard Precipitation index, NDVI, Yazd
  • Pariz Amiri Ade, Saeed Tizghalam Zenozi*, Mehrdad Javidi Nejad Pages 217-237

    Before the modern era, cities were built on a scale that did not change the environmental balance significantly. With the expansion of population and the expansion of cities and the conversion of settlements into big cities and metropolises, new conditions have emerged which show that cities today make their own climates. The new climates created in these areas are completely different from their predecessors. In this study, we try to use urban and architectural solutions in the Saadat Abad area of ​​Tehran to reduce energy consumption. Urban and architectural variables including street and sidewalk width, green space and trees, materials, dimensions and directions for openings and energy entry paths, roof, wall width, porch, passive heating control (canopies, curtains and systems) Pore ​​controls). So first, we examined the climate and climate of Tehran and Saadat Abad. Then, model the current status of Saadat Abad using simulated software to evaluate ambient and building temperature. The results of the study showed that improvement of outdoor thermal conditions and bio-closure of residential buildings. Reduction of direct and indirect thermal energy loss through exterior shell of buildings. Upgrading of the exterior shell climatic design knowledge of the building on the southern flank of central Alborz mountain range of Tehran.

    Keywords: climate, energy, architecture, energy savin
  • Mehdi Mododi Arkhudi*, Sajad Ferdowsi Pages 239-258

    In recent decades, rural tourism as a complementary activity of agriculture and animal husbandry has always been a factor in improving the economic conditions of rural residents. Based on this research was conducted to identify factors affecting the empowerment of rural tourism destinations. Data collection was done by using two methods of archiving and scrolling through interviews and questionnaires. The statistical population of the research includes archival sources related to the subject matter of the research as well as 13 persons of experts and experienced individuals. Content analysis and thematic analysis were used to analyze the qualitative data; also, quantitative data were analyzed using the Logarithmic Fuzzy Preference Programming (LFPP) method. The results showed that the dimensions of empowerment of rural tourism destinations include three dimensions of environmental, human resources, and local community, so that dimension of human resources with a weight of 0.0994 is more weight than other dimensions. Also, the dimension of the local community and environmental dimension were also ranked second and third respectively with a weight of 0.0989 and 0.0973. Meanwhile, the component of "effectiveness" in the dimension of "human resources" with a weight of 0.261, the "economic" component in the "local community" with a weight of 0.259, and the "aesthetic" component in the field of "environmental" with a weight of 0.254, accounted for the most.

    Keywords: Tourism, Destination, Village, Lorestan
  • Elaheh Ghasemi Karakani*, Ebrahim Fattahi, Loabat Salehi Pak, Hooshang Ghaemi Pages 259-275

    During the rainfall, the intensity of precipitation varies. Changes in the amount of precipitation during an event of rainfall are effective in the resulting of flood and its intensity. Knowledge of how rainfall changes over time during rainfall is determined by temporal distribution pattern of rainfall. For this purpose, availability of short-term time scales rainfalls data are important that obtained by rain gauge stations. However, the low density of the rain gauge network and the lack of sufficient data from the time pattern of rainfall have always been a problem in determining storm patterns for executive plans. Therefore, the simulation of WRF numerical weather models can be used. The WRF model is one of the most responsive models for predicting precipitation, temperature and atmospheric elements that used in this study. In this paper, three great storm events on 15 December 2003, 24 - 26 December 2006 and 6-7 March 2007 have been selected in the Parsian dam basin and surrounding areas in south west of Iran. The result of WRF numerical weather prediction model for these great storms compared with data loggers. It showed that the WRF model was able to performance the heavy rainfall and simulates the rainfall pattern in these dates.

    Keywords: Short-term time scales, Rainfall, WRF, Parsian dam basin
  • Asghar Tahmasebi*, Farzaneh Fakhrabadipur Pages 277-297

    In recent years, enhancing social capital and participation of rural communities are taken in consireation in many rural development programs in Iran. The purpose of this study was to investigate the effect of microcredit fund created in the Carbon Sequestration Project on the promotion of social capital of the community member in the Hosseinan village in Damghan. To this end, the level of participation and social interaction of the members of four rural development groups before and after the project implementation was analyzed using social network analysis method. The required data were collected through participatory workshop from whole network members of 38 people in 4 randomly selected groups. Bootstrap test was used to compare the density and centrality of the network before and after  the project implementation. The results show statistically significant (P<05) increase in density and centralization of the collaboration network after the project implementation. The project also succeeded in attracting the participation of people with different levels of education, and there was no significant difference in the degree centrality people with different educational groups. Similarly, the project has had a significant impact on the creation of coherence between the development groups of the village of Hosseinan.

    Keywords: microcredit fund, social capital, rural development
  • Mohsen Abdehkolahchi, Abdehkolahchi Ghalehnoee* Pages 299-322

    Urban land use change is one of the key issues in urban planning that has been addressed by researchers in many different aspects, especially from the perspective of space. But the point that has been overlooked in various studies is that the analysis of different aspects of land use change is not limited to classical and spatial factors, and because of the various interest of land use change, many stakeholders aim to derive interest from this process in urban land developments. Accordingly, this paper aims to apply the communicative planning framework in identifying and explaining the factors affecting the distribution of land use change interests, because communicative planning as one of the major urban planning theories has focused on proper distribution of interests among stakeholders. In this study, after formulating the study results from theoretical studies, using a quantitative approach and exploratory factor analysis technique, the factors affecting the distribution of land use change interests have been identified and explained based on Approvals of the Commission Article 5 of the Ahvaz City (as one of the official references to land use change in the urban planning system). The results show that 9 factors with cumulative variance of 70/851% provide a proper explanation of user change interests distribution, among which "mediation legitimacy of planners and decision makers" has the most effect. Of course, the quality of these factors with 42.31% of the land quality shows the distribution of land use interests among the stakeholders was not very appropriate, which can lead to interest conflicts, especially between groups with economical-political interests and the public interest, and thus cause social instability in Ahvaz city.

    Keywords: Land Use Change, Interests Distribution, Exploratory Factor Analysis, Ahwaz City
  • Mohammad Soleimani, Ahmad Zanganeh*, Taher Parizadi, Gholamhosein Jahandar Pages 323-342

    Urban highways, as one of the most important sectors of transportation, have always been one of the most challenging, both in terms of budget consumption and its spatial, social, economic and environmental impacts on the city. It has been urban elements. To this end, this study analyzes the impacts of inter-city highways, examines the theories of how to deal with this spatial element, as well as the factors involved. The type of research is applied-theoretical and the method is documentary-analytical. The sources of information used in this research are all documents, documents, books, articles, plans, and scientific research on urban highways. The results indicate that there are favorable and disagreeable views and views on the creation of inter-city highways. Modernist thinkers and urban engineers, advocates of urban highways, and later urban planners and geographers, are opposed to one-dimensional attention to these highways and inner-city development relying on highways. The results also showed that the inter-city highways had social, economic, physical and environmental impacts and, depending on the location conditions and the socio-economic characteristics of the location, these impacts were positive and negative in space. It looks around.

    Keywords: Urban highways, Spatial impacts, Spatial separation, City shape
  • Fazel Amiri*, Firooz Babaei, Tayebeh Tabatabaie Pages 343-362

    Given the potential negative environmental impacts linked with wild landfills in the central part of the Kangan Region, there is a significant need to accelerate the development of controlled inter-municipal landfills. The study area with daily production of 92 tons of waste, due to lack of recycling equipment and incorrect locating landfill is faced with numerous environmental, health and social problems in open sites and unsafe. This study is aimed at identifying suitable sites for solid waste disposal by considering all essential factors and rating criteria by integrating Fuzzy-AHP and GIS with multi-criteria decision analysis (MCDA) in Kangan county. Standards for siting a landfill formulated by the Environmental Protection Agency (EPA) were employed in this study. The criteria that are considered herein are land use, slope, elevation, distance to drainage, groundwater and dams, distance to faults, soil, geology, distance to the residence and road, industrial and infrastructure accessibility. These criteria were assigned fuzzy membership classes based on their importance in siting a landfill. The fuzzy members of all criteria were overlaid to generate the final landfill site suitability map which was classified into five: not suitable (53.3%), less suitable (39.1%), moderately suitable (5.4%), suitable (1.4%) and highly suitable (0.6%). The Analytical Hierarchy Process (AHP) technique was employed in the selection of the landfill site with reverence to multiple criteria and the fuzzy membership classes in accordance with the standards of the EPA. The results of this research in the management of the urban environment and also in the plans of the optimal disposal of urban solid of this area will be useful.

    Keywords: Landfills, Geographic information systems (GIS), Multiple criteria decision analysis (MCDA), Fuzzy analytic hierarchy process (FAHP)
  • Nasim Majidizanjani, Mostafa Mokhtabad Emraei*, Iraj Etessm Pages 363-379

    Since geographical space is a subjective space, due to the difference in the spatial cognation of different people, its perception can be changed from person to person. This cognation depends on the person's experiences of the environment and can be taught. On the other hand, the best age for this training is childhood. But this issue has received less attention. Therefore, the aim of this study was to determine the effect of architectural experiences from the environment on the spatial cognation of students in Tehran. This research was conducted by quasi-experimental method. This was done by measuring the students' perspective perception and wayfinding ability before and after the architectural experiences of the environment. In this regard, pre-test and post-test were used together with the control group. The model used in this study was one-way analysis of covariance (ANOVA). The tests included measuring spatial cognation by perspective perspective drawing by sketching the landscape mental image and wayfinding tasks. For validity measurement, face validity was used and for reliability measurement, Cronbach's alpha was used, which is higher than 0.70 for spatial cognation and its dimensions. Significance in the effectiveness of architectural experiences of the environment in understanding the perspective and the wayfinding ability that are part of spatial knowledge, showed the development of students' cognation of geographical space.

    Keywords: Geographical space, Environment, Spatial cognation, Perspective, Wayfinding
  • Mehrdad Mohamadpour Shatery, Hoshang Taghizadeh*, Sahar Khoshfetrat Pages 381-401

    Poverty is a social, economic, cultural and political reality that has long been one of the greatest human problems. The diversity of problems, needs and problems of the deprived and low-income groups of the society and the multiplicity of poverty indicators on the one hand, and on the other hand the lack of financial resources and credits to solve the poverty indicators, organizations in charge of poor affairs, including Imam Khomeini Relief Committee Has faced serious challenges in the optimal allocation of resources. Therefore, the aim of the present study is to classify the clients of Tabriz Relief Committee from the perspective of livelihood poverty indicators, ranking these clusters in terms of cost and finally allocating productive and optimal resources for each cluster. In this way, with the least resources, a wide range of the needy benefit from these resources. To do this, with cluster analysis of data extracted from the system, 700 clients of Tabriz Relief Committee have been clustered from the perspective of livelihood poverty indicators and K-mean method. The results of this study were a cluster structure consisting of 10 clusters, which according to the characteristics of the clusters, titles for the clusters were considered. Finally, in order to rank the clusters, a multi-characteristic SAW decision-making method has been used. The research findings show the difference between the effectiveness of allocation in clustering method compared to other traditional methods.

    Keywords: Poverty, Cluster Analysis, Saw Method, Imam Khomeini Relief Committee
  • Shahla Qasemi, Reza Borna*, Faredeh Asadian Pages 403-424

     In the history of humanity, human always has suffered all difficulties with effort to reach to comfort and well-being until the human provides a way to achieve the comfort. In the viewpoint of climate four elements have significant role in formation of human comfort and discomfort conditions that according to the climatic conditions in different areas, the type and effect of these elements on individuals are also different. The aim of this research is to determine the areas of climatic comfort. For this purpose, temperature, precipitation and humidity data were derived from database of Esfazari for Khuzestan province during statistical period 1965 to 2014. In this process, at first discomfort climate has been defined using temperature, precipitation and humidity based on distribution probability conditional. This research is to determine the areas of climatic comfort in Khuzestan province using multivariate analysis (Cluster analysis and Discriminant analysis) and spatial autocorrelation pattern (Hot Spot index and Moran index) with emphasis on architecture. The results showed that the areas with climatic comfort are included in north and east parts of Khuzestan province. However, the areas of climatic comfort by spatial method have been limited somewhat. Results further indicated that the areas of climatic comfort have decreased significantly towards recent periods especially in cluster analysis and discriminant analysis that a trend of reduction has been remarkable in cluster analysis (from 23.60% in the first period to 17.60% in the fifth period) and discriminant analysis (from 26.97% in the first period to 14.98% in the fifth period).

    Keywords: climatic comfort area, cluster analysis, discriminant analysis, Hot Spot, Moran indices, Khuzestan
  • Hooshmand Ataei*, Mahsa Ravarian, Seyed Alireza Tashakori Hashemi Pages 425-438

    So far, several models have been proposed for estimating different climate parameters, but due to the lack of valid and long-term data in some meteorological stations, some models have been difficult to use. The SIMETAV V.1.0 model has been developed in cooperation with the University of California Davis and the Water Resources Authority of California in 2005. The SIMETAW model is a new and innovative tool for the estimation of applied water evapotranspiration (ETAW). SIMETAW simulation model is presented to estimate potential evapotranspiration and also estimate the net amount of water required for irrigation (ETaw). In addition, using this model, you can simulate daily meteorological data from meteorological data. The simulation of daily weather information where there are only monthly averages is a great tool for filling out lost data. In this research, Simetaw simulation model predicts different climate parameters such as solar radiation, minimum and maximum temperature, wind speed, dew point, precipitation and evapotranspiration potential in four different semi-arid climate zones (Mashhad). Dry (Bandar Abbas), moderate and humid (Ramsar) and Mediterranean (Sanandaj) during the years (1967-2017). The results of these studies showed that SIMETAW model has high ability to simulate climate variables and has the highest model accuracy in precipitation simulation (R2 = 0.998) and maximum temperature (R2 = 0.997) for semi-arid climate (Mashhad) , Dew point (R2 = 0.998) for temperate and humid climate (Ramsar), for radiation (R2 = 0.998) and wind speed (R2 = 0.9) for Mediterranean climate (Sanandaj) and minimum temperature (R2 = 0.998) for warm and dry climates (Bandar Abbas).According to the sensitivity analysis of SIMETAW model, the input parameters of the model are respectively their effect on potential evapotranspiration from maximum temperature, precipitation, dew point temperature and minimum temperature, solar radiation and wind speed.

    Keywords: SIMETAW model, evapotranspiration, simulation, climate, daily data
  • Tara Heidari Orojloo, Afshin Ghorbani Param*, Faramarz Hasanpour Pages 439-457

    rchitecture is always influenced by various indicators, the most important of which are climatic and physical-spatial indicators. These indicators are well observed in traditional homes and have played an important role in the use of clean energy. In this study, the aim is to study the climatic and spatial indicators of traditional architecture of Shiraz houses in order to provide a suitable model for housing design in order to use clean energy. The research method is descriptive-analytical and based on data collection through a questionnaire. The validity of the instrument was confirmed by elite and the reliability was confirmed by Cronbach's alpha above 0.70. The statistical population of the research consists of 27089 experts, specialists and people familiar with the architecture of the building and a member of the Engineering System Organization of Fars Province. The number of samples according to Morgan table is 384 people. The result of one-sample t-test showed that all studied climatic and spatial variables including green space, proportions and composition of architectural elements, materials, sustainable architectural design of spaces, building orientation, organizing spaces, water use, maximum use of wind , The use of light and providing coolness with shade at a level less than 0.05 were significant and in terms of the statistical population, were in a good condition. Among the spatial and climatic variables of architecture, the most impact was related to the orientation variable with a value of 4.03 and then green space with an average of 3.85. The regression result showed that the most effective variables in the design of modern houses are related to the variable of proportions and composition of architectural elements with a value of 0.151 units, ie 15%.

    Keywords: Climatic, spatial indicators, traditional architecture, housing design, clean energy, Shiraz city
  • Jalal Haghighi, Saideh Zahra Sadat Zarabadi*, Mostafa Behzadfar, Mojtaba Rafiyan Pages 459-477

    Evaluation is one of the most important necessities in the process of urban regeneration, which leads to the optimal decision to solve the problem of urban inefficiency. Evaluating decisions in the urban regeneration process, given its complexity, ambiguity and uncertainty, is a critical issue that requires identifying the criteria that affect its realization and using fuzzy decision-making methods. The purpose of this study is to introduce a fuzzy Delphi method based on qualitative reasoning to identify and localize the criteria affecting urban regeneration. The research method is a combination of quantitative and qualitative methods. The present study is applied in terms of developmental goal and descriptive-analytical in terms of researcher action. The content analysis method was used to develop the conceptual model of the research and the fuzzy inference system (FIS) and Matlab and SPSS software were used to analyze the components and criteria of urban regeneration. To obtain the required data for the research, open and closed questionnaires were distributed among experts and the expert group. Then, the obtained data were entered into the fuzzy inference system and their output was considered as research findings. According to the results of the study, 18 criteria were identified to evaluate the regeneration policy. These criteria were reduced to 12 criteria in the final selection stage, which was done by Delphi interview method. The results show that the most important and insignificant components of urban regeneration in Qom are economic, functional, physical, managerial, social and environmental components, respectively. General Transportation and Access to Urban Management Safety and Health, Housing and Infrastructure.

    Keywords: Urban Regeneration, Fuzzy Inference System, Urban Inefficiency, Qom