فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال هفدهم شماره 3 (پیاپی 68، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سپیده رضوی، پروانه نظرعلی*، رستم علیزاده، نجمه رضایی نژاد صفحات 1-11
    سابقه و هدف

    افزایش سن یک عامل خطر اصلی در ایجاد بسیاری از بیماری ها، از جمله بیماری های متابولیک مرتبط با کبد است. هدف از این پژوهش بررسی اثر تمرین تناوبی همراه با مصرف بهارنارنج بر بیان  ژن های AMPK و PI3K  در کبد موش های صحرایی سالمند ماده بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، 30 سر موش صحرایی ماده سالمند (16-18 ماهه و وزن 270-320 گرم) در پنج گروه مساوی (1) کنترل (2) شم (نرمال سالین) (3) بهارنارنج (4) تمرین تناوبی هوازی (5) تمرین تناوبی هوازی- بهارنارنج قرار گرفتند. تمرینات تناوبی با شدت 85 درصد تا 110 درصد VO2max و سرعت 25-15 متر در دقیقه به مدت 8 هفته اجرا شد. عصاره بهارنارنج (mg/kg/day300) به صورت داخل صفاقی تزریق شد. بیان AMPK و PI3K بافت کبد به روش Real Time PCR اندازه گیری شد.

    یافته ها : 

    نتایج نشان داد بیان AMPK کبدی در گروه های بهارنارنج (014/0=P)، تمرین تناوبی هوازی (0001/0=P) و تمرین تناوبی هوازی - بهارنارنج (0001/0=P) نسبت به گروه کنترل بالاتر بود. همچنین بین بیان PI3K کبدی در گروه تمرین تناوبی هوازی - بهارنارنج نسبت به گروه های کنترل (001/0=P)، بهارنارنج (001/0=P) و تمرین تناوبی هوازی (013/0=P) بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین تناوبی و مصرف بهارنارنج به طور همزمان اثر مطلوبی بر بیان ژن های متابولیکی بافت کبد در شرایط سالمندی دارند؛ ولی با توجه به گستردگی مسیرهای متابولیکی پژوهش های بیشتری در ارتباط با اثر این دو مداخله نیاز است.

    کلیدواژگان: سالمندی، تمرین تناوبی شدید، بهارنارنج، کبد
  • زهرا عراقی هشجین، زهره اسکندری*، سید مسعود میرمعزی صفحات 13-24
    سابقه و هدف

    والیبال یکی از مشهورترین و محبوب ترین ورزش ها در جهان است که به آمادگی جسمانی و مهارتی بالایی احتیاج دارد. تغذیه عامل بسیار مهم در رسیدن به این هدف محسوب می شود. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تاثیر مصرف پنیر لور بر برخی شاخص های آمادگی جسمانی، و مهارتی دختران والیبالیست بود.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی است. 36 دختر نوجوان والیبالیست با دامنه سنی 13 تا 16 سال به طور تصادفی به دو گروه تمرینات تخصصی (18 نفر) و گروه تمرینات تخصصی همراه با مصرف پنیر لور (18 نفر) تقسیم شدند. تمرینات تخصصی سه روز در هفته، به مدت 90 دقیقه برای شش هفته انجام شد. پنیر لور فقط در روزهای تمرین در دو وعده، یک وعده همراه غذا (25 گرم) و یک وعده بلافاصله بعد از تمرین (25 گرم) مصرف شد. شاخص های آمادگی جسمانی و مهارتی قبل و انتهای مطالعه اندازه گیری شد. برای مقایسه تغییرات داده ها در دو گروه از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها : 

    نتایج نشان داد شش هفته مصرف پنیر لور به همراه تمرینات تخصصی والیبال در مقایسه با تمرینات تخصصی بر متغیرهای اوج توان، چابکی، قدرت اندام فوقانی، قدرت اندام تحتانی، ظرفیت هوازی، اسپک و آزمون عملکردی تاثیر مثبت داشته است. اما تفاوت معنی داری در متغیر سرعت و سرویس بین دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    پنیر لور می تواند به عنوان یک مکمل ارزان برای بهبود بیشتر شاخص های آمادگی جسمانی و مهارتی در رشته والیبال مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پنیر لور، شاخص های آمادگی جسمانی، شاخص های مهارتی، والیبال
  • مریم تات، حسن رضایی جمالویی*، مصطفی خانزاده، مجتبی انصاری شهیدی، مهدی طاهری صفحات 25-34
    سابقه و هدف

    پژوهش حاضر جهت ارایه مدل اطلاعاتی-انگیزشی-رفتاری بر اساس نقش تعدیل گر هوش هیجانی در بین زنان با شاخص توده بدنی بالای 25 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     روش پژوهش مقطعی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مراجعه کننده به مراکز رژیم درمانی، خانه سلامت و باشگاه ورزشی در سال 1399-1400شهر اصفهان بود که از میان آنان تعداد 444 نفر با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته اطلاعاتی-انگیزشی-رفتاری و پرسشنامه هوش هیجانی پترایدز (2009) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادله ساختاری و نرم افزار اموس (24V-) استفاده شد.

    یافته ها :

     میانگین و انحراف معیار سن 05/7 ± 99/36 و میانگین و انحراف معیار شاخص توده بدنی افراد شرکت کننده 99/4 ± 40/31 بود. نتایج حاکی از نقش تعدیل گر هوش هیجانی در مدل مذکور بود (68/3=X2/df، 980/0=GFI، 978/0=CFI، 078/0RMSEA= ،063/0SRMR=، 970/0NFI=، 938/0= TLIو 928/0=AGFI). در افراد با هوش هیجانی پایین، افزایش مهارت های مربوط به رفتار سلامت تنها تحت تاثیر انگیزش بود و در افراد با هوش هیجانی متوسط و بالا، افزایش مهارت های مربوط به رفتار سلامت تنها تحت تاثیر اطلاعات فرد در مورد رفتار سلامت بود و مابقی مسیرها معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    درمانگران در طراحی رژیم های غذایی و تغذیه می توانند با توجه به سطوح هوش هیجانی افراد برنامه ریزی داشته باشند.

    کلیدواژگان: مدل اطلاعات-انگیزش-مهارت رفتاری، رفتار سلامت، هوش هیجانی، چاقی، توده بدنی، زنان
  • سید رضا سیدطبایی، محمد حضوری، فاطمه حسن زاده، مصطفی واحدیان، پروین رحمتی نژاد* صفحات 35-44
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر بر اساس رویکرد زیستی-روانی-اجتماعی، تحقیقات مختلفی در زمینه الگوهای غذایی و سایر رفتارهای مرتبط با سلامتی در بیماران مبتلا به اختلالات روان پزشکی انجام شده است. با توجه به اهمیت بالای تغذیه در سلامت عمومی افراد، این مطالعه با هدف بررسی الگوهای غذایی غالب در بیماران مبتلا به اختلالات طیف دوقطبی صورت گرفت.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مقطعی و مورد-شاهدی تعداد 90 نفر از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان نکویی-هدایتی شهر قم با تشخیص اختلال دوقطبی و 90 نفر از افراد سالم به صورت دردسترس انتخاب شدند. هر دو گروه با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک و دموگرافیک مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها  از تحلیل عاملی و تی مستقل استفاده شد.

    یافته ها : 

    تحلیل عاملی سه الگوی غذایی غالب را مشخص نمود: 1) الگوی غذایی غربی  2) الگوی غذایی سالم  و 3) الگوی غذایی سنتی. همچنین نتایج نشان داد که افراد مبتلا به اختلالات طیف دوقطبی نسبت به گروه سالم، بیشتر از الگوهای غذایی غربی و سنتی پیروی می کنند (000/0= P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها، الگوهای غذایی سنتی و غربی، الگوهای غالب در میان بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی بود. از آنجایی که عادات غذایی ممکن است نقش عمده ای در مشکلات مربوط به سلامتی این بیماران داشته باشند، پیشنهاد می شود مطالعات طولی بیشتری در زمینه تعامل تغذیه- سلامتی در این بیماران صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات طیف دوقطبی، الگوی غذایی، مورد شاهدی، تحلیل عاملی
  • علیرضا صادقی ماهونک*، شیما کاوه صفحات 45-56
    سابقه و هدف

    پپتیدهای زیست فعال خواص بیولوژیکی متعددی (ضد فشار خون، ضداکسایشی و ضدسرطان) متاثر از ترکیب آمینواسیدی و وزن مولکولی دارند. هدف از این پژوهش تعیین ترکیب آمینو اسیدی پروتیین آبکافت شده دانه کدو و بررسی تاثیر وزن مولکولی بر مهار رادیکال ABTS، نیتریک اکسید و بازدارندگی آنزیم ACE اجزاء پروتیین آن بود.

    مواد و روش ها: 

    پروتیین آبکافت شده دانه کدو در شرایط بهینه بر مبنای پژوهش قبلی تهیه و پس از تعیین ترکیب آمینو اسیدی آن، تاثیر توزیع وزن مولکولی بر خصوصیات زیست فعالی (مهار رادیکال ABTS، نیتریک اکسید و بازدارندگی آنزیم ACE) فراکسیون های حاصل پس از جداسازی و خالص سازی توسط کرماتوگرافی طرد اندازه (SEC) و کروماتوگرافی مایع با فشار بالا- فاز معکوس (RP-HPLC) ارزیابی شد.

    یافته ها :

     نتایج SEC نشان دادند که عمده وزن مولکولی پپتیدها در محدوده 13-5/6 کیلودالتون بود. فراکسیون های شماره 63-37، 52-46 و 59-47، به ترتیب، بیشترین قابلیت بازدارندگی آنزیم ACE، مهار رادیکال نیتریک اکسید و ABTS داشتند. خالص سازی بیشتر فراکسیون ها توسط RP-HPC نشان داد که پپتیدهای آبگریزتر قابلیت بیشتری در مهار آنزیم ACE و رادیکال ABTS داشتند.

    نتیجه گیری

    اجزاء پپتیدی پروتیین آبکافت شده دانه کدو با خواص آنتی اکسیدانی و بازدارندگی ACE قابلیت کاربرد به عنوان نگهدارنده ی طبیعی در فرمولاسیون مواد غذایی، تولید محصولات فراسودمند و همچنین داروی کنترل فشار خون را دارند.

    کلیدواژگان: پپتیدهای زیست فعال، کروماتوگرافی، فشار خون، آنتی اکسیدان، دانه کدو
  • سمیه خاوری، محمدعلی نجفی*، محمدامین میری، محمود توکلی، طیبه حدادی صفحات 57-66
    سابقه و هدف

    غذاهای تخمیری سابقه طولانی در تامین غذای انسان دارند. کشک زرد فرآورده تخمیری است که برپایه غلات و ماست تهیه می شود. بهبود خواص تغذیه ای مواد غذایی همواره مورد توجه بوده است. هدف از این تحقیق ارزیابی اثر جایگزینی سبوس گندم فرآیند نشده و هیدروترمال بر بهبود خواص تغذیه ای و حسی کشک زرد است.

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش، اثر نوع سبوس گندم (در سطوح فرآیند نشده و هیدروترمال) و سطح جایگزینی (در سطوح: 0، 10، 20، 30 و 40 درصد) بر مقادیر pH، اسیدیته، پروتیین، پروتیین قابل هضم، اسید فیتیک، روی، قابلیت دسترسی روی، فنل کل، خاصیت آنتی اکسیدانی (DPPH)، و پذیرش کلی کشک زرد بررسی شد.

    یافته ها :

     تمامی صفات اندازه گیری شده تحت تاثیر نوع و سطح جایگزینی سبوس قرار داشتند (05/0<p)  افزودن سبوس گندم در مقایسه با نمونه کنترل باعث افزایش مقادیر فیبر کل و بهبود قابلیت جذب روی در تمامی سطوح جایگزینی گردید (05/0<p). جایگزینی سبوس فرآیند نشده روند افزایشی و هیدروترمال روند کاهشی بر مقدار پروتیین داشتند (05/0<p). افزودن سبوس هیدروترمال موجب بهبود قابلیت هضم پروتیین گردید (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به شاخص های مقدار پروتیین، قابلیت هضم پروتیین، قابلیت جذب روی، مقدار فیبرکل و پذیرش کلی تیمار سطح جایگزینی 10 درصد سبوس هیدروترمال در فرمولاسیون کشک زرد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فیبر، قابلیت هضم پروتئین، کشک زرد
  • رقیه نصیرزاده دیزجی، لیلا روفه گری نژاد*، مهناز طبیبی آذر، آیناز علیزاده صفحات 67-76
    سابقه و هدف

    در سال‏های اخیر، مطالعاتی در زمینه کاربرد اولیوژل‏های بر پایه وکس‏های کاندلیلا، زنبور عسل و سبوس برنج ‏ به عنوان جایگزینی برای شورتنینگ‏ها برای تولید کیک انجام شده است. هدف از مطالعه‏ی حاضر، استفاده از وکس استخراج شده از بره موم برای ساختار دهی روغن سویا و کاربرد اولیوژل تولیدی به عنوان جایگزین شورتنینگ در کیک می‏باشد.

    مواد و روش ها: 

    اولیوژل سویا بر پایه بره موم با غلظت های 2 و 4 درصد تهیه شد، غلظت بهینه بر مبنای آزمون های انجام گرفته (درصد به دام اندازی روغن، رنگ و پراکسید) تعیین گردید. اولیوژل تهیه شده با غلظت بهینه در سطوح 20، 40 و 50 درصد جایگزین شورتنینگ در تهیه کیک شد و آزمون های اندازه‏گیری بافت، عدد پراکسید، آزمون حسی و رنگ کیک بر روی نمونه های کیک انجام گرفت.

    یافته ها : 

    نتایج حاصل از آنالیز نمونه های اولیوژل نشان داد که اولیوژل 4% نسبت به اولیوژل 2% ظرفیت نگهداری روغن بهتری داشته و عدد پراکسید آن در طول زمان افزایش کمتری داشت. بنابراین از بین این دو نسبت اولیوژل 4% به عنوان نمونه بهینه انتخاب شد و در فرمولاسیون کیک مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از اولیوژل در فرمولاسیون کیک تاثیر معنی داری در پایدارای اکسیداتیو، رنگ، بافت و اندیس تقارن نمونه های کیک داشت. بیشترین میزان مقبولیت به ترتیب مربوط به نمونه های حاوی 40 و 20 درصد اولیوژل بود.

    نتیجه گیری

    استفاده از اولیوژل بر پایه بره موم تاثیر منفی قابل ملاحظه‏ای بر ویژگی های کیفی و حسی کیک نداشت. بنابراین با توجه به در درسترس بودن بره موم و سهل بودن استحصال موم آن استفاده از اولیوژل بر پایه بره موم در فرمولاسیون کیک قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: اسید چرب ترانس، اولئوژل، بره موم، کیک، جایگزین شورتنینگ
  • شهرزاد اوصیاء، مریم میزانی*، عزیزالله زرگران صفحات 77-86
    سابقه و هدف

    دونالیلا سالینا یک جلبک سبز تک یاخته ای، متحرک و فاقد دیواره سلولی است. یکی از ویژگی های منحصر به فرد این جلبک، توانایی تولید و تجمع مقادیر زیاد بتاکاروتن است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و  بهبود  میزان تولید کاروتنویید، پروتیین و ترکیبات آنتی اکسیدانی ریز جلبلک دونالیلا سالینا انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    در پژوهش حاضر ریز جلبک دونالیلا سالینا در محیط کشت بهبود یافته ی جانسون تحت سه استرس شوری 5/0، 5/1 و 5/2 molar و سه شدت نور صفر، 250 و 500 µmol/m2 در ثانیه کشت داده شده و تاثیر پارامترهای فوق مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها :

     نتایج نشان داد که افزایش سطح شوری تا میزان 5/1 molar تاثیر مثبت بر رشد داشته و شوری بالاتر موجب کاهش رشد می شود. بالاترین میزان رشد جلبک دونالیلا در شوری 5/1 mol و میزان نور µmol/m2500 بوده که این میزان برابر cell/ml1/36  است و حداکثر میزان کارتنویید برابر mg/ml9/24 تولید شد. علاوه بر این بالاترین میزان محتوای کلروفیل در شوری 5/0 مولار، محتوای آنتی اکسیدان و پروتیین در شوری 5/1 مولار  به ترتیب mg/g 5/11 ، 3/25 درصد، 9/62 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی تاثیر پارامتر نور بر میزان رشد و مواد موثره ی موجود در دونالیلا بیشتر از پارامتر شوری بوده و کشت در نور با لوکس 500 می تواند در کنار رشد خوب جلبک، محتوای بتاکاروتن، کلروفیل، پروتیین و آنتی اکسیدان آن را افزایش دهد. شوری 5/1 molar به عنوان بهینه ی شوری محیط کشت پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: ریزجلبک، کلروفیل، پروتئین، آنتی اکسیدان، رئولوژی
  • الهام بیات، مریم مصلحی شاد*، مسعود هماپور صفحات 87-98
    سابقه و هدف

    چربی بالای خامه قنادی و مضرات تغذیه ای آن زمینه تحقیقاتی زیادی را فراهم کرده است. این تحقیق با هدف کاهش چربی خامه قنادی با استفاده از صمغ های دانه چیا و مرو انجام شد.

    مواد و روش ها:

     پس از استخراج صمغ از دانه ها، تیمارها در هشت گروه T1 (خامه 20 درصد چربی)، T2 (خامه 20 درصد چربی+ 3/0 درصد صمغ چیا)، T3 (خامه 20 درصد چربی+ 3/0درصد صمغ مرو)، T4 (خامه 20درصد چربی+ 15/0 درصد صمغ چیا +15/0درصد صمغ مرو)، T5 (خامه 30درصد چربی)، T6 (خامه 30درصد چربی+3/0درصد صمغ چیا)، T7 (خامه 30درصد چربی+3/0درصد صمغ مرو) و T8 (خامه 30درصد چربی+ 15/0درصد صمغ چیا + 15/0درصد صمغ مرو) تهیه شدند. خواص فیزیکی-شیمیایی (اسیدیته، pH، ویسکوزیته، رطوبت، افزایش حجم و میزان آب اندازی) و حسی (طعم، رنگ، پذیرش کلی) هر یک از تیمارها در روزهای 1، 5 و 10 مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها :

     استفاده از صمغ ها تاثیری بر میزان اسیدیته و pH تیمارها نداشت، درحالی که روند کاهشی در میزان رطوبت و آب اندازی، روند افزایشی در میزان ویسکوزیته و افزایش حجم (Overrun) محصول نهایی مشاهده شد که در تیمارهای حاوی صمغ دانه چیا به تنهایی و به دنبال آن در ترکیب با صمغ مرو مشهودتر بودند. تاثیر معنی دار استفاده از صمغ را در خامه قنادی در آزمون رنگ و پذیرش کلی گزارش شد. بیشترین امتیاز متعلق به تیمار T4 بود که با توجه به شاخص های فیزیکی-شیمیایی به عنوان تیمار برتر معرفی گردید.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد دو صمغ دانه چیا و مرو می توانند بطور موثر برای تولید خامه قنادی با چربی کاهش یافته استفاده شوند. تیمار T4 (خامه قنادی 20 درصد چربی + 5/1 درصد صمغ دانه مرو + 15/0 درصد صمغ دانه چیا) برترین تیمار معرفی می شود.

    کلیدواژگان: کم چرب، خامه قنادی، صمغ مرو، صمغ چیا
  • مرتضی فتحی، حسین رستمی، محمد صمدی* صفحات 99-108
    سابقه و هدف

    آنتی بیوتیک ها ترکیبات شیمیایی هستند که امروزه به طور گسترده ای برای درمان بیماری ها در حیوانات در سراسر جهان استفاده می شوند. عدم رعایت زمان منع مصرف و نیز مصرف بیش از میزان توصیه شده، سبب وجود باقیمانده آنتی بیوتیک در مواد غذایی مانند تخم مرغ می شود که می تواند اثرات نامطلوبی بر روی سلامت مصرف کننده داشته باشد. هدف از این پژوهش توسعه روشی مناسب جهت اندازه گیری آنتی بیوتیکها در تخم مرغ بود.

    مواد و روش ها:

     در این کار پژوهشی یک روش کارآمد تحت عنوان استخراج مایع-مایع هموژن تلفیق شده با میکرواستخراج مایع-مایع پخشی مبتنی بر حلال اتکتیک عمیق به منظور استخراج پنی سیلین جی، اکسی تتراسایکلین، کلرامفنیکل و داکسی سایکلین از نمونه های تخم مرغ و سپس اندازه گیری آن ها با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا توسعه داده شد.

    یافته ها : 

    تحت شرایط بهینه استخراج، راندمان های استخراج آنالیت ها در محدوده 59 تا 75% بودند. حد تشخیص های این روش برای آنالیت ها در محدوده 4/4-7/3 نانوگرم بر گرم بود. از مزیت دیگر روش پیشنهادی می توان به مصرف کم حلال های آلی اشاره کرد. نتایج بدست آمده نشان دادند که 58/28 درصد از نمونه های تخم مرغ بررسی شده حداقل به یکی از آنتی بیوتیک های مورد مطالعه آلوده بودند.

    نتیجه گیری

    روش توسعه داده شده به خوبی قابلیت اندازه گیری آنتی بیوتیک های مذکور در تخم مرغ را دارا می باشد و بنابراین می توان این روش را  با هدف افزایش ایمنی غذایی در صنایع  مختلفی از جمله غذا و نیز طیور به کار گرفت.

    کلیدواژگان: باقیمانده آنتی بیوتیک، استخراج مایع-مایع هموژن، DLLME، حلال اتکتیک عمیق، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، تخم مرغ
  • سروش بهجتی حسینی، علی اکبر موسوی موحدی* صفحات 109-125

    کورکومین ماده موثره ریشه پودر شده گیاه زردچوبه (Curcuma longa)  از خانواده زنجبیل و عامل رنگ زرد آن است و خواص پیشگیری و درمانی معجزه آسای آن سال ها شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. از زمان شناسایی ساختار کورکومین با توجه به حلالیت و زیست ماندگاری اندک و فراهم زیستی متعددی برای جذب بیشتر آن توسط سلول های هدف، همواره مورد توجه محققان بوده است. در سال 2011 نویسنده مسیول این مقاله و همکاران با استفاده از میسل های بتا کازیین شیر شتر موفق شدند حلالیت کورکومین در حلال آبی را تا 2500 برابر افزایش داده و آن را به چاپ رسانند که تا به امروز این مقاله بیش از 300 بار مورد استناد بین المللی قرار گرفته است. این استناد ها از حامل های مختلف از قبیل پروتیین ها و چربی شیر، آلبومین سرم گاوی، پلی فنل ها، پلی استر ها و پلی ساکاریدها، ساختار های هیدروژل و نانوژل، پپتید های خود مونتاژ نانو ذرات و ناقل های پروتیینی گوناگون برای افزایش زیست ماندگاری کورکومین استفاده نموده اند. در این مقاله تلاش شده است تا به مرور فشرده گزیده ای از بهترین مقالات، بویژه در حوزه صنایع غذایی، که در نشریات سطح اول جهانی به چاپ رسیده و به مقاله مذکور ارجاع شده است و دستاورد های آن ها به آن پرداخته شود.

    کلیدواژگان: کورکومین، بتا کازئین شیر شتر، میسل، حلالیت، فراهمی زیستی
|
  • S .Razavi, P .Nazarali*, R .Alizadeh, N .Rezaeinezhad Pages 1-11
    Background and Objectives

    Aging is a major risk factor for several diseases, including liver-related metabolic disorders. The aim of this study was to assess effects of aerobic interval training with Citrus aurantium consumption on gene expression of AMPK and PI3K in liver tissues of elderly rats.

     Materials & Methods

    In this experimental study, 30 elderly female rats (16–18 months old) were divided to five equal groups of (1) control, (2) sham (normal saline), (3) Citrus aurantium, (4) aerobic interval training and (5) aerobic interval training and Citrus aurantium. Aerobic interval training was carried out for eight weeks with the intensity of 85–110% VO2max and speed of 25–15 m per min. Citrus aurantium extract (300 mg/kg/day) was injected to the animals intraperitoneally. Expression of AMPK and PI3K genes in liver tissues were assessed using real-time PCR. For data analysis, one-way analysis of variance followed by Bonferroni post-hoc test was used at p < 0.05.

    Results

    Results showed significant differences between the groups in expression of AMPK in liver tissues (F = 14.614, p = 0.0001); significant increases in Citrus aurantium group (p = 0.014), aerobic interval training group (p = 0.0001) and aerobic interval training and Citrus aurantium group (p = 0.0001) were seen, compared to the control group. Similarly, expressions of PI3K in liver tissues of different groups were significantly different with (F = 18.151, p = .0001). Specifically, significant increases were seen in the aerobic interval training and Citrus aurantium group, compared to the control group (p = 0.001), Citrus aurantium group (p =0.001) and aerobic interval training group (p = 0.013).

    Conclusion

    It seems that aerobic interval training with Citrus aurantium consumption could help improve gene expression of the metabolic markers in liver tissues during the elderly.

    Keywords: Aging, High-intensity interval training, Citrus aurantium, Liver
  • Z .Araghi Hashjin, Z. Eskandari*, M .Mirmoezzi Pages 13-24
    Background and Objectives

    Volleyball is one of the most famous and popular sports worldwide, which needs high physical fitness and skills. Nutrition is an important factor in achieving this goal. Therefore, the aim of the current study was to assess effects of lour cheese consumption on indicators of physical fitness and skills of volleyball girls.

     Materials & Methods

    This study was semi-experimental study. In total, 36 teenage girl volleyball players with age ranges of 13–16 years were randomly divided into two groups of specialized exercises (18 people) and specialized exercises with the consumption of lour cheese (18 people). Specialized exercises were carried out for 90 min a day, three days a week, for six weeks. Lour cheese was consumed only on training days in two servings, one serving with food (25 g) and one serving immediately after training (25 g). Physical fitness and skill indicators were assessed before and at the end of the study. Analysis of covariance test was used to compare data changes between the two groups.

    Results

    Results showed that consuming lour cheese for six weeks with specialized volleyball training included positive effects on the variables of peak power, agility, upper limb strength, lower limb strength, aerobic capacity, spike and functional tests, compared to that the specialized training alone did. However, no significant differences were observed in the variables of speed and service between the two groups.

    Conclusion

    Lour cheese can be used as a cheap supplement to further improve physical fitness and skill indicators in teenage girl volleyball players.

    Keywords: Lour cheese, Physical fitness indicators, Skill indicators, Volleyball
  • M .Tat, H. Rezayi Jamaloei*, M .Khanzade, M .Ansari Shahidi, M. Taheri Pages 25-34
    Background and Objectives

    The present study was carried out to present a structural information-motivational-behavioral model based on the moderating roles of emotional intelligence in women with body mass index above 25.

     Materials & Methods

    Method of this study included correlation. Statistical population of the study included women referring to diet centers, health centers and sports clubs, Isfahan, 2020-2021; from which, 444 participants were selected using multi-stage sampling method. Researcher-made information-motivational-behavioral questionnaire and Petrides (2009) emotional intelligence questionnaire were used to collect data. Pearson correlation coefficient and structural equation modeling and Amos Software (24V-) were used to analyze data.

    Results

    Mean and standard deviation of the participants’ age included 36.99 ±7.05 and mean and standard deviation of the participants’ body mass index included 31.40 ±4.99. Results showed roles of the emotional intelligence modulator in the model (X2 / df = 3.68, GFI = 0.980, CFI = 0.978, RMSEA = 0.078, SRMR = 0.063, NFI = 0.970, TLI = 0.938, AGFI = 0.928). In participants with low emotional intelligence, increases in skills linked to health behaviors were only affected by the motivation. In people with moderate and high emotional intelligence, increases in skills linked to health behaviors were only affected by the information on health behaviors and other pathways were not significant.

    Conclusion

    Therapists van carry out planning of diets and nutrition based on the levels of emotional intelligence of the individuals.

    Keywords: Model of information-motivation-behavioral skills, Health behaviors, Emotional intelligence, Obesity, Body mass index (BMI), Women
  • R .Seyyed Tabaei, M .Hozoori, F .Hasanzade, M .Vahedian, P. Rahmatinejad* Pages 35-44
    Background and Objectives

    Based on the bio-psycho-social approaches, various studies have recently been carried out on dietary patterns and other health-linked behaviors in patients with psychiatric disorders. The purpose of this study was to investigate dominant dietary patterns in patients with bipolar spectrum disorders due to the great importance of dietary patterns in general health of people.

     Materials & Methods

    In this cross-sectional and case-control study, 90 patients, who referred to Nekoei-Hedayati Hospital and diagnosed with bipolar spectrum disorders by psychiatrists, were participated as well as 90 healthy individuals as controls using convenience sampling. The two groups were studied using demographic and food frequency questionnaires. Data were analyzed using factor analysis and independent t-test.

    Results

    Factor analysis identified three dominant dietary patterns of 1) western dietary patterns, 2) healthy dietary patterns and 3) traditional dietary patterns. Results showed that people with bipolar disorders followed western and traditional dietary patterns, compared to the healthy group (p = 0/000).

    Conclusion

    Based on the findings, traditional and western dietary were dominant dietary patterns in patients with bipolar disorders. These eating habits might play important roles in health problems of these patients. Further longitudinal studies on the nutrition-health interactions within bipolar patients are suggested.

    Keywords: Bipolar spectrum disorders, Dietary patterns, Case-control study, Factor analysis
  • AR .Sadeghi Mahoonak*, Sh. Kaveh Pages 45-56
    Background and Objectives

    Bioactive peptides include several biological (anti-hypertensive, antioxidant and anti-cancer) characteristics affected by their amino acid composition and molecular weight. The aim of this study was to assess amino acid profile of the pumpkin seed protein hydrolysate and investigation of the effects of molecular weight on radical scavenging of ABTS, nitric oxide and ACE enzyme inhibition of the hydrolysate fragments.

     Materials & Methods

    Pumpkin seed protein hydrolysate was prepared under optimal conditions based on previous studies. Then, the hydrolysate amino acid profile was assessed and effects of the peptide molecular weight distribution on bioactive characteristics of the fractions were studied after separation and purification steps using size exclusion chromatography (SEC) and high-pressure reverse-phase liquid chromatography (RP-HPLC).

    Results

    Size exclusion chromatography results showed that the major molecular weight of peptides was in the range of 6.5–13 kDa. The fraction numbers of 47–63, 46–52 and 47–59 showed the highest inhibitory capacity of ACE enzyme, radical scavenging of nitric oxide and ABTS, respectively. Further purification of the fractions using RP-HPC demonstrated that further hydrophobic peptides were further capable of inhibiting ACE and ABTS radicals.

    Conclusion

    Peptide components of the pumpkin seed protein hydrolysate with antioxidant and ACE inhibitory characteristics can be used as a natural preservative in food formulations, functional products and blood pressure control drugs.

    Keywords: Bioactive peptides, Chromatography, Blood pressure, Antioxidant, Pumpkin seeds
  • S .Khavari, MA .Najafi*, MA .Miri, M .Tavakoli, T. Hadadi Pages 57-66
    Background and Objectives

    Fermented foods include a long history in human nutrition. Kashk-e-Zard is a fermented product based on cereals and yogurt. The aim of this study was to assess effects of replacing unprocessed and hydrothermal wheat bran on the improvement of nutritional and sensory characteristics of Kashk-e-Zard.

     Materials & Methods

    In this study, effects of wheat bran types (unprocessed and hydrothermal) and replacement levels (0, 10, 20, 30 and 40%) on pH, acidity, protein, digestible protein, phytic acid, zinc, zinc bioavailability, total phenol, antioxidant properties (DPPH) and overall acceptance of Kashk-e-Zard samples were assessed.

    Results

    All the highlighted parameters were affected by the types and levels of bran replacement (p < 0.05). Addition of wheat bran increased the total fiber and improved the absorption capacity of zinc at all replacement levels, compared to the control sample (p < 0.05). Increasing unprocessed bran replacement increased hydrothermal decreased the protein contents (p < 0.05). Furthermore, addition of hydrothermal bran improved protein digestibility (p <0.05).

    Conclusion

    Based on the indicators of protein content, protein digestibility, zinc bioavailability, fiber content and overall acceptance of the samples, substitution of hydrothermal wheat bran at the level of 10% is recommended to improve the nutritional Characteristics of Kashk-e-Zard.

    Keywords: Antioxidant, Fiber, Protein digestibility, Kashk-e-Zard
  • R .Nasirzadeh Dizaji, L .Rofehgarinezhad*, M .Tabibiazar, A .Alizadeh Pages 67-76
    Background and Objectives

    In recent years, studies have been carried on the use of oleogels based on candelilla, bee and rice bran waxes as alternatives to shortenings for the cake production. The objective of the present study was to use extracted wax from propolis for structuring soybean oil and the oleogel use as a shortening substitute in cakes.

     Materials & Methods

    Soy oleogels were prepared based on propolis with concentrations of 2 and 4%. The optimal concentration was assessed based on assessments (oil binding capacity, color and peroxide value). The optimized oleogels at 20, 40 and 50% levels replaced shortening in cake formulations. The texture profile, peroxide value, sensory parameters and color parameters in cake samples were investigated.

    Results

    Results of the analysis of oleogel samples showed that the oleogels with 4% of propolis wax included a higher oil binding capacity than that the oleogels with 2% of wax did and their peroxide value increased lesser over time. Therefore, oleogels with 4% of wax were selected as the optimal samples and used in the cake formulation. Results showed that the use of oleogels in cake formulation included significant effects on the oxidative stability, color, texture and symmetry index of the cake samples. The highest acceptance rates belonged to the samples containing 40 and 20% of oleogels, respectively.

    Conclusion

    Use of propolis wax-based oleogels did not include significant negative effects on the qualitative and sensory characteristics of the cakes. Therefore, use of propolis wax-based oleogels in cake formulations is recommended due to the availability of propolis and ease of wax extraction.

    Keywords: Trans fatty acid, Oleogel, Propolis Wax, cake, Shortening replacer
  • Sh. Osia, M .Mizani*, A .Zargaraan Pages 77-86
    Background and Objectives

    Dunaliella salina is a unicellular, mobile green alga, which lacks a rigid cell wall. One of the unique characteristics of Dunaliella salina is the ability to produce and accumulate high contents of beta-carotene. The aim of the present study was to assess and enhance carotenoid, protein and antioxidant compound production in Dunaliella salina cells.

     Materials & Methods

    In this study, Dunaliella salina microalga was cultured in modified Johnson culture media under three levels of saline stress (0.5, 1.5 and 2.5 mol) and three levels of light intensity (0,250 and 500 µmol/m2 s) and then effects of the these parameters were investigated.

    Results

    Results showed that increasing the level of saline stress up to 1.5 mol enhanced the cell growth; however, further increases led to decreases in the cell growth rate. The maximum growth rate of Dunaliella salina was achieved at 1.5 mol salinity and 500 µmol/m2 s light intensity, which was equal to 36.1 cell/ml and the highest content of carotenoids was 24.9 mg/ml. Furthermore, the highest contents of chlorophyll, antioxidants and proteins were 11.5 mg/g, 25.3% and 62.9%, respectively.

    Conclusion

    Light intensity included more effects on the growth rate and active ingredient content of Dunaliella salina than that it included on salinity. Cultivation under high light intensity (500 µmol/m2 s) increased beta-carotene, chlorophyll, protein and antioxidant contents as well as the high cell growth rate. Salinity of 1.5 mol was suggested as the optimum culture media salinity.

    Keywords: Microalgae, Dunaliella salina, Chlorophyll, Protein, Antioxidant, Rheology
  • E. Bayat, M .Moslehishad*, M. Homapour Pages 87-98
    Background and Objectives

    High-fat contents of whipped creams and their nutritional disadvantages have fascinated several studies. The aim of this study was aimed to decrease the fat content of whipped creams using two gums of chia and mero seeds.

     Materials & Methods

    After extracting gums from the seeds, treatments were carried out on eight groups of T1 (20% fat cream), T2% (20% fat cream and 0.3% chia gum), T3 (20% fat cream and 0.3% mero gum), T4 (cream 20% fat, 0.15% chia gum and 0.15% mero gum), T5 (cream 30% fat), T6 (30% fat cream and 0.3% chia gum), T7 ( 30% fat cream and 0.3% mero gum) and T8 (30% fat cream, 0.15% chia gum and 0.15% mero gum). Then, physicochemical (acidity, pH, viscosity, humidity and increases in volume and quantity of water) and sensory (overall acceptance) characteristics of the treatments were assessed on Days 1, 5 and 10.

    Results

    Use of gums did not affect acidity and pH of the treatments; however, decreases in moisture content and synergy and increases in viscosity and overrun in samples containing chia seed gum alone and chia seed gum with mero were reported. Use of gums in whipped creams included significant effects on color and sensory characteristics. Moreover, T4 treatment included high sensory scores, which was addressed as the best treatment based on the physicochemical indices.

    Conclusion

    The present study showed that chia and mero seed gums could be used effectively for the production of reduced-fat whipped creams. Treatment T4 (confectionery 20% fat cream, 1.5% maru seed gum and 0.15% chia seed gum) was the best treatment overall.

    Keywords: Low-fat, Whipped cream, Mero gum, Chia gum
  • M .Fathi, H .Ropstami, M. Samadi* Pages 99-108
    Background and Objectives

    Antibiotics are chemical compounds, which are extensively used in the treatment of diseases in animals worldwide. Ignorance or negligence of the withdrawal time and use of antibiotics more than that prescribed have resulted in the presence of antibiotic residues in food products such as eggs that can include adverse effects on the consumer health. The aim of this study was to develop an appropriate method to assess antibiotics in eggs.

     Materials & Methods

    In the present study, an efficient method called homogeneous liquid-liquid extraction in combination with deep eutectic solvent-based dispersive liquid–liquid microextraction was developed for the extraction of penicillin G, oxytetracycline, chloramphenicol and doxycycline from egg samples and then analyses were carried out using high performance liquid chromatography. To achieve high extraction recoveries, effects of various parameters including concentration and volume of the zinc acetate solution, salt quantity, type and volume of the extraction/dispersive solvent and vortexing time were investigated and optimized in HLLE step as well as type and volume of the extraction solvent, ionic strength and rate and time of the centrifuging procedure in DLLME step.

    Results

    Under the optimum extraction conditions, extraction recoveries were in the ranges of 59–75%. Detection limits of the method for analytes were in the range of 3.7–4.4 ng g–1.  Consumption of small volumes of the organic solvents has been addressed as another advantage of this method. Moreover, 35 egg samples were analyzed with the highlighted method and results indicated that 28.58% of the investigated egg samples were contaminated by at least one of the listed antibiotics.

    Conclusion

    The developed method is well capable of measuring the mentioned antibiotics in eggs, so this method can be used with the aim of increasing food safety in various industries, including poultry

    Keywords: Antibiotic residue, Homogenous liquid-liquid extraction, Dispersive liquid-liquid microextraction, Deep eutectic solvent, High-performance liquid chromatography, Eggs
  • S. Behjati Hosseini, AA .Moosavi-Movahedi* Pages 109-125

    Curcumin is an active ingredient in the powdered root of turmeric plants (Curcuma longa) from the ginger family and its yellow color and miraculous preventive and therapeutic characteristics have been used for many years. Identification of the structure of curcumin has always been interested by the scientists due to its low solubility, bioavailability and viability for its further uptake by the target cells. In 2011, the corresponding author of this study and his colleagues used camel milk beta-casein micelles to increase the solubility of curcumin in aqueous solvents by 2,500 times. Nowadays, the article has been cited more than 300 times internationally. These citations are linked to various carriers such as milk proteins and fats, bovine serum albumin, polyphenols, polyesters and polysaccharides, hydrogels, nanogels, nanoparticle self-assembled peptides and various protein transporters to enhance solubility and bioavailability of curcumin. In this study, these citations were reviewed and classified and their achievements were addressed.

    Keywords: Curcumin, Camel milk beta casein, Micelle, Solubility, Bioavailability