فهرست مطالب

فصلنامه مشرق موعود
پیاپی 62 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • نصرت الله آیتی صفحات 7-20

    در مصادر حدیثی شیعه و اهل سنت روایات فراوانی وجود دارد که از نژاد فارس به عظمت سخن گفته و از آنان تجلیل کرده است. در پاره ای از این روایات به نقش آخرالزمانی قوم فارس و تاثیراتی که این قوم مومن و مقاوم بر محیط پیرامونی خود بر جای می گذارد و نقشی که در حمایت از دین و آموزه های اصیل اسلامی ایفا می کند اشاره شده است. این روایات در کتاب های متعدد و در ابواب مختلف پراکنده است و بخشی از آن در منابع تفسیری و در مقام تفسیر آیاتی از کلام الله مجید است و بسیاری از مفسران متقدم و متاخر شیعه و سنی به استناد همین روایات پاره ای از آیات قرآن را ناظر به قوم فارس دانسته اند. روشن است که اگر بتوان این آیات و نیز روایات مربوط به آن را همراه با دیدگاه محدثان و مفسران در این باره جمع آوری و دسته بندی و تحلیل کرد ابعاد بیشتری از موضوع روشن خواهد و افق های تازه ای بر محققین گشوده خواهد. راقم این سطور در مقالات دیگری برخی از این آیاتی که به حسب تفسیر پیشوایان معصوم به نژاد فارس تفسیر شده است را بررسی کرده است. در نوشتار پیش رو به هشتاد و نهمین آیه از سوره مبارکه انعام که از همین دست آیات است، پرداخته خواهد شد. اولیک الذین آتیناهم الکتاب و الحکم و النبوه فإن یکفر بها هولاء فقد وکلنا بها قوما لیسوا بها بکافرین‏.

    کلیدواژگان: قوم فارس، ایرانیان، سوره انعام، آخرالزمان
  • علی عادل زاده*، محمدعلی صابری صفحات 23-54

    رساله رجعت منسوب به مفضل بن عمر یکی از مهم ترین متون روایی درباره غیبت و ظهور امام مهدی؟عج؟ است. این رساله در میان امامیان متقدم چندان شناخته شده نبوده و ظاهرا از قرن 8ق به سنت روایی امامیه راه یافته و از قرن11ق به شهرت رسیده و مورد استناد بسیاری از متاخران قرار گرفته است. این رساله اگرچه با روایات دیگر، اشتراکات زیادی دارد، در متن و سند آن، اشکالات تاریخی و اعتقادی متعددی دیده می شود. مقایسه این رساله با منابع نصیری و به ویژه آثار خصیبی، نشان دهنده وابستگی این رساله به مذهب نصیری است. بنابر شواهد موجود، مسیول تدوین این رساله، خصیبی بوده و در پردازش آن از منابع امامی پیشین به عنوان قالبی برای بیان آموزه های نصیری بهره برده است. در این مقاله از روش تحقیق کتابخانه ای و تحلیل متنی و سندی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: امام مهدی عج، رساله رجعت، مفضل بن عمر جعفی، الهدایه الکبری، حسین بن حمدان خصیبی، نصیریه
  • مسلم کامیاب*، محمدعلی محیطی اردکان صفحات 57-80

    بررسی جریان های انحرافی مهدویت از جمله پرسمان های اندیشه خیز در عرصه مطالعاتی مهدویت است. با وجود رویکرد فراگیر به مسیله انحرافات مهدویت کاوش ها پیرامون زمینه های گرایش به این جریانات اندک است. بررسی های این مقاله مقدمه ای است برای پاسخ به این پرسش که زمینه های معرفتی پذیرش ادعای مدعیان دروغین مهدویت در ایران معاصر چیست؟ شناخت این زمینه ها و تلاش برای رفع خلاهای موجود بسترساز از جمله ضرورت های پرداختن به این مقوله است. همچنین می توان از پیامدهای منفی بی شماراعتقادی مانند فرقه گرایی، هدردادن ظرفیت های جامعه شیعی و تخریب اندیشه نجات گرایانه مهدویت جلوگیری نمود. نوشتار پیش رو با روش توصیفی و تحلیلی با استنادبه منابع مکتوب منتشر شده و غیرمکتوب نظیر فایل های صوتی، تصویری و پرونده های قضایی در صدد بازنمود زمینه های معرفتی است. نتایج حاصل از تحلیل و ترکیب داده ها نشان می دهد «استناد به منابع ضعیف»، «سطحی نگری»، «اخباری گری افراطی»، «تطبیق گرایی» و «خرافه گرایی» در ایجاد بسترهای جذب به مدعیان تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: مهدویت، مدعیان دروغین، زمینه های معرفتی، ایران معاصر
  • سعید بخشی*، مصطفی ورمزیار صفحات 83-103

    از جمله مباحثی که در روایات مهدوی به صورت گسترده مطرح شده است، قضاوت بدون بینه و براساس واقع است. از ظاهر روایات استفاده می شود که این نوع از قضاوت با علم خدادادی و به صورت خارق العاده می باشد. براساس این پژوهش امام زمان؟عج؟ حداقل در برهه ای از حکومت خود از قضاوت داوودی بهره می برد و چنین قضاوتی نقش به سزایی در گسترش عدالت در جامعه پس از ظهور و کاهش جرم دارد و امام زمان؟عج؟ به سبب آن، مجرمان خاص و حرفه ای را محاکمه و مجازات می نماید که برای سایرین نیز بازدارنده خواهد بود. چنین قضاوتی به اقتضای ضرورت است، هرچند رویه عمومی دستگاه قضایی در حکومت آن حضرت، قضاوت براساس ظواهر و شواهد است. این تحقیق با روش جمع آوری کتابخانه ای و تحلیل داده ها، ابتدا به گزارش روایی این مسیله و اثبات صحت و سقم روایات پرداخته و پس از تحلیل و بیان کارکردها، شبهات این مسیله را پاسخ خواهد داد.

    کلیدواژگان: امام مهدی عج، حکومت مهدوی، قضاوت داوودی، علم قاضی، بینه، شواهد جرم
  • رویا جهاندوست، محسن احتشامی نیا*، مجید معارف صفحات 105-135

    حدیث غدیر یکی از معدود میراث های ماندگار پیامبر؟ص؟ است که هیچ گونه تردیدی در درستی و مضمون آن میان تمامی فرق مسلمان نیست. مرحوم طبرسی خطبه ای طولانی برای این رویداد تاریخی روایت کرده که در سایر منابع یافت نمی شود و سندی که به آن ارایه نموده خالی از ایراد و اشکال نیست. در این خطبه، حدود هجده جمله درباره مهدویت و امام زمان به چشم می خورد که نشان از اهمیت این حقیقت در پیشگاه پیامبر؟ص؟ دارد که آن را در مهم ترین رویداد تاریخ اسلام گنجانده است. با بررسی صورت گرفته تقریبا تمامی این جملات از معارف و حقایق روشن و جا افتاده در فرهنگ و میراث حدیثی اهل بیت است و هیچ یک از آنها با ابهام عقیدتی یا تردید در درستی روبرو نیست. بنابراین بخش مهدویت این خطبه، با توجه به قراین و شواهد موجود، ثابت و غیرقابل خدشه است و می تواند پشتوانه محکمی برای حجیت بخشی به خطبه غدیر باشد.

    کلیدواژگان: خطبه غدیر، احادیث مهدویت، اعتباربخشی، الاحتجاج، بررسی سندی و متنی
  • محمد شهبازیان صفحات 137-155

    مهدویت آموزه اصیلی است که پیشینه گزارش دهی از آن به دوران رسول خدا؟ص؟ بازمی گردد. این سخن به پشتوانه روایت هایی متعلق به صدر اسلام و گزارش های مندرج در کتاب هایی مانند کتاب سلیم بن قیس هلالی است. در این میان برخی از فقیهان امامی، نویسندگان اهل سنت و تعدادی از شرق پژوهان معاصر در اعتبار گزارش های سلیم بن قیس هلالی و اثبات مهدویت به واسطه آنها تردید نموده و نتایج تحقیق خود را «عدم وجود حقیقی سلیم بن قیس»، «جعل کتابی با نام وی توسط ابان بن ابی عیاش» و «غیرقابل اعتماد بودن نسخه های موجود» برشمرده اند. در این نگاشته نویسنده تلاش نموده تا با روش تحقیق آمیزه ای تلفیقی، روش داده پردازی توصیفی _ تحلیلی و بهره گیری از منابع کتابخانه ای شیعیان و اهل سنت، به بررسی شخصیت سلیم بن قیس و کتاب وی پرداخته و نتایج حاصله که شامل «اصالت شخصیتی با نام سلیم بن قیس»، «اصالت کتاب سلیم بن قیس» و «اعتبار گزارش های باقی مانده از وی درباره امام مهدی؟عج؟» است را ارایه نماید.

    کلیدواژگان: سلیم بن قیس، کتاب سلیم، متون، حقیقت، تحریف
  • امیرمحسن عرفان صفحات 157-181

    این نوشتار کوششی است در بازنمایی سنخ اندیشه ای جریان های فکری در تفسیر گفتمان انتظار. آنچه شایان توجه می باشد این است که جریان های فکری در رویکرد و تفسیر آموزه مهدویت و گفتمان انتظار، با وجود همانندی در برخی موارد، در ذات خود یکی نیستند، بلکه به لحاظ ماهوی و نیز لحاظ جانبی، طیفی از تفسیرهای متفاوت را تشکیل می دهند. این نوشتار، خواهد کوشید ضمن ارایه تنوعات تفسیری جریان های فکری در رویکرد به آموزه مهدویت چرایی ارایه تصویر متفاوت از آموزه مهدویت را نشان دهد. این مقاله، با روشی توصیفی و تحلیلی می کوشد تا با توجه به داده های لازم گفتمان انتظار را از دید جریان های فکری «تمدن گرایان مسلمان»، «تجددگرایان» و «شریعت گرایان سنتی» مورد بررسی قرار دهد. نتایج حاصل از تحلیل و ترکیب داده های جمع آوری شده نشان می دهد که آموزه مهدویت بسته به ملاحظاتی چند، از نگرگاه این جریان های فکری چه تمایزی دارد. بی گمان، موارد پیش رو، همه انواع موجود و صور محتمل در تمایزات اندیشه ای این جریان ها در تفسیر انتظار نیست؛ با مطالعه و تامل بیشتر در این موضوع، و با ملاحظات مختلف، می توان به داده های بیشتری دست یافت، یا فرض های قابل مطالعه زیادتری را در آن اندیشید.

    کلیدواژگان: آموزه مهدویت، انتظار، جریان های فکری، تمدن گرایان، تجددگرایان، شریعت گرایان
  • مصطفی ورمزیار صفحات 183-204

    آیه Gبقیهالله خیر لکم ان کنتم مومنینF به چندین گونه تفسیر شده است که سود شرعی و یا نعمت و روزی حلال، پیروی از دستورات و توصیه های خدا، بهره و ثواب الهی، رحمت و مراقبت خداوند، فطرت پاک و روح ایمان، و تقوای حاصل از عمل به دستورات الهی، روزی حلال در دنیا و ثواب در آخرت، احکام و فرایض الهی و هر موجود نافع الهی از جمله آنهاست؛ بنابر تفسیر آخر، انبیاء و اوصیاء الهی یکی از مصادیق بقیهالله خواهند بود، و ایمه؟عهم؟ نیز این وصف را درباره خود به ویژه در مورد امام زمان؟عج؟ به کار برده اند، این تحقیق با روش جمع آوری کتابخانه ای و تحلیل محتوا، در پی ارایه تحلیل درست برای تطبیق این آیه بر امام مهدی؟عج؟ است؛ به ویژه که در روایات بیان شده که در زمان ظهور، حضرت مهدی؟عج؟ با این لقب خوانده خواهد شد؛ آخرین هادی باقی مانده، مایه رحمت الهی، و منتظر الهی، سه تحلیلی است که در رابطه با کاربرد لقب بقیهالله درباره امام زمان؟عج؟ قابل ارایه است.

    کلیدواژگان: بقیهالله، مهدویت، القاب امام مهدی عج، امام زمان عج در قرآن
  • حبیب توحید صفحات 207-229

    یکی از معارف مشترک بین شیعه و اهل سنت اعتقاد به امام مهدی؟عج؟ است، با این تفاوت که غالب علمای اهل سنت قایلند در آخرالزمان متولد خواهد شد، اما شیعه قایل است متولد شده و فعلا غایب است و در آخرالزمان ظهور خواهد کرد، بنابراین سخن در این است که فارغ از روایت های خاص طرفین، از آیه های قرآن هم که مورد قبول طرفین است، می توان دلیلی بر وجود امام معصوم اقامه کرد؟ در صورت مثبت بودن جواب، در زمان حاضر هم امام معصومی وجود دارد؟ هدف این تحقیق این است که براساس آیه شریفه Gیا ایها الذین آمنوا اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم...F(نساء: 59) که در آن به صورت مطلق امر به اطاعت اولی الامر شده است و علمای شیعه به اتفاق ایمه معصومین؟عهم؟ را مصداق آن می دانند و مفسران اهل سنت در مصداق آن اختلاف نظر دارند، ثابت کند یکم این که: اولی الامر معصوم هستند؛ دوم این که: در هر زمانی فردی به عنوان ولی امر معصوم در خارج وجود دارد که اطاعت از او واجب است؛ سوم این که: اگر او را نمی یابیم، ناگزیر براساس اعتقاد شیعه باید غایب باشد و این غیبت مانع از اطاعت او نخواهد بود. در این نوشته جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای بوده و تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی اطراف سه مسیله انجام گردیده است: الف) اثبات عصمت اولی الامر؛ ب) اثبات وجود خارجی فردی از اولی الامر در هر زمان؛ ج) امکان اطاعت از ولی امر زمان حاضر حتی اگر او را نیابیم. بنابراین لزوم وجود ولی امر و امام معصوم در زمان حاضر و وجوب اطاعت از او از آیه شریفه اطاعت قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: اولی الامر، عصمت، اهل حل و عقد، امام معصوم، استمرار امامت، ولی غایب
  • محمدمهدی حائری پور*، اسدالله مصطفوی صفحات 231-243

    یکی از مفاهیم عمیق که درباره فهم حدیث اهل البیت: به کار رفته و نیاز به دقت و تامل دارد کلمه وعی است که در احادیث متعددی بر آن تاکید شده است. وعی حدیث به طور خلاصه به معنی دریافت کامل حدیث و به دور از ذهنیت ها و پیش داوری هاست تا راه برای رسیدن به مراد و مقصود معصوم باز گردد. در این تحقیق درباره لغت وعی و نیز موارد استعمال آن در قرآن و احادیث بحث شده تا از این رهگذر معنای مراد از آن در کلام اهل بیت: به دست آید.

    کلیدواژگان: وعی، سمع، حفظ، فهم، اهل بیت، حدیث
  • زهرا زمزم، عبدالمجید طالب تاش*، محمدحسین توانایی سره دینی صفحات 245-262

    یکی مباحث تفسیری شیعه و اهل سنت، پرداختن به مسیله مهدویت در تفسیر آیات قرآن است. به دلیل اهمیت روایات تفسیری در این مسیله، مقاله حاضر به روش توصیفی تحلیلی اقدام به پژوهش پیرامون شیوه های مختلف تبیین مسیله مهدویت در روایات تفسیری پرداخته است. پژوهش به دست داد که در مجموع روایات تفسیری از یازده شیوه برای طرح مسیله استفاده کرده است. بیان مصداق و تطبیق؛ اشاره به مصادیق مغفول؛ استفاده از بیان های قرآنی؛ استناد به آیه؛ استفاده های ضمنی و در ادامه آیه؛ استخدام الفاظ قرآن؛ ارتباط به اندک مناسبت؛ توضیح مفهوم دقیق آیه در قالب مهدویت؛ استفاده از ظرفیت تشابهی قیام و قیامت؛ استفاده از خواص سور؛ و اشاره به فراتاریخی بودن مهدویت شیوه هایی بود که برای بیان مسیله مهدویت در روایات تفسیری یافت شد.

    کلیدواژگان: مهدویت، روایات مهدوی، روایات تفسیری، تفاسیر شیعه و اهل سنت
  • مهدی خوشدونی صفحات 265-285

    تمدن نوین اسلامی و تمدن مهدوی دو مقوله مفهومی بوده که هر یک دارای مختصات و ویژگی های خاص خود از منظر متفکران این دو حوزه مفهومی می باشد، پژوهش پیش رو با هدف کشف رابطه و نسبت دقیق بین تمدن نوین اسلامی _ به عنوان فرایند اهداف انقلاب اسلامی _ با تمدن مهدوی اقدام نموده است، از این رو مسیله اصلی چیستی نسبت بین این دو مقوله می باشد، که با روش تطبیقی و بر اساس مقایسه شعارها و شاخص ها، دیدگاه امامین انقلاب(امام خمینی; و مقام معظم رهبری) و در نهایت با استفاده از داده های نقلی و احادیث مهدوی و عصر ظهور اقدام به کشف این رابطه نموده است، نتیجه آن که در میان فرضیه های نسبت سنجی بین این دو همچون؛ 1. تمایز مطلق 2. تمایز ماهیت شناختی 3. همسانی مطلق 4. همسانی غایت شناختی جز در مورد اول _ عدم ارتباط_ امکان جمع بین سایر فرضیه ها بر محور رابطه طولی و امتدادی که همان همسانی غایت شناختی است وجود دارد.

    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، تمدن مهدوی، انقلاب اسلامی، امامین انقلاب(امام خمینی و امام خامنه ای)، احادیث مهدوی و عصر ظهور
|
  • Nusratullah Ayati Pages 7-20

    In the eighty-ninth verse of Surah An'am, God gives such consolation and encouragement to the Holy Prophet, who was saddened by the disobedience and disbelief of his people, that you should not be saddened by the disbelief of the polytheists. Because if they disbelieve in the Book, Wisdom and Prophethood, we will appoint a people who will protect it and protect its rights, and observe what is good for it, and will not disbelieve in it. There are different narrations and different interpretive views on who is meant by the mentioned people. According to some narrations, the meaning of the people in question is from Persia, and this is a view that has probably been put forward by some commentators. In the present article, an attempt has been made to explain this view as a significant possibility.

    Keywords: Imam Mahdi (AS), Iran in the End Times, Salman tribe, Surah An'am
  • Ali Adelzadeh *, Mohammad Ali Saberi Pages 23-54

    The treatise of Raj’at attributed to Mufaddal ibn Umar is one of the most important Hadiths about the absence and reappearance of Imam Mahdi (as). This treatise was not very well known among the early Imamis and apparently entered to Imami Hadith from the 8th century AH and became famous from the 11th century AH and has been accepted by many late Authors. Although this treatise has some similarities with other Hadiths, there are many historical and doctrinal flaws in its text and Isnad. A comparison of this treatise with Nusayri sources, especially Khasibi's works, shows the dependence of this treatise on the Nusayri religion. According to the available pieces of evidence, Khasibi was responsible for compiling this treatise and in processing it he used former Imami sources as a template for expressing Nusayri teachings. In this article, library research method and textual and Isnad analysis have been used.

    Keywords: Imam Mahdi (AS), treatise of Raj’at, Mufaddal Ibn Umar, Jo'fi, Al-Hidaya Al-Kubra, Hussein Ibn Hamdan Khasibi, Nusayriyah
  • Moslem Kamyab *, Muhammad Ali Mohiti Ardakan Pages 57-80

    Investigating the deviational movements of Mahdaviat is one of the thought-provoking questions in the field of Mahdaviat. studies. In spite of pervasive approach towards the issue of deviations in Mahdaviat, little research has been carried out around the grounds of inclination towards these movements. The inspections of this paper are an introduction to answer this question that what the epistemological grounds of accepting the claims of false claimants of Mahdaviat are in the contemporary Iran. Recognizing these grounds and attempting to remove the existent gaps paving the ground for these movements are among the reasons of addressing this issue. Moreover, one can prevent the unlimited number of negative belief outcomes such as sectarism, squandering the capacities of the Shiite community and destruction of the liberating thought of Mahdaviat. the following paper is carried out with a descriptive-analytic method, reciting the written and unwritten sources such as voice and video files and court cases to seek the epistemological grounds. The result of data analysis and composition reveals that “citation of weak sources”, “superficiality”, “extreme Akhbarism", "comparisonism" and "superstition" are effective in creating grounds for attracting claimants.

    Keywords: Mahdaviat, false claimants, epistemological contexts, contemporary Iran
  • Saeed Bakhshi *, Mustafa Vermeziar Pages 83-103

    One of the issues that has been widely discussed in Mahdavi narrations is judgment without evidence and based on fact. The appearance of the narrations is used, which is a kind of judgment with God-given knowledge and in an extraordinary way. According to this study, Imam Zaman uses the judgment of Davoodi at least at some point in his rule, and such judgment plays an important role in promoting justice in a society after the emergence and reduction of crime. And because of that, Imam al-Zaman (as) will try and punish special and professional criminals, which will be a deterrent for others as well. Such a judgment is necessary, although the general practice of the judiciary in the rule of that Imam is to judge on the basis of appearances and evidence. This research, by the method of library collection and data analysis, first reports the validity of this issue and proves the accuracy of the narrations, and after analyzing and expressing the functions, will answer the doubts of this issue.

    Keywords: Imam Mahdieh, Mahdavi rule, Davoodi judgment, knowledge of the judge, Witness, Evidence of Crime
  • Roya Jahandoust, Mohsen Ehteshami Nia *, Majid Maaref Pages 105-135

    The hadith of Ghadir is one of the few enduring legacies of the Prophet (PBUH) that there is no doubt about its correctness and content among all Muslim sects. The late Tabarsi has narrated a long sermon about this historical event which is not found in other sources and the document he presented to it is not free of objections and problems. In this sermon, there are about eighteen sentences about Mahdaviat and the Imam of the Age, which show the importance of this fact in the presence of the Prophet (PBUH) who has included it in the most important event in the history of Islam. According to the study, almost all of these sentences are clear and embedded in the culture and heritage of the Ahl al-Bayt, and none of them is faced with ideological ambiguity or doubt about its correctness. Therefore, the Mahdaviat part of this sermon, according to the available evidence, is fixed and inviolable and can be a strong support for the legitimacy of Ghadir sermon.

    Keywords: Ghadir Sermon, Mahdaviat hadiths, accreditation, Protest, Documentary, Textual Review
  • Mohammad Shahbazian Pages 137-155

    Mahdaviat is a genuine doctrine that dates back to the time of the Messenger of God (PBUH). This statement is supported by narrations belonging to the beginning of Islam and reports contained in books such as the book of Salim bin Qais Hilali. In the meantime, some Imami jurists, Sunni writers and a number of contemporary orientalists have doubted the validity of Salim ibn Qays Hilali's reports and the proof of Mahdaviat through them, and called the results of their research "the real absence of Salim ibn Qays". "Forgery of a book with his name by Aban ibn Abi Ayash" and "unreliability of existing copies" have been mentioned.
    In this article, the author has tried to study the character of Salim bin Qais and his book with the method of integrated research method, descriptive-analytical data processing method and using the resources of Shiite and Sunni libraries, and the results that include " Present the authenticity of a person named Salim ibn Qais, the authenticity of the book of Salim ibn Qais, and the credentials left by him about Imam Mahdi (as).

    Keywords: Salim bin Qais, Salim book, texts, Truth, Distortion
  • Amir Mohsen Erfan Pages 157-181

    This article is an attempt to represent the type of thought of thought currents in interpreting the discourse of waiting. What is noteworthy is that the currents of thought in the approach and interpretation of the doctrine of Mahdaviat and the discourse of waiting, despite the similarity in some cases, are not inherently the same, but in essence and side, form a range of different interpretations. . This article will try to present a different picture of Mahdaviat while presenting the interpretive variations of intellectual currents in the approach to the doctrine of Mahdaviat. This article, in a descriptive and analytical way, tries to examine the discourse of expectation from the point of view of "Muslim civilizations", "modernists" and "traditional Shari'a" according to the necessary data. The results of analyzing and combining the collected data show how the doctrine of Mahdaviat differs from the point of view of these currents of thought, depending on several considerations. Of course, the foregoing, all existing types, and possible forms in the ideological distinctions of these currents are not expected in interpretation; By studying and reflecting on this subject, and with different considerations, more data can be obtained, or more readable hypotheses can be thought of

    Keywords: Doctrine of Mahdaviat, Expectation, Currents of thought, Civilizations, Modernists, Shari'a
  • Mustafa Vermeziar Pages 183-204

    The verse "بقیه الله خیر لکم ان کنتم مومنین" has been interpreted in several ways: religious benefit or lawful blessings and sustenance, following God's commands and advice, divine interest and reward, God's mercy and care, pure nature and soul. Faith, and piety resulting from following the divine commands, a lawful day in this world and a reward in the Hereafter, divine commands and duties, and every creature of divine benefit. According to the last interpretation, the prophets and divine testators will be one of the examples of Baqiyyatallah (residue of God), and the Imams have used this description about themselves, especially about the Imam Mahdi. This research, with the method of library collection and content analysis, seeks to provide a correct analysis to apply this verse to Imam Mahdi; In particular, it is stated in the narrations that at the time of his reappearance, Hazrat Mahdi (as) will be called by this title. The last remaining guide, the source of divine mercy, and the divine Promise, are the three analyzes that can be presented in relation to the use of the title of Baqiyyatallah (residue of God) about the Imam Mahdi.

    Keywords: Baqiyyatallah (residue of God), Mahdaviat, titles of Imam Mahdi, the Imam Mahdi in the Qur'an
  • Habib Tohid Pages 207-229

    One of the common teachings between Shiites and Sunnis is the belief in Imam Mahdi (as), with the difference that most Sunni scholars believe that he will be born at the end of time, but Shiites believe that he was born and is currently absent and will appear at the end of time. So the point is that regardless of the specific narrations of the parties, even from the verses of the Qur'an that are accepted by both parties, can there be any evidence for the existence of the Infallible Imam? If the answer is yes, is there an Infallible Imam now? The purpose of this research is that according to the holy verse «یا ایها الذین آمنوا اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم. . .»: (نساء: 59) In which the absolute obedience to the first commandment is guardians, and the Shiite scholars, together with the Imams (as), consider it as an example, and the Sunni commentators disagree on its example. The first is that: firstly, they are infallible, and the second is that: at any time, there is a person outside as the guardian of the infallible who is obliged to obey him. Third: If we do not find him, he must inevitably be absent according to the Shiite belief, and this absence will not prevent his obedience. In this paper, data collection is library and research is done in a descriptive-analytical manner around three issues: A: Proving the infallibility of guardian. B: Proving the external existence of an individual from the guardian at any time. C: The possibility of obeying the guardian of the present even if we do not find him. Therefore, the necessity of the existence of the guardian and the infallible Imam in the present time and the obligation to obey him can be used from the holy verse of obedience.

    Keywords: guardians, Infallibility, people of divorce, Infallible Imam, continuation of Imamate, absent guardian
  • Mohammad Mehdi Haeripour *, Assadollah Mostafavi Pages 231-243

    One of the profound concepts that has been used to understand the hadith of Ahl al-Bayt (AS) and requires attention and reflection is the word wa'i, which has been emphasized in several hadiths. The wa'i (keep) of a hadith, in short, means receiving the whole hadith and away from mentalities and prejudices in order to open the way to reach the infallible purpose. In this research, the word wa'i and its uses in the Qur'an and hadiths have been discussed in order to obtain its meaning in the words of the Ahl al-Bayt.

    Keywords: wa'i (keep), Hearing, memorization, understanding, Ahl al-Bayt, Hadith
  • Zahra Zamzam, Abdolmajid Talib Tash *, Mohammad Hossein Tavanai Sareh Dini Pages 245-262

    Mahdaviat in the clarification of Quranic verses is one of the interpretive issues between Shiie and Sunni. Due to the importance of interpretive narrations in this issue, the present article has been done by the descriptive-analytical method on various methods of clarification of the issue of Mahdaviat in interpretive narrations. All in all, the research showed that to raise the issue interpretive narrations have used eleven methods. Statement of application and adaptation; Refering to neglected examples; Using Quranic expressions; Citing a verse; Impliciting uses and in the continuation of the verse; Recruiting Quranic words; Communicating on a small occasion; Explaining the exact meaning of the verse in the form of Mahdaviat; Using the capacity of resemblance between appearance and resurrection; Using Quaran sures attributes; And pointing to the transhistorical nature of Mahdaviat which were the methods founded to express the issue of Mahdaviat in interpretive narrations.

    Keywords: Mahdaviat, Mahdavi narrations, interpretive narrations, Shiie, Sunni interpretations
  • Mahdi Khoshdooni Pages 265-285

    Modern Islamic civilization and Mahdavi civilization are two conceptual categories, each of which has its own characteristics and features from the perspective of thinkers in these two conceptual areas. The present study aims to discover the exact relationship between the modern Islamic civilization - as a process of the goals of the Islamic Revolution - with the Mahdavi civilization, Therefore, the main issue is the relationship between these two categories, which is based on the comparative method and based on the comparison of slogans and indicators, the views of the Imams of the Revolution (Imam Khomeini and the Supreme Leader) and finally using narrated data and Mahdavi hadiths has explored this relationship, The result is that among the proportional hypotheses between the two, such as; 1. Absolute distinction 2- Cognitive distinction 3- Absolute similarity 4- Teleological homology, except in the first case - Lack of communication - It is possible to combine other hypotheses based on the longitudinal and longitudinal relationship which is the teleological homology.

    Keywords: new Islamic civilization, Mahdavi Civilization, Islamic Revolution, Imams of the Revolution (Imam Khomeini, Imam Khamenei), Mahdavi Hadiths, the Age of Advent