فهرست مطالب

مجله حقوقی بین المللی
پیاپی 67 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید قاسم زمانی صفحه 5
  • حسن فرج مهرابی*، محسن محبی صفحات 9-46
    این مقاله در صدد یافتن ضابطه جبران خسارت وارده به سرمایه گذار خارجی ناشی از نقض معاهده بین المللی دو یا چندجانبه سرمایه گذاری در مواردی غیر از سلب مالکیت است. مطالعه رویه داوری به عنوان منبع مهم حقوق سرمایه گذاری خارجی نشان می دهد که به طور کلی میزان غرامت در این موارد با توجه به ضابطه جبران خسارت مندرج در رای پرونده کارخانه کورزو و نیز موازین مربوطه در طرح مسیولیت بین المللی دولت ها تعیین می شود. در مورد نحوه اعمال این ضابطه، اگر نقض شروط معاهده منجر به سلب مالکیت شده باشد، غرامت قابل پرداخت، همانند سلب مالکیت غیرمشروع محاسبه می شود. در غیر این صورت، میزان غرامت با توجه به رابطه سببیت میان رفتار متخلفانه دولت میزبان و خسارات وارده به سرمایه گذار تعیین می شود. علی رغم انسجام نسبی آرای محاکم در مورد ضابطه تعیین میزان غرامت در این موارد، نحوه احراز رابطه سببیت در رویه داوری سرمایه گذاری به شدت متشتت بوده و به پیش بینی پذیری نظام داوری سرمایه گذاری آسیب می زند.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل سرمایه گذاری، پرداخت غرامت، نقض شروط معاهده، کارخانه کورزو، رابطه سببیت، رویه داوری سرمایه گذاری
  • محمد علی بهمئی*، حبیب سبزواری صفحات 47-84
    اگرچه معاهدات سرمایه گذاری، مکانیزم موثری برای حمایت از سرمایه گذار خارجی تلقی می شوند، می توانند اختیارات سیاست گذاری و مقرره گذاری دولت میزبان را محدود کنند. به همین علت ممکن است دولت ها با پیش بینی امکان طرح دعوای سرمایه گذار در دیوان های داوری، از اجرای سیاست های عمومی مشروع خود به ویژه در حمایت از منافع امنیتی، محیط زیست، نظم عمومی، اخلاق عمومی و بهداشت عمومی خودداری ورزند. بر همین اساس، در معاهدات مدرن سرمایه گذاری، دولت ها از طریق درج شروط استثنا به دنبال حمایت از منافع اساسی خود هستند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی قابلیت توصیف ماهیت حقوقی این شروط به عنوان عامل محدود کننده قلمرو تعهدات ماهوی معاهده و آثار مترتب بر چنین توصیفی در داوری سرمایه گذاری است. در همین راستا، پس از نگاهی به چارچوب کلی این شروط، با تحلیل قواعد تفسیر معاهدات و رویه قضایی و داوری بین المللی روشن خواهد شد که علی رغم اختلاف نظر راجع به ماهیت شروط استثنا در رویه بین المللی، این شروط، محدود کننده قلمرو تعهدات ماهوی معاهده هستند. چنین توصیفی از ماهیت حقوقی سبب ایجاد آثار خاصی در رسیدگی داوری می شود.
    کلیدواژگان: اختیارات سیاست گذاری، دیوان داوری، سرمایه گذار خارجی، شروط استثناء، معاهدات سرمایه گذاری
  • منصور وصالی محمود* صفحات 85-112
    عوامل گوناگونی می توانند ارزیابی خسارت ناشی از نقض استانداردهای حمایتی معاهدات سرمایه گذاری را در داوری های سرمایه گذاری تحت تاثیر قرار دهند که دسته ای از آن ها مربوط به دولت میزبان است. این مقاله به مطالعه بحران اقتصادی دولت و همه گیری جهانی، وضعیت اقتصادی سیاسی دولت میزبان سرمایه گذار و تعهدات خارج از معاهده سرمایه گذاری دولت و نیز تاثیر این عوامل در محاسبه خسارت در دعاوی سرمایه گذاری می پردازد.
    بحران اقتصادی دولت در صورتی که منجر به اقداماتی از سوی دولت برای مقابله با بحران شود که اصولا ناقض تعهدات دولت در معاهدات سرمایه گذاری باشد، می تواند در قالب ضرورت به عنوان رافع وصف متخلفانه عمل دولت مطرح شود. در بسیاری از معاهدات سرمایه گذاری، شروطی در خصوص اقدامات منع نشده دولت وجود دارد که موجب شکل گرفتن بحث ارتباط این مقرره با مقررات حقوق بین الملل عرفی در خصوص عوامل رافع وصف متخلفانه عمل دولت می شود. دیوان های داوری به راه حل روشنی در خصوص نحوه تعامل این دو دسته از مقررات نرسیده اند.
    مسیله تاثیر وضعیت کلی اقتصادی دولت میزبان و همچنین تعهدات خارج از معاهده سرمایه گذاری دولت نیز به عنوان مبانی تعدیل خسارات مطرح شده است. به نظر می رسد در چشم انداز آینده موضوع مقاله، تحولاتی با توجه به دعاوی احتمالی آینده در راه باشد.
    کلیدواژگان: جبران خسارت، بحران اقتصادی، ضرورت، توسعه، معاهدات سرمایه گذاری، داوری سرمایه گذاری
  • مرتضی اسدلو* صفحات 113-140
    همواره یکی از مهم ترین مسایلی که دغدغه سرمایه گذاران خارجی به هنگام سرمایه گذاری در کشور خارجی است، موضوع حمایت از حقوق مالکیت فکری است. حمایت از حقوق مالکیت فکری از طریق ظرفیت های بالقوه نظام حقوق سرمایه گذاری خارجی، موضوع جدیدی است که در دهه های اخیر، سیاست گذاران کشورهای صنعتی در عمل مطرح و سپس محققین آن را مورد بررسی آکادمیک قرار دادند. منابع حقوق سرمایه گذاری عموما مقرراتی در خصوص حقوق مالکیت فکری دربر ندارند و صرفا با پذیرش حقوق مالکیت فکری به عنوان یکی از اشکال سرمایه، از آن حمایت می کنند. این نقطه تلاقی، دولت میزبان را مکلف به رعایت تمامی استانداردهای رفتاری در خصوص سرمایه های فکری سرمایه گذاران خارجی می کند. در عین حال، با توجه به جنس دارایی های فکری، چالش های حقوقی فراوانی در خصوص نحوه تعمیم استانداردهای رفتاری به حقوق مالکیت فکری مطرح می شود. علاوه بر این، در خصوص نحوه رفتار با سرمایه گذار خارجی و اصول و مقررات حاکم بر این بحث، بین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، وحدت نظر وجود ندارد. به همین جهت، تلاش ها برای تنظیم مجموعه مقرراتی در باب سرمایه گذاری بین المللی و اصول رفتاری مناسب با سرمایه گذاران خارجی به نتیجه نرسیده است. فقدان چهارچوب قانونی صریح در این حوزه کاملا مشهود است. این مقاله ضمن بررسی موانع حقوقی در این خصوص، ظرفیت استانداردهای رفتاری حقوق بین الملل سرمایه گذاری را در حمایت از حقوق مالکیت فکری نقد و بررسی می کند.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، استاندارد رفتاری، رفتار عادلانه و منصفانه، حمایت و امنیت کامل، عدم تبعیض، شرط فراگیر
  • پوریا عسکری* صفحات 141-169
    محیط زیست، قربانی خاموش جنگ است که با تخریب و نابودی آن، سیلی از فجایع گریبان انسان و جوامع بشری را می گیرد. پیشرفت علم، این مهم را بیش از پیش برملا و آشکار ساخته و از این رو، بحث حفاظت از محیط زیست در رابطه با مخاصمات مسلحانه، دگربار در راس دغدغه‏ های ‏طرفداران محیط زیست و نیز اندیشمندان حقوق بین الملل‏ بشردوستانه قرار گرفته است. کمیسیون حقوق بین الملل‏ با رویکرد تدوین و توسعه تدریجی حقوق بین الملل‏، در 2019 قرایت نخست اصول پیش نویس‏ در خصوص حفاظت از محیط زیست در رابطه با مخاصمات مسلحانه را منتشر و نیز کمیته بین المللی صلیب سرخ، رهنمودهای سال 1994 خود را در 2020 به روزرسانی کرد تا نگاهی دوباره و تازه به مقررات حقوق بین الملل‏ و به طور خاص، حقوق بشردوستانه در این عرصه شده باشد. این مقاله با رویکردی تطبیقی بر این دو مطالعه مهم تمرکز دارد و در پی پاسخ به این پرسش است که تا چه حد پژوهش‏ های ‏جدید نهادهای مورد اشاره توانسته اند‏ در تحقق اهداف خود در ایجاد نظام حقوقی حمایتی موثرتر برای حفاظت از محیط زیست در زمان مخاصمات مسلحانه موفق عمل کنند. یافته های ‏مقاله نشان می ‏دهد که نوآوری‏ های ‏مندرج در اسناد اشاره شده می ‏توانند از حیث هنجاری موجبات حفاظت بیشتر از طبیعت در مخاصمات مسلحانه را فراهم آورند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، مخاصمات مسلحانه، کمیسیون حقوق بین الملل، کمیته بین المللی صلیب سرخ، حقوق بشردوستانه، حقوق محیط زیست، حقوق بشر
  • فرهاد طلایی*، مارال جاویدبخت صفحات 171-200
    امروزه تروریسم، اشکال متنوعی به خود گرفته و یکی از انواع آن که صلح و امنیت را در دریاها به خطر می اندازد، «تروریسم دریایی» (Maritime Terrorism) است. با وجود آنکه پذیرش کنوانسیون 1982 حقوق دریاها موجب تقویت حفظ صلح و امنیت بین المللی در دریاها شده است، این کنوانسیون به طور خاص قواعدی در زمینه منع و سرکوب تروریسم دریایی ندارد. وقوع حادثه آشیل لایورو در 1985 نشانگر خلاهای حقوقی موجود برای مواجهه با تهدیدات امنیتی ناشی از فعالیت های تروریستی در دریاها بود. برای رفع این خلاها، سازمان بین المللی دریایی، کنوانسیون 1988 سرکوب اعمال غیرقانونی علیه ایمنی دریانوردی و پروتکل 2005 آن را تصویب کرد. هدف این مقاله، بررسی و تحلیل محتوای این اسناد و قابلیت آن ها در چارچوب مبارزه موثر با تروریسم دریایی است. مقاله نتیجه می گیرد که برای مبارزه موثر با تروریسم دریایی ضرورت دارد که این کنوانسیون ها برای اهدافی همچون اتخاذ اقدامات پیشگیرانه، تعقیب و مجازات مرتکبین، و رفع تعارضات احتمالی با قواعد حقوق بین الملل دریاها تقویت شوند.
    کلیدواژگان: تروریسم دریایی، امنیت دریایی، سازمان بین المللی دریایی، کنوانسیون 1982 حقوق دریاها، کنوانسیون 1988 رم
  • موسی کرمی، مصطفی فضائلی صفحات 201-226

    منازعات قومی یکی از مخاطرات جدی کنونی برای ثبات و امنیت داخلی و صلح و امنیت منطقه ای و بین المللی به شمار می روند. اقلیت، سازه ای جمعی است و گروه، نقشی محوری در شکل گیری هویت جمعی گروه های اقلیت و امکان درگرفتن منازعات قومی دارد. به نظر می رسد که حقوق بین الملل لیبرال، به واسطه پیش گرفتن سیاست بی طرفی و در نتیجه، گشودن راه برای تبعیض غیرمستقیم علیه اقلیت ها از یک سو و پا فشاری افراطی بر فردگرایی و حقوق و خواسته های فردی و نپرداختن به هویت و حقوق جمعی از سوی دیگر، از گروه که نقشی اساسی در بروز و تشدید منازعات قومی دارد غفلت ورزیده و در پیشگیری از تنش ها میان اکثریت و اقلیت یا بین گروه‌های مختلف اقلیت ناکام مانده است.

    کلیدواژگان: حقوق بین الملل لیبرال، منازعه قومی، بی طرفی، فردگرایی، حقوق جمعی
  • سید حسین سادات میدانی*، نادیا ملانسب صفحات 227-256
    ادله اثبات دعوا نقش بسزایی در پیشبرد اجرای عدالت در دادرسی های بین المللی دارد. در دعاوی بین الدولی این دولت ها هستند که خود به عنوان اطراف دعوا اقدام به تحصیل و ارایه ادله می کنند و گاهی احتمال دارد که یکی از طرف ها با نقض حقوق بین الملل، اقدام به جمع آوری ادله کند. قابلیت پذیرش ادله تحصیل شده غیرقانونی، موضوعی بحث برانگیز در رویه قضایی و آموزه های علمای حقوق بین الملل است. ازجمله این موضوع اخیرا با انتشار اسناد دیپلماتیک از طریق تارنمای ویکی لیکس مورد بحث قرار گرفته است. در برخی از قضایای بین المللی، اصحاب دعوا کوشیده اند از این تلگراف ها به عنوان دلیل اثبات حقیقت در محضر دادگاه های بین المللی و داخلی بهره جویند. پژوهش حاضر تلاش دارد تا به این سوال پاسخ دهد که قابلیت پذیرش تلگراف های دیپلماتیک افشاشده در رویه دادرسی های قضایی بین المللی چه جایگاهی دارد. مقاله نشان می دهد که علی رغم اهمیت یافتن ادله اثبات دعوا، تا زمانی که اطراف دعوا ایراداتی را بر ادله ارایه شده مطرح نکنند، دادگاه ها و دیوان های بین المللی اکراه دارند که به ابتکار خود، قابلیت پذیرش ادله ارایه شده را بررسی کنند. در این پژوهش در وهله نخست، مبانی نظری قابلیت پذیرش ادله تحصی ل شده غیرقانونی در حقوق بین الملل بررسی و سپس به رویه بین المللی در خصوص قابلیت پذیرش تلگراف های دیپلماتیک افشاشده پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ادله اثبات دعوی، قابلیت پذیرش، ادله تحصیل شده غیرقانونی، تلگراف دیپلماتیک افشاشده، ویکی لیکس، دادرسی های بین المللی
|
  • Hassan FARAJ MEHRABI *, Mohsen Mohebi Pages 9-46
    This article aims to discover the standard of compensation for damages caused to foreign investors due to the non-expropriatory violations of bilateral or multilateral International Investment Agreements (IIA). A review of the investment arbitration practice as an important source of Foreign Investment Law, reveals that the amount of compensation in these cases is determined according to the standard put forward by the PCIJ in Chorzów Factory case as well as the relevant standards of the ILC Articles on Responsibility of States for Internationally Wrongful Acts. In cases where the violation of the IIA has amounted to expropriation, the payable compensation to the aggrieved investor would be determined in the same manner as an unlawful expropriation. In other cases, however, the assessment of compensation lies in the existence of a causal link between the wrongful act of the Host State and the damages caused to the investor. Despite the relative coherence of the arbitral tribunals’ rulings regarding the compensation standard in non-expropriatory violations in similar cases, this article concludes that the method by which the causal link is examined by arbitral tribunals remains utterly inconsistent, which can undermine the coherence and predictability of the international investment arbitration system.
    Keywords: International Investment Law, Compensation, Non-Expropriatory Violations, Chorzów Factory, Causal Link, Investment Arbitration Practice
  • Habib Sabzevari Pages 47-84
    Although Investment Treaties are considered as an effective tool to protect foreign investors, they can also limit the host state’s regulatory powers. That is why states, may refrain from pursuing their legitimate public policies, especially in the interests of security environment public order, public morality and public health by anticipating the possibility of initiation of arbitration proceedings brought by investors before arbitral tribunals,  Based on this background, states seek to protect their essential interests by incorporating Exception Clauses in modern Investment Treaties. The main aim of this article is to examine the characterization of the legal nature of Exception Clauses, as a limiting factor in the scope of the substantive obligations of BITs and the relevant effects of such a description in Investment Arbitration. In this regard, the authors initially try to study the general framework of such Clauses by anylizing the rules of Treaties Interpretation, Judicial Procedure and International Arbitration. Then they will demonstrate that Exception Clauses are characterized as a treaty-internal limitation on the scope of substantive obligations despite the disagreement about the nature of them. Such a characterization of its legal nature will raise important effects in arbitration proceeding.
    Keywords: Arbitral Tribunal, Exception clause, Foreign Investor, Investment Treaties, regulatory powers
  • Mansour Vesalimahmoud * Pages 85-112
    A number of different elements can affect the calculation of compensation arising out of the breach of Investment Treaty standards. A series of these elements addresses conditions and circumstances of the Host State. This article examines the economic crisis of the government, level of economic and political development of the investor Host State, and obligations other than those of Investment Treaties, as well as the influence of these factors on the calculation of damages quantum phase of Investment Claims.
    If the government’s economic crisis prompts the Host State to take certain measures breaching Investment Treaties' obligations, necessity defense could be raised as one of the circumstances precluding wrongfulness of the act of the State. Many Investment Treaties include provisions on non-precluded measures, which raise a debate as to the interaction of these measures and the circumstances precluding wrongfulness in Customary International Law. Investment Arbitration Tribunals have not yet reached a clear solution to reconcile these different sets of provisions.
    Furthermore, attention has been paid to the effect of various factors such as general economic situation of the Host State as well as non-Investment Treaty obligations of the Host State on the calculation of compensation in recent years. It seems that in the future perspective of the subject matter of this article, some developments may come through due to possible future cases.
    Keywords: Compensation, Economic crisis, necessity, development, Investment Treaties, Investment Arbitration
  • Morteza Asadlou * Pages 113-140
    One of the most important issues that concerns foreign investors when investing in a foreign country is the protection of Intellectual Property Rights. Protecting Intellectual Property Rights through the potential capacities of the foreign Investment Law system is a new issue that industrialized countries' policy-makers have proposed in practice in recent decades, and subsequently the researchers have studied it academically. Investment Law sources do not generally contain detailed regulations about Intellectual Property Rights and support them merely by accepting Intellectual Property Rights as one of the forms of assets. This matter binds the host country to comply with all Treatment Standards concerning intellectual assets of foreign investors. At the same time, due to the type of Intellectual Property, many legal challenges are raised about the way of generalizing Treatment Standards to Intellectual Property Rights. More over, there is no consensus between developed and developing countries about the way of treating foreign investors and the principles and regulations governing this issue. Accordingly, the efforts to adjust a set of regulations on International Investment and the principles of appropriate treatment with foreign investors have not been successful. The lack of a clear legal framework in this era is quite evident. This article criticizes the potential of International Investment Law standards in protecting Intellectual Property Rights, examining the legal obstacles in this regard.
    Keywords: Intellectual Property Rights, Standards of Treatment, Fair, Equitable treatment, Full protection, security, Non-Discrimination, Umbrella Clause
  • Pouria Askary * Pages 141-169
    The environment is the silent victim of war, which, its destruction, brings a flood of catastrophes to human beings and human societies. Developments in science have made this issue even more apparent, and hence the question of protection of the environment in relation to Armed Conflicts has repeatedly been at the forefront of the concerns of environmentalists as well as International Humanitarian Law scholars. In this respect, in 2019 the UN International Law Commission, with the approach of codifying and progressively developing International Law, published the first reading of its draft principles on protection of the environment in relation to Armed Conflicts. Moreover, in 2020 the International Committee of the Red Cross has updated its 1994 guidelines to take a fresh look at the rules of International Law, and in particular Humanitarian Law in this area. The present article, has focused on the outcomes of these two important projects with a comparative approach and seeks to answer the question of the extent to which new researches conducted by the ILC and the ICRC have been able to achieve their goals of creating a more effective legal protection system for the environment in times of Armed Conflicts. The findings of the article show that the innovations contained in the above-mentioned documents can normatively provide more protection for environment in Armed Conflicts.
    Keywords: environment, Armed Conflicts, International Law Commission, International Committee of the Red Cross, International humanitarian law, International Environmental Law, International Human Rights
  • Farhad Talaie *, Maral Javidbakht Pages 171-200
    Today, terrorism has taken various forms, and one of its types that endangers peace and security in the seas is “Maritime Terrorism”. Although the adoption of the 1982 UN Convention on the Law of the Sea has strengthened the maintenance of international peace and security in the seas, this Convention includes no particular rules on prevention and suppression of Maritime Terrorism. The occurrence of the Achille Lauro incident in 1985 showed the existing legal loopholes in confronting security threats caused by terrorist activities in the seas. To address these gaps, the International Maritime Organization (IMO) adopted the 1988 Convention for the Suppression of Unlawful Acts against the Safety of Maritime Navigation and its 2005 protocol. In this context, and with descriptive – analytical method, the purpose of this paper is to review and analyze the content of these documents and their capabilities in the framework of effective combat against Maritime Terrorism. This paper concludes that for an effective combat against Maritime Terrorism, these conventions must be reviewed and strengthened through adopting preventive measures, effective prosecuting and punishing the perpetrators, and resolving possible conflicts with the rules of the International Law of the Sea.
    Keywords: maritime terrorism, Maritime Security, The International Maritime organization (IMO), The 1982 Convention on the Law of the Sea, the 1988 Rome Convention
  • Mousa Karami, Mostafa Fazaeli Pages 201-226

    Ethnic conflicts (ECs) are considered to be one of the current serious dangers for internal stability and safety as well as regional and international peace and security. Minority is a collective construction and the "group" plays a pivotal role in formation of minority groups' collective identity and the possibility of the outbreak of ECs. It appears that the Liberal International Law, due to proceeding neutrality policy and, as a consequence, paving the way for indirect discrimination against minorities from one side and radical insistence on individualism and individual demands and neglecting collective and group identity and rights on the other side, has disregarded the "group" that plays a substantial role in the outbreak and intensification of ECs. Consequently, this has led to its failure in preventing the tensions between the majority and minority or between different minority groups.

    Keywords: Liber International Law, Ethnic Conflicts, Neutrality, Individualism, Collective Rights
  • Seyed Hossein Sadat Meidani *, Nadia Molanasab Pages 227-256
    Law of Evidence plays a significant role in advancing the implementation of justice in International Proceedings. In international claims, the states collect and present the evidence as the litigants. It is conceivable that one of the parties violates International Law and the other party's rights to obtain evidence through illegal methods. In this regard, the admissibility of illegally obtained evidence has become a controversial issue in jurisprudence and International Law doctrines. This issue has been discussed recently with the diplomatic cables leak through the WikiLeaks website. In some international proceedings, the litigants have tried to use the cables as evidence to prove a fact before international and domestic courts. The present article aims to answer this question: what is the status of the admissibility of disclosed diplomatic cables in the procedure of international judicial proceedings? This article shows that despite the importance of finding the evidence in substantiation of claims, in international judicial proceedings, the international courts and tribunals are reluctant to accept them on their own initiative until the litigants raise objections to that evidence.
     In this study, first of all, the theoretical foundations of the admissibility of illegally obtained evidence in International Law have been explained. Then the international practices regarding the admissibility of disclosed diplomatic cables have been illuminated.
    Keywords: Law of Evidence, Admissibility, illegally obtained evidence, Diplomatic Cables Leak, Wikileaks, international proceedings