فهرست مطالب

نشریه ورزش و علوم زیست حرکتی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/12
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آرمین فرحناک، جواد مهربانی*، حمید اراضی صفحات 1-10
    مقدمه و هدف

    اثر تمرینات مقاومتی و هوازی بر بهبود شرایط متابولیکی افراد چاق در پژوهش های مختلف مورد بررسی قرار گرفته است؛ اما این موضوع که آیا مصرف مکمل های انرژی زا در کنار ورزش موجب بهبود وضعیت متابولیکی و نیمرخ چربی های خون این افراد می شود، رویکرد جدیدی است که مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثر تعاملی ده هفته تمرین همزمان (مقاومتی- هوازی) و مکمل یاری ترکیبی (ال کارنیتین-کافیین-آرژنین) بر مقادیر آدیپونکتین، لپتین و نیمرخ لیپیدی خون در مردان چاق بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش نیمه تجربی و کاربردی با طرح پیش آزمون - پس آزمون که روی مردان چاق غیرورزشکار انجام شد، 28 داوطلب (سن 3.89±37.02 سال، قد 6.57±174.7 سانتی متر و شاخص توده بدنی 1.24±34.04 کیلوگرم/مترمربع) به طور هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه 1: تمرین + مکمل [RAS] (10 نفر)، 2: تمرین + دارونما [RAP] (9 نفر) و 3: مکمل [HUS] (9 نفر) تقسیم شدند. مکمل ترکیبی حاوی 200 میلی  گرم کافیین، 1000 میلی  گرم ال-کارنیتین و 1000 میلی گرم ال-آرژنین بود که روزانه 40 دقیقه قبل از تمرین مصرف می کردند. تمرینات مقاومتی شامل 45-40 دقیقه و تمرینات هوازی 30 دقیقه با شدت متوسط بود که به مدت ده هفته و هر هفته سه جلسه برگزار شد.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد مصرف مکمل ترکیبی (ال کارنیتین- کافیین- آرژنین) همراه با تمرینات مقاومتی- هوازی با شدت متوسط موجب کاهش معنی دار لپتین (0.0001=P) و افزایش در آدیپونکتین (0.001=P) پلاسمایی شده بود (0.05>P). همچنین تعامل تمرین مقاومتی-هوازی و مصرف مکمل ترکیبی موجب کاهش سطوح TC، TG و LDL-C و افزایش HDL-C در مردان چاق غیر ورزشکار شده بود.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج کلی نشان داد ده هفته مکمل ترکیبی (ال کارنیتین- کافیین- آرژنین) همراه با تمرینات مقاومتی- هوازی با شدت متوسط می تواند بر نشانگرهای متابولیکی لپتین و آدیپونکتین و نیمرخ لیپیدی خون در مردان چاق غیرورزشکار اثر مثبت داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، کافئین، کارنیتین، آدیپونکتین، لپتین، نیمرخ لیپیدی
  • میترا خادم الشریعه، اعظم ملانوروزی* صفحات 11-19
    مقدمه و هدف

    هدف از این پژوهش تاثیر مدت زمان ریکاوری فعال بر تغییرات کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز در پاسخ به یک جلسه فعالیت تناوبی شدید در شناگران زن بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه شبه تجربی، 10 شناگر زن با دامنه سنی 20 تا 26 سال، با طرح متقاطع در دو گروه تجربی 1 (10 نفر) و تجربی 2 (10 نفر) قرار گرفتند. آزمودنی ها مسافت های 25 متر را با حداکثر سرعت شنا کردند، مدت ریکاوری فعال در گروه تجربی 1، سه برابر مدت شنا و در گروه تجربی 2، چهار برابر مدت شنا بود. شدت فعالیت هنگام بازیافت فعال 50 تا 60 درصد حداکثر ضربان قلب آزمودنی ها در نظر گرفته شد، آزمودنی ها مسافت های 25 متر را تا زمان واماندگی شنا کردند. نمونه های خونی قبل از شروع جلسه تمرین و بعد از مرحله ی بازیافت جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون آنوا با اندازه گیری های مکرر در سطح معناداری 0.05>P استفاده شد. 

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد بین دو زمان بازیافت (1 به 3 و 1 به 4) از لحاظ اثرگذاری برکراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز تفاوت معنی داری وجود ندارد (P≥0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    بین ریکاوری سه برابر و چهار برابر بدنبال یک وهله فعالیت شنای تناوبی شدید بر تغییرات کاهشی شاخص های آسیب عضلانی (کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز) تفاوتی مشاهده نشد؛ بنابراین بنظر می رسد ورزشکاران این رشته بتوانند با توجه به شرایط مسابقات از هر دو نوع ریکاوری بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: شنای تناوبی، مدت ریکاوری، کراتین کیناز، لاکتات دهیدروژناز
  • محمدرضا صادقیان شاهی*، زهره باقرپور، بهزاد آریا، فرحناز آیتی زاه صفحات 20-28
    مقدمه و هدف

    یکی از عوارض اضافه وزن و چاقی التهاب و افزایش فشارخون است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی همراه با مصرف مکمل کویرستین بر فشارخون، CRP و IL-6 زنان غیرفعال دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها

    40 زن سالم غیرفعال دارای اضافه وزن (سن 6.1 ± 33.25 سال، درصد چربی 2.78 ± 36.65 و شاخص توده بدن 2.31 ± 28 کیلوگرم بر مترمربع) به 4 گروه مساوی تمرین + مکمل، تمرین + دارونما، مکمل و کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرین هوازی شامل هشت هفته تمرین به صورت سه جلسه در هفته دویدن روی نوارگردان با شدت 80-65 درصد ضربان قلب بیشینه بود. برنامه مصرف مکمل کویرستین یا دارونما روزانه 500 میلی  گرم در روز بود. قبل و بعد از مداخله، شاخص های فشارخون سیستولیک (SBP)، دیاستولیک (DBP)، پروتیین واکنشگر-C و(CRP) و اینترلوکین-6 (IL-6) اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از آزمون کروسکال-والیس و ویلکاکسون در سطح معنی داری (0.05>P) تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد در مقایسه بین گروهی تفاوت معنی داری بین گروه ها وجود ندارد (0.05<P). اما در مقایسه درون  گروهی، مشخص شد شاخص های SBP در تمامی گروه  ها به غیر از گروه کنترل، DBP در گروه تمرین + مکمل و تمرین + دارونما، IL-6 در گروه مکمل، تمرین+ مکمل و تمرین + دارونما کاهش معنی داری داشتند (0.05>P). با وجود این، تفاوت معنی داری در مقادیر CRP گروه ها در مقایسه بین گروهی و درون گروهی مشاهده نشد (0.05<p).</p

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرین هوازی با و بدون مصرف کویرستین تا حدی می تواند برخی عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی زنان غیرفعال دارای اضافه وزن را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، فشارخون، مکمل کوئرستین، پروتئین واکنشگر-C، اینترلوکین-6
  • شادمهر میردار*، مسلم شریفی، غلامرضا حمیدیان، مینا باغبانی جاوید صفحات 29-37
    مقدمه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تیپر شدت بر بیان کاسپاز-3 در نموسیت نوع I  و نوع II بافت ریه موش های ویستار جوان بود.

    مواد و روش ها

    در پژوهش حاضر 30 سر رت ویستار نر جوان پنج هفته ای به طور تصادفی به دو گروه 15 تایی (گروه های کنترل و تمرین) تقسیم شدند. پس از 6 هفته تمرین اینتروال برای گروه تمرین و در کنار آن استراحت برای گروه کنترل، به تعداد 5 سر رت از گروه تمرینی و 5 سر رت از گروه کنترل با بافت برداری از دوره آزمون خارج شدند. در ادامه 10 سر رت گروه تمرینی باقی مانده وارد دوره تیپر دو و سه هفته ای شدند و 10 سر رت گروه کنترل در دو گروه دو و سه هفته ای کنترل قرار گرفتند. تمرین اینتروال فزاینده به مدت 6 جلسه در هفته، هر جلسه 30 دقیقه با سرعت 15 تا 70 متر بر دقیقه و سپس مرحله تیپر به مدت سه هفته با الگوی کاهش شدت انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معناداری (0.05≤p) استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی ایمونوهیستوشیمی بافت ریه گروه های مختلف نشان داد که تمرین اینتروال در افزایش معنادار بیان کاسپاز-3 در رت های ویستار جوان تاثیر گذار است (0.001≤p). در حالی که تمرینات تیپر توانست مقدار بیان کاسپاز-3 را در نموسیت های بافت ریه تقلیل دهد. در بیان کاسپاز-3 در نموسیت نوع I (0.033≤p) و نموسیت نوع II (0.001≤p) گروه تیپر شدت 3 هفته ای در مقایسه با گروه تیپر شدت دو هفته ای کاهش معنی داری مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر به نظر می رسد استفاده از یک دوره کاهش بار تمرینی بتواند به عنوان روش مناسب در جهت کاهش آپوپتوز در آلویول های ریوی به دنبال تمرینات شدید مورد بررسی بیشتری قرار گیرد و امکان مطالعه آن در بهبود شاخص های فیزیولوژیکی ریه در نمونه های انسانی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تیپر، کاسپاز-3، نموسیت
  • زیبا صالح فرد، بهنام باقرزاده رحمانی، ندا شفیعی، توحید خانواری، نگین کردی* صفحات 38-48
    مقدمه و هدف

    چاقی و سندروم متابولیک با التهاب خفیف و مزمن همراه است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر دو تمرین بلندمدت و کوتاه مدت تناوبی با شدت بالا بر شاخص های التهابی IL-1 β, TNF-α ، SFRP5، CTRP12 و تعداد شاخص های ایمنی لنفوسیت، مونوسیت و نوتروفیل در نوجوانان پسر دارای اضافه وزن می باشد.

    مواد و روش ها

    در یک طرح پژوهشی نیمه تجربی، 30 نوجوانان پسر چاق (13-18سال، میانگین قد 154.33 سانتی متر، میانگین شاخص توده بدنی 27.05 کیلوگرم بر متر مربع) به صورت تصادفی به 3 گروه 10 نفره شامل گروه تمرین تناوبی بلندمدت با شدت بالا (4 وهله 150 ثانیه ای با 240 ثانیه استراحت)، گروه تمرین تناوبی کوتاه مدت با شدت بالا (9 وهله 30 ثانیه ای با 150 ثانیه استراحت) و گروه کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت هشت هفته به تمرین پرداختند. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس مکرر (3 گروه × 2 زمان اندازه گیری) و در سطح معنا داری 0.05≥P انجام شد.

    یافته ها: 

    پس از هشت هفته تمرین تناوبی با شدت بالا بلندمدت و کوتاه مدت سطوح سرمی TNF-α (P=0.001) و IL-1β (P=0.001) در گروه های تمرینی به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت. همچنین سطوح سرمی SFRP5 (P=0.041) و CTRP12 (P=0.001) درگروه های تمرینی به طور معناداری نسبت به گروه کنترل افزایش یافت. اما افزایش غیرمعنی داری بعد از اجرای تمرینات تناوبی بلندمدت و کوتاه مدت در تعداد لنفوسیت ها (P=0.064)، مونوسیت ها (P=0.450) و نوتروفیل ها (P=0.190) در گروه های تمرینی نسبت به گروه کنترل مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری:

     طبق یافته های تحقیق حاضر، انجام هشت هفته تمرین تناوبی با شدت بالا به صورت کوتاه مدت و بلندمدت موجب کاهش معنادار سطوح برخی از فاکتورهای پیش التهابی و افزایش معنادار سطوح برخی از فاکتورهای ضدالتهابی می شود، اما اثری بر عملکرد سیستم ایمنی ندارد.

    کلیدواژگان: چاقی، تمرینات HIIT، شاخص های التهابی، شاخص های ایمنی
  • روح الله محمدی میرزایی* صفحات 49-56
    مقدمه و هدف

    دوهای استقامت با بروز تغییرات ساختاری، عملکردی و التهابی قلبی - عروقی همراه است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثر دو نیمه ماراتن بر میزان تغییرات نشانگرهای آسیب قلبی - عروقی پپتایدناتریورتیک نوع- B، آمینوترمینال (NT-pro BNP)، (ST2) و تروپونین- T(hs-cTn) انجام شد. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 80 دونده ماراتن مرد میانسال تمرین کرده غیرنخبه (میانگین سن 6±40 سال، وزن 8±76 کیلوگرم، قد 8±177 سانتی متر و میانگین شاخص توده بدن 2±24 کیلوگرم/مترمربع) به صورت داوطلبانه شرکت کردند. نمونه های خون در سطح پایه (24-48 ساعت قبل از مسابقه)، پس از مسابقه (1-2 ساعت پس ازمسابقه) و 48 ساعت پس از مسابقه جمع آوری شدند. مسابقه در مسیر پیست دوچرخه سواری چیتگر به مسافت 21 کیلومتر برگزار گردید. میانگین سال تمرین آزمودنی های این مطالعه 7 سال، میانگین ساعت تمرین هفتگی 6 ساعت و میانگین زمان مسابقه 6±104 دقیقه بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون های هبستگی و رگرسیون استفاده شد. سطح معنی داری آزمون  ها P≤0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    نتایج آماری نشان داد که میزان تغییرات با افزایش 3/1 در NT-proBNP، 6/1 در ST2 و 16 برابر در  hs-TnTبلافاصله پس از مسابقه همراه است (P<0.05). در نتایج 48 ساعت پس از مسابقه نیز یک رابطه معکوس و معنادار بین ساعات تمرین هفتگی با میزان افزایش ST2  مشاهده گردید (P<0.05). همچنین یک رابطه مستقیم و معنادار بین زمان پایان مسابقه و میزان افزایش hs-TnT (P<0.05) و یک رابطه مستقیم و معنادار بین زمان پایان مسابقه و میزان تغییرات ST2 نشان داده شد (P<0.05).  

    بحث و نتیجه گیری

    چنین به نظر می رسد که شرکت در رویدادهای استقامتی از طریق مسیرهای مختلف باعث بروز نشانگرهای آسیب سیستم قلبی - عروقی می گردند. لذا افزایش غلظت این نشانگرها ممکن است خطر بروز سکته  های قلبی و مرگ های ناگهانی قلبی ورزشی در ورزشکاران بدون علایم بیماری قلبی - عروقی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آسیب قلبی، نیمه ماراتن، ST2، تروپونینT- NT-proBNP
  • سکینه مقدم، سعید شاکریان*، مسعود نیکبخت صفحات 57-66
    مقدمه و هدف

    اهداف سودمند تمرینات کراس فیت دوره کوتاه زمان اجرای آن است، که باعث دستاوردهای سلامتی بیشتری نسبت به تمرینات سنتی برای بیماران دیابت نوع 2 می شود. هدف تحقیق حاضر تعیین  اثر یک دوره تمرینات کراس فیت بر سطح سرمی فتویین B و پروفایل لیپیدی در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    مواد و روش ها:

     در تحقیق نیمه تجربی حاضر 30 زن مبتلا به دیابت نوع 2 به طور تصادفی به دو گروه کراس فیت (سن: 3.93±40.75 سال؛ شاخص توده بدن: 2.31±29.49 کیلوگرم بر مترمربع؛ قندخون ناشتا 6.20±168.67 میلی گرم بر دسی لیتر) و کنترل (سن: 3.11±41.55 سال؛ شاخص توده بدن: 2.45±30.55 کیلوگرم بر مترمربع؛ قندخون ناشتا 6.25±164.46 میلی گرم بر دسی لیتر) تقسیم شدند. تمرینات کراس فیت (شدت تمرین در 4 هفته اول با 75-70 درصد ضربان قلب ذخیره و از هفته 8-5 با 80-75 درصد ضربان قلب ذخیره) به صورت یک روز در میان (سه جلسه در هفته، هر جلسه تمرین شامل 6-3 ایستگاه تمرینی کراس فیت بود. حرکات مورد استفاده در این ایستگاه ها از حرکات چند مفصلی و فول بادی بودند) و به مدت هشت هفته انجام شد. نمونه گیری خون به صورت ناشتا و 48 ساعت قبل و پس از مداخله تمرین اندازه گیری شد. شدت تمرینات به وسیله ضربان قلب کنترل شد. مقایسه درون گروهی از آزمون تی وابسته و مقایسه بین گروهی از آزمون تحلیل کوواریانس، با سطح معنی داری 0.05≥P با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها:

     پس از هشت هفته تمرین کراس فیت کاهش معنی داری در سطح فتویین B سرمی (0.036=P)، کلسترول تام (0.001>P)، لیپوپروتیین کم چگال (0.001>P) و افزایش معنی داری در لیپوپروتیین پرچگال (0.001>P) گروه تمرین نسبت به گروه کنترل مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج می توان گفت که کاهش فتویین B به عنوان یک بیومارکر مرتبط با دیس لیپیدمی در ارتباط با بهبود پروفایل لیپیدی ناشی از سازگاری به تمرینات کراس فیت می باشد.

    کلیدواژگان: تمرین کراس فیت، فتوئین B، پروفایل لیپیدی، زنان دیابتی نوع 2
  • امیر دلشاد*، مرضیه کریمی، مریم سادات دشتی صفحات 67-75
    مقدمه و هدف

    امروزه اعتیاد به مواد مخدر یکی از مهم ترین معضلات است و شیوع مصرف مواد در اقشار مختلف جامعه افزایش یافته و سرعت این معضل در زنان به طور قابل توجهی بروز می کند. ورزش می تواند گزینه ای برای پیشگیری و درمان بالقوه برای اعتیاد به مواد مخدر باشد. لذا، هدف از این پژوهش، تاثیر تمرین هوازی بر افسردگی و آنزیم های کبدی در زنان معتاد به متامفتامین بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه نیمه تجربی 30 زن معتاد 25-40 سال در دو گروه کنترل و تمرین قرار گرفتند. تمرینات با شدت 75-50 درصد VO2max طی شش هفته و سه جلسه در هفته انجام شد. این تمرینات شامل دویدن تناوبی و تمرینات کم برخورد (لوایمپکت) بود. جهت بررسی افسردگی آزمودنی ها از پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ (GHQ) استفاده گردید. نمونه های خونی جهت اندازه گیری سطوح آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، 24 ساعت قبل از شروع تمرینات و 48 ساعت پس از آخرین جلسه جمع آوری شد. جهت تحلیل تغییرات برون گروهی از آزمون آنکووا و تفاوت های درون گروهی و تحلیل نمرات پرسشنامه از آزمون T زوجی درسطح معناداری 0.05>P استفاده گردید.

    یافته ها:

     ورزش هوازی باعث کاهش معنادار ALT (P=0.04) نسبت به گروه کنترل شد. همچنین در مقادیر AST در گروه تمرین (P=0.52) و افسردگی (P=0.95) نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    اعتیاد به مواد مخدر یک خطر جدی برای کبد و افسردگی می باشد و فعالیت ورزشی می توانند بر پاسخ های آنزیم های کبدی و افسردگی در همه افراد تاثیرگذار باشند و تا حد قابل قبولی آنها را مهار کنند.

    کلیدواژگان: متامفتامین، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، زنان معتاد، افسردگی
  • حورا کیخسروی، رویا عسکری*، امیرحسین حقیقی، عصمت رشیدی صفحات 76-84
    مقدمه و هدف

    دیابت، شایع ترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیسمی و یکی از مهم ترین مشکلات بهداشت عمومی است. تمرینات ورزشی یکی از ارکان درمان دیابت نوع دوم در کنار درمان های پزشکی و تغذیه ای می باشد. در کنار درمان های پزشکی و تغذیه ای اجرای تمرینات ورزشی به عنوان یکی از روش های درمانی نوع 2 می باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تغییرات نیمرخ لیپیدی به دنبال  تمرینات ترکیبی (مقاومتی - هوازی) همراه با مصرف مکمل زنجبیل و دارچین در زنان یایسه چاق مبتلا به دیابت نوع دو است.

    مواد و روش ها

    23 زن چاق دیابتی به صورت هدفمند انتخاب شدند و به  صورت تصادفی در دو گروه، تمرین ترکیبی و مصرف زنجبیل (11 نفر) و تمرین ترکیبی و مصرف دارچین (12 نفر) قرار گرفتند. در دو گروه مصرف مکمل زنجبیل روزانه 1500 میلی گرم پودر ریزوم و دارچین روزانه 1500 میلی گرم بصورت کپسول، به مدت هشت هفته، دریافت می کردند. هر دو گروه هشت هفته، سه جلسه در هفته، تمرینات مقاومتی و تمرینات تناوبی هوازی (دویدن) را با شدت 85-75% ضربان قلب بیشینه انجام دادند. برای بررسی اختلاف میانگین متغیرها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های تکراری استفاده شد. سطح معناداری 0.05>P در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    هشت هفته تمرینات ترکیبی منجربه کاهش معنادار مقادیر کلسترول، تری گلیسیرید و نسبت LDL/HDL شد (0.05>P). اما تفاوتی در شاخص های مذکور بین دو گروه تمرینی با مصرف زنجبیل و دارچین وجود نداشت (0.05<p).</p

    بحث و نتیجه گیری

    هر دو نوع تمرین ترکیبی و مصرف دارچین و تمرین ترکیبی و مصرف زنجبیل موجب بهبود نیمرخ لیپیدی در زنان یایسه چاق مبتلا به دیابت نوع دو می شود، که با توجه به افزایش اولیه آن در این بیماران، رویداد مطلوبی است.

    کلیدواژگان: تمرینات ترکیبی، مکمل زنجبیل، دارچین، چاقی، دیابت نوع دو
  • رضوان خیراندیش، حلیمه وحدت پور* صفحات 85-94
    مقدمه و هدف

    برخی تحقیقات تاثیر بی خوابی بر عملکرد ورزشکاران را مورد مطالعه قرار داده اند. اما پژوهشی جهت بررسی تاثیر مصرف مکمل کافیین متعاقب محرومیت 24 ساعته از خواب یافت نشد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر حاد مصرف کافیین متعاقب 24 ساعت محرومیت از خواب بر عملکرد عضلانی و فیزیولوژیکی پسران هندبالیست بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه دو سوکور و نیمه تجربی، 40 پسر هندبالیست (با میانگین سنی: 3.36±17.66 سال، قد: 7.29±179.47 سانتی متر، وزن: 14.04±82.27 کیلوگرم)، به طور تصادفی به چهار گروه (هر گروه 10 نفر) مکمل کافیین + محرومیت از خواب، دارونما + محرومیت از خواب، گروه بی خوابی و گروه خواب کامل تقسیم شدند. گروه مکمل یک ساعت قبل از شروع آزمون کپسول حاوی کافیین (5 میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن افراد) و گروه دارونما (پودر نشاسته) را مصرف کردند. از آزمون آماری آنووا یک راهه (ANOVA) برای مقایسه بین گروه ها سطح معناداری  (0.05≥P) استفاده شد.

    یافته ها

    24 ساعت محرومیت از خواب بر استقامت عضلات شکمی و انعطاف پذیری تاثیر معناداری نداشت (0.05≤P). اما محرومیت از خواب موجب کاهش معنادار قدرت، توان و استقامت عضلانی کمربند شانه ای آزمودنی ها شد (0.05≥P). همچنین مصرف کافیین بعد از 24 ساعت محرومیت از خواب باعث بهبود قدرت و توان عضلانی در گروه مکمل نسبت به گروه دارونما شده بود (0.05≥P). اما بین استقامت عضلانی گروه کافیین با گروه دارونما تفاوتی مشاهده نشد (0.05≤P).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، می توان بیان نمود که عملکرد جسمانی و فیزیولوژیکی به دلیل توام شدن فشار روانی ناشی از  بی خوابی و استرس ناشی از فعالیت ورزشی دچار اختلال می شود. بنابراین پیشنهاد می شود برای جبران بی خوابی و بهبود عملکرد از مکمل کافیین استفاده شود.

    کلیدواژگان: پسران هندبالیست، عملکرد عضلانی و فیزیولوژیکی، کافئین، محرومیت از خواب
|
  • Armin Farahnak, Javad Mehrabani*, Hamid Arazi Pages 1-10
    Introduction and purpose

    the effect of resistance and aerobic exercise on improving the metabolic conditions of obese people has been confirmed; But the question of whether consuming energy supplements along with exercise improves the metabolic status and blood lipid profile of individuals is a new approach that has been considered. The aim of this investigation was to study the interactive effect of ten weeks of simultaneous training (resistance-aerobic) and mix supplementation (L-carnitine-caffeine-arginine) on lipid profile and leptin and adiponectin levels in obese men.

    Materials and Methods

    in this quasi-experimental and applied study with pretest-posttest design performed on non-athletic obese men, 28 subjects (age: 37.02±3.89yr, height: 174.7±6.57cm and BMI: 34.4±1.24kg/m2) were selected and randomly divided into three groups: 1): resistance-aerobic training and mix supplementation [RAS] (n: 10), 2): resistance-aerobic training and placebo [RAP] (n: 9) and 3): supplementation/detraining [HUS] (n: 9). The mix supplement contained 200mg of caffeine, 1000mg of L-carnitine, and 1000mg of L-arginine taken 40min daily before exercise. Resistance and aerobic trainings were included 30min and 40-45min respectively with moderate intensity for ten weeks and 3d/w.

    Results

    the findings showed that mix supplementation (L-carnitine-caffeine-arginine) with moderate intensity resistance- aerobic training had a significant effect on decrease of plasma leptin (p=0.0001) and increase of adiponectin (p=0.001) levels. Also, the interaction of resistance- aerobic training and mix supplementation in decreased TC, TG and LDL-C levels and increased HDL-C (p<0.05) in non-athlete obese men.

    Discussion and Conclusion

    it can be concluded those ten weeks of mix supplementation (L-carnitine-caffeine-arginine) and moderate intensity resistance-aerobic exercises had a positive effect on metabolic markers and blood lipid profile in non-athletic obese men.

    Keywords: Combined Exercise, Caffeine, Carnitine, Adiponectin, Lipid Profile
  • Mitra Khademosharie, Azam Mollanovruzi* Pages 11-19
    Introduction and purpose

    The aim of this study is effect of active recovery time on creatine kinase and lactate dehydrogenase changes in response to one session high intensity intermittent exercise in female swimmers.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 10 female swimmers with an age range of 20 to 26 years were placed in two experimental groups 1 (10 people) and experimental 2 (10 people) with a crossover design. Subjects swam 25 meters at maximum speed, the active recovery period in experimental group 1 was three times the duration of swimming and in experimental group 2, it was four times the duration of swimming. The intensity of activity during active recovery is considered to be 50-60% of the heart rate of the subjects, the subjects swam 25 meters until they stopped. Blood samples were collected before the start of the training session and after the recovery phase. ANOVA test with repeated measurements was used to analyze the data at a significance level of P<0.05.

    Results

    The results showed that there is no significant difference between the two recovery modes (1 to 3 and 1 to 4) in terms of effects on creatine kinase (P≥0.05) and lactate dehydrogenase (p≥0.05).

    Discussion and Conclusion

    No difference was observed between triple and quadruple recovery after a bout of intense intermittent swimming activity on the decreasing changes of muscle damage indicators (creatine kinase and lactate dehydrogenase); therefore, it seems that athletes in this field can benefit from both types of recovery according to the conditions of the competition.

    Keywords: Intermittent Swimming, Recovery Duration, Creatine kinase, Lactate dehydrogenase
  • Mohamadreza Sadeghian Shahi*, Zohreh Bagherpour, Behzad Aria, Farahnaz Ayati Zadeh Pages 20-28
    Introduction and purpose

    One of the complications of overweight and obesity is inflammation and hypertension. This study aimed to evaluate the effect of eight weeks of aerobic training with quercetin supplementation on hypertension, CRP, and IL-6 in inactive overweight women.

    Materials and Methods

    Forty inactive healthy overweight women (age 33.25±6.1 years, fat percentage 36.65±2.78 and body mass index 28±2.31 kg/m2) were chosen and were divided into training + supplement (n=10), Training + placebo (n=10), supplement (n=10), and control (n=10). The aerobic training program consisted of eight weeks of running on a treadmill/three times per week, with an intensity of 65-80% of maximum heart rate. The quercetin or placebo supplement was 500 mg daily. Systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), C- reactive protein (CRP), and interleukin-6 (IL-6) were measured before and after the interventions. The data were analyzed by non-parametric Wilcoxon and Kruskal-Wallis Tests at the significance level of P<0.05. 

    Results

    The results showed that in the comparison between groups, there is no significant difference between any of the variables of the groups (P<0.05). But in the within-group comparison, it was found that the SBP indices in all groups except the control group, DBP in the exercise+supplement and exercise + placebo groups, IL-6 in the supplement, exercise + supplement and exercise + placebo groups had a significant decrease (P<0.05).However, no significant changes were observed in the CRP values ​​of the groups (P>0.05).

    Discussion and Conclusion

    It seems that aerobic exercise with and without quercetin consumption can partially reduce some risk factors of cardiovascular diseases in inactive overweight women.

    Keywords: Aerobic Training, Blood pressure, Quercetin supplement, CRP, IL-6
  • Shadmehr Mirdar*, Moslem Sharifi, Gholamreza Hamidian, Mina Baghbani Javid Pages 29-37
    Introduction and purpose

    The aim of the present study was to investigate the effect of taper intensity on the expression of caspase-3 in type I and II pneumocytes in the lung of young male wistar rats.

    Materials and Methods

    In the study, 30 five-week-old male wistar rats were randomly divided into two groups of fifteen (control and training groups). After 6 weeks of interval training for the training group and rest for the control group, 5 rats from the training group and 5 rats from the control group were removed from the test period by tissue sampling. Then, the remaining 10 rats of the training group entered the two- and three-week taper period and 10 rats of the control group were placed in two and three-week control groups. Progressive interval training was performed in 6 sessions, 30 minutes each session at a speed of 15 to70 meters per minute. Then, a taper phase for three weeks in decreasing intensity pattern was performed. An analysis is done with one-way ANOVA and Tukey test at P<0.05.

    Results

    Immuno histochemical study of lung tissue from different groups showed that interval training causes the significant increase in the expression of caspase-3 in young rats (p≤0.001). While taper training could reduce caspase-3 expression levels in pneumocytes in the lung tissue. Three - week taper versus two weeks taper showed a significant decrease in the expression of caspase-3 in the type I pneumocytes (p≤0.033) and type II pneumocytes (p≤0.001).

    Discussion and Conclusion

    The results of this study show that the use of a period of training load reduction can be investigated as an appropriate method to reduce apoptosis in the pulmonary alveoli after intense exercise, and this investigation can be considered to improve the Lung physiology indicators in human samplesproblems.

    Keywords: Caspase-3, Taper, pneumocytes
  • Ziba Saleh Fard, Behnam Bagherzadeh Rahmani, Neda Shafiee, Tohid Khanvari, Negin Kordi* Pages 38-48
    Introduction and purpose

    Obesity and metabolic syndrome are associated with mild and chronic inflammation. The purpose of this study is to ivestigate the effect of two long-term and short-term high-intensity interval training on inflammatory indicators such as TNF-α  IL-1β, SFRP5, CTRP12, and also on the number of lymphocytes, monocytes, and neutrophils in overweight adolescent boys.

    Materials and Methods

    In a quasi-experimental study, 30 Overweight boys (18-13 years old, mean height 154.33 cm, mean body mass index 27.05 kg/m2) were randomly divided into 3 groups of 10 people including short-term (9 sessions of 30-second training with 150-second rest), long-term (4 sessions of 150-second training with 240-second rest), and control group. The training groups performed high-intensity running sprints 3 times per week for 8 weeks. Data were analyzed using two-way repeated-measures ANOVA (3 groups×2 measurement times) and Bonferroni test.

    Results

    After eight weeks of long-term and short-term high-intensity interval training, the serum levels of TNF-α (P=0.001) and IL-1β (P=0.001) in the training groups decreased significantly compared to the control group. Also, the serum levels of SFRP5 (P=0.041) and CTRP12 (P=0.001) increased significantly in the training groups compared to the control group. However, a non-significant increase in the number of lymphocytes (P=0.064), monocytes (P=0.450) and neutrophils (P=0.190) in the exercise groups compared to the control group was observed after the implementation of long-term and short-term interval training.

    Discussion and Conclusion

    According to the result of the this study, eight weeks of high-intensity interval training in the short-term and long-term reduces the levels of some pro-inflammatory factors and increases the levels of some anti-inflammatory factors, but has no effect on the function of the immune system.

    Keywords: obesity, HIIT training, inflammatory indicators, immune indicators
  • Roohollah Mohammadi Mirzaei* Pages 49-56
    Introduction and purpose

    endurance running associated with structural, functional and inflammatory cardiovascular changes. The aim of the present study was to investigate the effects of half marathon on cardiovascular damage Biomarkers.(NT-proBNP),ST2 and troponin-T(hs-TnT)were assayed.

    Materials and Methods

    in this study, 80 non-elite trained male marathon runners (age 40±6 years, weight 76±8 kg, height 177±8 cm and BMI24±2 kg/m2) participated voluntarily. Blood samples at baseline (24-48 hours before the race), after the race (1-2hours after the match) and 48 hours after the race. The race was held on the track of Chitgar Park cycling track for a distance of 21km.  The average training of volunteers   was 7years and the average weekly training hour was 6 hours and the average competition best time was 104±6min. To analyze the data, repeated measures analysis of variance and correlation and regression tests were used. With confidence interval of P<0.05.

    Results

    The results show that immediately after the race the rate of is associated with an increase of 1/3 in NT-pro BNP, 1/6 in ST2 and 16-fold in hs-TnT (P≤0.05). In the results of 48 hours after the competition, an inverse and significant relationship was observed between the hours of weekly training and the increase in ST2 (P<0.05). Also, a direct and significant relationship was shown between the end time of the race and the rate of increase in hs-TnT (P<0.001) A direct and significant relationship was shown between the end time of the race and the amount of ST2 changes (P<0.05).

    Discussion and Conclusion

    it seems that Participation in endurance events through various pathways appears to cause markers of cardiovascular damage. Therefore, increasing the concentration of these markers may increase the risk of heart attack and sports sudden cardiac death in athletic without symptoms of cardiovascular disease.

    Keywords: Cardio damage, half Marathon, ST2, Troponin-T, NT-proBNP
  • Sakineh Moghadam, Said Shakerian*, Masoud Nikbakht Pages 57-66
    Introduction and purpose

    Beneficial goals of CrossFit training are its shorter duration, which results in greater health gains than traditional exercise for type 2 diabetes patients.The aim of the present study was to determine the effect of a Crossfit training a period on fetuin B serum level and lipid profile in women with type 2 diabetes.

    Materials and methods

    In this semi-experimental research, 30 women with type 2 diabetes were randomly assigned to two Crossfit groups (age: 40.75 ± 3.93 years; body mass index: 29.49 ± 2.31 kg/m2; fasting blood sugar 168.67 ± 6.20 mg/dL) and control (age: 41.55 ± 3.11 years; body mass index: 30.55 ± 2.45 kg/m2; fasting blood sugar 164.46 ± 6.25 mg/dL) were divided. Crossfit exercises (training intensity in the first 4 weeks with 70-75% of the reserve heart rate and from 5-8 week with 75-80% of the reserve heart rate) every other day (three sessions per week, each training session includes 6-3 Crossfit training stations. The movements used in these stations were multi-joint and full-body movements) and were performed for eight weeks. Blood sampling was measured fasting and 48 hours before and after the training intervention. The intensity of the exercises was controlled by heart rate. Intra-group comparison was done by dependent t-test and inter-group comparison was done by analysis of covariance test with a significance level of P≤0.05 using SPSS software.

    Results

    After eight weeks of Crossfit training, there was a significant decrease in serum fetoin B (P≤0.036), total cholesterol (P<0.001), low-density lipoprotein (P<0.001) and a significant increase in high-density lipoprotein.
    (P<0.001) was observed in the training group compared to the control group

    Discussion and Conclusion

    According to the results, it can be said that the reduction of Fetuin B as a biomarker related to dyslipidemia is related to the improvement of lipid profile due to adaptation to Crossfit exercises.

    Keywords: Type 2 Diabetes, Cross Fit training, Lipid Profile, Fetuin B
  • Amir Delshad*, Marzieh Karimi, Maryam Sadat Dashti Pages 67-75
    Introduction and purpose

    Nowadays, drug addiction is one of the most important problems, and the prevalence of drug use has increased in different strata of society, and the speed of this problem appears significantly in women. Exercise can be an option for prevention and potential treatment for drug addiction. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of aerobic exercise on depression and liver enzymes in women addicted to methamphetamine.

    Materials and methods

    In this semi-experimental study, 30 female addicts aged 25-40 were placed in two control and training groups. Exercises with an intensity of 50-75% of VO2max were performed during six weeks and three sessions per week. These exercises included intermittent running and low-impact exercises. The Goldberg Mental Health Questionnaire (GHQ) was used to check the subjects' depression. Blood samples were collected to measure the levels of alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), 24 hours before the start of training and 48 hours after the last session. To analyze out-group changes, ANCOVA test and intra-group differences and to analyze questionnaire scores, paired T-test was used at the significance level of P≤0.05.

    Results

    Aerobic exercise caused a significant decrease in ALT (P=0.04) compared to the control group, and no significant decrease was observed in the AST (P=0.52) and depression (P=0.95) values ​​compared to the control group.

    Discussion and Conclusion

    Drug addiction is a serious risk for liver and depression, and sports activities can affect the responses of liver enzymes and depression in all people and inhibit them to an acceptable extent.

    Keywords: methamphetamine, Alanine aminotransferase, Aspartate aminotransferase, addicted women, Depression
  • Roya Askari, Houra Keykhosravi*, Amirhossein Haghighi, Esmat Rashidi Pages 76-84
    Introduction and purpose

    Diabetes is the most common disease caused by metabolic disorders and one of the most important public health problems. Along with medical and nutritional treatments, exercise is one of the treatment methods for type 2 diabetes. Along with medical and nutritional treatments, exercise is one of the type 2 treatment methods. The aim of the current research was to investigate the changes of lipid profiles following combined exercises (resistance-aerobic) with ginger and cinnamon supplements in obese postmenopausal women with type 2 diabetes.

    Material and methods

    23 obese diabetic women were selected purposefully and were randomly divided into two groups, combined exercise and ginger consumption (n=11) and combined exercise and cinnamon consumption (n=12). In two groups, they received 1500 mg of ginger and 1500 mg of cinnamon in capsule form daily for eight weeks. Both groups performed resistance training and aerobic interval training (running) with an intensity of 75-85% of maximum heart rate for eight weeks, three sessions per a week. Analysis of variance with repeated measurements was used to check the mean difference of the variables. The significance level was considered as α ≤ 0.05.

    Results

    Eight weeks of combined exercises led to a significant decrease in cholesterol, triglycerides and LDL/HDL ratio (P<0.05). However, there was no difference in the mentioned indicators between the two training groups with the consumption of ginger and cinnamon (P>0.05).

    Discussion and Conclusion

    Both types of combined exercise and cinnamon consumption and combined exercise and ginger consumption improve the lipid profile in obese postmenopausal women with type 2 diabetes, which is a favorable event considering its initial increase in these patients.

    Keywords: Combined exercises, Ginger, Cinnamon supplement, Obesity, type 2 diabetes
  • Rezvan Kheirandish Pages 85-94
    Introduction and purpose

    Some studies have studied the effect of insomnia on the performance of athletes. However, no research was found to investigate the effect of caffeine supplementation after 24-hour sleep deprivation. Therefore, the aim of the present study was to investigate the acute effect of caffeine consumption following 24 hours of sleep deprivation on the muscular and physiological performance of handball players.

    Material and Methods

    In this double-blind and semi-experimental study, 40 male handball players (average age: 17.66±3.36 years, height: 179.47±7.29 cm, weight: 82.27±14.04 kg), were randomly divided into four groups (10 people in each group): caffeine supplement + sleep deprivation, placebo + sleep deprivation, insomnia group and complete sleep group. The supplement group took caffeine capsules (5 mg per kilogram of body weight) and the placebo group (starch powder) one hour before the test. One-way ANOVA statistical test was used to compare the significance level (P≤0.05) between groups.

    Results

    24 hours of sleep deprivation had no significant effect on abdominal muscle endurance and flexibility (P≤0.05). However, sleep deprivation caused a significant decrease in the strength, power and muscular endurance of the subjects' shoulder girdle (P≥0.05). Also, consuming caffeine after 24 hours of sleep deprivation improved muscle strength and power in the supplement group compared to the placebo group (P≥0.05). However, there was no difference between the muscle endurance of the caffeine group and the placebo group (P≤0.05).

    Discussion and Conclusion

    According to the results, it can be stated that the physical and physiological performance is disturbed due to the combination of mental pressure caused by insomnia and stress caused by sports activity. Therefore, it is suggested to use caffeine supplement to compensate for insomnia and improve performance.

    Keywords: Boys handbal, Muscular, physiological function, Caffeine, Sleep deprivatio