فهرست مطالب

نشریه مطالعات هنر و رسانه
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی عاشوری کیسمی*، مریم پرویزی صفحات 13-39

    با شیوع ویروس کرونا، جهان شاهد اتفاقات جدیدی شد که تاکنون مشابه آن را ندیده بود. آثار پاندمی کرونا بی شک تا سال ها با بشر باقی خواهد ماند. رسانه های اجتماعی در جریان این همه گیری به شدت مورد استقبال کاربران قرار گرفتند. این توجه تنها از سوی افراد نبود و دولت ها و سازمان های مختلف هم توجه ویژه ای به این رسانه ها داشتند. این افزایش اهمیت رسانه ها، لزوم بررسی نقش رسانه های اجتماعی در جریان همه گیری را بسیار پراهمیت می کند. در نقد و بررسی تاثیرات رسانه ، تکنوپولی از کلان ترین نظریات موجود است. این نظریه، کنترل فرهنگ و تفکر توسط تکنولوژی جهان امروز را پیش بینی می کند و ابزار مناسب برای بررسی نقش رسانه ها را در اختیار ما می گذارد. در این مقاله، کوشیده ایم تا با استفاده از روش تحلیلی-انتقادی و استفاده از نظریه تکنوپولی نقش رسانه های اجتماعی را در دوران پاندمی کرونا مورد نقد و بررسی قرار دهیم. در ابتدا، نظریه تکنوپولی تبیین شده، سپس نقش و تاثیرات رسانه های اجتماعی در دوران پاندمی کرونا با استفاده از این نظریه مورد نقد و بررسی قرار می گیرد. یافته های پژوهش، حاکی از آن است که نیل پستمن در نظریه تکنوپولی بسیاری از آثار منفی رسانه ها که اکنون با آن رو به رو هستیم را پیش بینی کرده بود و می توانیم این آثار را با توجه به نقد پستمن کاهش دهیم؛ همان طورکه پستمن احتمال می داد، امکان داد و ستد با تکنولوژی و رسانه وجود دارد. در موارد گوناگون، بشر موفق شده است تا تکنولوژی را به خدمت درآورد و از آن در جهت کمک برای رفع مشکلات پاندمی کرونا استفاده کند.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، تکنوپولی، پاندمی، کرونا، پستمن
  • نرگس اسکویی* صفحات 41-68

    ادبیات انتقادی و بیدارگر دوره مشروطه، معضل فراگیر اعتیاد به مواد افیونی در این عهد را از نظر دور نداشت. در این دوره، آثاری تالیف شد که مستقلا به نقد و تحلیل این معضل و مسایل پیرامون آن می پرداخت . «صحبت سنگ و سبو» اثر سلیم خان ادیب الحکماء، طبیب مشروطه چی، یکی از این دست آثار است. در این تحقیق، پس از ذکر دلایل و مظاهر رواج اعتیاد به مخدرات در ایران دوره صفویه و قاجاریه، به بررسی و تبیین ویژگی های مهم نثری و گفتمان انتقادی این کتاب پیرامون موضوع اعتیاد، به روش تحلیلی و توصیف محتوا پرداخته ایم. از پژوهش حاضر، این نتایج حاصل شد: نثر کتاب، ترکیبی از نثر رسمی منشیانه - سرشار از واژگان و عبارات عربی- با نثر روزنامه ای و محاوره است. در قالب جملات مطنب و پیوسته، توصیفات دقیق حسی و نمایشی، در روایت متن نقش موثری ایفا می کند. در این اثر، کنایه، ضرب المثل، اشاره و تلمیح از بسآمد بالایی برخوردار است. نویسنده با نگاهی انتقادی و بعضا هجوآلود به ذکر جزییات بسیاری از مصایب و فجایع ناشی از تاثیرات مخرب مواد مخدر بر روح و جسم معتادان و اجتماع ایران پرداخته است. نقد عمل کرد برخی از اطبا و حکیمان در اشاعه اعتیاد به تریاک، انتقاد از «قشون تریاکی» ایران، اعتراض به کشت گسترده خشخاش در اراضی ایران و هجو برخی متصوفه گرفتار بنگ و تریاک، اصلی ترین مباحث مطرح شده در کتاب در خصوص نقد اعتیاد به مواد افیونی است.

    کلیدواژگان: ادبیات انتقادی، اعتیاد، افیون، دوره قاجاریه، .صحبت سنگ و سبو
  • فاطمه غفوری فر*، مهدی محمدزاده، رحیم چرخی صفحات 69-98

    مستندات نشان از سیر تکوینی روایت ها و سرشت آدمیان دارند و بر باورنمایی مخاطبان موثر می باشند. مستندسازی بیان گر تهیه و ثبت اسناد و اطلاعات برای آگاهی بخشی و کشف واقعیت داشته های مختلف تاریخی یک جامعه، فرهنگ و یا یک زیست بوم است. رسانه سینما در تلاش است با واقع نمایی رویکردهای گوناگون اعم از سیاسی، تبلیغی، اجتماعی و فرهنگی را به نمایش گذارده و در تحت تاثیر قرار دادن مخاطبان موثر باشد. فیلم و فیلم سازی در گذر زمان، با تحولاتی که در جنبه های مختلف از بعد فن آوری، تجهیزاتی و روش داشته است، اکنون بدون در نظر گرفتن مرزهای جغرافیایی، عقیدتی و فرهنگی، امکان حضور در همه نقاط جغرافیایی را پیدا می کند و با واقعی جلوه دادن رویدادها، در ساخت فرهنگ عمومی، باورها و افکار عمومی موثر می باشد. از این رو، فیلم سازان چه در سینمای داستانی و چه در سینمای مستند، در جهت واقعی نشان دادن فیلم هایشان از شاخصه های سینمای مستند استفاده کرده و آثار تخیلی و تحریف شده خود را حقیقی جلوه داده و به جای مستندسازی، مستندنمایی می کنند. مسیله اصلی مقاله، تحلیل واقعیت و چگونگی نحوه استفاده از آن در آثار فیلم سازان می باشد و هدف آن آشکار شدن راهبردهای سینمای تجربه گرا در مواجهه با واقعیت است. روش تحقیق کیفی توصیفی و بر اساس بررسی و تحلیل موردهای مطالعاتی است که از موارد مطلوب به صورت انتخاب هدفمند گزینش شده است.

    کلیدواژگان: مستند، مستندنمایی، واقعیت، فراواقعیت، شبیه سازی
  • مرتضی صدیقی فرد*، مهدی مقیم نژاد صفحات 99-126
    این پژوهش در پی رسیدن به تعریفی از سبک در عکاسی، به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از نظریات اندیشمندان، نخست به اهمیت دست یابی به یک نظام سبک شناسی می پردازد و ضرورت شناخت سبک آثار هنری مختلف را بررسی می نماید. سپس به تقسیم بندی سبک با استفاده از نظریه واقعیت روان شناختی پرداخته می شود که بر این اساس، سبک ها بر دو دسته کلی سبک عمومی و سبک فردی تقسیم می گردند. در ادامه این واکاوی ها، به تبیین تعریفی دقیق از هر کدام از انواع سبک در دو ساحت عمومی و فردی پرداخته شده و بر اساس نظریه واقعیت روان شناختی و بررسی آن در جنبش پیکتوریالیسم، نتیجه این می شود که  اگرچه سبک عمومی، راهی به درونیت هنرمندان ندارد، با این حال، تهی از مفهوم نیست و در تفسیر آثار، نقش به سزایی را ایفا کرده و امکان درک درست تصاویر، در جایگاه تاریخ هنر را فراهم می سازد. در پی رسیدن به تعریفی دقیق از مفهوم سبک فردی، تعاریف ارایه شده از آن، بر اساس تاکید بر مولفه های مختلف نظیر فرم، محتوا، موضوع و ویژگی های اثر بررسی گردیده که در نهایت، نتیجه این شد که سبک فردی متاثر از واقعیت روان شناختی است و همچنین رابطه ای درونی و عمیق تر با خود هنرمند دارد. این پژوهش در انتها با بررسی سبک عمومی در عکاسی پیکتوریالیستی هر منطقه، عوامل تاثیرگذار بر پیدایش سبک عمومی را بررسی نمود و نتیجه گرفت که علی رغم شباهت ها و تفاوت ها در سبک عمومی آثار عکاسانه در مناطق مختلف، هر عکاس متاثر از واقعیت روان شناختی، به سبک فردی در آثارش رسیده است.
    کلیدواژگان: سبک، عکاسی، سبک عمومی، سبک فردی، پیکتوریالیسم
  • سیده مریم مجتبوی*، فریناز واسعی، سید حسین مجتبوی صفحات 127-153
    تزیینات و آرایش بناها از عوامل موثر در شکوه و زیبایی معماری دوره قاجار است. در این دوره، شاهد نوآوری و تحولات جدیدی در هنر و معماری هستیم. معماری مسجد-مدرسه ها نیز در این عصر پرتحول، دارای نوآوری های درخور توجهی هست که کم تر به آن پرداخته شده است. مسجد-مدرسه سپهسالار (مطهری) و مسجد-مدرسه سردار قزوین از لحاظ تزیینات به ویژه نقوش کاشی کاری، جزء بناهای شاخص این دوره هستند، لذا بررسی تزیینات و تفاوت نقوش به کار رفته در این دو بنا، از اهداف اصلی این پژوهش می باشد و در این راستا، سوالات زیر مطرح می گردد: 1. تزیینات دو مسجد-مدرسه سردار قزوین و سپهسالار تهران از چه ویژگی هایی برخوردار هستند؟، 2. نحوه تاثیرپذیری تزیینات این دو مسجد-مدرسه سردار و سپهسالار از غرب به چه صورت بوده است؟ شیوه پژوهش حاضر، تحلیلی-توصیفی است. در گام اول، از طریق مطالعات کتابخانه ای پیشینه مرتبط با تزیینات دوره قاجار مورد مطالعه قرار گرفته، در گام دوم، از طریق مشاهدات میدانی، به بررسی تزیینات در نمونه های موردی پرداخته شده و در گام آخر، با تطبیق مطالعات کتابخانه ای و میدانی، نوآوری در نقوش دو مسجد-مدرسه سپهسالار و سردار مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که تزیینات هر دو بنا، تحت تاثیر هنر و فرهنگ غربی بوده اند. در تزیینات مسجد-مدرسه سپهسالار، برخی از نقوش به طور کاملا مستقیم و بدون تغییر از هنر غرب اقتباس شده اند؛ ولیکن تزیینات مسجد-مدرسه سردار قزوین به طور هم زمان تحت تاثیر معماری ایرانی، فرهنگ بستر و عناصر غربی شکل گرفته اند.
    کلیدواژگان: دوره قاجار، تزئینات، مسجد-مدرسه، مسجد-مدرسه سردار، مسجد-مدرسه سپهسالار (مطهری)
  • حسین حسنی* صفحات 155-184
    پلتفرم ها با انواع محتواهای زیان آور از جمله اخبار جعلی در قالب فرایندی به نام بازبینی محتوا مقابله می کنند. این فرایند پیچیده و دشوار است و با کمک عوامل انسانی و ماشینی انجام می شود. در این مقاله، مراحل و روش های بازبینی محتوا، در پلتفرم های فیس بوک و توییتر به روش اسنادی تحلیل شده است تا سازوکارهای آن ها جهت مقابله با محتواهای خبری جعلی شناسایی شود. یافته ها نشان می دهد هرکدام از این دو پلتفرم با آن که در یک زمینه سیاسی و اقتصادی یکسان و تحت سیاست گذاری رسانه ای واحد عمل می کنند، سازوکارهای متفاوتی برای مقابله با اطلاعات کذب دارند که از رویکرد کلی آن ها نشات می گیرد. رویکرد کلی فیس بوک دفاع از شفافیت و دادن صدا به مردم است و بنابراین به جای حذف، کاهش رویت پذیری این نوع محتواها را درپیش گرفته است، اما توییتر با هدف تضمین سلامت مکالمه، با سهولت بیش تری اقدام به حذف محتواهای جعلی می کند. در نهایت، باید گفت شرکتی شدن مقابله با اطلاعات نادرست و اخبار جعلی، دریافت اخبار واقعی توسط شهروندان را دشوارتر و حوزه عمومی و دموکراسی را با مخاطرات فزاینده پیچیده تری مواجه می کند. از طرف دیگر، سلطه شرکت ها بر فرایند نظارت بر محتواهای خبری، دولت هایی همانند دولت ایران را با چالش های جدیدی از منظر حکم رانی اینترنت روبه رو می کند.
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، اخبار جعلی، اخبار کذب، بازبینی محتوا
|
  • MohammadAli Ashouri Kisomi *, Maryam Parvizi Pages 13-39

    With the outbreak of the Coronavirus, the world witnessed new events that had never been seen before. The effects of the Coronavirus will undoubtedly remain with humanity for many years. Social media continued to be very popular among users during the pandemic. This attention was not only from individuals but governments and organizations as well. This increasing importance of social media makes it very important to examine the role of social media during the pandemic. In the criticism of media influences, technopoly is one of the macro theories. This theory predicts the control of culture and thought by technology in today’s world and provides us with the appropriate tools to study the role of media. In this article, we criticized the role of social media in the Corona pandemic using the analytical-critical method and based on technopolitical theory. First, the technopoly theory will be explained, then the role and effects of social media during the Corona pandemic will be examined by this theory. The study’s findings suggest that Neil Postman in Technopoly Theory had predicted many of the harmful effects of the media, but we can also overcome these effects. According to Postman, it is possible to trade with technology and media. In various cases, human beings have succeeded in using technology to solve the problems of the Coronavirus.

    Keywords: Social Media, Technopoly, Pandemic, Corona, Postman
  • Narges Oskouie * Pages 41-68

    The critical and awakening literature of the constitutional period did not overlook the pervasive problem of opioid addiction in this era; during this period, works were written that independently critiqued and analyzed this problem and the issues surrounding it; Adib al-Hakma, a constitutional physician, is one such work. In this research, after mentioning the reasons and manifestations of the prevalence of drug addiction in Iran during the Safavid and Qajar periods, we have examined and explained the essential features of prose and critical discourse of this book on the subject of addiction, analytical method, and content description. The following results were obtained from the present study: The prose of the book is a combination of the official prose of the secretary - full of Arabic words and phrases - with newspaper and conversational prose, in the form of neat and continuous sentences; In this work, irony, proverbs, allusions, and allusions have a high frequency. The author takes a critical and sometimes satirical look at the details of many of the tragedies caused by the destructive effects of drugs on the souls and bodies of addicts and the Iranian community; Iran was protesting the widespread cultivation of poppies on Iranian soil, and the satire of some Bengal and opium addicts, are the main topics discussed in the book on the critique of opioid addiction.

    Keywords: Critical Literature, Addiction, Opium, The Qajar Period, The Stone, Jar Talk
  • Fatemeh Ghafoorifar*, Mehdi Mohammadzadeh, Rahim Charkhi _ Pages 69-98

    The symbols of the verses were used for the chapter of the poems from the very beginning of the revelation of the Qur’an. These signs were arranged in the form of every five or ten revealed verses, known as the signs of Khums and Ashar, which were organized in separate visual forms in each period. The purpose of the present study is to describe the visual features of the verses of the Qur’an of the Timurid religion of the Holy Threshold Museum of Qom and also to classify the verses. The present article has been done in a descriptive-analytical manner, and the materials have been collected concerning documents and library materials. Therefore, this research is organized around two main questions: What are the visual components of the religious verses of the mentioned Qur’ans? How is the dominant visual form and structure in the sign of the chapter of the verses arranged? The achievements of this research show that the symptoms of Khums-Ashar mean five and ten poems, which in addition to indicating the gradual revelation of poetry, also makes it easier for readers to read. The signs of the verses are single verses, decorative, khums, and tithes. These symbols are engraved in the form of sun and bergamot, and decorations such as Islamic and Khatai motifs are used. Verses are marked in the form of “visual-decorative” signs and “letters and phrases.”

    Keywords: Illumination of Quran, Khums, Tenth, Holy Threshold Museum of Qom, Timurid Era, Visual Features
  • Morteza Sedighifard *, Mehdi Moghimnejad Pages 99-126
    This research, descriptively-analytically and using the theories of philosophers in this field, in search of a definition of style in photography, first deals with the importance of achieving a stylistic system and examines the need to know the style of different artworks. Then the style is divided using the theory of psychological reality into two categories: general style and individual style. In the continuation of these analyzes, a detailed definition of both types of style in a general and personal context is explained. According to the theory of psychological reality, although the general style has no way into the spiritual workings of artists, it is not devoid of concept and plays an essential role in the interpretation of works and allows the correct understanding of images in the art historical context. Looking to reach a precise definition of the concept of individual style, the reports provided based on the emphasis on various components such as form, concept, subject, and features of the work are examined. Finally, it is concluded that individual style is influenced by psychological reality and has an inner and deeper relationship with the artist. Eventually, by examining each region’s general style in pictorial photography, the factors affecting its emergence were identified. It was also concluded that the photographer’s psychological reality influences individual photography style.
    Keywords: Style, photography, general style, individual style, pictorialism
  • Seyedeh Maryam Mojtabavi *, Farinaz Vasei, Seyed Hossein Mojtabavi Pages 127-153
    The buildings’ decoration and arrangement are influential factors in the splendor and beauty of Qajar period architecture. We witness innovations and developments in art and architecture during this period. The architecture of mosques and schools in this changing era has noteworthy innovations that have been less discussed. Sepahsalar (Motahari) Mosque-School and Sardar Qazvin Mosque-School are among the prominent buildings of this period in terms of decorations, especially tile motifs, so investigating the decorations and the differences between the motifs used in these two buildings is one of the main goals of this research. Furthermore, in this regard, the following questions are raised: 1- What are the characteristics of the decorations of the two mosques of Sardar Qazvin and Sepehsalar in Tehran? 2- What was the influence of the decorations of these two mosques-madrasa Sardar and Sepahsalar, from the west? The method of the present research is analytical-descriptive. In the first step, through library studies, the background related to the decorations of the Qajar period was studied, in the second step, through field observations, the decorations in case samples were examined, and in the last step, by combining library and field studies, The innovation in the motifs of two Sepahsalar and Sardar mosque-Schools has been evaluated and analyzed. The research findings show that Western art and culture influenced both buildings’ decorations. In the decorations of Sepehsalar Mosque-School, some motifs are directly and without changes adapted from Western art; However, the decorations of Sardar Qazvin Mosque-School were formed simultaneously under the influence of Iranian architecture, Bastar culture, and western elements.
    Keywords: Qajar period, decorations, mosque-school, Sardar mosque-school, Sepahsalar (Motahari) mosque-school
  • Hossein Hassani * Pages 155-184
    This article aims to analyze the policy and mechanisms of global social media platforms to deal with fake news and disinformation. This process is complex and challenging and is done with the help of human and machine agents. In this article, the steps and methods of content moderation on Facebook and Twitter platforms have been analyzed in a documentary way to identify their mechanisms to deal with fake news content. The findings show that these two platforms, although they operate in the same political and economic context and under the same media policy, have different mechanisms to deal with false information, which originates from their general approach. Facebook’s general approach is to defend transparency and give voice to people. Therefore, instead of deleting it, it has taken the reduction of the visibility of this type of content. Still, Twitter, to ensure the health of the conversation, removes fake content more easily. Finally, it must be said that the corporatization of dealing with false information and fake news makes it more difficult for citizens to receive real news, and the public sphere and democracy face increasingly complex risks. On the other hand, the dominance of companies over monitoring news content makes governments like the Iranian government face new challenges from the point of view of internet governance.
    Keywords: Social Media, fake news, disinformation, content moderation