فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و ششم شماره 1 (پیاپی 99، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جمیله محمدی رضاگاه، محمدحسن عظیمی*، عبدالحسین فرج پهلو صفحات 1-20
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش بررسی نگرش کتابداران درخصوص میزان انطباق سامانه مدیریت یکپارچه موجود در کتابخانه های دانشگاه شهید چمران اهواز و دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور با وب معنایی است.روش شناسی: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی بوده  و به روش پیمایشی و با رویکرد توصیفی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه کتابداران دانشگاه شهید چمران اهواز و دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپورتشکیل می دهند که 72 نفر بودند و از این بین 51 نفر نسبت به تکمیل پرسشنامه اقدام کردند. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از سیاهه وارسی محقق ساخته استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار اس.پی.اس.اس استفاده شد.یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که میزان آگاهی و شناخت کتابداران از وب معنایی به طور کلی و به تفکیک ‏مولفه ها به صورت محدود بوده است نتایج همچنین حاکی از آن بود که از نظر کتابداران جامعه مورد بررسی، نرم افزار جامع موجود در کتابخانه های دو دانشگاه با وب معنایی سازگاری محدودی دارد. نتایج نشان داد که بین متغیرهای جمعیت شناختی و میزان آشنایی کتابداران با وب معنایی و ‏مولفه های آن رابطه معناداری وجود ندارد.نتیجه گیری: نتایج کلی پژوهش نشان داد که از دیدگاه کتابداران، میزان انطباق نرم افزار جامع موجود در کتابخانه های مورد بررسی با وب معنایی به صورت محدود بوده است وکتابداران از وب معنایی و ‏مولفه های آن شناخت محدودی داشته و نیاز است که آموزش هایی در این زمینه برای آنها اعمال شود. اصالت اثر: در نهایت بر اساس یافته های این پژوهش مشحض شد نرم افزار جامع کتابخانه های مورد بررسی با وب معنایی انطباق مناسبی ندارد. سطح دانش و بینش کتابداران کتابخانه های مورد بررسی نسبت به وب معنایی نیز ضعیف ارزیابی شد. بر این اساس دوره های فنی مناسب برای رفع این تقیصه معرفی و پیشنهاد شد. یافته های این پژوهش می تواند در راستای توسعه و گسترش کاربرد وب معنایی در نرم افزارهای کتابخانه ای، مورد استفاده مدیران ارشد کتابخانه های مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: وب معنایی، وب مفهومی، کتابخانه های دانشگاه، نرم افزار آذرسا، کتابداران
  • سمانه خویدکی*، سعید رضائی شریف آبادی، امیر غائبی صفحات 21-42
    هدف

    جهت بهره گیری مطلوب از خدمات شخصی سازی نیاز است وضعیت فعلی این  خدمات در کتابخانه های دانشگاهی دیجیتال مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص گردد که کدام از مولفه ها و شاخص های شخصی سازی نیازمند برنامه ریزی و توسعه است. روش پژوهش: این پژوهش به روش پیمایش توصیفی انجام شده است. جامعه آماری آن شامل 70 کتابخانه دانشگاهی دیجیتال است. جهت گردآوری داده ها از سیاهه وارسی استفاده گردید که سیاهه وارسی براساس مرور نظام مند متون مرتبط تهیه گردیده است و برای تحلیل داده ها از فنون آماری شامل توزیع فراوانی و درصد فراوانی استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که 47 درصد شاخص های شخصی سازی محتوا؛ 1/47 درصد از شاخص های شخصی سازی تعاملی؛ 1/8 درصد شاخص های شخصی سازی مشارکتی؛ 17 درصد از شاخص های شخصی سازی بازیابی اطلاعات؛ و 4/23 درصد شاخص های پروفایل کاربر در کتابخانه های دانشگاهی دیجیتال مورد بررسی وجود دارد. به طور کلی، وضعیت شخصی سازی خدمات در کتابخانه های دانشگاهی دیجیتال در سطح ضعیفی قرار دارد و آنچه که برای شخصی سازی خدمات در کتابخانه های دانشگاهی دیجیتال ارایه شده است اکثریت به صورت سفارش سازی/ کاربرمحور است. بنابراین لازم است کتابخانه های دانشگاهی در حرکت به سوی کتابخانه های دیجیتال و استفاده از شخصی سازی خدمات عملکرد خود را بهبود دهند و ارایه این خدمات به صورت سیستم محور در کتابخانه ها مورد بازنگری و توجه بیشتری قرار گیرد.

    اصالت اثر

    این پژوهش برای نخستین بار به بررسی وضعیت خدمات شخصی سازی در کتابخانه های دانشگاهی دیجیتال پرداخته است. افزون بر این، با تهیه سیاهه وارسی مبتنی بر مرور نظاممند متون مرتبط سعی کرده است تا دید جامع نسبت وضعیت شخصی سازی خدمات در کتابخانه های دانشگاهی دیجیتال ایران حاصل گردد.

    کلیدواژگان: شخصی سازی خدمات، کتابخانه دانشگاهی دیجیتال، پروفایل کاربر، انواع شخصی سازی
  • راضیه یوسفی*، غلامرضا حیدری، شهناز خادمی زاده صفحات 43-58
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی میزان برخورداری دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز از مهارت های مدیریت دانش شخصی بر اساس مدل چیونگ و تسویی (2010) به منظور ارایه راهکارهایی برای بهبود و ارتقای مهارت های آنان است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی و تحلیلی و روش آن پیمایشی است. از پرسشنامه پابخش (1395) استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه شهید چمران اهواز مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 97-1396 است. حجم نمونه با توجه به جدول کرجسی و مورگان، 351 نفر تعیین گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی مبتنی بر نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که وضعیت دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز از لحاظ برخورداری از میزان مهارت های مدیریت دانش شخصی برابر با میانگین 50/3 است که در سطح نسبتا مطلوب ارزیابی شده است. به این معنا که در انتقال دانش بین شخصی، خلق خرد شخصی، درونی سازی دانش شخصی و مدیریت اطلاعات شخصی در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارند. همچنین در بین مهارت های بررسی شده، دانشجویان تحصیلات تکمیلی در مهارت ارایه اطلاعات بیشترین و در بازیابی و تجزیه و تحلیل اطلاعات کمترین میانگین را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه که سطح برخورداری مهارت های مدیریت دانش شخصی دانشجویان در سطح نسبتا مطلوب مشخص شد، لازم است که مهارت ها به آنان آموزش داده شود. توانمند شدن آنان به چنین مهارت هایی، باعث کمک به آنان در تصمیم گیری ها، حل مسایل، افزایش کارایی و دستیابی به اهداف شخصی می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، مدیریت دانش شخصی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، دانشگاه شهید چمران اهواز
  • آرزو رضائی، سپیده فهیمی فر*، نادر نقشینه صفحات 59-72
    هدف

    هدف از این پژوهش امکان‎سنجی ایجاد جنبش حمایت از خلاقیت های محلی در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران است. 

    روش پژوهش

    در این پژوهش از روش کتابخانه ای به منظور تهیه سیاهه وارسی و روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل رییس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران و همه کتابداران (15 مرد و 35 زن) این کتابخانه است. 

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن است که وضعیت کتابخانه مرکزی از نظر منابع انسانی، منابع مالی و زیرساخت ها برای امکان سنجی ایجاد فضای ساخت خلاقانه در شرایط کنونی فراهم نیست.

     نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که سطح تحصیلات و سابقه کار بالا در میزان آشنایی، مهارت و علاقه مندی کتابداران تاثیر مثبت دارد. از نظر کتابداران امکان تامین اعتبار از سازمان مادر بیشتر از امکان تامین اعتبار از بودجه کتابخانه و سایر منابع مالی است. کتابداران مرد علی رغم آشنایی بیشتر با فضای ساخت خلاقانه و مهارت در انجام فعالیت های مرتبط با فضای ساخت خلاقانه علاقه کمتری به امکان سنجی ایجاد جنبش حمایت از سازندگان خلاق دارند. بخش سازماندهی و فهرست نویسی علاقه بیشتری به ایجاد فضای ساخت خلاقانه دارند. سطح تحصیلات و سابقه کار بالا در میزان آشنایی، مهارت و علاقه مندی کتابداران با فعالیت های مرتبط به فضای ساخت خلاقانه تاثیر مثبتی دارد که می توان از آنها در زمینه هدایت، آموزش و کنترل فعالیت های مرتبط استفاده کرد. اکثر کتابداران اعتقاد دارند زمان و مکان کافی در کتابخانه مرکزی برای امکان سنجی ایجاد فضای ساخت خلاقانه وجود دارد. نامطلوب بودن تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری در کتابخانه و عدم اطلاع از تجهیزات آزمایشگاه پایش دیجیتالی  بر میزان آشنایی کتابداران تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: جنبش حمایت از سازندگان خلاق، فضای ساخت خلاقانه، نوآوری، یادگیری خلاق، کتابخانه‏ مرکزی، دانشگاه تهران
  • مهسا جندقی، محمود نادری بنی*، سید محمد طباطبائی نسب، مهدی سبک رو صفحات 73-86
    هدف

    این پژوهش در راستای تحلیل ساختار فکری مطالعات موجود در زمینه سبزنمایی و مسیولیت اجتماعی شرکت ها به بررسی مقالات علمی موجود و ترسیم نقشه علمی در این حوزه انجام شده است.

    روش 

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی بوده و با رویکرد علم سنجی و فنون هم نویسندگی و هم رخدادی واژگان مهمترین نویسندگان و خوشه های موضوعی شناسایی شده و نقشه علمی در این حوزه ترسیم شده است. جامعه آماری نیز شامل 4685 مدرک علمی نمایه شده در پایگاه وبگاه علوم (Web of Science) سال های 1970 تا 2022 بوده است که با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار VOSviewer مورد بررسی قرار گرفته اند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از روند صعودی انتشار مقالات طی 52 سال اخیر بوده است که بیشترین تعداد مقالات در سال 2021 (1023) بوده است. نقشه همکاری نویسندگان نمایانگر سه خوشه با بیشترین مشارکت در شبکه علمی همکاری نویسندگان با مرکزیت «هان، احمد و الله» است. همچنین تحول واژه های کلیدی از تمرکز شرکت ها بر بازاریابی سبز و مسیولیت اجتماعی و وضع قوانین و سیاست های زیست محیطی به سمت ایجاد تردید و کاهش وفاداری و رضایت در مصرف کنندگان و به خطر افتادن اعتبار و عملکرد مالی شرکت ها و ایجاد اعتماد با تغییر سیاست ها، استراتژی ها و ارزش ها و افشای عملکرد زیست محیطی حرکت کرده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحلیل خوشه های موضوعی در این پژوهش، بیانگر توجه پژوهشگران به بررسی علل و پیامدهای وقوع سبزنمایی جهت شناسایی و پیشگیری از این دسته اقدامات شرکت هاست.

    کلیدواژگان: سبزنمایی، مسئولیت اجتماعی شرکتها، علم سنجی، تحلیل همنویسندگی، هم رخدادی واژگان
  • ثریا کرمی پاامامی*، محمود مرادی، ویدا صیفوری صفحات 87-98
    هدف پژوهش

    هدف پژوهش حاضر، ارایه مدلی برای تجاری سازی خدمات کتابخانه های دانشگاهی شهر کرمانشاه است.

    روش شناسی پژوهش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی توسعه ای بوده و از نظر روش شناسی، در زمره پژوهش های کیفی قرار می گیرد، همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش نظریه داده بنیاد (گراندد تیوری) استفاده شده است. از روش نمونه گیری گلوله برفی، استفاده شد. با استفاده از شاخص اشباع نظری، 25 نفر از اساتید گروه های علم اطلاعات و دانش شناسی، اقتصاد، مدیریت کارآفرینی و مدیران و کتابداران کتابخانه های مرکزی دانشگاه های شهر کرمانشاه، مورد مصاحبه قرار گرفتند. 

    یافته های پژوهش

    بعد از تجزیه و تحلیل داده ها از طریق انجام مراحل کدگذاری، مقوله ها یا عناصر اصلی زیر برای تجاری سازی  به دست آمد: کشف (خلق) ایده، ارزیابی ایده، مخاطبان، قوانین و مجوزها، روش تجاری سازی، تامین منابع مالی، امکانات و تجهیزات، نحوه تولید و بازاریابی.

    نتیجه گیری

    در نهایت مدلی برای تجاری سازی خدمات کتابخانه های دانشگاهی به دست آمد که به صورت فرایندی متشکل از 9 مقوله اصلی است. همچنین بر اساس مصاحبه های انجام شده و مشاهدات و تجربیات محققان، مواردی همچون ناآگاهی از فرایند تجاری سازی، عدم وجود مدیران متخصص در کتابخانه، کمبود نیروی انسانی متخصص، بکارگیری افراد غیرمتخصص در کتابخانه، ترس از تغییر در کتابداران، عدم وجود بودجه، نبود امکانات و تجهیزات مورد نیاز، نامساعد بودن زیرساخت های قانونی، نامساعد بودن زیرساخت های اقتصادی، فرهنگی و غیره به عنوان موانع تجاری سازی خدمات کتابخانه های دانشگاهی شهر کرمانشاه شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، خدمات کتابخانه، کتابخانه های دانشگاهی، گراندد تئوری
|
  • Jamileh Mohammadi Rezagah, Mohammad Hassan Azimi *, Abdolhossein Farajpahlou Pages 1-20
    Purpose

    The main purpose of this study is to investigate the attitudes of librarians about the degree of compliance of the integrated management system in the libraries of Shahid Chamran University and Ahvaz Jondishapur University of Medical Sciences with the Semantic Web

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and has been done by survey method and with a descriptive approach. The statistical population of the study consists of all librarians of the libraries of Shahid Chamran University and Ahvaz Jondishapur University of Medical Sciences this study a researcher-made checklist was used to collect data. The SPSS software was used to analyze the data.

    Findings

    Findings showed that the level of knowledge of librarians about the semantic web in general and by components was limited. The results also showed that in the opinion of librarians in the study community, the comprehensive software available in the librarians of two universities has limited compatibility with the semantic web. The results showed that there is no significant relationship between demographic variables and librarians familiarity with the semantic web.

    Conclusion

    The general results of the research showed that from the point of view of librarians the degree of adaptation of the comprehensive software available in the studied libraries to the semantic web has been limited. librarians also have limited knowledge of the semantic web and need to be trained in this area.

    Keywords: semantic web, Conceptual Web, University libraries, Librarians, Azarsa Software
  • Samaneh Khavidaki *, Saeed Rezaei Sharifabadi, Amir Ghaebi Pages 21-42
    Objective

    In order to optimal utilization of personalized services, it is necessary to identify status of personalized service in digital academic libraries in Iran. Reviewing the status of digital academic libraries shows which components and indicators of personalization need to be planned and developed.

    Methodology

    This study has been done by descriptive survey method. 70 digital academic libraries were surveyed. The collection tool was researcher-made checklist. The checklist was prepared based on a systematic review of related studies. Statistical techniques including frequency distribution and frequency percentage were used to analyze the data.

    Findings

    indicated that there are 47 percent of content personalization indicators; 47.1 percent of interactive personalization indicators; 8.1 percent of collaborative personalization indicators; 17 percent of personalization in information retrieval indicators; and 23.4 percent of user profile indicators in the surveyed libraries. In general, the status of service personalization in digital academic libraries is poor and personalized services in digital academic libraries in Iran has a customization and user-centered approach. Universities need to improve their performance on the move to digital libraries and the use of personalized services. Providing services with a system-based approach in libraries should be reviewed and given more attention.Originality: This study has for the first time reviewed the status of personalized services in digital academic libraries in Iran. In addition, by preparing a checklist based on a systematic review of studies, it has tried to obtain a comprehensive view of the status of personalized services in digital academic libraries in Iran.

    Keywords: Personalized Services, Digital Academic Library, User Profile, Types of Personalization
  • Raziyeh Yousefi *, Gholamreza Haidari, Shahnaz Khademizadeh Pages 43-58
    Objective

    This study examines the extent to which graduate students of Shahid Chamran University of Ahvaz have personal knowledge management skills based on the model of Cheung and Tsui (2010) to provide solutions to improve and enhance their skills.

    Methodology

    This research is of descriptive and analytical type and its survey method. Pabakhsh questionnaire (2016) was used. The research population is the master and doctoral students of Shahid Chamran University of Ahvaz who started their studies in the academic year 2017-2018. The sample size was 351 according to Krejcie and Morgan table. Descriptive and inferential statistical tests were performed to analyze the data using the SPSS statistical software.

    Findings

    Data analysis showed that the situation of graduate students of Shahid Chamran University of Ahvaz in terms of personal knowledge management skills is equal to an average of 3.50, which has been evaluated at a relatively desirable level according to the Likert scale. In other words, in "interpersonal knowledge transfer", "personal wisdom creation", "personal knowledge internalization" and "personal information management" are at a relatively desirable level. In addition, among the studied skills, graduate students had the most information in presentation skills and the least information retrieval and analysis.

    Conclusion

    Considering that the level of students' personal knowledge management skills was determined at a relatively desirable level, it is necessary to teach them the skills. Empowering them with such skills helps them make decisions, solve problems, increase efficiency, and achieve personal goals.

    Keywords: Knowledge Management, Personal Knowledge Management, graduate students, Shahid Chamran University
  • Arezoo Rezaei, Sepideh Fahimifar *, Nader Naghshineh Pages 59-72
    Purpose

    This research attempts to determine the status of the University of Tehran’s central library to establish the maker movement.

    Method

    For so doing, both a library study method is used to prepare a checklist, and a survey method is done. By a purposive sampling, an interview with the Head of Central Library and Documentation Center of the Tehran University was carried out and a questionnaire was distributed among the librarians.

    Findings

    The findings indicate that the central library’s condition in terms of human resources, finances, and infrastructure is not proper for the current makerspace.

    Conclusion

    The results show that a high level of education and work experience has a positive effect on librarians' familiarity, skill and interest. For librarians, funding from the parent organization is greater than funding from library funding and other sources. Male librarians are less interested in establishing a maker movement, despite being more familiar with the makerspace and skillful in performing activities related to the makerspace. The organizing and cataloging department is more interested in creating a makerspace. The level of education and high work experience has a positive effect on the level of familiarity, skill and interest of librarians with activities related to the creative construction space, which can be used in the field of guiding, training and controlling related activities. For most librarians, there is enough time and space in the central library for makerspace. Undesirable hardware and software equipment in the library and lack of knowledge about digitalization laboratory equipment affect the level of knowledge of librarians.

    Keywords: Maker Movement, Makerspace, Innovation, Creative Learning, Center Library, University of Tehran
  • Mahsa Jandaghi, Mahmud Naderi Bani *, Seyed Mohamad Tabatabaeenasab, Mahdi Sabokro Pages 73-86
    Purpose

    This research has been done in line with the analysis of the intellectual structure of existing studies in the field of greenwashing and corporate social responsibility, to examine the scientific productions available and to draw a scientific map in this field.

    Methodology

    The present study is of an applied type and with the scientometric approach and the techniques of co-authorship and co-occurrence of words, the most important authors and thematic clusters have been identified and a scientific map has been drawn in this field. The statistical population included 4685 scientific documents indexed in the WOS database between 1970 and 2022, which were analyzed using descriptive statistics and VOSviewer software.

    Findings

    The findings indicate an upward trend in the publication of articles over the last 52 years, with the highest number of articles in 2021 (1023). The map of authors' collaboration shows the 3 clusters with the most participation in the scientific network of authors' collaboration, centered on Han, Ahmed, Ullah. Also, the evolution of keywords from the focus of companies on green marketing and social responsibility and the establishment of environmental laws and policies towards creating doubts and reducing loyalty and satisfaction in consumers and jeopardizing the credibility and financial performance of the company and building trust by changing policies, strategies and values and disclosing environmental performance has been observed.

    Conclusion

    The results of the analysis of thematic clusters in this research show the researchers' attention to the investigation of the causes and consequences of the occurrence of greenwashing in order to identify and prevent this category of actions of companies.

    Keywords: Greenwashing, Company Social Responsibility, Scientometric, Co-authorship Analysis, Words Co-occurrence
  • Soraya Karami Paemami *, Mahmoud Moradi, Vida Seifouri Pages 87-98
    Purpose

    The main purpose of this study is to investigate the attitudes of librarians about the degree of compliance of the integrated management system in the libraries of Shahid Chamran University and Ahvaz Jondishapur University of Medical Sciences with the Semantic Web

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and has been done by survey method and with a descriptive approach. The statistical population of the study consists of all librarians of the libraries of Shahid Chamran University and Ahvaz Jondishapur University of Medical Sciences this study a researcher-made checklist was used to collect data. The SPSS software was used to analyze the data.

    Findings

    Findings showed that the level of knowledge of librarians about the semantic web in general and by components was limited. The results also showed that in the opinion of librarians in the study community, the comprehensive software available in the librarians of two universities has limited compatibility with the semantic web. The results showed that there is no significant relationship between demographic variables and librarians familiarity with the semantic web.

    Conclusion

    The general results of the research showed that from the point of view of librarians the degree of adaptation of the comprehensive software available in the studied libraries to the semantic web has been limited. librarians also have limited knowledge of the semantic web and need to be trained in this area.

    Keywords: commercialization, Library services, University libraries, Grounded theory