فهرست مطالب

اقتصاد اسلامی - پیاپی 86 (تابستان 1401)

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 86 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد ارباب*، سید رضا حسینی صفحات 5-32

    امروزه در بیشتر جوامع تحت سیطره نظام سرمایه داری اهداف، نظام ها و راهبردها بر کسب حداکثری رشد اقتصادی متمرکز شده است؛ این هدف گذاری علاوه بر پیامدهای سوء اقتصادی، آسیب های جدی جبران ناپذیری بر پیکره معنوی فردی و اجتماعی بشر به دنبال داشته است. به حاشیه راندن و غفلت از بعد معنوی انسان در کنار تلاش برای انحراف، شخصی سازی و استفاده ابزاری از معنویت برای اهداف اقتصادی از مصادیقی است که در آشکار و پنهان در ذیل تلاش برای رسیدن به رشد اقتصادی بیشتر رخ می دهد. برخلاف آنچه در اقتصاد متعارف پدیدار گشته است، تبعیت از آموزه های اقتصادی اسلام و عملیاتی شدن آنها در سطح اجتماعی نه تنها از مخاطرات وارد به هییت معنوی فردی و اجتماعی انسان ها جلوگیری می کند بلکه از ابزارهای اقتصادی برای ارتقاء معنوی انسان بهره می برد. به علاوه عجین بودن ابعاد مادی و معنوی ذاتی انسان و به تبع آن همبستگی نیازهای مادی و معنوی، ارتباط متقابل وثیقی میان بهبود شرایط اقتصادی و ارتقاء معنوی فردی و اجتماعی ایجاد کرده است. در این پژوهش با استفاده از روش «داده بنیاد»، روابط موجود و بیان کیفیت اثرگذاری پیشرفت اقتصادی بر معنویت اسلامی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل بیانگر ارتباط سازنده مولفه های پیشرفت اقتصادی بر ارتقاء معنویت اسلامی در صورت تحقق شرایط علی، مداخله گر و زمینه ای به صورت ایجابی است. مجموع عناصر اقتصادی ایجابی، راهبرد جامع «زیست مومنانه» برای کسب بهینه ترین وضعیت برای کسب توامان پیشرفت اقتصادی و معنویت اسلامی ارایه و فرامین نظری و اجرایی مشخصی را بیان می-کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، اصالت معنوی، پیشرفت اقتصادی، داده بنیاد، رشد اقتصادی، معنویت اسلامی
  • سید سعید دانشی*، عطاالله رفیعی آتانی صفحات 33-74

    محدودیت منابع مالی برای اجرای پروژه های اقتصادی به عنوان یکی از موانع رونق تولید و اشتغال زایی به شمار می رود. از طرفی نقدینگی موجود در دست مردم می تواند منشا آثار نامطلوب اقتصادی باشد؛ لذا هدایت این منابع به سمت تامین مالی تولید بسیار حایز اهمیت است. در این پژوهش به منظور کاراتر نمودن فرآیند تامین منابع و با لحاظ ظرفیت های بازار سرمایه به عنوان بستری برای تامین مالی تولید و تجمیع سرمایه های مردمی، دو مولفه رفتار سرمایه گذاران (که در این پژوهش به عنوان کارگزاران اقتصادی شناخته می شوند) و ساختار بازار سرمایه مبتنی بر اصول، ضوابط و مقررات مورد واکاوی قرار گرفته است. با در نظرگرفتن سوگیری های رفتاری به عنوان شاخص انحراف از انسان عقلایی موضوع اقتصاد متعارف، رابطه پنج سوگیری رویداد گرایی، زیان گریزی، فرااعتمادی، آشنا گرایی و خود اسنادی با تصمیمات سرمایه گذاران بازار سرمایه، با روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Lisrel مورد آزمایش قرار گرفته است. نتایج نشان از رابطه معنی دار و مثبت فیمابین سوگیری های رفتاری به عنوان متغیرهای مستقل و رفتار سرمایه گذاران به عنوان متغیر وابسته داشته و بیانگر این موضوع است که سرمایه گذاران تحت تاثیر این سوگیری ها لزوما عقلایی رفتار نمی کنند. در بخش دوم پژوهش، با توجه به متاثر بودن کنش های اجتماعی- اقتصادی مردم ایران از آموزه های اسلامی از یک سو و ادبیات غنی اقتصاد و مالی اسلامی از سوی دیگر، در قالب یک پنل خبرگان و به روش نظریه پردازی داده بنیاد، بازار سرمایه اسلامی به عنوان ساختار متناسب با کنش اقتصادی مردم ایران بررسی و پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: اقتصاد رفتاری، بازار سرمایه اسلامی، سوگیری شناختی، معادلات ساختاری
  • محمد پورغلامرضا ئی* صفحات 75-96

    ویژگی منحصربه فردی که اسلام دارد، عدم ابطال پذیری قواعدی همچون قانون الهی تحریم رباست. در پژوهش حاضر به سنجش میزان شناخت نسبت به تعریف و مفهوم ربا، و آشنایی با چارچوب نظری دو نوع بانکداری اسلامی و غیر اسلامی پرداخته شد. روش پژوهش میدانی و جامعه آماری شامل 9708 نفر از کارکنان یک بانک خصوصی در سال 1399 سراسر کشور بود؛ که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری خو شه ای تعداد 369 نفر به عنوان نمونه انتخاب و اطلاعات موردنیاز از طریق پرسشنامه جمعآوری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss نشان داد که در زمینه آشنایی با تعریف و مفهوم ربا 6/33 درصد از کارکنان و درزمینه آشنایی با چارچوب نظری دو نظام بانکداری ربوی و غیر-ربوی تنها 9/11 درصد از کارکنان حدنصاب لازم (نمره پانزده از بیست) که توسط متخصصین تعیین شده بود را کسب نموده اند؛ باید توجه داشت که یک قانون خوب هم می تواند توسط مجریان ناآگاه ابطال شود. بنابراین آموزش جهت آگاهی آفرینی مجریان، امری اجتناب ناپذیراست.

    کلیدواژگان: قانون الهی، تحریم ربا، بانکداری بدون ربا
  • سید علی روحانی*، سید مهدی بنی طبا صفحات 97-136
    در طول یکصد سال اخیر، سه دیدگاه در ادبیات اقتصادی پیرامون ماهیت بانک ارایه شده است که شامل واسطه گری مالی صرف، خلق پول تجمعی یا ضریب فزاینده و دیدگاه خلق پول انفرادی می باشد. در مقاله حاضر به روش تحلیلی- توصیفی، این سه دیدگاه مورد بررسی قرار گرفته است و دیدگاه منطبق بر واقعیت بانک معرفی شده است. ازسوی دیگر نص قوانین و مقررات بانکداری بدون ربا در ایران مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده شده است که تعاریف، عقود فیمابین سپرده گذار و بانک، و نیز نحوه شناسایی درآمد و تقسیم آن بین بانک و سپرده گذار، حاکی از حاکمیت دیدگاه نخست (واسطه مالی صرف بودن بانک) بر این مقررات می باشد. به منظور افزایش سازگاری میان قوانین و مقررات مذکور و ماهیت بانک، پیشنهاداتی در خصوص اصلاح تعاریف (عملیات بانکی، سپرده و قوه ابراء)، اصلاح عقود مربوط به سپرده گذاری (قرض و وکالت)، و نیز اصلاح شیوه شناسایی و تقسیم درآمدهای مشاع و غیرمشاع میان بانک و سپرده گذاران ارایه شده است. با این وجود، نوع روابط بانکها در بازار بین بانکی و تعامل بانکها با بانک مرکزی، موجب می شود ایجاد سازگاری میان واقعیت بانک و مقررات بانکداری بدون ربا، از طریق کاربست نظریه وکالت ناممکن گردد. بر این اساس ادامه تلاش برای حذف ربا از بانک، مبتنی بر دیدگاه واسطه گری مالی مثمر ثمر نخواهد بود. لذا پیشنهادات فوق صرفا به عنوان یک راهبرد کوتاه مدت، قابل ارایه است، اما راهبرد اصولی و بلندمدت به منظور حذف ربا (بهره) از نظام تامین مالی، طراحی نظامات و نهادهایی متفاوت با بانک امروزی است.
    کلیدواژگان: بانکداری اسلامی، بانکداری بدون ربا، خلق پول، واسطه گری مالی، ضریب فزاینده، عقد وکالت
  • علی مصطفوی ثانی* صفحات 137-174
    نگاه ها نسبت به ریسک و نحوه مواجه با آن در اقتصاد و مالی بسیار متکثر و متنوع است. الگوهای مختلفی از جمله احاله، انتقال و تسهیم ریسک را می توان در مواجه با ریسک در نظر گرفت. این پژوهش برآن است تا با ترسیم چارچوبی مفهومی ناظر به مسیله ریسک از منظر اسلامی نشان دهد که الگوی مدنظر اسلام در مواجهه با ریسک، دور از راهبردهایی مانند احاله یا انتقال ریسک و نزدیک به الگوی تسهیم ریسک است. نتایج این پژوهش بر اساس قواعد فقهی و آموزه های اسلامی نشان داده است که شریعت اسلام در قبال ریسک، 4 اصل مشروعیت درآمدزایی ریسک، هم راستایی ریسک و بازده، لزوم همراهی ریسک با عوامل اصلی تولید و اصل عدم مشروعیت ریسک در ارکان قرارداد را به عنوان مبنای خود قرار داده است. بر اساس این اصول می توان مولفه های عملیاتی تسهیم ریسک در فضای مالی اسلامی را یعنی همبستگی در تحمل ریسک، تامین مالی با پشتوانه دارایی و بازده مشروط به وضعیت را استخراج نمود. بر این اساس می توان گفت که هرچه یک ساختار تامین مالی بیشتر به سمت این ویژگی ها حرکت کند بیشتر مختصات تسهیم ریسک را در خود فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: تسهیم ریسک، چارچوب مفهومی، مالی اسلامی، قراردادهای مالی
  • فرشته ملاکریمی* صفحات 175-189

    یکی از شیوه های پرکاربرد در امهال مطالبات غیرجاری در عقود مشارکتی، استفاده از روش تبدیل قرارداد به عقود تسهیلاتی دیگر است. یکی از مهم ترین چالش های فقهی در رابطه تبدیل قراردادهای مشارکتی به دیگر عقود تسهیلاتی، وجود شبهه جدی ربای جاهلی از منظر معیار مهمی همچون قصد جدی است و از نظر برخی صاحب نظران بانکدارای اسلامی، این ابزارها سرپوشی برای فرار از ربا و از مصادیق حیل غیر مجاز ربا به شمار می آید. مقاله حاضر که به روش تحلیل محتوا کارشده، ضمن بررسی دیدگاه های فقهی موجود در رابطه با مشروعیت حیل ربا با استناد به معیار قصد جدی، به آسیب شناسی شیوه ی امهال عقود مشارکتی از طریق تبدیل قرارداد پرداخته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است، اشکال قصد جدی که در نهایت منجر به وقوع ربای جاهلی می شود، به صورت معتنا بهی در این راعکار وجود دارد. با توجه به پیچیدگی و اغماض روش های امهال و عدم اطلاع مشتریان از ماهیت و مفاد قراردادهای امهالی، اصلا نمی توان به صورت منطقی انعقاد قرارداد همراه با قصد جدی را از سوی بانک و مشتریان متصور شد. در مرحله انعقاد قراراداد، حتی اگر قصد را به معنای قصد انشاء نه علت غایی در نظر بگیریم، معامله از منظر قاعده تبعیت عقد از قصد دچار اشکال می شود.در نهایت، پیشنهاد می شود با توجه به ضرورت استفاده از راهکارهای امهالی در شرایط دشوار اقتصادی موجود، باید از طریق کاهش پیچیدگی و اغماض شیوه های مورد استفاده در بحث امهال و نظارت مستمر بر اجرای آن، به استفاده حداقلی از آن فقط در شرایط ضرورت و اضطرار اکتفا شود.

    کلیدواژگان: امهال، مطالبات غیرجاری، عقود مشارکتی، تبدیل قرارداد، ربای جاهلی، قصد جدی
|
  • Javad Arbab *, Syed Reza Hoseini Pages 5-32

    Today, in most societies under the control of the capitalist system, goals, systems and strategies are focused on achieving maximum economic growth; In addition to the adverse economic consequences, this targeting has caused irreparable serious damage to the individual and social spiritual body of human beings. Marginalization and neglect of the spiritual dimension of man along with trying to deviate, personalize and use spirituality as a tool for economic purposes are examples that occur in overt and covert under the effort to achieve greater economic growth. Contrary to what has emerged in conventional economics, following the economic teachings of Islam and making them operational at the social level not only avoids the dangers to the individual and social spiritual body of human beings, but also uses economic tools to promote human spirituality. Takes. In addition to the intertwined material and spiritual dimensions of human nature and, consequently, the correlation of material and spiritual needs, has created a close relationship between improving economic conditions and individual and social spiritual development. In this research, using the "data-based" method, the existing relationships and expressing the quality of the impact of economic progress on Islamic spirituality have been studied. The results show a constructive relationship between the components of economic progress and the promotion of Islamic spirituality if the causal, intervening and contextual conditions are met positively. The sum of positive economic elements presents a comprehensive "bio-faithful" strategy for achieving the most optimal situation for achieving both economic progress and Islamic spirituality, and expresses specific theoretical and p

  • Seyyed Saeid Daneshi *, Ataollah Rafieiatani Pages 33-74

    Given the limited financial resources for the implementation of micro and macro projects، as well as the available liquidity that can be the source of adverse economic effects، the accumulation of public capital and the injection of these resources into the real sector of the economy can be very helpful. Therefore، in this research، in order to make the process of providing resources more efficient and taking in to account the capital market capacities as a platform for financing the production and consolidation of public capital، the investors’ behavior and the structure of the capital market was analyzed according to principles,regulations and rules; Because understanding the behavior of brokers can help policymakers and executives to improve or reform the existing structure. Accordingly، by explaining the reality of economic action of individuals from the perspective of behavioral economics، an attempt has been made to examine the appropriate structural model. Considering behavioral biases as an index of deviation from the rational man subject of conventional economics، the relationship between the five biases of eventism، loss avoidance، overconfidence، familiarity and self-documentation with the decisions of capital market brokers was examined through structural equation method and lisrel software.The results suggest a significant and positive relationship between behavioral biases as independent variables and investors' behavior as a dependent variable and indicate that brokers are not necessarily rational under the influence of these biases. In the second part of the study، by recognizing the behavior of the broker and considering the socio-economic actions of the Iranian people influenced by Islamic teachings on one hand، and the rich Islamic economic and financial literature on the other hand, Islamic capital market as a structure appropriate to the economic actions of Iranians based on a panel of experts and data-based theorizing method has been studied and proposed.

    Keywords: behavioral economics, Islamic Capital Market, Cognitive Bias, Structural Equations
  • Mohammad Pourgolamrezaei * Pages 75-96

    The unique specificity of Islam is no falsifiability of some rules, such as divine law banking usury. This current study assessed the cognition rate about the definition and concept of usury, and acquaintance with a theoretical framework in two types of usury and non-usury banking. The research method was a field study, and the statistical population involved 9708 employees of a private bank from all over the country in 2020. Using Cochran's formula, the 369 employees were selected as a sample by cluster sampling and needed data gathered by questionnaire. The results of data analysis by SPSS software showed that 33.6% of employees in terms of acquaintance with definition and concept of usury, and only 11.9% of employees in terms of acquaintance with a theoretical framework about two types of usury and non-usury banking system have achieved to required quorum, that means 15 from 20 scores, which had been determined by experts. Therefore, the training must be implemented for executors' awareness.

    Keywords: divine law, Usury Banking, Non-usury Banking
  • Sayed Ali Rohani *, Sayed Mahdi Banitaba Pages 97-136
    Over the past 100 years, three approaches have been presented in the literature about the nature of the bank, including "financial intermediation", "Deposit Multiplier", and "money creation" theory of banking. In the present article, using analytical-descriptive method, these three perspectives are analyzed and the compatible approach with the reality of modern banks is introduced. Besides, the precise investigation of the laws and regulations regarding usury (interest) free banking in Iran, especially the definitions, the contracts between depositors and the bank, and the mechanisms designed for dividing bank income from Joint/Non-joint activities, shows that these regulations are designed based on "financial intermediation approach".In order to increase the consistency between these laws and regulations and the nature of modern banks, recommendations are made, including definitions for banking operations and deposits; amending contracts related to depositing (Wakalah and Qard-al-hasan); and modifying the method for identifying and sharing bank revenues between the bank and depositors. Nevertheless, regarding the relationships between banks and the central bank, and also among banks in the interbank market, serious problems can arise, which make the compatibility between the modern bank's nature and the regulations for usury free banking almost impossible, through the use of Wakalah theory. Accordingly, continuing attempts to eliminate usury form banking system, based on the financial intermediation approach (the current ruling approach), will not be fruitful. Although as a short-term strategy, the above suggestions can be useful, but a fundamental and long-term approach to eliminate usury from the financial system necessitates different arrangements and institutions from modern banks.
    Keywords: Islamic Banking, Usury free banking, Money Creation, financial intermediation, Money Multiplier, wakalah contract
  • Ali Mostafavisani * Pages 137-174
    The view about risk and how to deal with it, is very various in finance and economics. When faced with risks, the choice that is available is to take the risk, transfer, shifting or share the risk. This study aims to draw a conceptual framework of risk in Islamic jurisdiction and show Islamic finance encourages risk sharing in its many forms but generally discourages risk shifting or risk transfer. The results of this study shown that four principles of risk sharing in Islamic finance is "the legitimacy of income-generating of risk-taking”, "the direct relationship between the rate of risk-taking and income", “prohibition of an element of uncertainty in a contract” and “necessity of jointing risk with labor or capital”. Also based on these principles, the operational components of risk sharing in the Islamic financial that is “mutuality in bearing risk”, “State‐contingent claims” and “Asset‐based financing” that Pursuing these goals brings the financial system closer to the risk-sharing model.
    Keywords: risk sharing, conceptual framework, Islamic Finance, financial contracts
  • Fereshteh Mollakarimi * Pages 175-189

    One of the most widely used methods in deferring non-current receivables in partnership contracts is to use the method of converting the contract into other facility contracts.One of the most important jurisprudential challenges in converting partnership contracts into other facility contracts is the existence of serious suspicion of ignorant usury from the perspective of an important criterion such as serious intent. is included in.The present article, which uses the method of content analysis, while examining the existing jurisprudential views regarding the legitimacy of usury with reference to the criterion of serious intent, has dealt with the pathology of the method of deferral of partnership contracts through contract conversion. The results of the research indicate that the forms of serious intention that eventually lead to the occurrence of ignorant usury are significantly present in this practice.Due to the complexity and neglect of procrastination methods and customers' lack of knowledge about the nature and provisions of procrastination contracts, it can not be logically imagined to conclude a contract with a serious intention by the bank and customers. At the stage of concluding the contract, even if we consider the intention to mean the intention to sign and not the ultimate cause, the transaction is flawed in terms of the rule of compliance with the intention.

    Keywords: respite . Non-performing Loan, partnership contracts, contract conversion, Usury, serious intent