فهرست مطالب

مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی
سال سی و ششم شماره 2 (پیاپی 55، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمید امیرنژاد*، امیر مهرجو، محمدهادی اسکندری نسب صفحات 115-128

    فعالیت های انسان قرن هاست که منجر به تخریب جنگل ها شده است. در قرن بیست و یکم، جنگل زدایی یکی از عوامل اصلی تغییرات آب وهوا بوده است؛ چراکه جنگل ها از دلایل اصلی کاهش انتشار گازهای گلخانه ای هستند. در نیم قرن گذشته کشورهای نیمه جنوبی قاره آسیا به دلیل تغییر ساختار اقتصادی، افزایش جمعیت و گسترش جهانی شدن، متحمل خسارت های عظیمی از مناطق جنگلی شده است. بر همین اساس در این پژوهش، عوامل اقتصادی اجتماعی موثر بر تخریب جنگل با توجه به داده‏های موجود در 18 کشور منتخب در نیمه جنوبی قاره آسیا بین سال‏های 2005 تا 2015 با استفاده از اقتصادسنجی فضایی بررسی شد. نتایج آزمون های همبستگی فضایی نشان داد که نادیده گرفتن اثرات همبستگی فضایی باعث خطای تخمین برازش می شود؛ همچنین نتایج برآورد مدل، فرضیه منحنی محیط‏زیستی کوزنتس برای کشورهای منتخب را با نقطه عطف 5107 دلار تایید می کند. مطابق با یافته‏های تحقیق، افزایش تولید ناخالص داخلی سرانه در سایر کشورها از طریق تحرک بین منطقه‏ای نهاده‏های تولید موجب افزایش جنگل زدایی در کشور مورد نظر می‏شود. افزایش نرخ ارز در سایر کشورها به دلیل افزایش واردات محصولات جنگلی از سایر کشورها و عدم قطع منابع جنگلی داخلی موجب کاهش جنگل زدایی در کشور مورد نظر می‏گردد. افزایش تراکم جمعیت و بیکاری در سایر کشورها به دلیل کاهش فرصت‏های شغلی در سایر کشورها و افزایش مهاجرت به کشور مورد نظر و به‏دنبال آن افزایش تقاضا برای غذا و افزایش تقاضای زمین باعث افزایش جنگل زدایی در کشور مورد نظر شده است. در نهایت افزایش متغیر شاخص توسعه انسانی باعث کاهش جنگل زدایی در کشور مورد نظر شده است؛ ولی تغییر این متغیر در سایر کشورها تاثیری بر جنگل زدایی کشور مورد نظر نداشته است؛ لذا در دنیایی با رشد اقتصادی فزاینده، پیشنهاد می‏شود به‏منظور تضمین جلوگیری از تخریب جنگل‏ها در بهبود شاخص توسعه انسانی؛ ریشه‏کن کردن معضل بیکاری و ریشه‏کن کردن فقر تلاش ها مضاعف گردد. همانطور که نتایج این مطالعه نشان داد جمعیت تاثیر مستقیم و معنی‏دار بر جنگل زدایی در کشورهای منتخب داشت و با توجه به افزایش رشد جمعیت در سال‏های مختلف، پیشنهاد می‏شود به مسیله جمعیت با نگاه به الزامات توسعه ی پایدار توجه بیشتری شود تا کاهش تخریب محیط‏زیست به‏خصوص جنگل زدایی را به همراه داشته باشد. چراکه بر اساس نتایج این مطالعه عدم رشد سریع جمعیت موجب کاهش جنگل زدایی در کشورهای منتخب می‏گردد.

    کلیدواژگان: اقتصادسنجی فضایی، توسعه پایدار اقتصادی، جنگل ‏زدایی، منحنی کوزنتس فضایی
  • عباس پرور*، حمیدرضا میرزایی خلیل آبادی، حسین مهرابی بشرآبادی، محمدرضا زارع مهرجردی صفحات 129-141

    آب یکی از منابع مهم پایه ای برای توسعه کشور و مهمترین عامل تولید در کشاورزی ایران است. بخش کشاورزی نقش مهمی در تولید، اشتغال، کسب و تحصیل ارز داشته و بر روی سایر بخش های اقتصادی تاثیر زیادی می گذارد. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی تاثیر کاهش منابع آب بر اشتغال زیر بخش های کشاورزی و دیگر بخش ها می باشد. سهم هر یک از این بخش ها در ایجاد اشتغال مورد بررسی قرار گرفت. بخش خدمات، با ایجاد 99/24 درصد اشتغال در رتبه اول و بخش کشاورزی با 19 درصد اشتغال در رتبه دوم قرار دارند. نتایج نشان داد که در اثر کاهش آب به میزان 10، 20 و30 درصد، اشتغال کل به ترتیب به میزان 416334 ،769472 و 1044114 نفر کاهش پیدا می کند. در زیربخش های کشاورزی، بیشترین کاهش در زیربخش زراعت و باغداری با میانگین 17/14 درصد دیده می شود. با توجه به نتایج حاصل، فناوری آب اندوز راهکاری مناسب برای دستیابی به هدف های کلان توسعه کشاورزی به ویژه در زمینه اشتغال می باشد.

    کلیدواژگان: اشتغال، بخش کشاورزی، ماتریس حسابداری- اجتماعی
  • زهرا علی نژاد، سید محمدباقر نجفی*، جمال فتح اللهی، نادر زالی صفحات 143-156

    الگوی تولید دانش بنیان طی چند دهه اخیر تمام مناسبات اقتصادی و اجتماعی را دگرگون نموده است. دستیابی به مزایای این الگو، در گرو توجه جدی به تولید، توزیع و انتشار دانش است. یکی از اساسی ترین و مهم ترین پیشنیازهای تحقق الگوی تولید دانش بنیان به ویژه در مناطق در حال توسعه، انتخاب دانش پیشران است. ضرورت این انتخاب به محدودیت های پیش روی جوامع برمی گردد. از سویی بودجه های دولتی با فشار فزاینده مخارج عمومی روبرو هستند و علم و فناوری هم به این بودجه ها وابسته است و از سوی دیگر، هزینه های سرمایه گذاری در حوزه های مختلف دانش به طرز سرسام آوری در حال افزایش است. بنابراین، پیشبرد همزمان تمام شاخه های دانش برای هیچ کشوری حتی جوامع پیشگام و توسعه یافته نیز، امکان پذیر نیست. مقاله حاضر با هدف شناسایی دانش پیشران بخش کشاورزی استان کرمانشاه انجام شده است. این پژوهش، از منظر روش پاسخ به سوال محوری تحقیق، کیفی و از منظر هدف، کاربردی است. در گام نخست، احصاء فهرست اولیه دانش های پیشران و مدل سلسله مراتبی معیارهای ارزیابی مبتنی بر تکنیک فناوری کلیدی با کمک دو روش اسنادی و نظرسنجی از خبرگان انجام شد. برای استخراج نظر خبرگان، از مصاحبه های عمیق و هدفمند، استفاده شد. در نهایت، تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق تکنیک تحلیل سلسله مراتبی با کمک نرم افزار اکسپرت چویس، انجام شد. این مرحله به وسیله پنل خبرگان اجرا شد. یافته های پژوهش نشان می دهد رشته مهندسی آب با ضریب 233/0 اولویت نخست دانش پیشران استان کرمانشاه است. علوم باغبانی (196/0) و علوم مربوط به بیوتکنولوژی (138/0) نیز، در اولویت دوم و سوم، جای گرفتند. نتایج تحقیق برای بازنگری در سیاست گذاری های آموزشی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی استان، تخصیص بهینه منابع محدود موجود در دستگاه های دولتی ذیربط (جهادکشاورزی و مراکز تحقیقاتی مربوطه) و همچنین تعیین خط مشی پارک علم و فناوری و مراکز رشد کشاورزی استان، می تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: استان کرمانشاه، اقتصاد دانش بنیان، بخش کشاورزی، دانش پیشران، فناوری کلیدی
  • زینب شکوهی*، محمدحسن طرازکار صفحات 157-167

    حباب های قیمتی و نوسانات قیمت محصولات کشاورزی از چالش های مهمی است که می تواند رفاه مصرف کنندگان و تولیدکنندگان را به طور قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، در این مطالعه، حباب های قیمت در سه محصول پروتیینی اصلی، یعنی گوشت گوسفند، گوشت گاو و مرغ، با استفاده از مدل فضا-حالت بر اساس فیلتر کالمن با استفاده از داده های ماهانه از سال 1380 تا 1399 مورد بررسی قرار گرفت. در این راستا، به ترتیب قیمت جو، قیمت کنسانتره، جوجه یکروزه و ذرت را به عنوان نهاده های مهم مورد استفاده برای تولید گوشت گوسفند، گاو و مرغ در نظر گرفته شد. همچنین از نرخ واقعی ارز و قیمت واقعی نفت در مدل استفاده شده است. نتایج نشان دهنده تفاوت ساختارهای در حباب های قیمتی مثبت و منفی، دوره و تعداد وقوع و فروپاشی حباب در موراد مورد مطالعه بود. همچنین بر خلاف قیمت مرغ، به این نتیجه رسیدیم که حباب قیمت گوشت گوسفند و گوساله نسبت به سطح قیمت قابل توجه نیست. در بازار گوشت مرغ علت اصلی حباب های قیمتی را می توان به دلیل اختلال در روند بازاریابی این محصولات، عدم شفافیت اطلاعات و دخالت های متناقض دولت در بازار دانست. برای مقابله با این مشکل، پیاده سازی اطلاعات بازار بصورت تجمیع شده از طریق فناوری اطلاعات و ارتباطات می تواند ابزاری کارآمد در جهت حل چالش مذکور در نظر گرفته شود. علاوه بر این، مداخله دولت باید به جای کنترل قیمت ها، اصلاح ساختار بازار باشد.

    کلیدواژگان: گوشت گوسفند، گوشت مرغ، گوشت گاو، کالمن فیلتر
  • طاهره رنجبر، سید مجتبی مجاوریان*، سمیه شیرزادی لسکوکلایه، زینب رفتنی امیری، فواد عشقی صفحات 169-182

    زنجیره تامین روغن نباتی مشتمل بر چهار بازار به هم پیوسته می باشد. این بازارها شامل دانه های روغنی، روغن خام، کنجاله و روغن خوراکی می باشد. امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات یکپارچه در بهبود زنجیره تامین نقش انکارناپذیری دارد. پذیرش هر فنآوری جدید بخش مهمی از توسعه آن می باشد. هدف از این مطالعه شناسایی و رتبه بندی ترجیحات بازیگران زنجیره تامین روغن نباتی کشور نسبت به ویژگی های فنآوری بلاکچین است. به این منظور از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. برای تعیین وزن ماتریس مقایسات زوجی، با 15 کارشناس متشکل از کارشناسان علمی از رشته های مرتبط و همچنین کارگزاران زنجیره تامین روغن نباتی در سال 1400 مصاحبه انجام گرفت. در این پژوهش، شاخص های اصلی بهبود مدیریت، بهبود عملکرد، امنیت داده، شفافیت، ردگیری و پدیداری و زیرشاخص های آنها مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از محاسبه وزن نهایی نشان داد که زیرشاخص های "افزایش اعتماد بین سازمانی"،"سازگاری"، "سازگاری داده های ایمن" به ترتیب با وزنی معادل 4670/0، 0428/0 و 04282/0 بالاترین اهمیت را داشتند. همچنین شاخص های "تغییرناپذیری داده ها"، "ارتباط نزدیک با تامین کنندگان"، "سطح حریم خصوصی"، "پیش بینی"، "قابلیت برنامه ریزی استراتژیک"، "کاهش زمان بازپرسازی" و "انجام به موقع سفارش" به ترتیب در رده های بعدی قرار گرفتند. به این ترتیب مهمترین چالش در زنجیره عرضه فعلی و بهتزین فرصت برای زنجیره جدید عدم اعتماد بین حلقه ها و فعالان می باشد. به منظور دستیابی به مدیریت بهینه زنجیره تامین، پیشنهاد می شود آموزش و آشنایی بیشتر بازیگران زنجیره تامین با تکنولوژی های جدید و ویژگی های آنها در دستور کار قرار گیرد. همچنین برنامه ریزی و آماده سازی زیرساخت های لازم جهت پیاده سازی فناوری بلاکچین در کشور پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره، فن آوری بلاکچین، زنجیره تامین، روغن نباتی
  • ابوالفضل محمودی*، یدالله آذرین فر صفحات 183-195

    هدف کلی مطالعه حاضر، بررسی امکان تجمیع انواع حبوبات و همچنین انواع قند و شکر در گروه هایی به ترتیب با عنوان "حبوبات" و "قند و شکر" با بهره گیری از آزمون فرضیه انفرادی و چندگانه است. آزمون فرضیه انفرادی شامل قضیه کالای مرکب (لیونتیف و هیکس)، و قضیه کالای مرکب تعمیم یافته و آزمون فرضیه چندگانه شامل روش های بن فرونی، سیمز، هولم، و هاچبرگ می باشد. همچنین نتایج حاصل از روش های مذکور با هم مقایسه شده است. داده های مورد نیاز مطالعه از مرکز آمار ایران برای دوره 1385 تا 1397 اخذ گردید. نتایج آزمون های چندگانه بن فرونی، سیمز و هاچبرگ برای انواع حبوبات نشان داد که به استثنای " نخود و لوبیا مخلوط"، سایر محصولات در گروه حبوبات قرار می گیرند. همچنین بر اساس نتایج روش های بن فرونی، سیمز، هولم و هاچبرگ، انواع شکر و انواع قند در گروه قند و شکر قابل تجمیع می باشند. نتایج آزمون فرضیه انفرادی درخصوص انواع حبوبات و انواع قند و شکر، یکسان نیستند. به عبارت دیگر، بر اساس روش لیونتیف، فرضیه جمع سازی انواع حبوبات با یکدیگر تایید نشد در حالی که بر اساس روش کالای مرکب هیکس، این فرضیه مورد تایید قرار گرفت. به طور مشابه، بر اساس روش لیونتیف، فرضیه جمع سازی انواع قند و انواع شکر با یکدیگر رد شد در حالی که بر اساس روش کالای مرکب هیکس، این فرضیه مورد تایید قرار گرفت. نتایج آزمون فرضیه کالای مرکب تعمیم یافته نیز نشان داد که همه انواع حبوبات به جز "سایر انواع لوبیا"، قابل تجمیع در یک گروه تحت عنوان حبوبات می باشند. انواع قند و شکر نیز مطابق روش کالای مرکب تعمیم یافته قابل تجمیع در یک گروه تحت عنوان قند و شکر هستند. بر اساس نتایج، هنگامی که شمار مشاهدات کم باشد، استفاده از آزمون های انفرادی و به طور مشخص آزمون کالای مرکب تعمیم یافته، نتایج یکسانی را نشان نخواهند داد که این نتیجه تاییدی است بر یافته های دیویس (2003) مبنی بر اینکه آزمون کالای مرکب تعمیم یافته تضمین کننده تجمیع مناسب کالاها در زمان کم بودن تعداد مشاهده ها نیست. در این شرایط انجام آزمون های چندگانه نیز پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: حبوبات، قند و شکر، مرکب سازی تعمیم یافته
  • مرتضی محمدی*، سید احسان علوی صفحات 197-206

    با توجه به افزایش مصرف فرآورده های غذایی آماده در کشور، در این مطالعه عوامل موثر بر سطح مصرف فراورده های غذایی آماده از جمله سوسیس، کالباس و همبرگر مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور بررسی عوامل موثر بر سطح مصرف فرآورده های غذایی آماده و هم چنین نحوه تاثیر هر عامل بر احتمال قرار گرفتن هر خانوار در چهار گروه عدم مصرف، مصرف کم، مصرف متوسط و مصرف زیاد، الگوی لاجیت ترتیبی و اطلاعات 396 خانوار شهر مشهد در سال 1399 به کار گرفته شد. نتایج مدل لاجیت ترتیبی حاکی از آن است که متغیرهای قیمت، درآمد، مصرف سایر گوشت ها و تحصیلات مصرف کننده از لحاظ آماری اثر معناداری روی سطح مصرف فراورد ه های گوشتی آماده مورد بررسی ندارند و متغیرهایی چون آگاهی از وجود و اثرات نیتریت، اطلاع از تقلب و شیوه های آن و شناخت ترکیبات فراورده های غذایی آماده دارای اثر منفی و معنادار روی احتمال مصرف این فراورده ها است. میزان دسترسی خانوارها به فراورده های غذایی آماده مورد بررسی و اعتماد خانوارها به تولیدکنندگان نیز روی احتمال مصرف فراورده های گوشتی آماده تحت بررسی، اثر مثبت برجای می گذارد. از این رو اگر هدف سیاست گذاران حوزه تغدیه و بهداشت در جامعه کنترل و تغییر مصرف فراورده های گوشتی آماده است، می توان از ابزارهایی از جمله تغییر در میزان دسترسی خانوارها به این فراورده ها بهره گرفت. همچنین با اطلاع رسانی از وجود و خواص نیتریت و اثرات آن و نیز با تلاش برای شناساندن ترکیبات فراورده های گوشتی آماده برای مصرف کنندگان، می توان مصرف این مواد غذایی را در جامعه کنترل کرد و از این مسیر آسیب های احتمالی را در حوزه تغذیه کمتر ساخت.

    کلیدواژگان: الگوی لاجیت ترتیبی، بازاریابی اجتماعی، فراورده های غذایی آماده، مصرف
|
  • H. Amirnejad *, A. Mehrjo, M.H. Eskandari Nasab Pages 115-128

    In the second half of the twenty-first century, economic change, population growth and globalization were the main factors driving the deforestation in the South Asian countries. To identify the effects due to socio-economic factors affecting deforestation in such countries, this study applied the spatial econometrics model based on data from 18 selected countries for the period between 2005 and 2015. The spatial correlation tests were showing that ignoring the effects of spatial correlation cause bias in results. The results of the model also confirmed the environmental Kuznets curve hypothesis for the selected countries with a turning point of $ 5,107. Our findings illustrated that increasing GDP per capita in neighbouring countries through interregional mobility of inputs of production will increase deforestation in the target country. The increase in the exchange rate in neighbouring countries due to the increase in imports of forest products and the non-cutting of domestic forest resources will reduce deforestation in the target country. Increased population density and unemployment in neighbouring countries due to reduced job opportunities and increased migration to the target country, followed by increased demand for food and increased land demand, led to increased deforestation in the target country. Finally, increasing the human development index variable has reduced deforestation in the target country. However, changing this variable in neighbouring countries has not affected the deforestation of the target country. Therefore, in a world with increasing economic growth, it is suggested that to prevent deforestation by improving the human development index, eradicating the problem of unemployment, and eradicating poverty redouble efforts. As the results of this study showed, the population had a direct and significant effect on deforestation in selected countries. Due to the increase in population growth in different years, it is recommended that the population issue be given more attention by looking at the requirements of sustainable development to reduce environmental degradation, mainly deforestation. Because according to the results of this study, the lack of rapid population growth reduces deforestation in selected countries.

    Keywords: deforestation, Spatial Econometrics, Spatial Kuznets curve, sustainable economic development
  • A. Parvar *, H.R. Mirzaei Khalil Abadi, H. Mehrabi Boshrabadi, M. Zare Mehrjerdi Pages 129-141

    Water is one of the main basic resources for development and is the most significant factor in Iranian agriculture production. The agricultural sector has an important role in production, employment, and gaining exchange and drastically affects other sectors of the economy. The purpose of this study was to evaluate the effect of water resources` reduction on agricultural sub-sector and other sectors` employment. The employment data were collected from SAM, 2011 and the employment generated by the economic activities of the economic sectors and the contribution of each of these sectors to employment was examined. The service sector ranked first with 24.99% employment creation and agriculture ranked second with 19%. Construction, industry, commerce, and transportation sectors ranked third to sixth, with 82.4% of the total employed working in these six sectors. The results showed that with water resources reduction by 10, 20 and 30%, the total employment decreased to 416334, 769472 and 1044114 people, respectively. In agricultural sub-sectors, the highest decrease was in farming and horticulture subsectors with an average of 14.17%.  According to the results, water saving technology was a solution to reach the major goals of agricultural development, especially for employment.

    Keywords: employment, SAM, Agricultural sector
  • Z. Alinezhad, S.M.B. Najafi *, J. Fathollahi, N. Zali Pages 143-156

    The pattern of knowledge-based production has recently changed economic and social relations. If one wants to use the benefits of this pattern, they have to pay serious attention to the production, distribution, and dissemination of knowledge; in this regard, Leading Knowledge (LK) plays a vital role in developing areas. However, since government budgets have to be spent for public, especially for science and technology which are too expensive, it is impossible to experience the simultaneous advancement in all branches of knowledge. This qualitative and descriptive analysis adopts an applied approach, and tries to identify the LK of the agricultural sector in Kermanshah province, Iran. First, the initial list of LK and Analytic Hierarchy Process (AHP) method based on key technology techniques were prepared through reviewing documents and surveys, i.e. interviews and a panel of experts. In-depth and purposeful interviews were also adopted to extract experts’ opinions. Finally, data were analyzed by a panel of experts using the Analytic Hierarchy Process in Expert Choice (EC) software. The results showed that water engineering (0.223), horticultural Science (0.196), and biotechnology (0.138) were listed in order of priority in Kermanshah province. The results can be helpful in revising the educational policies of universities and research centers at the province level, allocating limited resources to the relevant government organziations, Agriculture Jihad and related research centers, and determining the policy of science and technology park and agricultural research centers at the national level.

    Keywords: Agricultural sector, Kermanshah Province, Key technology, knowledge-based economy, Leading Knowledge
  • Z. Shokoohi *, M.H. Tarazkar Pages 157-167

    Price bubbles and price fluctuations of agricultural products are important issues that can significantly affect the welfare of consumers and producers. Therefore, in this study, the price bubbles in three main protein products, i.e. lamb, beef, and chicken meats, were investigated by the state-space model based on the Kalman filter using monthly time series data on the price of selected protein products from June 2001 to November 2020. We considered barley, concentrate feed prices, broiler chicken, and corn prices as the main important inputs used for producing lamb, beef, and chicken meat production, respectively. Also, real exchange rate and real oil price were used in the model. The results showed the differences in structures making positive and negative price bubbles, period and number of occurrences and the collapse of the bubble during the sample period. Also, in contrast to chicken prices, we concluded the price bubble of lamb and beef, is not significant compared to the real prices. For chicken meat, the main cause of price bubbles was due to the disruption of the marketing process of agricultural products, the lack of transparency of information, and contradictory government interventions in the market. To deal with the problem, the implementation of aggregated market information through merging technologies in Information and Communication Technology could be considered an efficient tool as suggested. In addition, government intervention should be prioritized on reforming the market structure instead of controlling prices.

    Keywords: Beef, chicken meat, Kalman filter, lamb
  • T. Ranjbar, S.M. Mojaverian *, S. Shirzadi Laskookalayeh, Z. Raftani Amiri, F. Eshghi Pages 169-182

    There are four interconnected markets, i.e. oilseeds, crude oil, meal and edible oil, in the vegetable oil supply chain. Nowadays, emerging tools in context of information and communication technologies (ICTs) have critical role to develop the supply chain. The purpose of this study is to identify and prioritize actors' preferences for using blockchain technology in the vegetable oil supply chain. For this purpose, we applied the Analytical Hierarchy Process (AHP) method. We interviewed 15 experts, including scientific specialists from adjacent fields and actors in the vegetable oil supply chain, in 2021, to determine the weight of the pairwise comparison matrix. This study evaluated the leading indicators of management improvement, performance improvement, data security, transparency, traceability and visibility, as well as their sub-indicators. The calculation of final weight revealed the most relevance of sub-indices, i.e. increasing inter-organizational trust, compatibility and secure data compatibility, with value of 0.467, 0.043 and 0.043, respectively. The rest of the indicators were also ranked as data immutability, close relationship with suppliers, degree of privacy, forecasting, strategic planning capabilities, reduction of lead time and doing the order on time, respectively. The lack of trust between circles and actors is thus the most crucial obstacle and the largest potential for the new chain in the current supply chain. More training and knowledge of supply chain players on emerging technologies should be put on the agenda to achieve optimal supply chain management. Our results also suggested solutions for advocating for the planning and development of the required infrastructure for the implementation of blockchain technology in Iran.

    Keywords: Multi-criteria decision making, Transparency, Traceability, Visibility
  • A. Mahmoodi *, Y. Azarinfar Pages 183-195

    The main purpose of this study was to investigate the possibility of aggregation different types of pulses as well as sugar, using the single and multiple hypotheses test. The former hypothesis tests include Composite Commodity Theorem (Leontief and Hicks) and Generalized Composite Commodity Theorem (GCCT) and the latter hypothesis tests include the Bonferroni, Simes, Holm, and Hochberg procedures and the results of mentioned methods were compared. Data of the period 2006-2018 for this study were obtained from the Statistics Center of Iran..The results of multiple tests of Bonferroni, Simes and Hochberg for different types of pulses showed that with the exception of “mixed pea and bean”, other products can be aggregated into the group of Pulses. Also, based on the results of Bonferroni, Simes, Holm and Hochberg, different types of sugar can be aggregated into the group of Sugar. The results of the individual hypothesis test are not the same for different types of pulses and different types of sugar. In other words, according to Leontief method, the hypothesis of aggregate the different types of beans together was not confirmed, while according to Hicks method, this hypothesis was confirmed. Similarly, according to the Leontief method, the hypothesis of aggregate the different types of sugar together was rejected, while according to the Hicks method, this hypothesis was confirmed. The result of the GCCT showed that all types of pulses (except “other beans”) can be aggregated into the Pulses group. The types of sugar can also be aggregated into the Sugar group according to the generalized composite method. Based on the results, when the number of observations is low, the use of single tests and specifically the GCCT will not show the exactly same results, which confirms Davis (2003) finding that the GCCT does not guarantee proper aggregation of goods. In these cases, multiple tests would be recommended.

    Keywords: aggregation, Multiple Hypotheses Test, Pulses, Single Hypothesis Test, Sugar
  • M. Mohammadi *, S.E. Alavi Pages 197-206

    Due to increase of consumption of fast foods in Iran, the factors affecting the consumption level of sausages, salami and hamburgers have been investigated in this study. For this purpose, we investigated the probability of each household being in groups of non-consumption, low consumption, medium consumption and high consumption using an ordered logit model and data of 396 households of Mashhad, in 2020. The results of the ordered logit model indicated that variables such as price, income, consumption of other meats and education level of consumers do not have a statistically significant effect on the level of consumption of prepared meat products. While variables such as awareness of the existence and effects of nitrite, information about cheating in the product and awareness about the materials used in the ready-made foods have a negative and significant effect on the probability of consuming these kinds of foods. Accessibility of households to the fast foods and households' trust in the producers also have a positive effect on the likelihood of consuming the ready-to-eat meat products under question. Regarding the importance of controlling fast food consumption in society, we concluded that improving awareness of consumers about the properties of fast foods and their consequences effects on health could be considered as an important tool to control fast food consumption

    Keywords: fast food products, Ordered Logit Model, Marketing