فهرست مطالب

Health, Spirituality and Medical Ethics
Volume:9 Issue: 1, Mar 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/07/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر قربان پور لفمجانی، حمید قربان پور لفمجانی*، عبدالحسین خسروپناه صفحات 1-10
    مقدمه و هدف

    علم روانشناسی  نیاز به مطالعه اخلاق به عنوان یک بعد مهم شخصیت انسانی دارد. هدف تحقیق حاضر نقد مبانی اخلاقی نظریه فروید بر اساس اخلاق اسلامی است.

    روش

    روش مطالعه حاضر مروری است که با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و اینترنتی انجام شده است و منابع مرتبط با موضوع استخراج گردیده و مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    از نظر فروید، اخلاقیات نتیجه درونی سازی  ارزش های والدینی و اجتماعی و اموری  نسبی،  مردانه، غیرمنطقی  و غیر عقلانی  است. انسان از نظر اخلاقی خنثی است.  ملاک رفتار اخلاقی پیروی از استانداردهای اخلاقی والدین یا اجتماع است. در مقابل از نظر اسلام،  انسان از لحاظ اخلاقی خنثی نیست و فطرتی اخلاقی دارد.  بخشی از اخلاقیات از ناحیه فطرت و عقل  و بخش دیگر توسط  آموزه های دینی معرفی می شود.  اخلاق اسلامی مطلق است و تابع سلیقه افراد یا قراردادهای اجتماعی نیست. و مخاطب آن نوع انسان است.  قرب به خدا، ملاک ارزش گذاری رفتارهای اخلاقی است و برای رسیدن به این هدف، هم ظاهر رفتار و هم انگیزه ی فاعل آن رفتار، باید خوب و الهی باشند.

    نتیجه گیری

    مهم ترین نقدی که به دیدگاه اخلاقی فروید از منظر اخلاق اسلامی وارد است عبارت است از نادیده گرفتن ظرفیت های اخلاقی فطری  انسان، غیر عقلانی دانستن امور اخلاقی، نسبییت گزاره های اخلاقی، محدود کردن اخلاق به جنسیت مردانه و توجه به ظاهر رفتارهای اخلاقی و نادیده گرفتن قصد و نیت در شکل گیری رفتارهای اخلاقی.

    کلیدواژگان: نظریه فروید، اسلام شیعی، اخلاق، اخلاقیات
  • الهام باقری نیا، مریم صف آرا*، ابوالفضل کرمی، شاهرخ مکوند حسینی صفحات 11-19
    مقدمه

    ارتقای سلامت روانشناختی معتادان دارای اعتیاد به مواد مخدر در همه ابعاد ازجمله معنویت، یکی از اهداف رویکردهای روان درمانی هست، لذا هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی درمان راه حل مدار و هیجان محور بر سلامت معنوی معتادان دارای اعتیاد به مواد مخدر بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون، سه گروهی (دو گروه آزمایش همراه با گروه گواه) بود. جامعه آماری شامل تمامی معتادان دارای اعتیاد به مواد مخدر مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد مواد منطقه سه شهر تهران در شش ماه نخست سال 1400 بودند (420 نفر) که از بین افراد واجد شرایط که داوطلب همکاری در پژوهش بودند،60 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آزمایش گواه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه محقق ساخته سلامت روانشناختی بود. جلسات درمان حل مسیله مدار و هیجان مدار در طی هشت جلسه برای دو گروه آزمایش در طول دو ماه برگزار شد، اما گروه گواه در لیست انتظار بودند. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 24 و آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که روش های درمانی حل مسیله مدار و هیجان مدار در مقایسه با گروه گواه باعث افزایش معنویت سلامت روانشناختی معتادان دارای اعتیاد به مواد مخدر شدند (0/01p<)؛ و بین دو شیوه درمان تفاوتی وجود نداشت (0/01<p).

    نتیجه گیری

    درمان حل مسیله مدار و هیجان مدار می‏توانند به عنوان روش‏های مداخله‏ای موثری برای ارتقای سلامت روانشناختی معتادان دارای اعتیاد به مواد مخدر بکار روند.

    کلیدواژگان: درمان حل مسئله مدار، درمان هیجان محور، معنویت، سلامت معنوی، معتادان دارای اعتیاد به مواد مخدر
  • زهره خلجی نیا، امیررضا رامندی* صفحات 21-29
    مقدمه

    سلامت معنوی در سازگاری و آرامش انسان ها، علی الخصوص در بیماری های مزمن دارای اهمیت زیادی است. سرطان در انسان موجب بحران جسمی، روانی می شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط سلامت معنوی با اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به سرطان گوارش انجام گرفته است.

    روش کار

    این تحقیق  یک مطالعه  مقطعی همبستگی است. نمونه ها شامل 207 بیمار مبتلا به سرطان گوارش بود که پژوهش در مرکز آموزشی درمانی شهید بهشتی  شهر قم در سال 1399  انجام گردید . روش نمونه گیری از نوع در دسترس بود. در این مطالعه از پرسش نامه جمعیت شناختی، سلامت معنوی Paloutzian و      Ellison و اضطراب وافسردگی بیمارستانی  استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون مجذور کای، تی تست و آنوا  با نرم افزار SPSS 22  صورت گرفت. 

      یافته ها

    میانگین کل نمره سلامت معنوی بیماران 56/12±47/94 و   میانگین نمره سلامت مذهبی و وجودی آن ها به ترتیب 96/6±10/48  و 49/6±36/46  بود. 62/53 درصد نمونه ها از سلامت معنوی متوسط  ، 91/30 درصد سلامت معنوی زیاد و 45/15 درصد سلامت معنوی کم برخورداربودند.  همچنین نمونه ها 65/52 درصد از افسردگی متوسط ، 4/31 درصد  افسردگی ضعیف و14/15 درصد افسردگی شدید داشتند.   58/54 درصد هم از اضطراب متوسط، 98/28 درصد اضطراب ضعیف و 42/16 درصد اضطراب شدید برخوردار بودند.  نتایج مطالعه نشان داد که بین سلامت معنوی با اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به سرطان همبستگی وجوددارد(001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد،  بیمارانی که از سلامت معنوی خوبی برخوردار بودند به تبع آن از افسردگی و اضطراب کمتری رنج می بردند.  بنابراین، سلامت معنوی می تواند باعث کاهش سطح استرس و اضطراب بیماران سرطانی شود و نهایتا" به بهبود بیماران کمک کند.  بود بیماران کمک کند.

    کلیدواژگان: سرطان گوارش، اضطراب و افسردگی، سلامت معنوی
  • احمد عباسی فرد، عباس حبیب زاده، رقیه زینبی* صفحات 31-38

    دینداری از سازه های است که در حوزه ی روانشناسی مثبت گرا مورد توجه قرار گرفته است و میتواند بعنوان یکی از عوامل تاثیرگذار،پیشگیری ازاختلالات و حفظ سلامت روان نقش ایفاء کند هدف پژوهش حاضر،بررسی نقش واسطه ای دینداری دررابطه ی بین امیدواری وتاب آوری بود.

    روش بررسی

    روش پژوهشی ازنوع توصیفی -همبستگی وجامعه ی آماری ،تمام دانشجویان دانشگاه آزاداسلامی قم بود که براساس جدول مورگان ازبین آنان 375 نفربه روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها ازمقیاس تاب آوری کونور ودیویدسون(CD-RIS-25)،پرسشنامه امیدواری اسنایدروسنجش دینداری گلاک واستارک استفاده شد وداده های پژوهش بااستفاده ازنرم افزار SPSSوAMOSازطریق  آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون ،رگرسیون چند متغییره و  تحلیل مسیر ،مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     براساس نتایج بدست آمده ضریب همبستگی بین مولفه های امیدواری (تفکر عاملی و تفکر راهبردی) ودینداری با متغیرتاب آوری مثبت بوده و درسطح آلفای 01/0 معنی دار است (01/0>P). همچنین همبستگی بین امیدواری بادینداری نیزمثبت بوده ودرسطح آلفای 01/0 معنی داراست (01/0>P). براساس نتایج تحلیل مسیر مولفه های دینداری (تفکرعاملی  وتفکرراهبردی) به صورت مستقیم و غیر مستقیم بردینداری تاثیر مثبت دارد.دینداری نیزبه صورت مستقیم برتاب آوری تاثیرمثبت دارد

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصله امیدواری بر تاب آوری باتوجه به نقش واسطه ای دینداری اثرگذاراست.

    کلیدواژگان: :امیدواری، تاب آوری، دینداری، نقش واسطه ای دینداری، دانشجویان
  • علیرضا فاضلی مهرآبادی، هادی بهرامی احسان*، حسن عادلی، علی بیات صفحات 39-48
    پیشینه و اهداف

    بحران کووید 19 در جهان، موجی از استرس، اختلالات روانشناختی و مشکلات جسمانی را به وجود آورده است اما برخی افراد علی رغم این مشکلات، رشد پس از ضربه را تجربه می کنند.  هدف پژوهش حاضر تبیین راهبردهای مقابله مذهبی رشد بر اساس تجربیات بیماران مبتلا به کووید-19 است

    روش کار

    طرح پژوهش کیفی و با روش تحلیل مضمون انجام شد. 25 شرکت کننده با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته و عمیق مورد مصاحبه قرار گرفتند. نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع داده ها مورد استفاده قرار گرفت. داده ها مطابق با فرآیند گام به گام تحلیل مضمون بروان و کلارک و با استفاده از  نرم افزار MAXQDA تحلیل شد.

    یافته ها

    تحلیل داده ها منجر به 386 کد اولیه، 18 مضمون پایه، 11 مضمون سازمان دهنده شد. راهبردهای مقابله مذهبی بیماران رشد یافته از کرونا عبارت بود از: «تامل معنوی»، «چارچوب دهی مثبت مذهبی»، «نیایش»، «خیراندیشی مذهبی»، «توسل»، «توکل»، «امیدواری مذهبی»، «الگوگیری مذهبی»، «پذیرش مذهبی»، «آمادگی برای مرگ»، و « حمایت طلبی مذهبی».

     نتیجه گیری

    راهبردهای مقابله مثبت مذهبی کمک شایان توجهی به رشد پس از ضربه در بیماران مبتلا به کووید-19 می کند. از یافته های پژوهش حاضر می توان در جهت طراحی مقیاس های سنجش  راهبردهای مقابله ی مذهبی، طراحی و اثربخشی برنامه های مداخله ای به منظور کمک به بیماران کووید-19 در جهت مقابله با استرس بیماری و تسهیل رشد پس از ضربه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رشد پس از ضربه، سبک های مقابله مذهبی، کووید-19، روش کیفی
  • سارا جهانبخش، سهراب عبدی زرین صفحات 49-55
    سابقه و هدف

      تاثیر عمیق و حیاتی روابط اجتماعی بر سلامت روان و بهبود زندگی افراد امری ثابت‌ شده است. بنابراین وجود یه زیست اجتماعی سالم و یا بهزیستی اجتماعی جزیی جدایی‌ناپذیر از حفظ سلامت است  و برخی سازه ها و عوامل هستند که بر بهزیستی اجتماعی تاثیر گذارند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی بهزیستی اجتماعی براساس ذهن آگاهی، هویت اجتماعی و معنویت گرایی دانشجویان دانشگاه قم  در سال تحصیلی 1399-1400 بود.

    روش بررسی

     طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه قم  بودند که با روش نمونه گیری دردسترس 357 نفر در پژوهش مشارکت داشتند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه های  بهزیستی اجتماعی کیز، پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ، پرسشنامه هویت اجتماعی جکینز، صفاری نیا و  پرسشنامه معنویت پارسیان و دویینگ استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار  spss   26 و آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها

      نتایج حاصل از رگرسیون نشان داد: از بین مولفه های ذهن آگاهی، پذیرش به تنهایی %81/16   از واریانس  بهزیستی اجتماعی را تبیین می‌نماید. و از بین مولفه های هویت اجتماعی، هویت فردی و هویت اجتماعی هریک به تنهایی به ترتیب قادرند،% 54/13 و% 30/6   از واریانس بهزیستی اجتماعی را تبیین نمایند. در بین مولفه های معنویت، خودآگاهی و فعالیت های معنوی هریک به تنهایی قادرند قادرند، به ترتیب% 53/12 و %46/2   از واریانس بهزیستی اجتماعی را تبیین نمایند (p<0/05).

    نتیجه گیری

     براساس نتایج پژوهش مهارت ذهن آگاهی، تقویت هویت اجتماعی  و برنامه های معنویت محور، باعث بالا رفتن سطح بهزیستی اجتماعی دانشجویان می شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی اجتماعی، ذهن آگاهی، هویت اجتماعی، معنویت، دانشجویان دانشگاه قم
  • مهدی زروندی* صفحات 57-64
    زمینه و هدف

    امروزه مکاتب طبی مختلفی از جمله طب نوین، مکمل و سنتی، چینی و اخیرا طب اسلامی بوجود آمده که هر یک بر مبنای فلسفه خاص خود در فرایند سلامتی انسان به ایفای نقش پرداخته اند. از طرفی تکفیر پیدا و پنهان متمسکین هر مکتب نسبت به سایر مکاتب طبی، موجب تنازعاتی در صحنه عمل شده که حق دستیابی افراد جامعه به سلامتی را با چالش روبرو ساخته است. هدف این مقاله تبیین مفهوم و اجزای طب اسلامی است تا با شناخت دقیقتر آن بتوان از دایره این تنازعات کاست.

    مواد و روش ها

    این مقاله یک بررسی مروری و کتابخانه ای است که به صورت هدفمند و با معیارهای معین از طریق جستجو درکتاب های معتبر دینی ازجمله تفسیر تسنیم، منزلت عقل در هندسه معرفت دینی و برخی پایگاه های اطلاعات علمی داخلی و بین المللی با کلید واژه های مرتبط همچون طب اسلامی یا Islamic Medicine بدون اعمال محدودیت زمانی انجام شده است.

    یافته ها

    شناخت ریشه اختلافات علمی، مفهوم علم اسلامی، انسان شناسی اسلامی، طبابت روحانی، محدوده قلمرو طب مبتنی بر شواهد، ملزومات اولیه و ضوابط اسلامی شدن طب، شیوه برخورد با گزاره های روایی طبی و در نهایت ارایه الگویی برای پرداختن به موضوعات طبی، مولفه هایی هستند که در بازشناسی مفهوم حقیقی طب اسلامی بایستی موردتوجه قرارگیرند.

    نتیجه گیری

    با توجه به جایگاه برجسته «عقل» در کنار «نقل»، در مکتب جامع اسلام، مفهوم حقیقی «طب اسلامی» بسیار فراتر از آنچه که اکنون به اشتباه بجای «طب الایمه یا طب النبی» و یا «طب دوره تمدن اسلامی» مستعمل شده، می باشد. حداقل حیطه این مفهوم، تمام مکاتب مورد استفاده طبی امروز و هر آنچه از علوم پزشکی که مبتنی بر سیره عقلا و با نگاه توحیدی و در راستای سلامت جسمانی و نفسانی انسان بطور توامان است، را در بر می گیرد.

    کلیدواژگان: انسان، طب اسلامی، عقل و نقل
|
  • Amir Qorbanpour Lafamajan, Hamid Qorbanpoorlafmejani, *, Abdolhossain Khosropanah Pages 1-10
    Background and Objectives

    Psychology needs to study ethics as an important dimension of human personality. The present study aims to critique the moral foundations of Freud's theory based on Islamic ethics.

    Methods

    This is a review study. We used library and internet studies, and the resources related to the subject were extracted and studied.

    Results

    According to Freud, ethics results from internalizing parental and social values and relative, masculine, illogical, and irrational matters. A human being is morally neutral. The criterion for moral behavior is to follow the moral standards of parents or the community. On the contrary, according to Islam, man is not morally neutral but has a spiritual morality. Part of morality is introduced by nature and intellect, and the other is introduced by religious teachings. Islamic morality is absolute and is not subject to the tastes of individuals or social conventions, and its audience is a kind of human being. Proximity to God is the criterion for evaluating moral behaviors, and to achieve this goal, both the appearance of the behavior and the motivation of the doer must be good and divine.

    Conclusion

    The most important critique of Freud’s moral view from the perspective of Islamic morality is to ignore the innate moral capacities of man, consider moral matters as irrational, relativize moral propositions, limit morality to masculinity, and pay attention to the appearance of moral behaviors and ignore the role of intention in the formation of moral behaviors.

    Keywords: Freud’s theory, Islamic ethics, Morality, Man
  • Elham Bagheriniya, Maryam Safara*, Abolfazl Karami, Shahrokh Makvand Hosseini Pages 11-19
    Background and Objectives

    Promoting the psychological health of drug addicts in all dimensions, including spirituality, is one of the goals of psychotherapy approaches, so the aim of this study was to determine the effectiveness of problem-oriented and emotionbased treatment on the spiritual health of drug addicts.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest study, three groups (two experimental groups with a control group). The statistical population included all drug addicts who referred to addiction treatment centers in the third district of Tehran in the first six months of 2021 (420 people). Three experimental groups were tested. Data collection tools included a researcher-made questionnaire on mental health. Problem-oriented and emotion-oriented therapy sessions were held in eight sessions for both experimental groups over two months, but the control group was on the waiting list. Data were analyzed using SPSS software version 24 and univariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that problem-oriented and emotion-oriented therapies increased the spiritual health of drug addicts compared to the control group (P<0.01); There was no difference between the two treatments (P<0.05).

    Conclusion

    Problem-based and emotion-oriented therapies can be used as interventions to promote the psychological health of drug addicts.

    Keywords: Solution-focused therapy, Emotion focused therapy, Spirituality, Health, Drug addicts
  • Zohre Khalajinia, Amirreza Ramandi*, Valiollah Akbari, Mostafa Vahedian Pages 21-29
    Background and Objectives

    Spiritual health is essential in human adaptation and relaxation, especially in chronic diseases. Cancer among human beings causes a physical and psychological crisis. Therefore, this study aimed to investigate the relationship between spiritual health and anxiety and depression in patients with gastrointestinal cancer.

    Methods

    This research is a correlational cross-sectional study. The samples included 207 patients with gastrointestinal cancer. The study was conducted in Shahid Beheshti Educational and Medical Center in Qom City, Iran, in 2020. The research method was convenience sampling. A demographic questionnaire, Paloutzian, and Ellison spiritual health questionnaire, and hospital anxiety and depression questionnaire were used in this research. Data were analyzed using descriptive statistics, Chi-square test, t-test, and analysis of variance (ANOVA) with SPSS software, v. 22.

    Results

    The Mean±SD value of patients’ spiritual health was 94.47±12.56, and the Mean±SD value of their spiritual and existential health was 48.10±6.96 and 46.6±36.49, respectively. 53.62% of the samples had moderate spiritual health, 30.91% had high spiritual health, and 15.45% had low spiritual health. Also, 52.65% of the samples had moderate depression, 31.4% had mild depression, and 15.14% had severe depression. 54.58% had moderate anxiety, 28.98% had mild anxiety, and 16.42% had severe anxiety. The study results showed a correlation between spiritual health and anxiety and depression in patients with cancer (P<0.001).

    Conclusion

    The results showed that patients with good spiritual health consequently suffered less depression and anxiety. Therefore, spiritual health can reduce the stress and anxiety of patients with cancer and ultimately help patients recover.

    Keywords: Anxiety, Depression, Spiritual health
  • Ahmad Abasifard, Abbas Habibzade, Roghayeh Zeynabi* Pages 31-38
    Background and Objectives

    Religiosity is one of the constructs that has been recently considered in the field of positive psychology as it can play a significant role as an effective factor in preventing disorders and maintaining mental health. The aim of this study is to investigate the mediating role of religiosity in the relationship between hope and resilience among the students.

    Methods

    The research method is descriptive-correlational and the population is students of Qom Islamic Azad University selected according to Morgan Index from among 3750 persons through accessible simple random sampling. To collect data, connor and davidson resilience scale (CD-RIS-25), Snyder Hope Questionnaire and Gluck and Stark Religiosity Scale were used and data were analyzed using AMOS and SPSS software, v. 19 through Pearson Coefficient Correlation, Multiple Regression and Path analysis.

    Results

    The coefficient correlation between the hope parameters (factorial and strategic thinking) and religiosity and resilience has been positive at the alpha level of 0.01 (P<0.01). Based on the results of Path analysis, religiosity parameters (factorial and strategic thinking) have direct and indirect positive effect on resilience. Too, the correlation between hope and religiosity has been positive and meaningful at the Alpha level of 0.01(P<0.01) The correlation between the hope and religiosity is also positive and significant at the alpha level of 0.01 (P<0.01).

    Conclusion

    It is concluded that enhancement of hope affects resilience. Moreover, if the subjects experience higher level of religiosity their resilience and hope are, accordingly, enhanced.

    Keywords: Religiosity resilience, Hope Mediating Role, Students
  • Reza Fazeli Mehrabadi, Hadi Bahrami Ehsan*, Seyedhasan Adeli, Ali Bayat Pages 39-48
    Background and Objectives

    The COVID-19 crisis has caused a wave of stress, psychological disorders and physical problems in the world, but some people experience post-traumatic growth despite these problems. The aim of this study was to explain the religious coping strategies of growth based on the experiences of patients with COVID-19.

    Methods

    A qualitative research design was conducted using content analysis method. Twenty-five participants were selected using purposive sampling and interviewed using semi-structured and in-depth interviews. Purposeful sampling was used to achieve data saturation. Data were analyzed according to the step-by-step process of Brown and Clark content analysis using MAXQDA software.

    Results

    Data analysis resulted in 386 primary codes, 18 basic themes, 11 organizing themes. Religious coping strategies of post-traumatic growth in patients with COVID-19 were: “Spiritual reflection”, “Positive religious framing”, “Prayer”, “Religious benevolence”, “Invocation”, “Trusting”, “Religious hope”, “Religious modeling”, “Religious acceptance”, “Preparation for Death”, and “Seeking Religious support”.

    Conclusion

    Positive religious coping strategies significantly contribute to post-traumatic growth in patients with COVID-19. The findings of the present study can be used to design scales for measuring religious coping strategies, design and effectiveness of intervention programs to help COVID-19 patients to cope with disease stress and facilitate post-traumatic growth.

    Keywords: Post traumatic growth, Religious, Coping strategies, COVID-19, Qualitative study
  • Sara Jahanbakhsh, Sohrab Abdi Zarrin Pages 49-55
    Background and Objectives

    The profound and vital impact of social relationships on mental health and improving people's lives has been proven. Therefore, the existence of a healthy social or social well-being e is an integral and accepted part of maintaining health, and there are some structures and factors that affect social well-being The aim of this study was to predict social well-being based on mindfulness, social identity and spirituality of Qom University students in the academic year 2020-21.

    Methods

    The research design was correlational. The statistical population included students of Qom University who participated in the study by sampling method available to 357 people. In order to collect data, Keys Social Well-being Questionnaire, Freiburg Mindfulness Questionnaire, Jackins Social Identity Questionnaire, Saffarinia and Parsian and Doing Spirituality Questionnaire were used. Data were analyzed using SPSS software, version 26 and Pearson correlation test and multiple linear regression.

    Results

    The results of regression showed that among the components of mindfulness, acceptance alone explains 16.81% of the variance of social Well-being And among the components of social identity, individual identity and social identity alone are capable, respectively, 13.54% and 6.30% explained the variance of social Well-being. Among the components of spirituality, self-awareness and spiritual activities alone are able to explain 12.53% and 2.46% of the variance of social Well-being , respectively (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of mindfulness skills training, strengthening social identity and spirituality-oriented programs, increase the level of social well-being of students.

    Keywords: Social well-being, Mindfulness, Social identity, Spirituality, Qom University students
  • Mehdi Zarvandi* Pages 57-64
    Background and Objectives

    Today, various medical schools have emerged, including modern, complementary and traditional medicine, Chinese and recently Islamic medicine, each of which has played a role in the process of human health based on its own philosophy. On the other hand, the find and hidden excommunication of the followers of each school than other medical schools, caused conflicts in the action scene that achieve of the population right to health has faced with challenges. The purpose of this article is to explain the concept and components of Islamic medicine so that by understanding of it more accurately, the scope of these conflicts can be reduced.

    Methods

    This article is a review and library that has been conducted purposefully and with certain criteria through searching in valid religious books including Tasnim’s interpretation, the status of reason in the geometry of religious knowledge and domestic and international scientific databases with related keywords such as Islamic medicine without applying time limits.

    Results

    Understanding the roots of scientific differences, the concept of Islamic science, Islamic anthropology, spiritual medicine, the scope of evidence-based medicine, the basic requirements and criteria of Islamization of medicine, how to deal with medical narrative propositions and finally provide a model for dealing with medical issues are components that should be considered in recognizing the true concept of Islamic medicine.

    Conclusion

    According to the prominent position of wisdom in the Islam school, the actual concept of “Islamic medicine” is very much beyond from what that now wrongly instead of saying “Teb al-’A’imma” or “Medicine of Period of Islamic Civilization” is used. At least the concept of “Islamic medicine” includes all of the common medical schools and whatever medical science based on the method of sages and with a monotheistic view and in the line of physical and spiritual health of the human.

    Keywords: Human, Islamic medicine, Medicine, Medical Schools, Physical, Spiritual Health