فهرست مطالب

Journal of Contemporary Research on Islamic Revolution
Volume:4 Issue: 13, Summer 2022

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد امین ناجی*، مهدی منفرد، علی الله بداشتی صفحات 1-22
    حرکت اصلاحی امام خمینی در قرن بیستم به پشتیبانی بیداری مردمی ایران، بزرگ ترین انقلاب دینی در عصر خود به حساب می آید. در مقارنه این انقلاب دینی، حرکتی الهیاتی در منطقه آمریکای لاتین شکل گرفت، مبارزه با ظلم عمومی در جامعه آمریکایی لاتین، بی عدالتی اجتماعی و اقتصادی، استثمار و استعمار ملت ها توسط امپریالیسم بین الملل، مهمترین نقاطی بود که کلیسای انقلابی آمریکای لاتین برای نهضت خود هدف گذاری کرده بود، اما نتوانست اهداف حرکت خود را در برقراری عدالت اجتماعی و رفع فقر و ظلم در جامعه پیاده کند. در جواب سوال پژوهش (وجوه اشتراک و افتراق کلیسای انقلابی آمریکای لاتین و کلام اجتماعی نهضت امام خمینی در کارکرد اجتماعی دین کدام اند؟) این فرضیه مطرح است که مهم ترین هدف نهضت امام خمینی رساندن انسان به سعادت واقعی و تنها راهبرد رسیدن به آن را ایجاد قسط و بسط عدالت در جامعه توحیدی شناخته می شود.اما نهضت کشیشان انقلابی آمریکای لاتین علیرغم هم سویی در اهداف نهایی و راهبرد های عملیاتی به دلیل عدم اعتقاد به بسط عدالت در بستر جامعه توحیدی و اعتقاد به اشتراک مکتبی با مارکسیسم و احزاب ملی گرا نتوانسته مقدمات بیداری انسانی را در منطقه آمریکای لاتین فراهم کند. اعتقاد به دو مولفه مردم سالاری دینی و ولایت فقیه، راهبردی مهم به نام جمهوری اسلامی را برای مردم ایران رقم زد که متالهان کلیسای انقلابی می توانند خلاء های خود را در بستر این راهبرد جبران کنند. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به روش تحلیل محتوا بوده و بر اساس منابع کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: کارکرد اجتماعی دین، کلیسای انقلابی، آمریکای لاتین، امام خمینی(ره)، کلام اجتماعی، عدالت اجتماعی
  • نیره قوی* صفحات 23-53

    پژوهش حاضر جهت استفاده علمی به منظور ترکیب و یکپارچه سازی تحلیل های ارایه شده از انقلاب اسلامی ایران است که  بر اساس تیوری کاریزمای وبر با رویکرد های متفاوت و به شکل مطالعات منفرد و پراکنده در قالب کتاب، مقاله، مصاحبه، پایان نامه و رساله انجام گرفته  است. در انجام پژوهش  با روش علمی حجم تحقیقات، زمان، مکان، قالب آثار، روش های تحقیقاتی  بکار رفته و یافته های حاصله از تحلیل های وبری از انقلاب اسلامی وگونه های هم سنخ مشخص و فرا تحلیل گردیده است. جامعه آماری، 57  مورد  از آثار موجود  38  نویسنده وتحلیلگر  داخلی و خارجی می باشد . بر اساس یافته های تحقیق  گروهی از  آثار به توان تیوری  وبر  در تحلیل انقلاب اسلامی اذعان دارند.  گروه دیگر  تلاش برای   توان افزایی تیوری  وبر  در تحلیل انقلاب اسلامی باروش اصلاح وترمیم وجرح وتعدیل را دارند.گونه سوم  از آثار نشانگر  رویکرد انتقادی در مواجه با ورود تحلیل وبری  وعدم انطباق و ناتوانی این تیوری برای تحلیل  انقلاب اسلامی ایران است، بنابر این، فراتحلیل نشانگر گونه های متفاوت و حتی متعارض از تحلیل به چگونگی توان تیوری رهبری کاریزماتیک وبر وکاربست آن در تحلیل انقلاب ایران در قرن معاصر را  بیانگر می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل انقلاب اسلامی، فرا تحلیل، مردم، رهبری، کاریزماتیک، ماکس وبر
  • رضیه موسوی فر* صفحات 55-75
    روابط ایران و امریکا قبل از انقلاب اسلامی، روابطی دوستانه، ویژه و راهبردی بود که بعد از انقلاب اسلامی تبدیل به روابطی خصمانه، تقابل جویانه همراه با چالش های گوناگون شد. این وضعیت دشمنی و بی اعتمادی با گذشت بیش از چهار دهه، نه تنها بهبود نیافت که بر ارتفاع دیوار بی اعتمادی متقابل افزوده شد، پدیده ای که در تاریخ روابط بین الملل اگر نگوییم بی سابقه، کم سابقه است. تداوم این وضعیت توجه بسیاری از اندیشمندان و محققان رشته روابط بین الملل را جلب کرده و به چرایی آن، از زوایای مختلف مانند فناوری هسته ای، تروریسم، روند صلح خاورمیانه و مسیله حقوق بشر پرداخته اند. با شروع مذاکرات ایران و امریکا در دولت حسن روحانی و فراز و فرودهای بسیار، ضرورت تحلیل و بررسی عوامل دخیل در تداوم تیرگی روابط و ناتوانی دو کشور از برقراری روابط دیپلماتیک معقول و مبتنی بر احترام متقابل، بیشتر شد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر یکی از مولفه های فوق، یعنی حقوق بشر در تداوم دشمنی بین ایران و امریکا است. فرضیه پژوهش حاکی از نقش و وزن اندک مسیله نقض حقوق بشر در تداوم تیرگی روابط دو کشور است. برای آزمون فرضیه، با نگاهی تاریخی و رویکردی توصیفی-تحلیلی ، از روش کتابخانه ای استفاده کرده ایم و با مقایسه ی مواضع امریکا در رابطه با نقض حقوق بشر در کشوری واحد (ایران) در دو برهه قبل و بعد انقلاب اسلامی، و عرضه آن به فرضیه، پژوهش خود را پی گرفته ایم. یافته های تحقیق، حاکی از تایید فرضیه پژوهش است.
    کلیدواژگان: چالش های انقلاب اسلامی، حقوق بشر، ایران، امریکا، اسرائیل، روند صلح خاورمیانه
  • مرتضی فرخی*، مجید نجات پور صفحات 77-97
    توسعه و پیشرفت به عنوان یک مفهوم پیچیده و مبتنی بر یک فرآیند، دارای ابعاد و سطوح گوناگونی است که معمولا در قالب توسعه اقتصادی، توسعه سیاسی، توسعه اجتماعی و توسعه فرهنگی مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد. توسعه ی سیاسی به عنوان یکی از ابعاد و شاخص های مهمی است که در نظریه ها و رویکردهای توسعه نزد مکاتب فکری و مطالعات جامعه شناسی سیاسی جایگاه و اهمیت بسزایی دارد. مقاله حاضر ضمن تعریف و تبیین مفهوم «تعالی سیاسی» و بازشناسی وجوه تمایز آن با مفهوم « توسعه سیاسی»، و معرفی شاخص های این مفهوم اکتشافی، این شاخص ها را در دیدگاه آیت الله خامنه ای مورد سنجش محتوایی قرار می دهد. سوال اصلی این است که مفهوم تعالی سیاسی و پیشرفت چه جایگاهی در اندیشه سیاسی آیت الله خامنه ای دارد؟ در پاسخ باید گفت که در دیدگاه ایشان، تعالی سیاسی با لحاظ کردن شرایط و لوازم بومی محقق خواهد شد که دیدگاهی نو و الگویی مقبول برای جایگزینی آن با مفهوم توسعه سیاسی غربی است. ایشان در تبیین مفهوم تعالی سیاسی، ضمن ناموفق دانستن مدل های غربی توسعه، با تاکید بر مدل بومی ایرانی- اسلامی پیشرفت، هفت نشانه و شاخص برای الگوی مطلوب تعالی سیاسی و پیشرفت بیان نمودند، که برخی از آنها مانند مبارزه، روحیه ی خطرپذیری و انضباط، مبانی معرفتی اسلامی و توجه به بعد دو ساحتی انسان، مقدمه ی تعالی و پیشرفت محسوب می شوند، و برخی دیگر مانند تضمین استقلال کشور، تولید علم و تحقق عدالت اجتماعی، ثمره ی تعالی و پیشرفت به شمار می روند.
    کلیدواژگان: تعالی سیاسی، پیشرفت سیاسی، آیت الله خامنه ای، استقلال، توسعه سیاسی
  • احسان کیانی*، عباس علی قلی طایفه، احمد خالقی دامغانی صفحات 99-113

    این مقاله در پی تحلیلی تاریخی بر مبنای نظریه کارکردگرایی ساختاری پارسونز از فعالیت‌های اولیه نهضت آزادی ایران است.فعالیت‌هایی که از پیش از تاسیس این حزب در قالب «نهضت مقاومت ملی» و سپس «جبهه ملی دوم» آغاز شد و در فرآیند رخدادهای سیاسی اوایل دهه چهل شمسی به افول این حزب و سپس انشعاب سازمان مجاهدین خلق از آن منجر گردید. در این پژوهش، حزب نهضت آزادی ایران به مثابه سیستم، پس از اخذ تحولات سیاسی به عنوان داده، طی فرآیندی درونی، تصمیماتش به عنوان برون‌داد بروز داده است. در نظریه پارسونز، عوامل داخلی و خارجی موثر بر محیط و نظام ارزشی سیستم، موجب بی‌نظمی می‌گردند. توافق شاه و آمریکا برای سقوط امینی، عامل خارجی محیطی؛ انقلاب‌های چپ‌گرایانه، عامل خارجی نظام ارزشی؛ بازداشت رهبران نهضت آزادی به دلیل مخالفت با انقلاب سفید، عامل داخلی محیطی و اندیشه‌های علم‌گرایانه مهندس بازرگان به عنوان عامل داخلی نظام ارزشی‌شان سبب شد به این نتیجه برسند که جوانان رادیکال  در عین روحیه مذهبی می‌توانند علم مبارزه را از مارکسیسم اخذ کنند. این مقاله نشان می‌دهد ساخت جماعتی نهضت آزادی از عواملی بود که نه‌تنها با این رادیکالیسم درونی به مخالفت برنخاست که آن را تایید نمود. در ساخت جماعتی نهضت آزادی، این حزب نه به مانند یک تشکیلات حرفه‌ای بلکه به مانند محفلی از دوستان شکل گرفته بود و به دلیل فقدان روال‌های نهادینه‌شده در رفتار سیاسی، در نهادینه کردن پایبندی به ساخت حقوقی مشروطه به عنوان الگوی سیاسی اعضا، ناکام ماند.

    کلیدواژگان: کارکردگرایی ساختاری، نهضت آزادی، ساخت جماعتی، مجاهدین خلق
  • مجتبی بیات*، سبحان یحیایی صفحات 115-139
    این پژوهش با هدف شناخت ریشه های سیاستگذاری فرهنگی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است.  در این مقاله، با رویکردی تاریخی و ضمن استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی مضمونی و تکنیک «کد گذاری ارزشی» آثار سه تن از اندیشمندان انقلاب اسلامی که آراء ایشان در سال های پیش و پس از وقوع انقلاب مورد ارجاع سیاستگذاران فرهنگی بوده است را مورد بررسی قرار داده ایم. در این راستا با بررسی کتاب های «بازگشت» اثر علی شریعتی ده سرخط، «آینده انقلاب اسلامی» اثر مرتضی مطهری هشت سرخط و «دیدار فرهی و فتوحات آخرالزمان» که در بر دارنده مجموعه سخنرانی های سید احمد فردید است، دوازده سرخط سیاستگذاری فرهنگی شناسایی شده است. بر اساس نتایج پژوهش وجه مشترک آراء ایشان، ولو با خاستگاه اندیشه گی متفاوت، دو سرخط «مقابله با غربزدگی» و «تقدم اصلاح و توسعه فکر و فرهنگ» نسبت به سایر امور است. دیگر نتیجه این پژوهش حاکی از تاثیر پذیری سند «اصول سیاست فرهنگی کشور» از آراء این اندیشمندان است. در پایان داعیه این مقاله آن است که سیاست های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، -ولو به صورت انتخابی و ترکیبی- ریشه در خاک نظریه پردازان فرهنگی انقلاب دارد و نمی توان این مدعا را پذیرفت که نظام جمهوری اسلامی ایران، در عمر چهل ساله اش، از اصول طراحی شده فرهنگی نخستین ش فاصله گرفته است؛ بلکه صورتی از اندیشه های نخستین است که به رسمیت و تحقق درآمده است.
    کلیدواژگان: اندیشمندان انقلاب اسلامی، فرهنگ، سیاستگذاری فرهنگی، شریعتی، مطهری، فردید
  • حسن رحیمی روشن* صفحات 141-165
    هدف کشورها از انعقاد قراردادها و معاهدات در روابط بین الملل، افزایش منافع ملی و تامین امنیت ملی است. هر کشور در تلاش است در محیط بین الملل به بیشینه کردن امنیت خود بپردازد. برنامه جامع اقدام مشترک با نام اختصاری «برجام» حاصل مذاکراتی 12 ساله بین ایران و غرب بود که سرانجام در قالب یک قرارداد بین المللی رسمیت یافت. تاثیرات برجام بر منافع ملی از ابعاد مختلف، مورد توجه صاحب نظران سیاسی و حقوقی قرارگرفته است. مقاله حاضر قصد دارد میزان تاثیر (برجام) را بر توان دفاعی ایران مورد ارزیابی قرار دهد. پرسش مقاله این است که برجام چه تاثیری بر توان دفاعی ایران داشته است؟ فرضیه مقاله است که برجام بر توان بازدارندگی ایران اثر منفی داشته است. سنجش این فرضیه برمبنای تیوری بازدارندگی انجام می گیرد. از این رو مقاله حاضر ضمن طرح نظریه بازدارندگی به تجزیه و تحلیل برجام و تاثیر آن بر امنیت جمهوری اسلامی ایران می پردازد. برآیند این مقاله این است که در نهایت معاهده برجام منجر به کاهش توان بازدارندگی کشور در تیوری و عمل شده است.
    کلیدواژگان: بازدارندگی، برجام، امنیت ملی، دفاع
|
  • Mohammad Naji *, Mahdi Monfared, Ali Allah Badashti Pages 1-22
    Imam Khomeini's reformative movement in the twentieth century with the support of theIranian awakening is considered the most significant religious revolution of its time. Inthe face of this spiritual revolution, formed a theological movement in the Latin Americanregion. The struggle against public oppression in Latin American society, social and economicinjustice, the exploitation and colonisation of nations by international imperialism werethe essential aim of the Latin American Revolutionary Church for its movement. But it failedto implement the goals of its action in establishing social justice and eradicating poverty andoppression in society. The present study primary question is ‘What are the commonalities anddifferences between the Latin American Revolutionary Church and the social theology ofthe Imam Khomeini movement in the social function of religion?’ The hypothesis is themost critical goal of Imam Khomeini's movement is to bring man to true happiness, andthe only strategy to achieve it is creating justice in a monotheistic society. Despitealigning with its ultimate goals and operational plans, the Latin American RevolutionaryPriests Movement has failed to produce the grounds for a human awakening in the LatinAmerican region due to its disbelief in the expansion of justice in the context ofmonotheistic society and its school subscription with Marxism and Nationalist parties.Belief in the two components of religious democracy and Vilayat-e Faqih formed a vitalstrategy called the Islamic Republic for Iranian people that the followers of theRevolutionary Church can fill their vacancy through this strategy. The present study, witha descriptive-analytical method and based on library resources, has been done.
    Keywords: Social Function of Religion, Revolutionary Church, Latin America, Imam Khomeini, Social Theology, Social Justice
  • Nayyereh Ghavi * Pages 23-53

    The present study, for scientific use, aimed to combine and integrate the presentedanalyzes of the Islamic Revolution of Iran, which is based on Weber's charisma theorywith different approaches and in the form of individual and scattered studies in the formof books, articles, interviews, dissertations and thesis. To this aim, with the qualitativemethod and meta-analyzed technique, and the scientific method of the volume ofresearch, time, place, the format of works, research methods have been used, and thefindings of Weber's analyzes of the Islamic Revolution, similar species have beenidentified. The statistical population is 56 of the existing works of 37 domestic and foreignauthors and analysts. The findings indicated that a group of works acknowledge the powerof Weber's theory in analyzing the Islamic Revolution. Another group is trying toempower Weber's thesis in analyzing the Islamic Revolution using adaptation andcorrection. The third type of works indicates a critical approach confronting the arrival ofWeberian analysis and the inconsistency and inability of this theory to analyze the IslamicRevolution of Iran. Thus, meta-analysis shows different and even conflicting types ofanalysis of Weber's charismatic leadership theory and its usage in studying the Iranianrevolution in the contemporary century

    Keywords: Islamic Revolution Analyze, Meta-analyze, People, Leadership, charismatic, Max Weber
  • Razieh Mousavyfar * Pages 55-75
    US- Iran relations were special and strategic ones and after the Islamic revolution and upon suspension of diplomatic ties, these relations were replaced by a sustainable enmity and hate even after four decades. This matter is unique in the history of diplomatic relations. Based on the direct and face to face negotiations between Iran and the United States regarding nuclear issues in the 11th government, the necessity of the analysis of the factors contributing to the continuous conflicts between two countries has attracted the attention of the researchers and scientists in the field of international relations and has posed the question as to why even four decades after Islamic Revolution, the two countries have failed to establish a rational, logical and free from slogan relations. This question can be addressed from various viewpoints including nuclear deal, terrorism, Middle East peace process and human rights. The aim of the present study is to investigate the role of the human rights’ issue and its effect on the US – Iran relations, with a descriptive-analytical manner, hypothesizing that this issue has no noticeable weight and importance in the continuous conflict between two countries .To confirm this hypothesis, human rights situations in Pahlavi era are considered and compared with similar situations in Islamic Republic, and then their contribution to the US – Iran relations is analyzed . A historical - analytical method is used to explain the evidences and findings .
    Keywords: Islamic revolution challenges, human rights, Iran, United States (US), Israel, Middle East Peace Process
  • Morteza Farrokhi *, Majid Nejatpour Pages 77-97
    Development and progress as a complex concept based on a process have various dimensionsand levels usually studied in economic, political, social, and cultural development. Politicaldevelopment is one of the essential dimensions and indicators critical in theories andapproaches to development in schools of thought and political sociology studies. Whiledefining and clarifying the concept of "Political Excellence" and recognising the differencesbetween it and the idea of "Political Development" and introducing the indicators of thisexploratory concept, the present article examines them in terms of content from AyatollahKhamenei's perspective. The main question is about the place of political excellence ideaand progress in Ayatollah Khamenei's political thought. In response, it should be said thatin his view, political excellence will be achieved by considering local conditions anddomestic equipment, which is a new viewpoint and an acceptable model to replace withthe concept of Western political development. Explaining the concept of political excellence,while considering the Western models of development unsuccessful, emphasising theindigenous Iranian-Islamic model of progress, he expressed seven signs and indicatorsfor the desired model of political excellence and improvement, some of which, such asstruggle, the spirit of risk-taking and discipline, the foundations of Islamic epistemologyand attention to the two dimensions of human [body and soul], are the prelude toexcellence and progress, and others, such as ensuring the independence of the country,producing the science and realising the social justice, is the result of excellence andimprovement. In explaining the manifestations of political excellence and progress, healso expresses characteristics of the people such as awareness and insight, participationand presence in scenes and elections, and public monitoring and unity.
    Keywords: Political Excellence, Political Progress, Ayatollah Khamenei, independence, Political Development
  • Ehsan Kiani *, Abbas Ali Qoli Tayefe, Ahmad Khaleqi Damqani Pages 99-113

    This article seeks to historical analysis about secession Mojahedin e Khalq Organization from Nehzate e Azadi basis of Parson’s structural functionalism theory. Nehzat e Azadi as a system takes political developments as data and after internal processes, expresses it's decisions as the output. In Parson’s theory, internal and external factors that impressive on environment and system’s values, cause disorder. and this disorder cause that system fail to adaptation its whith environmentaly changes. according to the hypothesis of this research, In the meantime, the agreed between United States of America and Mohammad Reza Shah to overthrow Ali Amini’s government, as external factor affects on environment; and leftist movements in countries like Cuba, Vietnam, Algeria and Palestine, as external factor affects on system’s value. Arrest of Nehzat e Azadi’s leaders, Engineer Mehdi Bazargan, Dr Yadollah Sahabi and Ayatollah Mahmoud Taleghani, as internal factor affects on environment and Engineer Bazargan’s scientism ideas as internal factor on affects system’s value; caused Nehzat’s young members, contrary to the ideas of the early leaders, choose violent struggle. This paper suggests the community structure of Nehzat e Azadi, that aspect in lack of organizational cohesion, was issues that not just didn’t oppose with this internal radicalism rather confirmed that.

    Keywords: Community Construction, MKO, Nehzate-Azadi, Structural Functionalism
  • Mojtaba Bayat *, Sobhan Yahyaei Pages 115-139
    The purpose of this study is to identify the roots of cultural policy making in the IRI. Having a historical approach this article has used a thematic content analysis with a “content coding technique” to review the works of three Islamic revolutionary scholars whose views have been frequent reference to many cultural policy makers before and after the revolution. In this regard there have been “thirty headlines” identified as policy making headings which are divided into: ten headlines from Ali Shariati’s book called “Returns”, eight headlines from "The Future of the Islamic Revolution" a book by Morteza Motahari, and twelve headlines from a series of Seyyed Ahmad Fardid’s lectures, titled as "Hereafter Conquest and Meetings of Farahi". According to the results of this research, the sharing feature of these three views, albeit from different origins of ideas, is the two following lines "Confrontation with Being Westernized" and "the Priority of Reform, and the Development of Thought and Culture". Another result of this research indicates the influence of the document "Principles of cultural policy of the country" through the views of these scholars. At the end of this article, it is claimed that the Islamic Republic of Iran's cultural policies, both elective and compound, are rooted in the cultural theorists of the revolution, and it cannot be accepted that the Islamic Republic of Iran, in its forty-year lifetime, departed from the first designed cultural principles. It is a form of early thought that has been recognized and formed as normal
    Keywords: Islamic Revolution thinkers, Culture, cultural policy making, Shariati, Motahari, Fardid
  • Hassan Rahimi Rousahn * Pages 141-165
    The goal of countries in concluding treaties in international relations is to increase andensure national security. Each country is trying to maximize its safety in the globalenvironment. The Joint Comprehensive Plan of Action, abbreviated as "JCPOA," resultedfrom 12 years of negotiations between Iran and the West, which formalized, after beingsigned by the P5 + 1 countries and ratified by UN Security Council Resolution 2231.Political and legal experts have considered the effects of JCPOA and related resolutions,including Resolution 2231, on national interests from various dimensions. The presentstudy aimed to analyze the West's attempt to reduce Iran's conventional deterrence powerfrom JCPOA entrance. The main question is ‘In addition to restricting Iran's nuclearindustry, what other goals did the United States pursue in JCPOA?’ The articlehypothesizes that one of the goals of the US-led West has been to weaken Iran'sconventional deterrence capability through JCPOA. This hypothesis is tested based on adeterrence strategy. Therefore, while proposing a deterrence strategy, the present studyanalyses JCPOA and its consequences (Resolution 2231) and its impact on theconventional deterrence capacity of the Islamic Republic of Iran. The result of this articleis the confirmation of the hypothesis above
    Keywords: deterrence, JCPOA, National security, Defence