فهرست مطالب

نشریه فلسفه تحلیلی
پیاپی 41 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الهام احمدی، مریم بختیاریان* صفحات 5-30

    با توجه به این که محور اصلی اندیشه های لیوتار عدالت و آزادی است، برداشت وی از هنر نیز می تواند مایه های سیاسی قابل تاملی داشته باشد. به نظر لیوتار، حاکمیت فرا روایت های مدرن در وضعیت پسامدرن پایان یافته است، چراکه فرا روایت ها خود، عامل برخی بی عدالتی ها و نابسامانی ها واقع شده اند. برای مقاومت در برابر کلیت فراروایت ها لیوتار، بحث میل را مطرح می کند که می تواند به صورت های متفاوت تحت عنوان مشترک هنر، نمود یابد. هنر به دلیل گرایش به کودک واری یا ناانسان می تواند از قید گفتمان های مدرن رها باشد. یعنی، انسانی که مانند نوزاد هم چون یک لوح سفید در خدمت هیچ نظام ایدیولوژیک بخصوصی با اهداف خاص نیست و فقط دارای نیازها و اهداف طبیعی و اصیل است؛ موجودی که درون هر انسان بالغ و نا بالغی وجود دارد. اکنون هنر با تمایل به این موجود به سان یک رخداد است و رخداد، واقعه ای است که با هیچ نظام از پیش تعریف شده ای سازگار نیست؛ به همین دلیل توانایی به چالش کشیدن نظام حاکم را دارد و می تواند تفارق را آشکار سازد و بدین سان می تواند شیوه های پیشین تبیین را از بین ببرد. به این ترتیب، هنر می خواهد با داروی های جدید، جهانی عادلانه پدید آورد. در این برداشت، دیگر هنر نمی تواند مبلغ و یا مکمل سیاست گذاری ها باشد. این نوشتار پس از مطالعه، ترجمه و تحلیل آرای لیوتار و شارحان وی تلاش دارد تا نقش سازنده ی هنر و رابطه ی آن با سیاست و به تبع آن عدالت را روشن سازد.

    کلیدواژگان: هنر، سیاست، میل، امر ناانسانی، رخداد، زیباشناسی، لیوتار
  • محمدحسین ایراندوست* صفحات 31-49

    اصطلاح «معنویت» در غرب معانی زیادی در برداشته است. تطورات این واژه از یک معنای سنتی همسو با کتاب مقدس در قرن پنجم آغاز شده و تا اخذ معنایی مقابل جسمانی و مادی در قرون بعد و نیز اخذ مفاهیم روانی و اجتماعی و سیاسی و بهداشتی، در سده های سیزدهم تا بیستم میلادی ادامه یافته است. محققان متعددی در زمینه ی معنویت پژوهی فعالیت نموده اند. در این میان کتب و مقالات «کیس وآیمن» استاد دانشگاه بلوم فونتین و محقق رشته عهد عتیق در این دانشگاه، قابل تامل است. به باور کیس وآیمن سه عنصر اصلی برای معنویت قابل شناخت و معرفی است: 1. فرآیند رابطه ی میان خدا و انسان که در یک لحظه رابطه ی بین دو قطب الهی و انسانی رخ می دهد. 2. فرآیند تدریجی به این معنا که دو قطب انسانی و الهی، به تدریج به هم پیوسته می شوند. و خداوند در این مرحله با صفات خود به تدریج بر انسان تجلی می کند. 3. تبدیل و تطور، به این معنا که روند ارتباط میان دو قطب انسانی و الهی، سبب تبدیل و تطور جوهر انسانی می شود. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی، ضمن تبیین معانی مختلف معنویت، از منظر وآیمن و نقد و بررسی دیدگاه ایشان، در صدد پاسخ به این سوال است که عناصر معنویت چیست؟ همچنین در این مقاله سه عنصر معرفی شده از سوی ایشان مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: معنویت، معنویت مدرن، عناصر معنویت، کیس وآیمن
  • مهدی بروجردی، علیرضا منصوری*، رضا عزیزی نژاد صفحات 51-77
    عقلانیت انتقادی به عنوان رهیافتی برای شیوه ی سلوک زیستی و مخصوصا روشی در علم با نظر کارل پوپر طرح شد. اما آراء وی در زمینه طرد استقرا و موجه سازی با مخالفت سوزان هاک به عنوان فیلسوف منطق مواجه شده است. در این مقاله به ارزیابی هاک از آراء پوپر با عنوان نگاتیویسم منطقی خواهیم پرداخت و نشان می دهیم که هاک تمام تلاش خود را برای حفظ روش های موجه سازی با تعابیر و انحاء مختلفی، بیشتر زیر سایه ی استقرا، به کار می بندد. هم چنین نشان خواهیم داد که نقدهای هاک به پوپر به سبب تمایل وی به موجه سازی، دچار برخی خلط های روان شناختی و سمانتیکی با مباحث معرفت شناختی است. در پاسخ خواهیم دید که پوپر ارتباط عقلانیت با موجه سازی را نفی می کند و اساسا موجه سازی را ناممکن می داند و مدلی سه مرحله ای شامل طرح مساله، یافتن راه حل های ابداعی برای مساله پیش آمده و حذف برخی از آن ها را پیشنهاد می کند که در آن هیچ نیازی به موجه سازی و حمایت شواهد وجود ندارد. محصول اتخاذ چنین رهیافتی ارایه ی حدس ها و گمانه هایی خلاقانه خواهد بود که در عین پذیرش وجود حقیقتی ایده آل و واقعیتی خارج از ذهنمان، هیچ نسبتی از واقعیت یا صدق را برای فرضیه ها برقرار نمی کنیم و در نتیجه از مشکلات موجه سازی در امان خواهیم بود. به همین جهت همواره آمادگی برای نقادی راه حل های خود را داریم و درباره ی فرضیه ها و نظریه هایمان متواضعانه تر موضع گیری می کنیم.
    کلیدواژگان: پوپر، موجه سازی، سوزان هاک، نگاتیویسم منطقی، ابطال گرایی
  • مهدی بنی اسدی باغمیرانی، سید بهشید حسینی*، آزاده شاهچراغی صفحات 79-102

    ادراک در فلسفه و معماری، عجین با مفهوم حرکت است. مخاطب با حضور و حرکت در فضا، هم راستا با نظریه حرکت جوهری ملاصدرا، شامل مراتبی از حرکت می شود که سطح ادراک مخاطب را از سطح مادی به سطح معنوی ارتقاء می دهد. این سیر ادراک مبتنی بر حرکت در فضاهای معماری، قابل انطباق با مراتب ادراکی ملاصدرا می باشد. فلذا پژوهش حاضر، بین رشته ای و از نوع کیفی با رویکرد تطبیقی-تحلیلی است. هدف این پژوهش، واکاوی مراتب حرکتی در فضاهای معماری، و سپس انطباق سیر ارتقاء ادراک از سطح مادی به معنوی در فضاهای معماری، با مراتب ادراکی ملاصدرا است. سیوالات کلیدی این است که: حرکت در فضاهای معماری چگونه زمینه ارتقاء ادراک از سطح مادی به معنوی را فر اهم می کند؟ و مراتب حرکتی در فضاهای معماری، چگونه با مراتب ادراکی ملاصدرا قابل انطباق است؟ نتایج نشان می دهد که در بازخوانش مباحث ادراکی ملاصدرا در فضاهای معماری، ایجاد درک حضوری، مستلزم اتحاد عاقل و معقول به واسطه حرکت ناظر در فضاست. فرد با حرکت در فضا، مراتبی حرکتی را تجربه می کند، که در ابتدا ادراک را مشمول لایه ی حسی می کند؛ اما با حرکت در مراتب بالاتر، ادراک به لایه ی معنوی تعلق می گیرد، که با مراتب ادراکی ملاصدرا هم خوانی دارد.

    کلیدواژگان: حرکت، ادراک فضا، حرکت جوهری، مراتب ادراکی، ملاصدرا
  • شراره تیموری، شمس الملوک مصطفوی* صفحات 103-130
    اگرچه به نظر می رسد دیکانستراکشن نزد دریدا موجب گسست و فروپاشی همه چیز است، اما می توان آن را به منزله ی مبنایی برای گرد هم آوردن و اتصال همه چیز هم به حساب آورد. رخداد نزد دریدا مانند دیگر موضوعاتی که در فلسفه ی دریدا مطرح می شود، به سان دیکانستراکشن، به فروپاشی و برساخت مدام مبتلاست. در این خصوص سوالات زیادی مطرح می شود از جمله این که رخداد چیست و چرا امری درونی است که از ما اعتبار می گیرد یا این که اصولا چرا رخداد به مصنوع بودگی دچار است؟ به علاوه، مسیله ی مهم تر این است که چرا دریدا معماری را از سنخ رخداد می داند و سبک دیکانستراکشن در معماری که با مشارکت خود او شکل گرفت، تا چه حد پدیده ای از جنس رخداد تلقی می شود و نیز تا چه حد به تبیین رخداد کمک می کند؟ مقاله ی حاضر تلاش می کند با تبیین آرای دریدا در مورد رخداد و ارتباط آن با هنر و معماری، ویژگی های آن همانند ساخت ناپذیری و پیش بینی ناپذیری را آشکار سازد.
    کلیدواژگان: رخداد، معماری، دریدا، دیکانستراکشن
  • لیلی حیدریان، انشاءالله رحمتی*، جمشید جلالی شیجانی صفحات 131-157

    در این نوشتار آراء ابن سینا و جرج ادوارد مور در زمینه ی اخلاق واقع گرا و ضمن بحث درباره ی روش شهودگرایی در تشخیص خاصه های اخلاقی تبیین و مقایسه می شود. واقع گرایی در اخلاق به معنای عینیت پذیری گزاره های اخلاقی است و از این رو خاصه های اخلاقی شهود پذیرند. مسیله ی اصلی تحقیق صورت بندی آراء ابن سینا ضمن اصول واقع گرایی و روش شهودگرایی است، این که آیا گزاره های اخلاقی ذیل آراء مشهوره از همان اصولی تبعیت می کنند که مور آن ها را در مبحث واقع گرایی در اخلاق مطرح کرده است و این که چگونه می توان آن ها را شهود کرد. واقع گرایی اخلاقی نزد مور بر اساس شهودگرایی خاصه های اخلاقی نظیر خوب و بد است، اموری که غیرقابل تحویل به امور طبیعی یا مابعدالطبیعی است. نزد ابن سینا واقع گرایی اخلاقی بر اساس نفس الامری بودن محمول های اخلاقی نظیر حسن و قبیح تعریف و قابل شهود می شود. در این نگرش حسن و قبیح برای نفس، به عنوان موجودی که اعتلا و سعادت آن امری واقعی است، تبیین شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که نزد مور ارتباط میان موضوعات اخلاقی و محمول هایی نظیر خوب و بد امری شهودی است که آنرا ارتباط خوب با بیشترین خیر ممکن تعریف کرده است و این تلازم و درک آن مستلزم تامل و بلوغ عقلی فاعل اخلاقی است. نزد ابن سینا ارتباط میان موضوعات اخلاقی و محمول های اخلاقی نظیر حسن و قبیح بر اساس شهرت گزاره های اخلاقی و شهود عقلاء قوم تبیین شده است.

    کلیدواژگان: واقع گرایی، شهودگرایی، مشهورات، ابن سینا، مور
  • مرجان عسگری بابادی*، فرج الله براتی، گودرز شاطری، صادق خوشخو صفحات 159-184

    یکی از دغدغه های مشترک علامه طباطبایی و فریدریش نیچه معنای زندگی است؛ مراد علامه از معنای زندگی هدف داشتن زندگی بوده ولی نیچه معنای زندگی را معادل ارزش می دانست؛ هر دو فیلسوف با توجه به مبانی فکری خود به این سوال که آیا زندگی دارای معنا است پاسخ داده اند، رویکرد علامه در رویارویی با معنای زندگی فراطبیعی و نیچه رویکرد طبیعت باور دارد. علامه از طریق صفت حکیم بودن خدا، هدفدار بودن جهان خلقت از جمله انسان را اثبات می کند وی معتقد است زندگی در پرتو اعتقاد به خدا و پایبندی به اخلاق و رفتار انسانی معنا پیدا می کند ولی نیچه خدا را انکار می کند و دین را عامل بدبختی انسان می داند و معتقد است انسان هرچه دین دارتر باشد ضعیف تر و ناتوان تر است. او نتیجه بی معنایی زندگی را در قالب نیست انگاری بیان می کند و آن را به نیست انگاری فعال و نیست انگاری منفعل تقسیم کرده است. هر دو فیلسوف به لزوم معناداری زندگی معتقدند با این تفاوت که علامه معتقد است انسان معنای زندگی را کشف می کند اما نیچه می گوید انسان معنای زندگی را جعل می کند. هدف این پژوهش ارایه ی تصویری مبین از معنای زندگی بر اساس تبیین دیدگاه دو فیلسوف مطرح الهی و به ظاهر غیر الهی است. روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش کتابخانه ای بوده و در تطبیق دیدگاه دو فیلسوف از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، نیچه، علامه طباطبایی، حکیم بودن خدا، اراده معطوف به قدرت
  • فراز عطار* صفحات 185-226
    بنا به استدلال مارتین، فصل گرایی دیدگاه پیش فرض جهت تبیین تجربه ی بصری است. فصل گرایی در این استدلال، بر مفهوم تمیزناپذیری استوار است: یک رویداد یک تجربه ی بصری است اگر و تنها اگر در خلال درون نگری از تجربه ی ادراک مطابق با واقع تمیزناپذیر باشد. در نتیجه ی این استدلال نظریه های نوع مشترک به لحاظ معرفت شناختی غیرمحافظه کار هستند؛ چراکه به یک اصل معرفت شناختی اساسی متعهد هستند. پس فصل گرایی، که به لحاظ معرفت شناختی محافظه کار است (به این اصل ملزم نیست)، دیدگاه پیش فرض است. به این استدلال نقدهایی وارد شده است. بنا به نقد اصلی، شرط تمیزناپذیری نه شرط لازم و نه شرط کافی برای تجربه ی بصری است. من به این نقد اصلی و نیز نقدهای دیگر خواهم پرداخت. با بررسی انتقادی آن ها و نیز پاسخ های مارتین، از این ادعا دفاع می کنم که استدلال مارتین در دفاع از ایده ی «فصل گرایی به مثابه ی دیدگاه پیش فرض» ناموفق است. یکی از دلایل اصلی برای این ادعا آن است که پاسخ های مارتین به نقد اصلی روشن و موجه نیستند. پس تا زمان رفع ابهامات نمی توان تمیزناپذیری را شرط تجربه ی بصری دانست. هم چنین توضیح می دهم که استدلال مارتین، حتی اگر معتبر باشد، تنها نتیجه می دهد که نظریه های نوع مشترک دیدگاه پیش فرض نیستند، نه این که فصل گرایی دیدگاه پیش فرض است. برای آن که این استدلال به نتیجه ی دلخواه مارتین برسد، باید گام های دیگری برداشته شود. بنا به یک گام، باید نشان داده شود که دیدگاه دیگری نمی تواند دیدگاه پیش فرض باشد. نشان می دهم که تردیدهای قابل ملاحظه ای در این خصوص وجود دارد. به علاوه استدلال می کنم که فصل گرایی مبتنی بر مفهوم ترکیب فصلی متفاوت از فصل گرایی مبتنی بر مفهوم تمیزناپذیری است. این فصل گرایی متفاوت خود می تواند گزینه ای جایگزین برای دیدگاه پیش فرض باشد.
    کلیدواژگان: تجربه ی بصری، فصل گرایی، دیدگاه پیش فرض، محافظه کاری معرفت شناختی، تمیزناپذیری
  • محسن فاضلی، علی اکبر احمدی افرمجانی*، علی مرادخانی، رضا داوری اردکانی صفحات 227-268

    لب لباب اندیشه برلین تعریف و تفسیر او از آزادی است. چنان که این تعریف و تفسیر بر سایر بخش های اندیشه اش سایه انداخته و بدون فهم آن نمی توان برداشت درستی از کلیت اندیشه او به دست آورد. اما پیشاپیش باید دانست که تعریف منحصربه فرد برلین از آزادی از رهگذر مطالعه دو عصر روشنگری و رمانتیسم و تاثیر مولفه های حاکم بر تفکر آن دو عصر بر اندیشه وی نشات گرفته است. اولا از جریان کلاسیک یا روشنگری در راستای عینیت باوری و واقع گرایی تجربه محور و ثانیا از جریان رمانتیسم در راستای اراده محوری و به عنوان قوی ترین جریان ضد تفکر روشنگری. بنابراین به نظر می رسد تمایز آزادی مثبت و منفی از تاثیر همین دو جنبش نشات گرفته باشد تا آن جا که جان گری یکی از معروف ترین مفسران آثار برلین لیبرالیسم او را آگونیستی معرفی می کند. این نوشتار سعی بر آن دارد ابتدا سهم ایده های رمانتیک را در تعریف و برداشت مفهوم آزادی از منظر برلین روشن ساخته و تفسیری رمانتیکی از آزادی مدنظر او ارایه کند تا بتواند تاثیر جنبش رمانتیک را بر اندیشه ی برلین به خصوص تعریف وی از آزادی نمایان سازد. سپس مدلل سازد آیا ایده های رمانتیکی موجود در مفهوم آزادی مدنظر برلین با ایده های روشنگری موثر در اندیشه وی در تعارض قرار می گیرند؟ زیرا فرض اولیه بر آن قرار دارد که تعریف آزادی متاثر از عناصر هر دو جنبش روشنگری و رمانتیسم است. و در ادامه آیا سنتز برلین در تاثیرپذیری از این دو جریان مذکور در تبیین مفهوم آزادی موفق و یکدست از کار درمی آید یا خیر.

    کلیدواژگان: آزادی، رمانتیسم، روشنگری
  • محمد کریمی، جبار امینی*، جمشید جلالی شیجانی صفحات 269-296

    در فلسفه ی یونان، متفکران متاخر از سقراط بیش از پیشینیان خود، به مبحث «انسان شناسی» توجه کردند و به ویژه در آثار ارسطو، مسایل مربوط بدان مبحث با روشمندی خاصی ارایه شد. به موازات ایشان در شرق نیز، از همان ابتدا «وجودشناسی» در خدمت «انسان شناسی» قرار گرفت و از جمله در مکتب سانکهیا، توجه شایانی بدان شد. طبعا در هر دو سنت فکری، شناخت نفس آدمی نسبت به جسم او از اهمیت و پیچیدگی بیشتری برخوردار بوده است. پژوهش پیش رو عهده دار تبیین اوصاف ذاتی نفس انسان از منظر پایه گذاران مکاتب یادشده به نحو تطبیقی است. ارسطو با آن که نفس را مجرد از هیولا و غیر جسمانی می دانست، آن را کمال اول جسم طبیعی آلی می پنداشت. در نظر او، نفس ناطقه ی انسان جامع قوای نفس نباتی و حیوانی نیز است. اما در نظر حکیم کاپی لا، نفس یا پوروشا واجد هویتی بسیار متعالی، فرامادی و ازلی است که نه علت و صانع چیزی بود و نه معلول و مصنوع چیزی. پوروشا به تمامه مجرد از ماده یا پراکریتی، ولی محرک آن برای پیدایش موجودات است. هم چنین باور به تعدد نفوس، لازم قهری تعریف نفس در تفکر مشایی است، ولی با توجه به اوصاف نفس در تفکر سانکهیه، چنین ایده ای نادرست به نظر می رسد، از این رو متفکران سانکهیه دلایل متقنی به سود آن ارایه نکرده اند.

    کلیدواژگان: کمال اول، نفس ناطقه، قوای نفس، پوروشا، پراکریتی، تجرد نفس، تعدد نفوس
  • محمود مژده خشکنودهانی* صفحات 297-324
    چگونگی برقراری تمثیل بین دو نوع انتخاب طبیعی و مصنوعی مورد پژوهش و مطالعه ی بسیاری از مورخین و فلاسفه ی علم، زیست شناسی و تکامل بوده است. از جمله منابع مهم در این راستا، دست نوشته های داروین است که نشان می دهد در فرآیند مطالعات پژوهشی داروین، چگونه تمثیل بین انتخاب طبیعی و مصنوعی در ذهن او شکل گرفته بود. رویکرد او به تمثیل رویکردی طبیعت گرایانه است. در تاریخ علم و معرفت نمونه های بسیاری از تمثیل وجود دارند که هم در مقام کشف و هم در مقام استدلال کاربرد داشته اند. مطابق یافته های جدید علوم شناختی ذهن آدمی بر اساس استدلال تمثیلی عمل می کند به گونه ای که تعدادی از دانشمندان علوم شناختی بر این باورند که تمثیل در هسته ی شناخت آدمی قرار دارد. مدل های مختلفی در علوم شناختی برای اقامه ی تمثیل پیشنهاد شده است. پژوهش ها نشان می دهند که استدلال های تمثیلی به کارگرفته شده توسط داروین بر اساس مدل های علوم شناختی، مدل تمثیل تناسبی است با این فرق که برای برقراری تمثیل بین انتخاب طبیعی و مصنوعی داروین از تعدادی تمثیل های پل زننده و متقابلی استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: داروین، انتخاب طبیعی، انتخاب مصنوعی، تمثیل، مدل
  • سید احمد میرصانعی* صفحات 325-344
    ابداکشن گزینشی در مقابل ابداکشن خلاق و نیز استنتاج به تبیینی (IBE) قرار می گیرد. گزینش فرضیات یا از میان فرضیات جدید و حدسی و بدون دانش قبلی صورت می پذیرد (ابداکشن گزینشی پیرسی)؛ یا این که گزینش فرضیات و تبیین ها بهتر از میان تعداد زیادی از فرضیات و تبیین های ممکن که از قبل دانسته شده است صورت می پذیرد (ابداکشن گزینشی مگنانی و ابداکشن وابسته به امر واقع شورز). بر مبنای هر دو دیدگاه، و نیز بر مبنای دیدگاه سوم که مربوط به گبای و وودز است، ابداکشن گزینشی متمایز از استنتاج به تبیینی (IBE) است. ابداکشن وابسته به امر واقع شورز واجد هر سه فرآیند فرعی استنتاج، یعنی ارتباط، مشاهده و حکم است (c،o  و j)؛ در حالی که ابداکشن گزینشی پیرس تنها واجد فرآیند فرعی سوم، یعنی حکم است (j)، و بنابراین آن را نمی توان به عنوان یک فرآیند استنتاج ابداکشنی معرفتی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: استنتاج به تبیینی (IBE)، ابداکشن خلاق، ابداکشن گزینشی، ابداکشن وابسته به واقع، فرضیه
|
  • Elham Ahmadi, Maryam Bakhtiarian * Pages 5-30

    As justice and freedom are the pivots of Jean-Francois Lyotard’s thoughts, what he thinks of art can be a significant reply to the relation of art and politics. According to Lyotard the ruling power of metanarratives of modern societies has been over in post modern ones, since the metanarratives are problematic themselves and they cause some injustices. In order to resist against the metanarratives, Lyotard proposed desire. According to Lyotard desire can appear as different forms, a common thing such as an art. As Lyotard puts it, art is free of modern discussions and negotiations because of intending to be childlike or unconditional inhuman. In the other words human is like a newborn baby without being under any pedagogical method, like a white plate without any drawing on it, without any allegiance to any ideology with specific aims. It has natural needs and aims. This creature exists inside of every mature and immature human. Now art is like an event and wills this creature. What is meant by event is an occurrence which is not compatible with any predefined systems acquiring to reflective judgment being able to challenge the ruler system and manifest the differences. Accordingly, it eliminates the previous methods of explanation and wants to create a fairer world by prescribing new remedies. From this point of view, art cannot support and be the complement of policy making. After having studied, translated, and analyzed Lyotard's opinions and his commentator, this paper aims at clarifying this relation.

    Keywords: art, Politic, Desire, The Inhuman, Event, Differed Phrase
  • MohammadHossein Irandoost * Pages 31-49

    The term "spirituality" has many meanings in the West. The evolution of this word started from a traditional meaning in line with the Bible in the fifth century and continued until the acquisition of the opposite meaning of physical and material in later centuries and the acquisition of psychological, social, political and health concepts in the thirteenth to twentieth centuries. Numerous researchers have worked in the field of spirituality. Among them are the books and articles of Case and Ayman, a professor at Bloom Fontaine University and an Old Testament researcher at the university. According to Case and Ayman, three main elements for spirituality can be identified and introduced: 1. The process of the relationship between God and man, which occurs in a moment of the relationship between the two divine and human poles. 2. Gradual process in the sense that the two poles of human and divine are gradually connected. And at this stage, God gradually manifests himself with human beings. 3. Transformation and evolution, in the sense that the process of communication between the two human and divine poles causes the transformation and evolution of human essence. This article, in a descriptive-analytical method, while explaining the different meanings of spirituality from the perspective of “safe” and criticizing their point of view, seeks to answer the question of what are the elements of spirituality? Also in this article, three elements introduced by him have been examined.

    Keywords: Spirituality, modern spirituality, elements of spirituality, Kees Waaijman
  • Mahdi Brojerdi, Alireza Mansouri *, Reza Azizi Nezhad Pages 51-77
    Critical rationalism is an approach to biological behavior, and especially to science, that has been introduced by Karl Popper. But his views on the rejection of induction and justification have met with opposition from Susan Haacke as a philosopher of logic. In this article, we will evaluate Haacke's view of Popper's views as logical negativity, and show that Haacke makes every effort to maintain justification methods in various interpretations and forms, mostly under the shadow of induction. We will also show that Haacke's critique of Popper, due to his tendency to justify, suffers from some psychological and semantic confusion with epistemological issues. In response, we will see that Popper denies the connection between rationality and justification, and essentially considers justification impossible, and proposes a three-step model, including problem-solving, finding innovative solutions to the problem, and eliminating some of which there is no need for justification. And there is no supporting evidence. The product of such an approach would be to present creative conjectures and conjectures that, while accepting the existence of an ideal truth and a reality outside our minds, do not establish any relation of reality or truth to the hypotheses, and as a result We will be safe from the problems of justification. That is why we are always ready to criticize our solutions and take a more modest position on our hypotheses and theories.
    Keywords: Popper, Justification, Susan Haack, Logical Negativism, Falsificationism
  • Mahdi Baniasadi Baghmirani, Sayed Behshid Hosseini *, Azadeh Shahcheraghi Pages 79-102

    Perception in philosophy and architecture is intertwined with the concept of motion. With the presence and movement of the audience in space, according to Mulla Sadra's theory of substantial motion, it includes a degree of motion that; Raises the level of perception from material to spiritual. This promotion of perception in architectural spaces is compatible with Mulla Sadra's perceptual hierarchy. Therefore, the present study is interdisciplinary and qualitative with a comparative-analytical approach. The purpose of this study is to analyze the movement levels in architectural spaces, and then to adapt the process of raising perception from the material to the spiritual level in spaces, with Mulla Sadra's perceptual hierarchy. The key questions are included: How does moving in architectural spaces enhance perception from the material to the spiritual level? And how is the level of movement in architectural spaces compatible with the perceptual level of Mulla Sadra? Conclusion In re-reading Mulla Sadra's perceptual issues in architectural spaces, creating true perception requires a sane and reasonable union, through the observer's movement in space. By moving in space, audience experiences a hierarchy of motion, which first involves perception

    Keywords: Motion, Perception of Space, Substantial Motion, Perceptual Hierarchy, Mulla Sadra
  • Sharareh Teimouri, Shamsolmolok Mostafavi * Pages 103-130
    Although it seems that deconstruction disintegrates everything, it provides a basis for everything in Derrida's philosophy. As Derrida defines deconstruction on collapsing and rebuilding, event has no exception to this definition. Events, like Derrida's other discussions, are so intertwined that we cannot distinguish between them. But what is the event, and why is it an internal matter that takes credit from our internal and intuition? Why is it artificial? Derrida considers architecture to be an event type, and the style of deconstruction in architecture is an event definer? Thus, the explanation of Derrida's view of the event and its relation to art and architecture are manifested in features such undeconstructible, unpredictability of the event. For Derrida, therefore, the event is an instantaneous that even defines architecture in a "moment," and only from this dimension can it reach a consensus with architecture. In addition, deconstruction style in architecture takes us out of the ordinary cognition of form and space, and it can be an objective example of the subject of occurrence in architecture.
    Keywords: Event, architecture, Derrida, deconstruction
  • Leili Heydarian, Enshaallah Rahmati *, Jamshid Jalali Sheyjani Pages 131-157

    This article explains and compares the views of Ibn Sina and G.E. Moore in the field of realist ethics and while discussing the method of intuition in recognizing moral characteristics. Realism in ethics means the objectivity of moral propositions, and therefore moral properties are intuitive. The main issue of research on the formulation of Ibn Sina's views, along with the principles of realism and the method of intuition, is whether the moral propositions under popular opinion follow the same principles that Moore put forward in the discussion of realism in ethics and how they can be intuitive. Moore's moral realism is based on the intuitionism of moral qualities such as good and evil, which are unacceptable to the natural or metaphysical. According to Ibn Sina, moral realism is defined and intuitive based on the moral presuppositions such as good and bad. In this attitude, the good and the bad for the soul are explained as a being whose exaltation and happiness is a real thing. The results of this study show that for Moore, the relationship between moral issues and predicates such as good and bad is an intuitive thing, which is defined as a good relationship with the greatest possible good, and this combination and understanding requires reflection and intellectual maturity of the moral agent. According to Ibn Sina, the relationship between moral issues and moral presuppositions such as good and bad is explained on the basis of the reputation of moral propositions and the intuitions of the wise of the people.

    Keywords: realism, Intuitionism, Famous, Ibn sina, Moore
  • Marjan Askaribabadi *, FarajAlla Barati, Godarz Shateri, Sadeg Khoshkho Pages 159-184

    One of the common concerns of Allameh Tabatabai and Friedrich Nietzsche has been the meaning of life; Allameh meant the purpose of life to have a purpose in life, but Nietzsche considered the meaning of life to be equivalent to value. Each has answered the question of whether life has meaning according to their own intellectual foundations, Allameh's approach in confronting the meaning of supernatural life and Nietzsche believes in nature's approach. Allameh proves the purposefulness of the created world, including man, through the attribute of God's wisdom. He believes that living in the light of belief in God and adherence to morality and human behavior makes sense, but Nietzsche denies God and considers religion the cause of human misery and he believes that the more religious a person is, the weaker and more incapable he is. He expresses the meaningless result of life in the form of nihilism. He expresses the meaningless result of life in the form of nihilism and divides it into active nihilism and passive nihilism. Both philosophers believe in the meaning of life, except that Allameh believes that man discovers the meaning of life, but Nietzsche says that man forges the meaning of life.

    Keywords: meaning of life, Nabcheh, Allameh Tabatabai, death of God, Will to Power
  • Faraz Attar * Pages 185-226
    Martin argues that disjunctivism is the default view for visual experience. This disjunctivism is based upon the notion of indiscriminability: An event is a visual experience if and only if it is indiscriminable through introspection from a veridical visual experience. The argument concludes that the common kind theories, since they are committed to a substantive epistemic principle, are immodest. Thus disjunctivism, is the default view. A number of criticisms have been raised against the argument. According to the main criticism, the condition of indiscriminability is neither necessary nor sufficient condition for visual experience. I deal with the main criticism and also the others. With critically examining these and also Martin’s responses, I claim that the argument is not valid. One of my main reasons is that Martin’s responses to the main criticism aren’t clear and justified. So, until further illuminations, we cannot accept that the condition for visual experience is indiscriminability. Also I explain that the argument, if valid, only concludes that the common kind theories aren’t the default view, not that disjunctivism is the default view. In order to lead to this conclusion, there are further steps to be taken. According to one step, it should be shown that there is no other default view. I cast doubt on the legitimacy of the step. In addition, I argue that disjunctivism based upon the notion of disjunction is different from disjunctivism based upon the notion of indiscriminability. The different disjunctivism could be an alternative default view.
    Keywords: visual experience, disjunctivism, default view, epistemic modesty, indiscriminability
  • Mohsen Fazeli, Aliakbar Ahmadi Aframjani *, Ali Moradkhani, Reza Davari Ardekani Pages 227-268

    Romantical interpretation of freedom on Berlin view is relied to understanding of his analysis on enlightenment and romantism. But we must already have drawn a clear imagination of other aspects of his thought such as anthropology, history and pluralism, until clarified means of freedom and be able to know foundation of original romantical aspects of his thought. This article tries to prove this claim that negative freedom is inextricably linked to romantic ideas, as if the relationship between freedom and romantic ideas is cut off to ignored, there can never be a way to define freedom as intended by Berlin. So first enumerated the supposed romantic ideas from works of Berlin and then with a Berlin analysis of the romantic era follow the traces of this ideas in the most fundamental part of his thought the concept of freedom until be able to achieve a romantic interpretation of his philosophy.

    Keywords: Berlin, Romantism, freedom, romantical interpretation, enlightenment
  • Mohammad Karimi, Jabbar Amini *, Jamshid Jalali Sheyjani Pages 269-296

    In Greek philosophy, the later thinkers of Socrates paid more attention to the subject of “anthropology” than their predecessors, and especially in the works of Aristotle, issues related to this subject were presented in a special way. In parallel with him in the East, “ontology” was at the service of “anthropology” from the very beginning, and it received considerable attention, including in the Sankehye school. Naturally, in both intellectual traditions, knowing the human soul has been more important and complex than the human body. The present research is responsible for explaining the intrinsic characteristics of the human soul from the perspective of the founders of the mentioned schools in a comparative way. Although Aristotle considered the soul to be abstract from the monster and the incorporeal, he considered it to be the first perfection of the organic natural body. In his view, the rational soul of man was also the sum of the powers of the vegetable and animal souls. But according to the sage Capila, the soul or Purusha has a very transcendent, transcendental and eternal identity which was neither the cause and the creator of something nor the effect and artifact of something. Purusha is entirely abstract from matter or precreity, but it is the stimulus for the emergence of beings. Belief in the multiplicity of populations is also a necessary necessity for the definition of the soul in peripatetic thought, but considering the attributes of the soul in Sankehya thought, the idea of ​​multiplicity seems very strange.

    Keywords: First perfection, rational soul, powers of the soul, purusha, perakrity, abstraction of the soul, multiplicity of populations
  • Mahmoud Mozhdeh Khoshknodahani * Pages 297-324
    How to establish an analogy between the two types of natural and artificial selection has been studied and studied by many historians and philosophers of science, biology and evolution. One of the most important sources in this regard is Darwin's manuscripts, which show how, in the process of Darwin's research studies, an analogy between natural and artificial selection was formed in his mind. His approach to analogy is a naturalistic one. In the history of science and knowledge, there are many examples of analogies that have been used both as discoveries and as arguments. According to the new findings of the cognitive sciences, the human mind operates on the basis of analogical reasoning, so that a number of cognitive scientists believe that analogy is at the core of human cognition. Various models in the cognitive sciences have been proposed for analogy. Researches show that the analogical arguments used by Darwin based on cognitive science models, are proportional analogy, with the difference that he used a number of bridging and Contrastive analogies to establish the analogy between natural and artificial selection.
    Keywords: analogy, Natural selection, artificial selection, Darwin, Model
  • Seyyed Ahmad Mirsanei * Pages 325-344
    Selective abduction is in contrast with creative abduction as well as Inference to the Best Explanation (IBE). There are two types of selective abduction: Either hypotheses are selected among new and conjectural hypotheses without any prior knowledge ( Pierce s' selective abduction), or the selection of the best hypotheses and explanations is among a large number of possible hypotheses and explanations already known (L. Magnani's selective abduction and G. Schurz's factual abduction). According to both views, as well as an alternative view, which belongs to Dov M. Gabby and John Woods, selective abduction is different from inference to the best explanation. Schurz's factual abduction depends on all three sub-processes of inference, i.e.: colligation, observation, and judgment (c, o, and j); But Pierce's selective abduction, on the other hand, has only a third sub-process, i.e. judgment process (j), and therefore it cannot be regarded as a process of abductive epistemic inference.
    Keywords: inference to the best explanation (IBE), Creative Abduction, Selective Abduction, Factual Abduction, hypothesis