فهرست مطالب

نشریه تعالی مشاوره و روان درمانی
پیاپی 42 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مژده سادات حمیدیان، احمد ترابی*، سودابه کاویانی چراتی، سهیلا حاجی اسفندیاری، مهسا روحانی اطاقسرا صفحات 1-13
    هدف
    ترک خانه توسط فرزندان و احساس کردن ناگهانی جای خالی آنها در خانه منجر به پدید آمدن برخی ناراحتی ها و استرس ها در سالمندان می گردد که برایشان بسیار وحشت آور است و به آن سندروم آشیانه خالی گفته می شود. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری (Cbt) با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Act) بر کاهش افسردگی و امید به زندگی در سالمندان با سندرم آشیانه خالی بوده است.
    روش
    روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش گردآوری اطلاعات شبه آزمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل سالمندان حاضر در  خانه سالمندان پهنه کلای ساری می باشند. حجم نمونه آماری این بخش از پژوهش با توجه به ماهیت روش مطالعه 30 نفر بوده است. ابزاراهای پژوهش پرسشنامه افسردگی بک، پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر و همکاران، درمان شناختی- رفتاری و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می باشد.
    یافته ها
    مبتنی بر یافته های پژوهش حاضر مشخص گردید درمان شناختی رفتاری بر افسردگی سالمندان دچار سندروم آشیانه خالی اثربخش بوده است، درمان شناختی رفتاری بر امید به زندگی سالمندان دچار سندروم آشیانه خالی اثربخش بوده است.، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی سالمندان دچار سندروم آشیانه خالی اثربخش بوده است، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر امید به زندگی سالمندان دچار سندروم آشیانه خالی اثربخش بوده است.
    نتیجه گیری
    مشخص گردید که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نسبت به درمان شناختی رفتاری اثربخش تر بوده است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، افسردگی، امید به زندگی، سالمندان، سندرم آشیانه خالی
  • مهدی خلیلی*، منصوره محمدی، فاطمه ساروخانی، زهرا گنجی فر، غزاله ترناس صفحات 14-24
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان هیجان مدار بر باورهای غیرمنطقی و کمال گرایی در دانش آموزان دختر انجام شد.
    روش
    جامعه آماری مورد مطالعه شامل تمامی دختران دبیرستانی منطقه 2 تهران بود، که از این میان 30 نفر از دانش آموزان دختر که بین رده سنی  12 تا 18 سال بوده و علاقمند شرکت در پژوهش بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در 2 گروه 15 نفره (آزمایش و کنترل) جایگزین شدند که گروه آزمایش، 12 جلسه آموزش درمان هیجان مدار را دریافت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. شرکت کنندگان با پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز (1996) و پرسشنامه کمال گرایی بشارت (1382)  مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده تحلیل واریانس با اندازگیری مکرر بوسیله نرم افزار SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مقایسه میانگین ها نشان داد مداخله در تغییر نمرات باورهای غیرمنطقی و کمال گرایی موثر عمل کرده است. تفاوت ها از پس آزمون به پیگیری معنادار نیستند (05/0<P). به این معنا که اثرات درمانی در طول زمان ثبات داشته اند.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت اثربخشی درمان هیجان مدار بر باورهای غیرمنطقی و کمال گرایی در دانش آموزان دختر اثر داشته است و این اثربخشی در طول زمان ثبات دارد.
    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، باورهای غیرمنطقی، کمال گرایی
  • مهری رستم نژاد*، شبنم حاجی زاده کلی، رقیه اسلام نیا، لیلا محمد حسینی، سروش علیمردانی صفحات 25-35
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش رابطه والد - کودک بر استرس ادراک شده و بهزیستی روانشناختی در مادران دارای کودک عقب مانده ذهنی انجام شد.
    روش
    جامعه آماری مورد مطالعه شامل تمامی مادران که در انجامن حمایت از کودکان کم توان و عقب مانده ذهنی تهران عضو فعالی بودند، که از این میان 30 نفر از مادران دارای کودک عقب مانده ذهنی که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند با روش نمونه گیری در درسترس انتخاب شدند و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) جایگزین شدند، سپس گروه آزمایش، 10 جلسه آموزش رابطه والد- کودک را دریافت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. شرکت کنندگان با پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن (1983) و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف (1988)  مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها بوسیله نرم افزار SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش با استفاده از تحلیل واریانس با اندازگیری مکرر نشان داد که گروه های آزمایش و گواه در مرحله پس آزمون و پیگیری از نظر هر دو متغیر تفاوت معنادار داشتند (05/0>P) و بر اساس نتایج جدول 3، 0/35 درصد از تغییرات استرس ادراک شده و 4/14 درصد از تغییرات بهزیستی روانشناختی ناشی از روش مداخله یعنی آموزش رابطه والد - کودک است.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان بیان کرد که آموزش رابطه والد - کودک در کاهش استرس ادراک شده و افزایش بهزیستی روانشناختی در مادران دارای کودک عقب مانده ذهنی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: رابطه والد - کودک، استرس ادراک شده، بهزیستی روانشناختی، کودک عقب مانده ذهنی
  • سهیلا هدایتی مقدم، ابوالفضل بخشی پور* صفحات 36-44
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی هیجانی بر طلاق عاطفی و بلوغ عاطفی زوجین متقاضی طلاق بود.
    روش
    روش این پژوهش به صورت نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش کلیه زوجین متقاضی طلاق شهر بابل در سال 1401 بودند. نمونه آماری در این پژوهش شامل 30 نفر زوجین متقاضی طلاق (15 نفر برای گروه کنترل و 15 نفر برای گروه آزمایش) که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. ابزارگرد آوری دادها پرسشنامه بلوغ عاطفی یاشویر سینک و بهارگاوا و مقیاس طلاق عاطفی گاتمن بود. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده های از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و از آمار استنباطی با رعایت مفروضه های از تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA) با نرم افزار SPSS نسخه 26 انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که آموزش طرحواره درمانی هیجانی بر طلاق عاطفی و بلوغ عاطفی زوجین متقاضی طلاق تاثیر دارد.
    نتیجه گیری
      بر طبق نتایج بدست آمده مشخص شد که طرحواره درمانی هیجانی بر طلاق عاطفی زوجین متقاضی طلاق موثراست.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی هیجانی، طلاق عاطفی، بلوغ عاطفی، زوجین متقاضی طلاق
  • سپیده رحیمی نژاد، محمد قمری، علیرضا جعفری، وحیده باباخانی صفحات 45-58
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی گروهی راه حل محور و زوج درمانی گلاسری بر کیفیت جو عاطفی در همسران آسیب دیده از روابط فرازناشویی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر شامل کلیه زوجین دارای روابط فرازناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در محدوده زمانی اسفند 98 تا اردیبهشت 99 بوده اند. نمونه پژوهش شامل 45 زوج مراجعه کننده بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی و گواه گمارده شدند. شرکت کنندگان قبل از اجرای مداخلات پرسشنامه کیفیت جو عاطفی را تکمیل کردند. گروه های آزمایش مداخلات زوج درمانی گروهی راه حل محور و زوج درمانی گلاسری را دریافت کردند. در نهایت از  هر سه گروه پس آزمون گرفته شد. داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری به کمک نرم افزار SPSSV19 تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد در همه مولفه های کیفیت جو عاطفی بین دو گروه زوج درمانی و گروه گواه تفاوت معنیداری مشاهده شد (01/0>P). همچنین نتایج نشان داد در متغیر کیفیت جو عاطفی، زوج درمانی راه حل محور نسبت به زوج درمانی گلاسری اثربخش تر است.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت، استفاده از روش های زوج درمانی راه حل محور و زوج درمانی گلاسری در جو عاطفی همسران آسیب دیده از روابط فرازناشویی اثربخش بوده و آگاهی متخصصان حوزه های مشاوره، روان شناسی و سلامت از این درمان ها می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: روابط فرازناشویی، زوج درمانی گروهی راه حل محور، زوج درمانی گلاسری، کیفیت جو عاطفی، همسران آسیب دیده
  • افسانه محرابی، قدرت الله عباسی*، محمدکاظم فخری صفحات 59-73
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی مداخله درمانی مبتنی بر ژیمناستیک مغزی بر حافظه فعال و سرعت پردازش دانش-آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص بود.
    روش
    روش تحقیق نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی دارای اختلال یادگیری شهرستان تنکابن که در سال تحصیلی 99-98 به مرکز اختلال یادگیری سلامت آن شهرستان مراجعه کردند، بود. روش نمونه گیری این پژوهش در دسترس بود که بعد از انتخاب 30 نفر به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره آزمایش و گواه گمارش گشتند. ابزارگردآوری داده ها مصاحبه بالینی و مقیاس هوشی وکسلر 4 (2003) بود. جهت تحلیل داده از تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد. آزمون های فوق با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که درمان مبتنی بر ژیمناستیک مغزی بر حافظه فعال و سرعت پردازش دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص تاثیر مثبت و معنادار داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که مداخلات درمانی مبتنی بر ژیمناستیک مغزی بر حافظه فعال دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص اثر بخش نیست.
    کلیدواژگان: ژیمناستیک مغزی، حافظه فعال، سرعت پردازش
  • بهناز دارائی فرد*، نصرالله انصاری نژاد صفحات 74-85
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ابعاد پردازش هیجانی و تمایزیافتگی خود در دانشجویان دارای تیپ شخصیتی D و B انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی و از نظر روش، علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان پسر و دختر دوره کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. 60 نفر دانشجویان دارای تیپ شخصیتی D و 60 نفر از دانشجویان دارای تیپ شخصیتی B به عنوان نمونه انتخاب شدند. با توجه به شرایط بیماری کووید- 19 شرکت کنندگان به طور مجازی به مقیاس پردازش هیجانی باکر و همکاران (2007) و سیاهه تمایزیافتگی خود اسکورون و فریدلندر  (1988) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری و تک متغیری و نرم افزار SPSS نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که بین تمام ابعاد پردازش هیجانی و تمایزیافتگی خود  بین دو گروه دانشجویان دارای تیپ شخصیتی D و تیپ شخصیتی B تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>p.). به عبارتی دانشجویان دارای تیپ شخصیتی D از پردازش هیجانی سالم و تمایزیافتگی پایین تر برخوردارند.
    نتیجه گیری
    بنابراین پیشنهاد می شود با توجه به نقش موثر سلامت روان در سلامت هیجانی و روانشناختی دانشجویان، لازم است در جهت بسترسازی مناسب آن در دانشگاه ها تدابیر ویژه ای اندیشید.
    کلیدواژگان: پردازش هیجانی، تمایزیافتگی خود، تیپ شخصیتی D، تیپ شخصیتی B، دانشجویان
|
  • Mojdeh Sadat Hamidian, Ahmad Torabie *, Soodabeh Kaviani Cherati, Soheila Haji Esfandiari, Mahsa Rohani Otaghsara Pages 1-13
    Purpose
    Children leave home and suddenly feel empty at home leads to some discomfort and stress in the elderly, which is very frightening for them and it is called empty nest syndrome. The aim of the present study was to compare the effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy (Cbt) with Acceptance and Commitment Therapy (Act) on reducing depression and life expectancy in the elderly with empty nest syndrome.
    Methodology
    The research method is applied in terms of purpose and quasi-experimental in terms of data collection method. The statistical population of this study includes the elderly present in the nursing home of Kola area of Sari. The statistical sample size of this part of the study was 30 according to the nature of the study method. The research instruments are Beck Depression Inventory, Schneider et al.'s Life Exam Questionnaire, Cognitive-Behavioral Therapy, and Acceptance and Commitment Based Therapy.
    Findings
    Based on the findings of the present study, it was found that cognitive-behavioral therapy has been effective on depression in the elderly with empty nest syndrome. Cognitive-behavioral therapy has been effective on life expectancy of the elderly with empty nest syndrome. Empty Nest Syndrome has been effective, treatment based on acceptance and commitment to life expectancy of the elderly has been effective Empty Nest Syndrome.
    Conclusion
    It was found that acceptance and commitment therapy was more effective than cognitive-behavioral therapy.
    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Acceptance, commitment based therapy, Depression, Life expectancy, elderly, empty nest syndrome
  • Mahdi Khalili *, Mansoreh Mohammadi, Fatemeh Sarokhani, Zahra Ganjifar, Ghazaleh Ternas Pages 14-24
    Purpose
    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of emotional therapy on irrational beliefs and perfectionism in female students.
    Methodology
    The statistical population under study included all high school girls in the 2nd district of Tehran, of which 30 female students who were between the ages of 12 and 18 and were interested in participating in the research were selected using available sampling and They were randomly divided into 2 groups of 15 people (experimental and control) where the experimental group received 12 sessions of emotional therapy training and the control group did not receive any intervention. The participants were evaluated with the Jones Irrational Beliefs Questionnaire (1996) and the Besharat Perfectionism Questionnaire (2012). The data was analyzed using repeated measures analysis of variance by SPSS23 software.
    Findings
    The comparison of averages showed that the intervention was effective in changing the scores of irrational beliefs and perfectionism. The differences from post-test to follow-up are not significant (P<0.05). This means that the therapeutic effects have been stable over time.
    Conclusion
    Therefore, it can be concluded that the effectiveness of emotional therapy has had an effect on irrational beliefs and perfectionism in female students, and this effectiveness is stable over time.
    Keywords: emotion therapy, Irrational beliefs, perfectionism
  • Mehri Rostamnezhad *, Shabnam Hajizadeh Koli, Roghayeh Eslamnia, Leila Mohammadhoseini, Sorosh Alimardani Pages 25-35
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of parent-child relationship education on perceived stress and psychological well-being in mothers with mentally retarded children.
    Methodology
    The statistical population of the study included all mothers who were active members in supporting Tehran's disabled and mentally retarded children. Of these, 30 mothers with mentally retarded children who met the inclusion criteria were selected by available sampling method. They were randomly assigned to experimental groups (n = 15) and control group (n = 15). Then, the experimental group received 10 sessions of parent-child relationship training and the control group did not receive any intervention. Participants were assessed using the Cohen`s Perceived Stress Scale (PSS-14), Ryff`s Being- Well Psychological of Scales. Data were analyzed by SPSS23 software.
    Findings
    The results of the study using repeated measures analysis of variance showed that the experimental and control groups in the post-test and follow-up stages were significantly different in terms of both variables (P <0.05) and based on the results of Table 3, 35.0%. Perceived stress changes and 14.4% of psychological well-being changes are due to the intervention method, ie teaching the parent-child relationship.
    Conclusion
    Therefore, it can be said that parent-child relationship education has been effective in reducing perceived stress and increasing psychological well-being in mothers with mentally retarded children.
    Keywords: parent-child relationship, perceived stress, psychological well-being, Mentally Retarded Children
  • Soheila Hedayatimoghadam, Abolfazl Bakhshipour * Pages 36-44
    Purpose
    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of emotional therapy schema on emotional divorce and emotional maturity of couples seeking divorce.
    Methodology
    The method of this research is semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of this research was all couples seeking divorce in Babol city in 1401. The statistical sample in this research includes 30 divorce-seeking couples (15 for the control group and 15 for the experimental group) who were selected by available sampling and randomly replaced in two groups. Data collection tools were Yasvir Sink and Bhargava's emotional maturity questionnaire and Gutman's emotional divorce scale. In this research, to analyze the data from descriptive statistics (mean and standard deviation) and from inferential statistics, following the assumptions of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) with SPSS version 26 software.
    Findings
    The findings of the research showed that emotional therapy schema training has an effect on emotional divorce and emotional maturity of couples seeking divorce.
    Conclusion
    According to the obtained results, it was found that emotional schema therapy is effective on the emotional divorce of couples seeking divorce.
    Keywords: emotional therapy schema, emotional divorce, Emotional Maturity, couples seeking divorce
  • Sepideh Rahimi Nejad, Mohammad Ghamari, Alireza Jafari, Vahideh Babakhani Pages 45-58
    Purpose

    The Purpose of this study was to compare the effectiveness of group-centered group therapy and Glaser's couple therapy on the quality of emotional climate in spouses affected by extramarital affairs.

    Methodology

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The present study population included all couples with extramarital affairs who referred to counseling centers in Tehran in the period of March 2020 to May 2020. The study sample consisted of 45 couples who were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Participants completed questionnaires of quality of emotional climate before performing the interventions. The experimental group received couple-centered group therapy interventions and Glaser's couple therapy. Finally, post-test was taken from all three groups. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSSV19 software.

    Findings

    The results showed that there was a significant difference between the two groups of couple therapy and the control group in all components of quality emotional climate (P<0.01). The results also showed that in the emotional quality climate variable, solution-oriented couple therapy is more effective than Glaser's couple therapy.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be said that the use of solution-oriented couple therapy and Glaser's couple therapy in the emotional atmosphere of spouses affected by extramarital affairs is effective and the knowledge of counseling, psychology and health experts about these treatments can be helpful.

    Keywords: Quality of Emotional Climate, Solution- Focused Brief Couple Therapy, Glaser's Couple Therapy, Traumatized spouses, extramarital relationships
  • Afsaneh Mehrabi, Ghodratollah Abasi *, Fakhri Mohammad Kazem Pages 59-73
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of therapeutic intervention based on brain gymnastics on working memory and processing speed of students with specific learning disorders.
    Methodology
    The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population included elementary school boys and girls with learning disabilities in Tonekabon city who referred to the health learning disability center of that city in the academic year of 2018-2019. The sampling method of this research was available, after selecting 30 people, they were randomly assigned to two groups of 15 people for testing and control. Data collection tools were clinical interview and Wechsler IQ scale 4 (2003). Multivariate analysis of variance was used for data analysis. The above tests were performed using SPSS software version 22.
    Findings
    The results of the research showed that the treatment based on brain gymnastics had a positive and significant effect on the working memory and processing speed of students with specific learning disorders.
    Conclusion
    The results of the research showed that therapeutic interventions based on brain gymnastics are not effective on the working memory of students with specific learning disorders.
    Keywords: Brain gymnastics, working memory, processing speed
  • Behnaz Daraei Fard *, Nasrullah Ansari Nejad Pages 74-85
    Purpose
    The aim of this study was to compare the dimensions of emotional processing and differentiation of self in students with personality types D and B.
    Methodology
    The design of the present study was fundamental in terms of purpose and causal-comparative in terms of method. The statistical population included all male and female undergraduate students of the Islamic Azad University, Shahr-e Qods branch in the academic year 2020-2021. 60 students with personality type D and 60 students with personality type B were selected as the sample. According to Covid-19's disease conditions, participants responded virtually to the Baker et al. (2007) Emotional Processing Scale and Scorron and Friedlander (1988) self-differentiation checklist. Data were analyzed using multivariate and univariate analysis of variance and SPSS software version 25.
    Findings
     The results showed that there was a significant difference between all dimensions of emotional processing and self-differentiation between two groups of students with personality type D and personality type B (p>0.05). In other words, students with type D personality have healthy emotional processing and lower differentiation.
    Conclusion
    Therefore, it is suggested that due to the effective role of mental health in the emotional and psychological health of students, it is necessary to think of special measures to make it suitable in universities.
    Keywords: Emotional Processing Differentiation of Self, Personality type D, Personality type B, Students