فهرست مطالب

مجله دانش آزمایشگاهی ایران
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اخبار
  • استاندارد
  • مقالات
  • فرزانه انصاری صفحات 4-12

    براساس آمار کشاورزی ارگانیک در جهان در سال 2019 ، سطح زیر کشت محصولات ارگانیک در ایران، 11916 هکتار گزارش شده است. این مقدار تنها 03 / 0 درصد سهم از کل زمین های کشاورزی را با تعداد 24 تولید کننده محصول ارگانیک 2 در کشور به خود اختصاص داده است. در همین گزارش آورده شد هاست که تاکنون فقط یک تولیدکننده در کشور و فقط یک مزرعه، موفق به اخذ گواهینامه بی نالمللی ICO-Certified3 شد هاست] 1[. نگاه دقیق به آمار فوق، نشان دهنده پتانسیل بالای کشور برای تولید محصولات ارگان کی است اما متاسفانه به دلیل عدم صدور گواهی ارگان کی در کشور، سطح زیر کشت این محصولات، در آمار جهانی قید نشده است. از جنبه اقتصادی نیز تولیدات ارگانیک فرصت بسیار مناسبی برای صادرات محصولات کشاورزان کشور است. ایجاد بستر قانونی برای این نوع محصولات از اهمیت به سزایی برخوردار است. در همین رابطه و در راستای استانداردسازی قانونی محصولات ارگانیک در کشور و به منظور ایجاد هماهنگی ملی و بی نالمللی در تعیین الزامات مربوط به تولید محصولات ارگانیک، در سال 1387 برای نخستین بار استاندارد ملی ایران به شماره 11000 با عنوان «الزامات تولید، فرآوری، بازرسی و صدور گواهی، برچس بگذاری و بازاریابی مواد غذایی ارگانیک »4 توسط سازمان ملی استاندارد ایران 5 تدوین شده است. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفت های ملی و جهانی در سال 1392 و سپس در سال 1399 این استاندارد مورد تجدید نظر قرار گرفته است] 2[. در تدوین استاندارد مذکور، تولید مواد غذایی ارگانیک در مزرعه، آماده سازی، نگهداری، حمل و نقل، برچسب گذاری، بازاریابی و همچنین مواد اولیه مجاز برای حاصلخیزی و بهبود خاک، کنترل آفات و بیماری، بیماری های گیاهی، افزودنی های غذایی و مواد کمک فرآیند، مدنظر قرار گرفته است. در این مقاله، ضمن تبیین مفاهیم کشاورزی ارگانیک، با معرفی استاندارد 11000 الزامات عمومی برای برچسب گذاری محصول ارگانیک و سیستم های بازرسی و صدور گواهی پروانه کاربرد نشان ارگانیک و رویه های اعتباردهی توسط مرکز ملی تایید صلاحیت ایران 6، آورده شده است.

    کلیدواژگان: محصول ارگانیک، سیستم بازرسی و تایید صلاحیت، نشان ارگانیک، استاندارد ملی شماره 1100
  • امین نکوبین صفحات 13-18

    آنالیز فلورسانس پرتو ایکس یک روش آنالیز چند عنصری، غیرمخرب 2 و قابل اعتماد است که به طور گسترده در تحقیقات و کاربردهای صنعتی استفاده م یشود. در این مقاله به مزایا و محدودیتهای آنالیز به کمک فلورسانس پرتو ایکس دستی پرداخته میشود. فلورسانس پرتو ایکس دستی قابل حمل است، به حداقل آماد هسازی نمونه نیاز دارد و به سرعت پاسخ میدهد. برای شناسایی آلیاژ، یکی از رای جترین کاربردهای فلورسانس پرتو ایکس، تعیین گرید است که با استفاده از این روش، در کمتر از 40 ثانیه قابل انجام است. فلورسانس پرتو ایکس دستی قادر به تعیین کمیت بیش از 90 درصد از عناصر آلیاژی رایج جدول تناوبی است. به دلیل وجود خطر بالقوه در کار با پرتوهای یونساز، آنالیز باید توسط افراد آموزش دیده و با رعایت نکات ایمنی انجام شود.

    کلیدواژگان: فلورسانس پرتو ایکس، XRF دستی، آنالیز عنصری، XRF، PMI
  • پروین هادیان صفحات 19-24

    میکروسکوپ روبشی لیزری همکانون 2 یک روش میکروسکوپی نوری است که برای تصویربرداری از نمونه های دارای نشانگرهای فلورسنت با ساختار سه بعدی قابل توجه است. میکروسکوپ روبشی لیزری همکانون به ابزاری ارزشمند برای طیف گسترده ای از تحقیقات در علوم زیستی و پزشکی برای تصویربرداری از مقاطع نوری نازک در نمونه های زنده و ثابت با ضخامت تا 100 میکرومتر تبدیل شده است. ابزارهای مدرن، مجهز به 3 تا 5 سیستم لیزری هستند که با استفاده از فیلترهای قابل تنظیم با سرعت بالا کنترل می شوند و امکان تنظیم بسیار دقیق طول موج و شدت تحریک بالا را فراهم می کنند. این میکروسکوپ ها قادر به بررسی گسیل فلورسانس در محدوده 400 تا 750 نانومتر هستند. ابزار مجهز به سیستم های آشکارسازی، طیف های فلورسانس فلوروفورها را از طیف های همپوشانی جدا کرده و همچنین توانایی اصالح فلورسانس خودبخودی را نیز دارند. پیشرفت های اخیر در طراحی فلوروفورها، از جمله پروتیینهای فلورسنت و نقاط کوانتومی،که سطح بالایی از پایداری نور و اختصاصی بودن را نشان می دهند، منجر به بهبود عملکرد پروبهای مولکولی مصنوعی و طبیعی و در نتیجه افزایش کارایی میکروسکوپ شده است.

    کلیدواژگان: کانفوکال، میکروسکوپ روبشی لیزری هم کانون، فلورسانس، فلوروفور
  • ساناز شبیکه صفحات 25-37

    از زمان ظهور میکروسکوپ الکترونی عبوری مرسوم 2، این دستگاه ب هعنوان ابزاری جدایی ناپذیر و ضروری برای دانشمندان و محققان تمامی حوز ه ها مورد استفاده قرار گرفته است. با گذشت دهه ها، اصلاحات انقلابی بسیار موثری نظیر: تامین قابلیت کرایو/انجماد، بررسی درجا/بهنگام با سلول گازی یا مایع، اصلاح ابیراهی برای تصویربرداری در مقیاس اتمی و غیره در زمینه این نوع میکروسکوپ اعمال شد ه است. یکی از مهمترین پیشرفت های حاصل در این زمینه، دستیابی به قابلیت مشاهده و تصویربرداری از نمونه ها درون فاز مایع با قدرت تفکیک پذیری مکانی و زمانی بی سابقه و بسیار مطلوب است. شاید از خود این پرسش را پرسیده باشید که چرا محققان به تصویربرداری نمونه درون محیط مایع نیازمند هستند؟ ب همنظور پاسخگویی به این پرسش ابتدا باید درک صحیحی از محدودیت های CTEM ب هدست آورد. نمونه ها باید برای پایدار بودن درون خلاء CTEM فاقد آب یا به اصطلاح خشک باشند، این امر برای برخی از نمونه ها مسیله ساز نیست اما برای دیگر نمون ه ها امکا نپذیر نبوده یا در روند بررسی نهایی اطلاعات واقعی ب هدست نخواهد آمد. ب همنظور تحمل مشخصه خلاء فوق العاده بالا CTEM برخی از نمونه ها درون رزین تعبیه شده یا به سرعت منجمد می شوند. در تمام این روشها احتمال افزوده شدن آرتیفکت/ ناخالصی به نمونه در طول مرحله آماده سازی وجود دارد و مهم تر از همه، روش های مذکور، نمونه ها را تثبیت/بی حرکت نموده و در نتیجه مشاهده فرآیندهای پویا نظیر: رشد، بره مکنش ها، خوردگیها و غیره را غیرممکن می سازند. علاو هبر تصویربرداری و بررسی فرآیندهای پویا، انواع بسیار متنوعی از مواد مایع یا حاوی آب از جمله: رنگ ها، روغن ها، لوازم آرایشی، نانوذرات، نمونه های زیستی و غیره نیز م یتوانند از قابلیت تصویربرداری مستقیم در مقیاس اتمی در محیط طبیعی خود برخوردار شوند. میکروسکوپ الکترونی عبوری درجا/بهنگام مجهز به سلول مایع 3 فرصت بررسی نمونه ها درون محیط طبیعی شان و ردیابی هر گونه فرآیند پویا را بلافاصله فراهم می آورد. هم اکنون محققان فرآیندهایی نظیر: اعمال گرمایش، فراهم آوردن شرایط الکتروشیمیایی، استاتیک/ایستایی، جریان و مخلوط نمودن مایعات را هر کدام با یک نوع سلول مایع ویژه انجام داده و به درک عمیق تری نسبت به دستکاری و سنتز نانومواد، علم مربوط به باتریها و سلول های زیستی دست پیدا کرده اند. تولید و ساخت موثر نانومواد کاربردی در بسیاری از موارد به درک عمیق از فرآیندهای اولیه در طول عملیات سنتز نیازمند است. این فرآیندهای اولیه سنتز مذکور مربوط به رویه هست هزایی در مرحله نخست به طور معمول تاثیر بسزایی بر مشخصات محصولات نهایی)همچون: توزیع اندازه نانوذره، ریخت شناسی، ترکیب و ساختار بلور(بر جای م یگذارد. در این مقاله، به منظور فراهم آوردن درک عمیقی از عملکرد میکروسکوپ الکترونی عبوری درجا/بهنگام مجهز به سلول مایع، کاربردهای متنوع آن مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سلول مایع، میکروسکوپ الکترونی عبوری درجا بهنگام مجهز به سلول مایع، نانومواد، ریخت شناسی
  • ابراهیم ابره *، نرگس سلیمان آباد اصفهانی صفحات 38-43

    آزمایش بارگذاری صفحه ای یکی از آزمایشهای بسیار کاربردی در انجام مطالعات ژیوتکنیک است. کاربرد نتایج این آزمایش با توجه به ماهیت آن، در طراحی فونداسیون سازه ها و تخمین نشستهای پس از احداث سازه بسیار حایز اهمیت است. در این آزمایش تلاش میشود تا مقاومت و سختی زمین با توجه به جنس ساختگاه پروژه تعیین شود. هدف از این آزمایش، کمک به تعیین عوامل مهم ژیوتکنیکی خاک از جمله مدول الاستیسیته است. به طور کلی، عامل مدول الاستیسیته با استفاده از نتایج آزمایشگاهی، آزمایشهای صحرایی و روابط تجربی و همبستگیهای موجود محاسبه میشود.آزمو نهای صحرایی به دلیل دستخوردگی کمتر خاک محل از نمونه آزمایشگاهی بسیار مطمی نتر است. در این مقاله، مسیر متروی خط 2 اصفهان به طول 24 کیلومتر به ناحیه های مختلف تقسیمبندی شده و آزمایش بارگذاری صفح های 3 در ناحیه های مذکور انجام گرفته است. براساس این مطالعات، میزان مدول الاستیسیته خاک با افزایش عمق به دلیل افزایش تراکم لایه های خاک افزایش مییابد.

    کلیدواژگان: آزمایش صحرایی، مدول الاستیسیته، آزمایش بارگذاری صفحه ای (PLT)
  • مهندس فاطمه قدمی جوجاده *، دکتر علی داوودی صفحات 44-48

    منابع طبیعی یکی از مهمترین منابع برای تهیه دارو، شناسایی و جداسازی ترکیبات طبیعی دارای اثرات زیستی است. لذا با توجه به وجود بیماری های مختلف و ایجاد بیماری های جدید، کشف داروهای جدید حایز اهمیت است. ترکیبات با منشاءء طبیعی به دو دسته متابولیت اولیه و ثانویه تقسیم می شوند. بیشتر ترکیبات تولیدی میکروارگانیسم های مختلف به خصوص قارچ ها و باکتر یها، به دلیل رشد سریع و اگزوژن بودن از نظر متابولیت های ثانویه بسیار حایز اهمیت خواهند بود. آنالیز جامع و مطالعات متابولومیکس کلونی های قارچی و باکتریایی به عنوان منابع مهم کشف دارو، بسیار حایز اهمیت است. ترکیبات طبیعی به دو روش کیفی و کمی مورد بررسی قرار م یگیرند. بررسیهای کیفی و کمی ترکیبات به طور عمده براساس مطالعات میکروشیمیایی بر پایه ایجاد رسوب یا رنگ مشخص و نورسنجی انجام می شود. روند جداسازی ترکیبات با روش های متعددی انجام شده که روش رسوب نمک 3 و روش های کروماتوگرافی از مهمترین روش های کاربردی هستند. هدف از این مطالعه، آنالیز و متابولومیکس ترکیبات قارچی و باکتریایی با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی – اسپکتروسکوپی جرمی به منظور کشف داروهای جدید است. دستگاه کروماتوگرافی گازی - طیف سنجی جرمی 4 به دلیل دارا بودن کتابخانه ترکیبات، قابلیت آنالیز و شناسایی ترکیبات در عصار ه ها و منابع طبیعی دیگر برتری دارد. ترکیب مورد آنالیز باید نقطه جوش کمتر از حدود 250 درجه سانت یگراد داشته باشد و یا با استفاده از روند مشتق سازی فرار شود تا بتوان با این روش مورد آنالیز قرار د

    کلیدواژگان: منابع طبیعی، ترکیبات قارچی و باکتریایی، میکروارگانیسم، آنالیز ترکیبات
|
  • Farzaneh Ansari Pages 4-12

    According to the statistics of organic agriculture in the world, in 2019, the area under cultivation of organic prouducts in Iran was reported to be 11,916 hectares. This amount has only 0.03% of the share of total agricultural lands with 24 producers of organic products in the country. According to the same report, so far only one producer in the country and only one farm has succeeded in obtaining the International Certification Office of Biodynamic Federation(ICO-Certified). A close look at the above statistics shows the high potential of the country to produce organic products. From the economic point of view, organic products are a very good opportunity for the export of the country's farmers. Creating a legal basis for this type of product is very important. In this regard, in order to legalize organic products in the country and in order to create national and international coordination in determining the requirements for the production of organic products, for the first time in 1387 the national standard of Iran No. 11000 entitled "Requirements for production, processing, inspection, certification, labeling, and marketing of organic food" has been developed by the Iranian National Standardization Organization (INSO). Subsequently, this standard has been revised in 1392 and then in 1399 to maintain synchronization and coordination with national and global developments and progress. In the development of the standard, the production of organic food on the farm, preparation, storage, transportation, labeling, marketing, as well as raw materials allowed for soil fertility and improvement, pest and disease control, plant diseases, food additives and process aids are considered. In this article, while explaining the concepts of organic agriculture, with the introduction of the standard 11000 general requirements for organic product labeling and inspection systems and licensing of organic trademarks and accreditation procedures by the National Accreditation Center of Iran (NACI), is presented.

    Keywords: Organic prouduct, Inspection andcertification system, Organic sign.Standard No. 11000
  • Amin Nekoubin Pages 13-18

    X-ray fluorescence (XRF) analysis is a reliable and non-destructive multi-element analysis method that is widely used in research and industrial applications. In this article, the advantages and limitations of handheld XRF analysis were discussed. Handheld XRF is portable, requires minimal sample preparation, and responds quickly. For alloy identification, one of the most common applications of XRF is often grade determination, which can be done in less than 40 seconds using handheld XRF. Handheld XRF is capable of quantifying more than 90% of the common alloying elements of the periodic table, from magnesium and heavier, which is about 72 elements. Due to the potential risk of working with ionizing radiation, the analysis should be performed by trained people and following safety precautions.

    Keywords: PMI, X-ray fluorescence, HandheldXRF, Elemental Analysis
  • Parvin Hadian Pages 19-24

    Confocal microscopy is an established light microscopical technique for imaging fluorescently labeled specimens with significant three-dimensional structure. Laser scanning confocal microscopy has become an invaluable tool for a wide range of investigations in the biological and medical sciences for imaging thin optical sections in living and fixed specimens ranging in thickness up to 100 micrometers. Modern instruments are equipped with 3-5 laser systems controlled by high-speed filters, which allow very precise regulation of wavelength and excitation intensity. Coupled with photomultipliers that have high quantum efficiency in the near-ultraviolet, visible and near-infrared spectral regions, these microscopes are capable of examining fluorescence emission ranging from 400 to 750 nanometers. Instruments equipped with spectral imaging detection systems further refine the technique by enabling the examination and resolution of fluorophores with overlapping spectra as well as providing the ability to compensate for autofluorescence. Recent advances in fluorophore design have led to improved synthetic and naturally occurring molecular probes, including fluorescent proteins and quantum dots, which exhibit a high level of photostability and target specificity.

    Keywords: Laser scanning confocal microscopy, Fluorescence, Autofluorescence
  • Sanaz Shobikeh Pages 25-37

    Since its development, conventional transmission electron microscopy (CTEM) has long been an indispensable tool for wide range of various fields of research. Through the decades, TEM has undergone a number of revolutions, such as: development of cryogenic TEM, in-situ TEM Equipped with gas or liquid cell, aberration correction for atomic level imaging, and so on. One of the most important developments is the ability to observe and image specimens in liquid phase with unprecedented spatial and temporal resolution. Maybe you ask yourself why do we want to image a sample in liquid environment? To answer this question we need to first understand the limitations of CTEM. CTEM requires the sample be stable in high vacuum, thus samples must be dried, which works well for some materials but not all of them. In order to endure UHV specification of CTEM, other materials must be embedded in resin or be flash freeze. All these methods have the potential to introduce artifacts during the preparation process, to observe real-time dynamics, ش but more importantly they immobilize the sample making it impossible such as: growth, interactions, and corrosions. In addition to observing dynamic processes, there are many other types of hydrated or liquid materials that can benefit from direct aid imaging in their native hydrated state, such as: paints, oils, cosmetics, nanoparticles, biological specimens, … . In-situ TEM equipped with liquid cell provides the opportunity to examine samples in their native state (in this case: liquid environment) and track occurrence of any dynamic process in real-time. Now researchers are able to perform heating, electrochemical, static, flow, and liquid mixing experiments with a single liquid cell holder and gain a much needed insights into nanomaterial synthesis and manipulation, battery science and biological cells. The efficient fabrication of functional nanomaterial in many cases depends on the in-depth understanding of the early processes during synthesis. This early period of synthesis typically related to the nucleation at early growth stage has a profound influence on the characteristics of final products (e.g.: nanoparticle size distribution, morphology, composition, and crystal structure). In this article, we study various applications of in-situ TEM equipped with liquid cell to provide the readers with better understanding of its functions.

    Keywords: Liquid Cell, In-situ Environmental TransmissionElectron Microscope equipped with liquid cell, Nanomaterial, Morphology
  • Behnam Abrah*, Narges Soleiman, Abad Esfahani Pages 38-43

    Plate loading test (PLT) is one of the most useful tests in geotechnical studies. The application of the results of this test, due to its nature, is very important in designing the foundation of structures and estimating settlements after the construction of the structure. In this test, an attempt is made to determine the strength and stiffness of the soil according to the construction material of the site. The purpose of this test is to help determine the important geotechnical parameters of the soil, including the modulus of elasticity. In general, the elasticity modulus is calculated using laboratory results, field tests, and empirical relationships and correlations. Field tests are much more reliable than laboratory tests due to less disturbance of soil. In this article, Isfahan metro line 2 with 24 km long, has been divided into different stations and Plate Loading Test (PLT) has been done in the mentioned areas. Based on these studies, the amount of soil elasticity modulus increases with increasing depth due to the increase in the density of soil layers.

    Keywords: Field test, Modulus of Elasticity, Plate Load Test (PLT)
  • Fatemeh Ghadami Jojadeh*, Ali Davoodi Pages 44-48

    Natural sources are one of the main sources for drug discovery and identification and isolation of natural compounds with biological properties. Due to the existence of different diseases and the creation of new diseases, new drug discoveries are important. The compounds of natural origin are divided into primary and secondary metabolite categories. Most of the production compounds of various microorganisms, especially fungi and bacteria, will be very important due to their rapid growth and exogenous secondary metabolites. Moreover, the comprehensive metabolomics studies of fungal and bacterial colonies are important sources of drug discovery. Natural compounds are examined in two qualitative and quantitative methods. Qualitative and quantitative analysis of compounds is done based on microchemical studies based on precipitation or characteristic and spectrophotometry. The process of separation of the natural compounds is done using many methods, salting out and chromatography methods are among the most important applied methods. The aim of this study is the analysis of metabolomics of fungal and bacterial compounds using gas chromatography-mass spectroscopy method to discover new drugs. GC-MS device has the ability to analyze and identify compounds in extracts and other natural sources due to having a library of compounds. In this technique, the analysis compound must have a boiling point lower than about 250 oC or escape with the derivatization process to be analyzed by this metho

    Keywords: Natural Resources, Fungal, Bacterial Compounds, Microorganism, Analysis of Compounds