فهرست مطالب

فصلنامه فناوری آموزش
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/27
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدرضا رحیمی، مریم پورجمشیدی*، اکبر مومنی راد صفحات 661-680

    پیشینه و اهداف:

      مهارت تلفیق فناوری در کلاس درس جزء صلاحیت های ضروری معلمان در عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات محسوب می شود و تحقق استانداردهای جدید یادگیری و برآورده شدن نیازهای یادگیرندگان در قرن حاضر در گروی این صلاحیت است. از مهم ترین مسایل و چالش های موجود در این زمینه، پایین بودن دانش، مهارت و نگرش معلمان در دست بابی به سطح مطلوب تلفیق فناوری در کلاس درس ذکر شده است. این مساله مانع بهره گیری از قابلیت های فناوری در راستای افزایش کیفیت فرایند یاددهی-یادگیری و  نیز برآورده شدن نیازهای جامعه جهانی می شود. لذا ضرورت دارد  تا روش ها و راهبردهای توانمندسازی معلمان در این زمینه و بهبود سطح تلفیق فناوری آنها در کلاس درس مورد بررسی قرار گیرد. بر همین اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر اجتماع یادگیری به عنوان یک راهبرد یادگیری بر بهبود صلاحیت معلمان متوسطه در زمینه تلفیق فناوری آنها در کلاس درس انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش از نوع آمیخته با طرح متوالی تبیینی انجام شد. در بخش کمی از روش نیمه آزمایشی و استفاده از پیش آزمون پس آزمون با گروه آزمایش و گواه و در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون استفاده شد. در اجرای پژوهش، دانش و مهارت های مربوط به تلفیق فناوری در کلاس درس در گروه آزمایش از طریق اجتماع یادگیری و در گروه گواه، به طور فردی ارایه شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان مرد شاغل در مقطع متوسطه اول ناحیه 2 شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 97-98، به تعداد 310 نفر بود که  تعداد 30 معلم از جامعه آماری به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند که 15 نفر آنها به صورت جای گذاری تصادفی در گروه آزمایش و 15 نفر دیگر در گروه گواه قرار گرفتند. در بخش کیفی نیز تمام 15مشارکت کننده در گروه آزمایش به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. ابزار جمع آوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختارمند و در بخش کمی پرسش نامه محقق ساخته بود که در 50 گویه تدوین شد. روایی پرسش نامه با استفاده از نظر متخصصان تایید و پایایی آن نیز با استفاده از آلفای کرونباخ 97/0 به دست آمد. در اجرای پژوهش نیز از الگوی طراحی اجتماع یادگیری مومنی راد (1399) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس از طریق نرم افزار SPSS و نیز کدگذاری باز با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اجتماع یادگیری معلمان بر دانش تلفیق فناوری آنها (01/0>002/0=p و 465/3=F)؛ نگرش معلمان نسبت به تلفیق فناوری، (05/0>016/0=p و 698/6=F)؛ و نیز کاربرد فناوری در کلاس درس توسط معلمان (05/0>012/0=p و 358/7=F)، تاثیر مثبت دارد و باعث افزایش دانش، نگرش و مهارت معلمان در تلفیق فناوری در کلاس درس می شود. همچنین تحلیل داده های کیفی از طریق کدگذاری باز منجر به استخراج شش مضمون اصلی شامل جستجوگری؛ حمایت گری؛ خودارزیابی؛ توسعه شناخت نظری و عملی؛ جسارت یادگیری؛ و هم افزایی شد که به عنوان دلایل تاثیر اجتماع یادگیری بر تلفیق فناوری از دیدگاه معلمان شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، می توان گفت اجتماع یادگیری در راستای افزایش دانش، نگرش و مهارت تلفیق فناوری معلمان در کلاس درس یک عامل موثر و حمایتی است و توانایی معلمان در بهره گیری از فناوری را بهبود می بخشد. این امر می تواند علاوه بر رشد حرفه ای معلمان، زمینه ساز افزایش یادگیری دانش آموزان در کلاس درس شود. بنابراین با تشکیل اجتماع های یادگیری معلمان و حمایت و پشتیبانی از آن می توان رشد و توسعه صلاحیت های حرفه ای معلمان در زمینه تلفیق فناوری در برنامه درسی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: فناروی، اجتماع یادگیری، تلفیق فناوری، معلمان، کلاس
  • حسن خوش اخلاق*، منصوره اسلامی صفحات 681-694

    پیشینه و اهداف :

    تربیت دانش آموزان موفق، جستجوگر و پژوهشگر در مرحله نخست مستلزم ایجاد علاقه و انگیزه در آنهاست. برانگیزاندن صحیح دانش آموزان تنها در سایه رویکرد درست آموزشی و تربیتی محقق می شود. این انگیزه در دوران ابتدایی اهمیت بیشتری دارد؛ چرا که در این دوران زیربنای آموزشی دانش آموزان شکل می گیرد و بر مقاطع تحصیلی بالاتر اثر زیادی می گذارد. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل تقویت انگیزش تحصیلی دانش آموزان مقاطع ابتدایی با تاکید بر فناوری های آموزشی بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از حیث هدف یک پژوهش کاربردی است و از جنبه ماهیت و روش پژوهش در دسته تحقیقات کیفی قرار دارد. جامعه آماری پژوهش را، اساتید دانشگاهی و خبرگان حوزه آموزش و پرورش تشکیل داده اند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. افراد خبره نیز در این پژوهش افرادی بودند که حداقل سابقه 15 سال مطالعه و یا تدریس در زمینه ارایه مدل های آموزشی را داشته اند. نمونه گیری تا مرحله اشباع نظری ادامه پیدا کرد. در نهایت 20 نفر از اساتید دانشگاهی و خبرگان استان اصفهان به سوالات پژوهش پاسخ دادند. برای بررسی روایی ابزار اندازه گیری، از روایی محتوا استفاده شد و سوالات مصاحبه در اختیار اساتید و خبرگان قرار گرفت تا صحت سوالات مورد تایید قرار گیرد. همچنین برای تعیین پایایی ابزار اندازه گیری  مقدار ضریب همبستگی بین کلاسی از لحاظ سازگاری و توافق مطلق مورد تایید قرار گرفت. در این راستا، 70 درصد خبرگان پاسخگو را آقایان تشکیل داده اند (14 نفر). از نظر سنی 30 درصد خبرگان پاسخگو (6 نفر) بیشتر از 50 سال سن داشته اند. در کنار این گروه رده سنی 46 تا 50 سال نیز با 30% بیشترین پاسخگوها را تشکیل داده اند. 40 درصد خبرگان پاسخگو (8 نفر) مدرک کارشناسی ارشد و 50 درصد دارای مدرک دکتری تخصصی بوده اند و با توجه به اینکه حداقل 15 سال سابقه کار داشته اند از صلاحیت و دانش لازم برای پاسخگویی به سوالات برخوردار بوده اند. مصاحبه با خبرگان در قالب چهار سوال اصلی در رابطه با عوامل کلی موثر بر انگیزش دانش آموزان مقطع ابتدایی، عوامل موثر بر انگیزش دانش آموزان مقطع ابتدایی در ارتباط با فناوری اطلاعات و ارتباطات، عوامل موثر بر انگیزش دانش آموزان مقطع ابتدایی در ارتباط با معلم و عوامل موثر بر انگیزش دانش آموزان مقطع ابتدایی در ارتباط با خود دانش آموزان صورت گرفت. از رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری به کمک نرم افزار متلب جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل میک مک نشان داد 8 عامل مرتبط با تقویت انگیزش تحصیلی دانش آموزان مقاطع ابتدایی با تاکید بر فناوری های آموزشی از بعد قدرت نفوذپذیری و وابستگی به دو دسته عوامل نفوذی و پیوندی تقسیم می شوند. عوامل نگرش دانش آموزان، دانش فناوری اطلاعات و ارتباطات، نگرش معلمان، کیفیت محتوا و نیاز به زیر ساخت های فنی و مخابراتی در ارتباط با موضوع دارای قدرت هدایت زیاد و وابستگی زیاد هستند. افزون براین، عوامل سهولت ادراک شده، سودمندی ادراک شده و کیفیت سیستم بیشترین تاثیرگذاری و کم ترین تاثیرپذیری را در مدل حاضر از سایر مولفه ها دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد عواملی نظیر نگرش دانش آموزان، دانش فناوری اطلاعات و ارتباطات، نگرش معلمان، کیفیت محتوا و نیاز به زیرساخت های فنی و مخابراتی نقش بسیار مهمی در انگیزش دانش آموزان دارند؛ به نحوی که می توانند سیر انگیزشی آنها را پیش بینی کنند. افزون براین، سهولت ادراک شده، سودمندی ادراک شده و کیفیت سیستم آموزشی براساس مدلسازی ساختاری تفسیری هم زمینه یادگیری بیشتر دانش آموزان باانگیزه و هم زمینه افزایش انگیزه دانش آموزان را برای یادگیری مهیا می سازد. افزایش آشنایی معلمان با دانش به روز فناوری اطلاعات و تصحیح نگرش دانش آموزان در راستای انگیزش تحصیلی از پیشنهادات کاربردی این مقاله می باشند.

    کلیدواژگان: انگیزش تحصیلی، فناوری های آموزشی، مدلسازی ساختاری تفسیری
  • مهدی رجبی، سید عبدالله قاسم تبار*، یوسف مهدوی نسب صفحات 695-706

    پیشینه و اهداف :

     وضعیت جدید ناشی از شیوع ویروس کرونا شرایط بی سابقه ای بر سیستم آموزشی کشورها تحمیل کرد؛ در حالی که تا قبل از آن در بیشتر مواقع، معلمان در کلاس خود حاضر می شدند و با استفاده از روش های کلاسیک و به طور خاص با روش سخنرانی به امر تدریس می پرداختند؛ ولی در حال حاضر با وضعیتی جدید روبرو شده اند به طوری که ادامه تحصیل فقط با استفاده از ابزارهای ارتباطی از راه دور ممکن است و معلمان مجبور هستند به تدریس آنلاین رو بیاورند و سبک های تدریس خود را متناسب با این فضا تغییر بدهند. لذا در این شرایط و باتوجه به اهمیت استفاده کارآمد معلمان از این فضا و با توجه به اطلاعات نامعتبر فراوان در فضای دیجیتال و لزوم داشتن نگاه نقادانه و ارزیابانه به این فضا، معلمان باید مهارت مورد نیاز متناسب با این شرایط را داشته باشند، که این مهارت را اصطلاحا سواد دیجیتال می نامیم. در ایران وزارت آموزش و پرورش تصمیماتی برای جبران اثرات ناشی از تعطیلی مدارس گرفته است که یکی از این تصمیمات راه اندازی «شبکه آموزشی دانش آموز» با نام اختصاری "شاد" است که از همان ابتدا بحث های زیادی پیرامون کارایی آن از دیدگاه کاربران مطرح شده است. در این راستا هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه بین میزان سواد دیجیتال معلمان و دیدگاه آنان نسبت به میزان کاربردپذیری شبکه آموزشی دانش آموز (شاد) است.

    روش ها

    روش تحقیق حاضر از لحاظ هدف از نوع کاربردی و نیز از لحاظ گردآوری اطلاعات از نوع توصیفی-همبستگی بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان ابتدایی شهر تربت حیدریه در سال تحصیلی 1399-1400 است که تعداد آن ها  585 نفر است. نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران 232 نفر تعیین شد و همچنین از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. به منظور جمع آوری داده ها و اطلاعات در رابطه با سواد دیجیتال از پرسشنامه استاندارد سواد دیجیتال اینجی (2012) و در رابطه با کاربردپذیری از مقیاس کاربردپذیری سیستم بانگر و همکاران (2009) استفاده شد. این آزمون شامل 10گویه است. سوال های فرد آزمون سوال های مستقیم و سوال های زوج، سوال های غیرمستقیم هستند.

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نتایج به دست آمده در آمار توصیفی حاکی از آن بود که میانگین سواد دیجیتال و ابعاد آن (فنی، نگرشی، عاطفی-اجتماعی و شناختی) و همچنین کاربردپذیری همگی بالاتر از سطح متوسط بوده است. نتایج آزمون همبستگی نیز که رابطه دو به دو متغیرها را بررسی می کند نشان داد که رابطه سواد دیجیتال و ابعاد آن با کاربردپذیری معنادار است و بیشترین مقدار مربوط به رابطه سواد دیجیتال و کاربردپذیری است که مقدار آن 49/0 می باشد. نتایج آزمون رگرسیون با هدف پیش بینی کاربردپذیری براساس سواد دیجیتال نیز نشان داد که سواد دیجیتال 24% از تغییرات متغیر کاربردپذیری را پیش بینی می کند. همچنین نتایج آزمون رگرسیون با هدف پیش بینی کاربردپذیری براساس ابعاد سواد دیجیتال نیز نشان داد که تاثیر ابعاد فنی و نگرشی بر کاربردپذیری تایید شده و 26% از تغییرات متغیر کاربردپذیری را پیش بینی می کنند و تاثیر ابعاد شناختی و عاطفی-اجتماعی رد شد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از پژوهش حاکی از آن است که بین سواد دیجیتال و ابعاد فنی و نگرشی آن با کاربردپذیری رابطه معناداری وجود دارد و رابطه دو بعد شناختی و عاطفی-اجتماعی با کاربردپذیری رد شد. مزایای استفاده از یادگیری الکترونیکی منجر به ایجاد نگرش مثبت در افراد می شود و از طرفی کسانی که از لحاظ فنی مهارت لازم کار با نرم افزار را دارند آن را کاربردی می دانند. با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش اهمیت سواد دیجیتال معلمان مشخص می شود؛ زیرا معلمانی که سواد دیجیتال بالاتری دارند، در تدریس در فضای دیجیتال و استفاده از نرم افزارهای آموزشی مشکل چندانی نخواهند داشت و این امر موجب بهبود عملکرد آن ها در این زمینه خواهد بود.

    کلیدواژگان: سواد دیجیتال، کاربردپذیری، نرم افزار شاد
  • مهدیه روحی، فیروز محمودی*، کیومرث تقی پور صفحات 707-722

    پیشینه و اهداف:

     هدف پژوهش حاضر بررسی نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای شیوع ویروس کووید- 19 در آموزش عالی از دیدگاه دانشجویان دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف جزو پژوهش های کاربردی و از نظر ماهیت پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان رشته های علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه تبریز و براساس آمار دریافتی از دانشگاه به تعداد 882 نفر بودند. برای تعیین حجم نمونه آماری از جدول کرجسی و مورگان استفاده شد که بر مبنای آن برای جامعه ای با 882 نفر، تعداد 268 نفر نمونه انتخاب شد. بعد از تعیین حجم نمونه از روش نمونه گیری در دسترس برای تکمیل پرسش نامه ها استفاده شد. برای به دست آوردن داده ها از پرسش نامه محقق ساخته 79 گویه ای استفاده شد. برای این منظور، بعد از مطالعه منابع و پیشینه مرتبط با موضوع و مصاحبه با چند نفر از اساتید و دانشجویان، گویه ها  استخراج شد و در چهار بخش قوت ها (S)، ضعف ها (W)، فرصت ها (O) و تهدید (T) تنظیم شد. روایی محتوایی و صوری پرسش نامه براساس نظر خبرگان، به ویژه استاد راهنما و مشاور مورد تایید قرار گرفت. برای تعیین پایایی پرسش نامه نیز از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. میزان پایایی هر چهارمولفه قوت، ضعف، فرصت و تهدید بیشتر از 9/0 است که میزان پایایی در حد عالی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش پیشنهادی حسین، ادنان و حاسین (2014) و  SWOT استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در نقاط قوت، گویه آگاهی بخشی به موسسات آموزش عالی در راستای کمبودهای زیرساختی مجازی با درصد وزن نرمال شده 83/6 در رتبه اول؛ گویه انعطاف پذیری در مکان آموزش با درصد وزن نرمال شده 68/6 در رتبه دوم؛ گویه تسهیل دسترسی به مطالب با درصد وزن نرمال شده 58/6 در رتبه سوم؛ در نقاط ضعف گویه عدم امکان دسترسی دانشجویان به امکانات فیزیکی دانشگاه با درصد وزن نرمال شده 35/5 رتبه یکم، گویه عدم کسب تجربه های جدیدتر و متفاوت که تنها با حضور در دانشگاه ها صورت می پذیرد با درصد وزن نرمال شده 29/5 رتبه دوم، گویه کاهش شدید روابط عاطفی در بین دانشجویان و اساتید بادرصد وزن نرمال شده 92/4 رتبه سوم؛ در فرصت ها، گویه امکان تحصیل برای شاغلین  با درصد وزن نرمال شده 71/5 در رتبه اول؛ گویه فرصت های جهانی یادگیری برای نسل جدید با درصد وزن نرمال شده 23/5 در رتبه دوم؛ گویه ایجاد سیستم های آموزش الکترونیکی یکپارچه در قالب محیط های یادگیری مجازی با درصد وزن نرمال شده 21/5 در رتبه سوم و در تهدیدها، گویه آسیب های جسمانی (آسیب چشمی، کمردرد)  با درصد وزن نرمال شده 42/5 در رتبه اول؛ گویه کاهش رابطه بین استاد و دانشجو  با درصد وزن نرمال شده 26/5 در رتبه دوم؛ گویه کاهش تعامل دانشجو با دانشجو با درصد وزن نرمال شده 21/5 در رتبه سوم قرار دارند، در آخر به بررسی عوامل داخلی (قوت و ضعف) و خارجی (فرصت و تهدید) پرداخته شده و راهبردهای مربوط با قوت- فرصت (SO)، قوت- تهدید (ST)، ضعف- فرصت (WO) و ضعف- تهدید (WT) ارایه شد.  

    نتیجه گیری

      با توجه به نتایج به دست آمده، باید نسبت به استفاده بهینه از فرصت های فراهم شده برای آموزش مجازی اقدام کرد و به توسعه زیرساخت های آموزش مجازی و گسترش محیط یادگیری تعاملی پرداخت تا با بهره گیری از نقاط قوت و فرصت های ایجاد شده، آموزش در مسیر رو به رشد و مطلوبی قدم بردارد. در این راستا می توان با گروهبندی دانشجویان با رعایت پروتکل های بهداشتی، بهره گیری از ارزشیابی های پروژه محور و همچنین جذب منابع مالی برای تقویت زیرساخت ها نقاط ضعف و تهدید ها را کاهش داد.

    کلیدواژگان: قوت، ضعف، فرصت، تهدید، کرونا
  • علیرضا سلیمی، حسین زنگنه* صفحات 723-734

    پیشینه و اهداف:

     آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم طی 2 دهه اخیر با کمک رایانه و موبایل در جهان رشد فزاینده ای داشته است. تکنولوژی های نوین یادگیری از طریق تعاملی کردن محتوای آموزش زبان در مهارت هایی نظیر مهارت های شنیداری، گفتاری، نوشتاری و درک مطلب به محبوبیت خود افزوده و سعی داشته تا با افزایش کنترل یادگیرنده بر فرآیند یادگیری، بر زمان و مکان یادگیری یا حتی در انتخاب رسانه و فعالیت یادگیری، زبان آموز آزادی عمل داشته باشد که خود باعث شخصی سازی بیشتر آموزش شده تا آن ها از یادگیری از طریق تکنولوژی بیشتر استقبال کنند و این نوع یادگیری در زمره ترجیحات آن ها قرار گیرد که این توجه به فعالیت های مبنایی زبان آموزی نظیر واژه آموزی به عنوان اساس و سنگ بنای یادگیری زبان، قابل تامل است. زیرا واژه آموزی در زبان آموزی، فعالیتی کسل کننده، ملال آور و یکنواخت است که زبان آموزان به طور مدام با آن روبرو هستند و درعین حال مهم و اساسی است؛ چراکه سایر مهارت های زبان از طریق یادگیری آن امکان پذیر می شود. تکنولوژی های نوین یادگیری در این زمینه هم اثربخش واقع شده و با بازی وارسازی فرآیند واژه آموزی و به واسطه اضافه کردن عناصری همچون رقابت، زمان بندی، برنامه تقویت و پاداش دهی، ارایه بازخورد، چالش و نظایر آن ها طی فضای یادگیری از طریق طراحی آموزشی، واژه آموزی را تبدیل به فعالیتی جذاب و لذت بخش نموده است. در واژه آموزی علاوه بر این که فعالیتی تکراری و خسته کننده است، زبان آموز باید به خوبی بتواند واژه را تلفظ کرده، معنای صریح و ضمنی واژه را درک نموده، موقعیت کاربرد آن را خوب تشخیص داده، واژه را به درستی بنویسد، ریشه لغت را تمیز داده تا براساس آن در موقعیت های موردنیاز، واژه سازی کند که این موارد همگی بر پیچیدگی واژه آموزی و دشواری آن می افزایند. زیرا تعداد متغیرهای دخیل در یادگیری صحیح واژه زیاده بوده و با یکدیگر هم در ارتباطند. واژه آموزی یک مهارت بسیار مهم است؛ چون ردپای آن در یادگیری سایر مهارت های زبان آموزی به خوبی قابل تشخیص است. از طرفی هم با گسترش دایره واژگان زبان آموز، درک ظرافت های معنایی واژه گاهی برای او دشوار می شود که مستلزم به کارگیری آن ها در موقعیت کاربردی به طور مداوم است، وگرنه فراموش می شوند. لذا براساس چنین دشواری هایی در مساله زبان آموزی که زبان آموزان با آن مواجه هستند، تکنولوژی آموزشی به عنوان یک راه حل و راهگشای مفید در این زمینه مدنظر قرار گرفته است که در بیشتر پژوهش ها نشان داده که علاوه بر اثربخشی از منظر شناختی ازلحاظ عاطفی و انگیزشی هم ارزشمند است و می تواند با بازی وارسازی واژه آموزی، نقش بی بدیلی ایفا کند. بنابراین با توجه به آنچه گفته شد، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر بازی وارسازی بر واژه آموزی زبان انگلیسی در دانش آموزان فارسی زبان کلاس پنجم است.

    روش ها

    روش در این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهر همدان در سال تحصیلی 99-98 به تعداد 8431 نفر بود که حجم نمونه به تعداد 40 نفر با روش نمونه گیری در دسترس و از مدارسی انتخاب شد که دانش آموزان آن ها دسترسی به لپ تاپ، تبلت، گوشی هوشمند یا رایانه ی رومیزی جهت اجرای بازی (بازی واره ای که برای واژه آموزی توسعه یافته بود.) داشتند و سپس به طور تصادفی در دو گروه 20 نفری آزمایش و کنترل جایگذاری شدند. ابزار گردآوری داده (اجرا) در این پژوهش، آزمون پیشرفت تحصیلی معلم ساخته برای پیش آزمون و پس آزمون (شامل 30 سوال 4 گزینه ای) و در هر دو گروه به طور یکسان بود که برای تعیین روایی آن ها ازنظر متخصصان موضوع استفاده شد و میزان پایایی هم براساس آلفای کرونباخ 78/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها نیز از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون کورایانس) با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 (2021) استفاده شد.

    یافته ها

    براساس تحلیل داده های حاصل از این پژوهش، نسبتf  برای متغیر مستقل برابر با 956/5 و سطح معنی‏داری برابر با 02/0 بود و برای کوریت نسبت f برابر با 687/0 و سطح معنی‏داری برابر با 41/0 بود که می‏توان گفت که اثر مداخله در گروه آزمایش معنی‏دار بوده است؛ ولی اثر کووریت غیر معنی دار.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به این که نتایج نشان می دهد که نمرات پیش آزمون به عنوان کووریت، دارای اثر غیر معنی داری بر نمرات پس‏آزمون بوده و از طرفی تاثیر مداخله بر نمرات پس آزمون معنی ‏دار بوده است؛ پس براساس یافته های حاصل از این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که استفاده از بازی وارسازی موجب بهبود میزان واژه آموزی زبان آموزان کلاس پنجم ابتدایی در زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم می شود.

    کلیدواژگان: بازی وارسازی، واژه آموزی، زبان آموزی
  • زهرا کتابدار، منصور عبدی*، سارا رمضانی صفحات 735-748

    پیشینه و اهداف:

     امروزه، مردم دنیا با پدیده فراگیر شدن رسانه های جمعی و پیشرفت فناوری های جدید ارتباطی در جامعه روبه رو شده اند. پدیده ای که توانسته است بخش زیادی از زندگی روزمره آن ها را در بر بگیرد و به عنوان مهم ترین راه ارتباطی آن ها با جهان پیرامون، به همه حوزه های خصوصی و عمومی زندگی شان، اعم از دین، اخلاق، سیاست، اجتماع و فرهنگ نفوذ کند. سواد رسانه ای به مخاطب کمک می کند تا با بالا بردن سطح دانش در این زمینه، به شناخت توام با نگاه انتقادآمیز دست یافته شود. بنابراین سواد رسانه ای را می توان به عنوان توانایی مخاطب در تجزیه وتحلیل پیام رسانه های گوناگون توام با نگاه انتقادی به محتوی این پیام ها عنوان کرد. لذا، آموزش سواد رسانه ای به دانش آموزان، به عنوان افرادی که مهم ترین نقش را در آینده هر جامعه ایفا خواهند کرد، می تواند تاثیر بسزایی در ایجاد درک صحیح و کارآمد آن ها نسبت به فضای جامعه امروزی و اتفاقات محیط پیرامون داشته باشد. از این رو، هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش کتاب تفکر و سوادرسانه ای بر توانایی مصرف بهینه از رسانه و تحلیل نقادانه پیام های آن در دانش آموزان پایه دهم شهرستان خمین است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف تحقیق از نوع کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها از نوع روش شبه آزمایشی است. در تحقیق حاضر طرح پیش آزمون- پس آزمون به ترتیب با اجرای مراحل پیش آزمون، قراردادن آزمودنی ها در معرض متغیر مستقل، اجرای پس آزمون و مقایسه نتایج حاصل با استفاده از ابزار آماری مناسب در یک گروه استفاده شده است. جامعه آماری شامل دانش آموزان پایه دهم شهرستان خمین در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 1173 نفر بوده است. روش نمونه گیری مورد استفاده در این پژوهش، نمونه گیری در دسترس است. حجم نمونه انتخابی این پژوهش در گروه ازمایش مورد بررسی، یک کلاس 30 نفری است. برای سنجش متغیر تحلیل نقادانه پیام های رسانه و مولفه های آن نیز از دو پرسشنامه استاندارد سوادرسانه ای عزیزی و فلسفی به ترتیب با 59 و 20 گویه (شاخص) استفاده شد.  روایی پرسشنامه ها به تایید کارشناسان این زمینه رسید و پایایی آن ها نیز با ضریب آلفای کرونباخ 89/0 برای پرسشنامه عزیزی و 79/0 برای پرسشنامه فلسفی تایید شد. سپس طی سال تحصیلی کتاب تفکر و سوادرسانه ای به دانش آموزان آموزش داده شد. در انتها پس آزمون نیز از گروه مورد آزمایش گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار و در بخش استنباطی شامل آزمونt  همبسته یا زوجی است؛ همچنین تحلیل داده ها با نرم افزار spss 25 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این پژوهش نشان می دهند که میانگین نمرات توانایی مصرف بهینه از رسانه، تحلیل نقادانه پیام، ویژگی های پیام و نقد پیام در پس آزمون نسبت به پیش آزمون افزایش چشمگیری داشته است. هم چنین اختلاف میانگین زوج متغیرها در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار است. به عبارت دیگر، در همه مولفه های دو متغیر مصرف بهینه از رسانه و تحلیل نقادانه پیام های رسانه، تفاوت معنادار وجود دارد.  

    نتیجه گیری

      با توجه به یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت که آموزش کتاب تفکر و سوادرسانه ای می تواند بر مولفه های مورد استفاده در این پژوهش شامل توانایی مصرف بهینه از رسانه و تحلیل نقادانه پیام های رسانه در دانش آموزان موثر باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، تفکر، سواد رسانه ای، مصرف بهینه رسانه، تحلیل نقادانه پیام
  • سید رسول عمادی*، افسانه مختاری سمیع صفحات 749-762

    پیشینه و اهداف:

     عصر کنونی را عصر ارتباطات می نامند و بارزترین نماد آن رسانه ها هستند. امروزه دست اندرکاران آموزش وپرورش و به خصوص معلمان تلاش می کنند تا از رسانه های متنوع در جهت بهبود یاددهی و یادگیری استفاده کنند تا بتواند در کمترین زمان ممکن، بیشترین اطلاعات را به شکلی موثر به دانش آموزان ارایه کنند. در تحقیقات داخلی و خارجی بسیاری، اینفوگرافیک ها به عنوان یکی از رسانه های بسیار موثر در زمینه آموزش معرفی شده است و پژوهشگران در تحقیقات بسیاری به این نتیجه دست یافته اند که اینفوگرافیک ها می توانند موجب پیشرفت درسی در دانش آموزان شوند و یادگیری دانش آموزان دارای معلولیت را تسهیل کنند. ما نیز در این پژوهش سعی داریم تا تاثیر کاربرد اینفوگرافیک در محیط یادگیری مبتنی بر الگوی گلاسرزفلد بر میزان انگیزش، یادگیری و یادداری درس مطالعات اجتماعی پایه پنجم ابتدایی را مورد بررسی قرار دهیم. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی است.

    روش ها

    این پژوهش از نظر روش تحقیق، نیمه تجربی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های مجزای آزمایش و کنترل بود. گروه آزمایش با استفاده از اینفوگرافیک های طراحی شده (براساس اصول چندرسانه ای مایر و اصول پنج گانه طراحی گرافیکی) در محیط یادگیری مبتنی بر الگوی گلاسرزفلد و گروه کنترل با شیوه های رایج آموزش دیدند. جامعه پژوهش تمامی دانش آموزان پایه پنجم شهرستان همدان و نمونه مورد نظر30 نفر از دانش آموزان همان پایه بودند که به صورت تصادفی به دو گروه 15نفری (گروه کنترل و گروه آزمایش) تقسیم شدند. به منظور گردآوری داده ها از آزمون های محقق ساخته که روایی آن ها با نظر متخصصین موضوع، استادان تکنولوژی آموزشی و استاد راهنما و پایایی آزمون های تستی با ضریب آلفای کرونباخ و برای سوالات تشریحی از روش تصحیح مصححان استفاده شد. همچنین برای تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده پژوهش از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، کجی و کشیدگی) و از روش های آمار استنباطی (آزمون کالموگروف اسمیرنف، آزمون تی مستقل و تحلیل کوواریانس) به کمک نرم افزار  spssاستفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که تفاوت معنی داری بین میزان یادگیری و یادداری دانش آموزانی که در درس مطالعات اجتماعی به کمک اینفوگرافیک در محیط یادگیری مبتنی بر الگوی گلاسرزفلد آموزش دیده اند، با دانش آموزانی که از اینفوگرافیک استفاده نکرده اند، وجود دارد (05/0<p). اما در مورد انگیزش با توجه به این که 87/0=P و 02/0=F  است، تفاوت معنی داری بین دو گروه دیده نشد و فرضیه مورد نظر تایید نشد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    آموزشی موثر است که بتواند توجه دانش آموزان را جلب کند و آن ها را در فرایند یادگیری درگیر و فعال نگه دارد. اینفوگرافیک ها ابزاری هستند که اطلاعات را به دو صورت متن و تصویر ارایه می دهند و به یادگیرندگان امکان می دهند که از ظرفیت کامل شناخت خود استفاده کنند و این موجبات یاددهی-یادگیری بیشتر و بهتر را فراهم می آورد. اینفوگرافیک تجسم اطلاعات یا ایده ها است که اطلاعات پیچیده را به مخاطبان منتقل می کند؛ به طوری که بیش از حد سریع و به راحتی قابل درک و در نتیجه به راحتی قابل بازیابی باشد. ازآنجا که اینفوگرافیک مطالب دشوار را آسان تر می کند؛ در یادگیری و یادداری دروس پیچیده و سخت بسیار کمک کننده است. در روش آموزش با اینفوگرافیک در محیط یادگیری مبتنی بر الگوی گلاسرزفلد، شرایطی فراهم می شود تا فراگیر درگیر در آموزش شود و فعالانه به ساخت دانش بپردازد و بتواند مطالب پیچیده و دشوار را به شکلی ساده، مختصر و ساختارمند در ذهن خود تصویرسازی کند.

    کلیدواژگان: یادگیری، انگیزش، یادداری، اینفوگرافیک، الگوی گلاسرزفلد
  • امیر مرادی*، سعید ضرغامی همراه صفحات 763-778

    پیشینه و اهداف :

    آموزش برخط در بستر مجازی و از طریق اینترنت انجام می شود و هدف آن فراهم آوردن فرصت هایی برای آموختن است و خودفرمانی فردی دانشجویان در فرایند یاددهی- یادگیری یکی از عوامل تحقق این هدف است. لذا یکی از رسالت های دانشگاه ها، پرورش دانشجویان دارای منش خودفرمانی بوده تا هماهنگ با ارزش هایی که پذیرفته اند زندگی کنند و اگر در پرورش چنین دانشجویانی موفق عمل نکنند؛ در دو حوزه آموزش و پژوهش نیز موفقیت چندانی به دست نخواهند آورد. از سوی دیگر، فناوری آموزش برخط ابزاری خنثی نبوده و می تواند به ازای تضعیف برخی از جنبه های تجربه دانشجویان، ابعاد دیگری را رشد و توسعه دهد، گسترش آموزش برخط در دانشگاه ها می تواند فرصت ها و تنگناهای آموزشی و تربیتی نوظهوری را برای دانشجویان به وجود آورد که نیازمند بررسی فلسفی است. بین صاحب نظران در مورد نقش آموزش برخط در پرورش خودفرمانی فردی توافق نظر وجود ندارد. برخی معتقدند که پرورش خودفرمانی فردی در محیط آموزش برخط مغفول مانده و اصولا آموزش برخط را برای شبیه سازی فعالیت های تربیتی مناسب نمی بینند. در مقابل موافقان بر این باورند که از طریق تجهیزات، امکانات و قابلیت های فراوان آموزش برخط رشد خودفرمانی فردی دانشجویان امکان پذیر است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش آموزش برخط در پرورش خودفرمانی فردی با تاکید بر سازه گرایی اجتماعی است.

    روش ها

    پژوهش حاضر فلسفی و از نوع تحلیل مفهومی و زبانی و تحلیل منطقی فرارونده است. در گام نخست جهت پاسخ به سوال پژوهش، روش ما تحلیل مفهومی و زبانی است که دربردارنده تحلیل، تفسیر و وضوح بخشی مفهوم آموزش برخط از یک طرف و تحلیل مفاهیم خودفرمانی فردی و سازه گرایی اجتماعی از طرف دیگر است. در گام دوم، با بهره گیری از روش تحلیل منطقی فرارونده، شرط منطقی استفاده از یک مفهوم را بررسی می کنیم. در گام سوم، از روش استنتاجی به صورت قیاس نظری جهت استنتاج شواهد سازنده و غیرسازنده آموزش برخط در پرورش خودفرمانی فردی استفاده می شود. جامعه منابع پژوهش شامل کلیه اسناد، مدارک و منابع مرتبط با آموزش برخط، خودفرمانی فردی و سازه گرایی اجتماعی و نمونه منابع شامل اسناد، مدارک و منابع فارسی و لاتین، چاپی و الکترونیکی معتبر و مرتبط با موضوع و مفاهیم پژوهش بود. با توجه به ماهیت پژوهش، ابزار و روش گردآوری داده ها شامل برگه های فیش و بهره گیری از روش فیش برداری از منابع مذکور و روش تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده، کیفی و مبتنی بر تحلیل فلسفی و منطقی بود.

    یافته ها

    براساس سازه گرایی اجتماعی آموزش برخط از یکسو با توسعه یادگیری مادام العمر، تغییر فرایند یاددهی- یادگیری، رشد ابعاد خودفرمانی فردی، انعطاف پذیری در فراگیری و امکان گمنامی و پنهان کردن هویت دانشجویان زمینه پرورش خودفرمانی فردی را فراهم نموده است. از سوی دیگر، به علت اعتماد افراطی به داوری اخلاقی دانشجو، ترویج دانشجومحوری، شیوع انتخاب التقاطی به جای انتخاب آگاهانه و آزادانه، پیروی دانشجویان از رغبت های شخصی و رشد افراطی خودمحوری نقشی غیرسازنده در پرورش خودفرمانی فردی داشته است.

    نتیجه گیری

    بر بنیاد سازه گرایی اجتماعی و عاملیت همزمان فناوری و انسان، آموزش برخط از طریق تغییر ماهیت، علایق و قصد های دانشجویان می تواند نقشی سازنده یا غیرسازنده در پرورش خودفرمانی فردی آن ها داشته باشد. اما آموزش برخط تحت التزام قرایت خاصی نیست و می تواند از سوی بازیگران گوناگون و به روش های متفاوت قرایت شود. بدین ترتیب امکان مداخله، اصلاح و جهت دهی به فرایند توسعه  آموزش برخط در پرورش خودفرمانی فردی از سوی بازیگرانش فراهم شده است. در نتیجه می توان نقش غیرسازنده آموزش برخط در پرورش خودفرمانی فردی را با بهره گیری بیشتر از فناوری های چندرسانه ای و تعاملی تر کردن محیط یادگیری برخط کاهش و تبدیل به فرصت کرد.

    کلیدواژگان: آموزش برخط، خودفرمانی فردی، سازه گرایی اجتماعی
  • سیده زهرا اجاق*، فاطمه احمدی، مهناز هدایتی صفحات 779-792

    پیشینه و اهداف :

    ایجاد تغییرات توسعه ای در هر جامعه ای نیازمند تحولات  نظام مند در آن جامعه است. آموزش نیروی محرکه ای قوی برای رخداد این تحولات است. با توجه به محدودیت های بودجه و فضا در اغلب مدارس ایران، و زمان بر بودن تغییرات اساسی در شیوه آموزش باید به ظرفیت های آموزش غیررسمی برای جبران این کمبودها در راستای دست یابی به اهداف آموزشی و پرورشی دانش آموزان توجه داشت. موزه ها و مراکز علم از جمله این فرصت ها محسوب می شوند. موزه علوم و فناوری ایران به عنوان نهادی در نظام علم و نوآوری کشور تاسیس شده و می تواند با اتخاذ روش های مختلف در بازنمایی علم، هم نقش مهمی در آموزش غیررسمی داشته باشد و هم با پیوند علم و جامعه موجب پرورش و رشد درک علمی شود؛ به طوری که در کنار نهاد آموزش رسمی موجب تعمیق و گسترش فهم دانش آموزان از ماهیت علم شود. برای درک چگونگی ایفای این کارکرد، ارتباط موزه های علوم با مفاهیم علم و آموزش علوم باید از جنبه های مختلف مطالعه شود. با توجه به نوین بودن مطالعات علمی در این حوزه، پژوهش حاضر به مطالعه و تحلیل موزه ها از منظر میزان توجه به ماهیت علم و نحوه تبلور آن در نمایش های موزه ای می پردازد. در این راستا، مساله این پژوهش فهم و شناخت وضعیت گالری مکانیک موزه ملی علوم و فناوری ایران از نظر شمول مولفه های ماهیت علم است تا روشن شود که بازدیدهای آموزشی از این موزه چگونه به آموزش رسمی یاری می رساند.

    روش ها

    برای این منظور مفهوم «ماهیت علم» شرح داده شده و  از طبقه بندی چیاپتا (Chiapetta) ، فیلمن (Fillman) و سنتا (Sentha)  (1991) به عنوان چارچوب مفهومی استفاده شده است. در این طبقه بندی، ماهیت علم شامل چهار مقوله است: علم به منزله مجموعه ای از دانش، علم به منزله روش پژوهش، علم به منزله روش تفکر، و تعامل علم با جامعه.  برای درک میزان حضور ویژگی های ماهیت علم در نمایش های موزه ای از روش تحلیل محتوای کیفی قیاسی استفاده شده است. به این ترتیب که نمونه آماری پژوهش شامل (1) تمام برچسب های توضیح دهنده نمایش ها و اشیایی که در گالری مکانیک موزه ملی علوم و فناوری وجود دارند و (2) همه توضیحات شفاهی راهنماهای موزه به بازدیدکنندگان است که گردآوری و تحلیل شده اند. لذا نمونه گیری به شیوه هدفمند انجام شده است.

    یافته ها

    تحلیل محتوای 14 وسیله موجود در گالری مکانیک موزه ملی علوم و فناوری نشان می دهد که هر وسیله بعضی از مولفه ها را داراست و بعضی از مولفه ها را هم ندارد و کمتر وسیله ای در این گالری موجود است که هر چهار مولفه ماهیت علم را داشته باشد. این وضعیت درباره توضیحات راهنماها نیز صدق می کند.  مقایسه داده ها نشان می دهند که هم در توضیحات راهنما و هم در برگه راهنما، میزان توجه به بعد «تعامل علم با جامعه و فناوری» از سایر ابعاد کمتر است. بیشترین توجه به ابعاد در برگه راهنما، به بعد «علم به منزله روش پژوهش» و در توضیحات راهنما به «علم به منزله مجموعه ای از دانش» بوده است. 

    نتیجه گیری

    موزه های علم به عنوان نهاد آموزش غیررسمی می توانند در افزایش سواد علمی، درک علمی و بهبود روند آموزش غیررسمی علوم در جامعه نقش داشته باشند و به آموزش رسمی یاری رسانند.  اما موزه ملی علوم و فناوری ایران در صورتی می تواند این انتظار را برآورده سازد که نمایش های موزه ای، برگه های راهنماها و توضیحات شفاهی راهنمایان موزه مبتنی بر اصول ارتباطات، نمایش های موزه ای و آموزش غیررسمی طراحی، بازنمایی و تدوین شوند.

    کلیدواژگان: آموزش غیر رسمی علوم، ماهیت علم، تحلیل محتوای کیفی قیاسی، گالری مکانیک موزه ملی علوم و فناوری ایران
  • نازیلا خطیب زنجانی*، نادر محمدی، افشین پاآهو صفحات 793-804

    پیشینه و اهداف:

     همبستگی بنیادی با دو مجموعه متغیر که به هریک از آن ها می توان یک معنای نظری داد، سروکار دارد. هدف از این مطالعه همبستگی بنیادی مجموعه خودتنظیمی آنلاین (تعامل آنلاین) و مولفه های انعطاف پذیری شناختی در دوران آموزش مجازی (زمان شیوع ویروس کرونا)، در دانش آموزان دوره دوم متوسطه بود.

    روش ها

    جامعه آماری این تحقیق، کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه استان اردبیل به تعداد 43098 نفر (19859 دختر و 23239 پسر) در سال تحصیلی 1400-1399 بود که 381 نفر دانش آموز (176 دختر و 205 پسر) به صورت نمونه گیری طبقه ای متناسب از میان کلیه دانش آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه استان اردبیل (43098 نفر)، انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه خودتنظیمی آنلاین (OSRQ) و فهرست انعطاف پذیری شناختی (CFI)، استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل همبستگی کانونی، در نرم افزار 26SPSS، تجزیه وتحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از همبستگی پیرسون، به وجود رابطه معنی دار بین متغیرهای پیش بین و ملاک اشاره داشت (01/0<p). همچنین تحلیل همبستگی کانونی نیز مشخص ساخت که مولفه های مجموعه خودتنظیمی آنلاین (تعامل بین دانش آموز و محتوا، تعامل بین دانش آموز و معلم و تعامل بین دانش آموز و دانش آموز) می توانند تغییرات مولفه های مجموعه انعطاف پذیری شناختی (راهکارهای متناوب در پردازش حل مسیله و ادراک کنترل پذیری) را در دانش آموزان دوره دوم متوسطه پیش بینی نمایند (01/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش مشخص می سازد که، هرقدر تعامل دانش آموزان در آموزش آنلاین و در فضای مجازی با محتوا، مربی و دانش آموزان دیگر بیشتر باشد، از قدرت انعطاف پذیری شناختی بیشتری در یادگیری و حل مسایل پیش رو در امورات آموزشی و یادگیری برخوردار هستند. استفاده از راهبردهای شناختی می تواند دانش آموزان را در دستیابی به مفاهیم مبهم آموزش یاری رساند و دست یابی به سطوح بالاتر یادگیری را در آنان امکان پذیر سازد. آموزش مجازی در دوران کنونی اقتضا می کند که یادگیرنده در بعد انگیزشی، مهارتی و عملیاتی مراحل یادگیری در خود در راستای حصول به اهداف آموزشی تغییراتی را به وجود آورد. تعامل آنلاین دانش آموز با محتوا کانالی است که ساخت شناختی و محتوای ذهنی یادگیرنده را با ابعاد فراشناختی، انگیزشی و رفتاری اش آشتی می دهد. این تغییرات در شناخت می تواند یادگیرنده را در خودتنظیمی توانگر ساخته و او را از یک گیرنده منفعل و خشک به یک یادگیرنده فعال و منعطف تبدیل گرداند. و متعاقبا این ادراک از توانایی و قدرت درونی، یادگیرنده را یاری می رساند تا به باور ادراک کنترل پذیری خود در حل مسایل و مواجهه با موقعیت های چالش برانگیز برسد؛ نقطه عطفی که کل فرایند یادگیری را زیر سیطره اختیارات فراگیر آورده و یادگیرنده ساخت شناختی خود را شخصا از روی فاکتورهای مطرح و موجود در موقعیت یادگیری و حل مسیله، از تعامل و تداوم گرفته تا تغییر و تحکیم را در بر دارد. داده های این پژوهش در زمان شیوع بیماری کرونا و با استفاده از پاسخ دهی دانش آموزان با کمک لینک پرسشنامه، در فضای کلاس های مجازی در اپلیکیشن شاد گردآوری گردیده است. لذا پیشنهاد می گردد، در تحقیقات آتی، پرسشنامه ها در حضور محققان و باراهنمایی های لازم ایشان تکمیل گردیده و نتایج مورد تجزیه وتحلیل قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مجموعه خودتنظیمی آنلاین، تعامل آنلاین، انعطاف پذیری شناختی، آموزش مجازی، همبستگی بنیادی
  • زهره منصوری خسرویه، علیرضا عراقیه*، نادر برزگر، امیرحسین مهدیزاده، حسینعلی جاهد صفحات 805-818
    ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌پیشینه و اهداف

     از جمله حوزه ‌های مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات که می‌تواند نقش موثری در انتقال دانش بشری داشته باشد، آموزش‌مجازی مبتنی بر وب است. بر این اساس و به‌ویژه از اسفندماه 1398 و با توجه به گسترش پاندومی کووید 19؛ بهره‌گیری از آموزش مجازی در کنار آموزش حضوری در نظام آموزش عالی، ضرورت کاملا محسوسی پیدا کرده است. در نتیجه بسیاری از دانشگاه‌ها به تبع آن وارد عرصه آموزش‌مجازی برای دانشجویان خود شده اند. اما درباره چالش‌های احتمالی این محیط‌ها، هنوز اطلاعاتی در دسترس نیست تا بتوان با شناخت موانع و چالش‌ها و رفع آنها از مزایای آنها به نحو احسن استفاده کرد. در پژوهش حاضر، پژوهشگران در صدد برآمدند تا با استفاده از روش کیفی به تبیین تجارب و دیدگاه‌های ذینفعان جهت استخراج چالش‌های آموزش‌مجازی در دانشگاه بپردازند. بنابراین، پژوهش حاضر به واکاوی چالش‌‌ها و آسیب‌های آموزش‌مجازی در آموزش‌عالی در دوره همه‌گیری کرونا از منظر استادان پرداخته است.

    روش‌ ها‌: 

    روش پژوهش حاضر، از نظر اهداف کاربردی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه کیفی از نوع تحلیل محتوا و با استفاده از مصاحبه‌های نیمه ساختار یافته است. مشارکت‌کنندگان این پژوهش شامل استادان دانشگاه علامه طباطبایی بودند که تجربه تدریس در دوره‌های مجازی را داشتند و روش نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند بوده و حجم نمونه تا رسیدن به حد اشباع نظری ادامه یافته و بر این اساس تعداد 18 نفر از استادان دانشگاه علامه طباطبایی انتخاب شدند. ابزار پژوهش فرم مصاحبه‌ نیمه ساختاریافته بوده و برای تجزیه و تحلیل یافته‌ها از روش تحلیل محتوا  استفاده شد. در این روش تحلیل، با توجه به‌ماهیت پرسش اصلی پژوهش آسیب‌های برنامه‌های‌درسی اجرا شده  علت‌کاوی و تبیین شدند و در نهایت چالش‌ها و آسیب‌های آموزش مجازی در دانشگاه‌ها در دوره همه‌گیری کرونا  در قالب شش چالش اصلی ارایه شدند.

    یافته‌ ها:

     بر اساس یافته‌های پژوهش، چالش‌های آموزش‌مجازی در قالب شش چالش اصلی طبقه‌بندی شدند و عبارتند از: 1) «مهارت نا‌کافی ‌اعضای هیات‌علمی ‌در انتخاب و استفاده از رسانه‌های مناسب»، 2) «ضعف دراستفاده نسبی اعضای هیات‌علمی از منابع مجازی، فناوری‌های مبتنی بر وب، خدمات آنلاین مشاوره و پشتیبانی‌های فنی»، 3) «ضعف در استفاده نسبی اعضای هیات‌علمی از بسترهای تولید محتوای آموزشی در فضای‌مجازی»، 4) «وضعیت نامناسب پهنای باند موجود در دانشگاه‌ها»، 5) «سرعت ناکافی توسعه در زمینه به‌روزکردن مطالب دیجیتال» و 6) «عدم انطباق ابعاد برنامه‌درسی موجود با آموزش‌مجازی».

     نتیجه‌ گیری:

      با توجه به شرایط کنونی جامعه (شیوع بیماری کرونا) و اهمیت یافتن کاربرد روش‌های مجازی در آموزش دانشجویان،  ضرورت دارد استادان در سیستم آموزش و یادگیری مجازی از انواع مهارت‌های برنامه درسی اعم از اهداف، محتوا، روش‌های تدریس، آموزش بهره مند باشند و آگاهی لازم را از چالش‌های ابزار و وسایل آموزشی و ارزشیابی دارا باشند. همچنین در تبیین این یافته‌ها باید عنوان نمود با توجه به چالش‌های جدی فرا روی استادان، پیشنهاد می‌شود یک واحد آشنایی با نرم‌افزارهای متنوع آموزش مجازی و ظرفیت‌های آن برای آموزش مجازی در برنامه آموزشی ویژه استادان در نظر گرفته شود. توجه به زیرساخت‌هایی نظیر پهنای باند، منابع الکترونیکی و محتوای دیجیتالی و همچنین مساله به روز نگه داشتن ابزار و تجهیزات ارتباطی و بهره‌گیری از فناوری‌های نوین آموزش مجازی از جمله شبکه‌های اجتماعی مجازی در کنار سیستم‌های آموزش مجازی در دانشگاه‌ها از نکات مهم دیگر محسوب می‌شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، چالش ها و آسیب های مجازی، دانشگاه، دوره همه گیری کرونا
  • سید جعفر مهدیخانی سروجهانی، حسین دوستی، ابوالفضل تهرانیان*، احمد شاهورانی، مهدی آژینی صفحات 819-834

    پیشینه و اهداف:

     استعاره ها ابزارهای قدرتمندی هستند که برای ارایه دیدگاه معلمان درباره ریاضیات به کار گرفته می شوند و منعکس کننده تجربیات معلمان هستند. درک استعاره ای معلمان می تواند بسیاری از وقایع آموزشی را برای بررسی وضعیت فعلی آموزش، ملموس تر سازد. مطالعات پیشین از معلمان آینده نگر خواستند تا برای تدریس ریاضیات استعاره ارایه دهند و از این استعاره ها برای درک نگرش آنها در مورد ریاضیات استفاده کنند. از طرفی امروزه فناوری های آموزشی به سرعت فرصت های جدیدی برای آموزش معنادار ریاضی به وجود آورده است؛ از این رو، نقش معلمان در تلفیق آموزش و فناوری ها بیش ازپیش اهمیت پیدا می کند. از آنجا که تعبیر و تبیین دیدگاه های معلمان نسبت به حوزه فناوری درفرایند یاددهی - یادگیری حایز اهمیت است، از استعاره به جهت قیاس بین تعبیر محض و تعبیر عامیانه استفاده شد. انجمن ملی معلمان ریاضی اعلام کرده است که استفاده از فناوری در زمینه استدلال ریاضی، بیان، حل مساله و ارتباط موثر، روش مناسبی است؛ بنابراین، استفاده متداول از فناوری، تقریبا در هر جنبه ای از زندگی ما، نیازمند تغییر در محتوا و ماهیت برنامه های ریاضی مدرسه است و این امر برای دانش آموزان بسیار اهمیت دارد که از رایانه برای افزایش درک مفاهیم ریاضی مطابق با این تغییرات استفاده کنند و همچنین باید برای استفاده از رایانه در برنامه های آموزشی برنامه ریزی و پشتیبانی شود؛ لذا هدف اصلی این تحقیق باتکیه بر روش ابزارسازی، هنجاریابی مقیاس درک استعاره ای از کارآمدی نرم افزار آموزش ریاضی در فرایند یاددهی - یادگیری از دیدگاه دبیران ریاضی بود.

    روش ها

    روش پژوهش، توصیفی و متدلوژیک و از نوع ابزارسازی و هنجاریابی است. باتکیه برنمونه گیری خوشه ای دومرحله ای و جدول مورگان، 198 دبیر ریاضی مرد و زن شاغل به خدمت در کلیه مدارس متوسطه اول و دوم دولتی و غیردولتی شهر تهران در مناطق 1، 2، 3، 4 آموزش وپرورش در سال تحصیلی 1400-1399به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شدند. پژوهشگران، پرسش نامه ای با 44 گویه باتکیه بر مبانی نظری و فناوری های مربوطه در زمینه آموزش ریاضی تهیه و طراحی کردند. در مرحله اول، شاخص های روایی محتوایی  CVIو CVR بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج پس از دو دوره برگزاری و توزیع پرسش نامه ها در میان هشت متخصص در زمینه آموزش و تکنولوژی آموزش ریاضی نشان داد که برخی از گویه ها به دلیل به حدنصاب نرسیدن به سطح استاندارد، حذف شدند و در نهایت 28 گویه مطابق با مولفه های مورد نظر در پرسش نامه، مورد تایید واقع شد. سپس پرسش نامه در میان دبیران ریاضی در شبکه های مجازی توزیع شد. نتایج پایایی و تحلیل عاملی اکتشافی، چهار عامل با 26 گویه را تایید کرد و مقادیر پایایی هر عامل بین 78/0 تا 94/0 اثبات و ثبت شد. چهار عامل اصلی اعم از درک استعاره ای از میزان دسترسی و آشنایی، میزان مهارت و تسلط، میزان علاقه مندی و نگرش و تاثیر و کاربرد استفاده از نرم افزارهای ریاضی، تعیین شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج این بررسی و ابزارسازی باتکیه بر دیدگاه های دبیران ریاضی نشان داد که چهار عامل ذکر شده از اهمیت بسیاری در میزان کارایی و کاربرد فناوری ها و نرم افزارهای آموزش ریاضی در تدریس دوره متوسطه برخوردار است. تعیین و تبیین چنین عواملی می تواند موجبات بررسی دقیق تری از تشخیص چالش ها و منابع موجود در تهیه و توزیع فناوری های آموزش ریاضی در مدارس شود.

    کلیدواژگان: فناوری، استعاره، دسترسی، مهارت، علاقه مندی، نگرش، کاربرد
  • نسرین محمدحسنی* صفحات 835-852

    پیشینه و اهداف:

     بزرگترین چالشی که شیوع ویروس کووید-19 برای نهادهای آموزشی به همراه آورد، اجبار در یک انتقال غیرمنتظره از آموزش رو در رو به آموزش و یادگیری بر بستر شبکه بود. تعطیلی ناگهانی آموزش حضوری، دانشگاهیان را به دلیل نیاز به سازگاری سریع با محیط های یادگیری الکترونیکی به سمت «منطقه ای ناآشنا» سوق داده است. زمانی، منافع محیط های مزبور سبب افزایش تقاضا برای به کارگیری آن در آموزش عالی بود؛ اما امروزه به سبب شرایط خاص شیوع ویروس کرونا، الزامی را به میان آورده که بی شک این تغییر به یکباره، چالش هایی را به جهت آشنایی با گستره وسیعی از فناآوری ها برای نهادهای آموزشی به پیش کشیده است. چالش هایی که در یک نگاه عمیق به تاثیرات همبسته آنها، ادبیات پژوهش مبتنی بر مزیت های این محیط را به چالش می کشد. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف واکاوی چالش های اعضای هیات علمی در تدریس و مدیریت یادگیری در فضای برخط انجام شده است.  

    روش ها

    پژوهش حاضر با روش کیفی با رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. جامعه هدف پژوهش، دانشگاه خوارزمی بود. در یک فراخوان سراسری از سوی معاونت پژوهشی، شرایط دسترسی به نمونه با حداکثر تنوع به عنوان راهبردی در نمونه گیری هدفمند برای پژوهشگر فراهم شده و فرایند جمع آوری داده ها آغاز شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند استفاده شد و فرایند جمع آوری داده ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت که بر این اساس، تعداد 19 مصاحبه انجام شد. داده ها با روش کدگذاری تحلیل شد. برای تایید و برقراری روایی و قابلیت اعتماد داده ها از معیار قابلیت اطمینان و اعتبار نهایی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش منجر به شناسایی مقوله های ارتباط و تعامل، حضور و درگیرسازی، فنی، کیفیت، مهارت، ارزشیابی، اقتصادی، زمان و سازمانی شد. به عنوان یک نتیجه مهم ، تحلیل داده ها بر هم افزایی و ارتباط متقابل مقوله ها با یکدیگر و تاثراتی اشاره دارد که مجموع آنها بر کیفیت یادگیری برخط اثر می گذارد. پرتکرارترین کدها مربوط به مقوله های ارتباط و تعامل و حضور و درگیرسازی بود که خود وابسته به مقوله مهارت و تاثیرگذار بر سایر مقولات بود. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مقوله های بسیاری در شکل دادن به یک تجربه چالش برانگیز از یادگیری برخط دخیل هستند. همچنین هم افزایی و ارتباط متقابل مقوله ها با یکدیگر متضمن این مفهوم مهم است که می شود با اولویت بندی این چالش ها و توجه به مولفه های کلیدی به تبدیل چالش ها به یک تجربه یادگیری مثبت کمک کرد. برآیند این واکاوی بر لزوم توجه به بحث تغییر یکباره که در مقوله زمان جای می گیرد، بروز چالش های مرتبط با آن، تقسیم چالش هایی که به حوزه عمل اعضای هیات علمی به صورت فردی یا در ارتباط با چالش های سازمانی رخ می دهد که مهارت و کیفیت جزو آنها محسوب می گردد، تاکید دارد.

    نتیجه گیری

    حال که همه گیری ویروس کرونا، عصر تحول فناوری را با دیجیتالی شدن سریع آموزش عالی در جهان همراه ساخته است، شناسایی چالش های ورود یا انطباق با محیط های برخط برای کیفیت بخشی به آینده نظام آموزش عالی ضروری است. در همین راستا پیشنهاد پژوهش حاضر بررسی چالش های اعضای هیات علمی در مدیریت یادگیری برخط طی یک مطالعه طولی و همچنین تطابق آنها با چالش هایی است که از سوی یادگیرندگان جمع آوری می شود.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، پاندمی کرونا، چالش ها و تجارب، محیط های یادگیری، یادگیری برخط
  • فیض الله منوری فرد، امیرحسین علی بیگی* صفحات 853-868

    پیشینه و اهداف :

    مهارت ‏های اندیشه ‏گری انتقادی دارایی ‏های ذهنی ارزشمندی هستند که هر فرد مستقلی باید به آنها مجهز باشد. مهارت ‏های اندیشه گری انتقادی به افراد کمک می‏ کند تا به‏ جای انجام اقدامات واکنشی، قبل از انجام هر فعالیتی پیامدهای ناشی از آن را پیش‏بینی کنند. مجهز بودن افراد به مهارت‏ های اندیشه ‏گری انتقادی نه تنها از اهمیت ویژه ‏ای برای خود آنها، بلکه برای اطرافیان و نسل‏های آینده نیز برخوردار است؛ زیرا، افرادی که دارای سطوح پایینی از‏ مهارت‏های اندیشه ‏گری انتقادی هستند دست به اقداماتی می ‏زنند که مبتنی بر تحلیل عمیق مسایل و پیامدهای ناشی از اجرای آن نیست که این امر به نوبه‏ خود، دیگران را نیز در معرض خطر قرار می ‏دهد. از این‏رو، پرورش مهارت‏ های اندیشه‏گری انتقادی در میان هنرجویان رشته‏ های فنی و حرفه‏ای کشاورزی با توجه به ماهیت و اهداف این رشته‏ ها از اهمیت ویژه‏ای برای مقابله با مشکلات و نابسامانی‏ های بخش کشاورزی برخوردار است. با در نظر گرفتن این نکته، تلاش‏های بسیاری برای توسعه و نهادینه ‏سازی این مهارت‏ها در هنرجویان کشاورزی انجام شده است. با این وجود، این تلاش ها به اهداف خود نرسیده و بخش کشاورزی همچنان با چالش‏ های بی شماری روبرو است. گروه پژوهش بر این باور است که پایین بودن مهارت‏های اندیشه‏ گری انتقادی در هنرجویان کشاورزی به دلیل توجه بیش از اندازه‏ پژوهش‏های این حوزه بر مسایل آموزشی و محیط خرد درون مدرسه است؛ در حالی که محیط بیرونی و ویژگی‏های جمعیت‏ شناختی طبق انگاره‏های شناختی اجتماعی بندورا و نظام‏ های خودکار لومان جایگاه ویژه‏ای در پرورش مهارت‏های اندیشه ‏گری انتقادی دارد. با چنین استدلالی، این پژوهش تلاش می‏کند که مهم‏ترین عامل‏های جمعیت ‏شناختی اثرگذار بر مهارت‏های اندیشه‏ گری انتقادی هنرجویان رشته‏ های کشاورزی را شناسایی کند تا از این طریق به بهبود برنامه‏ ریزی‏ های آموزشی و تقویت مهارت‏های اندیشه‏ گری انتقادی در هنرجویان کشاورزی یاری رساند.

    روش ها

    با توجه به هدف، از روش تحقیق کمی در این پژوهش استفاده شد. جامعه‏ آماری پژوهش شامل هنرجویان فنی و حرفه‏ای کشاورزی ایران بود (5720 =N). از میان آنها، 282 هنرجو با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن به ترتیب با استفاده از آماره نسبت روایی محتوا (75/ 0 CVR≥) و ضریب آلفای کرونباخ (71/0 ≤ α) تایید شد. پرسش نامه دارای سه بخش بدین شرح بود: الف) بخش راهنما که در آن نحوه‏ پاسخگویی به پرسش‏ها توسط پاسخگویان تشریح شده بود؛ ب) بخش مربوط به ویژگی‏های جمعیت ‏شناختی؛ و ج) بخش مربوط به ارزیابی مهارت‏های اندیشه‏ گری انتقادی هنرجویان کشاورزی. در بخش سوم پرسش نامه از پاسخگویان خواسته شد که میزان موافقت خود را با هر یک از گویه‏های پرسش نامه با دادن نمره‏ای از 1 (کمترین موافقت) تا 10 (بیشترین موافقت) در مقیاس فاصله‏ای مشخص کنند. در نهایت امتیازات به دست آمده مبنای تجزیه و تحلیل‏ های بعدی در محیط نرم‏افزار SPSSVer20 قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های تحلیل واریانس یک‏طرفه نشان داد که بین هنرجویان هنرستان های مورد مطالعه از نظر مهارت ارزیابی انتقادی مشکلات و اجرای عملی ایده ها و انگاره ها تفاوت معنی داری در سطح پنج درصد خطا وجود دارد. با این وجود، تفاوت معنی داری بین هنرجویان از نظر نابرابری های آموزشی مشاهده نشد. در بین ویژگی های مورد بررسی، جنسیت (مرد یا زن بودن) و محل سکونت (روستایی یا شهری بودن) تفاوت معنی داری در مهارت های اندیشه گری هنرجویان ایجاد نکرد. در مقابل، سابقه کار کشاورزی به طور معنی داری موجب ایجاد تفاوت در مهارت های اندیشه گری هنرجویان شد.

    نتیجه گیری

    یکی از نقاط ضعف پژوهش های پیشین درباره مهارت های اندیشه گری انتقادی فراگیران، استفاده از ابزارها و شاخص های یکسان برای ارزیابی مهارت های اندیشه گری انتقادی برای تمام رشته های تحصیلی علی رغم تفاوت در محتوا و ماهیت آنها است. با چنین دیدگاهی، این پژوهش با مبنا قرار دادن پژوهش های کالما و کاترونی-بایرد (Calma, Cotronei-Baird) (2021)، چهار مهارت ارزیابی انتقادی مشکلات، توسعه و ارایه استدلال ها، اجرای ایده ها و انگاره ها برای یک زمینه واقعی، و آمیختن ایده ها و انگاره ها را به عنوان چهار مهارت اصلی رشته های فنی و حرفه ای کشاورزی شناسایی کرد. با توجه به مهارت های چهارگانه‏ شناسایی شده، مصداق های عینی برای آنها تعریف و در قالب یک ابزار کاربردی برای پژوهش های آینده ارایه شد. همچنین، یافته های این پژوهش نشان داد که مهارت های اندیشه گری انتقادی هنرجویان تنها تابع مسایل آموزشی و محدود به محیط مدرسه (محیط خرد) نیستند؛ بلکه عامل های گوناگون دیگری بر آنها اثرگذارند که برنامه ‏ریزان آموزشی در برنامه ‏ریزی‏ های خود برای توسعه‏ مهارت‏های اندیشه‏ گری انتقادی فراگیران باید به آنها توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: مهارت های اندیشه گری انتقادی، هنرجویان فنی و حرفه ای کشاورزی، ویژگی های جمعیت شناختی، نابرابری آموزشی
  • حامد عباسی، محمدرضا نیلی احمدآبادی*، علی دلاور، اسماعیل زارعی زوارکی صفحات 869-891

    پیشینه و اهداف :

     با توجه به نیاز روزافزون یادگیرندگان به فناوری های نوین دیجیتالی در آموزش، به ویژه فناوری واقعیت افزوده که پتانسیل های قابل توجهی دارد؛ نارسایی محتواهای الکترونیکی رایج، عدم برخورداری آن ها از اصول و استانداردهای آموزشی و فقدان الگوی مناسب تولید محتوای واقعیت افزوده در آموزش با رویکرد سازنده گرایی براساس مطالعات صورت گرفته، پژوهشگران ضرورت دیدند به منظور پر کردن این خلا و یافتن راه حل مساله، پژوهشی با هدف طراحی و اعتباریابی الگوی تولید محتوای محیط واقعیت افزوده با تاکید بر رویکرد سازنده گرایی انجام دهند.

    روش ها

    پژوهش حاضر براساس هدف، کاربردی و براساس روش، آمیخته یا ترکیبی از نوع اکتشافی متوالی بود. جهت استخراج مولفه های الگو از روش تحلیل محتوای کیفی از نوع استقرایی استفاده شد. در بررسی متون و مقاله ها روش مرور نظام مند و برای تعیین اعتبار درونی روش پیمایشی نظرسنجی به کار رفت. جامعه آماری برای تحلیل محتوا شامل منابع علمی، کتب، مقالات، رساله ها و اسناد معتبر علمی در زمینه واقعیت افزوده بین سال های 2022-2000 بود. با انتخاب کلمات کلیدی مرتبط با موضوع، جستجو در پایگاه های استنادی داخلی و خارجی صورت گرفت. نمونه آماری به روش هدفمند انتخاب شد و شامل 232 مورد بود. جامعه آماری برای مصاحبه شامل اساتید، متخصصین و تولید کنندگان واقعیت افزوده بود و نمونه آماری از جامعه مورد نظر با روش نمونه گیری هدفمند به تعداد 21 نفر انتخاب شد. همچنین جامعه آماری جهت اعتباریابی الگو شامل متخصصین واقعیت افزوده و اساتید دانشگاه بود که نمونه آماری از بین آن ها با روش نمونه گیری هدفمند به تعداد 33 نفر انتخاب شد. ابزارهای گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته سنجش اعتبار درونی و مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. برای پایایی بین کدگذاران از دو روش بازکدگذاری و کدگذار دوم استفاده شد. روایی محتوایی پرسش نامه توسط متخصصین تایید شد. به منظور تعیین ضریب پایایی پرسش نامه از آزمون آلفای کرونباخ و برای تعیین اعتبار درونی الگو، از فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، خطای استاندارد میانگین و آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد.

    یافته ها

    در روش اول بازکدگذاری پایایی کدگذاران 91 درصد و در روش دوم 87 درصد محاسبه شد. شاخص نسبت روایی محتوایی 93 درصد و شاخص روایی محتوایی 96 درصد به دست آمد. ضریب پایایی پرسش نامه از طریق آزمون آلفای کرونباخ 96 درصد به دست آمد. مقدار آزمون تی برای تمام سوال ها مثبت بوده و با توجه به سطح معناداری به دست آمده (0.001 :Sig)، تفاوت میانگین سوال ها با میانگین نظری معنادار بود. نتایج تحلیل محتوا نشان داد تعداد 13 مقوله اصلی و 55 زیر مقوله برای الگوی تولید محتوای واقعیت افزوده استخراج شد. مقوله های اصلی الگوی تولید محتوای واقعیت افزوده شامل مدیریت، طراحی آموزشی، طراحی محیط های یادگیری سازنده گرا، اصول طراحی چند رسانه ای، کنترل بار شناختی، طراحی فنی، تولید، اجرا، نمایان سازی (نمایش)، انتشار، توسعه، ارزشیابی و پیشرفت تحصیلی است.

    نتیجه گیری

    با مشخص شدن زیر مقوله ها و مقوله ها، ابتدا یک الگوی مفهومی و سپس یک الگوی روندی طراحی شد. نوآوری الگوی طراحی شده جامعیت در طراحی آموزشی و فنی، توجه همزمان به ابعاد آموزشی و فنی است. در الگوی مذکور مقوله های مربوط به ابعاد آموزشی به صورت محیطی و مقوله های مربوط به ابعاد فنی به صورت مرکزی قرار گرفته اند. نتایج تحلیل آماری نشان داد که از دیدگاه متخصصین الگوی طراحی شده از اعتبار بالایی برخوردار بوده و اعتبار آن تایید شد. بنابراین پیشنهاد می شود از این الگو برای تولید محتوای واقعیت افزوده الکترونیکی، به ویژه زمانی که آموزش های مبتنی بر موقعیت، مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی و با محتوای واقعیت افزوده طراحی شده اند، استفاده شود.

    کلیدواژگان: تولید محتوا، واقعیت افزوده، طراحی آموزشی، طراحی فنی، رویکرد سازنده گرایی
|
  • M. Rahimi, M. Pourjamshidi *, A. Momenirad Pages 661-680
    Background and Objectives

    Integrating technology in the classroom is one of the essential competencies of teachers in the age of information and communication technology. Achieving new learning standards and meeting the learners’ needs in the present century depends on this competence. One of the most important issues and challenges in this field is the low knowledge, skills and attitudes of teachers in achieving the desired level of technology integration in the classroom. This prevents the use of technological capabilities in order to increase the quality of the teaching-learning process and also to meet the needs of the global community. Therefore, it is necessary to examine the methods and strategies for empowering teachers in this field and improving their level of technology integration in the classroom. Accordingly, the present study aimed to investigate the impact of the learning community as a learning strategy on improving the competence of high school teachers in integrating technology in their classroom.

    Methods

    The research method was mixed with an explanatory plan. In the quantitative part, the quasi-experimental method and the use of pre-test/ post-test with experimental and control groups, and in the qualitative part, the content analysis method were used. In conducting the research, knowledge and skills related to technology integration were discussed and shared in the classroom in the experimental group through the learning community, and the control group received the knowledge and skills related to technology integration separately. The statistical population of the study included all male teachers working in the first secondary school of District 2 of Kermanshah in the academic year of 1997-98, accounting for 310, of whom 30 teachers were selected from the statistical population via random sampling procedures and 15  via random placement in the experimental group and 15 others were included in the control group. In the qualitative section, all 15 teachers in the experimental group were considered as participants. The data collection tool was a semi-structured interview in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part, compiled of 50 items. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was 0.97 using Cronbach's alpha. In the research, Momeni Rad’s (2020) learning community design model was used. Data analysis was performed using analysis of covariance using SPSS software and open coding was performed using MAXQDA software.

    Findings

    The results showed that teachers' learning community had a positive effect on their integrated technology knowledge (p= 0.002 <0.01 and F= 3.465), teachers' attitude towards technology integration (p = 0.0166 and F = 6.698) and also, the application of technology in the classroom by teachers (p=0.012 <0.05 and F=7.358) leading to increased teachers' knowledge, attitude, and skills in integrating technology in the classroom. Also, the analysis of qualitative data through open coding led to the extraction of six main categories, including search, support, self-assessment, cognition development, daring to learn, and synergy identified as an influential factor in the learning community on the integration of technology from teachers` view.

    Conclusion

    The learning community can be a supportive and effective factor in increasing the knowledge, attitude, and skills of teachers' technology integration in the classroom. Therefore, by forming and supporting teacher learning communities, the growth and development of teachers' professional competencies is increased in technology integration in the curriculum.

    Keywords: Technology, technology integration, Learning Community, Teachers, classroom
  • H. Khosh Akhlagh *, M. Eslami Pages 681-694

    stage requires invoking interest and motivation among them. In this regard their proper level of motivation can only be achieved through the right educational approach. This motivation is more important in elementary school because in this period, the educational infrastructure of students is formed and it has a great impact on higher education levels. The purpose of this study was to present a model to strengthen the academic motivation of elementary school students with emphasis on educational technologies.

    Methods

    The present study is an applied study in terms of purpose; in terms of nature and research method, it is considered as qualitative. The statistical population of the study consisted of university professors and experts in the field of education who were selected by purposive sampling. Experts in this study were people who had at least 15 years of studying or teaching experience in providing educational models. Sampling continued until the theoretical saturation was obtained. Finally, 20 university professors and experts from Isfahan province answered the research questions. To check the validity of the measurement tool, content validity was used and interview questions were given to the professors and experts to be checked in terms of their accuracy. Also, to determine the reliability of the measuring instrument, the value of interclass correlation coefficient in terms of compatibility and absolute agreement was confirmed. Interviews with experts were in the form of four main questions related to general factors affecting the motivation of elementary school students, factors affecting the motivation of elementary school students in relation to information and communication technology, factors affecting the motivation of elementary school students in relation to the teacher and factors affecting the motivation of primary school students were related to the students themselves. Interpretive structural modeling approach using MATLAB software was used to analyze the data.

    Findings

    The findings of Mick Mac analysis showed that eight factors were related to strengthening the academic motivation of elementary school students with emphasis on educational technologies which are divided into two categories of influential and linking factors with regard to permeability and dependence. The factors including students’ attitudes, knowledge of information and communication technology, teachers' attitudes, quality of content and the need for technical and telecommunication infrastructures in relation to the subject were highly guided and highly dependent. In addition, the factors of perceived ease, perceived usefulness and system quality had the highest impact and the least impact in the current model compared to that of other components, respectively.

    Conclusion

    The results of this study showed that such factors as students’ attitudes, information and communication technology knowledge, teachers' attitudes, content quality and the need for technical and telecommunication infrastructure had a prominent role in motivating students so that they could predict their motivational trajectory. In addition, perceived ease, perceived usefulness, and quality of the educational system based on interpretive structural modeling resulted in both having motivated students to learn more and increasing their motivation to learn. Increasing teachers’ familiarity with up-to-date information and technological knowledge and correcting students' attitudes towards academic motivation were some of the practical suggestions in this article.

    Keywords: academic motivation, Educational Technologies, Interpretive Structural Modeling
  • M. Rajabi, A. Ghasemtabar *, Y. Mahdavi Nasab Pages 695-706
    Background and Objectives

    The new situation caused by the outbreak of the Coronavirus imposed unprecedented conditions on the education system of the countries. Although, prior to this situation, teachers mostly would appear in their classrooms and use classical methods like lectures to teach, now the new situation they are faced with demands continuing their teaching only with the use of distance communication tools and teachers are forced to turn to online teaching and change their teaching styles according to this space. Therefore, in these circumstances and due to the importance of teachers' efficient use of this space and due to the large amount of unreliable information in the digital space and the need to have a critical and evaluative view of this space, teachers must have the required skills appropriate to these conditions. We call this skill digital literacy. In Iran, the Ministry of Education has made decisions to compensate for the effects of school closures, one of which is the launch of a "student education network" abbreviated as "SHAD". From the very beginning, there has been a lot of discussion about its efficiency from the users' point of view. In this regard, the purpose of this study was to investigate the relationship between the level of digital literacy of teachers and their views on the usability of the student educational network (SHAD).

    Methods

    The method of the present research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The statistical population of this study includeed all primary teachers in Torbat-e Heydarieh in the academic year 1399-1400; they were about 585 people. Statistical sample was determined using Cochran's formula of 232 people and also simple random sampling method was used. In order to collect the required data and information related to digital literacy, the standard digital literacy questionnaire of Ng (2012) was used. Regarding usability, Bangor et al.’s (2009) system usability scale was used. This test consisted of 10 items. Odd test questions were direct questions and even questions were indirect ones.

    Findings

    After analyzing the data using SPSS software, the results obtained in descriptive statistics showed that the average of digital literacy and its dimensions (technical, attitudinal, emotional-social and cognitive) as well as usability were all above the average. The results of correlation test, which examined the relationship between two variables, showed that the relationship between digital literacy and its dimensions with usability was significant and the highest value was related to the relationship between digital literacy and usability, which was 0.49. The results of regression test with the aim of predicting usability based on digital literacy also showed that digital literacy could predict 24% of the usability variable. The results of regression test with the aim of predicting usability based on the dimensions of digital literacy showed that the effect of technical and attitudinal dimensions on usability was confirmed and could predict almost 26% of the usability variable and the effect of cognitive and emotional-social dimensions was rejected.

    Conclusion

    The results of the study indicated that there was a significant relationship between digital literacy and its technical and attitudinal dimensions with usability and the relationship between cognitive and emotional-social dimensions with usability was rejected. The benefits of using e-learning led to a positive attitude in people, and on the other hand, those who were technically skilled in working with software found it practical. According to the results obtained in this study, the importance of teachers' digital literacy is clear because teachers with higher digital literacy will not have much difficulty in teaching in digital space and using educational software, and this would improve their performance in this field.

    Keywords: Digital literacy, Usability, SHAD software
  • M. Ruhi, F. Mahmoodi *, K. Taghpour Pages 707-722
    Background and Objectives

    The aim of this study was surevying the strengths, weaknesses, opportunities and threats of the Corona virus outbreak in higher education from the perspective of students of the faculty of educational sciences and psychology.

    Methods

    The present study was an applied one in terms of its purpose and descriptive-survey in terms of the nature of the research. The statistical population of the present study consisted of students of educational sciences and psychology of university of Tabriz; according to the statistics received from the university, therer were 882 students. The Krejcie and Morgan table was used to determine the statistical sample size, based on which 268 participants were included in the sample using the available sampling method. A 79-item researcher-made questionnaire was given to the participants to gather the required data. To this end, after studying the relevant sources and background and interviewing several professors and students, the questionnaire items were extracted and divided into four sections: strengths (S), weaknesses (W), and opportunities (O) and threats (T). The content and face validity of the questionnaire were confirmed drawing on the experts’ opinions, especially the supervisors and advisors. Cronbach's alpha coefficient was used to determine the reliability of the questionnaire. The reliability of each of the four components of strengths, weaknesses, opportunities and threats was higher than 0.9, which was considered as an excellent level of reliability. To analyze the data, the proposed SWOT methods of Hossein, Adnan and Hossein (2014) were used.

    Findings

    The results showed that considering the strengths, the item of informing higher education institutions of their virtual infrastructure deficiencies was ranked as the first with a percentage of normalized weight of 6.83; flexibility in training places with normalized weight percentage of 6.68 was put in the second place; the item related to facilitating access to the content with a percentage of normalized weight of 6.58 was in the third place. Considering the weaknesses, the impossibility of students’ access to the physical facilities of the university with a percentage of normalized weight of 5.35 was ranked as the first; the item of not being able to gain newer and different experiences that can only be acquired by attending universities was the second one with a normalized weight percentage of 5.29. third rank; moreover, lack of affective bonds among between the students and the instructirs was considered as the third item with a normalized weight percentage of 4.92. As regards the opportunities, the possibility of education for employees with a percentage of normalized weight of 5.71 was put in the first place; global learning opportunities for the new generation with a normalized weight percentage of 5.23 was ranked as the second item; the item related to creating integrated e-learning systems in the form of virtual learning environments with a percentage of normalized weight of 5.21 in was considered as the third item. With regard to the threats, the item of physical injuries (eye injury, backache, etc.) with a normalized weight percentage of 5.42 was ranked as the first one; The item related to the decrease of the relationship between the instructors and the students was the second one with a percentage of normalized weight of 5.26; and the item related to a decrease in the student-student interaction with a percentage of normalized weight of 5.21 was ranked as the third one. Finally, internal (strengths and weaknesses) and external (opportunities and threats) factors were examined and strategies related to strengths-opportunities (SO), strengths-threats (ST), weaknesses-opportunities (WO) and weaknesses-threats (WT) were presented.

    Conclusion

    According to the results, it is necessary to make the best use of the opportunities provided for e-learning and to develop e-learning infrastructure and expand the interactive learning environments to take advantage of the strengths and opportunities, in order to move education towards a growing and desired direction. In this regard, weaknesses and threats can be reduced by grouping students in accordance with the health protocols, utilizing project-based evaluations, as well as attracting financial resources to strengthen the required infrastructure.

    Keywords: Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats, covid-19
  • A. Salimei, H. Zangeneh * Pages 723-734
    Background and Objectives

    Teaching English as a second language has grown exponentially in the world over the last two decades with mobile or computer-assisted approaches. New learning technologies have increased their popularity through interactive language learning content in listening, speaking, writing, and comprehension skills and paved the way to increase the learner's control over the learning process, the time and place of learning, or even choosing instructional media and learning activities so that the learner should have the freedom to act, which has led to more personalization of instruction to welcome learning through more technologies. This type of learning may be among their preferences in which the basics of language learning skills are vocabulary learning which can be of significant consideration. In contrast, word-learning in language learning is a dull, boring, and monotonous activity that learners face constantly. At the same time, it is essential and fundamental because other language skills highly depend on vocabulary learning. New learning technologies have also been effective in this area by gamification of the vocabulary learning process and adding elements such as competition, leaderboard, reinforcement and reward programs, feedback, challenges, and the like. They have made learning vocabulary an engaging and enjoyable activity through the instructional design of the learning environment. Vocabulary learning, is a repetitive and tedious activity, the learner must pronounce the word well, understand the explicit and implicit meaning of the word, recognize its usage and function well, write the word correctly, discriminate the root of the word to form different words for the intended functions. All of these add to the complexity and difficulty of vocabulary learning because the number of variables involved is high, and they are interrelated. Vocabulary learning is crucial because its traces in learning other language skills are well recognizable. On the other hand, as the circle of linguistic vocabulary expands, it sometimes becomes difficult for an individual to understand the semantic subtleties of words required to internalize the words; otherwise, they are forgotten. Therefore, based on understanding such problems and difficulties in learners' language learning, educational technology has been considered a helpful solution in this field. Most studies have shown that educational technology is also valuable in terms of emotional and motivational dimensions for cognitive effectiveness and can play an irreplaceable role in gamifying vocabulary learning. With this in mind, this study aimed to investigate the effect of gamification on English vocabulary learning among the fifth-grade Iranian students.

    Methods

    The method in this study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and an experimental and a control group. The study population included all fifth-grade elementary school students in Hamadan in the academic year of 2020-2021 (N=8431), of whom a sample size of 40 people was chosen. Convenience sampling method was used and the participants were chosen from the schools whose students had access to a laptop, tablet, smartphone, or personal computer to run the gamification (games developed for vocabulary learning). They were assigned randomly to the experiment group (20) and control (20) one. The data collection tool in this study was the teacher-developed academic test for both pretest and posttest (including 30 four-point questions) and was the same in both groups. The experts` views were used to determine their validity, and also their reliability was calculated based on Cronbach's alpha as 0.78. Descriptive and inferential statistics (covariance test) were used to analyze the data using SPSS software version 22.0.

    Findings

    Based on the analysis of the data, the ratio of f for the independent variable was equal to 5.956, the significance level was 0.02; for the covariate, the f ratio was equal to 0.687, and the significance level was 0.41. It can be said that the effect of intervention in the experimental group was significant, but the impact of covariate was insignificant.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, the pretest scores as covariates had no significant effect on posttest scores, but the impact of the intervention on posttest scores was significant. So, it can be concluded that gamification improved English vocabulary learning (as a second language) among the fifth-grade Iranian students.

    Keywords: gamification, Vocabulary Learning, Language Learning
  • Z. Ketabdar, M. Abdi *, S. Ramezani Pages 735-748
    Background and Objectives

    Thesedays, people all over the world are faced down with the public media as new communication technologies in societies. A phenomenon that has been able to cover a large part of their daily lives and as the most important communication way with the world, affect on all private and public areas such as religion, ethics, politics, society and culture. Media literacy creates the opportunity to achieve a framework of criticism view in this field by educating and raising the audience knowledge level. Therefore, media literacy could be introduced as the ability of the audience to analyze the message of various media with a criticism view of the content of these messages. Therefore, teaching media literacy to students, as individuals who will play the most important role in the future of any society, can have a significant impact on creating a correct and efficient understanding of the atmosphere of today's societies. Therefore, the purpose of this study is to determine the effect of teaching thinking and media literacy book on the ability of optimal media consumption and criticism analysis of its messages in the tenth grade students in the Khomein city.

    Methods

    The present study is an applied research and quasi-experimental in terms of data collection method. In the present study, the pre-test & post-test designs has been used by performing four steps. The statistical population included 1173 students in the tenth grade of Khomein city in the 1398-99 academic year. Sampling method used in this research is available sampling. The sample size of this study in the experimental group is a class by 30 student. To evaluate the criticism analysis of media messages and its components, two standard media literacy questionnaires Azizi & Falsafi with 59 and 20 items were used, respectively. The validity of the questionnaires was confirmed by expert authors in this field and Their reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient 0.89 For Azizi questionnary & 0.79 for Falsafi questionnary. Then, during the academic year, students were taught a book on thinking and media literacy. At the end, the post-test was taken from the experimental group. Data analysis in the descriptive statistics section includes plenty, percentage, mean and standard deviation and in the inferential section correlation or paired t-test; Data analysis was also performed with SPSS 25 software.

    Findings

    The findings of this study show that the mean scores of the ability of optimal media consumption, criticism message analysis, message properties and the message criticism in the post-test compared to the pre-test has increased significantly. Also, the difference between the variables pair are at the 95% meaningfulness. In the other words, it can be claimed that there is a significant difference in all components of these two variables.

    Conclusion

    According to this research findings, it can be concluded that teaching the book of thinking and media literacy in the tenth grade of high school in the Khomein city can improve the ability of optimal media consumption and the criticism message analysis in the students.

    Keywords: Education, Thinking, Media Literacy, Optimal media consumption, Message criticism analyzing
  • S.R. Emadi *, A. Mokhtarisami Pages 749-762
    Background and Objectives

    The present age is called the age of communication and the most prominent symbol of that is the media. Today, educators, especially teachers, strive to use a variety of media to improve teaching and learning so that they can provide students with most information in an effective way in the shortest possible time. In many domestic and foreign studies, infographics have been introduced as one of the most effective media in the field of education and researchers in many studies have found that infographics can improve academic performance in normal students and facilitate learning in students with disabilities.  In this study, we try to  examine the  effect of using an infographic in the learning environment based on the Glasersfeld model on the level of motivation, learning, and retention in the fifth grade of the social studies course. This research is practical in terms of purpose.

    Methods

    This study was quasi-experimental in terms of research method, using pre-test and post-test design with separate experimental and control groups. The sample was comprised of 30 fifth-grade students randomly divided into two groups of 15, i.e., the control group and the experimental group. Researcher-made tests as that were used as the main methodological instruments administered for eliciting data in this study  were validated by the comments of the experts in this field, the educational technology professors, and the thesis supervisor. Moreover, the Cronbach alpha and scholars’ assessment methods were employed to measure the reliability of multiple choice tests and open-ended question types, respectively. In addition, to analyze the data collected in the study, both descriptive statistics (that is, mean, standard deviation, skewness, and kurtosis) and inferential statistics (that is, Kolmogorov–Smirnov test, T test, Analysis of Covariance( were used by applying the SPSS software.

    Findings

    The results of this study revealed that the amount of learning and retention of the students who were trained with the help of an infographic in the learning environment based on the Glasersfeld model was statistically significant as compared to  that of those students who have not used infographics in the social studies course (p<0.05). But with respect to motivation,  since P = 0.87 and F = 0.02, no significant difference was observed between the two groups and the hypothesis was not confirmed (P> 0.05).

    Conclusion

    An effective education is one that can attract the attention of students and keep them involved and active in the learning process. Infographics are tools that provide information in the forms of both text and image, enabling learners to use their full capacity for cognition  which actually leads to more and better teaching-learning. An infographic is the visualization of information or ideas that convey complex information to the audience in a way that is too fast and easily comprehensible and, therefore, easily retrievable. Since infographics simplify difficult materials, they are very helpful in learning and memorizing complex and difficult lessons. In the teaching method with infographics in a learning environment based on the Glasersfeld model, conditions are provided for the learners to be involved in education and actively build knowledge and be able to visualize complex and difficult content in a simple, concise, and structured way in their minds.

    Keywords: Learning, motivation, retention, Infographic, GlasersFeld pattern
  • A. Moradi *, S. Zarghami Pages 763-778
    Background and Objectives

    Online education is done on a virtual platform and through the Internet and its purpose is to provide opportunities for learning, and students' personal autonomy in the teaching-learning process is one of the contributing factors to achieve this goal. Therefore, one of the missions of universities is to educate students with personal autonomy to live in harmony with the values they have accepted and if they are not successful in educating such students, they will not achieve much success in the two fields of education and research. On the other hand, online education technology is not a neutral tool and can grow and develop some other dimensions in exchange for weakening some aspects of students' experience. The expansion of online education in universities can create emerging educational and upbringing opportunities for students, which requires philosophical study. There is no consensus on the role of online education in fostering personal autonomy. Some argue that the development of individual personal autonomy in online education has been neglected and they basically do not find online education suitable for simulating educational activities. Contrarily, the proponents believe that through the abundant equipment, facilities and capabilities of online education, the growth of students' individual self-government is possible. Therefore, the purpose of this study is to explore the role of online education in deeloping students' personal autonomy with an emphasis on social constructivism.

    Methods

    The present study is philosophical and of the type of conceptual and linguistic analysis and logical analysis. In the first step to answer the research question, our method is conceptual and linguistic analysis, which includes the analysis, interpretation and clarification of the concepts of online education on the one hand and the analysis of the concept of individual self-government and social constructivism on the other hand. In the second step, using the method of transcendental logical analysis, we examine the logical condition of using a concept. In the third step, the inferential method and the type of theoretical analogy are used to infer constructive and non-constructive evidence of online education in cultivating personal autonomy. The community of research resources included all documents, credential and resources related to online education, personal autonomy and social constructivism and sample sources included documents and evidences in Persian and Latin, print and electronic, valid and related to the subject and concepts of the research. Due to the nature of the research, the tools and methods of data collection included Fish sheets and using the Fishing method from the mentioned sources and the method of analyzing the collected data was qualitative and based on philosophical and logical analysis.

    Findings

    Based on social constructivism, online education, on the one hand, with the development of lifelong learning, changing the teaching- learning process, the growth of the dimensions of personal autonomy and Flexibility in learning and the possibility of anonymity and concealment of students' identity has provided the ground for individual self-regulation. On the other hand, Online education due to the extreme trust in student ethical judgment, promoting student-centeredness, the prevalence of eclectic choice instead of conscious and free choice, students' pursuit of personal desires and the extreme growth of self-centeredness have played a non-constructive role in fostering individual self-government.

    Conclusion

    Based on social constructivism and the simultaneous agency of technology and human beings, online education through changing the nature, interests and intentions of students can play a constructive or non-constructive role in cultivating their personal autonomy. But online education is not read in a specific compulsory format and can be read by different actors in different ways. Thus, it is possible for its actors to intervene, modify and direct the development process of online education in cultivating individual self-government. As a result, the non-constructive role of online education in fostering personal autonomy can be reduced and turned into opportunities by making more use of multimedia technologies and making the online learning environment more interactive.

    Keywords: online education, Personal autonomy, Social constructivism
  • Z. Ojagh *, F. Ahmadi, M. Hedayati Pages 779-792
    Background and Objectives

    Making developmental changes in a society requires systematic modifications. Education is a powerful driving force behind it. Due to the limitation of budget and space in most Iranian schools and time-consuming nature of fundamental changes in teaching methods, the capacity of non-formal education should be considered to compensate for these shortcomings in order to achieve the educational goals of students. Museums and science centers are part of these opportunities. Iranian Museum of Science and Technology (INMOST) was established as an institution in the science and innovation system of the country and can play an important role in non-formal education by adopting different methods in representing science, and by communicating science and society, it can nurture and promote the students’ understanding of the nature of science along with the institution of formal education. To understand how this function is performed, the relationship between science museums and the concepts of science and science education must be studied from different perspectives. Due to the novelty of scientific studies in this field, the present study analyzes INMOST from the perspective of the nature of science and how it represents by museum exhibits. In this regard, the purpose of this research is to understand the status of representation of the nature of science in the Mechanics Gallery of the INMOST to clarify how educational visits to this museum help formal education.

    Methods

    For this purpose, the concept of "nature of science" is described and the classification of Chiappetta, Fillman and Sethna (1991) is used as a conceptual framework. In this classification, the nature of science includes four categories: Science as a body of knowledge, Science as investigative nature of science, Science as a way of thinking, Science as interaction of science, technology and society. To understand the presence of features of the nature of science in museum exhibitions, deductive qualitative content analysis is conducted so, the statistical sample of the research are (1) all the labels explaining the displays and objects that are in the Mechanics Gallery of the National Museum of Science and Technology and (2) all the oral explanations of the museum guides to the visitors which were collected and analyzed. Therefore, purposive sampling was utilized.

    Findings

    Analysis of the content of 14 devices in the Mechanics Gallery of the INMOST shows that each device has some components and lacks some other components, and there are fewer devices in this gallery that have all four components of the nature of science. This also is true for the descriptions of the guides. Comparison of the data shows that both in the description of the guide and in the labels, the level of attention to the dimension of "interaction of science with society and technology" is less than other dimensions. The highest extent of attention is paid to “Science as a research method” and “Science as a set of knowledge” in the labels and the guides’ descriptions, respectively.

    Conclusion

    Science museums as a non-formal education institution can play a vital role in increasing scientific literacy, scientific understanding and improving the process of non-formal science education in society and contributing to the formal education. The INMOST can meet this expectation when museum exhibits, labels, and oral explanations are represented, designed and compiled based on communication principles, museum exhibits, and informal design instruction.

    Keywords: Informal science learning, nature of science, directed content analysis, Mechanical Gallery of the Iranian National Museum of Science, Technology
  • N. Khatib Zanjani *, N. Mohammadi, A. Paahoo Pages 793-804
    Background and Objectives

    Canonical correlation deals with two series of variables, each of which can be given a theoretical meaning. The purpose of this study was Canonical analysis of online self-regulatory collectivity (online interaction) and components of cognitive flexibility during cyber teaching (during Corona virus pandemics) among students of junior high school.

    Methods

    The statistical society included all male and female junior high school students in Ardabil numerated as 43098 (23239 boys and 19859 girls) in the academic year 2020-2021 so that 381 ones (205 boys and 176 girls) were selected via proportional stratified sampling method. For collecting the required data, online self-regulation questionnaire (OSRQ) and the content of cognitive flexibility Inventory (CFI) were used. The collected data was analyzed using Pearson Product-moment correlation and canonical correlation analysis in SPSS 26.00.

    Findings

    The obtained results pointed to a significant relationship between the predictor and criterion variable components (p<0.01). Also, the canonical correlation identified that the components of online self-regulation collectivity including learner-content interaction, learner-Instructor interaction and learner-learner interaction can predict changes of components of cognitive flexibility collectivity including alternatives and control subscales among junior high school students (p<0.01).

    Conclusion

    The results of the study identified that the more the students interact in online teaching and in cyber space with content, as well as the teacher and the other students, the more power of cognitive complexity they would have to deal with difficulties in problems in learning and teaching issues. Using cognitive strategies could assist the students in accessing vague teaching concepts and enable them to access higher levels of learning. At the present time, virtual training provides the students with ample opportunities to make some changes in themselves in terms of motivational aspects, skills, and operational learning steps for reaching teaching purposes. The learner-content interaction is a channel that reconciles the cognitive structure and the mental content of the learner with their macro-cognitive, motivational, and behavioral aspects. These changes in cognition can empower the learners in self-regulation and turn them from passive and strict receivers into active and flexible learners. Accordingly, this perception of ability and internal power assists the learner to reach the belief of self-controllability in solving problems and facing with challenging circumstances.

    Keywords: Online self-Regulation Technology, online interaction, Cognitive flexibility, Virtual training, canonical correlation
  • Z. Mansoury Khosraviyeh, A. Araghieh *, N. Barzegar, A.H. Mehdizadeh, H. A. Jahed Pages 805-818
    Background and Objectives

    One of the areas related to information and communication technology that can play an effective role in the transfer of human knowledge is web-based virtual education. Accordingly, and especially since March 2019 and due to the spread of Covid-19 pandemic, the use of virtual education along with face-to-face education in the higher education system has become a very tangible necessity. As a result, many universities have entered the field of virtual education for their students. In the present study, researchers sought to use a qualitative method to explain the experiences and views of stakeholders to extract the challenges of e-learning in the university. Therefore, the present study investigated the challenges and threats of e-learning in higher education during the pandemic from the perspective of the faculty members.

    Methods

    The method of the present study was content analysis in terms of applied objectives’ it was a qualitative study using semi-structured interviews. Participants in this study included professors of Allameh Tabatabai University who had experience of teaching virtual courses. The sampling method was purposeful and the sample size was completed till the theoretical saturation limit was obtained and accordingly, 18 professors of Allameh Tabatabai University were included in the sample. The research tool was a semi-structured interview form; content analysis was used to analyze the findings. In this method of analysis, according to the nature of the main research question, the threats of the implemented curricula were causally investigated and explained, and finally the challenges and harms of e-learning in universities during the Covid-19 pandemic were presented in the form of six main categories .

    Findings

    Based on the findings, the challenges of e-learning were classified into six main ones including 1) "Insufficient skills of the faculty members ‌ in selecting and using appropriate media", 2) "Faculty members’ weakness in the relative use of the virtual resources, web-based technologies, online consulting services, and technical support ", 3)" Faculty members’ weakness in the relative use of cyberspace to produce educational content ", 4)" Inadequate bandwidth in universities ", 5 "Insufficient speed of advances in updating digital content" and 6) "Inconsistency of the existing curriculum dimensions with virtual education".

    Conclusion

    Due to the outbreak of the Covid-19 and the importance of using virtual methods in higher education, it is necessary for professors in the virtual education and learning system to benefit from a variety of skills of the curriculum including objectives, content, teaching methods, teaching tools and tools and evaluation. Also, in explaining these findings, it should be noted that due to the serious challenges facing professors, it was suggested that familiarity with various e-learning software and their capacities for e-learning must be considered in the special training programs for teachers. Paying attention to infrastructures such as bandwidth, electronic resources and digital content, as well as the issue of keeping communication tools and equipment up-to-date and using new technologies of virtual education, including virtual social networks along with virtual education systems in universities, are some suggestions.

    Keywords: virtual teaching, Challenges, hames of-learning, University, Corona epidemic period
  • J. Mahdikhani Sarvejahani, H. Doosti, A. Tehranian *, A. Shahvarani, M. Azhini Pages 819-834
    Background and Objectives

    Metaphors are powerful tools, which are used to present teachers' attitudes about mathematics and reflect their experiences. Teachers' metaphorical perception can make many educational events more tangible in order to examine the current status of education. Previous studies asked provident teachers to provide metaphors for teaching mathematics and to use these metaphors to understand their attitudes about mathematics. On the other hand, these days, educational technologies have rapidly created new opportunities for meaningful education of mathematics. Therefore, the role of teachers in integrating education and technology is getting more and more important. Frequent use of technology, in almost every aspect of our lives, requires a change in the content and nature of school math programs, and it is important for students to use computers to increase their understanding of math concepts as they change. The use of computers in educational programs should be supported. Since the interpretation and explanation of teachers' attitudes toward the field of technology is important in teaching-learning, metaphors are used to compare mere and common interpretation. The National Council of Teachers of Mathematicshas stated that the use of technology is an appropriate method in mathematical reasoning, expression, problem solving, and effective communication. Moreover, the use of computers in educational programs should also be supported. Therefore, the main purpose of the current study based on the instrumentation method was to standardize the metaphorical perception scale of the effectiveness of mathematics education software in the teaching-learning process from the perspective of mathematics teachers.

    Methods

    The research method was descriptive and the method entailed instrumentation and standardization. Using two-stage cluster sampling method and Morgan table, 198 male and female math teachers working in all primary and secondary state and non-state secondary schools in 1, 2, 3, 4 education districts of Tehranwere selected as the participants. Researchers prepared and designed a questionnaire with 44 items based on theoretical basics and related technologies in the field of mathematics education. In the first stage, CVI and CVR content validity indices were examined.

    Findings

    After two stages of distributing questionnaires among eight experts in the field of education and technology of mathematics, the results showed that some items were removed due to not reaching the standard level. Finally, 28 items according to the components in the questionnaire were approved.The questionnaire was then distributed among math teachers in virtual networks.The results of reliability and exploratory factor analysis confirmed four factors with 26 items and the reliability value of each factor was proved and recordedbetween 0.78 and 0.94.Four main factors were identifiedincluding a metaphorical understanding of access and acquaintance, skill and mastery, interest, attitude, impact and application in the use of mathematical software.

    Conclusion

    The results of this survey and tooling based on the views of math teachers showed that the four mentioned factors were very important in the efficiency and application of math education technologies and software in middle school teaching. Determining and explaining such factors can lead to a more detailed examination of the challenges and resources available in the preparation and distribution of mathematics education technologies in schools.

    Keywords: Technology, Metaphor, access, Skill, Interest, attitude, Application
  • N. Mohammadhasani * Pages 835-852
    Background and Objectives

    The biggest challenge posed by the Coronavirus pandemic (COVID-19) to educational institutions was the force to make an unexpected transition from face-to-face to online learning. The abrupt closure of face-to-face education led academics towards experiencing "unfamiliar areas" due to the need to adapt quickly to e-learning environments. In advance, the benefits of these environments increased the demand for their usage in higher education. But today, given the special circumstances of the outbreak of the Coronavirus, this sudden change has undoubtedly posed challenges for educational institutions Although these environments provide numerous opportunities for learning, they require the readiness to become familiar with a wide range of technologies, the lack of which, both for teachers and learners and at the organizational level, poses some challenges in the implementation of online learning. In this regard, the present study was conducted to explore the challenges of faculty members in teaching and managing online learning environments.

    Methods

    The present study was conducted adopting a qualitative method with a phenomenological approach. The target population of the study included the faculty members of Kharazmi University. Data were collected through in-depth semi-structured interviews. The data collection process continued until the theoretical saturation was reached, based on which 19 interviews were conducted. The final reliability and validity criteria were used to confirm the validity and reliability of the data.

    Findings

    The results of the study led to the identification of the following categories: communication and interaction, presence and engagement, technical issues, quality, skill, evaluation, economic issues, time, and organizational challenges. As an important result, data analysis referred to the synergy and interrelationship of categories and the effects that they had on the quality of online learning. The most common codes were related to the categories of communication and interaction and presence and engagement, which were related to the category of skills and influenceed other categories

    Conclusion

    The analysis of the interviews showed that, it is possible to reach high-quality online learning by prioritizing these challenges and paying attention to key components. The emergence or consideration of these challenges, as well as their impact on each other, leads us to map the relationship among these challenges. The results of the analysis emphasize the need to pay attention to the sudden changes in the category of time, the emergence of related challenges, and the division of challenges into faculty members-related items individually or in relation to organizational challenges that include skill and quality. Now that the Coronavirus pandemic resulted in the rapid digitalization of higher education around the world, identifying and overcoming the challenges of entering or adapting to online environments is essential to guarantee the quality of the future of higher education.

    Keywords: Challenges, experiences, Covid-19 pandemic, Learning environments, Online learning, virtual education
  • F. Monavvarifard, A. H. Alibaygi * Pages 853-868
    Background and Objectives

    Critical thinking skill is one of the important mental assets that a person needs to be able to develop as an independent individual. Critical thinking skill is important because it assists individuals to analyze situations before taking actions, instead of acting impulsively. The possession of critical thinking skill is important not only to the individual but to those around him or her as well as the society. This is because people who lack critical thinking skills very likely get engaged in actions that are not based on a deep analysis of the situation at hand, and thus expose themselves and others to danger. Therefore, developing critical thinking skills in agricultural technical and vocational students -due to the nature and purpose of their disciplines- is vital to deal with wicked problems in the agricultural sector. Based on this, many efforts have been done to embed critical thinking skills in agricultural students at the technical and vocational schools. However, these attempts have not achieved the desired goals and agricultural sector still faces many challenges. We believe that this is due to the extensive attention allocated to educational issues and as well as micro-environments within the school by researchers who are interested in this field of study; while according to Bandura’s social cognitive theory and Luhmann’s Autopoietic Systems Theory, critical thinking skills are significantly affected by outside school environment and students’ demographic characteristics. Accordingly, the study identified students’ the most important demographic characteristics which affect theirs critical thinking skills.

    Methods

    For the purpose of this study, a quantitative research method was used. The statistical population of the study consisted of Iranian technical and vocational students (N= 5720). Altogether, 282 students were included in the statistical sample using multi-stage stratified sampling method. A researcher-made questionnaire was used for data collection and its reliability and validity were confirmed by content validity ratio (CVR ≥ 0.75) and Coronbach's alpha coefficient (α ≥ 0.71), respectively. The included a help section on how to answer the items, demographic characteristics of the respondents, and latent variables of research (critical thinking skills). Respondents were asked to express their degree of agreement with each item by giving a score from 1 to 10 (minimum agreement = 1 & maximum agreement = 10). Finally, the data were analyzed using SPSS software.

    Findings

    Findings showed that there were significant differences between students’ critical thinking skills in relation to critical evaluation of issues and application of theories and ideas to real world context. However, no significant differences were observed in terms of the educational inequality condition of students. Among the demographic characteristics, gender (male of female) and lodging (rural area or city) were not significant ones for students critical thinking skills. In contrast, farming filed experiences significantly led to differences among the students’ critical thinking skills.

    Conclusion

    The findings showed that one of the weaknesses of previous research on students' critical thinking skills was the use of the same tools and indicators to assess critical thinking skills for all disciplines, despite differences in the content and nature of their disciplines. Therefore, based on Calma and Cotronei-Baird’s (2021) research, four skills were identified as critical thinking skills for agricultural students: 1) critical evaluation of issues; 2) development and presentation of arguments; 3) application of theories and ideas to real world context; and 4) synthesis of idea, theories and/or data. Finally, the results of the study indicated that students’ critical thinking skills were not only subject to educational issues or limited to the school environments, but also various demographic characteristics that significantly affected them. Therefore, it is important for the educational planners to consider these characteristics in their planning for developing and enhancing students’ critical thinking skills.

    Keywords: Critical thinking skills, Agricultural technical, vocational students, Demographic characteristic, Educational inequality
  • H. Abbasi, M. Nili Ahmadabadi *, A. Delavar, E. Zaraii Zavaraki Pages 869-891
    Background and Objectives

    Due to the growing need of learners for new digital technologies in education, especially augmented reality technology, which has significant potential, the inadequacy of common electronic content, their lack of educational principles and standards and the lack of a suitable model for producing augmented reality content in education with a constructivism approach necessitate conducting research and finding a solution. The current study aimed to design and validate the model of production of augmented reality content with an emphasis on the constructivism approach.

    Methods

    The present study was an applied one according to the purpose and based on the method, it was a mixture or combination of consecutive exploratory type. Inductive qualitative content analysis was used to extract the template components. In reviewing texts and articles, the systematic review method was used and to determine the internal validity, the survey method was utilized. The statistical population for content analysis included scientific sources, books, articles, treatises and valid scientific documents in the field of augmented reality between 2000-2022. By selecting related keywords, the search was conducted in local and international citation databases. The statistical sample was selected via purposive method and included 232 cases. The statistical population for the interview included professors, specialists and producers of augmented reality and the statistical sample of the target population was formed via purposive sampling consisting of 21 people. Also, the statistical population for model validation included augmented reality specialists and university professors, from which a statistical sample of 33 people were selected via purposive sampling method. Data collection tools included a researcher-made questionnaire and a semi-structured interview. To check the inter-coder reliability, two methods of decoding and second coding were used. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts. In order to determine the reliability coefficient of the questionnaire, Cronbach's alpha test and to determine the internal validity of the model, frequency, mean, standard deviation, mean standard error and one-sample t-test were used.

    Findings

    In the first and second method, the inter-coder reliability was 91% and 87%, respectively. And the content validity ratio index was 93% and 96%, respectively. The reliability coefficient of the questionnaire was 96% through Cronbach's alpha test. The value of t-test was positive for all questions and according to the significance level (Sig= 0.001), the difference between the mean of the questions and the theoretical mean was significant. The results of content analysis showed that 13 main categories and 55 subcategories were extracted for the augmented reality content production model. The main categories of augmented reality content production model included management, instructional design, design of constructivism learning environments, multimedia design principles, cognitive load control, technical design, production, execution, rendering, publication, development, program evaluation and academic achievement.

    Conclusion

    By identifying the categories and their subcategories, first a conceptual model and then a process model were designed. The innovation of the designed comprehensive model in instructional and technical design requires the simultaneous attention to instructional and technical dimensions. In the presented model, the categories related to the instructional dimensions were environmentally located and the categories related to the technical dimensions were centrally located. The results of statistical analysis showed that from the perspective of experts, the designed model had a high validity and its validity was confirmed. Therefore, it is suggested that this model be used to produce electronic augmented reality content, especially for position-based training, based on a constructivism approach and designed with augmented reality content.

    Keywords: content production, Augmented Reality, Instructional design, Technical design, Constructivism approach