فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سنجش اثرات اجرای طرح مکنا در ابعاد رفتاری پرسنل و کارکنان کوپ (مطالعه موردی ف ا شهرستان سمنان)
    سید محمد سلامت صفحات 10-17

    تکریم مردم از وظایف اصلی نیروی انتظامی است و با توجه به اینکه کلانتری‌ها، پاسگاه‌ها، پلیس راهور و غیره از جمله مکان‌هایی هستند که مردم بیشتر به آنها مراجعه می‌کنند، در این راستا طرح مدیریت کیفیت یا مکنا در دستور کار پلیس قرار گرفته است. مکنا بدنبال پیاده سازی این موارد است: بهسازی و خوشایند سازی محیط، یکسان سازی چرخه انجام خدمات در واحدهای انتظامی ‌در سریعترین زمان و برابر استانداردهای تعریف شده، بهسازی الگوهای رفتاری کارکنان جهت افزایش رضایت کارکنان و ارباب رجوع، رعایت حقوق شهروندی و حذف تفاوت بین شاکی، متشاکی، متهم و شاهد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی سنجش اثرات اجرای طرح مکنا در ابعاد رفتاری پرسنل و کارکنان کلانتریهای شهرستان سمنان است. نوع پژوهش با توجه به ماهیت کاربردی و براساس روش توصیفی- تحلیلی بوده است. از پرسشنامه برای گردآوری اطلاعات استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد از نظر 42.6 درصد از پاسخگویان رفتار پرسنل کلانتری‌ها و پاسگاه‌های شهرستان سمنان به میزان کم و خیلی کمی تغییر کرده است.

    کلیدواژگان: ناجا، طرح مکنا، کلانتری، شهرستان سمنان، ابعاد رفتاری
  • سید محمدرضا موسوی فرد، حمیدرضا نوروزیان، محمدرسول انصاری نیا، مسیح محمدی صفحات 17-46

    تنوع و گوناگونی پاسخ های کیفری، بخشی از تنوعات معنادار و حکمت آمیز سیاست جنایی در اسلام می باشد. از جمله نمودها و نمادهای این حکمت تشریعی جزایی، تشریع کیفرهای ثابت و معین (حدود) و مجازات های نامعین و انعطاف پذیر (تعزیرات) می باشد. برداشت صحیح مستفاد از ادله شرعی و منطبق با اهداف دین اسلام و فلسفه ی مجازات ها در سیاست کیفری اسلام ،اقتضاء دارد که حدود و تعزیرات دو نوع پاسخ کیفری به دو دسته جرایم یکی معین و قطعی که در مقابل جرایم مهم و غیر قابل اغماض اعمال می گردد و دیگری نامعین و غیر قطعی که حدود تعیین و میزان آن بسته به اختیار قاضی است. لکن وجود اختلاف شدید آراء فقهی راجع به جوانب کیفرهای مختلف حدود و خاصه تعزیرات، نشان دهنده ناشناختگی ماهیت واقعی کیفر در فقه و حقوق ایران می باشد. این ناشناختگی فقهی موجب آن شده است که در سیاست جنایی تقنینی، و نیز قضایی، در جمهوری اسلامی ایران، نتایج مثبت مورد انتظار از این تنوع ابزارهای جزایی کمتر به دست آید و تفاوت هایی در این دو پاسخ کیفری بوجود آید. در این راستا نگارنده با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به تبیین جایگاه کیفر در فقه و حقوق جزای ایران می پردازد.

    کلیدواژگان: کیفر، حدود، تعزیرات، سیاست جنایی، فقه و حقوق ایران
  • سید علی میراحمدی صفحات 47-77

    شرکت هایی که بر پایه دانش تشکیل می شوند و به عبارتی دانش بنیان هستند، اهمیت بسیاری در رشد و توسعه اقتصادی کشورها به دست می آورند؛ از این رو دانش این شرکت ها منجر به ایجاد ارزش افزوده، تولید ثروت، رشد اقتصادی و توسعه همه جانبه درجوامع امروزی می شود. از سویی اهمیت روزافزون بهینه شدن سازمان ها در دنیای جدید، سازمان ها را واداشته است تمام توان خود را برای شناسایی فرصت های کارآفرینانه که می توانند استفاده نمایند بکار گیرند، ناجا نیز در سال های اخیر توانسته در خصوص ایجاد شرکت های دانش بنیان گام های قابل توجهی را اتخاذ کند و نقش مهم و ویژه ای را در این راستا ایفا کند. اما شناسایی فرصت های کار آفرینانه در شرکت های دانش بنیان وابسته مورد توجه قرار نگرفته لذا در این پژوهش به بررسی این فرصت ها در شرکت های دانش بنیان ناجا می پردازیم. بر اساس پژوهش صورت گرفته از یک نمونه 80 تایی از کارمندان، کارشناسان و مدیران شرکت های دانش بنیان ناجا تایید شد که متغیرهای شخصیت کارآفرین، شبکه‌های اجتماعی و دانش قبلی بر روی شناسایی فرصت های کارآفرین تاثیر معناداری دارند.

    کلیدواژگان: فرصت های کارآفرینانه، کارآفرینی، شرکت های دانش بنیان ناجا
  • محسن وفایی نژاد صفحات 77-102

    این تحقیق با هدف شناسایی تاثیر شبکه های اجتماعی در بزهکاری و جرم انجام گرفت.با توجه به هدف، تحقیق حاضر از جمله تحقیقات کاربردی به شمار می رود و با توجه به نحوه گردآوری داده ها، این تحقیق از انواع تحقیقات میدانی و پیمایش اجتماعی و از جنبه نحوه تجزیه و تحلیل، تحقیق حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق شامل 220 نفر از شهروندان شهر سمنان میباشد.ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته 43 سوالی میباشد که شامل شاخص های« آموزشی»، « فرهنگسازی »، « مشارکت اجتماعی»، « اطلاع رسانی و آگاهی بخشی » شبکه های اجتماعی و پیشگیری اجتماعی از جرم میباشد.برای بررسی سوالات تحقیق در جامعه از آمار توصیفی و استنباطی در نرم افزار SPSS نسخه 18 استفاده شده است.نتایج نشان داد هر واحد تغییر در آموزش ، می تواند حامل 19.5 درصد تغییر در پیشگیری اجتماعی از جرم در سطح معناداری 05/0 باشد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، آموزش، مشارکت اجتماعی
  • مسعود مظاهری، محمود گلستانی صفحات 104-127

    مقاله حاضر از نگاه حقوق بین‌الملل به بررسی نقض امنیت ملی از طریق قدرت نرم افزارانه‌ی پهپادهای جاسوسی پرداخته است. همانطور که اصل آزادی اطلاعات و حق دسترسی به آن از اهمیت بسیاری برخوردار است، دیگر اصول حقوق بین‌الملل مانند: حاکمیت و تمامیت ارضی، امنیت و استقلال کشورها و... نیز از این اهمیت برخوردار هستند و به همان میزان که حقوق بین‌الملل حامی آزادی اطلاعات است، حامی حاکمیت و استقلال کشورها هم هست. لذا اگر مسیله‌ای موجب نقض حریم قلمرو سرزمینی کشورها گردد از دیدگاه حقوق بین‌الملل مذموم تلقی و ناقض قوانین بین-المللی محسوب می‌گردد. حال اگر کشوری به بهانه آزادی اطلاعات با بکارگیری پهپاد جاسوسی اقدام به اخذ اطلاعات از محدوده‌ی جغرافیایی کشور دیگری نماید، تحت عنوان اقدام به جاسوسی مرتکب نقض قوانین بین‌المللی شده و باید پاسخگو باشد. مطالعه حاضر با هدف بیان ابعاد نقض قوانین بین‌المللی ناظر بر آزادی اطلاعات توسط پهپادهای جاسوسی با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از ابزار "کتابخانه‌ایی" و "اسنادی"، گردآوری شده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد کسب رضایت کشورها برای ورود به مرز آن‌ها امری بی‌بدیل بوده و در صورت ورود پهپاد جاسوسی بدون اجازه به مرزهای یک کشور و انجام اقدامات سایبری در راستای قدرت نرم، وصف نقض حاکمیت و تمایت ارضی را پیدا می‌کند. بنابراین جمع‌آوری اطلاعات از طریق ورود به محدوده‌ی هوایی یک سرزمین به منزله‌ی تجاوز به قلمرو سرزمینی و نقض امنیت ملی و حاکمیت سیاسی آن کشور بوده متعاقبا نقض حقوق بین‌الملل محسوب می‌گردد که با مجازات‌های پیش‌بینی شده در حقوق بین‌الملل همراه است.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، قدرت سخت، امنیت ملی، انتقال اطلاعات، جاسوسی
  • بررسی چالش های قانون بکارگیری سلاح در ماموریت های میدانی ماموران ناجا در مواجهه با بزهکاران
    سیروس مراد پور، محمدحسین نصیری خلیلی صفحات 129-150

    بررسی چالش های موجود در قانون بکارگیری سلاح توسط ماموران نیروی انتظامی در حین انجام ماموریت موجب حق تیراندازی داشتن مامورین در تخریب اموال عمومی و دولتی است این امر شامل تخریب اموال شخصی نمی باشد مامورین برابر ضوابط قانونی حق بکارگیری سلاح و تیراندازی دارند و تیراندازی به منظور استقرار نظم و امنیت و توقیف وسایل نقلیه و توقف زندانیان متواری با شرایطی برای مامورین مجاز شناخته شده است در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است هدف از انجام این تحقیق، تبیین چالش ها و ضوابط و مقررات استفاده از سلاح و تیراندازی توسط مامورین نیروی انتظامی در حین انجام وظیفه می باشد این پژوهش با روش کتابخانه ای به انجام رسیده است نتایج پژوهش نشان می دهد، در نظام حقوق کیفری ایران به منظور حفظ نظم و امنیت، قوانین و مقرراتی در خصوص برخورد با اخلال گران در نظم و امنیت وضع گردیده و نحوه استفاده از سلاح برای مامورین مشخص است ولی در خصوص تعیین مسیولیت، دقیقآ چارچوب دقیق و مشخصی وجود ندارد و محاکم با توجه به کیفیت هر پرونده اتخاذ تصمیم می نمایندکه این امر موجب به چالش کشیده شدن ماموران در مقابله با افراد بزهکار در ماموریت های میدانی شده است تیراندازی به دو دسته قانونی و غیر قانونی تقسیم نموده است. چنانچه تیراندازی پلیس، قانونی شناخته شود، مامور تیرانداز هیچ مسیولیتی ندارد اما اگر تیراندازی غیر مجاز شناخته شود، یا متوفی یا مجروح بی گناه باشد، مامور تیرانداز نیروی انتظامی مسیولیت دارد و طبق قانون باید با وی رفتار شود.

    کلیدواژگان: ناجا، بزهکاران، تیراندازی، انگیزه، سلاح
|
  • Measuring the effects of Makna plan implementation on the behavioral dimensions of the personnel and employees of the Coop (case study of Semnan city)
    Seyed Mohammad Salamat Pages 10-17

    Respecting the people is one of the main duties of the police force, and considering that police stations, police stations, traffic police, etc. are among the places that people visit the most, in this regard, the quality management plan or Makna has been put on the agenda of the police. Makna seeks to implement these things: improving and making the environment pleasant, unifying the service delivery cycle in law enforcement units in the fastest time and according to the defined standards, improving the behavioral patterns of employees to increase the satisfaction of employees and clients, respecting the rights of citizens and eliminating the difference between Plaintiff, complainant, accused and witness. Therefore, the purpose of the current research is to evaluate the effects of the implementation of the Makna plan in the behavioral aspects of the personnel and employees of the police stations of Semnan city. The type of research was based on the applied nature and based on the descriptive-analytical method. A questionnaire was used to collect information. The results of the research showed that according to 42.6% of the respondents, the behavior of the personnel of police stations and police stations in Semnan has changed little or very little.

    Keywords: Naja, Mekna plan, police station, Semnan city, behavioral dimensions
  • mohammadreza mousavifard Pages 17-46

    The diversity of criminal responses is part of the meaningful and wise diversity of criminal policy in Islam. Among the manifestations and symbols of this penal legislative wisdom is the legislation of fixed and certain punishments (limits) and indefinite and flexible punishments (tazirat). The correct interpretation of the Shari'i arguments and in accordance with the goals of the Islamic religion and the philosophy of punishments in the Islamic criminal policy requires that the limits and punishments are two types of criminal responses to two categories of crimes, one definite and definite, which is applied to serious and unforgivable crimes. and the other is indeterminate and indeterminate, the limits of which are determined and the amount depends on the discretion of the judge. However, the existence of strong differences of jurisprudential opinions regarding the aspects of different punishments, especially punishments, shows the ignorance of the true nature of punishment in Iranian jurisprudence and law. This lack of jurisprudence has caused the positive results expected from this variety of penal instruments to be obtained in the legislative and judicial criminal policy in the Islamic Republic of Iran, and there are differences in these two criminal responses. In this regard, the author explains the place of punishment in Iranian jurisprudence and criminal law by using descriptive and analytical method.

    Keywords: Punishment, limits, punishments, criminal policy, Iranian jurisprudence, law
  • seyed ali mirahmadi Pages 47-77

    Companies that are formed on the basis of knowledge, and in other words, are knowledge-based, gain great importance in the economic growth and development of countries; Therefore, the knowledge of these companies leads to the creation of added value, wealth production, economic growth and comprehensive development in today's society. On the one hand, the increasing importance of optimizing organizations in the new world has forced organizations to use all their power to identify entrepreneurial opportunities that they can use, and in recent years, Naja has been able to take steps in creating knowledge-based companies. adopt a significant role and play an important and special role in this direction. However, the identification of entrepreneurial opportunities in affiliated knowledge-based companies has not been taken into account, therefore, in this research, we investigate these opportunities in Naja's knowledge-based companies. Based on the research conducted on a sample of 80 employees, experts and managers of knowledge-based companies in Naja, it was confirmed that the variables of entrepreneur personality, social networks and previous knowledge have a significant impact on the identification of entrepreneurial opportunities.

    Keywords: Entrepreneurial opportunities, entrepreneurship, Naja knowledge-based companies
  • Mohsen Vafainejad Pages 77-102

    This research was conducted with the aim of identifying the impact of social networks on delinquency and crime. According to the purpose, this research is one of applied research, and according to the method of data collection, this research is one of the types of field research and social survey and In terms of the analysis method, the current research is descriptive-analytical. The statistical population of this research includes 220 citizens of Semnan city. The research tool is a questionnaire made by the researcher with 43 questions, which includes the indicators of "educational", "culturebuilding", "social participation", "informing and raising awareness" of social networks and prevention. Descriptive and inferential statistics were used in SPSS software version 18 to investigate the research questions in the society. The results showed that each unit of change in education can carry 19.5% change in the social prevention of crime at a significance level of 05. be 0/ Also, each unit of change in the variable of social participation can bring 34.4% change in social prevention of crime at a significance level of 0.05. Also, each unit of change in culture formation can create a 23.1% change in social prevention of crime at a significance level of 0.05. to do Finally, each unit of change in information can create a 41.2% change in social crime prevention at a significance level of 0.05.

    Keywords: Cultivation, information, social prevention of crime
  • Masuod Mazaheri, mahmoud golestani Pages 104-127

    The present article examines the issue of violation of territorial integrity and endangering national security by spy drones in order to transmit information, from the perspective of international law. Just as the principle of freedom of information and the right of access to it is very important, other principles of international law such as sovereignty and territorial integrity, security and independence of nations, etc. are also very important. As much as international law protects freedom of information, it also supports the sovereignty and independence of nations, and if an issue violates the territorial integrity of nations, it is considered a violation of international law. Now, if a country uses the drone to obtain information from another country's geographical area under the pretext of freedom of information, it has committed an act of espionage in violation of international law and should be punished. The aim of this study was to express the dimensions of violations of international laws on freedom of information by spy drones in a descriptive-analytical manner and using the collection of "library" and "documentary" data. The results of the research show that obtaining the consent of countries to enter their borders is irreplaceable and if a spy drone enters the borders of a country without permission, it will be described as a violation of sovereignty and territorial sovereignty.

    Keywords: Soft power, Hard power, National Security, Data transfer, Spy
  • Examining the challenges of using weapons in NAGA field missions in dealing with criminals
    cyros moradpour, MohammedHussain Nasiri Khalili Pages 129-150

    Examining the challenges in the law on the use of weapons by law enforcement officers during their mission gives the officers the right to shoot in the destruction of public and government property, this does not include the destruction of personal property. Establishing order and security, impounding vehicles, and arresting escaped prisoners are permitted under certain conditions for officers. In this article, the purpose of this research is to explain the challenges and rules and regulations of using weapons and shooting by police officers. It is during the performance of duty. This research has been carried out with a library method. The results of the research show that in the criminal law system of Iran, in order to maintain order and security, laws and regulations have been established regarding dealing with those who disrupt order and security. It is clear how to use weapons for the officers, but there is no precise and clear framework regarding the determination of responsibility, and the courts make decisions according to the quality of each case, which causes the officers to be challenged in dealing with criminals in the mission. In general, shooting can be divided into legal and illegal categories. If the shooting of the police is recognized as legal, the shooter has no responsibility, but if the shooting is recognized as illegal, or the deceased or injured person is innocent, the shooting officer of the police force is responsible and should be treated according to the law.

    Keywords: Naja, criminals, shooting, motives, weapons