فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی سمنان
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بررسی و تحلیل اصول عام اخلاقی فضای مجازی از منظر اخلاق اسلامی
    سبحان نقدی پور، فرزانه اسلامی باباحیدری صفحات 9-32

    در عصر حاضر کارکرد و اهمیت فضای مجازی بر هیچ کس پوشیده نیست؛ این فضا در کنار محاسن اخلاقی که دارد، چالش‌های اخلاقی را نیز به دنبال خود داشته است. بهترین روش برخورد با چالش‌های اخلاقی فضای مجازی، روش فعالانه و خردمندانه است که با پذیرفتن حقایق این فضا، سعی در سالم سازی محیط فضای مجازی از رذایل اخلاقی و احیای ارزش‌ها، هنجارها و اخلاقیات در فضای مجازی دارد. اخلاق مجازی دینی با پذیرش حقایق فضای مجازی، با ارایه اصول اخلاقی که برگرفته از منابع عقلانی و وحیانی است، به دنبال کاهش چالش‌های اخلاقی این فضا و ارایه ارزش‌های اخلاقی برای زیست مجازی و در نتیجه به وجود آوردن محیطی اخلاقی برای شهروندان مجازی می‌باشد. مسیله اصلی این پژوهش تبیین نظر اخلاقی دین مبین اسلام نسبت به اصول اخلاقی فضای مجازی و افراد مرتبط با آن فضا است. بنابراین سوال اصلی این پژوهش آن است که ارزش‌ها و اصول عام اخلاقی فضای مجازی از منظر دینی چیست؟ روش تحقیق از نظر گردآوری اطلاعات، کتابخانه‌ای و رصد میدانی فضای مجازی و از نظر ارایه اطلاعات به صورت تحلیلی و کاربردی است. از جمله یافته‌های این پژوهش تبیین مهم‌ترین اصول عام اخلاقی فضای مجازی می‌باشد؛ این اصول اخلاقی شامل رعایت عدالت، امانت داری، پرهیز از ضرر‌ رسانی، حفظ حریم خصوصی دیگران، شرح صدر و حساسیت به ترویج فضایل و جلوگیری از رذایل برای تمام افراد مرتبط با فضای مجازی اعم از تولیدکنندگان و ترویج‌رسانان محتوای مجازی، کاربران و استفاده‌کننندگان از محتوا و نهادهای حاکمیتی متولی فضای مجازی می‌باشد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، اخلاق مجازی دینی، تولیدکنندگان و ترویج رسانان محتوای مجازی، کاربران و استفاده کنندگان مجازی، نهادهای متولی فضای مجازی
  • امیرحسین شهروی، محمدرضا فرخ نژاد، حمیدرضا نوروزیان، سید محمدرضا موسوی فرد صفحات 33-53

    امروزه یکی از چالش های اساسی در بحث قوانین، توسل بیش از حد به ضمانت اجرای کیفری و متعاقب آن محدود کردن آزادی های افراد، تحمیل هزینه گزاف به دولت و همچنین وقفه در عملکرد دستگاه قضا می باشد.با توجه به کارایی توسل به تدابیر غیر کیفری در مقابله با پدیده مجرمانه جهت اصلاح و بازپروری مجرمین و جلوگیری از ارتکاب مجدد جرایم و کاهش تورم جمعیت کیفری، سیاست جنایی تقنینی اغلب کشورها از جمله ایران به سوی اندیشه تحدید دامنه مداخله نظام کیفری سوق یافته است. قانونگذار کشور ایران نیز با تاسی از آموزه های حقوق بشری و آخرین یافته های علم جرم شناسی در راستای کاهش بار نظام کیفری و با پیش بینی سازو کارهایی مختلف از جمله ،تعویق صدور حکم و تعلیق اجرای حکم ، آزادی مشروط، مجازات های جایگزین حبس و...رویکرد کیفرزدایی را به عنوان طریقی در سیاست جنایی عقب نشینی نظام کیفری اتخاذ نموده است...

    کلیدواژگان: کیفرزدایی، تورم کیفری، سیاست جنایی، حقوق بشر و جرم شناسی
  • فاطمه نوری رومنان، هیبت الله نژندی منش، صادق اسماعیلی صفحات 54-73

    تشکیلات دادرسی در تاریخ و در جوامع مختلف مورد تغییرات بسیاری قرار گرفته، و تا زمانی که قدرت مطلق در اختیار حاکمان هر جامعه ایی قرار داشت، آنها قوانین دادرسی را همسو با اهداف خود وضع می نمودند و ممکن بود در روند رسیدگی به یک دعوا بسیاری از حقوق هر یک از اصحاب زایل می شد، این امر از اصول دادرسی به دور بود. باید گفت دادرسی ای منصفانه خواهد بود که در آن قدرت حاکمیت به طور مطلق تعیین کننده اصول دادرسی نباشد. در جریان گرایش جوامع به اعتدال دادرسی ، هیات منصفه به منصه ظهور رسید که مجموعه ای سیاسی، اجتماعی و حقوقی با افکاری آزادی خواهانه و صاحب نظر در جنبه های مختلف اجتماعی بودند که در کنار دادگاه ها راجع به مواردی در صلاحیت خود به اظهارنظر قضایی می پرداختند. این پژوهش به منظور بررسی نقش هیات منصفه در تضمین دادرسی منصفانه و پاسخ به این سوال که مساعدت هیات منصفه در راستای تضمین دادرسی منصفانه به چه نحو خواهد بود و این که هیات منصفه تا چه میزان در نیل به اهداف خود موفق بوده؟ که به طور اجمالی باید گفت نتایج حاصله گویای آن است که هیات منصفه روش های تحصیل و به کارگیری ادله را تضمین می نماید چون نظر هیات منصفه برگرفته از خواست صنوف مختلفی است که عضو هیات منصفه هستند ، که نقش مهمی در تضمین دادرسی منصفانه ایفاء خواهد نمود حال در این پژوهش به بیان تفصیلی آن می پردازیم.

    کلیدواژگان: هیات منصفه، دادرسی منصفانه، تضمین دادرسی، دادرسی کیفری
  • مفهوم شناسی پدیده صیانت،پیش رویدادی با تاکید بر تبیین چیستی، چرایی و چگونگی
    محمدرضا ناظمی، محمد صدقی، محمدرضا زرگر صفحات 74-93

    کارکنان فرماندهی کل انتظامی جمهوری اسلامی ایران به جهت انجام ماموریت‌های حساس و حیاتی یکی از نهادهای اثرگذار در برقراری نظم و امنیت کشور هستند.کارکنان فراجا همواره به دلیل وظایف محوله گوناگون و ماهیت برخی از ماموریت‌ها در معرض بسیاری از خطرات و آسیب‌ها قرار دارند.اهمیت ماموریت‌های فراجا به حدی است که کوچک‌ترین لغزش توسط هر یک از کارکنان انتظامی،ضربه بزرگی را به شخصیت حقوقی سازمان وارد می‌کند و میزان اعتماد مردم به پلیس را کاهش می‌دهد.هدف از انجام پژوهش پیش رو نیز آشنایی با مفهوم صیانت،دلایل اهمیت مسیله، چرایی و چگونگی صیانت از کارکنان (پیش‌رویدادی) نیروی انتظامی می‌باشد.این تحقیق به روش تحلیلی و توصیفی انجام و با مطالعه کتاب‌ها و مقالات موجود در زمینه صیانت در حوزه نیروی انتظامی داده‌‌ها گردآوری شد؛یافته‌های حاصل از مطالعه نشان داد در زمینه اهمیت مسیله صیانت (چرایی)،مسیله صیانت نفس همواره در دین اسلام مورد توجه امامان معصوم و پیامبران الهی بوده و احادیث و روایات فراوانی در مورد این موضوع بیان شده است؛پوشاندن جامه عمل به این روایت‌ها و احادیث، باعث اجتناب انسان از ارتکاب به اعمال زشت و ناپسند در زندگی شخصی و اجتماعی می‌شود.علاوه براین در زمینه "چگونگی" صیانت از کارکنان،ایجاد فضای گفت‌وگو بین کارکنان و مدیران با هدف رفع نیازهای کارکنان و بیان نقطه نظرها و مشکلات آنان،برقراری عدالت سازمانی در عزل و نصب‌ها،برگزاری کلاس‌های آموزشی توسط سازمان عقیدتی سیاسی به‌منظور آشنایی هرچه بیشتر افراد با مفهوم صیانت و جنبه‌های مذهبی آن،انجام تدابیر لازم برای رفاه بیشتر کارکنان ،زمینه‌های لازم را برای صیانت از کارکنان نیروی انتظامی فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: فرماندهی انتظامی، صیانت، صیانت نفس، کارکنان فراجا، راه کارهای صیانت
  • سیروس مراد پور، حمیدرضا نوروزیان صفحات 94-110

    پیشگیری از جرم موثرترین و بهترین راه مبارزه با رفتار و ناهنجاری‏های اجتماعی است، که در دین اسلام نیز مورد تاکید قرار گرفته است و جایگاه والا و ارزشمندی در سیاست جنایی کشور دارد از دیدگاه علمی، جلوگیری از بروز هر مفسده و معضل اجتماعی و فردی، بهترین شیوه مبارزه با آن است. پیشگیری از وقوع جرم جدیدترین رویکرد جرم شناختی و موثرترین راه مبارزه با جرم در جامعه می باشد، دراین مقاله به پیشگیری جرم از دیدگاه اسلام، چگونگی پیشگیری کیفری از وقوع جرم در قانون، همچنین نقش سازمان های فرهنگی در کاهش جرم نیز مورد بررسی قرار گرفته است. در پایان نیز موثرترین راه برای مبارزه با جرایم و کاهش آن در جامعه با توجه به امکانات ارایه شده اعم از دادگستری ها، دفاتر مشاوره روانشناسی و... مبنی بر پیشگیری از وقوع جرم در جامعه است و هر کدام از این نهادها اعم از خانواده، مدرسه، جامعه و دوستان باید تلاش خود را با ارایه راهکارهای مناسب به کار ببرند و به منظور حفظ فضای عاطفی در جامعه باید کانون گرم خانواده حمایت شودکه این امر موجب می شود. اگر در آینده بخواهیم شهروندان خوبی باشیم باید خانواده سالم داشته باشیم.

    کلیدواژگان: جرم، اجتماع، پیشگیری، نگرش، انگیزه
  • سیروس مراد پور، رویا جلالی، شبنم دخانیان صفحات 111-134

    قضاوت امر خطیر و مهم در نظام قضایی اسلام است که آگاهی و تسلط کامل در تمام ابعاد این امر را می‌طلبد. قضاتی، در کارشان موفق هستند که احکام صادره توسط وی مستند به مواد قانونی و احکام فقهی و مستدل به ادله‌ معتبر شرعی و قانونی باشد که موجب علم و اطمینان ‌گردد، اساس قضاوت هم کشف حقیقت و رسیدن به واقع است. مسیله قاضی و حل منازعه بین افراد اجرای عدالت و رساندن حق به ذیحق مبنا و اساس دادرسی در محاکم اسلامی است از این رو قاضی موظف است در هر واقعه یا حادثه‌ای که رسیدگی آن را به عهده دارد به بررسی کامل ادله‌ای که توسط اصحاب دعوی ارایه می‌گردد بپردازد در مواردی که مقتضی بداند خود از طریق تحقیق و معاینه محل، کارشناسی و... به تحصیل دلیل مبادرت ورزیده و با رسیدن به اعتقاد و اطمینان قلبی از صحت و سقم دعوای مطروحه اقدام‌ به صدور حکم ‌نماید؛ یکی از موضوعات بحث برانگیزی که در رابطه با طرق اثبات دعوی مطرح است و سوالاتی را در ذهن بسیاری از محققین خلق کرده علم قاضی است به این معنی که آیا علم قاضی برای اثبات دعوی اعتبار و ارزشی دارد یانه ادله و مستندات هر کدام چیست؟ مقاله حاضر در صدد یافتن پاسخ مناسبی به سوالات فوق می‌باشد، لذا برای روشن شدن بحث و روال معمول در این جستار لازم است مفهوم قاضی و نقش آن در امور کیفری و سایر ادله و جایگاه علم قاضی در مذاهب اسلامی و فقه را مورد بررسی قرار دهیم.

    کلیدواژگان: دعوا، قاضی، رای، ادله
|
  • Study and analysis of general ethical principles of cyberspace from the perspective of Islamic ethics
    sobhan naghdipoor, farzaneh Islamic Baba Heydari Pages 9-32

    In the present age, the function and importance of cyberspace is not hidden from anyone; In addition to its moral merits, this space has also brought moral challenges. The best way to deal with the ethical challenges of cyberspace is an active and wise method that by accepting the facts of this space, tries to sanitize the cyberspace environment from moral vices and revive values, norms and ethics in cyberspace. Virtual religious ethics by accepting the facts of cyberspace, by presenting ethical principles derived from rational and revelatory sources, seeks to reduce the moral challenges of this space and provide moral values ​​for cyberspace and thus create a moral environment for citizens. Is virtual. The main issue of this research is to explain the moral views of Islam regarding the moral principles of cyberspace and people related to that space. Therefore, the main question of this research is what are the values ​​and general moral principles of cyberspace from a religious perspective? Among the findings of this study is the explanation of the most important general ethical principles of cyberspace; These ethical principles include fairness, trustworthiness, avoidance of harm, privacy of others, description and sensitivity to the promotion of virtues and prevention of vices for all people associated with cyberspace, including producers and promoters of virtual content, users And users of the content and government institutions are responsible for cyberspace. The research method is in terms of data collection, libraries and field observation of cyberspace and in terms of providing information in an analytical and practical way.

    Keywords: Cyberspace, Virtual Religious Ethics, Virtual Content Producers, Promoters, Virtual Users, Cyberspace Institutions
  • Amirhossein shahravi, mohammadreza farokhnejad, hamidreza Nowruzian, mohammadreza mousavifard Pages 33-53

    Today, one of the basic challenges in the discussion of laws is excessive resorting to the guarantee of criminal execution and subsequently limiting the freedoms of individuals, imposing exorbitant costs on the government and also interrupting the functioning of the judicial system. Considering the effectiveness of resorting to other measures In order to deal with the criminal phenomenon in order to reform and rehabilitate criminals and prevent re-commitment of crimes and reduce the inflation of the criminal population, the legislative criminal policy of most countries, including Iran, has moved towards the idea of limiting the scope of the intervention of the criminal system. The legislator of Iran, with the help of human rights doctrines and the latest findings of criminology in order to reduce the burden of the criminal system and by predicting mechanisms such as postponing the issuance of the sentence and suspension of the execution of the sentence, parole, alternative punishments of imprisonment, etc. It has adopted the approach of decriminalization as a way in the policy of retreating the criminal system.

    Keywords: Decriminalization, criminal inflation, criminal policy, human rights, criminology
  • Fatemeh Noori roomanan, Heybatollah Nazhandi manesh, Sadegh Esmaili Pages 54-73

    Judicial institutions have been subject to many changes in history and in different societies, and as long as the absolute power was in the hands of the rulers of each society, they set the procedural rules in line with their goals and it was possible to handle many lawsuits in the process. The rights of each of the companions would be removed, this matter was far from the principles of legal proceedings. It must be said that a fair trial will be in which the sovereign power does not absolutely determine the principles of the trial. In the course of society's tendency towards judicial moderation, the jury emerged as a political, social and legal group with libertarian thoughts and opinions in various aspects of society, who together with the courts, give judicial opinions on matters within their jurisdiction. they paid. This research aims to examine the role of the jury in ensuring a fair trial and to answer the question of how the jury's assistance will be in order to guarantee a fair trial and to what extent the jury has been successful in achieving its goals. In summary, it should be said that the obtained results show that the jury guarantees the methods of study and the use of evidence, because the opinion of the jury is derived from the request of various classes that are members of the jury, which will play an important role in ensuring a fair trial. In this research, we will describe it in detail.

    Keywords: Jury, fair trial, guarantee of trial, criminal trial
  • Conceptualization of the phenomenon of pre-event maintenance with emphasis on explaining what, why and how
    Mohammadreza Nazemi, Mohammad Sedghi, mohammadreza zargar Pages 74-93

    The employees of the General Police Command of the Islamic Republic of Iran are one of the most effective institutions in establishing the order and security of the country in order to carry out sensitive and vital missions. Faraja employees are always exposed to many risks and injuries due to the various assigned tasks and the nature of some missions. Importance Faraja's missions are so extensive that the smallest slip by any police officer will deal a big blow to the legal personality of the organization and reduce the level of people's trust in the police. Why and how to protect the employees of the police force. This research was conducted in an analytical and descriptive method and the data was collected by studying the books and articles available in the field of protection in the field of the police force. The findings of the study showed the importance of the issue of protection. (Why), the issue of self-preservation has always been the concern of the infallible imams and divine prophets in the religion of Islam, and many and narrations have been expressed about this issue; covering these narrations with the clothes of action makes people avoid committing ugly acts and no It becomes favorable in personal and social life. In addition, in the field of "how" to protect employees, creating an atmosphere of dialogue between employees and managers with the aim of meeting the needs of employees and expressing their points of view and problems, establishing organizational justice in dismissals and installations, holding training classes. By the political ideological organization in order to familiarize as many people possible with the concept of protection and its religious aspects, taking the necessary measures for the greater welfare of the employees provides the necessary grounds for the protection of police force employees.

    Keywords: Police command, security, self-protection, Faraja employees, security solutions
  • cyros moradpour-, HamidReza Nowruzian Pages 94-110

    Crime prevention is the most effective and best way to fight against social behavior and anomalies, which is also emphasized in Islam and has a high and valuable position in the country's criminal policy. From a scientific point of view, preventing the occurrence of any corruption and social and individual problem is the best way to fight it. Crime prevention is the newest criminological approach and the most effective way to fight crime in society. In this article, crime prevention from the perspective of Islam, how criminal prevention of crime in the law, and the role of cultural organizations in reducing crime are also examined. Is. In the end, the most effective way to fight against crimes and reduce them in the society is to prevent the occurrence of crimes in the society, and each of these institutions including the family , school, society and friends should use their efforts by providing suitable solutions and in order to maintain the emotional atmosphere in the society, the family's warm center should be supported, which causes If we want to be good citizens in the future, we must have a healthy family.

    Keywords: crime, community, prevention, attitude, motivation
  • cyros moradpour, roya Jalali, shabnam dokhanian Pages 111-134

    Judging is a serious and important matter in the Islamic judicial system, which requires full knowledge and mastery in all aspects of this matter. Judges are successful in their work if the judgments issued by them are based on legal materials and jurisprudence rulings and substantiated by valid Shari'a and legal evidences that lead to knowledge and certainty. The issue of the judge and the resolution of the conflict between the people of the administration of justice and the delivery of the right to the rightful is the basis of proceedings in Islamic courts, therefore, the judge is obliged to fully examine the evidence presented by The litigants are presented to pay in cases where they consider it necessary to study the evidence through investigation and examination of the place, expertise, etc. to do; One of the controversial issues related to the methods of proving a claim and has created questions in the minds of many researchers is the knowledge of a judge, meaning whether the knowledge of a judge is valid and valuable for proving a claim? If so, is it absolutely valid or in some cases? If not valid why? What are the evidences and documents of each? The present article aims to explain this issue and its purpose is to find a suitable answer to the above questions, therefore, to clarify the discussion and the usual procedure in this research, it is necessary to understand the concept of judge and its role in criminal matters and other evidences and the place of judge science in religions. Let's examine Islam and jurisprudence. And in the end, because the position of the judge is the position of credibility and decision-making, and the purpose of providing all the proceedings is to acquire the knowledge of the judge.

    Keywords: lawsuit, judge, verdict, evidence