فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال دهم شماره 38 (زمستان 1400)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال دهم شماره 38 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه زارعی محمود آبادی، سید رضا جوادیان*، حسن زارعی محمود آبادی، لیلا اکرمی صفحات 5-13
    مقدمه

    صمیمیت، یک مساله اصلی در روابط زوجین با یکدیگر است. چنانچه، رابطه بین فردی به درستی ایجاد شود، زوجین، بزرگترین گام را در جهت صمیمت برداشته اند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر مددکاری اجتماعی گروهی با رویکرد شناختی بر ارتباط بین فردی و صمیمیت زناشویی در دانش آموزان متاهل شهرستان میبد بود. 

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل تمام دانش آموزان متاهل شهرستان میبد در استان یزد در سال تحصیلی 1398-1397 بودند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد و سی و دو نفراز دانش آموز متاهل انتخاب و به گونه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه های صمیمیت زناشویی و روابط بین فردی استفاده شد و نتایج با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. 

    نتایج

    یافته ها نشان داد که مداخله مبتنی بر مددکاری اجتماعی با رویکرد شناختی بر بهبود روابط بین فردی و افزایش صمیمیت زناشویی دانش آموزان متاهل تاثیر معناداری داشته است.(001/0≥P)

    بحث و نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده، می توان گفت استفاده از  این رویکرد   به دانش آموزان متاهل کمک می کند، تا علاوه بر ادامه تحصیل در زمینه زندگی زناشویی با مشکل کمتری مواجه شده و کیفیت ارتباط بین فردیشان افزایش یابد.

    کلیدواژگان: رابطه بین فردی، شناخت درمانی، صمیمیت زناشویی، مددکاری اجتماعی
  • سید علیرضا افشانی*، علی روحانی، حامد کیانی ده کیانی صفحات 14-27
    مقدمه

    امروزه با توجه به گستردگی سیستم های بوروکراتیک در تمامی حوزه های اجتماعی و همچنین امکان حکمرانی این سیستم ها به وسیله قوانین، هنجار ها، روابط قدرت و غیره، بیش از پیش شاهد پیامدهای منفی آن بر افراد و کارکنان خواهیم بود. لذا پژوهش حاضر به مطالعه زمینه ها و پیامدهای بسط فرایند های بوروکراتیک بیمارستانی بر عملکرد پرستاران شهر یزد پرداخته است. 

    روش

    در این پژوهش از روش شناسی کیفی و روش نظریه زمینه ای استفاده شده است. جامعه هدف، پرستاران بیمارستان های دولتی شهر یزد بودند که با استفاده از نمونه گیری نظری و هدفمند بیست نفر از آن ها انتخاب شدند و با آن ها مصاحبه های عمیق صورت پذیرفت. فرایند نمونه گیری نظری تا مرحله اشباع داده ها ادامه یافت. داده های گردآوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی، تحلیل شدند. 

    نتایج

    یافته ها شامل هفده مقوله اصلی از جمله فقر فراغت پرستاران، کژکارکرد های ناشایسته سالارانه، کنترل و تبعید پرستاران، فوبیای دادخواست های حقوقی دیه، مقایسه های شکست، سیاست های اجتماعی تضادآفرین، و یک مقوله هسته برساخت بوروکراسی گسست بودند که در قالب خط داستان، مدل پارادایمی و طرح واره نظری گردآوی شدند. 

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که بوروکراسی گسست، به طورعمده به دنبال حاکمیت گسترده بوروکراسی مدرجی که در سه سطح خرد، میانی و کلان در بطن بیمارستان خود را نمایان می کند، برساخته می شود. پرستاران به دنبال حاکمیت بوروکراسی مدرج عموما راهبردهای گوناگونی از جمله انتقال خودخواسته به سایر بخش های درمانی، پویایی در کار، تلاش برای ارتقای شغلی و سازگاری بلندمدت با حرفه خود را انتخاب می کنند. واکنش ها و مقاومت های پرستاران در برابر حاکمیت بوروکراسی مدرج که در قالب استراتژی های مختلف نمایان می شود، درنهایت پیامدهایی از جمله گسست در روابط اجتماعی دوستانه و بازاندیشی مادی در حرفه پرستاری را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: بوروکراسی گسست، بوروکراسی مدرج، بیمارستان، پرستاران
  • زهرا نادری نوبندگانی*، رضا تقی زاده صفحات 28-36
    مقدمه

    اضطراب مالی مشکلی است که می تواند زندگی بسیاری از افراد ازجمله دانشجویان را تحت تاثیر قرار دهد و به واسطه شرایط اقتصادی، نقش مهمی را در زندگی افراد ایفا کند اما در ادبیات پژوهش کمتر به آن پرداخته شده است. هدف پژوهش حاضر، تعیین نقش میانجیگری خودکارآمدی در رابطه بین اضطراب مالی و رضایت از زندگی در دانشجویان است. 

    روش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش، دانشجویان دانشگاه یزد بودند که به روش در دسترس، تعداد دویست و پنجاه و پنج نفر انتخاب شدند و پرسشنامه های اضطراب مالی آرچولتا، دیل و اسپن، رضایت از زندگی داینر و خودکارآمدی عمومی شرر و مادوکس را تکمیل کردند. برای ارزیابی مدل مورد نظر از روش معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS استفاده شد. 

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد، اضطراب مالی با خودکارآمدی و رضایت از زندگی رابطه منفی معنادار، و خودکارآمدی با رضایت از زندگی رابطه مثبت معنادار داشت. همچنین، یافته ها نشان داد شاخص های برازش مدل مفهومی؛ پس از اصلاحات اندک، قابل قبول بودند و خودکارآمدی توانست در رابطه بین اضطراب مالی و رضایت از زندگی دانشجویان نقش میانجی را ایفا کند. 

    بحث و نتیجه گیری: 

    اضطراب مالی از طریق کاهش خودکارآمدی برکاهش رضایت از زندگی دانشجویان تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب مالی، خودکارآمدی، دانشجویان، رضایت از زندگی
  • فرنگیس دمهری*، زهره سرداری، محسن سعیدمنش صفحات 37-47
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت بر بهزیستی روان شناختی و تمایل به خودکشی در نوجوانان دارای والدین با بیماری مزمن روان شناختی اجرا شد. 

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه گواه و آزمایش بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل؛ تمامی نوجوانان دوازده تا هجده سال دارای والدین مبتلا به بیماری مزمن روان شناختی شهرستان یزد بود که با نمونه گیری در دسترس سی نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه پانزده نفره قرارگرفتند. گروه آزمایش، برنامه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت را در طی ده جلسه دو ساعته دریافت نمودند؛ اما برای گروه گواه، برنامه درمانی اجرا نشد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های استاندارد بهزیستی روان شناختی ریف و پرسشنامه چندنگرشی تمایل به خودکشی بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند. 

    نتایج

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت، بر بهزیستی روان شناختی 67/22=f،001/0≥p و کاهش گرایش به خودکشی 45/12=f،002/0≥p نوجوانان دارای والدین با بیماری مزمن روان شناختی موثر بوده است. 

    بحث و نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد غنی شده با شفقت، می تواند باعث بهبود وضعیت سلامت روان و کاهش گرایش به خودکشی نوجوانان دارای والدین با بیماری مزمن روان شناختی شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شفقت، گرایش به خودکشی
  • احمد کلاته ساداتی*، راضیه جیریایی صفحات 48-56
    مقدمه

    نگرش به ازدواج، ارتباط تنگاتنگی با ازدواج و به صورت غیرمستقیم با موضوع باروری در کشور دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل اجتماعی موثر بر نگرش به ازدواج در بین دانشجویان دختر دانشگاه یزد می باشد.

    روش

    مطالعه حاضر، یک مطالعه مقطعی است که در سال 1397 انجام شد. پژوهش از نوع همبستگی است که در آن دویست نفر از دختران دانشجوی ساکن خوابگاه دانشگاه یزد با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه حمایت اجتماعی فیلیپس، مقیاس نگرش به ازدواج و پرسشنامه مذهبی دوک استفاده شد. داده ها توسط همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    آزمون همبستگی پیرسون بین نگرش به ازدواج با حمایت اجتماعی و همچنین بین نگرش به ازدواج با نگرش مذهبی رابطه معناداری را نشان داد. نتایج رگرسیون چندمتغیره نیز مشخص کرد که متغیرهای نگرش مذهبی دوازده درصد، بعد خانوار هجده درصد و سطح تحصیلات بیست و دو درصد در مجموع بیشترین تاثیر را بر نگرش به ازدواج دارند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    تحقیق نشان داد که هر چه حمایت اجتماعی بالاتر باشد، نگرش مثبت نسبت به ازدواج وجود دارد. با توجه به نتایج پژوهش، تمرکز سیاستگذاران فرهنگی و اجتماعی روی متغیرهای نگرش مذهبی، سطح تحصیلات و بعد خانوار، برای تغییر مثبت در نگرش به ازدواج و یا تشویق بیشتر نسل جوان به ازدواج پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، دانشجویان دختر، نگرش مذهبی، نگرش به ازدواج
  • مهناز فرهمند*، سید رضا جوادیان، شکوفه جلیلی پیرانی صفحات 57-66
    مقدمه

    تجربه زیسته زندان، موقعیتی است که زنان را بیش از هر تجربه اجتماعی دیگری، در معرض طرد قرار می دهد، و ابعادی از محرومیت های عاطفی، تعاملی و خانوادگی را بر آنان تحمیل می کند. بر همین مبنا، پژوهش حاضر، به بررسی نقش برخی از عوامل اجتماعی-فرهنگی مرتبط با طرد زنان زندانی پرداخته است. 

    روش

    روش مورد استفاده در این پژوهش از نوع پیمایشی-همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق، زنان زندانی شهر یزد و شیراز است که به دلیل محدود بودن تعداد زنان زندانی که سابقه بیش از یکبار حبس داشته اند، به صورت تمام شماری با تعداد صد و هجده نفر زندانی در دو شهر یزد و شیراز مورد بررسی قرارگرفتند. 

    نتایج

    یافته های تحقیق نشان داد که بین طرد زنان زندانی و داغ انگ، ازخودبیگانگی، تبعیض جنسیتی رابطه معنی دار وجود دارد.05/0>p نتایج رگرسیون نیز از تاثیر معنی دار بین داغ انگ و طرد اجتماعی زنان زندانی حمایت کرد و بیست و هفت و هفت دهم درصد از واریانس میزان طرد اجتماعی زنان زندانی با متغیر داغ انگ تبیین شد. 

    بحث و نتیجه گیری:

     زنانی که از عرف جامعه پیروی نمی کنند و دچار جرم می شوند، از ازخودبیگانگی بیشتری برخوردارند، با تبعیض های جنسیتی بیشتری مواجه می شوند، از داغ انگ و برچسب رنج می برند. درنتیجه، با طرد بیشتری از سوی خانواده، خویشاوندان و اطرافیان روبرو شده و در رفع نیازهای عاطفی، مادی، حضور در جامعه با موانع و محدودیت های بسیاری مواجه می شوند.

    کلیدواژگان: ازخودبیگانگی، تبعیض جنسیتی، داغ انگ، زنان زندانی، طرد اجتماعی
|
  • Fatemeh Zareei Mahmoodabadi, Seyd Reza Javadiyan*, Hassan Zarei Mahmudabadei, Leila Akrami Pages 5-13
    Introduction

    Intimacy is the main issue in couple relationships. The couples would have taken the biggest step toward intimacy if their interpersonal relationship had been established correctly. This study identifies the effectiveness of the cognitive approach group social work intervention in improving interpersonal communication and increasing intimacy among married students in Meybod. 

    Methods

    The research design was quasi-experimental with pre-test and post-test and a control group. The statistical population consisted of all married students in Meybod in the academic year of 2018-2019. The purposeful sampling method was used to select the sample, and thirty-two married students were selected and randomly assigned to experimental and control groups. Marital intimacy and interpersonal relationships questionnaires were used to collect data. The results were analyzed by a multivariate covariance analysis test.

    Results

    The results showed that social work intervention with a cognitive approach has a significant effect on improving interpersonal relationships and increasing marital intimacy of married students.(P≤ 0.001)

    Conclusions

    According to the results, it could be concluded that using this approach possibly helps married students with fewer problems in marital life and increased the quality of interpersonal communication so they can carry on with their student life.

    Keywords: Interpersonal Relationship, Cognitive Therapy, Marital Intimacy, Social Work
  • Seyedalireza Afshani*, Ali Ruhani, Hamed Kiani-Dehkiani Pages 14-27
    Introduction

    Nowadays given the widespread bureaucratic systems in all social domains, and also the possibility of dominating through laws, norms, power relations, etc, one will increasingly witness these systems' negative consequences on individuals or employees. Thus, the present study investigated the contexts and consequences of expanding hospital bureaucratic processes on nurses' performance in Yazd, Iran.

    Methods

    This qualitative research used a grounded theory(GT) method. The target population was nurses in public hospitals in Yazd, and through a theoretical and purposeful sampling, twenty of them were selected and in-depth interviews were conducted. The theoretical sampling was continued until the data saturation stage. Data were analyzed using open, axial, and selective coding.

    Results

    The findings included seventeen main categories (including nurses' lack of leisure time, malfunctions of non-meritocracy, control and exile of nurses, phobia of blood-money petitions, comparisons of failure, and conflicting social policies), and one core category (construction of dissociation bureaucracy), which were presented as the paradigmatic model, and theoretical schema.

    Conclusions

    The results showed that the dissociation bureaucracy is constructed as a result of widespread domination of the scaled bureaucracy, which is manifested in micro, middle, and macro scales within the hospitals. Encountering the domination of the scaled bureaucracy, nurses generally adopt a variety of strategies, including intentional transfer to other medical units, work dynamism, striving for a promotion, and long-term compatibility with the job. Nurses' reactions and resistance to the domination of the scaled bureaucracy, which are presented through various strategies, ultimately lead to consequences, including disruption in friendly social relations and material reflection in nursing.

    Keywords: Dissociation Bureaucracy, Scaled Bureaucracy, Hospital, Nurses
  • Zahra Naderi Nobandegani*, Reza Taghizadeh Pages 28-36
    Introduction

    Financial anxiety is a problem that can affect the lives of many people, including students, and play an important role in people's lives due to economic conditions, but it has been less addressed in the research literature. This study determines the mediating role of self-efficacy in the relationship between financial anxiety and life satisfaction in students.

    Methods

    The research method was correlation using structural equation modeling and the research population was the students of Yazd University. Two hundred fifty-five students were selected by the conventional method and filled out Archuleta, Dean, and Span financial anxiety, the Diner life satisfaction questionnaire, and Scherer and Maddox general self-efficacy questionnaire. AMOS software was used for the final evaluation of the model.

    Results

    The findings showed that financial anxiety had a significant negative relationship with self-efficacy and life satisfaction, and self-efficacy had a significant positive relationship with life satisfaction. Also, the findings showed that the fit indicators of the conceptual model were acceptable after minor corrections and self-efficacy could play a mediating role in the relationship between financial anxiety and student life satisfaction.

    Conclusions

    Financial anxiety affects reducing students' life satisfaction by reducing self-efficacy.

    Keywords: Financial Anxiety, Self-Efficacy, Students, Life Satisfaction
  • Farangis Demehri*, Zohre Sardari, Mohsen Saeidmanesh Pages 37-47
    Introduction

    This study aimed to investigate the effectiveness of enriched with compassion acceptance and commitment therapy(ACT) on psychological well-being and suicidal tendency in adolescents with parents with chronic psychological illness.

    Methods

    This is a quasi-experimental study with a pretest/posttest design using a control group. The study population consists of all adolescents who have parents with chronic psychological illnesses aged between twelve and eighteen years in Yazd, Iran. A total of thirty adolescents were selected by the available sampling technique and were randomly assigned into groups of control and intervention each containing fifteen persons. The intervention group received acceptance and commitment therapy(ACT) enriched with the compassion program during ten sessions of two hours, while the control group did not receive any intervention. Ryff’s psychological well-being scale (RPWBS), and Multi-attitude suicide tendency scale (MAST), were used to collect data. Post-test was performed on both experimental and control groups. Data were analyzed by covariance analysis. 

    Results

    The findings showed that acceptance and commitment therapy(ACT) enriched with compassion was effective on psychological well-being(f=22/67, p≤0/001) and reduce suicidal tendency(f=12/45, p≤0/002) in adolescents who have parents with chronic psychological disease.

    Conclusions

    We can conclude that acceptance and commitment therapy(ACT) enriched with compassion was effective on psychological well-being and suicidal tendency in adolescents who have parents with chronic psychological disease.

    Keywords: Psychological Well–Being, Acceptance, Commitment Therapy, Compassion, Suicidal Tendency
  • Ahmad Kalate Sadati*, Razieh Jiriaei Pages 48-56
    Introduction

    Attitude towards marriage is closely related to marriage and indirectly related to the issue of fertility in the country. This study investigates the social factors affecting the attitude towards marriage among female students of Yazd University.

    Methods

    The present study is a cross-sectional study conducted in 2018. The research is correlational, and two-hundred female students living in Yazd University dormitory were selected by random sampling method. The Phillips social support questionnaire, the marriage attitude scale, and the Duke Religious questionnaire were used to collect data. Data were analyzed by Pearson correlation and multivariate regression.

    Results

    The Pearson correlation test showed a significant relationship between attitude to marriage with social support and also attitude to marriage and religious attitude. The results showed that the prediction percentage of the variable is related to the variables of religious attitude (12%), household dimension (18%), and education level (22%) and in total, they have the greatest impact on the attitude towards marriage.

    Conclusions

    This research has shown that the higher the social support is the more positive attitudes toward marriage. According to the results of the study, the focus of cultural and social policymakers on the variables of religious attitude, level of education, and family size is suggested to a positive change in the attitude towards marriage and encourage more young people to marry.

    Keywords: Social Support, Female Students, Religious Attitude, Attitude to Marriage
  • Mahnaz Farahmand*, Seyed Reza Javadian, Shakofe Jalili Pirani Pages 57-66
    Introduction

    The lived experience in prison is a situation that places women at greater risk of social exclusion more than any other social experience and imposes particular dimensions of social, cultural, and family deprivation. Thus, the current research tries to assess the effect of sociocultural factors on the social exclusion of women prisoners.

    Methods

    The method used in this study is survey-correlation research. The statistical society of this research is the female prisoners of Yazd and Shiraz cities. Due to the limited number of women prisoners who have been imprisoned more than once, a total of hundred eighteen prisoners were studied in Yazd and Shiraz.

    Results

    The findings showed that there is a significant relationship between social exclusion of women prisoners and stigma, alienation, and gender discrimination.(P <0.05) The regression results also supported the significant effect between stigma and social exclusion of women prisoners and twenty-seven and seven-tenths of the variance of the rate of social exclusion of women prisoners is explained by the stigma variable.

    Conclusions

    Women prisoners who do not follow the norms of society are more alienated, face more gender discrimination, suffer more stigma. Therfore meet more exclusion from family, relatives, and friends. They face more obstacles and limitations for their emotional and material needs, presence in society.

    Keywords: Alienation, Gender Discrimination, Stigma, Women Prisoners, Social Exclusion