فهرست مطالب

نگارینه هنر اسلامی - پیاپی 23 (بهار و تابستان 1401)

نشریه نگارینه هنر اسلامی
پیاپی 23 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سحر ذکاوت*، خشایار قاضی زاده صفحات 5-26
    سیاه قلم یکی از شیوه های تزیینی فلزکاری و آلیاژی از فلزات نقره، مس، سرب و گوگرد می باشد و از آن برای ایجاد سایه روشن و جلوه بیشتر نقوش حکاکی شده بر روی سطح فلزات استفاده می شود. امروزه شهرهای تبریز در استان آذربایجان شرقی و اهواز در استان خوزستان از مراکز اصلی سیاه قلم می باشند و بیشتر هنرمندان ارامنه در تبریز و اقوام صابیی مندایی در اهواز از قدیم به این صنعت هنری می پردازند. در راستای اهمیت موضوع، هدف اصلی، بررسی تکنیک سیاه قلم بر روی حکاکی نقره تبریز و آثار صابیین مندایی اهواز و تطبیق نقوش تزیینی هنر دو قوم است و به بیان دیگر در این پژوهش، پژوهشگران به دنبال پاسخ به این سوالات بوده اند که چه نقوشی در آثار سیاه قلم ارامنه تبریز و صابیین مندایی اهواز به کار می رود؟ و چه وجوه اشتراک و افتراقی بین نقوش تزیینی آثار سیاه قلم دو قوم وجود دارد؟ بنابراین اطلاعات پژوهش به شیوه کتابخانه ای، اسنادی و میدانی با رویکرد توصیفی- تحلیلی- تطبیقی بررسی شده و نتایج پژوهش نشان می دهد در تزیینات آثار سیاه قلم ارامنه بیشتر از تزیینات گیاهی و هندسی و ترکیب بندی انتزاعی از گیاهان استفاده شده و بیشتر نقوش آثار صابیین مندایی شامل نقوش گیاهی، حیوانی، انسانی می باشد که به صورت صحنه هایی از مناظر و طبیعت و جغرافیای محیطی این قوم می باشند.
    کلیدواژگان: سیاه قلم، فلزکاری، ارامنه تبریز، اقوام مندایی اهواز، نقوش تزئینی
  • عباسعلی احمدی*، علی زارعی صفحات 27-39
    مجموعه بناهای تاج آباد نطنز، از یک باغ و چند بنای برجای مانده از عهد شاه عباس اول صفوی تشکیل شده است. این مجموعه در روستای تاج آباد، واقع در جنوب غربی نطنز، قرار گرفته و در دوره صفوی به عنوان باغ و کاخ سلطنتی مورد استفاده بوده است. دیوارنگاه های موضوع پژوهش، در تزیین بنای موسوم به هشتی این مجموعه به کار رفته است. با توجه به ناشناخته بودن آرایه های یاد شده و به منظور مقایسه نقوش آن با نقوش به کار رفته در دیگر بناها، انجام پژوهش پیش رو ضرورت یافته است. بر همین اساس این پژوهش به روشی توصیفی-تحلیلی و با رویکردی تطبیقی، به منظور پاسخ گویی به سوالاتی همچون چگونگی فرم، محتوا و تکنیک ساخت دیوارنگاره های تاج-آباد و چگونگی ارتباط این نقوش با نقوش سایر بناها، انجام شده است. چنان چه عمده نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد، دیوارنگاره های تاج آباد به تکنیک نقاشی کشته بری ایجاد گردیده و شامل نقوش گیاهی، جانوری، ختایی و اسلیمی ها بوده است. بین طرح، نقش و رنگ دیوار نگاره های مذکور با نقوش به کار رفته در سایر دیوار نگاری ها هم عصر، تشابهات بسیاری دیده می شود. وجود چنین وجوه تشابهی، بی گمان از پیروی طراحان از مکتب اصفهان و سبک نقاشی رضا عباسی و تاثیر نقاشخانه ها بر هنر این دوره، حکایت دارد.
    کلیدواژگان: دوره صفوی، دیوارنگاره، کاخ، نطنز، تاج آباد
  • مریم شیخ زاده*، محمد اعظم زاده، حسن هاشمی زرج آباد صفحات 40-54

    آرایه های تزیینی و کاربردی در دو برج مقبره چهل دختران و پیرعلمدار دامغان، بستر مناسبی جهت پژوهش در عرصه هنرهای بصری است و مساله اصلی تحقیق، ارزیابی کیفی فضاسازی و ترکیب بندی عناصرهندسی و ساختار شطرنجی موجود در عناصرنوشتاری در بدنه برج مقبره ها است. هدف از مقاله، درک قابلیت های بصری و نمایش تعادل در کلیت آثار است. سوال تحقیق این است که نقوش هندسی به همراه عناصرنوشتاری برج مقبره های مذکور، به لحاظ ترکیب و فضاسازی (با رویکرد بصری)، از چه کیفیتی برخوردار هستند؟ از این رو، 8 نمونه تصویر گزینش شده و به روش توصیفی-تحلیلی وبه شیوه میدانی و اسنادی مطالعه گردید. نتایج نشان داده که نقوش هندسی به دو دسته ساده (برپایه شبکه مربع و مربع مورب) و پیچیده (برپایه اسلوب هندسه پرگاری) و عناصرنوشتاری نیز به دو دسته کوفی ساده و گره دار تقسیم می شوند که در هردوبنا ازاین تقسیم بندی استفاده گردید، ضمن آنکه استفاده از ترکیب بندی های تکرارشونده و انتقالی درهردوبنا، فرمی موزون به نقوش داده و تنوع نسبت فضای مثبت و منفی در این نقوش، موجب ساختاری منسجم شده است. در عناصرنوشتاری نیز کتیبه ها، در پایه کار از خطوط عمودی، افقی و مورب (در کوفی ساده) و ایجاد اشکال هندسی (در کوفی گره دار) تشکیل شده اند. همچنین ترکیب‎ بندی در این عناصرنوشتاری از هم نشینی حروف و کلمات در کنار نقوش هندسی و گیاهی حاصل شده و استفاده مناسب از فضای منفی در کتیبه کوفی ساده، به خوانش بصری کمک شایانی کرده است. در کتیبه کوفی گره دار نیز توازن میان فضای مثبت ومنفی از طریق نوشته ها و نقوش (هندسی و گیاهی) به خوبی مشهود است.

    کلیدواژگان: ترکیب بندی، برج مقبره، چهل دختران، پیرعلمدار، عناصربصری
  • ابوالقاسم دادور*، مهدیس مهاجری صفحات 55-70

    نسخه مصور ورقه و گلشاه از نمونه های برجسته نگارگری دوره سلجوقی است. این منظومه که سروده عیوقی است توسط محمد مومن خویی مصور شده است. این داستان روایتگر ماجراهای دو دلداده به نام ورقه و گلشاه است. گلشاه به عنوان شخصیت مهم این روایت نقشی محوری در پیش برد داستانی دارد. از اقدامات مهم گلشاه می توان به مبارزه او با دشمنان ورقه، آزاد سازی ورقه و مبدل پوشی برای رفتن به میدان جنگ اشاره کرد. این مراحل در نگاره ها به تصویر درآمده است. در این پژوهش این پرسش مورد نظر است که از منظر آیکونولوژی نقش گلشاه در نگاره «مبدل پوشی گلشاه و آشکار شدن چهره او در مقابل ربیع» چگونه تحلیل و تفسیر می شود؟ هدف آن است تا طبق الگوی آیکونولوژی اروین پانوفسکی، خوانش نگاره در مراحل سه گانه ی آن انجام شود تا از طریق این روش لایه های معنایی اثر شناسایی شود. توصیف پیشا شمایل نگارانه، تحلیل شمایل نگارانه و تفسیر شمایل شناسانه این مراحل سه گانه را تشکیل می دهند. این پژوهش که با روش تحلیلی- توصیفی و شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسناد مکتوب انجام شده است، به دنبال آن است تا ویژگی های تصویر گلشاه را در این نگاره بررسی کند. این مطالعه نشان می دهد تصویر گلشاه در این نسخه نوعی تصویر آرمانی از یک پهلوان زن است که کمتر در منابع فارسی دیده می شود. آنچه از تصویر گلشاه برمی آید این است که گلشاه با نشان دادن شجاعت خود و اقدامتی مانند مبدل پوشی در میدان جنگ مناسبات اجتماعی و فرهنگی زمانه خود را به چالش گرفته است. در نسخه مصور شده این تصویر آرمانی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مکتب سلجوقی، ورقه و گلشاه، نگارگری، آیکونولوژی، اروین پانوفسکی
  • زهرا مهدی پور مقدم*، بهمن نامور مطلق، شهریار شکرپور صفحات 71-87

    در عصر صفویه با حمایت سلاطین از هنر و صنایع، رزم افزارهای فلزی دستخوش تحولاتی گردید. از جمله؛ شمشیرهای فولادی که علاوه بر کیفیت تیغه ها، بر تزیینات و کتیبه های آن نیز توجه بسیار شده است. این کتیبه ها به عنوان یکی از اجزاء ثبت تاریخی، از لحاظ محتوا؛ اطلاعاتی درباره تاریخ و شرایط اجتماعی عصر سازندگان و نام ایشان، نام های سفارش دهنده آثار و همچنین حاکم وقت ارایه می دهند. در این پژوهش برآنیم تا براساس رویکرد پیرامتنیت ژرار ژنت به بررسی ابعاد گوناگون امضاء «اسدالله اصفهانی» بر کتیبه شمشیرهای صفوی بپردازیم که به عنوان یک پیرامتن، امضاء و نام سازنده اثر چگونه می توانند در دریافت متن از سوی مخاطبان موثر واقع شوند؟ هدف، پی بردن به محتوای صریح و ضمنی امضاء، ارتباط متن، پیرامتن و در نهایت، مخاطب با یکدیگر بوده که به عقیده ژنت؛ پیرامتنیت، در آستانه متن قرار داشته اند و نقش مهمی در ارتباط، درک و دریافت متن از سوی مخاطبان دارند. یافته های حاصل، به روش توصیفی و تحلیل محتوا انجام گرفته اند، بیان می کنند با توجه به ویژگی های امضاء «اسدالله»، به عنوان پیرامتن بانام حقیقی- یکی از شمشیرسازان درباری- و نیز پیرامتن بانام مستعار - لقبی برای برتری تیغه های ساخت شمشیرسازان دیگر- به تنهایی درج نشده است. بلکه نام دارنده شمشیر نیز جزء لاینفک امضای اسدالله بوده که می تواند مظهر قدرت و عظمت سیاسی شاهان صفوی در راس دربار باشد. سازنده این تیغه ها، علاوه بر وجه ظاهری امضاء و فرمانبرداری چاکرانه اش نسبت به شاه ولایت صفویان تلاش نموده تا با القاب و جملاتی، به اعتقادات شیعی شاهان صفوی تاکید نماید، که نشانگر وجه شاهانه، سیاست و اقتدار حکمرانان صفویه در زیر لوای اعتقادات شیعی و ارادتشان به خاندان نبوت بوده است.

    کلیدواژگان: پیرامتنیت، کتیبه خوشنویسی، اسدالله اصفهانی، مذهب شیعه، وجه شاهانه
  • زینب نیک نسب، مهدی محمدزاده*، سودا ابوالحسن مقدمی صفحات 88-105

    در ادبیات فارسی بارها از کلمات نقاش و نقاشی استفاده شده و در نمونه هایی نقاش به یک شخصیت تاثیرگذار در روایت ادبی تبدیل شده است. در مقاله حاضر شخصیت پردازی نقاش از منظر ادبیات مورد بررسی قرارگرفته است. هدف این پژوهش مطالعه شمایل نگاری کلامی نقاش به عنوان یک عنصر مهم در حوزه ادبیات فارسی است تا ضمن معرفی شخصیت نقاش؛ نقش، اهمیت و جایگاه وی در روند داستان بررسی شود و مطالعات گسترده تر در این حوزه صورت گیرد. این مقاله در پی پاسخ به این سوال اصلی است که شمایل نگاری کلامی نقاش در ادبیات فارسی چگونه است؟. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات اسنادی است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که نقاش و آفرینش خیال انگیز او بارها منبع الهام شعرا بوده و ادبیات فارسی به عمل نقش آفرینی تصویری نقاش و حتی اسم نقاش خاص، پرداخته و گاهی مستقیما در قالب روایت داستانی نقاش را به عنوان یکی از قهرمانان طرح نموده است. در نمونه های مورد بررسی این پژوهش، نام هفت نقاش به عنوان شخصیت های کلیدی روایت ها مطرح شده و نقاش به نوعی واسطه عشق و خدمتگزار پای تخت شاهی بوده و فردی زیرک، فعال و هوشیار است که مهم ترین نقش او در متون روایی معرفی کردن عاشق و معشوق داستان به یکدیگر و در متونی دیگر همراهی خیال و کشف صورت معشوق است.

    کلیدواژگان: نقاش، ادبیات فارسی، نقاشی ایرانی، شمایل نگاری
  • ملیکا یزدانی*، زهرا بابائی کله مسیحی، نرجس زمانی، جلیل جوکار صفحات 126-144

    کاربرد کاغذ و پارچه دیواری منقوش، به عنوان آرایه های معماری در ایران، قدمت زیادی ندارد. در دوره ی قاجار به سبب گسترش مراودات تجاری با اروپا و شرق آسیا، پوشش های تجملی دیوارها با استفاده از پارچه و کاغذ، جایگاه ویژه ای در آرایه های معماری ایران یافتند. کاغذهای دیواری قاجاری در کاخ ها، عمارت ها، قلعه های سران حکومت، خانه ثروتمندان و تجار مورد توجه قرار گرفته و نصب می شدند. خانه ی وثیق انصاری در اصفهان، یکی از بناهای دارای پوشش های نوین دیواری دوره قاجار است. بر اساس مطالعات میدانی و بررسی های انجام شده بر خانه وثیق انصاری، مشخص گردید که دو گونه پرکاربرد از تزیینات دیواری پارچه ای و کاغذی وجود دارد که در هرگونه، نقوش و محتوای متنوعی نیز مشاهده می شود. هدف اصلی این پژوهش معرفی و دسته بندی نقوش پارچه ها و کاغذهای دیواری در خانه ی وثیق انصاری و شناخت فرهنگ های تاثیرگذار بر انتخاب نقوش در این آرایه ها است. مهمترین سوال پژوهش این است که نقش مایه های موجود بر پوشش های دیواری خانه ی وثیق انصاری دارای چه ویژگی های تصویری و موضوعی هستند؟ و چگونه می توان ردپای فرهنگ های گوناگون را در این آرایه ها جستجو کرد. یافته های پژوهش نشان می دهد نقش مایه های گیاهی و پیکره ای پرکاربردترین نقوش پوشش های دیواری این خانه هستند. بیشتر این نقش مایه ها ایرانی نیستند و مالکان، با توجه به فرهنگ های غربی و شرق آسیا اقدام به سفارش این پوشش ها کرده اند. نقوش هندسی برگرفته از تزیینات معماری اروپا هم در رده ی بعدی قرار دارند. همچنین خوانش متن و تصویر روایی تیاتر وایانگ در یکی از پوشش ها، روایت کاملی از این تیاتر کهن اندونزیایی را نشان می دهد که احتمالا تولید کشور هندوستان است. کتیبه ی منحصربه فرد و دارای رقم و تاریخ موجود بر یکی از پوشش ها، زمان تولید بخشی از این آرایه ها را دوره ی حاکمیت ظل السلطان معرفی می کند. این پژوهش به شیوه ی توصیفی- تحلیلی و تجزیه و تحلیل داده ها به روش کیفی انجام شده است. گردآوری اطلاعات مبتنی بر مطالعات میدانی، مستند نگاری تصاویر، مصاحبه و استفاده از منابع کتابخانه ای و مدارک مکتوب صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: دوره ی قاجار، خانه ی وثیق انصاری، آرایه های معماری، پارچه دیواری، کاغذ دیواری
  • آتوسا اعظم کثیری* صفحات 145-164

    شاهنامه فردوسی از برجسته ترین آثار ادب فارسی است که طی قرن ها تاریخ هنر ایران، همواره مرجع خلق آثار تصویری قرارگرفته است. نگارگری ایرانی نیز از غنی ترین منابع بصری نشانه شناختی است که در بافت فرهنگی- اجتماعی خاص زمانه خود آفریده شده و گاه از طریق برخی تمهیدات ساختاری و بیانی، میان شخصیت های حماسی و اسطوره ای شاهنامه و حامیان هنرمند نگارگر- قدرقدرتان زمانه- هم ارزسازی هایی را نیز به نمایش گذارده است. این تحقیق بر آن است که با رویکرد نشانه شناسی اجتماعی و از طریق مطالعه یکی از نگاره های شاهنامه طهماسبی- نسخه کم نظیر روزگار شاه اسماعیل صفوی- ضمن تحلیل ساختار روایی، تعاملی و متنی نگاره و تطبیق آن با متن کلامی، به این پرسش کلی پاسخ دهد که نگاره نبرد شبانه به محوریت کنشگر اصلی -کیخسرو اساطیری- از طریق کدام ویژگی های ساختار روایی و تعاملی و متنی به بازنمود روایت و همانندسازی شاه حماسه شاهنامه با سلطان صفوی پرداخته است. روش تحقیق در این مقاله شیوه تحلیلی- توصیفی بر مبنای رویکرد نشانه شناسی اجتماعی تصویر است. ضمن این که کوشش شده میان ساختار تصویر و شعر نیز تطبیقی انجام شود. هدف اصلی در این مطالعه تبیین ویژگی های ساختار بازنمودی یک نگاره از نگارستان شاهنامه طهماسبی- در جایگاه نمونه ای از کل این اثر- است که به قصد تصویرسازی حماسه فردوسی جهت بازروایی داستان برای مخاطب زمانه خود و در جهت بزرگداشت شاه صفوی، انجام گردیده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در بازنمود این اثر، توامان از ساختار روایی و مفهومی و نمادسازی استفاده شده (نقش اندیشگانی) که به بیان کنش های اشخاص روایت متنی و برجسته سازی کنش و کنشگران اصلی- شاه حماسه کیخسرو- پرداخته و در نقش تعاملی خود با مخاطب از وجه نمایی بالاتری نسبت به متن کلامی برخوردار است، ضمن این که از طریق ساختار ترکیب بندی و قراردهی شاه کیخسرو در موقعیت واقعی تصویر، به هم ارزسازی هویت او با شاه زمان خود مبارت نموده است.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی اجتماعی، بازنمود تصویری، نگارگری شاهنامه، شاهنامه طهماسبی
  • عبدالله میرزایی، نسیمه ریکی* صفحات 165-179

    خاوران نامه ابن حسام یکی از آثار شاخص مصور قرن نهم ه.ق مکتب ترکمانان شیراز است. این کتاب حماسی و دینی، مزین به نگاره های متنوعی از شرح دلاوری های حضرت علی (ع) است. هدف از پژوهش حاضر مطالعه کارکرد ایدیولوژیک نگاره های خاوران نامه است. با توجه به تساهل مذهبی حکومت در مواجه با گرایش های شیعی جامعه ایران مساله اصلی پژوهش شناسایی چگونگی مواجه و بهره برداری سیاسی و ایدیولوژیکی حاکمان ترکمان از موضوعات مصور این کتاب است. از این رو سوالات پژوهش عبارتند از: 1- سازوکارهای ایدیولوژیکی نگاره های خاوران نامه کدامند؟ 2-ایدیولوژی مستتر در نگاره های خاوران نامه چگونه توانسته است در خدمت اهداف حکومت باشد؟ چهارچوب نظری و تحلیلی پژوهش را نظریه ایدیولوژی لویی آلتوسر تشکیل داده است. تحلیل یافته ها به شیوه کیفی و به صورت توصیفی-تحلیلی، با استفاده از منابع کتابخانه ای به انجام رسیده است. انتخاب نگاره ها جهت تحلیل به صورت هدفمند و مبتنی رویکرد نظری پژوهش بوده است. نتایج نشان دادند نگاره های خاوران نامه در بازتولید ایدیولوژی غالب یعنی ظل الله بودن پادشاه و تبدیل افراد به سوژه های ایدیولوژیک موثر بودند، به طوری که این سوژه ها ناخودآگاه در خدمت ایدیولوژی حاکمان بوده و مطابق با نظریه آلتوسر به بازتولید آن کمک کرده اند.

    کلیدواژگان: ایدئولوژیک، نگارگری، خاوران نامه، مکتب شیراز، آلتوسر
  • ناهید جعفری دهکردی*، سیده مریم ایزدی دهکردی، صفورا کریمی صفحات 180-194

    شاخص ترین اثر دستنویس و مصور دوره ایلخانی کتاب جامع التواریخ رشیدالدین فضل الله همدانی وزیر غازان خان در رشیدیه تبریز است، که در عصر اولجایتو به اتمام رسید. این نسخه به زبان فارسی بوده و دربردارنده متونی درباره تاریخ، اساطیر، باورها و فرهنگ ترکی و مغولی، هندی و بودایی است. همچنین این کتاب موضوعاتی از تاریخ پیامبران از حضرت آدم تا پیامبر اسلام (ص)، تاریخ ایران تا پایان ساسانیان و سایر اقوام را شامل می شود. هدف از این پژوهش شناسایی نمودهای بصری از سیمای پیامبر اسلام (ص) در نسخه جامع‎التواریخ رشیدی است. سیمای پیامبر اسلام (ص) در نسخه جامع‎التواریخ رشیدی برپایه چه اصولی نقاشی شده است؟ سوالی است که در خلال پژوهش به آن پاسخ داده می شود. بر این اساس نگارندگان در و با روش توصیفی تحلیلی حاصل از مطالعات اسنادی 9 نمونه از نقاشی های دستنوس جامع التواریخ مصور محفوظ در کتابخانه ادینبورو و خلیلی را با موضوع زندگی پیامبر اکرم (ص) از نوزادی تا میان سالی را بررسی می نماید. یافته ها گویای این مهم است که هر چند سیمای پیامبر اکرم (ص) بر خلاف سایر شمایل مقدس مصور شده در ادوار بعدی هاله نور گرداگرد سر ندارند و قصد هنرمند نشان دادن دوره تاریخی این اشخاص بوده است؛ اما نقاشان توانسته اند؛ از نظر ترکیب بندی و سایر عناصر بصری به ویژه در چهره و پیکره؛ پیامبر را در مقامی والاتر از سایرین قرار دهند. در برخی موارد به خصوص در نوع پوشاک نگارگر برای مصورسازی به متون تاریخی توجه داشته است.

    کلیدواژگان: دوره ایلخانی، نمودهای بصری، جامع&lrm، التواریخ رشیدی، مکتب نقاشی تبریز1، حضرت محمد (ص)
  • سپیده هدایتی زاده، سامان فرزین*، محمدامین حاجی زاده صفحات 195-208

    نگارگری در دوره ایلخانی از جمله هنرهایی است که بسیار مورد توجه قرار گرفت تا جایی که کتابخانه-کارگاه های سلطنتی شکل گرفتند و کتاب ها و متون ارزشمندی همانند شاهنامه بارها در این کارگاه ها کتابت، تذهیب و مصور شدند. اهمیت یافتن نگارگری موجب شد تا هنرمندان و متصدیان هنر در این دوره مضامین و مفاهیم ارزشمندی را به واسطه این هنر بیان کنند. هدف از این پژوهش مطالعه و شناخت نگارگری دوره ایلخانی و عناصر و مفاهیم تاثیرگذار بر آن است تا بتوان بر اساس آن چرایی و چگونگی بیان مفاهیمی همچون مفاهیم مذهبی و آیینی در نگارگری این دوره را بازشناخت. با مطالعه و بررسی متون و آثار به جامانده از دوره ایلخانی و با شناختی که از گفتمان اندیشه ایرانشهری حاصل شد؛ در این پژوهش مشخص گردید که مفاهیم مذهبی در نسخه ای مانند شاهنامه ایلخانی، به صورت ضمنی و با اشاره به مفهوم اندیشه ایرانشهری قابل رهگیری است. گردآوری مطالب این تحقیق به روش اسنادی است و این پژوهش به روش رهیافت تاریخی- تحلیلی انجام پذیرفته است.

    کلیدواژگان: نگارگری، هنر ایلخانی، شاهنامه دموت، تحلیل گفتمان، اندیشه ایرانشهری
|
  • Sahar Zekavat *, Khashayar Ghazizadeh Pages 5-26
    Niello is a decorative art technique on the engraving surface of metal and that usually use to create contrast and look good of engraving motifs on metal surface. Today, Tabriz and Ahvaz cities in the east Azerbaijan and Khuzestan provinces are considered as the main centers of Niello art. Also Most of the Tabriz Armenian and Mandaean tribes in Ahwaz have occupied this Artistic industry. Therefore, the main purpose is to introduce the Niello technique in the Tabriz and Ahwaz and the comparison of decorative motifs among two Native tribes art in the different geography. So the research questions are: 1- What are there the decorative motifs in the Tabriz Armenian and Ahwaz Mandaean Niello art? 2- What are the similarities and differences in the decorative motifs of Tabriz Armenian and Ahwaz Mandaean Niello art? So the library, documentary and field information are analyzed with descriptive-analytical-comparative approach. Results indicate that have been used more than herbal, herbaceous, geometric and abstract decorative motifs in the Tabriz Armenian Niello art and most of the decorative motifs on the Mandaean Niello art are herbal, animal, human motifs which are depicted as scenes from the landscapes, nature and geography of Mandaean life in Ahwaz.
    Keywords: Niello, Metalwork, Tabriz Armenian, Ahwaz Mandaean nation, Decorative Motifs
  • Abbas Ali Ahmadi *, Ali Zareie Pages 27-39
    The Tajabad complex of Natanz consists of a garden and several surviving buildings from the period of Shah Abbas I Safavid. This complex is located in the village of Tajabad, southwest of Natanz, and was used as a royal garden and palace during the Safavid period. The murals that are the subject of the research have been used to decorate the building called the porch of this collection. Due to the unknown nature of the mentioned arrays and in order to compare its designs with the designs used in other contemporary buildings, this research has become necessary. Accordingly, this research is a descriptive-analytical method with a comparative approach, in order to answer questions such as how the form, content and technique of making Tajabad murals and how these designs are related to the designs of other buildings, carpets and Fabrics of the Safavid period have been made. As the main results of this research show, the Tajabad murals were created using the slaughter painting technique and included plant, animal, Khatai and Islamic motifs. There are many similarities between the design, pattern and color of the murals and the motifs used in other murals, fabrics and carpets of the time. The existence of such similarities undoubtedly indicates the designers' adherence to the Isfahan school and Reza Abbasi's painting style and the influence of the galleries on the art of this period.
    Keywords: Safavid Period, Murals, Palace, Natanz, Tajabad
  • Maryam Sheikhzade *, MAHAMMAD AZAMZADEH, HASAN HASHEMI ZARAJ ABAD Pages 40-54

    Decorative and practical arrays in the two tombs of Chehel-Dokhtaran and Pir-e Alamdar in the Damghan city, is a suitable platform for research in the field of visual arts. The purpose of the research is to understand the visual capabilities and show balance in the artworks of the mentioned architectural heritages. The research queries the quality of the geometric designs along with the written elements of the mentioned tomb towers in terms of composition and space (with a visual approach). Therefore, eight image samples were selected and studied by descriptive-analytical method, beyond the field and documentary methods. The results show that geometric patterns are divided into two categories: simple (based on square and diagonal square) and complex (based on the style of prolific geometry). At the same time, written elements are divided into two categories of simple and knotted Kufic, which was used in both buildings. The use of repetitive combinations in both buildings has given a harmonious form to the designs. Moreover, the variety of positive and negative space ratios in these designs has resulted in a coherent structure. In the written elements, the inscriptions are basically composed of vertical, horizontal and diagonal lines (in simple Kufic) and geometric shapes (in knotted Kufic). Additionally, the composition of the writing elements is obtained from the combination of letters and words along with geometric and plant motifs. Moreover, the proper use of negative space in a simple Kufic inscription has contributed greatly to visual reading. In the knotted Kufic inscription, the balance between positive and negative space through writings and designs (geometric and plant) is well evident.

    Keywords: composition, Tomb tower, Chehel dokhtaran, Pir Alamdar, visual elements
  • Abolghasem Dadvar *, Mahdis Mohajeri Pages 55-70

    The illustrated version of the epic Varqa wa Golshāh is one of the prominent examples of Seljuk miniature painting (1037–1194). This poem, written by Ayyuqi, a 10th-century Persian poet, is the story of the love between a youth named Varqa and a maiden, Golshah. This epic as a manuscript was illustrated by Mohammad Momen Khoei to portray the important role of the Golshah’s character in advancing the story. Golshah’s important actions include facing off in order to enter the battlefield and fighting against Varqa’s enemies. In this research, the question is how to analyze and interpret Golshah’s role in the painting of “Golshah disguised as a man and exposing her face in front of the kidnapper Rabi” from the iconological point of view. The aim is to read the painting by an iconological method that was theorized by Ervin Panofsky, who is an important philosopher of 20th century. He has identified three stages for an iconological analysis including pre-iconographic description, iconographical analysis, and iconographical level. This research has been carried out based on the analytical-descriptive method by using library and written resources to investigate the characteristics of Golshah’s portrait in the specific above-mentioned painting. The results of this study show that the image of Golshah in this version is a kind of ideal image of a female hero that is rare in Persian painting sources. The image of Golshah has challenged the social and cultural standard of the Seljuk time, due to showing female courage and taking actions on the battlefield as the ideal image of a female hero.

    Keywords: Varqa, Gulshah, Seljuk, Persian miniature, Iconology, Erwin Panofsky
  • Zahra Mehdypour Moghaddam *, BAHMAN NAMVVAR, Shahryar Shokrpour Pages 71-87

    In the Safavid era, with the support of kings for arts and crafts, metal weapons, especially swords, underwent changes. Steel swords that in addition to the quality of the blades, much attention has been paid to its decorations, especially its inscriptions. These inscriptions as one of the components of historical records, in terms of content; Provides information about the history and social conditions of the era of the creators and their names, the names ordering the works as well as the governor of the time. In this study, based on Gerard Genette's Paratextualite approach, we intend to examine the various dimensions of "Assadollah Isfahani's" signature on the Safavid sword inscription that as a Paratextualite, how can the signature and name of the creator of the work be effective in receiving the text from the audience? The aim was to find out the explicit and implicit content of the signature, the relevance of the text, the Paratextual, and finally, the audience with each other, which, according to Genette , the Paratextualite was on the entrance of text and play an important role in communicating, understanding and receiving text from the audience. Findings, which have been done by descriptive & content analysis method, state that Asadullah's signature not listed alone, as Paratextualite the real name - one of the court blacksmith- and also a pseudonym - a nickname for the superiority of the blades made by other blacksmiths. Rather, the name of the owner of the sword was the main component of Assadollah's signature, which could be a manifestation of the political power and greatness of the Safavid kings at the head of the court. The maker of these blades, in addition to the appearance of signing and obeying the Safavid kings, has tried to emphasize the Shiite beliefs of the Safavid kings with titles and sentences, which shows the royal face, politics and authority of the Safavid kings under the banner of Shiite beliefs and their devotion to the family of the Prophet.

    Keywords: Paratextualite, Calligraphic inscription, Assadollah Isfahani, Shiite religion, authority of kings
  • Zeinab Niknasab, Mehdi Mohammadzadeh *, Sevda Abolhasan Moghaddami Pages 88-105

    In Persian literature and poetry, the words painter and painting have been used many times and many writers and poets have used these words in their works. These words have been used descriptively and in the position of literary industries to describe the greatness and beauty of the creation of God or the Beloved, etc., and in some examples of Persian literature, the name of a particular painter is mentioned as the main character of the story and the painter is an influential character. The transition has become a process of literary narrative. The present article intends to study the painter's verbal iconography from the perspective of literature and literary narratives and while introducing the personality of the painter in these works, to study and describe their role, importance and place in the process of storytelling and narration. It should be noted that in this research, mainly mythical and fictional painters who do not necessarily have historical reality have been considered; Characters who are introduced as painters in prose and poetic literary works and have the profession and art of painting and are an actor and a fictional hero in the narrative. In this regard, the present article seeks to answer the question of what is the painter's verbal iconography in Persian literature and what painters have been described in Persian literature? The research method in the present study is descriptive-analytical and the method of collecting library information. In this research, Painters who have been introduced in the narratives and poems of poets and writers and have a key role in advancing the stories have also been studied. Findings of the research indicate that the painter and his imaginative creation have often been a source of inspiration for poets and Persian literature under various pretexts in the form of ima and reference to the image of the painter and even the name of a particular painter, and in some cases directly in the form of narrative Has designed the painter as one of the heroes of the narrative. In the literary examples studied in this research, we encountered the names of seven painters: Mani, Shapoor, Siavash, Khayal, Farhad, Shavor and Mehrab as key characters in the narratives. The painter in Persian literature is mostly from China, Rome and Iran, and the peak of the art of painting has been attributed to these countries. The painter is mainly a servant of the throne and is a shrewd and wise person, active and dynamic, world-seeing, resourceful, skillful and alert. He is very skilled and an artist in the art of painting, whose most important role is to introduce the lover of the story in narrative texts. It is to each other and in other texts it is the accompaniment of imagination and discovery of the beloved's face. In Persian literature, the painter is a kind of mediator of love, and since he is also the companion and advisor of the main characters, he causes carpentry with his expertise and solutions.

    Keywords: painter, Persian literature, Iranian Painting, Iconography
  • Melika Yazdani *, Zahra Babaei Kalemasihi, Narjes Zamani, Jalil Jokar Pages 126-144

    The use of paper and fabric as architectural arrays in Iran is not very old. During the Qajar period, due to the expansion of trade relations with Europe and East Asia, luxurious wall coverings using fabric and paper found a special place in Iranian architectural arrays. Qajar wallpapers were placed and installed in palaces, mansions, castles of government heads, houses of the rich and merchants. Vasigh Ansari's House in Isfahan is one of the buildings with new wall coverings of the Qajar period. Based on field studies and surveys conducted on Vasigh Ansari's house, it was found that there are two widely used types of fabric and paper wall decorations that can be found in each of them various designs and themes. The main purpose of this research, is to introduce and categorize the motif of wall textile and wallpapers in Vasigh Ansari's house and to identify the cultures that influence the choice of motifs in these arrays. The most important research question is that what are the visual and thematic features of the existing motifs on the wall coverings of the Vasigh Ansari's house? And how to trace different cultures in these arrays. Findings show that plant motifs and sculptures are the most widely used motifs in the wall coverings of this house. Most of these motifs are not Iranian and the owners have ordered these covers according to the cultures of Western and East Asia. Geometric patterns derived from European architectural decorations are also in the next category. Also, reading the text and narrative image of the Wayang Theater in one of the covers shows the complete theme of this ancient Indonesian theater, which is probably produced in India. A unique inscription with the number and date on one of the covers introduces the time of production of some of these arrays during the reign of Zel-o-Sultan. This research has been done by descriptive-analytical method and data analysis by qualitative method. Data collection was based on field studies, image documentation, interviews, and the use of library resources and written documents

    Keywords: Qajar Period, Vasigh Ansari', s house, architectural arrays, Wall textile, Wallpaper
  • Atoosa Azam Kasiri * Pages 145-164

    Shahnameh is one of the most important works of Persian literature that has been illustrated many times by painters throughout history. Iranian painting is also one of the richest semiotic sources of Iranian culture and sometimes, in honor of its powerful supporters, it depicts their images as mythical and legendary characters. This research intends to analyze the narrative, interactive and textual structure of one of the paintings in Shah Tahmasp’s Shahnameh with a social semiotic approach. The selected portray is ‘Night Battle’ in which the main chracter is depicted Keykhosrow who is a legendary king of Iran of Kayanian dynasty and a character in the Shahnameh. The research method in this paper is analytical-descriptive, and the analysis approach is social semiotic of the mentioned image. A comparative study has also been done between the structure of the image and the poem. The main purpose of this study is to explain the characteristics of the representational structure of a painting from this manuscript which was produced to retell the ancient epic of Ferdowsi for the Safavid Iranians and also to commemorate the position of Shah Ismail. Research findings showed that the ideational function in this artwork includes narrative, conceptual as well as a symbolic structure which in conclusion is expressing actions of narrative characters and saliency of the story’s main factor. This study also showed that the image has a higher modality compared to the text. Also in this picture, the figure of Keykhosrow – the mystic king- is placed at the bottom of the composition - in the real point of the picture - which may have been with the aim of imitating him with the historical king - Shah Ismail Safavi.

    Keywords: Social Semiotics, Visual Representation, Paintings of Shahnameh, Shah Tahmasp’s Shahnameh
  • Abdollah Mirzaei, Nasimeh Riki * Pages 165-179

    Khavarannameh by Ibn Hussam is one of the illustrated works of the ninth century AH of Shiraz Turkmen School. This epic and religious book is ornamented with various drawings of the description of the heroism of Imam Ali (AS). The aim of this research is to study the ideological function of Khavarannameh paintings. Due to the government's religious tolerance regarding Shia tendencies in Iranian society, the main issue of the research is to identify the manner of dealing and political and ideological exploitation of the illustrated topics in this book by Turkmen rulers. Therefore, the research questions are: 1- What are the ideological mechanisms of Khavarannameh paintings? 2- How has the ideology illustrated in the paintings of Khavarannameh been able to serve the goals of the government? The theoretical and analytical framework of the research is based on Louis Althusser theory of ideology. The research method is qualitative, which has been conducted in a descriptive-analytical way using library resources. The selection of paintings for analysis was purposeful and based on the theoretical approach of the research. The results showed that the paintings of Khavarannameh were effective in reproducing the dominant ideology including being the king as the shadow of God and turning people into ideological subjects, so that these subjects subconsciously served the ideology of the rulers and helped to reproduce it according to Althusser theory.

    Keywords: Ideology, Painting, Khavarannameh, School of Shiraz, Louis Althusser
  • Nahid Jafari Dehkordi *, Seyedeh Maryam Sadat Izadi Dehkordi, Safoora Karimi Pages 180-194

    The most significant handwritten and illustrated work of the Ilkhanid era is the version of Jame al-Tawarikh by Rashid al-Din Fazlullah Hamadani in Rashidiyeh of Tabriz, which was completed in the age of Uljaito. This book contains subjects from the history of the prophets from Adam to the Prophet of Islam, the history of Iran until the end of the Sassanids and other nations. The purpose of this research is to identify how to depict the life of the Prophet of Islam in the comprehensive version of Rashidi's Chronicles based on the framework of visual semiotics. The life of the Prophet of Islam is painted in the comprehensive version of Rashidi's Chronicles based on what principles of semiotics? It is a question that is answered during the research. Based on this, in the framework of visual semiotics and historical descriptive method, the authors examine 9 examples of paintings of Illustrated Chronicles preserved in the Edinburgh Library and Khalili with the subject of the life of the Holy Prophet from infancy to middle age.Until the Ilkhanid era, the depiction of the images of prophets and saints in Iran faced limitations, which mainly stemmed from jurisprudential opinions. Jame al-Tavarikh contains the history of the world and mentions the events and the history of its characters. This history was written by order of the Mughal rulers and its main purpose was to clearly show the history and conquest of the Mughals along with great historical movements. Along with the description of historical events, the chronicles of the prophets are also described in detail. The paintings of the Holy Prophet in Jami al-Tawarikh are not very different from other figures in the painting. These pictures, rather than paying attention to the spiritual dignity of these people, have expressed a part of their life history. As a sign that these paintings are among the first illustrations of saints' faces, they do not have the characteristics of a religious icon and introduce them like other people. This is perhaps the reason that painting in this era is more than anything else after an illustrated narrative of history and has no other purpose. The adaptation of the living space, geography, clothes and tradition of the writer's time with the age of saints and prophets, although it existed before in the painting of the Shahnameh or other versions, but it had no precedent in iconography, and thanks to the art of the annalists, the painters of later eras were able to use their contemporary characteristics to create Use the living space of icons. Although the icons of the Holy Prophet do not have a halo of light around their head, unlike other holy icons illustrated in later eras, and the artist's intention was to show the historical era of these persons; But the painters have been able; in terms of composition and other visual elements, especially in the face and figure; place the Prophet in a higher position than others.

    Keywords: Ilkhanid era, visual Manifestations, Jame al-Tavarikh Rashidi, School of Painting Tabriz 1, Prophet (PBUH)
  • Sepideh Hedayati Zadeh, Saman Farzin *, MohammadAmin Hajizadeh Pages 195-208

    During the rule of the Ilkhanate, miniature was one of the highly valued arts to the extent that royal library-workshops were formed and precious books and texts such as Shahnameh were illustrated and illuminated a number of times. This led artists and art custodians express valuable themes and concepts through miniature. This study aimed to recognize and examine miniature and its influential elements and concepts in the Ilkhanid period in order to answer why and how different themes such as religious and ritualistic concepts have been expressed in the miniature works of the period. In this regard, texts and works remaining from the Ilkhanid period were studied and analyzed, recognizing the discourse of Iranshahri thought. The findings indicated that religious concepts in a manuscript such as the Demotte (Great Mongol) Shahnameh were traceable implicitly with regard to Iranshahri thought. This was a historical-descriptive-analytical study and the data were collected through library research.

    Keywords: Miniature, Ilkhanid art, The Demotte Shahnameh, discourse analysis, Iranshahri thought