فهرست مطالب

دانشنامه تحول دیجیتال
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داود علی پور*، شقایق صحرایی، ابوالقاسم سرآبادانی صفحات 1-15
    امروزه با گسترش روزافزون تکنولوژی و برنامه های همراه بانک، تمایل افراد برای استفاده از خدمات بانکداری همراه به دلیل ویژگی های منحصربه فرد آن افزایش پیدا کرده است. از این رو بانک ها همواره تلاش می کنند با بالا نگه داشتن کیفیت و امنیت برنامه های همراه بانک، در مشتریان خود، اعتمادی به وجود بیاورند که آنان را به استفاده از خدمات بانکداری همراه ترغیب کنند. به هر میزان که خدمات بانکداری همراه کیفیت بالایی داشته باشد و مصرف کنندگان به آن اعتماد داشته باشند، رضایت و قصد استفاده مصرف کنندگان از این برنامه ها افزایش پیدا می کند که این امر میزان استفاده واقعی آن ها از این خدمات را تحت تاثیر قرار خواهد داد. پژوهش حاضر بر اساس فلسفه، اثبات گرایانه بوده و با رویکرد پژوهش قیاسی است. استراتژی پژوهش، توصیفی- کمی، بازه زمانی پژوهش، کوتاه مدت و گردآوری داده ها به صورت پرسشنامه است. برای تجزیه وتحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزارهای SPSS16 و SmartPLS3.0 استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که کیفیت خدمات بر رضایت و قصد استفاده از خدمات بانکداری همراه تاثیر معناداری دارد؛ در حالی که کیفیت اطلاعات ارایه شده تاثیر معناداری بر این دو متغیر ندارد. این تحقیق همچنین نشان داد کیفیت سیستم بر رضایت تاثیر دارد ولی بر قصد استفاده تاثیر معناداری ندارد. همچنین متغیر اعتماد در عین حال که بر رضایت تاثیر معناداری دارد؛ اما بر قصد استفاده تاثیر معناداری ندارد. از دیگر نتایج مهم حاصل از این پژوهش این است که رضایت بر قصد استفاده و استفاده واقعی تاثیر معناداری دارد و قصد استفاده توانست تاثیر معناداری بر استفاده واقعی داشته باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات بانکداری همراه، استفاده واقعی از همراه بانک، رضایت، اعتماد
  • مریم نظرزاده، محمد عباس زاده* صفحات 16-42
    پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان رضایت دانشجویان از نظام یاددهی-یادگیری الکترونیکی در زمان شیوع پاندومی کرونا انجام شده است. این پژوهش از نظر نوع تحقیق کمی، از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه اجرا و گردآوری داده ها به روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. به منظور گردآوری اطلاعاتی از قبیل مبانی نظری و پیشینه تحقیق از مطالعات کتابخانه ای و برای بررسی فرضیه ها و سوالات تحقیق از روش میدانی و از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. داده های این تحقیق با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته از نمونه ای با حجم 307 نفر که از دانشجویان دانشگاه مهرالبرز در سال 1399 هستند، گردآوری و به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شده است. جهت بررسی روایی پرسشنامه از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد که نتایج بیانگر روا بودن ابزار تحقیق بوده است و جهت بررسی پایایی پرسشنامه از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. آزمون پایایی پرسشنامه برای 51 نمونه انجام و نتایج حاکی از پایایی قابل قبول بوده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد؛ نتایج پژوهش نشان داده است که مدل به طورکلی از برازش مناسبی برخوردار است و بعد محیط، دارای بیشترین اثر بر رضایت ادراک شده است و پس از آن به ترتیب بعد دانشجو، طراحی واسط های کاربری، استاد و فناوری قرار دارند و انعطاف پذیری واحدهای آموزشی دارای کمترین اثر بر رضایت ادراک شده است.
    کلیدواژگان: رضایت، نظام یاددهی-یادگیری الکترونیکی، سیستم یادگیری الکترونیکی، آموزش مجازی
  • علی اکبر حدادی هرندی*، مهرداد رضایی فرد، سحر اسماعیلی صفحات 43-72

    از آنجا که تحول دیجیتال به عنوان پدیده ای جدید در عصر حاضر به برتری فناورانه و راهبردی سازمان ها منجر می شود، در پژوهش حاضر با استفاده از مرور نظام مند ادبیات پژوهش و نظریه داده بنیاد و نرم افزار MAXQDA10، اجزاء و ابعاد بلوغ تحول دیجیتال در ایران شناسایی شده است. جامعه اطلاعاتی تحقیق حاضر، تحقیقاتی است که در بازه زمانی 1398 تا 1400 در ایران انجام شده است که در مرحله اولیه جستجو در پایگاه های علمی داخلی (ایرانداک، سیویلیکا، SID، ISC و...) 204 مقاله استخراج و پس از غربال گری های مختلف تعداد 16 مقاله به عنوان منبع نهایی تحقیق انتخاب شد. پس از تجزیه وتحلیل اطلاعات و طی مراحل مختلف کدگذاری باز، محوری و انتخابی تعداد 467 کد اولیه، 219 کد ثانویه، 37 مفهوم، 11 مقوله و 3 بعد کلان به دست آمد. نتایج نشان داد، مدل بلوغ تحول دیجیتال دارای سه بعد کلان و یازده مقوله، زیرساخت ها (شامل زیرساخت های مدیریتی، فنی، انسانی و فرهنگی)، رهبری تحول دیجیتال (شامل نقشه راه، حکمرانی، سازمان دهی و منابع دیجیتال) و مدیریت ارشد دیجیتال (شامل طرح ریزی و هدایت دیجیتال، هماهنگی و اقدامات دیجیتال و پایش محیطی و شبکه سازی دیجیتال) است. در نهایت، به منظور اعتبارسنجی کدگذاری های انجام شده از روش توافق دو کدگذار با استفاده از ضریب کاپا بهره گرفته شد و مقدار آن برابر با 62/0 به دست آمد که بیش از مقدار آستانه 6/0 آن بود و حاکی از اعتبار قابل قبول مدل مفهومی ارایه شده است. همچنین با نظرسنجی از خبرگان، اعتبارسنجی کدگذاری ها و میزان تاثیرگذاری معیارها نسبت به یکدیگر در مدل مفهومی پژوهش، تایید شد. بر اساس نظرسنجی خبرگان میانگین نمرات معیارها نسبت به یکدیگر بین 1/2 تا 5/3 به دست آمد که بیش از میانگین نمره 2 (میانگین طیف نمره دهی 0 تا 4) بود و بیانگر اعتبار قابل قبول مدل ارایه شده است.

    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، رهبری تحول دیجیتال، مدل بلوغ، مدیریت ارشد دیجیتال
  • وحید یادگاری* صفحات 73-87
    همگام با تحول دیجیتال و ظهور فناوری های نوین مثل اینترنت اشیاء، موضوع گستردگی، چابک سازی و مدیریت زیرساخت ها و شبکه های ارتباطی نیز با رویکردهای نرم افزاری، سرویس گرایی، متن باز بودن و مجازی سازی توسعه پیدا کرده است، به طوریکه توسعه شبکه های نرم افزار محور، از ارکان اصلی سفر تحول دیجیتال شرکت های تلکامی قلمداد می شود. از این رو نیاز است صنایع تلکامی ایران، آمادگی پذیرش و مهاجرت به این فناوری را برای مدیریت شبکه های نوین و پیچیده داشته باشند. پژوهش حاضر با در نظر گرفتن اهمیت موضوع، به سوال سطح آمادگی پذیرش شبکه های نرم افزار محور در سفر تحول دیجیتال شرکت های تلکامی ایران به چه میزان است؟ پرداخته است. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه از 54 متخصص خبره تحول دیجیتال تلکامی در ایران در سال 1400 فراهم شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش تحلیل عاملی تاییدی، آزمون ویلکاکسون تک نمونه ای و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد دغدغه های موجود، بیشتر در زمینه های تامین امنیت، تامین کنندگان و نیروی متخصص است؛ لیکن رویکرد مثبتی در پذیرش شبکه های نرم افزار محور وجود دارد. همچنین یافته های این بررسی نشان داد که توجه به منافع شبکه های نرم افزار محور در صنعت تلکام (99/5) در اولویت اول قرار داشته و عوامل اصلی به کارگیری (97/5)، تاثیرات تجاری (56/4) و موانع پذیرش (5/4) در رتبه های بعدی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، صنعت تلکام، شبکه های نرم افزار محور، رایانش ابری
  • حسین اسدالهی*، هما درودی صفحات 88-104
    هدف از پژوهش حاضر اولویت بندی عوامل موثر بر اثربخشی مدیریت بحران با تاکید بر استفاده از فناوری اطلاعات است. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق، خبرگان آشنا با مبحث شامل: اساتید دانشگاهی و کارشناسان مربوط به حوزه مدیریت بحران هستند. تعداد نمونه، 8 نفر از خبرگان هستند که در این تحقیق از طریق پرسشنامه زوجی و طیف 1 تا 9 مورد پرسش قرار گرفتند. برای بررسی روایی ابزار اندازه گیری یا همان پرسشنامه زوجی، از روایی محتوا استفاده شد و پرسشنامه در اختیار اساتید و خبرگان قرار گرفت تا صحت معیارها و زیرمعیارها مورد تایید قرار گیرد. در نمونه گیری پژوهش حاضر، از نمونه گیری هدفمند قضاوتی استفاده شده است، بدین معنا که تعداد محدودی از افراد، دارای اطلاعات مناسب جهت پاسخگویی به سوالات تحقیق بوده اند. افراد خبره نیز در این پژوهش افرادی بودند که حداقل دارای 8 سال سابقه کار و یا پژوهش در زمینه مدیریت بحران هستند. نمونه گیری تا مرحله اشباع نظری ادامه پیدا کرد. از نرم افزار Super Decision و فرایند تحلیل شبکه ای ANP جهت اولویت بندی معیارها استفاده شد. نتایج نشان داد زیر معیار SC8 که «برنامه ریزی ها و آمادگی ها» است و متعلق به معیار پزشکی از راه دور (C3) است با وزن 571/0 دارای بیشترین اهمیت در میان عوامل موثر بر اثربخشی مدیریت بحران با تاکید بر استفاده از فناوری اطلاعات است. پس از آن زیر معیار SC10 که سیستم های نظارت، پیش بینی و هشدار سریع است با وزن 432/0 در رتبه دوم قرار می گیرد. این زیر معیار متعلق به معیار نقش شبکه های حسگر بی سیم و وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین (C4) است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، فناوری اطلاعات، فرایند تحلیل شبکه ای
  • امیر اصل تقی وند*، احسان امین وش صفحات 105-124
    دلیل اصلی که باعث شد داده کاوی، مورد توجه صنعت اطلاعات قرار بگیرد، مسیله در دسترس بودن حجم وسیعی از داده ها و استخراج اطلاعات و دانش سودمند از آن ها است. در عملیات پاک سازی داده، مشکل کیفیت داده ها برطرف می شود. یکی از مشکلاتی که بر کیفیت داده ها تاثیر می گذارد، داده های برون هشته هستند. این نمونه ها رکوردهایی هستند که مقادیر مشخصه آن ها با رکوردهای دیگر بسیار تفاوت دارد. در این تحقیق از یک روش مبتنی بر یادگیری عمیق و شبکه عصبی عمیق 14 لایه ای بر روی پکیج تنسورفلو و کراس برای تشخیص برون هشته ای و بهبود عملکرد آن استفاده شده است. مجموعه داده مورد استفاده در این تحقیق مجموعه ای با 2 درصد برون هشته ای است. میزان صحت روش پیشنهادی مقدار 08/97 را نشان داد و معیارهای بازخوانی و دقت نیز 97 درصد محاسبه شده است. روش پیشنهادی با 5 مدل دیگر مبتنی بر شبکه عصبی کانولوشن و شبکه بازگشتی LSTM نیز مقایسه شدند. مقدار معیارهای ارزیابی کلاس بندها نشان از بهبود بسیار خوب روش پیشنهادی در مقابل روش های سنتی و حتی روش های مبتنی بر یادگیری عمیق را داده است.
    کلیدواژگان: تشخیص برون هشته ای، شبکه عصبی عمیق، شبکه عصبی کانولوشن، کراس
|
  • Davoud Alipour *, Shaghyegh Sahraei, Abolghasem Sarabadani Pages 1-15
    Today, with the increasing development of technology and mobile applications of the bank, the desire of people to use mobile banking services has increased due to its unique features. Therefore, banks always try to maintain the quality and security of the bank's mobile applications, to create trust in their customers that encourages them to use mobile banking services. To the extent that mobile banking services are of high quality and consumers trust them, consumers' satisfaction and intention to use these programs will increase, which will affect their actual use of these services.The present study is based on positivist philosophy and the research approach is deductive. The research strategy is descriptive and based on the selection of the research is quantitative and the research period is short-term and the data collection method is a questionnaire. SPSS16 and SmartPLS3.0 software were used to analyze the collected data. The results showed that the quality of services has a significant effect on satisfaction and intention to use mobile banking services. The quality of information provided does not have a significant effect on satisfaction and intention to use. The quality of the system has an effect on satisfaction but does not have a significant effect on the intention to use it. Trust has a significant effect on satisfaction but does not have a significant effect on intention to use. On the other hand, satisfaction has a significant effect on the intention to use and actual use.
    Keywords: Quality of mobile banking services, actual use of mobile banking, Satisfaction, Trust
  • Maryam Nazarzadeh, Mohammad Abaszadeh * Pages 16-42
    The aim of this research was to measure the satisfaction of students with the e-learning system during the outbreak of Corona pandemic. In this study, after conducting library studies and existing documents in the study community Factors affecting students' satisfaction were extracted from the e-learning system and research hypotheses were designed based on it. A researcher-made questionnaire was used to test the research hypotheses. In this questionnaire, the validity of the factor analysis method and the reliability of the Cronbach's alpha coefficient were confirmed. The reliability test of the questionnaire was performed for 51 samples and the results showed acceptable reliability. The questionnaire was distributed electronically through an e-learning system among a sample of 307 people obtained from the Cochran's formula from the study population who were students of Mehralborz University in 1399. Structural equation analysis method was used to analyze the data and the results showed that the model generally fits well. And the dimension of environment has the most effect on perceived satisfaction, followed by student dimension, user interface design, professor and technology, respectively, and the flexibility of educational units has the least effect on perceived satisfaction.
    Keywords: Satisfaction, Electronic Teaching Learning, E-learning System, Virtual teaching
  • AliAkbar Haddadi Harandi *, Mehrdad Rezaeifard, Sahar Esmaelii Pages 43-72

    Since digital transformation as a new phenomenon in the current era leads to the technological and strategic superiority of organizations, in this research, using a systematic review of research literature and data theory of the foundation and MAXQDA10 software, the components, and dimensions of maturity of digital transformation in Iran have been identified. The information population of the study is a research that was conducted in Iran between 1398 and 1400, in which 204 articles were extracted in the initial stage of search in domestic scientific databases. After various screenings, 16 articles were selected as the definitive research source. After analyzing the information and performing various stages of open, axial, and selective coding, 467 primary codes, 219 secondary codes, 37 concepts, 11 categories, and 3 macro dimensions were obtained. results showed that the digital transformation maturity model has three major dimensions and eleven categories: infrastructure (including managerial, technical, human, and cultural infrastructure), digital transformation leadership (including roadmap, governance, organization, and digital resources), and digital senior management (including Digital planning and guidance, digital coordination and actions, and environmental monitoring and digital networking). to validate the codings, the agreement method of two coders was used using the kappa coefficient. its value was equal to 0.62 which was more than its threshold value of 0.6 and indicated the acceptable validity of the conceptual model Provided. the codification and the degree of effectiveness of the criteria about each other in the conceptual model of the research were confirmed by a survey of validation experts.

    Keywords: digital transformation, Digital Transformation Leadership, Maturity model, Digital senior management
  • Vahid Yadegari * Pages 73-87
    Along with the digital evolution and the emergence of new technologies such as the Internet of Things, some factors such as expansion, agility and management of infrastructure and communication networks has also developed alongside with software, service orientation, open source and virtualization approaches, so that the development of Software Defined Networks (SDN) has become one of the main pillars of the digital transformation journey of telecom companies. In this study, we have evaluated the readiness of applying software-based networks in the digital transformation journey of Iranian telecom companies. The data of this research has been provided through a questionnaire from 54 experts in digital telecom transformation in Iran in 2021. As for the research methodology, Confirmatory factor analysis, one-sample Wilcoxon test and Friedman test were used to test the research hypotheses. The results show that the existing concerns are mostly in the fields of security, suppliers and experts, but there is a positive trend in accepting software-based networks. Also, the findings of this study indicates that the attention to the benefits of software-based networks in the telecom industry (5/99) is in the first priority and the main factors of applying this technology (5/97), business impacts (4/56) and barriers to acceptance (4/5) come next.
    Keywords: Software Defined Networks (SDN), digital transformation, Telecom Industry, cloud computing
  • Hossein Asadollahi *, Homa Doroudi Pages 88-104
    The present study was conducted using a descriptive-analytical method. The statistical population of this research is experts familiar with the subject, which includes university professors and experts in the field of crisis management. The sample number is 8 experts who were interviewed in this study through a pair of questionnaires and a range of 1 to 9. To check the validity of the measuring instrument or the paired questionnaire, content validity was used and the questionnaire was provided to professors and experts to confirm the accuracy of the criteria and sub-criteria. In purposive sampling of the present study, purposive judgmental sampling has been used, which means that a limited number of people have the appropriate information to answer the research questions. Experts in this study were people who had at least 8 years of experience or research in crisis management. Sampling continued until the theoretical saturation stage. Super Decision software and ANP network analysis process were used to prioritize the criteria. The results showed that SC8 sub-criterion, which is "planning and preparation" and belongs to the telemedicine criterion (C3) with a weight of 0.571, has the most importance among the factors affecting management effectiveness. The crisis is with the emphasis on the use of information technology. It is followed by SC10, which is a monitoring, forecasting and early warning system, with a weight of 0.432. This sub-criterion belongs to the criterion of the role of wireless sensor networks and unmanned aerial vehicles (C4).
    Keywords: crisis management, Information technology, analysis of network process
  • Amir Asl Taghivand *, Ehsan Aminvash Pages 105-124
    The main reason that data mining has become the focus of attention in the information industry is the availability of large volumes of data and the urgent need to extract useful information and knowledge from this data. In data cleaning operation, the problem of data quality is solved. One of the problems that affects the quality of data is skewed data or abnormal data. These are records whose attribute values are very different from other records. In this research, a method based on deep learning and 14-layer deep neural network on the tensorflow and cross package has been used to diagnose the abnormality and improve its performance. The data set used in this research is a data set with 2% anomalies. The accuracy of the proposed method was 97.08 and the readability and accuracy criteria were 97%. The proposed method was compared with 5 other models based on convolutional neural network and LSTM recursive network. The value of the classification evaluation criteria showed a very good improvement over the proposed method compared to traditional methods and even methods based on deep learning.
    Keywords: Detection of Anomaly, Deep Neural Network, Convulsion Neural Network, Keras