فهرست مطالب

پژوهش های مالی و رفتاری در حسابداری - سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1401)

نشریه پژوهش های مالی و رفتاری در حسابداری
سال دوم شماره 2 (پیاپی 5، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شکرالله خواجوی*، آرزو مصلی نژاد صفحات 1-15
    مقدمه

    "مالی درمانی" و "مربی گری مالی" اصطلاحاتی نسبتا جدید در ادبیات مالی هستند. مطالعه و پژوهش در این دو حوزه به سرعت در حال افزایش است و همه این پژوهش ها بر اهمیت آن ها تاکید دارند.

    هدف

    هدف از این پژوهش مفهومی تحلیل تفاوت های بین مربی گری مالی و مالی درمانی است. با وجودی که مربی گری مالی و مالی درمانی از نظر بسیاری از تکنیک ها و رویکردها شرایط تقریبا مشابه دارند، مالی درمانی یک رویه فراگیرتر در این حوزه می باشد.

    روش : 

    با مطالعه ای مروری ابتدا تجربیات مربی های مالی شناسایی و در نهایت انواع صلاحیت های مورد نیاز (شامل تجربیات، توانایی ها، دانش و آگاهی) برای انجام وظایف محول شده به آن ها بر اساس شناخت بدست آمده معرفی شده است.

    یافته ها:

     مالی درمانی (برای مثال، درمان گران مالی) از توانایی مشخص برای بیان ویژگی های پولی غیر کارآمد و نیز اختلالات مالی برخوردار بوده و یک طیف زمانی گسترده تر را برای درمان مشکلات قبلی فرد و عوارض مالی مزمن پوشش می دهد. یک تفاوت دیگر بین مربی گری مالی و مالی درمانی که در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته مربوط به هماهنگی خدمات و مزایای فرد است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به شرایط موجود در پژوهش حاضر برتری خاص برای یکی از این رویکردها نسبت به رویکرد دیگر در نظر گرفته نشده و هر کدام از آن ها می تواند برای شرایط خاص مناسب و مفید باشند.

    کلیدواژگان: مالی، مربیگری مالی، سلامت مالی، مالی درمانی
  • رضا نعمتی کشتلی* صفحات 16-33
    اخلاق بخشی از فرآیند حسابرسی است که به عنوان یک معیار اساسی جهت ارایه اظهارنظر منصفانه برای حسابرسان ضروری می باشد. بدین منظور، ایدیولوژی اخلاقی دربرگیرنده نظام ارزش های اخلاقی برای قضاوت های اخلاقی است که دستورالعمل-هایی را برای حل و فصل رفتارهای اخلاقی و قضاوت حرفه ای فراهم می کند. از سوی دیگر، خودکارآمدی حسابرس که به عنوان انتظار حسابرس از خود در جهت عمل به وظایف حرفه ای تعریف می شود، می تواند تحت تاثیر ایدیولوژی اخلاقی قرار گیرد. چراکه حسابرسان به منظور حفظ اعتبار حرفه ای خود، به دنبال افزایش کیفیت حسابرسی هستند و از این جهت بررسی مولفه های اخلاقی تاثیرگذار بر عملکرد حسابرسان ضروری می باشد. از این رو هدف این پژوهش، بررسی تاثیر ایدیولوژی اخلاقی حسابرسان بر خودکارآمدی آنان می باشد. نم‍‍‍‍‍‍ونه آماری پژوهش شامل 543 نفر حس‍‍‍‍‍‍‍‍‍ابرس‍‍ان ش‍اغل در موس‍‍‍‍‍‍‍‍‍سات حس‍ابرسی عض‍و ج‍ام‍‍‍‍‍عه ح‍س‍ابداران رس‍‍‍‍‍‍می ایران و س‍‍‍ازمان ح‍سابرسی در سال 1400 اس‍‍‍‍‍ت که با روش ن‍م‍‍‍‍‍ونه گیری در دسترس انتخاب شدند. روش پژوه‍‍‍‍ش توص‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍یفی- پی‍مایش‍‍‍‍‍‍ی و ابزار مورد استفاده در پژوهش، پرس‍‍ش نامه اس‍‍‍تان‍‍‍‍دارد می باشد. به منظور آزمون فرض‍‍‍‍‍‍‍یه ها، از مدل سازی مع‍ادلات ساخ‍تاری با استفاده از نرم افزار لی‍‍‍‍زرل بهره گیری شد. نتایج پژوهش نشان می-دهد که ایدیولوژی اخلاقی طبق الگوی فورسیث بر خودکارآمدی حسابرسان تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین ایدیولوژی اخلاقی آرمان گرایی تاثیر مثبت و معنی داری و ایدیولوژی اخلاقی نسبی گرایی تاثیر منفی و معنی داری بر خودکارآمدی حسابرسان دارد.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی اخلاقی، خودکارآمدی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • امیرحسین شریف مهر*، کریم آذربایجانی، آرزو آقایی چادگانی صفحات 34-49

    گرایش های فردی سهام یکی از عوامل غیر بنیادی تاثیرگذار بر بازارهای مالی است که خود از عوامل مختلفی تاثیر می پذیرد. ضریب بتا احساسات فردی سهام مفهوم جدیدی است که بر اساس میزان اثرگذاری گرایش های رفتاری سهامداران بر بازده سهام تعریف می گردد. در این پژوهش با استفاده از اطلاعات بدست آمده از بورس اوراق بهادار تهران به بررسی تاثیر ضریب بتا احساسات فردی سهام بر بازده سهام و ضریب آلفا مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای پرداخته شد. بر این اساس اطلاعات روزانه 50 سهم برتر بازار بورس اوراق بهادار تهران از آبان ماه 1398 تا بهمن ماه سال 1399 که شامل بیشترین صعود و سنگین ترین ریزش تاریخ بورس اوراق بهادار تهران است با استفاده از نرم افزار رهاورد نوین استخراج گردید. سپس بازده این 50 سهم در بازه زمانی ذکر شده با استفاده از نرم افزار آمی بروکر استخراج گردید و در نهایت اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار ایویوز مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که سهام با ضریب بتا گرایش های فردی بالاتر، دارای بازده بالاتر و همچنین دارای ضریب آلفای مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای بالاتر هستند.

    کلیدواژگان: ضریب بتا گرایش های فردی سهام، بازار بورس اوراق بهادار تهران، بازده سهام، ضریب آلفا مدل قیمت گذاری داراییهای سرمایه ای
  • محمدهادی حسینی سارانی*، فائق احمدی، امیرحسین جمالی صفحات 50-66

    تمایلات بالای سرمایه گذار با رفتار فرصت طلبانه مدیریتی در مواجهه با سرمایه گذاران و تحلیلگران خوش بین تر مرتبط می باشد. در این پژوهش این خط کاری با مستندسازی بیشتر شدن احتمال تحریف صورت های مالی و در پی آن افزایش ریسک حسابرسی در زمان تمایلات بالای سرمایه گذار توسعه می یابد. هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی تاثیرگذاری تمایلات سرمایه گذار بر تحریف صورت های مالی و رفتار حسابرس در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. نمونه آماری این پژوهش شامل 94 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که در بازه زمانی 1395 تا 1399 موردبررسی قرار گرفت. فرضیه های پژوهش با استفاده از رگرسیون چندمتغیره به روش داده های ترکیبی مورد آزمون قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که تمایلات سرمایه گذار بر تحریف صورت های مالی تاثیر مثبت معناداری در سطح اطمینان 95 درصد دارد. افزون بر این، سایر یافته های پژوهش حاکی از وجود اثر مثبت معنادار تمایلات سرمایه گذار بر حق الزحمه حسابرسی و اظهارنظر نسبت به تداوم فعالیت است. درنتیجه، یافته های پژوهش منجر به افزایش ادراک در خصوص چگونگی تاثیرگذاری تمایلات سرمایه گذار بر تحریف صورت های مالی و رفتار حسابرس می شود و ادبیات مربوط به قیمت گذاری حسابرسی و تصمیمات گزارشگری شرکت را غنی می کند.

    کلیدواژگان: تمایلات سرمایه گذار، تحریف صورت های مالی، رفتار حسابرس، حق الزحمه حسابرسی، اظهارنظر نسبت به تداوم فعالیت
  • فاطمه منصوری محمدآبادی، نسیم شاه مرادی*، مهدی میرزانیا نوخندان صفحات 67-91
    از جمله اصول کلی در آموزش، شرکت فعال فراگیران در یادگیری می باشد به نحوی که بتوانند با محتوای کتاب ارتباط برقرار نموده و واکنشی فعال از خود نشان دهند. آموزش و یادگیری فعال به محتوای درسی فعال نیازمند است که کتاب ها مهمترین ابزار آن می باشند. از جمله روش هایی که در شناسایی نقاط قوت و ضعف کتابها و برطرف نمودن معایب آنها به مدرسان و مولفان حسابداری کمک می نماید روش تحلیل محتوا می باشد. هدف از پژوهش حاضر که به روش مطالعه موردی انجام گردیده، معرفی روش تحلیل محتوا با استفاده از روش ویلیام رومی است که در این روش مدرسان حسابداری می توانند ضریب درگیری ذهنی و درگیری فعال دانشجویان با محتوای کتاب را در سه قسمت متن، پرسش و تصاویر بررسی نمایند. جامعه آماری پژوهش کل محتوای کتاب مبانی و روش های عمومی حسابداری چاپ چهلم (سال 1400) از انتشارات سازمان حسابرسی می باشد که به صورت سرشماری مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به یافته های پژوهش ضریب درگیری دانشجویان با محتوای متون، پرسش ها و تصاویر کتاب مذکور به ترتیب 04/0 ، 35/1 و 0 به دست آمده که نشان می دهد پرسش ها به صورت فعال و مطلوب طراحی گردیده در حالیکه متون و تصاویر کتاب به صورت غیرفعال تدوین شده و به بازنگری نیاز دارد.
    کلیدواژگان: الگوی ویلیام رومی، یادگیری فعال، حسابداری
  • جواد زنگانه، مجید اشرفی*، ابراهیم عباسی، آرش نادریان صفحات 92-113
    ویژگی های رفتاری مدیران یکی از مهم ترین عوامل در تصمیم گیری درباره تامین مالی و ترکیب ساختار سرمایه شرکت است. با افزایش رقابت و دشواری مدیریت در محیط های پیچیده سازمانی، سازمان ها نیازمند مدیرانی هستند که این پیچیدگی های ذاتی را در زمان تصمیم گیری های مهم لحاظ و تفکیک کنند. مدیریت ریسک بخش مهمی از این فرآیند تصمیم گیری را تشکیل می دهد. ازاین رو در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر خوش بینی و کوتاه بینی مدیران عامل بر ابعاد مدیریت ریسک شرکت شامل انطباق، استراتژی، عملیات و گزارشگری شرکت با توجه به نقش تعدیل گری ارتباط سیاسی و کارایی مدیرعامل پرداخته و برای این منظور با داده های مربوط به 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 الی 1397 با به کارگیری رگرسیون چند متغیره باداده های ترکیبی موردبررسی قرار گرفت. یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که بین خوش بینی مدیرعامل و استراتژی و عملیات شرکت رابطه منفی و گزارشگری شرکت رابطه مثبت و از طرفی بین کوتاه بینی مدیرعامل و استراتژی و انطباق شرکت رابطه منفی و معناداری وجود دارد. ارتباط سیاسی مدیرعامل رابطه بین خوش بینی مدیرعامل و عملیات شرکت و رابطه بین کوتاه بینی و انطباق شرکت را تعدیل منفی می کند و از سوی دیگر کارایی بر رابطه بین خوش بینی مدیرعامل و انطباق و استراتژی شرکت تاثیر مثبت وبر عملیات شرکت تاثیر منفی دارد و کارایی مدیرعامل نقش تعدیل گری مثبت بر رابطه بین کوتاه بینی و استراتژی و گزارشگری شرکت و تعدیل گری منفی با عملیات شرکت دارد.
    کلیدواژگان: ابعاد مدیریت ریسک، خوش بینی، کوتاه بینی، کارایی، ارتباط سیاسی
  • حدیثه درویش*، محسن هاشمی گهر، فرزاد خالبندی صفحات 114-130
    رسوایی های مالی و ورشکستگی های شرکت ها خصوصا در دو دهه اخیر اهمیت مسایل اخلاقی در حرفه حسابداری و حسابرسی را پررنگ تر از گذشته کرده و توجه اعضای حرفه، جامعه دانشگاهی و محققان حسابداری را بیش از گذشته به خود جلب نموده است. تاکید بر باورهای اخلاقی و بررسی آثار آن بر پدیده های گوناگون می تواند به کاهش رسوایی های مالی و همچنین اعتبار حرفه کمک شایانی نماید. هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی باورهای اخلاقی در بین حسابداران حرفه ای و غیر حسابداران است. این پژوهش در سال 1401 انجام شده است و جامعه آماری آن را حسابداران متخصص (حرفه ای) و غیر حسابداران تشکیل می دهد که از بین آن ها تعداد 400 نمونه انتخاب گردیده است.؛ که 200 نفر از نمونه آماری را حسابداران و 200 نفر دیگر را غیر حسابداران تشکیل می دهند. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه و برای آزمون فرضیه ها نیز از مدل سازی معادلات ساختاری توسط نرم افزارهای Smart PLS3 و Spss25 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که با افزایش میزان تخصص حسابداری افراد، باورهای اخلاقی در آنان کاهش می-یابد. همچنین یافته های پژوهش حاکی از این مطلب است که متخصصین غیر حسابدار نسبت به متخصصین حسابدار باورهای اخلاقی بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: حسابدار متخصص، باورهای اخلاقی حسابداران، باورهای اخلاقی غیر حسابداران
|
  • Shokrollah Khajavi *, Arezoo Mosallanejad Pages 1-15
    Introduction

    "Financial therapy" and "financial coaching" are relatively new terms in the financial literature. Study and research in these two areas is increasing rapidly and all of these studies emphasize their importance.

    Aim

    The purpose of this conceptual paper is to disentangle differences between financial coaching and financial therapy.

    Method

    At first the experiences of financial educators identify with Review studies and finally introduce the types of competencies required (including experience, skills, knowledge and awareness) to perform the tasks assigned to them based on the knowledge gained.

    Results

    While financial coaching and financial therapy share many techniques and approaches, financial therapy is a more inclusive practice. Financial therapy (e.g., financial therapists) has the ability to address dysfunctional money attitudes, as well as money disorders, and covers a wider time spectrum of healing a person’s past trauma and old pains. Another difference between financial coaching and financial therapy that is discussed in the paper is the arrangement of services and compensation.

    Conclusion

    The paper does not suggest that one approach is better or right. Each approach can be appropriate for particular situations

    Keywords: Finances, Financial coaching, Financial health, Financial Therapy
  • Reza Nematikoshteli * Pages 16-33
    Ethics is a part of the audit process, which is essential as a basic criterion for providing a fair opinion for auditors. For this purpose, ethical ideology includes a system of ethical values for ethical judgments that provide guidelines for resolving ethical behavior and professional judgment. On the other hand, the auditor's self-efficacy, which is defined as the auditor's expectation of himself to perform professional duties, can be influenced by ethical ideology. Because auditors seek to increase the quality of auditing in order to maintain their professional credibility, and for this reason, it is necessary to examine the ethical components affecting the performance of auditors. Therefore, the purpose of this research is to investigate the effect of auditors' ethical ideology on their self-efficacy. working in auditing firms, members of the Society of Certified Public Accountants of Iran, and the Auditing Organization in 2022, who were selected by an available sampling method. The research method is a descriptive survey, and the instrument used in the research is a standard questionnaire. In order to test the hypotheses, structural equation modeling was used using LISREL software. The research results show that ethical ideology, according to Forsyth's model, has a positive and significant effect on auditors' self-efficacy. Also, the ethical ideology of idealism has a positive and significant effect and the ethical ideology of relativism has a negative and significant effect on auditors' self-efficacy.
    Keywords: Ethical Ideology, Self-efficacy, structural equation modeling
  • AmirHossein Sharifmehr *, Karim Azarbaijani, Arezoo Aghaei Chadegani Pages 34-49

    Individual stock sentiment is one of the non-fundamental factors that affect the financial markets which is influenced by various factors. Individual stock sentiment beta is a new concept and is defined as the sensitivity of individual stock returns to the individual stock sentiment changes. Due to the fact that Tehran stock exchange operate at a weak level of effiecency; this research purpuses to investigate the impact of individual sentiment beta on stock excess return and capital asset pricing model (CAPM) alpha in Tehran stock exchange. In this regard research data for top 50 companies of Tehran stock exchange at period from October 2019 to February 2021 which include biggest rise and fall in history of Tehran stock exchange was extracted through Rahavad Novin Software. Then excess return of 50 stock at research period time was calculated by Ami broker software, and finally all of data was analyzed by Eviews software.Finally the results showed that stocks with higher individual sentiment beta have higher excess return and CAPM alpha.

    Keywords: individual stock sentiment beta, Tehran Stock Exchange, Stock Return, CAPM Alpha
  • MohammadHadi Hosseini Sarani *, Faegh Ahmadi, Amirhossein Jamali Pages 50-66

    High investor sentiment has been linked with opportunistic managerial behavior in the face of more optimistic investors and analysts. In this study, this line of work is developed by documenting the increased likelihood of misstatements and the consequent increase in audit risk in the face of high investor sentiment. The main objective of this study is to investigate the effect investor sentiment on misstatements, and auditor behavior of listed companies in Tehran Stock Exchange. The sample consists of 94 firms listed in Tehran Stock Exchange in the period from 2017 to 2021. The research hypotheses were tested using multivariate regression model with panel data method. The results showed that investor sentiment have significant positive effect on the misstatements with in 95% confidence level. In addition, other findings indicated existence of a significant positive effect investor sentiment on audit fees and going concern opinion. As a result, The findings enhance the understanding of how investor sentiment affects misstatements, and auditor behavior, and enrich the literature on corporate auditor pricing and reporting decisions.

    Keywords: Investor Sentiment, Misstatements, Auditor Behavior, audit fees, Going Concern Opinion
  • Fatemeh Mansuri Mohammad Abadi, Nasim Shah Moradi *, Mehdi Mirzania Nokhandan Pages 67-91
    One of the general principles in education concerns learners’ active involvement in learning in such a way that they can communicate with the content of the book and demonstrate an active reaction. Active teaching and learning requires dynamic learning materials and textbooks are considered as one of the most important tools in this regard. One of the methods that can help accounting teachers and authors in identifying the strengths and weaknesses of textbooks and eliminating their shortcomings is the content analysis. Accordingly, the aim of this research, conducted in the form of a case study, is to introduce content analysis through William Romey’s model by which accounting teachers can examine the engagement factor and active students’ involvement with the book in terms of three components of texts, questions and images. The target content of the study was the fortieth edition of the book ‘Accounting Concepts and Procedures’ published by the Auditing Organization in 2020. According to the research findings, the rate of student involvement with the texts, questions and images of the book were found to be 0.04, 1.35 and 0, respectively. These findings imply that the questions in the book are actively and optimally designed while the texts and images are inactively compiled and need further revision.
    Keywords: William Romey’s model, active learning, Accounting
  • Javad Zanganeh, Majid Ashrafi *, Ebrahim Abbassi, Arash Naderian Pages 92-113
    The CEO behavioral pattern is the most important factor in decisions regarding corporate financing and capital structure composition. With the increasing competitiveness and management difficulty in highly complex organizational environments, firms (companies/organizations) require CEOs who can identify and consider such inherent complexity in momentous decisions. Risk management constitutes a major part of this decision-making process. Therefore, this study sought to address how CEO’s optimism and myopia affect different dimensions of corporate risk management, including compliance, strategy, operation, and reporting, considering the moderating role of CEO’s political connection and efficiency. To this end, the data were collected from 130 firms listed on Tehran Stock Exchange in the 2014–2018 timeframe, and they were analyzed using multivariate regression with combined data. Results (from hypothesis testing) showed that CEO’s optimism has a negative relationship with strategy and operation, but a positive one with reporting. They also revealed that there is a negative, significant relationship between CEO’s myopia and strategy and compliance. CEO’s political connection turns negative the relationship between CEO’s optimism and operation as well as the relationship between CEO’s myopia and compliance; in addition, it has a positive effect on the relationship between CEO’s optimism and compliance and strategy, and a negative one on (the relationship with) operation. The mediating role of CEO’s efficiency is positive in the relationship between myopia and strategy and reporting, and it is negative in the relationship of myopia with operation.
    Keywords: Dimensions of risk management, Optimism, Myopia, Efficiency, Political connection
  • Hadiseh Darvish *, Mohsen Hashemi Gohar, Farzad Khalbandi Pages 114-130
    Financial scandals and corporate bankruptcies, especially in the last two decades, have made the importance of ethical issues in the accounting and auditing profession more prominent than in the past and have attracted the attention of professional members, the academic community, and accounting researchers more than in the past. Emphasizing moral beliefs and examining its effects on various phenomena can help reduce financial scandals as well as the reputation of the profession. The main purpose of the current research is to evaluate ethical beliefs among professional accountants and non-accountants. This research was conducted in 1401 and its statistical population consists of expert (professional) accountants and non-accountants, from which 400 samples were selected. 200 of the statistical sample are accountants and the other 200 are non-accountants. In order to collect data, questionnaires were used, and structural equation modeling was used by Smart PLS3 and Spss25 software to test hypotheses. The findings of the research showed that with the increase in accounting expertise of people, their moral beliefs decrease. Also, the findings of the research indicate that non-accounting professionals have more moral beliefs than accounting professionals.
    Keywords: expert accountant, ethical beliefs of accountant, ethical beliefs of non-accountants