فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات و دانش شناسی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1400)

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرامرز سهیلی*، سوزان عارضی، رزگار محمدی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    این پژوهش باهدف رابطه بین شایستگی دیجیتالی معلمان شهر سنندج و عوامل فردی و زمینه ای صورت پذیرفته است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است و با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل معلمان شهر سنندج برابر با 5985 بوده و حجم نمونه در این پژوهش برابر با 342 برآورد شده است، شیوه نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری در دسترس می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد که عوامل فردی و عوامل زمینه ای بر شایستگی دیجیتال معلمان تاثیر مثبت و معنی داری دارند. با این اوصاف که تاثیر عوامل فردی بیشتر از عوامل زمینه ای می باشد. همچنین، مولفه های عوامل فردی و مولفه های عوامل زمینه ای بر شایستگی دیجیتال معلمان تاثیر مثبت و معنی داری دارند.

    نتایج

    بنابراین از آنجا که سواد دیجیتالی به عنوان مهارت های ساده فناوری اطلاعات و ارتباطات، مانند توانایی خواندن، نوشتن و محاسبه و مهارت های پیشرفته تر است می تواند استفاده خلاقانه و انتقادی از ابزارها و رسانه های دیجیتال را ممکن کند. بر این اساس عناصر مهارت های فنی، مانند سواد و مهارت های ابزاری یک پایه را تشکیل می دهند، بنابراین گسترش سریع رویکرد شایستگی محور و به کارگیری آن در برنامه های توسعه کارکنان، بیش از هر چیز، معلول مزایا و فواید بسیاری است که در این رویکرد نهفته است.

    کلیدواژگان: شایستگی دیجیتالی، سواد اطلاعاتی، سواد دیجیتالی، سواد رسانه ای
  • زهرا ابراهیمی*، احمد شعبانی، سعید رجایی پور صفحات 13-22

    هدف :

    هدف این پژوهش بررسی میزان کاربست مدیریت دانش و ابعاد آن (دانش آفرینی، جذب دانش، ذخیره دانش، انتشار دانش، سازمان دهی دانش و به کارگیری دانش) در پژوهشگاه فضایی ایران براساس مدل لاوسون است.

    روش کار پژوهش:

     پژوهش حاضر ، از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را، 450 نفر از کارکنان پژوهشگاه فضایی ایران در سال 1400 تشکیل دادند که تعداد 207 نفر از آن ها با استفاده از فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش لاوسون (2003) با ضریب آلفای 94/0 بود. برای تحلیل داده ها از آزمون های تی تک متغیره، فریدمن، تحلیل واریانس، کلموگروف-اسمیرنف با کمک نرم افزار اس. پی. اس. اس 23 استفاده شد.

    یافته ها

    میزان کاربست مدیریت دانش (میانگین 15/3) و نیز مولفه های جذب دانش (میانگین 13/3)، ذخیره دانش (میانگین 73/3)، انتشار دانش (میانگین 34/3) بیشتر از سطح متوسط است و میزان دانش آفرینی (میانگین 99/2) و سازمان دهی دانش (میانگین 89/2) در سطح متوسط و میزان به کارگیری دانش (میانگین 83/2) کمتر از سطح متوسط است.

    بحث و نتیجه گیری

    میزان کاربست بیشتر ابعاد مدیریت دانش در پژوهشگاه فضایی ایران در سطح بالاتر از متوسط و در حد مناسبی قرار دارد؛ امارتبه به کارگیری دانش که کمتر از سطح متوسط بود. پیشنهاد می شود مدیران پژوهشگاه با تمرکز بیشتر بر به کارگیری دانش و ایجاد الگوهای کاری جدید، فاصله بین دانستن با عمل را کم کرده و نیز توجه به سایر مولفه ها، سطح مدیریت دانش را ارتقا دهند.

  • مریم سادات سیدین، حیدر مختاری* صفحات 23-32

    هدف پژوهش: 

    کتابداران باید کتابخانه را هوشمند کنند تا کاربران خود را از دست ندهند و در محیط رقابتی که کتابخانه بدیل هایی فراوان دارد، موفق عمل کنند. موبایل سایت مناسب کتابخانه یکی از این راه ها است. پژوهش حاضر با هدف ددستیابی به عناصر لازم برای طراحی موبایل سایت کتابخانه دانشگاهی انجام شده است.

    روش کار پژوهش:

     با روش توصیفی و نیز مطالعه متون و پیشینه مرتبط، عناصر و ویژگی های موبایل سایت کتابخانه های دانشگاهی یازده دانشگاه برتر جهان در سال 2021 میلادی شناسایی و تبیین شد.

    یافته ها

    خدمات موبایل سایت کتابخانه ای از قبیل ذکر ساعات کار، امکان جستجو در فهرست کتابخانه، آوردن اطلاعات تماس و نقشه در تمام این موبایل سایت ها و بعد از آنها خدماتی نظیر دسترسی به پایگاه های اطلاعاتی و سوال از کتابدار قرار دارد. در کل بیست نوع خدمات موبایل سایت کتابخانه ای شناسایی و در حکم عناصر لازم برای طراحی موبایل سایت کتابخانه دانشگاهی پیشنهاد شد.

    بحث و نتیجه گیری

    کتابخانه های دانشگاهی می توانند از عناصر به دست آمده در این تحقیق برای طراحی لگوی مناسب وب سایت کتابخانه دانشگاهی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: موبایل سایت، موبایل وب سایت، کتابخانه دانشگاهی
  • مریم احمدی نسب*، ثریا ضیایی صفحات 33-42

    هدف:

     هدف از انجام این مطالعه، بررسی رابطه بین تعلق سازمانی و گرایش به خلق و اشتراک دانش در بین کتابداران کتابخانه های عمومی است.

    روش پژوهش:

     پژوهش به لحاظ هدف کاربردی با روش همبستگی انجام شد. جامعه پژوهش کتابداران کتابخانه های عمومی استان همدان بود که نمونه گیری به روش سرشماری صورت گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه احساس تعلق سازمانی شافلی، بیکر و سالانووا (2003) و خلق و اشتراک دانش همتی (1389)گردآوری و تجزیه و تحلیل آن با استفاده از نسخه 21 نرم افزار SPSS انجام گرفت.

    یافته ها

    وضعیت مولفه های تعلق سازمانی (میانگین= 88/88)، خلق دانش (59/22) و اشتراک دانش  (میانگین=32/18) بالاتر از حد متوسط است. همچنین، بین احساس تعلق سازمانی و گرایش کتابداران به خلق (001/0 sig = و 672/0 r =) و اشتراک دانش (001/0 sig = و 646/0 r =) رابطه معنی داری وجود دارد .

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان گفت که تعلق سازمانی به عنوان یکی از ابعاد فرهنگ سازمانی، مولفه ای مهم و زمینه ساز گرایش به خلق و اشتراک دانش کتابداران است و کتابخانه های عمومی می توانند با تقویت ابعاد تعلق سازمانی چون سرزندگی، فداکاری و مجذوب شدن و شیفتگی سبب گرایش بیشتر کتابداران به خلق و اشتراک دانش گردند و برای خلق و اشتراک دانش در راستای ارایه خدمات بهتر ترغیب نماید

    کلیدواژگان: تعلق سازمانی، گرایش به خلق دانش، گرایش به اشتراک دانش، کتابخانه های عمومی
  • مهدی علیزاده جلگه پور*، مریم سلامی صفحات 43-58
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی وضعیت تناسب کتاب های منتشر شده در ایران تا قبل از قرن پانزدهم هجری شمسی، در زمینه های مختلف موضوعی، و مقایسه آنها با رده بندی دهدهی دیویی است.

    روش تحقیق:

     به این منظور، بیش از پنج میلیون کتابی که پایان سال 1400 در کشورمان چاپ و در سامانه جستجوی کتاب کتابخانه ملی ایران منتشر شده بودند، بازیابی و به هر کدام شماره رده بندی دیویی داده شد. سپس بر اساس رده ها و زیر رده های دیویی تقسم بندی شد و فراوانی و درصد منابع هر موضوع، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بیشترین کتاب در کشور در زمینه ادبیات فارسی منتشر می شود و پس از آن به ترتیب علوم عملی، علوم اجتماعی، فلسفه و روانشناسی، تاریخ و جغرافیا، دین، علوم طبیعی، زبان و در انتها هم کتاب های موضوع هنر و سرگرمی قرار دارد.در زمینه طبقه بندی کلی تر علوم هم باید گفت کتاب های موضوع علوم انسانی با بیش از 71% در رتبه اول و پس از آن علوم عملی با حدود 15% ؛ علوم طبیعی با 8% و هنر و سرگرمی هم با حدود 6% قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری:

     در موضوع ها و حوزه های علوم طبیعی و علوم عملی، نشر کتاب بسیار کمی داریم که باید در برنامه ریزی های کلان فرهنگی کشور، به تالیف، ترجمه و نشر این حوزه ها توجه خاصی بشود.

    کلیدواژگان: کتاب، نشر، ایران، رده بندی دیویی
  • محمد مکوندی* صفحات 59-74
    هدف

    بررسی عواملی موثر بر انتقال فناوری در صنایع منطقه آزاد اروند و تاثیر آن بر دانش فنی می باشد.

    روش پژوهش:

     برای بررسی روایی پرسشنامه از تحلیل عاملی اکتشافی و برای بررسی پرسش های پژوهش از آزمون خی دو استفاده شده است.

    یافته ها

    1.شیوه ی ورود تکنولوژی به شرکت های تولیدی منطقه آزاد اروند، چقدر در افزایش دانش فنی آنها تاثیر دارد؟ میزان کلی تاثیرگذاری متغیر جذب دانش برابر با 87/3 می باشد که در دامنه معنی داری در سطح تاثیر گذاری مطلوب قرار دارد. 2. شیوه ی استقرار تکنولوژی به شرکت های تولیدی منطقه آزاد اروند، چقدر در افزایش دانش فنی آنها تاثیر دارد؟ میزان کلی تاثیرگذاری متغیر ذخیره دانش برابر با 87/3 می باشد که در دامنه معنی داری در سطح تاثیر گذاری مطلوب قرار دارد. 3. شیوه ی پشتیبانی تکنولوژی در شرکت های تولیدی منطقه آزاد اروند، چقدر در افزایش دانش فنی آنها تاثیر دارد؟ میزان کلی تاثیرگذاری متغیر سازماندهی دانش برابر با 85/3 می باشد که در دامنه معنی داری در سطح تاثیر گذاری مطلوب قرار دارد. 4. توسعه و گسترش تکنولوژی در شرکت های تولیدی منطقه آزاد اروند، چقدر در افزایش دانش فنی آنها تاثیر دارد؟ میزان کلی تاثیرگذاری متغیر انتشار دانش برابر با 92/3 می باشد که در دامنه معنی داری در سطح تاثیر گذاری مطلوب قرار دارد

    نتایج

    چهار پرسش مطرح شد و این نتایج بدست آمد که شیوه ورود تکنولوژی به شرکت های تولیدی و شیوه استقرار تکنولوژی،شیوه پشتیبانی از تکنولوژی و شیوه توسعه و تحقیق تکنولوژی در شرکت های تولیدی منطقه آزاد اروند می تواند باعث افزایش دانش فنی آنها گردد.

    کلیدواژگان: انتقال تکنولوژی، دانش فنی، شرکت های تولیدی، منطقه آزاد اروند
|
  • Faramarz Soheili *, Sozan Arezi, Rezgar Mohamadi Pages 1-12
    Background & Objective

    This study was conducted to investigate the relationship between digital competence of teachers in Sanandaj and individual and contextual factors.

    Methodology

    The present study is correlational and has been done by survey method. The statistical population of this study includes teachers in Sanandaj is equal to 5985 and the sample size in this research is estimated to be 342, the sampling method is available in this research. The data analysis tools of this research.

    Findings

    The findings showed that there is a positive and significant relationship between teachers 'digital competence and individual factors, so that the more the teachers' digital competence increases, the better their individual factors will be and vice versa. There is a positive and significant relationship between teachers 'digital competencies and underlying factors, so that the more teachers' digital competencies increase, the better their underlying factors will be, and vice versa. Digital competence (digital literacy (skills, concepts, approaches, attitudes, etc.), digital use (professional / disciplinary applications), digital transmission (innovation / creativity)), individual factors (professional interaction, selection, training and learning), Underlying factors (assessment, empowerment of learners, facilitating learners' learning) are in a good condition among in-service teachers and have been reported above average.

    Conclosion:

     Because digital literacy is as simple as ICT skills, such as the ability to read, write, and calculate, and more advanced skills, it can enable the creative and critical use of digital tools and media. Accordingly, the elements of technical skills, such as literacy and instrumental skills, form the basis, so the rapid development of the competency-based approach and its application in staff development programs, more than anything else, is due to the many benefits and advantages in this The approach lies.

    Keywords: digital competence, Information Literacy, digital literacy, Media Literacy, Kurdistan Province
  • Zahra Ebrahimi *, Ahmad Shabani, Saeed Rajaeepour Pages 13-22
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the application of knowledge management in Iranian Space Research Center based on Lawson model.

    Methodology

    This research is an applied and descriptive survey. The statistical population of the study consisted of 450 employees of the Iranian Space Research Center in 2021, of which 207 were selected using Cochran's formula as a statistical sample. For data collection from the Lawson knowledge management standard questionnaire (2003)  with an Cronbach's alpha coefficient of 0.94 and to analyze data from univariate t-test, Friedman, analysis of variance, Kolmogorov-Smirnov  test with the help of the statistical software (SPSS 23), was used.

    Findings

    The rate of application of knowledge management (M=3.15) as well as the components of knowledge absorption (M=3.13), knowledge storage (M=3.73), knowledge dissemination (M=3.34) are above average level. And the rate of knowledge creation (M=2.99) and knowledge organizing (M=2.89) at the average level.

    Conclusion

    According to the obtained results, the amount of knowledge management implementation in the Iranian Space Research Center is above average level, except for the rank of knowledge application, which was below the average level. It is suggested that the managers of the Research Center, by focusing more on the application of knowledge and creating new work patterns, reduce the distance between knowledge and practice, and also pay attention to other components, and improve the level of knowledge management.

    Keywords: knowledge management, Knowledge Creation, Knowledge Storage, Applying Knowledge, Iranian Space Research Center
  • Maryamsadat Seidin, Heidar Mokhtari * Pages 23-32
    Purpose

    Librarians should make the library smart so that they don't lose their users and succeed in the competitive environment where the library has many alternatives. A suitable mobile site for the library is one of these ways. The current research was conducted with the aim of obtaining the necessary elements for the design of the university library's mobile site.

    Methodology

    With the descriptive method as well as the study of related texts and background, the elements and features of the mobile site of the academic libraries of eleven top universities in the world in 2021 were identified and explained.

    Findings

    Library mobile site services such as mentioning working hours, the possibility of searching in the library list, bringing contact information and maps in all these mobile sites, and after them services such as accessing databases and asking questions from There is a librarian. In total, twenty types of mobile library website services were identified and suggested as necessary elements for the mobile design of the university library website.

    Conclusion

    University libraries can use the elements obtained in this research to design a suitable logo for the university library website.

    Keywords: Mobile Site, Mobile Website, University Library
  • Maryam Ahmadinasab *, Soraya Ziaei Pages 33-42
    purpose

    The purpose of this study was to investigate the relationship between organizational affiliation and the tendency to create and share knowledge among public librarians.

    Methodology

    The research was conducted by correlation method in terms of applied purpose. The research population was librarians of public libraries in Hamadan province that sampling was done by census method. Data were collected using a questionnaire of organizational belonging questionnaire Shuffle, Baker and Salanova (2003) and knowledge creation and sharing Hemmati (2010) and its analysis was performed using SPSS software version 21.

    Findings

    The status of the components of organizational belonging (mean = 88.88), knowledge creation (mean = 22.59) and knowledge sharing (mean = 18.32) is above average. Also, there is a significant relationship between the sense of organizational belonging and librarians' tendency to create (sig = 0.001 and r = 0.672) and knowledge sharing (sig = 0.001 and r = 0.646).

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that organizational affiliation as one of the dimensions of organizational culture is an important component and the basis for the tendency to create and share knowledge of librarians and public libraries can strengthen Dimensions of organizational belonging such as vitality, sacrifice, fascination and fascination cause librarians to tend to create and share knowledge and to create and share knowledge in order to provide better services.

    Keywords: Organizational Affiliation, tendency to create knowledge, tendency to share knowledge, public libraries
  • Mehdi Alizadeh Jolgepoor *, Maryam Salami Pages 43-58
    Purpose

    The purpose of this research is to investigate the suitability of books published in Iran before the 15th century, in different subject areas, and to compare them with Dewey's decimal classification.

    Research method

    For this purpose, more than five million books that were printed in our country at the end of 1400 and published in the book search system of the National Library of Iran were retrieved and a Dewey classification number was given to each of them. Then, it was divided based on Dewey's categories and subcategories, and the frequency and percentage of sources of each topic were analyzed.

    Results

    Most books in the country are published in the field of Persian literature, followed by practical sciences, social sciences, philosophy and psychology, history and geography, religion, natural sciences, language, and finally books on art and Entertainment is located.In the field of the general classification of sciences, it should be said that the books on the subject of humanities with more than 71% are in the first place, followed by practical sciences with about 15%; Natural sciences with 8% and art and entertainment with 6%.

    Conclusion

    In the subjects and fields of natural sciences and practical sciences, we have very few books published, so special attention should be paid to the authoring, translation and publication of these fields in the country's cultural macro-planning.

    Keywords: Book, Publication, Iran, Dewey classification
  • Mohammad Makvandi * Pages 59-74
    Objective

    This study is familiar with the factors that affect technology transfer in Arvand Free Zone industries and what effect it has on technical knowledge.

    Research Method

    In this research, a simple random sampling method has been used. The statistical population of this research includes all manufacturing companies operating in the Arvand Free Zone, which is 109 companies. According to the size of the population, which was 2420 people, and according to the Cochran's formula, 333 people were selected. Data were collected through a technical knowledge transfer questionnaire that included 27 items and six dimensions (knowledge creation, knowledge absorption, knowledge organization, storage). Knowledge is the dissemination of knowledge and the application of knowledge) was performed. spss22 is used to analyze the data.

    Findings

    Question 1: How effective is the method of technology entry into the production companies of Arvand Free Zone in increasing their technical knowledge? The method of technology input has been examined by the knowledge absorption index. The overall effect of knowledge absorption variable is equal to 3.87, which is in a significant range at the desired level of impact. Question 2: How effective is the method of deploying technology to the production companies of Arvand Free Zone in increasing their technical knowledge? The method of deploying technology has been examined by the knowledge storage index. Is in a significant range at the desired level of impact. Question 3: How does the technology support method in Arvand Free Zone manufacturing companies increase their technical knowledge? The technology support method has been examined by two indicators of knowledge organization and knowledge application. Is 3.85 which is in a significant range at the desired level of impact. Question 4: Development and expansion of technology in the production companies of Arvand Free Zone, how much does it affect the increase of their technical knowledge? The method of technology support has been examined by two indicators of knowledge dissemination and knowledge creation. Is 3.92, which is in a significant range at the desired level of impact

    Results

    Four questions were asked and these results were obtained that the method of technology entry into manufacturing companies and the method of technology establishment, technology support method and technology development and research method in Arvand Free Zone manufacturing companies can increase their technical knowledge.

    Keywords: Technology Transfer, technical knowledge, manufacturing companies, Arvand Free Zone