فهرست مطالب

مطالعات بین رشته ای ادبیات، هنر و علوم انسانی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1401)

نشریه مطالعات بین رشته ای ادبیات، هنر و علوم انسانی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عبدالرسول شاکری* صفحات 1-22
    در این مقاله، به تحولات نثر فارسی در حدود یکصد سال اخیر پرداخته شده است. هدف اصلی ما در این مقاله، ارایه تاریخ مختصری از نثر معاصر فارسی، بر اساس مفهوم دوره بندی و بر اساس تاثیرات گفتمان های معاصر، از آغاز تا دهه نود خورشیدی بوده است. در این مقاله، در دوره بندی ارایه شده از نثر معاصر فارسی، به تحولات نثر فارسی در پیوند با ساخت اجتماعی و بحران های آن توجه شده است. بر این اساس نشان داده ایم که آشنایی با مدرنیته و گفتمان های مربوط به آن، زمینه ساز تحولات عمده در نثر فارسی بوده است و پیوند این تحولات با تحولات ساخت سیاسی و اجتماعی جامعه ایرانی به تشکیل دوره های مختلف (پنج دوره پیشنهادی) در تاریخ نثر فارسی انجامیده است. دوره هایی که برای نثر فارسی در این دوره برشمرده ایم عبارت اند از: دوره مشروطه، دوره پهلوی اول، دوره پهلوی دوم، دوره انقلاب اسلامی و از دهه هفتاد تا کنون.
    کلیدواژگان: تاریخ نثر فارسی، دوره بندی، مدرنیته، گفتمان های معاصر
  • سعید شهرویی*، سید مهدی رحیمی صفحات 23-46
    در این نوشتار به شیوه نقد اسطوره شناختی و با رویکرد تطبیقی میان حماسه ایرانی و هندی، شخصیت اسفندیار در شاهنامه با شخصیت ورترا در حماسه هندی سنجیده شده و انگاره ای دیگر درباره ژرف ساخت نبرد او با رستم، پیشنهاد شده و برای نخستین بار نشان داده شده است که اسفندیار در نبرد با رستم، بسیاری از ویژگی های اژدهای ورترا را بازتاب می دهد و از این دید با اژدها بسیار همانند است. بر پایه این بررسی، داستان نبرد اسفندیار با رستم، گونه ای نو و دیگرگون شده از داستان نبرد ورترا، اژدهای خشکسالی، با ایندرا در اسطوره هندی است. پیوند اسفندیار با بنیان های دینی برآمده از دستکاری های هنرورزانه داستان پردازان یا دین پرستان در دوره های سپسین است که زمینه دور شدن شخصیت اسفندیار را از تبار اژدهایی خود و نزدیک شدن به چهره ای دینی و پهلوانی فراهم می کند. اسفندیار در رویین تنی، کشته شدن با تیر، زخم پذیری از یک نقطه ویژه و برخی دیگر از ویژگی ها، یکسره به اژدهای خشکسالی اسطوره هندی می ماند. آنچه انگیزه پای فشاری اسفندیار را بر بستن دستان تهمتن پدید می آورد، برآمده از آرمانی اهریمنی است که بخشی بنیادین از ساختار داستان نبرد ورترا را با ایندرا بازتاب می دهد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شاهنامه، ریگ ودا، رستم، اسفندیار، ایندره، ورتره
  • محمد صبری*، اکبر شایان سرشت صفحات 47-71

    شاهنامه به عنوان اثری بزرگ در حوزه ادبیات حماسی شرق، ظرفیت های زیادی برای تبدیل شدن به متن نمایشی دارد. این امکان البته نیازمند شناخت این متن و هم چنین آگاهی نسبت به نمایش شرق است. بهرام بیضایی به عنوان نویسنده ای مطرح در زمینه ادبیات نمایشی و با اتکا بر دانش و آگاهی خود در خصوص روایت شرقی و نمایش شرقی، توجه ویژه ای به روایات شاهنامه و تبدیل آن ها به متن نمایشی دارد. در این پژوهش چهار اثر از وی با نام های «اژدهاک»، «شب هزارویکم»، «سهراب کشی» و «سیاوش خوانی» که همگی بر اساس روایتی از شاهنامه به نگارش درآمده اند، بررسی شده است. در این بررسی، شگردهایی که بیضایی برای نمایشی کردن روایات اولیه از آن ها بهره برده، تبیین شده و هر یک با ذکر نمونه هایی مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که بیضایی برای نمایشی کردن روایات شاهنامه، توجه شایانی به ابزار نمایش های شرقی، از جمله نقالی و تعزیه داشته و علاوه بر آن، با استفاده از شگردهایی چون شخصیت پردازی، کشمکش، مونولوگ و همچنین ابزار نمایش متادرام، از جمله نمایش درنمایش، فاصله گذاری و... به نمایشی کردن روایات اولیه پرداخته است.

    کلیدواژگان: بهرام بیضایی، شاهنامه، اقتباس، نمایشی کردن، نمایش شرقی، نمایشنامه، فیلمنامه
  • مجید هوشنگی*، طاهره مددیان پاک صفحات 73-97
    در دوره معاصر و با اولویت یافتن تخصص در پژوهش های ادبی، مطالعات میان رشته ای در نقد ادبی نوین به یک هویت و شاکله مستقل در قالب گرایشی نو بدل شده است که از ارتباط میان حوزه روان کاوی و ادبیات می توان به عنوان یکی از مهم ترین آنان یاد کرد. از سویی، در نظریه های روان کاوی جدید، روش «تحلیل رفتار متقابل» که نخستین بار توسط «اریک برن» مطرح شد، به «تحلیل تبادلی» نظام رفتاری انسان ها می پردازد و از تحلیل داده های کلامی، رفتاری و پیشنویس های زیستی، سعی در تفسیر کنش ها و نتایج آن دارد؛ از سوی دیگر، شاهنامه فردوسی به عنوان متنی توانمند در ساخت و به کارگیری عناصر داستان و ظرفیت های بالای آن در دیالوگ، تبیین حالات، کنش، لحن و... می تواند به عنوان سوژه ای مناسب در تحلیل با رویکرد متن محورانه، قرار گیرد؛ درنتیجه این پژوهش بر آن است تا با روش توصیفی تحلیلی و بر اساس داده های متنی، به شناخت حالات نفسانی و متعاقبا تحلیل روابط متقابل در سه شخصیت زال، کیکاووس و رستم بپردازد و به چرایی شکل گیری تراژدی رستم و سهراب با توجه به نظام تحلیلی برن دست یابد. بر اساس نتایج به دست آمده، اگر سطح «بالغ» روان شخصیت های داستان، مهارت هدایت «والد» را می داشت، شاکله روایت رستم و سهراب، مسیر تراژدی را طی نمی کرد و غلبه جنبه «والد» در شخصیت کاووس و رستم و عدم حضور زال به عنوان «بالغ»، هسته اصلی شکل گیری این تراژدی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: نقد روان کاوانه، تحلیل رفتار متقابل، اریک برن، کاووس، رستم، زال
  • وحید کشاورز* صفحات 98-119
    سهراب سپهری و والتر دولامر در دوره ای پرتلاطم از تاریخ کشورشان زندگی می کنند. در این شرایط، اکثریت شاعران و نویسندگان، مسایل و مطالبات سیاسی و اجتماعی را دست مایه خلق آثار ادبی قرار می دهند؛ اما این دو شاعر، نوعی رمانتیسم معتدل را در پیش گرفته اند و با پرداختن به تجربیات عاطفی، تمایل چندانی به آن تحولات نشان نمی دهند. همین گرایش متمایز سبب می شود برخی از منتقدان و شاعران،  آن ها را به عدم «تعهد اجتماعی» و «احساس مسیولیت» در برابر هم نوعان متهم کنند؛ اما اشعار انسان دوستانه این دو شاعر، این مدعا را با تردید روبه رو می کند. از این رو، ما در این تحقیق تلاش کرده ایم چرایی این گرایش را براساس مولفه های نظریه ای با عنوان «سازوکار دفاعی» بررسی کنیم که با ابعاد این گرایش متمایز قابل انطباق است. ما در خلال این گزارش درمی یابیم که ظاهرا این ناهم سویی با جریان فکری غالب، در اثر نوعی «سازوکار دفاع روانی» باشد که به واسطه یک فرایند ناخودآگاه در قالب آثار ادبی این دو شاعر بروز کرده است.
    کلیدواژگان: فروید، روان کاوی، رمانتیسم، سهراب سپهری، والتر دولامر، مکانیزم های دفاعی
  • غیاث الدین علیزاده، مسعود فرهمندفر* صفحات 121-140
    مقاله حاضر پژوهشی است با ماهیتی تطبیقی و میان رشته ای درباره مفهوم «عشق» در آثار مولانا جلال الدین محمد بلخی، شاعر و عارف نامدار ایرانی و ژاک لاکان، فیلسوف و روان کاو شهیر فرانسوی. عشق در این تحقیق از دو وجه مورد بررسی قرار گرفته است: عشق از منظر مولوی که یکی از بالاترین مراحل سیر و سلوک عارفانه است و زبان از بیان حقیقت آن عاجز است و عشق از دیدگاه لاکان که رابطه ای مبتنی بر وهم و خیال است و ریشه در خودشیفتگی دارد. این مقایسه نشان می دهد که تفاوت مولوی و لاکان در تعریف عشق به تفاوت دیدگاه آن ها درباره ماهیت عشق باز می گردد. از دید لاکان، عشق ریشه در ساحت و حیث خیال دارد؛ در حالی که از نظرگاه مولوی، عشق در اصطلاح لاکان، متعلق به ساحت و حیث واقع است. مقاله حاضر به دنبال آن است که با بازگردانی نظریات و اصطلاحات عرفانی مولانا به زبان روان کاوی، تعریفی مولانایی لاکانی از عشق ارایه دهد؛ به عبارت دیگر، هدف از این تحقیق توضیح این مسیله است که اگر دیدگاه مولانا از عشق را به زبان لاکان بازگردانیم، عشق در روان کاوی لاکان در چه جایگاهی قرار خواهد گرفت و نسبت به دیدگاه پیشین آن، چه تغییری خواهد کرد.
    کلیدواژگان: مولوی، لاکان، عشق، خیال، واقع، میان رشته ای
  • فرشته پایدار نوبخت*، علی عباسی صفحات 141-158

    ساختارهای تخیلات انسان با صور و نمادهای ابتدایی درگیر هستند و این تصاویر خودجوش اولیه هستند که جریان نمادها را به اندیشه و هنر تبدیل می کنند. این مطالعه به منشا این تصاویر در ساختارهای تخیل می پردازد. به نظر می رسد صور نوعی، از افسانه های قدیمی و اسطوره های کهن به تخیلات انسان شکل می دهند. این اشکال در قالب «منظومه شبانه تخیلات»، توسط ژیلبر دوران نظام یافته اند. دوران، ساختار تخیل انسان را نظامی پویا در نظر می گیرد که قادر است به کمک نمادها، تصاویر ازلی را نشان دهد. این نظام ارتباط انسان را با فرهنگ روشن می کند. به نظر می رسد تابلوهای منور رمضانی، صورت هایی از تخیلاتی هستند که ریشه در روایت های مذهبی و افسانه های عامیانه و شفاهی دارند. نتایج این پژوهش نشان می دهد به رغم آنکه نقاشی ها می کوشند تصاویری فرهنگی باشند، پیوندی عمیق و نمادین را با صور ازلی آشکار می کنند.

    کلیدواژگان: تصاویر نمادین، تصاویر ازلی، اسطوره، تخیل، ژیلبر دوران، بداهه پردازی
  • ایوب مرادی*، علی جمشیدی صفحات 159-183
    نظریه پردازانی که به موضوع دیاسپورا، یکی از شاخه های تخصصی پژوهش در ادبیات تطبیقی، پرداخته اند، برای مهاجر دور از سرزمین اجدادی، سه وضعیت متفاوت در نظر گرفته اند؛ گروه اول بر پیوند انکارناپذیر مهاجر با سرزمین مادری تاکید ورزیده اند؛ گروه دوم اصل را بر تلاش مهاجر برای توطن در سرزمین جدید گذاشته اند و گروه دیگری نیز مدعی سیال بودن مفهوم وطن در مهاجران شده اند. عالیه عطایی، ازجمله نویسندگانی که در آثارش توجه ویژه ای به معضلات مهاجران افغانستانی دارد، در آخرین اثر خود، کورسرخی به این موضوع پرداخته است. از همین رو در این پژوهش که به شیوه توصیفی تحلیلی به نگارش درآمده، تلاش شده است تا ویژگی های شخصیت های مهاجر در این مجموعه، براساس سه دیدگاه یادشده، مورد بررسی قرار گیرد تا ضمن دسته بندی شرایط زندگی مهاجران بر این اساس، معضلات و مسایل موجود در میان هر گروه بررسی و تحلیل شود. نتایج نشان می دهد وجود برخی مسایل و مشکلات در افغانستان و نابسامانی سیاسی تقریبا دایمی این سرزمین باعث شده است تعداد کمی از مهاجران، تمایل به بازگشت به سرزمین مادری داشته باشند. در نقطه مقابل، طیف گسترده ای از مهاجران قرار دارند که به طور کامل از سرزمین اجدادی دل بریده اند و مایل به توطن در سرزمین جدید هستند. گذشته از این دو طیف، گروهی نیز هستند که دچار سرگردانی دایمی میان سرزمین اصلی و وطن جدیداند و این سرگردانی دایمی باعث آسیب های جدی بر روان آنان شده است. همچنین در کورسرخی به وضعیت جدیدی اشاره شده است که در این مقاله از آن با عنوان «هویت مرزی» یاد می شود؛ وضعیتی که طی آن مهاجر با توجه به شرایط، آگاهانه برمی گزیند که در چه مواقعی افغانستانی قلمداد شود و در چه شرایطی ایرانی به شمار آید.
    کلیدواژگان: دیاسپورا، مهاجران افغانستانی، هویت مرزی، عالیه عطایی، کورسرخی، ادبیات تطبیقی
  • پیام زین العابدینی* صفحات 185-208
    بیش از یک قرن است نظریه های گوناگونی در مورد تصویر سینمایی مطرح شده است. پندارگرایان، فهم جهان فیلمیک و دنیای پیرامون را متکی به ادراک و نحوه فعالیت ذهن شناساننده می دانند. واقع گرایان در تقابل و تعارض با آن ها، بازآفرینی و بازنمایی را بازتابنده واقعیت خارجی و تحریف نشده قلمداد می کنند. نظرات آندره بازن سردمدار جریان واقع گرایی همواره با تردید و مخالفت مواجه بوده است و پندارگرایان از این جریان بهره برده و به تبیین نظرات مختلف حول بازنمایی سینمایی پرداخته اند. پدیدارشناسی که رویکردی بینارشته ای نیز دارد و می توان در راس آن از هوسرل نام برد، درک بازنمایی سینمایی را فرایندی شهودی و بی واسطه می داند و تاکیدش بر نیروی خیال، واکنش احساسی و بازنمایی ذهنی حضور تماشاگر در جهان فیلم است. سوبچاک پدیدارشناس عصر حاضر، فراتر رفته و معتقد است که فیلم ها مانند انسان ها می توانند فرایندهای ذهنی همچون ادراک را درک کنند و فاعلیت آگاهانه دارند؛ پس باید با در نظر داشتن این ویژگی ها مورد تحلیل قرار گیرند. پژوهش حاضر با رویکرد پدیدارشناسی و با هدف مکاشفه نحوه ادراک تماشاگر از تجربه بازنمایی سینمایی انجام شده و مسیله آن واکاوی و تفهیم نحوه ارتباط تماشاگر با پدیده سینماست. روش تحقیق، کیفی و بر اساس مطالعات کتابخانه ای و جمع آوری اطلاعات مکتوب و شفاهی است.
    کلیدواژگان: حضور، فضای فیلمیک، جهان فیلم، بازنمایی واقعیت، هستی شناسی، پدیدارشناسی
  • مصطفی دشتی آهنگر*، آرزو اشکانی صفحات 209-229

    سینما همچون دیگر متون نوشتاری و دیداری، بازتاب دهنده ارزش های فرهنگی و اجتماعی است و از این رو می تواند در تحلیل های بین رشته ای زبانی و فرهنگی مورد توجه قرار گیرد. تحلیل گفتمان این گونه متون، یکی از روش هایی است که می تواند ارتباط متن با جامعه را از منظر جزییات به کاررفته در متن بررسی کند و یافته های ارزشمندی را فراروی پژوهشگران قرار دهد. از میان همه روش های تحلیل گفتمان، روش لاکلاو و موفه، روشی کارآمد در بررسی های متونی است که در آن ها ارجاعات مربوط به اجتماع اهمیت دارد. این روش از یک سو ریشه در مارکسیسم دارد و از سویی از منظر پساساختارگرایی به پدیده ها نظر می کند. هدف این پژوهش، ارایه الگویی برای گفتمان های مربوط به گذشته در متون روایی است؛ زیرا به نظر می رسد امروزه، گذشته در متون روایی دیداری به مسیله تبدیل شده است و از این منظر، بررسی درون مایه گذشته در متون معاصر اهمیت بسیاری دارد. این پژوهش قصد دارد با روش تحلیل گفتمان لاکلاو و موفه و از طریق بررسی نشانه های متن، به تحلیل بین رشته ای گذشته گرایی در دو فیلم پله آخر و گذشته بپردازد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد، گذشته در این متون به صورت گفتمان های متفاوتی، ازجمله حذف، جبران، بازگشت و تثبیت بازنمایی شده است. هر یک از این گفتمان ها نماینده خاص مواجهه با گذشته از سوی طبقات مختلف در جامعه امروز ایرانی است.

    کلیدواژگان: نظریه گفتمان، لاکلاو و موفه، مطالعات فیلم، پله آخر، گذشته، بین رشته ای
  • سروش علیزاده*، احمد خسروی صفحات 231-251

    هدف این نوشتار بررسی مفهوم آزادی و مقوله های مختلف آن، به ویژه آزادی بیان در اشعار فرخی یزدی با رویکردی بین رشته ای و از منظری حقوقی است؛ از این منظر، مفهوم آزادی با مفهوم «حق داشتن» گره می خورد و آزادی عبارت می شود از: نبود مانع و فقدان محدودیت. آزادی همانند مفاهیمی چون عدالت و نظم عمومی، انتزاعی است که به ویژه در علوم مختلف مورد مناقشه و تفاسیر متعدد قرار گرفته است. از طرفی آزادی به عنوان یکی از اصول حاکم بر مردم سالاری به شمار می رود و از سویی دیگر این آزادی در اشعار شعرا دارای جایگاهی سترگ و والاست؛ پس آدمی در برابر اندیشه ای که خواهان گرفتن  حقوق اساسی وی بوده است، دست به رویکردی متنازع می زند؛ از این رو آزادی امری مهم و بنیادین تلقی می شود؛ چراکه انسان را به امری سوبژکتیو بدل می کند. شروع سویه های این تقابل در ایران را می توان در دوره مشروطه یافت. متفکرین عصر مشروطه که تحت تاثیر این نگرش قرار داشتند، سعی در اثبات مفهوم آزادی به عنوان یک حق کردند. یکی از متفکرین دوره مشروطه که در بطن این مناقشه قرار داشت، فرخی یزدی بود. اگرچه فرخی در باب بیان آزادی و ضرورت آن برای دموکراسی در اشعار خود به گونه مستقیم نپرداخته است؛ اما درصدد دست یابی به نوعی از دموکراسی در زمانه خویش بوده است که لازمه تحقق آن، رسیدن به انواع آزادی هایی است که امروزه در اسناد متعدد بشری در زمره آزادی های بنیادین بشری قرار گرفته است. حال پرسش  اینجاست که منظور فرخی یزدی از آزادی، کدام مصادیق از آزادی است؟ برای یافتن پاسخی درخور، به استفاده از روشی توصیفی و تحلیلی روی می آوریم و تلاش برای یافتن پاسخ را با پرداختن به مفهوم آزادی و انواع آن در قالبی حقوقی گره می زنیم. این گونه پیوندی نیک و میان رشته ای میان ادبیات و حقوق برقرار می شود.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، آزادی، رکن دموکراسی، دولت، شعر عصر مشروطه، فرخی یزدی
  • مریم جلالی*، اعظم حکیم صفحات 253-276

    امروزه در حوزه رویکردهای میان رشته ای مقولات نسبتا جدیدی مطرح شده است. مباحث میان رشته ای، محدود به مبانی نظری صرف نمی شود و به کمک آن، راه برای کاربردی سازی علوم انسانی، خصوصا ادبیات هموار شده است. ظهور ادبیات در بازی و اسباب بازی، طرحی نو در خوانش مخاطبان ایجاد کرده است. در اندیشه نشانه شناسانی چون رولان بارت، بازی و اسباب بازی ها در کنار بسیاری دیگر از نظام های نشانه ای، به مثابه متن، مورد بررسی قرار گرفته اند. این متون به سبب ریشه داشتن در فرهنگ و ادبیات هر سرزمین، ازجمله داستان های اسطوره ای و افسانه ای، قابلیت بازتولید و تبدیل شدن یه یک گونه هنری دیگر را دارند و از این رو زمینه کاربردی سازی ادبیات را بیشتر فراهم می کند. در این مقاله پس از طرح متنیت بازی ها، به این سوال پرداخته ایم که بازی و اسباب بازی های برگرفته از اسطوره ها و افسانه ها چه مولفه هایی از بینامتنیت دارند و چه نتایج احتمالی از این مقوله بینارشته ای می توان در حوزه ادبیات و کاربردی سازی آن متصور شد؟ در این مقاله که با روش توصیفی تحلیلی و از مسیر مطالعات کیفی انجام شده است، بازی ها و اسباب بازی ها به عنوان نشانه های دلالت گر و متن در نظر گرفته می شوند و می توانند برگرفته از فرهنگ  ادبی و ملی اقوام باشند و این گونه خوانشی متفاوت از اسطوره ها و افسانه ها به کمک این نشانه ها برای مخاطب ایجاد شود. کشف روابط بینامتنی بازی و اسباب بازی ها و اسطوره ها و افسانه های هر سرزمینی به عنوان راهکاری برای تولید بازی متناسب با زمینه ادبی و انتقال آن به مخاطب در نظر گرفته می شود و می تواند ژانر ویژه ای ایجاد کند.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، ادبیات، اسطوره، افسانه، اسباب بازی
  • مصطفی حسینی* صفحات 277-282
    کتاب شاهنامه حماسه ایرانی به منزله ادبیات جهان (2019) دارای یک پیش گفتار، مقدمه، کتاب نامه، نام نامه، پنج فصل و یک موخره است. عناوین فصول پنج گانه آن عبارتند از: 1. حماسه پارسی، 2. فردوسی شاعر، 3. کتاب شاهان، 4. حماسه-ها و امپراتوری ها و 5. امپراتوری ها فرومی افتند و ملت ها برمی خیزند. کتاب حاضر تحقیقی فراخ دامن درباره شاهنامه در پرتو مباحث پسااستعماری است. دباشی از نگارش این کتاب دو هدف عمده دارد: الف) معرفی این حماسه کم نظیر به دانشجویان و خوانندگان فرهیخته (به آنانی که انگلیسی می دانند) و ب) به چالش کشیدن مفهوم «ادبیات جهان» در محافل دانشگاهی غرب. به نظر دباشی، در بررسی شاهنامه به منزله ادبیات جهان پیش از هرچیز باید جهان اروپامحور را از نو ارزیابی و تصور کرد. امروزه مراد از جهان در ادبیات جهان، همان جهان ساختگی غرب است. این کتاب، در واقع، تجربه زیسته نویسنده است. به دیگر سخن، محصول سال ها تدریس شاهنامه به دانشجویان با پیشنه های فرهنگی مختلف در دانشگاه کلمبیای نیویورک است.
    کلیدواژگان: ادبیات جهان، شاهنامه، حماسه، دباشی، غرب
  • سارا ذبیحی* صفحات 283-294

    کتاب ادبیات تطبیقی کودکان به قلم ایمر اسالیوان، رساله فوق دکتری وی به زبان آلمانی تحت عنوان komparatistik kinderliterarische برای دریافت کرسی استادی در نظام دانشگاهی آلمان بوده که انتشارات دانشگاه سی. وینتر آن را در هایدلبرک منتشر کرده است. این کتاب، به همت مولف از زبان آلمانی به انگلیسی و به کوشش مریم جلالی و محبوبه فرهنگی از زبان انگلیسی به فارسی ترجمه شده و نخستین چاپ آن، در قطع رقعی و جلد شومیز شامل 352 صفحه، در سال 1398 از سوی انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به چاپ رسیده است. این اثر در سال 2001 از سوی انجمن جهانی پژوهش در ادبیات کودک، به عنوان پژوهش برتر انتخاب شد و جایزه دوسالانه این انجمن را از آن خود ساخت. پژوهش های اسالیوان (2002، 2005 و 2011)، استمرار تلاش های وی را در حوزه ادبیات کودک و مطالعات تطبیقی نشان می دهد. کتاب حاضر، با موضوع مطالعات تطبیقی ادبیات کودک و نوجوان، بر روشی استوار است که هم مبانی نظری و هم بحث های کاربردی را شامل می شود. در نوشتار حاضر، ساختار و محتوای کتاب پیش گفته بررسی شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات کودک و نوجوان، مطالعات ادبی تطبیقی، ادبیات تطبیقی کودک و نوجوان، ایمر اسالیوان
|
  • Abdolrasoul Shakeri * Pages 1-22
    The present paper investigates the history of the development of the Persian prose in the recent past one hundred years. The main purpose of this research is to provide a brief history of the contemporary Persian prose, based on the definition of periodization and influences of contemporary discourses since the beginning and up to the nineties (solar calendar). In the periodization presented here, the development of the contemporary Persian prose in relation to social structure and its crises has been considered. The paper shows that familiarity with modernity and related discourses have paved the way for major developments in Persian prose and that the connection between these developments and the socio-political structure of the Iranian society has led to the formation of different periods (five suggested periods) in the history of Persian prose. These periods are: The Constitutional Period, the first Pahlavi Period, the second Pahlavi Period, the Islamic Revolution Period and since seventies to the present.
    Keywords: The History of the Contemporary Persian Prose, Periodization, Modernity, Contemporary Discourses
  • Saeid Shahrouei *, Seyed Mahdi Rahimi Pages 23-46
    The present paper draws on mythological criticism to comparatively approach Persian and Indian epics in analyzing Esfandiar's character in Shahnameh as well as Vritra in Indian epic. More specifically, the paper proposes that Esfandiar's battle with Rostam reflects many dragonish elements of Vritra in Indian mythology, a perspective quite different from what is commonly considered about Esfandīār's battle with Rostam. The findings suggest that the account of Esfandīār's battle with Rostam is a transformed version of the account of the battle of Vritra, the drought dragon, with Indira in Indian mythology. Esfandyar's connection with religious foundations, which is due to the artistic manipulations of storytellers or theologians in later periods, causes Esfandīār's character to move away from his dragon pedigree and, instead, get closer to religious and heroic figures. Esfandīār in his invincibility, his death caused with an arrow shot at a vulnerable spot and other characteristics are unmistakeably similar to those of the drought dragon of Indian mythology. That which makes Esfandīār insist on tying Rostam's hands in a demonic dream also reflects an important structural part of Vritra's battle with Indira.
    Keywords: Comparative literature, Shahnameh, Rigveda, Rostam, Esfandīār, Indira, Vritra
  • Mohammad Sabri *, Akbar Shayanseresht Pages 47-71

    Shahnameh, as a great work in the field of Eastern epic literature, has a great potential for dramatization. This possibility, of course, requires a knowledge of the original text as well as a knowledge of the Eastern drama. Relying on his knowledge and awareness of Eastern narratives and Eastern drama, Bahram Beyzaie, the prominent playwright, pays special attention to the narratives of Shahnameh and their dramatization. The present paper focuses on four of Beyzaie's plays, all of which have been adapted from Shahnameh. More specifically, this descriptive-analytical study explicates the techniques used by Beyzaie in "Azhedahak", "Shab-e-Hezar-o-Yekom", "Sohrabokoshi" and "Siavashkhani" in his dramatization of the original narratives. The results show that in order to dramatize the stories of Shahnameh, Beyzaie has paid much attention to the tools of Eastern drama such as naqqali and tae'ziyeh. In addition, the playwright has deployed elements and techniques such as characterization, conflict, monologue as well as tools of metadrama such as play within the play and distancing in dramatization of the original narratives.

    Keywords: Bahram Beyzaie, Shahnameh, adaptation, dramatization, eastern drama, drama, screenplay
  • Majid Houshangi *, Tahereh Madadian Pak Pages 73-97
    In contemporary times, with the priority given to specialization in literary research, interdisciplinary studies have become a new trend with an independent identity and form in current literary criticism. Psychoanalysis is one such specialized field whose relationship with literature is one of the most important of these relationships. Among the new psychoanalytical theories, "Transactional Analysis", first developed by "Eric Berne", is an efficient method to describe human behavior as codified. Ferdowsi's Shahnameh, is one of the most prominent classical narrative works in Persian literature, whose strength in employing narrative elements, dialogue, and characterization makes it a relevant subject for text-oriented analysis. Therefore, the present analytical descriptive research aims to analyze interactions of characters Za’al, Keikavos and Rostam based on the textual data. It is quite clear that if the "Mature" level of the characters' psyche had the guiding skill of the "Parent", the plot structure of Rostam and Sohrab's narrative would not follow the path of tragedy. In addition, the dominance of the "Parent" aspect in Keikavos and Rostam, and the absence of Za’al as an "Adult" is considered the core of the formation of this tragedy.
    Keywords: Psychoanalytic criticism, Transactional Analysis, Eric Berne, Rostam, keikavos, Za’al
  • Vahid Keshavarz * Pages 98-119
    Walter de la Mare and Sohrab Sepehri live in turbulent periods of contemporary histories of their countries. In these circumstances, many of their contemporaries draw on political demands and social issues as inspiration to create literary works. These two, however, follow a kind of mild Romanticism and are more concerned with emotional experiences rather than social and political developments. This tendency causes some critics to accuse them of a "lack of social commitment" and "irresponsibility" for fellow human beings, but these poets' humanitarian poems cast doubt on such claims. The main purpose of this paper is to try to probe into the reasons involved in the formation of these poets' Romantic tendencies. To do so, we have deployed Freud's "Psychological Defense Mechanisms". The compatibility of the poems with many components of this theory suggests that such divergence from the dominant intellectual trend, could be a subconscious "psychological defense mechanism" manifested in these poems.
    Keywords: Freud, Psychoanalysis, Romanticism, Sohrab Sepehri, Walter de la Mare, Defense Mechanisms
  • Ghiasuddin Alizadeh, Masoud Farahmandfar * Pages 121-140
    The present paper is a comparative and interdisciplinary study on the notion of love in the works of Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī, the famous Persian mystic, and Jacques Lacan, the renowned French psychoanalyst and philosopher. In this research, love is approached from two perspectives, namely, love in the view of Rumi, as one of the highest levels of mysticism which cannot be expressed through language, and love in the eyes of Lacan as an imaginary and illusory relationship, based on narcissistic desires. This comparison makes clear that the difference between the two views goes back to their difference on the definition of love. For Lacan, love is located inside the imaginary order, while for Rumi it belongs, in Lacanian terms, to the real order. This study tries to put forth a Rumi-Lacanian definition of love through translating Rumi’s ideas and expressions to the language of psychoanalysis, and see, in that case, what place love will occupy in Lacan’s thought, compared to his own definition of love.
    Keywords: Rumi, Lacan, love, imaginary order, real order, Interdisciplinary
  • Fereshteh Paidar Nobakht *, Ali Abbasi Pages 141-158

    This study aims to investigate the ways in which the structures of human imagination have connections with primordial forms and symbols and shows how these early spontaneous images in humans transform such symbols into thoughts and artistic productions. It seems that human imagination is structured by generic forms based on ancient legends and myths. These forms have been systematized in the Nocturnal regime of imagination introduced by Gilbert Durand. Durand considers the structure of human imagination as a dynamic regime in a way that it can reveal primordial images with the help of symbols. This regime can reveal the relationship between human beings and cultures with the help of symbolic imagination. Monavar Ramazani's paintings are forms of imagination rooted in religious narratives, folk tales and oral literatures of her childhood. She has noted that she had first seen some of her paintings in her dreams before she started to paint them. The results of this study show that even though these painting aspire to be cultural images, they reveal a deep and symbolic connection with archetypes

    Keywords: Symbolic images, Primordial images, Gilbert Durand, Monavar Ramazani, Improvisation
  • Ayoob Moradi *, Ali Jamshidi Pages 159-183
    Theorists of diaspora studies have considered three different states for immigrants who live far from their ancestral homeland: the desire to return to one's original homeland, the attempt to make the new land one's home and considering homeland as a fluid conception. Iranian-Afghan writer Alieh Ataee has also addressed this issue in her latest work, Koorsorkhi: A Story of Soul and War (2021). The present descriptive- analytical paper examines characteristics of the immigrants in this collection, based on the three perspectives mentioned above. The results show that due to the existence of unresolved issues and problems in Afghanistan and the permanent political unrest, a small number of immigrants are willing to return to their homeland. In contrast, there is a greater number of immigrants who are completely disillusioned with their ancestral homeland and want to create a home in the new country. There is also a group who is caught in-between their original homeland and their new home, and this constant confusion has caused serious injury to their psyche. Koorsorkhi points to a new situation to which the paper refers as the "borderline identity", a situation in which the immigrant consciously chooses when to be considered as Afghan or Iranian, depending on the circumstances.
    Keywords: Diaspora, Afghan immigrants, Borderline identity, Alieh Ataei, Koorsorkhi, Comparative literature
  • Payam Zinalabedini * Pages 185-208
    Idealists believe that understanding the filmic world and the world around it depends on the perception and the ways in which the mind of the audience work. Realists, in contrast, see re-creation and representation as a reflection of an external, undistorted reality. The views of Andre Bazin, the leader of the realist movement, have always been met with skepticism and opposition, and the idealists have taken advantage of this movement to explain different views on cinematic representations. In phenomenological theory in which Husserl plays a pivotal role, understanding representation is an intuitive and direct process. Phenomenologists emphasize subjectivity, the power of imagination in the representational experience, and the role that consciousness and awareness play in the independent existence of objects, whether imaginary or real. Their main emphasis is on analyzing the performance of the imaginative force, the emotional response, and the mental representation of the spectator's presence in the film's cosmos. Vivian Sobchack the phenomenologist of the present age, goes beyond this view and believes that films, like humans, can comprehend mental processes such as perception and have agential activity; therefore, they should be analyzed with these characteristics in mind. The present study adopts a phenomenological approach with the aim of revealing the viewer's perception of the cinematic representational experience. Hence, the research problem is to analyze and understand how the spectator communicates with the phenomenon of film and cinema. The research method is qualitative-interpretive.
    Keywords: presence, phenomenology, filmic atmosphere, film's cosmos, representation of reality, ontology
  • Mostafa Dashtiahangar *, Arezoo Ashkani Pages 209-229

    Similar to other written and visual narratives, Cinema reflects social and cultural values, and therefore, it has much to offer to interdisciplinary approaches to language and culture. It is possible to examine connections between the text and the society via discourse analysis and attending to the details of such texts, which could offer valuable findings to researchers. Among relevant methods in discourse analysis, Laclau and Mouffe’s approach (known as Discourse theory) is an efficient method in analyzing texts in which social references are of importance, since on the one hand, Discourse theory is rooted in Marxism, and on the other hand, it views the phenomena from the perspective of the poststructuralism. The purpose of this paper is to offer a model to study discourses on the Past in narrative texts. Today, it seems that the Past has become a problematic motif in narrative texts, and therefore, it is important to study the theme of the Past in contemporary texts. Thus, this paper draws on Discourse theory and semiotics to analyze pastism in two Iranian movies: The Last Step (Pelleye Akhar) (2012) and Le Passé (Gozashte) (2013). The results indicate that the past is represented as different discourses including, elimination, reprisal, return and fixation. Each of these discourses can represent a particular manner to encounter the past on the part of different social classes.

    Keywords: Discourse theory, Laclau, Mouffe, interdisciplinary approache, Film Studies, The Last Step (Pelleye Akhar), Le Passé (Gozashte)
  • Soroush Alizade *, Ahmad Khosravi Pages 231-251

    The present paper examines the concept of freedom and its different categories, and more specifically, the freedom of speech in the poetry of Farrokhi Yazdi from a legal perspective. According to this view, freedom is tied up with the concept of "having a right to" and it is defined as an absence of obstacles and limitations. Freedom, similar to justice and public order, is an abstract concept which has been debated and interpreted differently from the perspective of different sciences. On the one hand, freedom has been established as one of the governing principles of democracy, and on the other hand, it has occupied a high position in literary expressions, especially, in poetry. Naturally, an individual would oppose a view which seeks to crucify one's fundamental rights, and freedom is considered as one of these rights because it turns a human being into a subject. In Iran, the beginning of some aspects of such confrontational views can be found in the Constitutional Era. Thus, the thinkers of this era, also influenced by this view, tried to prove the existence of the concept of freedom as a right. Farrokhi Yazdi was one of such thinkers who was at the heart of this conflict. Even though he did not directly address the concept of freedom and its necessity for democracy in his poems, his goal was to achieve a kind of democracy the materialization of which depended on achieving the types of freedom which, in various documents, are considered among fundamental human freedoms today. Now the question is, what kinds of freedom does Farrokhi Yazdi mean by freedom? To find the answer, we draw on a descriptive and analytical method and tie the research to the law and legal matters.

    Keywords: Human rights, freedom, the pillar of democracy, the State, Farrokhi Yazdi
  • Maryam Jalali *, Azam Hakim Pages 253-276

    Nowadays, new topics have appeared in interdisciplinary approaches to research. Such topics are not limited to theoretical aspects of the research. In humanities, they have been helpful in practical applications of literature. For example, involvement of literature in games and toys has been a breakthrough in the audience's reception of literature. Semiologists such as Roland Barthes have studied games and toys as texts along with many other sign systems. Having roots in the culture and literature (including myths and legends) of every land, these texts have the potential for re-production and reception in another artistic form, and thereby, provide the condition for practical application of literature. In this paper, after discussing the textuality of games and toys, we have addressed questions regarding elements of intertextuality in them derived from myths and legends and the implications of this interdisciplinary approach and its practical application on literature. This qualitative, descriptive- analytical paper, which considers games and toys as signs and texts, offers the readers a different way of reading of myths and legends. The discovery of the intertextual relationships between games, toys and myths and legends of any land is considered a strategy for creating games with a literary context and might also create a specific genre.

    Keywords: intertextuality, myth, legend, games, toys
  • Mostafa Hosseini * Pages 277-282
    Hamid Dabashi's The Shahnameh: The Persian Epic as World Literature (2019) is comprised of a foreword, an introduction, five chapters, a conclusion and an appendix. The chapters are entitled as follows: The Persian Epic, Ferdowsi, the Poet, The Book of the Kings, Epics and Empires, and Empires Fall and Nations Rise. The book is a study in the field of "World Literature". It is strongly contextualized in post-colonial debates. The author has two major goals in mind: a) to introduce The Shahnameh, to the Western readers, notably students (those who know English) and b) to challenge the concept of “World Literature” in the Western academia. To Dabashi, in our re-conceptualizing the Shahnameh as world literature, first and foremost, the Eurocentric world needs to be reassessed. The “World” in “World Literature,” as we use the term today, is an imaginary (“Western”) world— an imperial, colonial world. The Present book is the product of the author’s many years of teaching at Colombia University. The first chapter is about the genealogy of the Shahnameh, the introduction of the genre of epic writing and its pre-Islamic origin. In chapter two, the biography of Ferdowsi and the historical context of the Shahnameh are described. Chapter three deals with three main components of the Shahnameh (the mythical, heroic, and historical) and its famous and powerful stories. Next chapter traces the history of the Shahnameh in different periods. Finally, the last chapter discusses the later history of the Shahnameh and its political uses and abuses.
    Keywords: World Literature, the Shahnameh, epic, Dabashi
  • Sarah Zabihi * Pages 283-294

    Comparative Children’s Literature written by Emer O’Sullivan, was her post-doctoral thesis in German under the title Komparatistik Kinderliterarische for receiving a professorship in the German higher education system. The Comparative Children’s Literature was the finalist of 2001 biennial award of the World Association for Research in Children's Literature. This book was translated from German to English by the author. Maryam Jalali and Mahbubeh Farhangi translated it from English to Persian and was first published in 2019 by the Institute for the intellectual Development of Children and Young Adults. As her research shows (2002; 2005; 2011), O’Sullivan has continued her efforts in the field of children's literature and comparative studies. Comparative Children’s Literature includes both theoretical foundations and applied research. In this article, the structure and content of the book have been reviewed.

    Keywords: Children's, Young Adults' Literature, Comparative Literary Studies, Comparative Children's, Emer O’Sullivan