فهرست مطالب

نشریه مطالعات بین رشته ای ادبیات، هنر و علوم انسانی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 6، پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مریم دباغیان*، محمد بهنام فر، زینب نوروزی، کتایون زارعی طوسی صفحات 1-25
    ادبیات تطبیقی راهی علمی جهت شناخت انسان و پیوندهای ادبی ملل فراهم می کند. فرایند فردیت، نوعی پختگی و رشد روانی انسان و شعر و نمایش نیز بیان درونیات او است؛ از این رو ادبیات و هنر با روان آدمی پیوندی دیرینه می یابند. مولوی و شکسپیر به عنوان ستارگان ادبیات جهان، در خاستگاه اندیشه شرق و غرب آثاری بی نظیر آفریده اند. بررسی آثار، انطباق اندیشه فراگیر آن ها را با ویژگی های روان شناختی نشان می دهد. مولوی به عنوان عارفی اندیشمند با هدف وحدت بشری، الگویی ناب برای انسان فردیت یافته و به تعبیر عارفانه آن، انسان کامل در حکایت «دژ هوش ربا» ارایه می دهد. شکسپیر نیز در نمایشنامه شاه لیر، انسان را با نقش آفرینی خاص خود نشان می دهد. می توان گفت مولوی و شکسپیر، ساختمان مدور خویشتن یابی را به شکل تابلوی زیبای انسانی ترسیم می کنند. هدف مقاله حاضر که با روش تطبیقی تحلیلی انجام شده، بررسی فرایند فردیت در حکایت «دژ هوش ربا» و نمایشنامه شاه لیر است که ضمن واکاوی دو اثر، وجوه مشترک و بعضا متفاوت آن ها آشکار می شود. یافته های تحقیق نشان می دهد در هر دو داستان، سفر رخ داده و سفر هر دو قهرمان نمادی از جست و جوی فردیت روانی آن ها است. درنهایت، شاهزاده کوچک و شاه لیر در عبور از گذرگاه دشوار خودآگاهی به ناخودآگاهی، روند فردیت را می پیمایند، خویشتن خود را می یابند و به نقل از مولانا «زاده ثانی» می شوند.
    کلیدواژگان: مثنوی مولوی، انسان فردیت یافته، «دژ هوش ربا»، شکسپیر، تراژدی شاه لیر، یونگ، تولد دوباره
  • سهند اله یاری، مرتضی افشاری*، خشایار قاضی زاده صفحات 27-48
    نگاره «دو حکیم متنازع» منتسب به آقامیرک در نسخه خمسه طهماسبی یکی از آثاری است که نگارگر به عنوان مولف، معنای افزوده ای را از اثر به وجود آورده است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی معنای لایه های پنهانی، نگاره مورد نظر را در چهارچوب شمایل شناسی پانوفسکی تحلیل می کند و با روش توصیفی تحلیلی و مطالعات اسنادی، به طرح این پرسش می پردازد که چه لایه های معنایی پنهانی در نگاره «دو حکیم متنازع» وجود دارد؟ نتایج نشان می دهد که نگاره برخاسته از دیدگاه های معنوی و دینی است و از باور های حکمت ‎آمیز اسلام، سرچشمه می گیرد. آقامیرک نیز متاثر از این نگرش عرفانی و از طرفی با توجه به نزدیکی به دربار شاه طهماسب، ضمن  بیان شکوه و عظمت دربار به مدد نمادهای بصری و با نمایان کردن جدال دو حکیم در صحنه درباری، به صورت باطنی و غیرمستقیم، پیام های اخلاقی را به شاه و درباریان انعکاس داده است که مبادا تعصبات بیش از حد آن ها باعث از بین رفتن سلطنت شود. تصویر بیانگر نزاع کلیدی بین عقل و وهم است؛ نزاعی که درون همه انسان ها وجود دارد و انسان را به سوی غرور و غفلت سوق می دهد. ظاهر توهم همانند گل زیبایی است که ظاهر عقلانی دارد؛ ولی در باطن منجر به شکست انسان می شود.
    کلیدواژگان: مکتب نگارگری تبریز، شمایل شناسی، خمسه طهماسبی، حکمت، آقامیرک
  • مهشید حسینیان زرنقی*، الهه کریمی ریابی صفحات 49-74
    پژوهش حاضر جستاری بین رشته ای در حوزه نقش ادبیات و روشنفکر در تقابل با حکومت استبدادی در شوروی است. انقلاب اکتبر در روسیه سبب بروز تغییرات اساسی در ساختار سیاسی و اجتماعی کشور شد. این تحولات در حالی رخ داد که جامعه و به ویژه روشنفکران امید داشتند تا با روی کارآمدن حکومت بلشویکی، آزادی های مدنی گسترش یابد؛ اما با ظهور سیاست های استبدادی استالین، به تدریج عرصه برای هرگونه نقد خلاف جریان رسمی کشور به شدت تنگ شد. اوسیپ ماندلشتام را می توان یکی از برجسته ترین روشنفکران مخالف دوره استالین نامید که با وجود آگاهی از تبعات اعتراض به سیاست های استالین، با استفاده از ابزار خود؛ یعنی شعر به نقد وضعیت موجود در جهت آگاه سازی مردم پرداخت. در آثار وی بر مسایلی همچون آزادی بیان، حق اعتراض و نفی انفعال عمومی تاکید شده است. در نوشتار حاضر به روش تحلیل محتوای کیفی تلاش شده است با تحلیل مضمون آثار ماندلشتام که برخی از آن ها برای اولین بار از زبان روسی به فارسی ترجمه شده است، به پرسش اصلی پژوهش درباره  نقش و جایگاه اوسیپ ماندلشتام به عنوان نماینده برجسته روشنفکران در مقابله با استبداد و خودکامگی پاسخ داده شود و عملکرد مبارزاتی وی و رابطه‎اش به عنوان نماینده برجسته روشنفکران مخالف با جامعه و حکومت بررسی شود. نتایج این پژوهش بین رشته ای متمرکز بر رابطه ادبیات و سیاست براساس نظریات سعید و گرامشی بیانگر آن است که ماندلشتام از طریق آثار خود، نقش و تاثیر اجتماعی مهم و آموزنده ای در مبارزه با حکومت استبدادی داشته است.
    کلیدواژگان: اوسیپ ماندلشتام، استالین، واقع گرایی سوسیالیستی، گرامشی، سعید
  • اسماعیل برواسی* صفحات 75-100
    بختیار علی از رمان نویسان بلندآوازه کرد معاصر است که رویکرد ویژه او در آثار ادبی اش، بازنمایی رنج های مردم کرد در سرزمین های تحت اشغال دولت های توتالیتر و استعمارگر و تصویر انسانیت منکوب شده و به تاراج رفته انسان معاصر در دوره هژمونی جنگ و اسلحه بر سرنوشت مردم ستمدیده و استبدادزده است. رمان بندر فیلی که در آن به تصویرسازی نسل کشی و تبعید کردهای فیلی عراق پرداخته شده، روایتی واقعی از تباهی زندگی کودکی فیلی است که مردمش با انکار هویت روبرو بوده و سرنوشت او و مادرش در گردابه انسانیت زدایی توسط بعثی ها، به رنج و بی بهره گی از آزادی و حق زندگی و پایمال شدن کرامت انسانی می انجامد. از آن روی که تاکنون جستار مستقلی به بررسی انسانیت زدایی در رمان بندر فیلی نپرداخته است، نگارنده بر آن است تا به بررسی این پدیده در این رمان بپردازد. مساله بنیادین پژوهش حاضر این است که بن مایه های انسانیت زدایی، چگونه و در چه قالب هایی در رمان بندر فیلی، نمود یافته و با چه مفاهیمی پیوند خورده است؟ جهت بررسی این مساله، نگارنده از روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر بررسی روان شناختی بن مایه های انسانیت زدایی در این رمان بهره گرفته است. انسانیت زدایی قومی و نژادی، انسانیت زدایی مضاعف، انسانیت زدایی مکانیکی، انسانیت زدایی حیوانی، اهریمن انگاری و ذهن مندی زدایی از پربسامدترین جلوه های انسانیت زدایی در رمان بندر فیلی است که دستاویزی در جهت توجیه پروسه نسل کشی و تبعید و وسیله ای برای ادامه روند تحقیر و شکنجه روحی و جسمی و سیطره افکندن هرچه بیشتر بر سرنوشت قربانی بوده و چرخه تخریب و تباهی شخصیت به عنوان سوژه سرکوب شده و فراموش شده را سرعت بخشیده است.
    کلیدواژگان: ادبیات سیاسی، انسانیت زدایی، دیگرستیزی، ادبیات کردی، بختیار علی، بندر فیلی
  • نسرین فلاح* صفحات 101-120
    ساختار سازمانی الگوی روابط بین نقش های مختلف در هر سازمان را پدید می آورد. ساختار سازمانی از ابعاد متعددی تشکیل شده است که چهار بخش آن، تقسیم وظایف، تخصص، تمرکز و کنترل برجسته است. چهارچوب سیاسی یکی از قالب های شکل گیری نظریه ساختار سازمانی است. رمان دموکراسی یا دموقراضه اثر سیدمهدی شجاعی با موضوع سیاسی و زبانی طنزآمیز، روابط حاکمیت و مردم را در قلمروی نمادین ترسیم کرده است. تحلیل نظریه ساختار سازمانی در رمان دموکراسی یا دموقراضه، ساختار سیاسی اثر، قوانین و ایدیولوژی حاکمان مختلف را نشان می دهد. این مقاله به شیوه تحلیل محتوا با رویکردی بین رشته ای، ویژگی های حاکمیت در این رمان را از منظر ساختار سازمانی در علم مدیریت نقد می کند. یافته ها نشان داده است که ساختار سیاسی در این اثر سه بخش عمده ساختار ساده تجددگرا، ساختار دموکراسی ویرانگر و ساختار دموکراسی فرهیخته نما را در بر می گیرد. تغییر ساختارسازمانی در حکومت های سه گانه، تحول ساختار سیاسی را در برخی ابعاد تایید می کند.
    کلیدواژگان: رمان دموکراسی یا دموقراضه، سیدمهدی شجاعی، ساختار سازمانی، تحلیل محتوا، مطالعات بین رشته ای مدیریت و ادبیات
  • محمد اکسیر* صفحات 121-148
    عباس نعلبندیان گفت وگوهای منظم و منطقی خود را با چاشنی سیاست، فلسفه و موضوعات متعدد دیگر همراه می کند و بحث خود درباره سراب حقیقت را در قالب بیانات شاعرانه و ادبی ارایه می دهد. اگرچه نعلبندیان تحت تاثیر فلاسفه و نمایشنامه نویسان غربی قرار داشته، به خوبی توانسته است این تاثیرات را بومی سازی کند. خواندن داود و اوریا از دیدگاه ابرانسان نیچه نشان می دهد که نعلبندیان از آن، هم به عنوان جهشی ایدیولوژیک و هم به عنوان عنصری ساختاری در سازمان دهی کار خود استفاده می کند. هدف این مقاله تاکید بر اهمیت خواندن داود و اوریا در چهارچوب فلسفه نیچه و بررسی نقشی است که اندیشه نیچه در این نمایشنامه بازی می کند؛ از این رو، روش مطالعه، ادبیات تطبیقی در قالب مطالعات بینا رشته ای است. به طور خاص، این پژوهش به دنبال ارایه راه هایی است که از طریق آن ها بتوان نشان داد که ایده نیچه به درک جدیدی از شخصیت اصلی داود و اوریا و شکل هنری نمایشنامه کمک می کند؛ به علاوه، چگونه این درک به شناخت بهتری از نعلبندیان، هم به عنوان یک هنرمند و هم به عنوان یک فرد، منجر می شود. یافته های این مقاله نشان می دهد که چگونه نعلبندیان با استفاده از تفکر نیچه، مفهوم ابرانسان را در نمایشنامه داود و اوریا خلق و بومی سازی کرده و به غنای ادب فارسی افزوده است.
    کلیدواژگان: نیچه، ابر انسان، عباس نعلبندیان، مطالعات بین رشته ای، داود و اوریا
  • مجید هوشنگی*، سپیده یگانه صفحات 149-172
    در مطالعات میان رشته ای، گفت وگوی میان موضوعات فلسفی با متون ادبی، از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین منظور بررسی نظام اندیشگانی باختین در حوزه انسان شناسی فلسفی و نظریه «دیگربودگی» و تفسیر متون ادبی با این دیدگاه از موضوعات مهمی است که بر لزوم اجتناب از نظام دوقطبی و امتناع شناخت انسان از «خود» بدون تعامل با «دیگری» تاکید دارد. از سویی ادبیات و به ویژه رمان به واسطه بازنمایی جهان انسانی در متن، بستر مناسبی برای فهم این گفت وگو در فرهنگ ها و جوامع است. این پژوهش سعی دارد در تحلیلی بینامتنی، میان دو روایت ملکوت اثر بهرام صادقی و «میان حفره های خالی» از پیمان اسماعیلی، به بررسی نهاد «خود» و «دیگری» بپردازد و روابط آنان را در داستان بررسی کند. نتایج حاصل از این پژوهش خواهد گفت که این دو قطب، در هر دو داستان، علاوه بر آنکه روند صیرورت و تحول را در پیش دارد، در روایت ملکوت تا حدودی سیال است. علاوه بر آن، این نهاد در روایت ملکوت جنبه فردی و انتزاعی دارد؛ اما در داستان «میان حفره های خالی» بیشتر جنبه قومی و فرهنگی به خود می گیرد. از جهتی، بررسی ها حاکی از حضور قطبی بینابین در روایت ها است که از سویی به هر دو قطب نزدیک می شود و در عین حال، قطب مخالف را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: مطالعات بین رشته ای، خود و دیگری، باختین، «میان حفره های خالی»، ملکوت
  • فریبا سهرابی*، وحید مبارک، محمد حاتمی نیا صفحات 173-190
    ادبیات و موسیقی ارتباطی تنگاتنگ و تکمیلی با یکدیگر دارند. در اجرا، شعر زیرساخت ذهن و زبان موسیقی است و پیوندی استوار با آن دارد. درحقیقت آنچه را که آواها و سازها به کمک اصوات بیان می کنند، واژگان به صورت ملموس تر برای ما روشن می کنند. در این پژوهش بینارشته ای، القاگری آواها به سبب تکرار صامت ها و مصوت ها براساس دیدگاه موریس گرامون و به روش توصیفی تحلیلی بیان شده است. محور جانشینی واژگان با توجه به نظریه گرامون، زوایای القای معنا و تاثیرگذاری شعر و تاثیر شعر و موسیقی بر یکدیگر را نشان می دهد که براساس معرفی نمونه های موسیقی آوازی و به خصوص «قاصدک» اخوان ثالث با اجرای شجریان، ارزیابی شده است. دستگاه های آوازی در موسیقی ایرانی، دارای مشخصات خاص خود و بیان کننده حالات مختلفی هستند. آهنگساز و خواننده باید با توجه به مفهوم و محتوای اشعار برگزیده، به انتخاب دستگاه و گوشه های آوازی متناسب با آن بپردازند. این پژوهش به این نتیجه منتهی شد که آواها و کلام، با خاصیت روشنی، درخشانی و تیرگی، در انتقال دو گفتمان امید اندک و یاس غالب، موفق بوده اند و آوا، رنگ احساس موسیقی و سازها را انتخاب می کند و سبب تاثیرگذاری بیشتر و ماندگارترشدن شعر و آثار موسیقایی می شود.
    کلیدواژگان: موریس گرامون، شعر، موسیقی، شجریان، دستگاه آوازی، قاصدک
  • فاطمه احمدی، پیام زین العابدینی* صفحات 191-218
    متالپسیس نوع خاصی از روایت است که موجب تخطی میان سطوح روایی می شود و می تواند از رسانه ای به رسانه دیگر منتقل شود و در این انتقال ممکن است مضامین، به شکل دیگری در مقصد بروز کند. اگرچه خواص متالپسیس در شرایط پست مدرن مورد توجه قرار گرفته است؛ اما تحقیقات گسترده در فرهنگ های کهن جهان، نمایان گر آن است که استفاده از این شیوه روایی در ادبیات و هنر سابقه طولانی دارد. از سویی مطالعات تطبیقی و بینارشته ای به دلیل رمزگشایی مرزهای مریی و نامریی، از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. پژوهش حاضر این رویه را از ادبیات به سینما مورد مداقه قرار داده است و مسیله آن بررسی نحوه انتقال متالپسیس نوشتاری به متالپسیس تصویری است. هدف پژوهش حاضر تحلیل علایم و اثرات متالپسیس، ازجمله غوطه وری، توهم زیبایی شناختی، نحوه شکستن دیوار چهارم در انتقال از ادبیات به سینماست. روش پژوهش کیفی با رویکرد روایت پژوهی است؛ از این رو رمان و فیلم کتاب دزد به صورت تطبیقی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتیجه به دست آمده نشان از آن دارد که در فیلم برخلاف رمان، بیشترین بخش روایت را دوربین بی طرف پیش می برد و با متالپسیس سراسری مواجه نیستیم و فقط گاهی تخطی هایی با علایم شدید و واضح روی می دهد.
    کلیدواژگان: متالپسیس، سطوح روایت، کتاب دزد، جهان های داستانی، متالپسیس غوطه ور
  • لیلی کافی*، کیان سهیل صفحات 219-244
    اینکه درد فرد را از معنا تهی می کند یا به عنوان بخش لاینفک از تجربه زیسته، توان آن را دارد که فرد را به حصول معنا برساند موضوع اصلی این مطالعه بین رشته ای (تطبیقی) ا ست. در این پژوهش برای اولین بار، رمان دعوت به مراسم گردن زنی نوشته ولادیمیر نابوکوف و فیلم سینمایی داگویل ساخته لارس فون تریه با ارجاع به مشابهت های ساختاری و مضمونی مورد مطالعه قرار گرفته اند تا ضمن تشریح وجوه شباهت، به بررسی حصول معنا در درد پرداخته شود. ولادیمیر نابوکوف و لارس فون تریه دو هنرمند مطرح قرن بیستم هستند که آثارشان از وجوه متفاوتی مورد بحث قرار گرفته است. پرداخت درد یکی از وجوه اشتراک در آثار این دو هنرمند است که تا به حال موضوع هیچ مطالعه مشترکی نبوده است. این دو با نشان دادن عمق دردی که قهرمان هایشان با آن دست به گریبانند از درون مایه های اولیه ای همچون برداشت ایدیولوژیک، جامعه شناسانه و روان شناسانه گذر می کنند تا به واسطه کنش آزاد خیال نشان دهند چگونه هنر می تواند فرد را در حصول معنا و گذر از درد یاری بخشد. بدین منظور، نظریات ایلین اسکاری در حوز ه مطالعه درد و ساخت معنا مطرح و با رویکردی پدیدارشناسانه و با ارجاع به متن این دو اثر مورد مداقه قرار می گیرند تا نقش خیال/ هنر در گسست از درد تشریح شود. این پژوهش در نوع  خود می تواند راهگشای پژوهشگران علاقه مند به مطالعات بین رشته ای به صورت عام و مطالعه این دو هنرمند به صورت خاص باشد.
    کلیدواژگان: درد، حصول معنا، دعوت به مراسم گردن زنی، داگویل، نابوکوف، فون-تریه، کنش آزاد خیال
  • احمد رضی*، مبینا عابدی صفحات 245-272
    استندآپ کمدی گونه ای هنر شنیداری دیداری است که در دهه های اخیر مورد توجه جدی قرار گرفته است. استندآپ کمدی ترکیبی از هنرهای کلامی و نمایشی است که از ادبیات شفاهی گرفته شده است و ریشه در فرهنگ عامیانه دارد. این هنر به رشته و گرایش های متعددی تعلق دارد، ازجمله روایت گری، بازیگری، موسیقی، مجری گری و سخنوری. برای اجرای آن، کمدین ها روی صحنه به صورت زنده با تماشاچیان صحبت می کنند و با بیان روایت هایی طنزآمیز از زندگی و مسایل جامعه، مخاطبان را سرگرم می کنند و با خنداندن آنان، باعث تخلیه روحی آنان می شوند. نتایج این بررسی نشان می دهد که با توجه به خصوصیات استندآپ کمدی، این هنر بینارشته ای در آینده فراگیر خواهد شد. این گونه هنری مدرن کارکردهای مختلفی دارد؛ ازجمله سرگرمی، آموزش، ایجاد همبستگی و همدلی اجتماعی و نقد مسایل سیاسی و اجتماعی و مهم ترین ویژگی های آن بیناهنری بودن، روایت گری، مخاطب محوری، انتقادی بودن، بداهه پردازی، سیال بودن و بهره مندی از زبان عامیانه و محاوره است. در این مقاله، ضمن نگاهی به تاریخچه استندآپ کمدی در گذشته و امروز ایران، کارکردها، ساختار و ویژگی های آن معرفی و مهم ترین درون مایه ها، ارکان، سبک ها و شگردهایی که کمدین ها در خلق این گونه نمایش ها به کار می برند، توضیح داده می شود و به عنوان نمونه، سه مورد از اجراهای ایرانی تحلیل می شود.
    کلیدواژگان: استندآپ کمدی، ادبیات معاصر، میان رشته ای، طنز، نمایش، ادبیات شفاهی
  • حسین جهانتیغ*، معصومه صحت صفحات 273-296
    کسب دو جایزه آکادمی اسکار توسط اصغر فرهادی و جایزه نوبل ادبیات توسط نویسنده ژاپنی تبار، کازیو ایشی گورو، نشان می دهد که این دو هنرمند علی رغم اصالت آسیایی خود توانسته اند توجه بسیاری را در دنیای غرب به آثار خود جلب کنند. اهمیت این تشابه، زمانی بیشتر می شود که بدانیم تمرکز هر دوی آن ها به مسایل اجتماعی مشابهی معطوف است. عبور از سنت های گذشته برای فرهادی و ایشی گورو امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. از این رو شخصیت های پیشرویی را در آثارشان خلق کرده اند که علی رغم پیوندهای عمیق با گذشته، در تلاشند با نگاهی جدید به زندگی، مولفه های مدرنیته را در گفتار و رفتار خود پیاده کنند. مطالعه تطبیقی پیش رو می کوشد این شخصیت ها را در دو فیلم چهارشنبه سوری و فروشنده از اصغر فرهادی و دو رمان هنرمندی از جهان شناور و بازمانده روز اثر کازیو ایشی گورو مورد بررسی قرار دهد. از این رو با بهره گرفتن از نشانه شناسی، ابتدا نمایندگان مدرنیته را در هر اثر مشخص می کند و سپس به تبیین این موضوع می پردازد که چگونه همه آنان، آزادی در انتخاب را همچنان که حق خود می دانند برای دیگر افراد جامعه نیز قایلند؛ آنچه را که فرزین وحدت ارزش نهادن به مولفه های ذهنیت و کلیت در مدرنیته قلمداد می کند.
    کلیدواژگان: اصغر فرهادی، کازئو ایشی گورو، سنت و مدرنیته، نشانه شناسی، ادبیات تطبیقی، کلیت و ذهنیت
  • فاطمه سادات یحیی پور* صفحات 297-304
    کتاب حکایت های کنتربری اثر ماندگار جفری چاسر (1341- 1400 م.)، شاعر پرآوازه و محبوب  قرن چهاردهم میلادی و پدر شعر انگلیسی، به تازگی توسط علی رضا مهدی پور ترجمه شده و در سال 1401 توسط نشر چشمه منتشر شده است. حکایت های کنتربری یکی از محبوب ترین اشعار در طول تاریخ ادبیات انگلیسی است که در طی زمان، فنون و آرایه ها و محتوای آن به فراموشی سپرده نشده و رفته رفته ارزش آن افزون شده است. چاسر که شاعری بذله گو و متبحر است، در آخرین سال های عمر خود به نوشتن حکایت های کنتربری رو آورد و در قالب بیست و چهار حکایت و هفده هزار خط آن را به نگارش درآورد که در ایران علیرضا مهدی پور نیز آن را به شعر ترجمه کرده است. این مرور به بررسی و نقد کتاب می پردازد و درنهایت نکاتی راجع به ترجمه کتاب بیان می کند.
    کلیدواژگان: حکایت های کنتربری، جفری چاسر، ترجمه انگلیسی به فارسی، علی رضا مهدی پور، شعر
|
  • Maryam Dabaghian *, Mohammad Behnamfar, Zeynab Nowruzi, Katayoun Zarei Toossi Pages 1-25
    From Jung's point of view, the process of individuation is a kind of maturation and psychological development during which the center of personality shifts from "I" to the "Self". Literature has a long-standing connection with the human psyche, and similar to dreams and myths, poetry and art are expressions of innermost human desires and aspirations. As a mystic thinker, with the purpose for human unity, Molavi tries to offers a refined model for an individuated person in the story of “Hosh-Roba Fortress”. In King Lear, Shakespeare too, portrays a man in a journey of inner progress. It can be said that both Molavi and Shakespeare portray the circular movement of self-discovery in the form of beautiful human pictures in these two works. In the present essay, an attempt is made to do a comparative analysis of the process of individuation in the story of "Hosh-Roba Fortress" and King Lear. The findings show that the journey of each one of the heroes is a symbolic representation of their psychological search for individuality during which the younger prince and King Lear go through a difficult path in their journey from the conscious to the unconscious, experience an encounter with the unconscious forces, reach the final integration with the anima archetype and establish a connection with the hero's’ consciousness in a way that, with the guidance of the wise old man, they put behind the inner shadows and outer personas and finally find their selves and, according to Rumi, “They are born again”.
    Keywords: Jung, Molavi, Individuated man, Rebirth, Hosh-Roba Fortress, Shakespeare, King Lear
  • Sahand Allahyari, Morteza Afshari *, Khashayar Ghazizadeh Pages 27-48
    The painting "Two Conflicting Sages" attributed to Aqa Mirak in Khamsa Tahmasbi's edition is one of the works in which the painter, as the author, has created an additional meaning out of the original work. The purpose of the present paper is to identify the hidden layers of meaning in this painting. To do so, the research employs the framework of Panofsky's iconology via a descriptive analytical method. The paper seeks to find out which hidden layers of meaning exist in the painting. The results show that the painting has originated from spiritual and religious beliefs, particularly those of Islamic wisdom. Agha Mirak, being both influenced by this mystical view and being closely connected to Shah Tahmasb's court, while showing the splendor and majesty of the court with the help of visual symbols, has portrayed the conflict of the two sages in the court scene, and thereby, has reflected moral messages to the king and the courtiers in an esoteric and indirect way, lest their excessive prejudices cause the destruction of the monarchy. The image represents the key conflict between the reason and illusion, a conflict which exists within all human beings and leads to pride and neglect. Illusion is like a beautiful flower whose appearance is agreeable to reason, but in reality, it leads to human failure.
    Keywords: Tabriz school of painting, Iconology, Khamse Tahmasbi, Hikmat, Aqa Mirak
  • Mahshid Hosseinianzarnaghi *, Elahe Karimi Riabi Pages 49-74
    The current research is an interdisciplinary study on the role of literature and intellectuals against the authoritarian government in the former Soviet Union. The October Revolution caused fundamental changes in the political and social structure of Russia. These changes and developments happened while the society and especially the intellectuals hoped that, with the establishment of the Bolshevik government, the state of civil liberties in the country would improve. However, with the emergence of Stalin's tyrannical policies, the possibility for any criticism against the mainstream policies became very bounded. Osip Mandelstam can be called as one of the boldest opposition intellectuals in the Stalin era who, despite being aware of the consequences of opposing and protesting against Stalin's policies, used his artistic medium, poetry, to criticize the existing situation in order to inform people. In his works, issues such as freedom of expression, the right to protest, and the rejection of public inaction are emphasized. To answer the main question of the research about Mandelstam's role and position taking against tyranny and autocracy and to investigate his campaigning performance and relationship with the government and the society and as a prominent representative of intellectuals opposed to the government of the given era, the essay draws on the method of qualitative content analysis to examine the content of Mandelstam’s works, some of which have been translated from Russian to Persian for the first time. The main focus of this interdisciplinary research is the relationship between literature and politics and the theoretical framework is based on the theories of Said and Gramsci. The findings indicate that Mandelstam, through his works, played an important and informative social role against the authoritarian regime of his time.
    Keywords: Osip Mandelstam, Stalin era, socialist realism, Said, Gramsci
  • Esmaeil Barwasi * Pages 75-100
    Bakhtiyar Ali is one of the famous contemporary Kurdish writers whose literary works represent sufferings of the Kurdish people in the lands occupied by the totalitarian governments, and on a larger scale, the image of the oppressed humanity of the contemporary man in the era of the hegemony of war and violence. The novel Bandar Fayli, which depicts the genocide and deportation of the Fayli Kurds, is a true account of the destruction of the life of a Fayli child whose people faced denial of their identity. The fate of the child and his mother is caught in the Baathists' vortex of dehumanization resulting in suffering, lack of freedom and the trampling of their human dignity. In the absence of research on the phenomenon of dehumanization that occurs in the novel, the present research is concerned with the ways in which Bandar Fayli represents the forms and mechanisms of dehumanization and their connection with other related concepts. To this aim, the author has used a descriptive-analytical method informed by a psychological study of the dehumanization features in this novel. Ethnic dehumanization, double dehumanization, mechanical dehumanization, animal dehumanization, demonization, and dementalization are among the most frequent manifestations of dehumanization in the novel and serve as a pretext to justify acts of genocide and deportation as means to continue the process of mental and physical torture to exert the utmost control over the victim's fate, in a way that has accelerated the cycle of destruction of the character's personality as a suppressed subject.
    Keywords: Political literature, dehumanization, xenophobia, Kurdish literature, Bakhtiar Ali, Bandar Fayli
  • Nasrin Fallah * Pages 101-120
    Organizational structure creates a model for relations among different roles in each organization. It consists of several dimensions, four of which, that is, task division, specialization, focus and control are more prominent. Political framework is one of the formative models of the theory of organizational structure. Seyyed Mahdi Shojaee's political satirical novel, Democracy or DemoCrazy depicts the relations between the government and the people in a symbolic region. A reading of the novel in the light of the theory of organizational structure reveals the political structure of the world it depicts, and the laws and ideologies of its different rulers. The present research has an interdisciplinary approach and applies a content analysis method to critique the characteristics of governance in this novel from the perspective of organizational structure in management science. The findings show that the political structure in the novel consists of three main parts: the simple modernist structure, the destructive democratic structure and a seemingly cultured democratic structure. The change of organizational structure in this tripartite system ensures the change of some dimensions of the political structure.
    Keywords: Democracy or DemoCrazy, Seyyed Mehdi Shojaee, Organizational Structure, content analysis method, Interdisciplinary studies in Management, Literature
  • Mohammad Exir * Pages 121-148
    Seasoning his dialogues with politics, philosophy and various other subjects, Abbas Nalbandian presents his argument about the mirage of truth through poetic and literary expressions. Although Nalbandian has been influenced by Western philosophers and playwrights, he has been successful in localizing such influences in his works. Reading David and Uriah from the perspective of the Nietzschean Ubermensch shows that not only does Nalbandian transform this concept into an artistic work, but also he uses it both as an ideological springboard and a structural element in organizing his play. The present paper emphasizes the importance of reading David and Uriah through a Nietzschean interpretive framework and explores the role that Nietzsche’s thought plays in this work. The methodology is, therefore, comparative and interdisciplinary. We discuss the ways in which Nietzsche’s idea contributes to a new understanding of David and Uriah’s main character and the play’s artistic form. Moreover, the paper shows he ways inwhich this knowledge provides readers with a better understanding of the playwright as an artist and an individual. The findings of this study demonstrate how Nalbandian, by drawing on Nitzchean philosophy, has localized and appropriated the concept of Ubermensch in David and Uriah and, thus, enriched Persian literature.
    Keywords: Nietzsche, Ubermensch, Abbas Nalbandian, Interdisciplinary Studies, David, Uriah
  • Majid Houshangi *, Sepideh Yeganeh Pages 149-172
    In interdisciplinary studies, the dialogue between philosophical topics and textual data in literature is of great importance, and in the meantime, the examination of Bakhtin's thought system in the field of philosophical anthropology and the theory of "otherness" is one of the important topics in this field. It emphasizes the need to stay away from the bipolar system and refuse to recognize "self" without interacting with "the other". On the other hand, literature and especially the novel, through the representation of the human world in the text, is a suitable platform for understanding this confrontation and dialogue in cultures and societies. Therefore, this research tries to do an intertextual analysis between the two narratives of "Malakout" by Bahram Sadeghi and " Miyan Hofrehaye Khali " of the Peiman Ismaili, focusing on the selection based on the common theme of the doctor's mission to the remote city, to investigate the institution of "self" and "Another" has dealt with two works with a different genre approach and will reach the conclusion that these two poles, in both of them, in addition to the process of change and transformation, are somewhat fluid in the narrative of "Malakout". In addition, this institution has a human and abstract aspect in the narrative of the Kingdom, but in the story " Miyan Hofrehaye Khali" it takes on more of an ethnic and cultural aspect.
    Keywords: Interdisciplinary Studies, Self, the other, Bakhtin, The Heavenly Kingdom, In between Empty Hollows
  • Fariba Sohrabi *, Vahid Mobarak, Mohamad Hataminia Pages 173-190
    Literature and music have a close and complementary relationship with each other. In performance, poetry is the infrastructure of mind and the language of music, with which it has a strong connection. In fact, what melodies and musical instruments express through the sounds, the poetry manifests more tangibly via words. In this interdisciplinary research, the induction of sounds, due to the repetition of consonants and vowels, has been examined in the light of Murice Gerammont's theory and via a descriptive-analytical approach. Accordingly, the pragmatic axis shows the angles of inducing meaning and, more importantly, the effectiveness of poetry and the way music and poetry influence each other, which is examined via the introduction of examples of vocal music and, specifically, Akhavan Sales's "Dandelion" performed by Mohammad Reza Shajarian. Each vocal division in Iranian music has its own characteristics and expresses different moods, and both the composer and the singer should select the music division and vocal corners with the consideration of the meaning and the content of the selected poems. The results show that sounds and words, with clarity, brilliance and darkness, have been successful in conveying the two discourses of slight hope and overwhelming despair and that it is the sound which determines the color of the feeling of the music and instruments and makes the poetry and musical works more effective and lasting.
    Keywords: Maurice Gerammont, Poetry, Music, Shajarian, Dastgāh, Dandelion
  • Fatemeh Ahmadi, Payam Zinalabedini * Pages 191-218
    Metalepsis that causes transgression between levels of narrative, can be transmitted from one medium to another as a special type of narrative. At the origin, it appears in a different form at the destination.Although the properties of metalepsis have been considered in the postmodern situation, extensive research on it in the ancient cultures of the world shows that the use of this method in literature and art has a long history. In today's era, since the desire to read and see postmodern works has increased, the need to recognize and adapt the characteristics of these works in literature and cinema is also developing. The present study has examined this procedure from literature to cinema and its concern is to investigate the transmission of written metalepsis to visual metalepsis. The present study aimed to analyze the signs and effects of metalepsis, including immersion, aesthetic illusion, and how to break the fourth wall in the transition from literature to cinema. The research method is qualitative with a narrative research approach. Therefore, the novel and the movie The Book Thief have been studied in a comparative way to identify the cognitive schemas of the levels in the work. The result shows that in the novel with continued metalepsis,we usually encounter even minimal transgression and sometimes stronger signs. In the film, since most of the narrative is carried out by a neutral camera, unlike in the novel, we do not encounter continued metalepsis, and only occasionally does metalepsis occur with intense and obvious signs.
    Keywords: Metalepsis, Narrative Levels, The Book Thief, Diegetic Universes, Immersive Metalepsis
  • Leili Kafi *, Kian Soheil Pages 219-244
    By focusing on pain as a phenomenon that deprives individuals of meaning, the present study illuminates how the free play of imagination in art is able to defy pain and help individuals attain meaning. As an interdisciplinary research in literature and cinema and through a comparative approach, this study applies Scarry’s notion of pain in The Body in Pain, the Making and Unmaking of the World to Nabokov’s Invitation to a Beheading (1935) and Von Trier’s Dogville (2003). To do so, first Scarry’s definition of pain (torture) in physical and verbal act is presented. Then disruption of meaning by pain is discussed. Third, the transformative role of pain is explained to show how pain can embed in itself ways to pass through pain. Finally, the free play of imagination (art) is discussed to clarify whether and how it can help attain meaning in pain. Through close reading, these definitions and notions are applied to the selected works and especially to their main characters, Cincinnatus and Grace. In conclusion it is asserted that Nabokov and Von Trier, although different artists in the first glance, share notable grounds in their oeuvre. Enjoying Brechtian alienation, game play, parody and complex defamiliarizing narration, they create a diegetic world surpassing ideological, social and psychological issues encompassing characters/events that are not clear copies of reality but the result of the free play of imagination to undo the annihilating power of pain.
    Keywords: pain, Meaning Making, Invitation to a Beheading, Dogville, Nabokov, Von Trier, Free play of imagination
  • Ahmad Razi *, Mobina Abedi Pages 245-272
    Stand-up Comedy is a type of audio-visual art that has received serious attention in recent decades. It is a combination of verbal and dramatic arts derived from Oral literature and deeply ingrained in folk culture. Stand-up comedy encompasses different forms of art and performance such as storytelling, acting, music, presenting and oration. Comedians engage with the audience directly on stage, regaling them with amusing anecdotes about life and societal matters, inducing laughter and providing a mental release. The findings of this survey indicate that owing to the distinctive features of stand-up comedy, this form of art will gain significant popularity in future. This particular form of contemporary art serves various purposes including, entertainment, education, creating social solidarity and empathy, as well as critiquing political and societal issues. Its notable interartistic features encompass storytelling, being audience's oriented, being critical, improvisational, flexibility, and drawing on informal language and colloquialisms. The present article explores the history of stand-up comedy in Iran, its functions, its structure and defining characteristics. Additionally, the article delves into the significant themes, elements, styles, and techniques employed by comedians in crafting their performances, and three cases of Iranian performances are analyzed as examples.
    Keywords: Stand-up Comedy, Contemporary Literature, Interdisciplinary, Humor, Show, Oral Literature
  • Hossein Jahantigh *, Masoome Sehat Pages 273-296
    Asghar Farhadi's two Academy Awards and Kazuo Ishiguro's Nobel Prize in Literature demonstrate how successful both authors' works have been in the West despite their Asian origin. The fact that they concentrate on similar social concerns in their works adds to the relevance of this connection. Moving away from the past traditions seems inevitable for both of these authors. They have, thus, portrayed progressive characters that, despite their deep ties to the past, struggle to follow modernity in practice. There are startling similarities in these characters' mindset and actions which this article attempts to shed light on by comparing Kazuo Ishiguro's The Remains of the Day (1989) and An Artist of the Floating World (1986) with Asghar Farhadi's The Fireworks Wednesday (1384) and The Salesman (1394). Using semiotic theories, characters representing tradition and modernity are first identified in each work. Then, the article explains the ways in which these characters consider the freedom of choice as both their as well as others' rights, or in Farzin Vahdat's terms, giving value to subjectivity and universality in modernity.
    Keywords: Asghar Farhadi, Kazuo Ishiguro, Tradition, Modernity, Subjectivity, Universality, Semiotics, Comparative literature
  • Fatima Sadat Yahyapoor * Pages 297-304
    The Canterbury Tales, the abiding work of Geoffrey Chaucer (?-1400 AC.), the eminent and popular poet of fourteenth century and the father of English poetry, is recently translated to Farsi by Alireza Mahdipour. The book is published by Cheshmeh publishing house in 2022. The Canterbury Tales is one of the most popular poems in the history of English litearture whose literary techniques and terms and content have not loss their aura during ages and whose popularity have increased as the years have passed by. Chaucer is a funny and gifted poet who devoted his last years to write The Canterbury Tales to eternalize his fame and the result is 17000 lines of verse. Alireza Mahdipour has Transled it to Persian poetry trting to be faithful to the content and the rhyme and meter. This review will survey and analyze the book and at the end will qualify some points on the translation.
    Keywords: The Canterbury Tales, Geoffrey Chaucer, Translating from English to Persian, Alireze Mahdipour, Poetry