فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بررسی نقش ایران در انتقال گاز حوزه خزر: رویکرد نظریه بازی ها
    سروش بغدادی*، سعید مشیری، امیر جعفرزاده صفحه 1

    در پژوهش حاضر تلاش شده است تا با استفاده از نظریه بازی های همکارانه،  سناریو های محتمل در خصوص انتقال  گاز طبیعی کشور های حوزه خزر به غرب  از طریق خطوط لوله انتقال  گاز طبیعی مورد ارزیابی قرار گیرد و خالص ارزش حال هرکدام از پروژه های انتقال گاز طبیعی محاسبه شود. در قدم بعد، هر سناریو به عنوان یک بازی همکارانه در نظر گرفته شده و قدرت چانه زنی کشور ها در بازی با استفاده از روش ارزش شپلی محاسبه شده است. نتایج مدل پژوهش نشان می دهند که مشارکت ایران در بازی به خصوص احداث و بهره برداری از خط لوله پارس، قدرت چانه زنی ایران در صادرات گاز به اروپا را افزایش می دهد و منجر به ارتقای قدرت ملی ایران می شود.همچنین انتقال گاز کشور های شرق دریای خزراز مسیر ایران نسبت به مسیر عبور از دریای خزر صرفه اقتصادی بیشتری دارد. نتایج مدل مبتنی بر نظریه بازی های همکارانه نشان می دهد موقعیت سرزمینی کشورها، نقش بسیار مهمی در قدرت چانه زنی آنها در ژیوپلتیک انرژی ایفا می کند.همچنین پس از موقعیت جغرافیایی,  میزان تولیدگاز طبیعی قدرت چانه زنی کشور ها در تجارت گاز از طریق خط لوله تعیین می کند.  وارد نمودن فاکتور ریسک سیاسی در محاسبات مربوط به ارزش حال خالص و بررسی شرایط ایتلاف در صورت مشارکت قزاقستان در صادرات گاز طبیعی کشور های حوزه خزر به اروپا و همچنین تبیین پتانسیل موقعیت سرزمینی به عنوان یکی از مولفه های قدرت ملی ایران، از جنبه های نوآورانه پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد انرژی، گاز طبیعی، بازی های همکارانه، ژئوپلتیک انرژی، حوزه خزر
  • ارائه مدل بهینه سیستم عرضه انرژی الکتریکی کشور در جهت تحقق توافقنامه پاریس
    علی عباسی گودرزی*، عباس ملکی صفحه 2

    بر اساس توافقنامه پاریس و سند مشارکت ملی کشور ارایه شده در این توافقنامه، ایران متعهد شده است که در بازه زمانی 10 ساله، 1409-1399 به میزان 4 درصد میزان انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش دهد. حدود 30 درصد از میزان انتشار گازهای گلخانه ای متعلق به بخش نیروگاهی کشور است و سایر بخش های حمل و نقل، خانگی و صنعت از میزان انتشار کمتری برخوردار می باشند. لذا  هدف اصلی در این پژوهش، ارایه ساختاری در سیستم عرضه انرژی الکتریکی کشور با در نظر گرفتن همزمان منافع تولیدکننده و مصرف کننده در جهت کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه ای بخش نیروگاهی تا حد مجاز تعهد شده در توافقنامه پاریس می باشد که در قالب یک مدل برنامه ریزی ریاضی غیرخطی با اعمال محدودیت های فنی-اقتصادی مربوطه و با تغییر در نگرش مدلسازی از دیدگاه دولتی به دیدگاه سرمایه گذار بخش خصوصی انجام خواهد گرفت. نتایج حاکی از آن است که در صورت نفوذ 20-10 درصدی انرژی های تجدیدپذیر، اعمال مالیات کربن با میزان 25 دلار به ازاء هر تن CO2 و تسریع در روند تبدیل نیروگاه های گازی به سیکل ترکیبی با نرخ تبدیل 5 درصد سالانه، رسیدن به میزان تعهد شده در توافقنامه پاریس میسر می باشد. لذا با اعمال مالیات کربن، حمایت از نیروگاه های تجدیدپذیر (کاهش هزینه سرمایه گذاری اولیه و ارایه نرخ منطقی تضمینی خرید برق) و افزایش راندمان نیروگاه های گازی می توان به اجرای عملیاتی توافقنامه پاریس در بازه زمانی مورد نظر امیدوار بود.

    کلیدواژگان: سیستم عرضه انرژی الکتریکی، تقاضا انرژی، بیشینهسازی رفاه، انتشار گازهای گلخانهای، توافقنامه پاریس
  • ارزیابی اقتصادی پروژه های سرمایه گذاری، با استفاده از اختیارات سرمایه گذاری و تدوین سناریو مطالعه موردی : احداث نیروگاه خورشیدی در ایران
    مسلم علیمحمدی، عادل آذر*، احمدرضا قاسمی صفحه 3

    اخیرا سرمایه گذاری بر روی انرژی های خورشیدی در کشورهای مختلف افزایش یافته است لذا  افزایش پیچیدگی، پویایی شرایط حاکم بر فعالیتهای اقتصادی و مالی و به تبع آن افزایش ریسک تصمیم گیری در زمینه سرمایه گذاری ، نیازمند روش های تحلیلی پیشرفته تری است. روش های سنتی ایستا بوده و پویایی و تغییرات آتی را در نظر نمیگیرند. در صورتیکه ارزش یک طرح سرمایه گذاری به عاملی علاوه بر ارزش فعلی خالص نیز بستگی دارد. در پاسخ به نیازهای جدید، تحلیل اختیارات سرمایه گذاری که اختیارات سرمایه گذار در تصمیمات راهبردی و ایجاد فرصتهای جدید در آینده را در تجزیه و تحلیل ها در نظر می گیرد، گسترش و کاربرد زیادی را پیدا کرده است. در این مقاله  به ارزیابی اقتصادی  با استفاده از اختیارات سرمایه گذاری و تکنیک درخت دوجمله ای، در احداث یک نیروگاه خورشیدی در ایران پرداخته شده است به گونه ای که  چهار نوع اختیار ترک پروژه، توسعه پروژه ، برون سپاری و سرمایه گذاری مشترک با یک شرکت خارجی،  در این خصوص مورد بررسی قرار گرفت. محاسبات مربوطه در نرم افزار excel  صورت پذیرفت . نتایج نشان داد که سرمایه گذار طی 5 سال آتی با 3 سناری راهبردی متفاوت براساس شرایط  مواجه خواهد شد.

    کلیدواژگان: مزارع خورشیدی، اختیارات سرمایه گذاری، درخت دوجمله ای، ارزش فعلی خالص
  • تاثیر مصرف گاز طبیعی بر انتشار گازهای گلخانه ای با لحاظ اثر شدت مصرف انرژی در گروه کشورهای منتخب
    محسن ابراهیمی*، محمد صیادی، رضا شرفی چپه صفحه 4

    امروزه افزایش مصرف انرژی از یک طرف باعث رشد اقتصادی و از طرف دیگر باعث افزایش انتشار گاز CO2  می گردد.ویژگی های خاص گاز طبیعی از جمله مزایای اقتصادی و زیست محیطی آن، همواره این حامل انرژی را به عنوان یک عامل تولیدی مهم در بخش های تولیدی و واسطه ای اقتصاد و نیز یک حامل انرژی مطلوب در کلیه بخش های مصرف کننده نهایی مطرح نموده است که با آن نه تنها می توان تقاضای رو به افزایش مصرف انرژی را برآورده کرد، بلکه می توان ساختار مصرف انرژی را نیز بهینه کرد. در این مطالعه با استفاده از داده های پانل، دوره زمانی 2018- 2000، اثر مصرف گاز طبیعی بر انتشار گازهای گلخانه ای درکشورهای منتخب با لحاظ تفاوت شدت مصرف انرژی آنها مورد بررسی قرارگرفته است. نتایج حاصل از پژوهش درکشورهای با شدت مصرف انرژی بالا نشان می دهد، مصرف گازطبیعی تاثیر منفی و معناداری بر انتشار گاز   CO2دارد، در حالیکه در کشورهای با شدت مصرف انرژی پایین، مصرف گاز طبیعی تاثیر معناداری بر انتشارگاز CO2 ندارد. علاوه بر این، تولید ناخالص داخلی سرانه در هر دوگروه از کشورها تاثیر مثبت و معنادار بر انتشار CO2  داشته است.

    کلیدواژگان: پانل دیتا، گاز طبیعی، انتشارگازهای گلخانه ای، دی اکسیدکربن، شدت مصرف انرژی
  • ارائه یک مدل ریاضی مبتنی بر تشویق و قیمت برای مدیریت بار در ساختمان های مسکونی هوشمند
    حسین طالبی، عالیه کاظمی*، حامد شکوری گنجوی صفحه 5

    افزایش مصرف انرژی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه از جمله مسایلی است که راهکارهای مخصوص به خود را  می طلبد. یکی از راهکارهایی که در چند دهه گذشته مورد توجه کشورهای توسعه یافته قرار گرفته است، مدیریت انرژی در سمت تقاضاست که سبب می شود با اعمال مشوق ها و محدودیت هایی در قیمت انرژی، مصرف کنندگان را به سمت مدیریت مصرف سوق داد. گزارش های منتشر شده از شرکت های تامین کننده انرژی نشان می دهد که بخش مسکونی به نسبت سایر بخش های مصرف، بیشترین سهم را از میزان مصرف انرژی داراست که ضرورت اجرای طرح های بهینه سازی و اصلاح الگوی مصرف را در بخش ساختمان های مسکونی مشخص می سازد. از جمله راهکارهایی که در بخش ساختمان ها جهت مدیریت مصرف می توان اعمال نمود به کارگیری تکنولوژی هایی جدید و ایجاد ساختمان های هوشمند است. بر این اساس در این پژوهش با بررسی مبانی نظری موجود در حوزه مدیریت سمت تقاضا و ساختمان های هوشمند، مدلی جدید توسعه داده شده است تا مصرف کننده و تولیدکننده انرژی الکتریکی را به اهداف مورد نظر شامل کاهش هزینه الکتریکی، کاهش قله مصرف و افزایش رفاه مصرف کننده برساند. مدل طراحی شده یک مدل ریاضی چندهدفه است و از ویژگی های آن در مقایسه با مدل های پیشنهادی قبلی، استفاده از ترکیب برنامه های مبتنی بر تشویق (برنامه پاسخگویی باراضطراری) و برنامه های مبتنی بر قیمت (قیمت زمان استفاده) از برنامه های پاسخگویی بار به طور همزمان است. نتایج نشان داد با اجرای مدل پیشنهادی، به میزان 30 درصد از قله بار الکتریکی و تقریبا 20 درصد از هزینه های مصرف کننده کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: مدیریت سمت تقاضا، مدیریت بار، ساختمان هوشمند، برنامه پاسخگویی بار اضطراری، برنامه قیمت زمان استفاده
  • ارزیابی کیفی کاربری جایگاه های سوخت رسانی خطی کلانشهر اصفهان بر اساس ترکیب منطق فازی و فرایند تحلیل سلسه مراتبی
    همایون نورائی*، احمد رحیمی، مهسا فتاحیان صفحه 6

    در سال های اخیر برای نخستین بار در کشور، فاز نخست طرح احداث پمپ بنزین های خطی به عنوان راهکاری برای کاهش صف وسایل نقلیه در مقابل جایگاه های عرضه سوخت در کلانشهر اصفهان، با توجه به کمبود فضاهای بزرگ و مناسب جهت احداث جایگاه سوخت جدید اجرا شده است. لذا ارزیابی جایگاه های سوخت خطی اجرا شده پیش از ورود به اجرای فاز دوم طرح و همچنین تسری این ایستگاه ها به سایر کلانشهرهای کشور به ویژه به لحاظ کیفی (ماتریس های سازگاری، مطلوبیت، ظرفیت و وابستگی) اهمیت فراوانی دارد. در این راستا در این پژوهش از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است؛ ضمن اینکه برای تحلیل وضعیت جایگاه های عرضه سوخت خطی از ترکیب روش های فازی و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) بهره گرفته شده است. نتایج حاکی از آن است که به طور کلی 34 درصد از کل پمپ بنزین های خطی شهر اصفهان به لحاظ ارزیابی کیفی کاربری در وضعیت مکانی نسبتا نامناسب و 20 درصد از آنها در وضعیت متوسط قرار گرفته اند. پیشنهادات کلی این پژوهش، توجه به تامین زیرساخت های لازم برای احداث پمپ بنزین های خطی، رفع نقصان های جایگاه های خطی موجود و انجام مطالعات یکپارچه حمل و نقل و کاربری زمین پیش از اجرای فاز دوم پروژه می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی کیفی کاربری، جایگاه های سوخت رسانی خطی، منطق فازی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، کلانشهر اصفهان
|
  • Investigating Irans role in Caspian basin gas transfer: cooperative game theory approach
    Soroosh Baghdadi*, Saeed Moshiri, Amir Jafarzadeh Page 1

    This research aims to study the probable scenarios on the natural gas transmission through the pipeline from the Caspian basin to the western region and Europe. We first project the future of world natural gas demand, supply، and available sources in the Caspian basin. In the second stage، we make an economic evaluation of the current projects and most probable scenarios in the next 30 years. In the third step، we calculate each playerchr('39')s bargaining power by using the Shapely value in probable scenarios. The results indicate that transfer of natural gas by pipeline through Iran (southern corridor) is more economical than the trans-Caspian project (TCP). The results of the cooperative game theory indicate that the geographical situation of the countries plays an essential role in their bargaining power in the geopolitics of energy. Iranchr('39')s contribution to the gas export to Europe، especially the establishment of the Pars pipeline project، would promote the countrychr('39')s bargaining power and, consequently، its national power. Including a political risk factor in the calculations related to the net present value(NPV) and investigating the situation in Kazakhstan adjoining are innovative aspects of the research.

    Keywords: Cooperative game theory, Caspian basin, energy economics, energy geopolitics, Natural gas
  • Optimal electrical energy supply system to meet emissions pledge under Paris climate agreement
    Ali Abbasi Godarzi*, Abbas Maleki Page 2

    As part of its Paris Agreement commitment, Iran pledged to decrease 4 % of its carbon dioxide (CO2) emissions from 2020 to 2030. About 30% of total emissions in Iran belongs to electricity supply network while energy consumption in other sectors (transport, household, and industry) have a lower share in CO2 emission. The main concern here is finding the optimal model of power plants in the electricity supply system that should be deployed to meet Iran’s mentioned respective targets and considering simultaneously interests of consumers and producers in its energy system. So, in this article we developed a non-linear mathematical programming model for Iran’s electricity system to address this concern with changing attitude modeling from a social planner perspective to a private investor perspective. Later, this model has been run for years between 2017-2030. Results show that a 10-20% diffusion of renewable energy, imposing Carbon tax (25 USD per tonneCO2) and converting gas turbine power plants to gas combined cycle technology with 5% annual rate can satisfy Iran’s emissions pledge under the Paris Climate Agreement. Therefore, by imposing a carbon tax, supporting renewable power plants (reducing capital cost and providing a reasonable rate of guaranteed purchase of electricity), and considering on converting gas turbine power plants to gas combined cycle technology we can hope for the operational implementation of the Paris Agreement in the desired period.

    Keywords: Electricity Supply Syste, Energy Demand, Welfare Maximization, Greenhouse Gas Emission, Paris Agreement
  • Economic valuation of investment projects, Using Real Option and scenario planning Case Study: Establishment of a Solar Farm in Iran
    Moslem Alimohammadi, Adel Azar*, Ahmadreza Quasemi Page 3

    Recently, investment in solar energy has increased in various countries, so increasing the complexity, dynamism of the conditions governing economic and financial activities, and consequently increasing the risk of investment decision-making, requires more advanced analytical methods. Traditional methods are static and do not take into account dynamics and future changes, while the value of an investment plan depends on a factor in addition to the current net present value. In response to the new needs, the analysis of real option, which takes into account the investor authority in strategic decisions and the creation of new opportunities in the future in analysis, has become widespread and widely used. In this paper, economic evaluation using real option and binomial tree technique is considered in the construction of a solar power plant in Iran, so that four types of options, abandonment authority, project development, outsourcing and joint investment with a foreign company, was examined in this regard. Relevant calculations were performed in excel software. The results showed that the investor will face 3 different strategic scenarios based on the situation in the next 5 years.

    Keywords: Solar Farms, Real Option, Binomial Tree, NPV
  • The effect of natural gas consumption on greenhouse gas emissions in terms of the effect of energy intensity in selected countries
    Mohsen Ebrahimi*, Mohammad Sayadi, Reza Sharafi Page 4

    Today, increasing energy consumption from one hand causes economic growth and on the other hand, increases co2 emissions, which is the main cause of global warming, has become one of the main challenges in managing different countries in the world, so that countries impose rules and restrictions for reducing co2 emissions that will slow down the economic growth. Natural gas is a relatively clean, abundant and cheap energy source, with which not only energy consumption can be met, but also energy consumption structure can be optimized. In this study, the effect of natural gas consumption on greenhouse gas emissions in selected countries by using panel data has been investigated. The results of this study show that in countries with high energy consumption, natural gas consumption has negative effect on co2 emissions, but in countries with low energy consumption, natural gas consumption has no negative effect on co2 emissions, but per capita gross domestic product has a positive effect on co2 emissions.

    Keywords: Panel Data, Natural Gas, Emission, CO2, Energy Intensity
  • Designing a price and incentive-based mathematical model for load management in smart residential buildings
    Hossein Talebi, Aliyeh Kazemi*, Hamed Shakouri ganjavi Page 5

    The growth of energy consumption is a major problem in both developing and developed countries, which is needed its special solution. Energy demand side management is one of the solutions, which is used by developing countries in the past few decades. This policy helps consumers with consumption management by using intensive and price-based approaches. Reports by the electricity distribution companies show that residential buildings are responsible for a great proportion of energy consumption among different consumption sections. This fact, therefore, reveals the importance of optimization and modification of consumption patterns in residential buildings. The use of new technologies and smart buildings are among solutions that can be applied in the residential section for consumption management. In this study, a new model is developed according to the theoretical foundations in demand side management and smart buildings. Electrical cost reduction, peak load reduction, and user comfort improvement are the main goals of the model. Therefore, a multi-objective mixed integer linear programming (MILP) model is designed. One of the contributions of this research is the simultaneous use of price- and intensive-based programs. In this regard, time of use (TOU) and emergency demand response program (EDRP) are applied. The results showed that by applying the proposed model, 30% of peak electric load and approximately 20% of consumer costs are reduced.

    Keywords: Demand side management, Load management, Smart building, Emergency demand response program, Time of use
  • Qualitative Evaluation of the Landuse of Linear Fueling Stations in Isfahan Metropolis Based on the Combination of Fuzzy Logic and Analytic Hierarchy Process
    Homayoon Nooraie*, Ahmad Rahimi, Mahsa Fatahian Page 6

    In recent years, due to the lack of large and suitable spaces for the construction of a new fuel station, for the first time in the country, the first phase of the linear fueling station a the Isfahan metropolis has been implemented. Before entering the implementation of the second phase of the project and also the extension of the stations to other metropolises of country, the evaluation of linear fueling stations especially in terms of landuse quality (matrices of compatibility, desirability, capacity and dependence) is very important. In this regard, in this research library and field methods have been used to collect data. In addition, a combination of fuzzy logic and analytic hierarchy process (AHP) has been used to analyze the status of linear fueling stations. The results show that in general, 34% of all linear gas stations in Isfahan are in a relatively unsuitable location and 20% of them are in average condition in terms of qualitative evaluation of the landuse. The general suggestions of this research are to pay attention to providing the necessary infrastructure for the construction of linear gas stations, eliminating the shortcomings of existing linear stations and conducting integrated transportation and land use studies before the implementation of the second phase of the project.

    Keywords: Qualitative Evaluation of the Landuse, Linear Fueling Stations, Fuzzy Logic, Analytic Hierarchy Process, Isfahan Metropolis