فهرست مطالب

مدیریت زنجیره تامین - پیاپی 74 (بهار 1401)

فصلنامه مدیریت زنجیره تامین
پیاپی 74 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا وهابی، علیرضا حمیدیه* صفحات 1-22

    امروزه شرکت ها با توجه به ویژگی های اقتصادی تجارت مدرن در مقیاس جهانی و عملیات های پیچیده زنجیره تامین سعی دارند به تقاضای مشتریان پاسخ دهند. عدم قطعیت تقاضای جهانی چالش بزرگی است که با وقوع اختلالات تشدید می شود. در این مطالعه، یک مدل برنامه ریزی ریاضی غیرخطی تصادفی فازی چند محصولی برای طراحی شبکه زنجیره تامین پایا با در نظر گرفتن محصول با تکنولوژی تولید ماژولار تحت ریسک اختلال پیشنهاد شده است. همچنین، یک سیستم پشتیبانی تصمیم گیری برای تولید محصول ماژولار طراحی شده. که نقشی عمده در افزایش قابلیت استفاده مجدد محصولات و کاهش ضایعات ایفا می کند. مطالعه موردی بر روی تولید پمپ های کرایوژنیک صادرات LPG تمرکز دارد که از تجهیزات حیاتی در صادرات پروپان و بوتان مایع است. ساختار این شبکه زنجیره تامین شامل سطوح تامین کنندگان ماژول ها، مراکز تولید اولیه، مراکز بازرسی، مراکز تعمیر، مراکز بازتولید و مشتریان است. برای مواجه با اختلالات یک رویکرد تصادفی سناریو محور مورد استفاده قرار گرفته و عدم قطعیت پارامتری با رویکرد ترکیبی برنامه ریزی امکانی- استوار مدیریت شده است.  ارزیابی مدل با رویکرد دقیق در نرم افزار GAMS با حل کننده CPLEX و تجزیه و تحلیل حساسیت بر پارامترهای غیر قطعی انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که رویکرد حاضر ضمن کنترل عدم قطعیت، جریان بهینه تسهیلات را تضمین می کند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین پایا، محصولات ماژولار، عدم قطعیت، برنامه ریزی تصادفی امکانی استوار
  • سیده پروانه نوربخش سامانی، ناصر خانی*، مژگان بهرامی، علی مروتی شریف آبادی صفحات 23-34
    با توجه به افزایش جمعیت و افزایش مصرف کننده در بازارهای جهانی، رویکرد اقتصاد مدور به تنهایی برای پاسخ دهی به ذی نفعان و فرآیندهای ساخت و تولید کافی نمی باشد و لازم است کل زنجیره ی تامین از مدل خطی به مدل مدور تبدیل شود. مدیریت زنجیره ی تامین مدور راه حل خوبی برای کاهش مشکلاتی مانند آلودگی، کمبود منابع و تغییرات اقلیمی فراهم می آورد. هدف مدیریت زنجیره ی تامین مدور بهینه سازی مصرف منابع در طول چرخه ی عمر محصول، با استفاده از بازیافت مجدد است. با وجود مزیت های متعدد به کارگیری زنجیره ی تامین مدور، پیاده سازی آن در برخی کشورها از جمله ایران با موانع بسیاری همراه است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی موانع سازمانی پذیرش زنجیره ی تامین مدور با بهره گیری از رویکرد تحلیل ذی نفعان در صنعت فولاد طراحی و اجرا شده است. با توجه به هدف پژوهش، از رویکرد تحلیل ذی نفعان به منظور استخراج موانع بهره گرفته شد. در مرحله ی اول، از روش گروه کانونی برای شناسایی ذی نفعان صنعت فولاد و تعیین جایگاه هرکدام استفاده شد. به منظور بررسی روایی و پایایی پژوهش، اعضای گروه کانونی متشکل از ده نفر از کارشناسان بر اساس مدت سابقه ی همکاری خود (حداقل پنج سال) با طرح های زنجیره ی تامین صنعت فولاد به روش نمونه برداری هدفمند انتخاب شدند. از طریق ماتریس علاقه-قدرت، داده ها طبقه بندی و اولویت بندی شدند. موانع پذیرش زنجیره ی تامین مدور از دیدگاه ذی نفعان با استفاده از مصاحبه شناسایی و استخراج گردید. سیاست گزاران صنعت فولاد با اتخاذ تدابیری در خصوص رفع موانع شناسایی شده در این مطالعه می توانند رویکرد اقتصاد مدور را در زنجیره های تامین پیاده سازی کنند.
    کلیدواژگان: اقتصاد مدور، زنجیره ی تامین مدور، رویکرد کیفی تحلیل ذی نفعان، ماتریس علاقه- قدرت
  • جابر قنبری، ابراهیم عباسی*، حسین دیده خانی، مجید اشرفی صفحات 35-46
    تحقیق حاضر به بررسی نقش مدیریت هزینه های استراتژیک به عنوان یک متغیر تعدیلگر بر ارتباط بین فعالیت های زنجیره ی تامین و بهبود عملکرد مالی پرداخته است. بهبود عملکرد مالی به عنوان متغیر وابسته، فعالیت های زنجیره ی تامین، مدیریت هزینه های استراتژیک به عنوان متغیر های مستقل اصلی و ساختار مالی و اندازه ی شرکت به عنوان متغیر های کنترلی تلقی شده است. نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی، متکی بر طرح تحقیق پسروی دادی- پیمایشی و از روش استنتاج توصیفی- استقرایی بهره گرفته است. از بین شرکت های منتخب بورسی تهران به روش تصادفی ساده 165 شرکت انتخاب و جهت اندازه گیری فعالیت های زنجیره ی تامین و مدیریت هزینه های استراتژیک از نظرسنجی مدیریت عالیه استفاده شده است. به کارگیری الگوی معادلات ساختاری پس از انجام آزمون های تشخیصی نشان داد که مدیریت هزینه های استراتژیک بر رابطه ی بین فعالیت های زنجیره ی تامین در ابعاد مختلف و بهبود عملکرد مالی با سنجه های مختلف، تاثیر مثبت و معنی داری داشته است.
    کلیدواژگان: مدیریت هزینه های استراتژیک، عملکرد مالی، زنجیره ی تامین، یکپارچه سازی تامین کنندگان، یکپارچه سازی درون سازمانی، یکپارچه سازی مشتریان
  • مهدی صفری، محمد فلاح*، حامد کاظمی پور صفحات 47-60
    در دنیای واقع بازتولید محصولات مستهلک به منظور کاهش هزینه ها در زنجیره های تامین به عنوان یکی از مزیت های رقابتی شناخته می شود. در این مقاله به انتخاب رویکرد مناسب جمع آوری و بازتولید محصولات مستهلک در یک زنجیره ی تامین حلقه بسته باهدف کاهش هزینه ها با استفاده از نظریه ی بازی استکلبرگ پرداخته می شود. بدین منظور، اعضای زنجیره ازجمله تولیدکننده، خرده فروش و پیمانکار بازتولید (به عنوان عضو سوم طرف قرارداد) حضور دارند. در این تحقیق چهار سناریو شامل: 1) پرداخت مبلغی توسط تولیدکننده جهت جمع آوری و بازتولید محصول مستهلک؛ 2) پرداخت مبلغی به صورت مشترک توسط خرده فروش و تولیدکننده جهت جمع آوری و بازتولید محصول مستهلک؛ 3) پرداخت مبلغی به صورت مشترک توسط تولیدکننده و طرف سوم قرارداد جهت جمع آوری و بازتولید محصول مستهلک؛ و 4) پرداخت مبلغی توسط تولیدکننده جهت جمع آوری و عدم بازتولید محصول، در نظر گرفته شده و نتایج آن مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج محاسباتی نشان دهنده ی آن است که سود زنجیره با درنظرگرفتن سناریوی سوم با نرخ بهینه بازتولید به بیشترین میزان خود خواهد رسید و نسبت به دیگر سناریو های مسیله، اعضای زنجیره به منافع بیشتری دست خواهند یافت. علاوه براین، در سناریوی بهینه، قیمت نهایی محصول نیز به کمترین میزان خود خواهد رسید. یافته های مسیله حاکی از آن است که هنگامی که فرآیند بازتولید صورت نمی گیرد، در زنجیره کمترین سود ممکن حاصل می شود. تحلیل حساسیت انجام شده با افزایش ضریب تاثیر قیمت نهایی محصول بر روی تقاضای مشتریان در بازه های مختلف درنظرگرفته شده، نشان دهنده ی روند کاهشی متغیرهای تصمیم قیمت نهایی محصول، قیمت فروش کالا به خرده فروش و مبلغ پرداختی به مشتری به ازای هر عدد محصول مستهلک شده خواهد بود.
    کلیدواژگان: زنجیره ی تامین حلقه بسته، محصول مستهلک، جمع آوری و بازتولید، قیمت گذاری، نظریه ی بازی ها
  • حسین عموزادخلیلی* صفحات 61-78

    امروزه به دلیل اهمیت آلاینده های محیط زیستی و افزایش استانداردهای جهانی برای محیط زیست، توجه بیشتری به طراحی شبکه های زنجیره ی تامین حلقه بسته با ملاحظات سبز معطوف شده است. از طرفی شدت کارایی زنجیره های مستقیم و معکوس بر هم اثرگذار است. درنتیجه، عملکرد هر زنجیره بر زنجیره ی دیگر و بر کل زنجیره ی تامین تاثیر خودش را دارد. در این تحقیق، به طراحی یک مدل ریاضی برای شبکه زنجیره ی تامین حلقه بسته ی سبز لاستیک سنگین می پردازیم که با مفهوم قیمت گذاری اقتصادی، محصولات را تحت شرایط عدم قطعیت در نظر می گیرد. قیمت گذاری اقتصادی در این مسیله افزایش سودآوری اقتصادی را به همراه دارد. مدل ریاضی طراحی شده از نوع فازی و دوهدفه است که هدف اول حداقل سازی هزینه ها و هدف دوم حداقل سازی آلاینده های زیست محیطی است. تصمیمات تعیین شده در این مدل، شامل تعیین مکان بهینه هر یک از مراکز بر اساس مکان های بالقوه، میزان بهینه ی تولید، توزیع، جمع آوری، بازیافت و همچنین بازتولید محصولات است. همچنین، از آزمون تی دو نمونه ای مستقل برای اعتبارسنجی نتایج مدل غیر قطعی و قطعی استفاده می گردد. برای حل مدل تابع دوهدفه، روش ε-محدودیت به کار گرفته می شود تا مسیله بتواند جواب های بهینه ی پارتویی قوی را تضمین کند و از جوابهای پارتویی ضعیف جلوگیری کند. در نهایت، برای ارزیابی کارایی روش ارایه شده، یک مطالعه‎ی موردی در زمینه ی لاستیک سنگین به کار گرفته می شود و با حل و پیاده سازی آن نتایج مدیریتی مفیدی ارایه می شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی فازی، زنجیره ی تامین حلقه بسته، هدف زیست محیطی، قیمت گذاری، ε- محدودیت
  • پریسا حقی مطلق، غلامرضا نصیری*، مریم اسمعیلی صفحات 79-100

    اغلب سازمان ها به منظور افزایش سهم بازار و جذب مشتریان بیشتر، برای ارایه ی محصولات و خدمات خود از کانال های مختلفی استفاده می نمایند. برای یک زنجیره تامین با بیش از یک کانال فروش، قیمت گذاری محصولات برای هر کانال یک فرآیند مهم تصمیم گیری به شمار می رود. قیمت گذاری مناسب می تواند در کاهش تضاد بین کانال ها و افزایش سود کانال های موجود بسیار موثر باشد. در این مقاله، موضوع قیمت گذاری بین دو کانال خرده فروشی و زنجیره ای با در نظر گرفتن تخفیف در کانال زنجیره ای و قرارداد تسهیم درآمد میان تولیدکننده و فروشگاه های زنجیره ای با هدف حداکثرسازی سود در نظر گرفته شده است. به منظور اعتبارسنجی مدل، مولفه های ورودی مسیله با استفاده از روش تاگوچی تنظیم و به کمک الگوریتم فراابتکاری ازدحام ذرات حل شده است. الگوریتم به کار گرفته شده با توجه به زمان حل اندک آن در قیاس با نرم افزار گمز از کیفیت و کارایی مناسبی برخوردار است. ضمن آن که مقدار به دست آمده برای تابع هدف به کمک الگوریتم پیشنهادی در مقایسه با خروجی گمز با شکاف کمتر از 1% محاسبه شده که نشان از کارایی مناسب این الگوریتم دارد. نتایج به دست آمده نیز نشان دهنده تاثیرگذاری بالای تقاضای بالقوه کانال خرده فروشی نسبت به پارامترهای دیگر بر سود زنجیره تامین است.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین دوکاناله، کانال خرده فروشی، کانال زنجیره ای، قیمت گذاری، تسهیم درآمد
|
  • Alireza Vahabi, Alireza Hamidieh * Pages 1-22

    Nowadays, companies are trying to meet customer demand due to the economic characteristics of modern global business and complex supply chain operations. Global demand uncertainty is a major challenge that is exacerbated by the occurrence of disruptions. In this study, a multi-product fuzzy stochastic nonlinear mathematical programming model is proposed to design a reliable supply chain network considering a product with modular manufacturing technology at the risk of disruption. Also, a decision support system is designed for modular production, which plays a major role in increasing the reusability of products and reducing waste. The case study, focuses on the production of cryogenic pumps used for the export of LPG, which is a critical equipment in the export of liquid propane and butane. The structure of this supply chain network includes levels of module suppliers, primary production centers, inspection centers, repair centers, reproduction centers, and customers. To deal with the disturbances, a scenario-based stochastic approach has been used and parametric uncertainty has been managed with the possibilistic-robust hybrid programming approach. The model evaluation has been performed with a precise approach in GAMS software with CPLEX solver and the sensitivity analysis has addressed the uncertain parameters. The results show that the current approach while controlling the uncertainty, ensures the optimal flow of facilities.

    Keywords: Reliable supply chain, modular products, Uncertainty, Possibilistic-Robust Stochastic Programming
  • Seyedeh Parvaneh Nourbakhsh-Samani, Naser Khani *, Mojhgan Bahrami, Ali Morovati Sharifabadi Pages 23-34
    Taking into account the population growth, significant consumption of natural resources, environmental degradation and the resulting public unrest, the governments’ strategy of circular economy is not sufficient to meet the demands and it is required that the entire supply chain be transformed from the linear model to a circular one. Circular supply chain management is a good solution to reduce problems such as pollution, production patterns, consumption, resource scarcity and climate change. The goal of supply chain management is to optimize the resource consumption throughout the product life cycle by recycling. Despite the many advantages of using a circular supply chain, its implementation in some countries, including Iran, is associated with many obstacles. The present study has been designed and implemented with the aim of identifying and extracting these obstacles using the stakeholder analysis approach in the steel industry. In the first stage, the focus group method was used to identify the stakeholders of the steel industry and determine the position of each. In order to evaluate the validity and reliability of the research, the members of the focus group consisting of ten experts were selected based on their experience (at least five years) with the steel industry supply chain projects by purposive sampling. Data were categorized and prioritized through the interest-power matrix. The obstacles to the acceptance of circular supply chain were identified and extracted from the perspective of stakeholders through interviews. The steel industry policymakers can implement the circular economy approach in supply chains by taking measures to modify the factors identified in this study.
    Keywords: Circular economy, Circular supply chain, Qualitative stakeholder analysis approach, Interest-Power Matrix
  • Jaber Ghanbari, Ebrahim Abbasi *, Hosein Didehkhani, Majid Ashrafi Pages 35-46
    The present study investigates the role of strategic cost management as an intermediary variable on the relationship between the supply chain activities, and the financial performance improvement. The improvement of financial performance is selected as the dependent variable, the supply chain activities and the strategic cost management are considered as the main independent variables whilst the financial structure and the size of company are considered as control variables. The research is an applied purpose research, based on a data-survey retrospective research design and uses a descriptive-inductive inference method. From a list of selected companies of Tehran Stock Exchange, 165 companies were picked by the simple random method and top management survey was used to measure the supply chain activities and strategic cost management. Applying the structural equation model after diagnostic tests shows that strategic cost management has a positive and significant effect on the relationship between the supply chain activities in different dimensions and on improving the financial performance with different metrics.
    Keywords: Strategic cost management, Financial performance, Supply Chain, supplier integration, in-house integration, customer integration
  • Mehdi Safari, Mohammad Fallah *, Hamed Kazemipoor Pages 47-60
    In the real world, remanufacturing depreciated products for the purpose of cost reduction in supply chains, is recognized as a competitive advantage. In this paper, an appropriate approach for collecting and remanufacturing depreciated products in a closed-loop supply chain is considered with the aim of reducing costs using the Stackelberg game theory. To this end, the considered chain members include the manufacturer, the retailer, and the remanufacture contractor (as the third party to the contract). In this research, the four following scenarios are considered and the results are analyzed: 1) Payment by the manufacturer to collect and reproduce the depreciated product; 2) Joint payment of an amount by the retailer and the manufacturer to collect and reproduce the depreciated product; 3) Joint payment of an amount by the manufacturer and the third party to the contract to collect and reproduce the depreciated product; 4) Payment by the manufacturer for collection and non-reproduction of the product. The computational results show that the chain profit will reach its maximum amount with the optimal reproduction rate considering the third scenario, and the chain members will gain more benefits than other scenarios. The findings of this research indicate that when the reproduction process does not take place, the lowest possible profit is made in the chain. The sensitivity analysis performed by increasing the effect of the final product price on customer demand in different periods, shows a decreasing trend in the three decision variables of final product price, selling price to the retailer, and the amount paid to the customer for each consumed product.
    Keywords: Closed-loop Supply Chain, Depreciated Product, Collection, Remanufacturing, Pricing, Game Theory
  • Hossein Amoozadkhalili * Pages 61-78

    Today due to the significance of environmental pollutants and the increase of global standards for the environment, more attention has been paid to the design of closed-loop supply chain networks with green considerations. On the other hand, the direct and inverse chains affect each other in terms of the efficiency rate. As a result, the performance of each chain has its own effect on other chains and on the entire supply chain. In this research, we design a mathematical model for the green closed-loop heavy-duty supply chain network, which considers products under conditions of uncertainty with the concept of economic pricing. Economic pricing in this issue increases economic profitability. The designed mathematical model has a fuzzy basis and pursues two objectives. The first goal is to minimize costs and the second goal is to minimize environmental pollutants. The decisions made in this model include determining the optimal location of each center based on potential locations, the optimal amounts of production, distribution, collection and recycling, and also the reproduction of products. Furthermore, a two-sample independent t-test is used to validate the results of the definite and indefinite models. To solve the two-objective function model, the ε-constraint method is used so that the problem can guarantee strong Pareto optimal solutions and prevent weak Pareto solutions. Finally, to evaluate the efficiency of the proposed method, a case in the field of heavy tires is studied, solved and implemented to produce and present valuable management results.

    Keywords: Fuzzy Programming, Closed-loop Supply Chain, Environmental purpose, Pricing, e-constraint
  • Parisa Haghi Motlagh, Gh. R. Nasiri *, Maryam Esmaeili Pages 79-100

    Most organizations use different channels to offer products and services in order to increase their market share and attract more customers. In a supply chain with more than one sales channel, product pricing is a critical issue in the decision-making process. Proper pricing can be very effective in reducing the conflict between channels and increasing the profitability of existing channels. In this paper, a pricing strategy between the dual retail and chain channels is presented to maximize profits by considering a discount in the chain channel and a revenue sharing contract between the manufacturer and the chain stores. The input parameters of the problem are adjusted using the Taguchi method and solved by the particle swarm metaheuristic algorithm in order to validate the model. Regarding the short solution time of the proposed algorithm, it has a good quality and efficiency in comparison to GAMS software. In addition, the gap of the objective value obtained by the proposed algorithm is less than 1% compared to the GAMS output. The results also show that the potential demand of the retail channel has a higher impact on the profit of the supply chain, in comparison to other parameters.

    Keywords: Dual-channel supply chain, retail chain, chain channel, Pricing, revenue sharing