فهرست مطالب

مطالعات رسانه ای - پیاپی 57 (تابستان 1401)

نشریه مطالعات رسانه ای
پیاپی 57 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عنایت داودی، افسانه مظفری*، علی اصغر کیا، شهناز هاشمی صفحات 7-20

    یکی از طرقی که مسیولین دولت و دستگاه های دولتی، به عنوان مستخدمین مردم و شهروندان می توانند در جهت صیانت از حقوق شهروندان اتخاذ نمایند، رسیدگی موثر به شکایات شهروندان می باشد. درواقع پاسخ گویی و رسیدگی به شکایات مردمی به عنوان یکی از صور صیانت از حقوق شهروندی است. این پژوهش به دنبال ارایه مدل بهینه برای جلب اعتماد عمومی به سامانه رسیدگی به شکایات و اعلامات سازمان بازرسی است. در این تحقیق از روش پیمایش و ابزار پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را مشتریان و کاربران سامانه رسیدگی به شکایات و اعلامات سازمان بازرسی استان مازندران تشکیل می دهند که در سال 1396 تعداد آن ها برابر با 24884 نفر بوده است که 378 نفر از آن ها در مطالعه شرکت کردند. پرسش نامه ها بر اساس روش نمونه گیری سیستماتیک در جامعه نمونه توزیع گردید. نتایج به دست آمده منجر به تدوین یک مدل شد. مدل تدوینی برای تبیین تغییرات میزان موفقیت در جلب اعتماد عمومی به سامانه شکایات سازمان بازرسی نشان دهنده تاثیر معنادار متغیر بیرونی ویژگی های مشتری و متغیرهای درونی فناوری، کیفیت وب - سایت و ویژگی های سازمان بر اعتماد عمومی به سامانه است. به طور کلی نتایج تحقیق نشان می دهد با بهبود کیفیت وب سایت، وضعیت فناوری و ویژگی های سازمان می توان انتظار داشت ویژگی های مد نظر مشتریان بیشتر تامین شود و میزان اعتماد آن ها به سامانه رسیدگی به شکایات افزایش یابد.

    کلیدواژگان: اعتماد عمومی، سامانه رسیدگی به شکایات و اعلامات، سازمان بازرسی کل کشور
  • شهلا پاکدامن*، صدیقه السادات میرزایی، روح الله منصوری سپهر صفحات 21-35
    میزان توجه به اخبار کانال های مختلف تلویزیون در مخاطبان جوان: با در نظر گرفتن نقش جنس و میزان پیگیری خبر در ایجاد آگاهی های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی که از ضرورت های حفظ حیات و تحول جامعه به شمار می روند، نقش مهمی ایفا می کند. در عین حال، کشورمان ایران بحران های متعددی را پشت سر گذاشته و اکنون نیز درگیر چالش های متعددی در زمینه مسایل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است و هر روزه اخبار متعددی در این زمینه منتشر می کند و ضرورت دارد به گونه ای عمل کند که بتواند با منابع خبری خارجی از جمله فضای مجازی رقابت کند. بنابراین نیاز است که عوامل جلب توجه مخاطب شناخته شود تا بتوان در این زمینه برنامه ریزی های لازم به منظور افزایش توجه و پیگیری و به دنبال آن اقناع بیشتر مخاطبان را صورت داد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تعیین اینکه مخاطبان زن و مرد به اخبار کدام کانال های تلویزیونی بیشتر توجه می کنند و میزان توجه در افرادی که پیگیری بیشتری دارند نسبت به افراد با پیگیری کم تر چگونه است به انجام رسید. بنابراین پژوهش به صورت آزمایشی و با دو طرح بین آزمودنی و درون آزمودنی انجام شد. جامعه آماری را دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه های دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل می دادند که از میان آن ها 60 نفر ابتدا به صورت خوشه ای و سپس هدفمند انتخاب شد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسش نامه محقق ساخته پیگیری اخبار صدا و سیما، دستگاه ردیابی حرکات چشم و قطعه های اخبار بود که روی نمونه اجرا و داده ها توسط نرم افزار SPSS 21 و با روش تحلیل واریانس آمیخته تحلیل شدند. نتایج نشان داد زنان بیش از مردان به اخبار شبکه 2 و 3 توجه می کنند در مقابل مردان توجه بیشتری به اخبار شبکه یک و خبر دارند. همچنین نتایج نشان داد که پیگیری بیشتر در مردان با توجه بیشتر به شبکه یک و خبر همراه است در حالیکه در زنان بالعکس هر چه میزان پیگیری افزایش یابد از توجه آن ها به اخبار شبکه 2 و 3 کاسته می شود. بنابراین سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به منظور افزایش مخاطبان اخبار و اقناع آن ها باید زن یا مرد بودن مخاطب و مولفه های جلب توجه افراد را در نظر داشته باشد.
    کلیدواژگان: اخبار، پیگیری، تلویزیون، توجه، جنس، عناصر هیجانی، عناصر شناختی
  • آزاده ارشدی، سارا محمدپور* صفحات 37-54
    پژوهش حاضر به بررسی مولفه ها و چالش های اخلاق حرفه ای در عکاسی خبری پرداخته است. روش تحقیق پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی عکاسان خبری شاخص هستند، که تعداد 13 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند و در بخش کمی نیز جامعه آماری عکاسان خبری عضو انجمن صنفی عکاسان خبری می باشند. ابزار پژوهش شامل مصاحبه و پرسش نامه محقق ساخته بوده است. در بخش کیفی تعداد 26 شاخص شناسایی شدند که بعد از استفاده از آزمون دو جمله ای تمامی شاخص ها مورد تایید قرار گرفتند. یافته های آزمون دو جمله ای نشان داد که تمامی شاخص های شناسایی شده که شامل «احترام به حریم خصوصی سوژه»، «جلب اعتماد سوژه»، «رعایت صداقت و راستی»، «حفظ آبروی سوژه»، «اطلاع رسانی و انعکاس حقیقت»، «پرداختن به موضوعات نامکشوف»، «انعکاس واقعه بدون کم و کاست»، «رعایت بی طرفی در عکاسی خبری»، «دقت در بازنمایی موضوعات»، «عدم دستکاری عکس»، «احترام به سایر عکاسان خبری»، «عدم دریافت هدیه به وسیله عکاس»، «عدم انتشار چهره سوژه بدون اجازه»، «عدم انعکاس عکس های هولناک»، «رعایت مسیولیت پذیری»، «جلب اعتماد مخاطبین»، «عدم افشای منبع اطلاعات»، «عدم دستکاری در صحنه واقعه»، «عدم جریحه دار کردن عفت عمومی»، «پرهیز از کلیشه سازی»، « کمک انسانی به سوژه»، «هماهنگی کار تیمی بین عکاس و خبرنگار»، «عدم افشای موارد امنیتی»، «اشراف به موضوع عکاسی»، «عدم پرداخت پول به منابع و افراد» و «داشتن مرام نامه اخلاقی» از نظر خبرگان پژوهش مورد تایید قرار گرفتند. نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که تمامی شاخص ها در وضعیت بالاتر از حد متوسط (عدد 3) قرار داشته اند و در نهایت نتایج نرم افزار لیزرل نشان داد که مدل تحقیق دارای برازش قابل قبولی است.
    کلیدواژگان: عکاسی خبری، اخلاق حرفه ای، مولفه ها و چالش ها
  • فاطمه اسماعیلی، علی اکبر رزمجو*، ابراهیم فتحی صفحات 56-70

    آسیب های اجتماعی مانند زخمی همیشه تازه بر پیکره نظام اجتماعی کشور نمایان و گریبان گیر افراد بسیاری است. ماهیت پیچیده و چندعاملی آسیب های اجتماعی، ضرورت مواجهه تخصصی با این موضوعات را دوچندان می کند. چه بسا فقدان استانداردها و نقشه راهی روشن برای انعکاس اخبار آسیب هایی چون اعتیاد، طلاق و حاشیه نشینی، شدت و جهت آسیب ها را نیز دستخوش عوامل مخرب جدید کند. موضوع ارایه راهبردهای پوشش خبری آسیب های اجتماعی برای رسانه ملی نیز از همین حیث اهمیت دارد تا بتواند بر ارتقای استانداردهای تهیه اخبار مربوط اثرگذار باشد. گردآوری اطلاعات از طریق مطالعه اسناد کتابخانه ای و تکنیک مصاحبه عمیق با خبرگان انجام و برای تجزیه وتحلیل از روش سوات استفاده شد. پس از کدگذاری داده ها، در یک دسته بندی کلی 12 نقطه قوت، 45 نقطه ضعف، 10 فرصت بیرونی و 29 تهدید خارجی استخراج شدند و در ماتریس سوات قرار گرفتند. پس از انجام محاسبات سوات، امتیاز نهایی حاصله نشان داد که موقعیت فعلی پوشش خبری آسیب های اجتماعی در نقطه استراتژیک WT قرار دارد و حاکی از آن است که سازمان صداوسیما با تهدیدهای عمده محیطی روبه رو است و منابع آن نیز ضعیف اند. بنابراین لازم است سازمان صداوسیما با اتخاذ راهبردهای تدافعی، به سمت کاهش ضعف ها و احتراز از تهدیدهای خارجی حرکت کند تا بتواند در بازگشت اعتماد مخاطب و افزایش اثرگذاری اخبار خود نقش ایفا کند.

    کلیدواژگان: پوشش خبری، ارائه راهبرد، اخبار، آسیب های اجتماعی، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
  • پروین جوانبخت، رضا اسماعیلی*، فائزه تقی پور صفحات 71-87

    رفتار کاندیدها و استراتژی های انتخاباتی، تمایل وسیع به انتخاب شبکه های اجتماعی به عنوان یک اولویت اقناعی برای شهروندان ایجاد نموده است، تا از این طریق بتوانند آرای بیشتری را کسب نمایند. این مقاله تلاش دارد تا ابعاد وسیع تری از استراتژی های رفتاری و انگیزشی لازم را درک نمآید و از این طریق بتواند راهکارهای انتخاباتی بهتری را پیشنهاد دهد. داده ها با استفاده از تکیک مدل سازی معادلات تفسیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در مجموع نتایج تحقیق نشان داد حل مسایل ترافیک، وحدیت رویه در شهر، رسیدگی به مشکلات، دستیابی به اهداف منفعت طلبانه و حل مشکلات زیستی در سطح اول اهمیت برای اقناع قرار دارندو تغییر مدیریت شهری، سلامت و بهداشت و رونق اقتصادی در سطح بعدی اهمیت قرار دارند و سطح بعدی شامل: توسعه فرهنگی، تحریک حس یکپارچگی، تبلیغ، ایجاد شور و هیجان، امور خیریه، اعتلای اجتماعی شهر، اعتقادات مذهبی بیشتر، اصلاح رفتارهای جمعی و آموزش و رشد فرهنگی قرار دارد و در نهایت رشد نهادها که در آخرین سطح اولویت افراد قرار گرفته است. و نتایج حاصله درنقش داشتن شیوه های اقناعی شبکه های اجتماعی بر رفتار رای دهی صحه می گذارد.

    کلیدواژگان: رفتار رای دهی دهندگان، انتخابات، شبکه های اجتماعی، اقناع اجتماعی در شبکه های مجازی، مشارکت افراد در انتخابات
  • سید محمد طباطبائی، محمدرضا رسولی*، سید وحید عقیلی، نسیم مجیدی قهرودی صفحات 89-107

    راهپیمایی اربعین یکی از آیین های مذهبی جهان است که سالانه میلیون ها نفر در آن مشارکت دارند. این پژوهش در حوزه رسانه، دین و ارتباطات است. دستیابی به ابعاد رسانه ای راهپیمایی اربعین از اهداف اصلی این پژوهش می باشد که با استفاده از روش نظریه مبنایی و انجام مصاحبه با خبرگان، طی فرآیند کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مولفه ها استخراج و ارایه گردیده است. یافته های پژوهش نشان داد؛ راهپیمایی اربعین از دو نوع ارتباطات درونی و بیرونی برخوردار است. بعد درونی بیشتر شامل "ارتباطات میان فردی سنتی" و بعد بیرونی مربوط به کسانی است که اخبار و اطلاعات این راهپیمایی را از طریق رسانه های مختلف دریافت می کنند که به "ارتباطات جمعی" مربوط می شود و به دو دسته "ارتباطات رسمی" و "ارتباطات غیررسمی" تقسیم می شود. در ارتباطات درونی این راهپیمایی، "فرستندگان" و "گیرندگان" پیام خود "شرکت کنندگان" هستند اما در ارتباطات بیرونی میان فرستندگان و گیرندگان پیام تفاوت وجود دارد. فرستندگان به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول "گزارش گران" و "خبرنگاران رسمی" هستند که در راهپیمایی شرکت دارند و وظیفه "اطلاع رسانی" و "تولید خبر" برای رسانه های رسمی را بر عهده دارند. دسته دوم "گزارش گران مردمی" هستند که پیام هایی از خود و رویدادهای اطراف خود در شبکه های اجتماعی منتشر می کنند. مخاطبان دارای ویژگی های "مخاطبان آیینی" می باشند و الگوی آن "مراوده ای - تعاملی" ارزیابی می شود. "برد رسانه ای راهپیمایی اربعین" با عنایت به "مخاطبین فراملی" آن، برد رسانه ای فراملی و جهانی قلمداد می شود.

    کلیدواژگان: راهپیمایی اربعین، رسانه، ارتباطات، پیام، مخاطب
  • جواد صادقی جعفری*، سپیده اشرفی صفحات 109-123
    نظر به شروع بحران کرونا از بهمن سال 1398 و تعطیلی موقت چاپ روزنامه ها در ایران و اعمال قرنطینه اجتماعی و دورکاری و شرایط خاص روزنامه های غیر دولتی (خصوصی)، هدف این نوشتار مطالعه تاثیر بحران کرونا بر روزنامه های سراسری غیر دولتی است. جامعه پژوهش شامل روزنامه های خصوصی منتشر شده در تهران است که وابستگی به دولت یا نهادهای عمومی ندارند. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته و شامل پرسش های باز و بسته از مدیران و دست اندرکاران 22 روزنامه جمع آوری شده است. یافته ها نشان می دهد که در73 درصد روزنامه ها کاهش تیراژ در اثر بحران کرونا بوجود آمده است و در 84 درصد روزنامه ها کاهش فروش در 89.5 درصد، درآمدهای روزنامه کاهش یافته است که عمدتا به دلیل کاهش درآمدهای ناشی از فروش و آگهی های تبلیغاتی صورت گرفته است. در 65 درصد روزنامه های نمونه آماری، بحران کرونا روی تعدیل کارکنان تمام وقت تاثیرگذار بوده است. همچنین کرونا در 73.6 درصد روزنامه های نمونه آماری موجب کاهش تعداد خبرنگاران وروزنامه نگاران و بیکاری ایشان شده است. کاهش صفحات روزنامه در روزهای پنجشنبه و کاهش صفحات رنگی، تغییر سیاست های جذب آگهی های تبلیغاتی، تعدیل نیروی انسانی، کاهش هزینه های جاری و بازنگری در نقش های محول همکاران، از جمله سیاست های اتخاذی مدیران در مقابله با بحران عنوان شده است. این مقاله نتیجه گیری کرده است که بحران کرونا بر اقتصاد روزنامه های خصوصی تاثیر منفی داشته و به تبع آن برکیفیت زندگی و امنیت شغلی خبرنگاران و روزنامه نگاران اثر منفی داشته است و حمایت دولت از این قبیل روزنامه ها در قالب های مختلف ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: بحران کرونا، روزنامه های چاپی غیر دولتی، اقتصاد روزنامه، روزنامه نگاران
|
  • Enayat Davoudi, Afsaneh Mozaffari *, AliAsghar Kia, Shahnaz Hashemi Pages 7-20

    One of the ways that government officials and government agencies can serve as citizens and citizens in protecting citizens 'rights is effectively addressing citizens' complaints. In fact, addressing and addressing public complaints is one of the safeguards of citizenship. This research seeks to provide an optimal model for gaining public trust in the Complaints System and Inspection Agency's announcements.In this research, a survey method and a researcher-made questionnaire were used. The study population was consist of customers and users of the complaint handling system and the organization's inspection reports in Mazandaran province comprising equal numbers of 24884 people. The sample size was 378 persons. Questionnaires was distributed based on systematic sampling method. The results resulted in the formulation of a model.The results of the compilation model for explaining the changes in the success rate of public trust in the inspection system complaints system shows that significant effect of external variable on customer characteristics and internal variables of technology, Website quality and organization features on public trust in the system. The overall results show that by improving the quality of the website, the status of the technology and features of the organization can be expected customers' characteristics are more likely to be met, and their level of trust in the complaints system will increased.

    Keywords: Public trust, Complaints, Statement System, State Inspection Organization
  • Shahla Pakdaman *, Seddighe Alsadat Mirzaei, Rouhollah Mansouri Sepehr Pages 21-35
    News plays an important role in creating political, social and economic awareness that is necessary for the preservation of life and the development of society. At the same time, our country, Iran, has gone through many political, socio-economic crises and is now facing many challenges in this field, and every day, several news items are published in this field. It does and needs to act in a way that can compete with external news sources such as cyberspace. Therefore, it is necessary to know the factors that attract the attention of the audience in order to make the necessary plans in this field in order to increase the attention and tracking and then more convince of audiences. In this regard, the present study was conducted with the aim of determining that male and female audiences pay more attention to which television channels and how is the amount of attention paid by people who have more tracking compared to people with less tracking. Therefore, the research was conducted experimentally with the between and within subject designs. This study was experimental. The statistical population consisted of undergraduate and postgraduate students of universities in Tehran during 2018-2019, out of which 60 were selected first by cluster and then purposefully sampling. The tools include researcher-made Tracking Questionnaire of Iran broadcasting, Eye Tracking System, and piece of news that were performed on sample and data were analyzed by SPSS21 and mixed analysis of variance method. The results showed that women pay more attention to the news of channel 2 and 3 than men. On the other hand, men pay more attention to the news of 1 and the News channel. Also, the results showed that more tracking in men is associated with more attention to channel 1 and News, while in women, on the contrary, as the amount of tracking increases, their attention to channel 2 and 3 news decreases. Therefore, in order to increase the audience of news and convince them, the Broadcasting Organization of the Islamic Republic of Iran should consider whether the audience is male or female and the components of attracting people's attention.
    Keywords: Attention, Cognitive components, Emotional components, Gender, News, tracking, TV
  • Azadeh Arshadi, Sara Mohamadpour * Pages 37-54
    The present research investigates the components and challenges of professional ethics in photojournalism. The research method is survey. The statistical population in the qualitative section consists of distinguished news photographers. 13 individuals were selected through targeted sampling. In the quantitative section, the statistical population comprises members of the Iranian Photojournalists Association. The research employs interviews and researcher-made questionnaires. In the qualitative part, around 26 indicators were identified. The binomial test confirmed all the indicators. The binomial test results indicate that the study's experts confirm all the identified indicators, including "respecting the subject's privacy", "gaining the subject's trust", "observing honesty and integrity", "protecting the subject's reputation", "spreading information and telling the truth", "investigating the unknown", "faithfully representing the event", "impartiality", "accuracy and precision", "not manipulating the photo", "respecting other photojournalists", "not receiving gifts", and "not publishing photos of the subjects without their permission", "not broadcasting disturbing photos", "being responsible", "gaining the audience's trust", " not disclosing the information's source", "not manipulating the event's scene", "not offending public decency", "avoiding stereotypes", "helping the subject", "coordination and teamwork between the journalists and the photographers", "not disclosing security issues", "mastery over the photography's subject", "not paying money to individuals and sources", and "Observance of professional ethics". One-sample t-test results indicate that all the indicators were higher than average. Finally, the Lisrel Software Package results show that the research model is a good fit
    Keywords: Photojournalism, Professional ethics, Components, Challenges
  • Fateme Esmaeeli, Aliakbar Razmjoo *, Ebrahim Fathi Pages 56-70

    Social harms as fresh and open wound are always visible on the body of the country's social system and affect many people. Perhaps the lack of standards and a clear roadmap for news coverage of injuries such as addiction, divorce and marginalization, the severity and direction of injuries are also subject to new destructive factors. The issue of presenting social harm news coverage strategies for IRIB is also important in this regard in order to be able to improve the standards of relevant news coverage. Data was collected through the study of library documents and use of in-depth experts in the field of news. SWOT method was used for analysis .After encoding the data, in a general classification, 12strengths, 45weaknesses, 10 external opportunities and 29 external threats were extracted and placed in the SWOT matrix. After SWOT calculations, the final score showed that the current position of social harm news coverage is at the strategic point of the WT, indicating that national media is facing major environmental threats and its resources are weak; In fact Iran Broadcasting is facing serious weaknesses and critical threats in terms of news coverage, especially in the social field in general and social harms in particular, and it is necessary to adopt defensive strategies to reduce weaknesses and avoid external threats in order to be able to gain audience trust and increase the effectiveness of news in this area.

    Keywords: Covering News, Provide strategy, News, social harms, Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB)
  • Parvin Javanbakht, Reza Esmaili *, Faezeh Taghipour Pages 71-87

    Candidates' behavior and election strategies have created a widespread tendency for citizens to choose social media as a persuasive priority, so that they can gain more votes. With this approach, this study tries to understand the broader dimensions and the necessary behavioral and motivational strategies and through this can suggest better electoral solutions. The present study is an applied research in terms of purpose because its results can be used in practice. Data were analyzed using interpretive equation modeling. Overall, the results showed that solving traffic problems, unity of procedure in the city, addressing, achieving profit-seeking goals and solving biological problems in the first level of importance for persuasion and affect the variables of urban management change, health and economic prosperity and these variables in The next level is important and affects the variables of cultural development, stimulating a sense of unity, propaganda, creating excitement, charity, social upliftment of the city, more religious beliefs, reform of collective behaviors and education and cultural growth. People are located.The results confirms the role of social media persuasive practices in voting behavior.

    Keywords: Voter Behavior, Elections, Social Networks, Social Persuasion in Virtual Networks, participation in elections
  • Seyed Mohamad Tabatabaei, Mohammadreza Rasouli *, Seyed Vahid Aqili, Nasim Majidi Ghahrodi Pages 89-107

    The Arbaeen March is one of the world's religious rites, which is attended by millions of people every year. This research is in the field of media, religion and communication. Achieving the media dimensions of the Arbaeen March is one of the main objectives of this research. Using the method of basic theory and conducting interviews with experts, during the open, pivotal and selective coding process, the components have been extracted and presented. Research findings showed; The Arbaeen March has two types of communication, internal and external. The internal dimension mostly includes "traditional interpersonal communication" and the external dimension is related to those who receive the news and information of this march through various media related to "mass communication" and is divided into two categories: "formal communication" and " Informal communication"is divided. In the internal communication of the march, the "senders" and "receivers" of the message are the "participants", but in the external communication, there is a difference between the senders and the receivers of the message. Senders are divided into two categories. The first group are "reporters" and "official reporters" who take part in the march and are responsible for "informing" and "producing news" for the official media. The second category is "people's reporters" who post messages about themselves and the events around them on social media. Audiences have the characteristics of "ritual audiences" and its model is evaluated as "interactive". The "media win of the Arbaeen March" is considered a transnational and global media win, given its "transnational audience".

    Keywords: Arbaeen March, media, Communications, Message, Audience
  • Javad Sadeghi Jafari, Sepideh Ashrafi Pages 109-123
    Due to the intensification of the Corona crisis since the end of 2010, this study intends to use two quantitative and qualitative methods as well as a conceptual framework to gain an understanding of the impact of the Corona crisis on the performance of non-governmental newspapers. Newspaper economics, content and audience trust, journalistic workflow, and policies and strategies are four parts that are carefully evaluated in this study. In total, the researcher-made questions were sent to 40 journalists and media executives, 20 of whom answered. Findings show that 14 out of 20 newspapers that answered this question (70%) believe that the decrease in circulation was caused by the Corona crisis. At the same time, the impact of Corona on the economy of non-governmental newspapers in the two dimensions of costs and revenues and its components was discussed in the view of respondents. Given that 89.5% of the newspapers reported that their income had decreased and 60% stated that their expenses had either increased or not decreased, it can be concluded that most of the newspapers had economic problems. The researcher also examined 4 areas in the content section: content quantity, content quality, trust and competition. In the working conditions of journalists and staff of Iranian national non-governmental print newspapers, 55.5% of respondents said that Corona had no effect on the efficiency of journalists. Respondents stated that the corona had reduced field reporting and instability in their work situations.
    Keywords: Corona crisis, non-governmental print newspapers, newspaper economy, journalists