فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 62 (تابستان 1401)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 62 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زینب خطیری، سید فضل الله رضوی پور*، آرش مشفقی صفحات 1-14

    هنجار گریزی یکی از نظریه های ادبی و تاثیرگذارترین روش ها در برجسته سازی ادبی می باشد که در عرصه شعر بازخورد زیادی دارد. نظریه فرمالیست ها بر این باور است که انسان همواره با دو نوع زبان در ارتباط است. اولی زبان عادی که انتقال دهنده پیام های روزمره است و زبان ادبی که در قلمرو هنر و ادبیات استعمال می شود و ظرافت خاص خود را دارد. آشنایی زدایی همواره لذت های ادبی را برای مخاطب برقرار می سازد و قدرت حواس آدمی را بهبود می بخشد. پژوهش حاضر در نظر دارد با شیوه ای توصیفی - تحلیلی و تکیه بر اشعار ژاله اصفهانی و غاده السمان به مقوله هنجار گریزی معنایی و گونه های مختلف آن بپردازد و به این سوال پاسخ دهد که هنجار گریزی معنایی چیست و حوزه های بسترساز این هنجار در اشعار ژاله اصفهانی و غاده السمان علیرغم وجوه اشتراک و افتراق چگونه به کار رفته است؟ یافته های پژوهش از راه جستجوی کتابخانه ای نشان می دهد که ژاله اصفهانی و غاده السمان هر دو از صور خیال و آرایه های معنوی بهره مند گردیده اند.

    کلیدواژگان: هنجار گریزی، شعر، استعاره، غاده السمان
  • ژاله شفیعی، ابوالقاسم رادفر، حمید طبسی صفحات 15-28

    یکی از مسایل مهم در پژوهش‌های ادبیات تطبیقی، واکاوی بازتاب واژگان و ساختارهای زبانی در ادبیات ملت‌های مختلف است. بدون شک روابط بین ملت‌های مختلف در طول قرن‌های گذشته، موجب تبادلات فرهنگی گردید. چنین روابطی در میان سرزمین ایران از یک سو و کشورهای عربی و شبه قاره هند از سوی دیگر موجب ورود کلمات فارسی به زبان عربی و هندی شد. یکی از مهمترین گروه های زبانی، هند و اروپایی است که همه زبان های شبه قاره هند، ایران و نیز اروپایی را شامل می‌شود که تحت تاثیر عوامل گوناگونی مانند تسلط حاکمان مسلمان، مهاجرت ادیبان ایرانی، فتوحات، خویشاوندی دو زبان و فرهنگ و... تبادل واژگانی میان آن‌ها صورت پذیرفته است. در این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه‌ای به واکاوی بازتاب برخی واژگان عربی و هندی در فرهنگ «بحر عجم» پرداخته شد و چنین استنتاج گشت که واژگان فارسی دخیل در زبان هندی عبارتند از: کلماتی که از عربی گرفته شده-اند و در زبان هندی یا دقیقا به همان معنا به کار می‌روند، یا تلفظ، معنا، مفهوم و یا ساختار آن‌ها تغییر یافته است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی، زبان عربی، بحر عجم، واژگان شناسی، ایران
  • رضا کوچری، اردشیر صدرالدینی*، مصطفی یگانی صفحات 29-44

    مقایسه ادبای ایران و جهان عرب از جمله موضوعاتی است که مورد توجه محققان عربی و فارسی قرارگرفته است. امروزه، مسایل مشترک اجتماعی، زمینه هایی را جهت مشترکات فکری فراهم کرده است. همچنین مضامین اجتماعی، از مضامین پرتکرار میان ادبای معاصر در سراسر جهان به شمار می رود و به سبب تقارب فرهنگی و اجتماعی که میان ادبیات و ادبای ایران و جهان عرب وجود دارد، بررسی از این چشم انداز، دستاوردهای جدیدی به پژوهش خواهد داد. قاسم حداد و احمد شاملو دو شاعر بحرینی و ایرانی هستند که با توجه به مسایل جامعه و مشکلات مردم، بخش عظیمی از اشعارشان را به بیان واقعیت های جامعه اختصاص داده اند. در این پژوهش که به روش کتابخانه ای و توصیفی-تحلیلی تدوین شده است، مضامین اجتماعی در اشعار هر دو شاعر با نگاه تطبیقی بررسی شده است. در این بررسی پی می بریم علی رغم تفاوت های زبانی و مکانی، اشعار حداد و شاملو به دلیل شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر جوامع آن ها، دارای مشترکات فراوانی می باشد. مباحثی چون؛ وطن پرستی، آزادی، ظلم ستیزی و عدالت خواهی از موتیف های مشترک این دو شاعر است که با بافت روایتگرانه و داستان گونه، گزیدن واژگان مناسب و استفاده از موسیقی درونی مطرح شده اند.

    کلیدواژگان: مضامین اجتماعی، ادبیات تطبیقی، شعر، قاسم حداد، احمد شاملو
  • آسیه بهبودی، امیراسماعیل آذر*، حمیدرضا اردستانی صفحات 45-66

    حیوانات از هنگام شکل گیری جوامع بشری، نقش عمده ای را در زندگی اجتماعی انسان برعهده داشته اند. حیوانات مهمترین پروراننده، یاریگر و دشمن انسان ها بوده و بشر از گذشته تا کنون در فرهنگ، اسطوره، حماسه و تمام ژانرهای ادبی خود از آنان بهره گرفته است. مرغان اسطوره ای از مهمترین حیوانات اساطیری و ققنوس یکی از شاخص ترین پرندگان اساطیری است. مرغان اسطوره ای از مهمترین حیوانات اساطیری هستند که در شعر فارسی و عربی حضوریافته اند و ققنوس یکی از شاخص ترین پرندگان اساطیری است که به سبب صفات برجسته ای که در وجود این پرنده نهفته است، امکانات تاویلی بالقوه و متعددی را در اختیار ادبیات و شعر فارسی و عربی گذاشته است . نتایج تحقیق نشان می دهد که کارکردهای خاستگاه، خاکستر و زاده شدن، آوای ققنوس و میرایی از مهمترین کارکردهای اسطوره ققنوس در منطق الطیر عطار است. از مهمترین کارکردهای ققنوس در اشعار ادونیس نیز می توان به نگرش شخصی در ابتدای راه به این اسطوره، درآمیختن و دگردیسی اسطوره ققنوس و بخشیدن جنبه اجتماعی به آن است.

    کلیدواژگان: اسطوره، ققنوس، ادونیس، عطار نیشابوری
  • مجید یوسفی بهزادی، مریم رفیع زاده* صفحات 67-82

    آندره ژید (1869-1951) و نادر ابراهیمی (1315-1387) از نویسندگان شاخص معاصرند که بنا بر انگیزه های معنوی و بیان احساسات انسانی خود، در در تنگ و چهل نامه کوتاه به همسرم به عنصر عشق پرداخته اند. عشق در نوشتار این دو نویسنده به عواطف و دلبستگی محدود نمی شود و به عنوان یک موتیف اساسی در بیان نظرات و اندیشه های آن ها مطرح شده و در حقیقت ملاک سنجش خوبی ها و بدی ها شده است. این دو نویسنده میان عشق و فداکاری پیوند برقرارکرده اند که این مهم در شخصیت آلیسا در در تنگ بارزتر است.ژید در شخصیت آلیسا عشق را نوعی وابستگی معنوی نشان داده که تداوم آن را یک شادمانی فکری می داند، در حالی که ابراهیمی اعتقاد دارد پایداری آن در پیوند میان تکریم و تقوای درونی شکل می گیرد. از این منظر، در نوشته ها و نامه های شان از عشق به ایثار، همسر و وفاداری سخن رانده اند که نگرش عرفانی و در عین حال، حکیمانه آن ها با زبان مهر و محبت تداعی کننده اهمیت عشق در مناسبات اجتماعی- خانوادگی است. در این مقاله، با بررسی مولفه های عشق در نوشتار ژید و ابراهیمی، از منظر مکتب آمریکایی (قرابت ها و تضاد ها)، نشان خواهیم داد که دو نویسنده با نگرش های متفاوت نسبت به عشق در تکاپوی کشف مفهومی تازه از آن هستند.

    کلیدواژگان: عشق، ابراهیمی، ادبیات تطبیقی، ایثار، ژید
  • ژاله شفیعی، ابوالقاسم رادفر*، حمید طبسی صفحات 83-102

    یکی از مسایل مهم در پژوهش های ادبیات تطبیقی، واکاوی بازتاب واژگان و ساختارهای زبانی در ادبیات ملت های مختلف است. بدون شک روابط بین ملت های مختلف در طول قرن های گذشته، موجب تبادلات فرهنگی گردید. چنین روابطی در میان سرزمین ایران از یک سو و کشورهای عربی و شبه قاره هند از سوی دیگر موجب ورود کلمات فارسی به زبان عربی و هندی شد. یکی از مهمترین گروه های زبانی، هند و اروپایی است که همه زبان های شبه قاره هند، ایران و نیز اروپایی را شامل می شود که تحت تاثیر عوامل گوناگونی مانند تسلط حاکمان مسلمان، مهاجرت ادیبان ایرانی، فتوحات، خویشاوندی دو زبان و فرهنگ و... تبادل واژگانی میان آن ها صورت پذیرفته است. در این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای به واکاوی بازتاب برخی واژگان عربی و هندی در فرهنگ «بحر عجم» پرداخته شد و چنین استنتاج گشت که واژگان فارسی دخیل در زبان هندی عبارتند از: کلماتی که از عربی گرفته شده-اند و در زبان هندی یا دقیقا به همان معنا به کار می روند، یا تلفظ، معنا، مفهوم و یا ساختار آن ها تغییر یافته است.

    کلیدواژگان: زبان شناسی، زبان عربی، بحر عجم، واژگان شناسی، ایران
  • زینب نوروزعلی، احمد خیالی خطیبی*، علی اصغر حلبی صفحات 103-120

    دنیای اعداد در اساسیترین وجه خود دنیایی بسیار شگفت انگیز است. عدد اولین و مشخصترین نماد علم به شمار می رود، به جامه آمار درمیآید و به هر بحثی سندیت میبخشد. اعمال چهارگانه را به خود میپذیرد و قلب کوچک ترین ذرات نوترونی را نشان میدهد. ساختن بزرگ ترین بناهای جهان همیشه از یک عدد کوچک و یک محاسبه ساده شروع میشود و همین عدد است که بالا و پایین شده، جذر و کسر میگیرد و مسیر رسیدن موشکی تا سطح کره ماه را مشخص میکند. ازطرفی همین عدد منطقی و منظم که پایه جهان فیزیکی ست به راحتی میتواند در دنیای اسطوره ها بتازد، رنگ قصه به خود بگیرد و مفاهیم گسترده کهن الگویی را در خود جای دهد. در مبحث کهن الگویی برای اعداد قدرت و نشانه ای خاص قایل هستند که میتوان با آن بر زندگی بشر و کل کاینات تاثیر گذارد. اعداد از پرکاربردترین انگاره های کهن الگویی هستند. در این مقاله به بررسی و تطبیق اعداد در سعادت نامه نظام الدین استرآبادی و ساقی نامه ظهوری ترشیزی می پردازیم. به نظر می رسد، استرآبادی و ترشیزی شناخت عمیق و دقیقی از کهن الگوی اعداد داشته و آنها را با استفاده از عنصرخیال در آثار خود به کار برده اند. نگاه هر دو در مفاهیم کاربردی اعداد به هم شبیه بوده و از آن در اشعار خود و به ویژه در ابیات مذهبی استفاده کرده اند. اعداد با معانی نمادین مشابه ولی با بسامد متفاوت در هر دو دیوان آمده است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و دیجیتالی انجام شده است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، نماد، اعداد، کهن الگو
  • طاهره مراد زاده مقدم، سید محمودرضا غیبی*، ایوب کوشان، ژیلا صراطی صفحات 121-142

    بدون شک بعد از قرآن کریم، نهج البلاغه، مهم ترین کتاب دینی شیعیان است که تجلی گاه عشق، انسانیت، حکومت، عدالت، تربیت، عبادت و... است. تذکره الاولیاء نیز سرگذشت ها، کرامت ها و اندیشه های نودوشش تن از اولیا و مشایخ با ذکر مقامات و مناقب و مکارم اخلاقی و مواعظ و سخنان حکمت آمیز آنان است و تمام بخش های آن آکنده از حکمت و معرفت و یک اثر بی نظیر عرفانی است. این دو اثر گران قدر، همواره در طول تاریخ، منابع مهمی برای دریافت و درک معانی عرفانی مسلمانان هستند و بررسی مقایسه ای این دو اثر، بی شک زوایای مهمی از تفاوت ها و شباهت ها آن ها را برای پژوهشگران روشن می سازد. در این پژوهش، ابتدا نکات مهم عرفانی، دو اثر استخراج گردید و سپس با بررسی مضامین، موارد مشترک و متفاوت آن ها مشخص شد و بعدازآن با معیار قرار دادن بعضی از آیات قرآن و احادیث نبوی به تحلیل آن ها پرداخته شد. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیل مضمون انجام شده است و سعی شده است به پرسش اصلی پژوهش، یعنی موارد تشابه و تفاوت اندیشه های نهج البلاغه و تذکره الاولیاء پرداخته شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که هر دو اثر از منابع قرآن و سنت سرچشمه گرفتند؛ ولی دلیل بعضی تفاوت ها، نوع نگرش و تفسیر آن هاست. پس از بررسی و تحلیل نمونه های مستخرج، مهم ترین نتایج به دست آمده عبارت اند از: برتری جنبه ادبی تذکره بر جنبه تعلیمی آن، نگاه دینی و مذهبی و تعلیمی نهج البلاغه، دیدگاه های افراطی بعضی اقوال تذکره، استفاده از آرایه های ادبی در تذکره، تناقض در اقوال و اغراق های داستانی و... باعث تفاوت هایی در این دو اثر گشته است.

    کلیدواژگان: مقایسه تطبیقی، ادبیات عرفانی، عطار، نهج البلاغه، تذکره الاولیاء
  • زهرا علی یاری*، حسین شمس آبادی، سبحان کاوسی صفحات 143-162

    حضور نمادین اسطوره و بازآفرینی آن در ادبیات معاصر جهان، از جمله ادبیات فارسی و عربی، سبب نوآوری و غنای ادبیات گردیده است. بر اساس اهمیت و تاثیری که اسطوره ها در محتوا و اندیشه آثار ادبی دارند و لزوم بررسی تطبیقی این تاثیر در ادبیات ملل، در پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی، به تبیین علل و شیوه های کاربست نمادین اسطوره تموز در فرهنگ و ادبیات عربی و اسطوره حاجی فیروز در فرهنگ و ادبیات فارسی می پردازیم. نتایج این تحقیق بیانگر آن است اسطوره تموز در ادبیات عربی، به صورت نمادین به کار رفته و حاکی از رستاخیز، تجددخواهی،امید و حیات دوباره است و شاعرانی چون خلیل حاوی، بیاتی، سیاب و.. بنابر اوضاع سیاسی و اجتماع حاکم بر جوامع عربی به صورت نمادین از آن بهره گرفته اند. از سویی دیگر شخصیت اسطوره ای حاجی فیروز در اشعار شاعران معاصر فارسی به کار نرفته اما در تصنیف های عامیانه، به عنوان نمادی از نوروز، نوزایی، دگرگونی، شادی، مبارزه منفی، و بازگشت دوباره جلوه گر شده است. علی رغم برخی شباهتا میان اسطوره تموزی و حاجی فیروز، به نظر می رسد بازخوانی متن های مرتبط با دو موزی و شباهت های بین او و حاجی فیروز برای هم ریشه دانستن این دو کافی نیست و نمی توان تموز و حاجی فیروز را دارای ریشه ای مشترک دانست.

    کلیدواژگان: اسطوره، حاجی فیروز، تموز، دوموزی
  • زهرا میرزایی بهمن اباد میرزایی بهمن اباد*، فاطمه غفوری مهدی اباد، پوران یوسفی پور صفحات 162-178

    اگزیستانسیالیست یکی از مکاتب فلسفی است، و به معنای اصالت وجود یا تقدم وجود بر ماهیت است، که تاثیر بسیاری بر جریان های ادبی پس از خود برجا گذاشت. مبانی اصلی این فلسفه، تقدم وجود بر ماهیت، فردیت، آزادی، درون ماندگاری، گزاف بودن جهان، نا امیدی، یاس، وانهادگی، غم و دلهره، تنهایی و افسردگی می باشد. با توجه به اوضاع سیاسی اجتماعی ایران در شهریور1320 و فضای نسبتا باز جهت ایراد این اندیشه ها و رواج آثار ترجمه شده از این دوره، بسیاری از شاعران و نویسندگان معاصر ادبیات از این اندیشه تاثیر پذیرفتند.که سهراب سپهری و اخوان ثالث از جمله کسانی بودند، که در بخشی از دوران افرینش ادبی شان از این اندیشه تاثیر پذیرفتند. بنابراین این پژوهش برآن است، تا این اندیشه های فلسفی را در منظومه حجم سبز و دفتر زمستان اخوان ثالث مورد بررسی و تحلیل قرار دهد. نگارنده در این پژوهش، بر اساس مطالعات کتابخانه ای و به شیوه تحلیلی- فلسفی به گردآوری مطالب و اثبات نظریات خود مبادرت ورزیده، و با بررسی اشعار این منظومه ها به این نتیجه رسیده، که درون مایه های فلسفه اگزیستانسیالیستی با شدت و ضعف در دفتر حجم سبز سهراب سپهری و دفتر زمستان اخوان ثالث دیده می شود.

    کلیدواژگان: مکاتب فکر ی - فلسفی، فلسفه اگزیستانسیالیسم، سهراب سپهری، اخوان ثالث
  • آیت شوکتی*، غلامعلی حضرتقلی زاده، جلیل امیرپور داریانی صفحات 179-196

    مسایل اجتماعی هر دوره ای در روند شکل گیری ادبیات آن دوره تاثیر بسزایی دارد. از آنجا که شاعران هم-عصر، اتفاقات و اوضاع اجتماعی مشترکی داشته و شرایط فکری و فرهنگی تقریبا یکسانی را تجربه می کنند؛ لذا طبیعی است که گرایشات و مضامین مشترک در آثار آنها دیده شود. در این رهگذر، شعر «صایب» و «فضولی» به عنوان دو شاعر دوره صفوی از جهت جامعه شناسی به روش توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است تا به این سوال پاسخ دهد که هر کدام از این دو شاعر به چه مضامین اجتماعی توجه داشتند و چه دغدغه های اجتماعی را در شعر خود بازتاب داده اند. نتایج حاصل نشان می دهد که اشعار هر دو شاعر از قابلیت چشمگیری برای مطالعات جامعه شناسی برخوردار است. بخش عمده ای از مباحث اجتماعی در اشعار هر دو شاعر مشترک بودند اما بندرت به مضامینی برخورد شد که فقط در شعر یک شاعر نمود داشت از جمله: گرایش به مخدرات، عید فطر و شکایت از فلک. موضوع غربت و قربت از وطن نیز از موضوعاتی بود که نگرش متفاوت دو شاعر را به همراه داشت.

    کلیدواژگان: شعر، صفوی، صائب، فضولی، اجتماعیات
  • شاهرخ حکمت*، اسماعیل اسلامی صفحات 197-212

    دقت نظر به صدر اسلام و توجه به سیره پیامبر (ص) و امیرالمومنین (ع) و همچنین طریق سیر و سلوک اصحاب پیامبر و اصحاب خاص حضرت امیرالمومنین (ع) سبب گشت تا بسیاری از شخصیت ها در عصر حاضر نیز الگوی معرفتی خود را از میان اصحاب پیامبر (ع) و حضرت امیر (ع) انتخاب کنند. مالک اشتر نخعی یکی از این شخصیت هاست. مالک از سرداران رشید اسلام و از سرسپرده ترین یاران امیرالمومنین (ع) بود که ولایتمداری او شهره تاریخ است. مالک اشتر، از شخصیت هایی است که شایستگی سرمشق شدن و الگو بودن برای مومنان را دارد؛ چرا که وی، پس از مرتبه و مقام امامان معصوم (ع)، سرور و سرآمد زمان خود بود. ویژگی های فردی و اجتماعی مالک اشتر موجب شد که همیشه سرمشق و الگو باشند و همواره سبب ترس و اضطراب برای دشمنان بوده است. سردار شهید قاسم سلیمانی با الگو قرار دادن ایشان، یکی از سرداران برجسته تربیت شده در مکتب اسلام بود که همه ی عمر خویش را به جهاد در راه خدا گذرانید. در این نوشتار ضمن معرفی این دو سردار، به طور اختصاصی به مفهوم کلیدواژه ی «ولایت» می پردازیم. ماحصل این نوشتار آن شد که چند ویژگی مشترک در این دو فرمانده از بسامد بیشتری برخوردار است، از جمله: ولایتمداری، خدامحوری و معنویت، تکیه گاه و بازوی ولایت، شجاعت، خوش فکری و نبوغ و درایت.

    کلیدواژگان: سردار سلیمانی، مالک اشتر، ولایت، فرمانبرداری، سرباز
|
  • Zeinab Khatiri, Seyed Fazlullah Razavipour *, Arash Mushfeghi Pages 1-14

    Abnormality is one of the literary theories and one of the most effective methods in literary highlighting that has a lot of feedback in the field of poetry. Formalist theory holds that man is always associated with two kinds of language. The first is ordinary language, which conveys everyday messages, and literary language, which is used in the realm of art and literature and has its own delicacy. De-familiarization always establishes literary pleasures for the audience and improves the power of the human senses. The present study intends to deal with the category of semantic aberration and its different types with descriptive-analytical methods and relying on the poems of zhaleh Esfahani and Ghada Al-Samman and to answer the question of what semantic aberration is. And how is the bedrock of this norm used in the poems of zhaleh Esfahani and Ghada Al-Samman despite the commonalities and differences? Findings of the research through library search show that zhaleh Esfahani and Ghada Al-Samman have both benefited from imaginary forms and spiritual arrays.

    Keywords: Semantic Abnormality, poetry, Metaphorz, Ghada al-Samman
  • Jaleh Shafii, abolghasem radfar, Hamid Tabasi Pages 15-28

    One of the important issues in comparative literature research is the analysis of the reflection of words and linguistic structures in the literature of different nations. Undoubtedly, relations between different nations over the past centuries have led to cultural exchanges. Such relations between the land of Iran on the one hand and the Arab countries and the Indian subcontinent on the other hand led to the introduction of Persian words into Arabic and Indian. One of the most important language groups is Indo-European, which includes all the languages of the Indian subcontinent, Iran, as well as European, which is influenced by various factors such as the dominance of Muslim rulers, the migration of Iranian writers, conquests, bilingualism and culture... Vocabulary exchange has taken place between them. In this research, by descriptive-analytical method and using library resources, the reflection of some Arabic and Indian words in the culture of " Bahr Ajam " was investigated. And it was concluded that the Persian words involved in the Indian language are: words taken from Arabic and used in Hindi or in exactly the same sense, or their pronunciation, meaning, concept or structure has changed.

    Keywords: Comparative Literature, Arabic Language, Sea of ​​Ajam, Vocabulary, Iran
  • Reza Kuchari, Ardashir Sadradini *, Mostafa Yegani Pages 29-44

    Comparing the literati of Iran and the Arab world is one of the topics that has been considered by Persian and Arabic scholars. Today, common social issues have provided grounds for intellectual commonalities and Social themes are also a recurring theme in contemporary literati around the world And due to the cultural and social convergence that exists between the literature and literati of Iran and the Arab world, a study of this perspective will bring new achievements to the research. Qasim Haddad and Ahmad Shamloo are two Bahraini and Iranian poets who have devoted a large part of their poems to expressing the realities of society due to the problems of society and the problems of the people. In this research, which has been compiled by library and descriptive-analytical methods, social themes in the poems of both poets have been studied with a comparative view. The political and social conditions prevailing in their societies, their poems have a lot in common, topics such as patriotism, freedom, oppression and justice are the common motifs of these two poets Which are presented with narrative and story-like context, choosing the right words and using internal music.

    Keywords: Social Themes, comparative literature, poetry, Qasem Haddad, Ahmad Shamloo
  • Asiyeh Behboodi, Amir Esmail Azar *, Hamidreza Ardestani Pages 45-66

    Animals have played a major role in human social life since the formation of human societies. Animals are the most important breeders, helpers and enemies of human beings and human beings have used them in their culture, myths, epics and all literary genres from the past to the present. Mythical birds are one of the most important mythological animals and Phoenix is one of the most characteristic mythological birds. Mythical birds are one of the most important mythological animals that have appeared in Persian and Arabic poetry and Phoenix is one of the most characteristic mythological birds that due to the outstanding traits that exist in this bird, has provided many potential interpretive possibilities in Persian and Arabic literature and poetry. Is . The results show that the functions of origin, ashes and birth, phoenix sound and damping are the most important functions of the phoenix myth in Attar Al-Tair area. One of the most important functions of Phoenix in Adonis's poems is to incorporate and transform the myth of Phoenix and give it a social aspect to the personal attitude at the beginning of the path to this myth.

    Keywords: Myth, Phoenix, Adonis, Attar Neyshabouri
  • Maryam Rafizadeh *, Majid Yousefi Behzadi Pages 67-82

    André Gide (1869-1951) and Nader Ebrahimi (1815-1897) are contemporary writers who have focused on the element of love based on spiritual motives and expressing their human feeling in (Tight door) and (Forty short letters to my life). Love in the writing of these two writers is not limited to emotions and attachment, and as a major motif (subject) for expressing their opinions and ideas, they are, in fact, considered good and evil. Gide to show love representing the kind moral dependence in personality Alissa that he know to continue a mental rejoicing, moreover Ebrahimi believe this stability to be formed in union between virtue and respect internal. These two writers have made a link between love and sacrifice, which is more significant in the character of Alissa in (Tight door). From this perspective, in their writings and letters, they have spoken of love for sacrifice, spouse and loyalty, whose mystical, yet wise, attitude of love and affection is associated with the importance of love in social-family relationships. In this article love components, mention in Gide and Ebrahimi writings, will be considered by American school( similarities and contrasts) to show both writers with different attitudes towards love try to discover new concept of love.

    Keywords: love, Ebrahimi, comparative literature, sacrifice, Gide
  • Jaleh Shafii, Abolghasem Radfar *, Hamid Tabasi Pages 83-102

    One of the important issues in comparative literature research is the analysis of the reflection of words and linguistic structures in the literature of different nations. Undoubtedly, relations between different nations over the past centuries have led to cultural exchanges. Such relations between the land of Iran on the one hand and the Arab countries and the Indian subcontinent on the other hand led to the introduction of Persian words into Arabic and Indian. One of the most important language groups is Indo-European, which includes all the languages of the Indian subcontinent, Iran, as well as European, which is influenced by various factors such as the dominance of Muslim rulers, the migration of Iranian writers, conquests, bilingualism and culture... Vocabulary exchange has taken place between them. In this research, by descriptive-analytical method and using library resources, the reflection of some Arabic and Indian words in the culture of " Bahr Ajam " was investigated. And it was concluded that the Persian words involved in the Indian language are: words taken from Arabic and used in Hindi or in exactly the same sense, or their pronunciation, meaning, concept or structure has changed.

    Keywords: Comparative Literature, Arabic Language, Sea of ​​Ajam, Vocabulary, Iran
  • Zeynab Noroozali, Ahmad Khiyali Khatibi *, Aliasghar Halabi Pages 103-120

    The world of numbers is a fascinating world in the world.The first and foremost number is the symbol of science,ranging into statistics and documented for any Discussion.Show the quadruple action and show the heart of the smallest neutron particles.Building the largest building in the world has always started from a small number and a simple Calculation,it is the number raised and down,the tidal fraction and the trajectory of the missile reaches to the surface of the moon. On the other hand,the rational and regular number that the base of the world is easily assailed is the color of the story and its vast concepts. The argument holds for the numbers of power and a particular symbol that can affect human life and the whole universe. One of the most widely used models is numbers. on the basis of Jung's theory, we consider the number of numbers in the above-mentioned works. They seem to have an accurate and accurate understanding of their numbers and use them in their works. Both are similar in practical concepts of numbers and have used it in their poems, especially in religious verses. The numbers are similar to symbolic meanings but with different frequencies in both of them. This research has been done by using library and digital Resources.

    Keywords: Symbols, Numbers, comparative literature, archetypes
  • Tahereh Moradzadeh Moghaddam, Saidmahmod Razaghebi *, Ayyoub Koushan, Syla Sarati Pages 121-142

    Undoubtedly, Nahj al-Balaghah, following holy Quran, is the most important Shi’ah book which is the manifestation of love, knowledge, humanity, government, justice, education, rhetoric, etc. Attar Neyshabouri's Tazkirat al-Awliya is about the fate, virtues, words and thoughts of ninety-six saints and elders have been mentioned with moral virtues sermons and words, and all its parts are full of the springs wisdom and knowledge and a unique mystical work. A comparative study of these two works undoubtedly reveals important aspects of their differences and similarities for researchers. In the present research, at first it is tried to extract the important mystical, points of the two works, and then to identify common and different themes by examining their similarities and differences, at last to use some verses of the Qur'an and prophetic hadiths as criteria to Analyze them. In this research which was conducted in a descriptive-analytical method, it is tried to work on the main question of the research ie. the similarities and differences between them. The results of this research demonstrate that both of the works originate from Quran and Sunnah, however, the reason of some differences in type of attitude and interpretation. After examining and analyzing the extracted samples, the most important results include superiority of literal aspect of Tazkereh al-Awliya on the educational aspect, The extreme views of some sayings in Tazkereh al-Awliya, the use of literary arrays in it, contradictions in sayings, the expression of dignity and fictional exaggerations, etc. have caused differences in these two works.

    Keywords: Comparative Analysis, Mystical literature, Attar, Nahj al-Balaghah, Tazkereh al-Awliya
  • Zahra Aliyari *, Hosein Shamsabadi, Sobhan Kavusi Pages 143-162

    The symbolic presence of the myth and its re-creation in the contemporary literature of the world, including Persian and Arabic literature, has caused the innovation and richness of literature. Based on the importance and impact that myths have on the content and thought of literary works and the necessity of a comparative study of this impact in the literature of nations, in the present research, with a descriptive-analytical method, to explain the causes and methods of the symbolic use of the Tammuz myth in Arabic culture and literature and mythology. Haji Firouz in Persian culture and literature. The results of this research show that the myth of Tammuz in Arabic literature is used in a symbolic way and indicates resurrection, modernism, hope and new life, and poets such as Khalil Al-Mawahir, Bayati, Siyab, etc. Arabic has used it symbolically. On the other hand, the mythical figure of Haji Firoz has not been used in the poems of contemporary Persian poets, but in folk ballads, it has been manifested as a symbol of Nowruz, rebirth, transformation, joy, negative struggle, and return. Despite some similarities between the myth of Tammuz and Haji Firouz, it seems that rereading the texts related to the two Muzis and the similarities between him and Haji Firouz are not enough to identify the two as having the same origin, and Tammuz and Haji Firouz cannot be considered to have a common origin.

    Keywords: Myth, Haji Firouz, Tamuz, Dumouzi
  • Zahra Mirzaei *, Fatemeh Ghafuri, Poran Yoesfipoor Pages 162-178

    Existentialist is one of the philosophical schools and means the originality of existence or the primacy of existence over nature, which left a great impact on literary currents. The main foundations of this philosophy are the primacy of the nature, individuality, freedom, endurance, excellence of the world, frustration, despair, vanity, sadness, loneliness and depression.. Considering the socio-political situation in Iran in Shahrivar 1320 and the relatively open space for challenging these ideas and the prevalence of translated works from this period, many contemporary poets and writers of literature, were influenced by this idea.That Sohrab Sepehri and Akhavan Sales were of those who were influenced by this idea during a part of these literary creation. Therefore, this study intends to study and analyze philosophical ideas in the poetry of Hajm Sabz System and in Zamestan System. In this research, based on library studies and philosophical analytical method, the author has tried to collect materials and prove his theories, and by examining the poems of Hajme Sabz and Zamestan , has come to the conclusion that they have seen the themes of existentialist philosophy with intensity and weakness in these poems of these poets. 

    Keywords: philosophical schools, Existentialism, Sohrab Sepehri, Akhavan Sales
  • Ayat Shokati *, GolamAli Hazratgholizadeh, Jalil Amirpoor Daryani Pages 179-196

    The social issues of each period have a significant impact on the formation of the literature of that period. Because contemporary poets share common social events and experiences and experience almost identical intellectual and cultural conditions; Therefore, it is natural to see common tendencies and themes in their works. In this passage, the poems of "Saeb" and "Fuzuli" as two poets of the Safavid period have been studied from a sociological point of view in a descriptive-analytical method to answer the question of what social themes each of these two poets pays attention to. And what social concerns they have reflected in their poetry. The results show that the poems of both poets have a significant potential for sociological studies. Most of the social issues were common in the poems of both poets, but rarely did they encounter themes that appeared only in the poetry of one poet, such as: the tendency towards narcotics, Eid al-Fitr, and the complaint against the heavens. The issue of homelessness and closeness to the homeland was also one of the issues that brought different views of the two poets.

    Keywords: poetry, Safavid, Saeb, Fuzuli, Sociology
  • Shahrokh Hekmat *, Esmail Eslami Pages 197-212

    Paying attention to the beginning of Islam and paying attention to the life of the Prophet (PBUH) and the Amir al-Mu'minin (AS) as well as the way of life of the companions of the Prophet and the special companions of the Amir al-Mu'minin (AS) caused many personalities in the present age to lose their epistemological model. The companions of the Prophet (PBUH) and Hazrat Amir (AS) should choose. Malek Ashtar Nakhaei is one of these characters. Malek was one of the leaders of Rashid Islam and one of the most devoted companions of the Amir al-Mu'minin (AS), whose governorship is famous in history. Malek Ashtar is one of the personalities who deserves to be a role model for the believers; Because he, after the rank and position of the Infallible Imams (AS), was the master of the time. The personal and social characteristics of Malek Ashtar made him always a role model and always caused fear and anxiety for the enemies. Martyr Qassem Soleimani, following his example, was one of the prominent commanders trained in the school of Islam who spent his entire life in jihad for the sake of God. In this article, while introducing these two commanders, we will deal specifically with the concept of the keyword "province". The result of this article was that several common characteristics of these two commanders are more frequent, including: guardianship, God-centeredness and spirituality, support and arm of the province, courage, optimism and genius and tact.

    Keywords: Sardar Soleimani, Malek Ashtar, Province, Obedience, Soldier