فهرست مطالب

مدیریت بیابان - پیاپی 22 (تابستان 1401)

مجله مدیریت بیابان
پیاپی 22 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی اصغر طالبان فرد، مرتضی اکبری*، محمود اعظمی راد صفحات 1-20

    بیابان زایی فرآیندی پیچیده و تهدید جدی محیط زیستی در بسیاری از مناطق به ویژه مناطق خشک جهان است. با شناخت دقیق عوامل موثر در گسترش بیابان زایی و ارایه راهبرهای مدیریتی مناسب، امکان کاهش و یا مهار این پدیده، فراهم می شود. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی معیارها و شاخص های مهم و پهنه بندی حساسیت اراضی به بیابان زایی در حوضه کویر نمک استان خراسان رضوی و ارایه راهبرد های مدیریتی مقابله با بیابان زایی انجام شد. در این پژوهش از مدل ارزیابی حساسیت اراضی به بیابان زایی (ESAs)، داده های موجود و مبتنی بر برداشت میدانی و واقعیت های زمینی در سال 1400 استفاده شد. درآغاز پنج معیار خاک، اقلیم، پوشش گیاهی، فرسایش و فعالیت های انسانی به عنوان معیارهای اصلی بیابان زایی منطقه شناسایی و سپس برپایه نظر کارشناسی بیش از 40 متخصص منابع طبیعی، شاخص های هر معیار طبقه بندی، وزن دهی و ارزش گذاری شد. با محاسبه میانگین هندسی شاخص ها، کیفیت هر معیار تعیین و در آخر نقشه پهنه بندی حساسیت اراضی به بیابان زایی در سامانه اطلاعات جغرافیایی به دست آمد. تعیین راهبردهای مدیریتی با بهره گیری از روش دلفی و با توزیع پرسش نامه در دو مرحله و براساس برنامه ریزی سناریو و آینده پژوهی انجام شد. نتایج نشان داد از میان معیارهای بیابان زایی منطقه، اقلیم، فعالیت های انسانی، خاک و فرسایش به ترتیب با ارزش 1.54، 1.53، 1.51 و 1.50 مهمترین معیارها و پوشش گیاهی با ارزش 1.45 به عنوان معیار بعدی موثر در بیابان زایی می باشد. بر اساس نتایج، 12% از مساحت منطقه در کلاس شکننده و حدود 88%  نیز در کلاس های بحرانی متوسط تا شدید قرار دارد. براساس برنامه ریزی سناریو و روش آینده پژوهی، بهترین و بدترین سناریوها در چهار دسته مختلف محیطی و طبیعی همچون اعمال مدیریت تطبیقی و انسجام سازمانی، توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی جوامع محلی، توسعه آموزش، فرهنگ سازی و تبلیغات، طرح های مشارکتی منابع طبیعی، به عنوان راهبردهای مدیریتی جامع نگر تدوین شد.

    کلیدواژگان: شاخص های بیابان زایی، پرسشنامه، دلفی، فعالیت های انسانی، برنامه ریزی سناریو
  • اعظم ابوالحسنی، غلامرضا زهتابیان، حسن خسروی*، امید رحمتی، اسماعیل حیدری علمدارلو، پائولو دی اودوریکو صفحات 21-38
    با وجود اینکه تخریب سرزمین به عنوان چالش محیط زیستی در سطح جهان مطرح است، بررسی های اندکی در به کارگیری روش های جدید عددی (داده کاوی و آماری) برای تعیین مناطق حساس به تخریب انجام شده است. هدف از بررسی حاضر، شبیه سازی مکانی تخریب سرزمین در دشت قزوین بهره گیری از مدل نسبت فراوانی و تعیین نواحی مستعد تخریب در این دشت است. بدین منظور با بهره گیری از روند تغییرات تولید خالص اولیه طی سال های 1399-1380، نقاط وقوع تخریب سرزمین در دشت قزوین تعیین شد و به ترتیب 70% و 30% نقاط برای تهیه نقشه قابلیت تخریب سرزمین و اعتبار سنجی مدل مورد استفاده قرارگرفت. متغیر های تاثیرگذار (مستقیم و غیرمستقیم) بر تخریب سرزمین شامل دما، بارش، شیب، جهت، ارتفاع، هدایت الکتریکی و نسبت جذب سدیم آب زیرزمینی، افت سالانه آب زیرزمینی، تراز آب زیرزمینی، کاربری اراضی، شاخص تفاوت نرمال شده پوشش گیاهی، شاخص تفاوت نرمال شده شوری، شاخص شوری خاک-پوشش گیاهی، شاخص تفاوت نرمال شده رطوبت و شاخص خشکسالی مریی و مادون قرمز کوتاه ، به عنوان عامل پیش بینی کننده (مستقل) به مدل معرفی شد. در پایان، با بهره گیری از شاخص سطح زیر منحنی (AUC) کارآیی مدل در شبیه سازی مکانی تخریب سرزمین ارزیابی شد. نقشه قابلیت تخریب سرزمین نشان داد که مناطق حساس به تخریب در قسمت های شمال شرق، شمال، شمال غرب، غرب، جنوب غرب و جنوب دشت قزوین واقع شده و بیشتر کاربری مراتع خوب، متوسط و فقیر را شامل می شود. برای کاربری اراضی، بیشترین مقدار نسبت فراوانی نیز به مجموع کاربری های مرتع خوب، متوسط و فقیر (5.66) اختصاص داشت. مقدار0.7 = AUC نیز حاکی از کارآیی مناسب مدل نسبت فراوانی در شبیه سازی مکانی تخریب سرزمین بود.
    کلیدواژگان: تخریب سرزمین، داده کاوی، سنجش از دور، منحنی ROC، نسبت فراوانی
  • وحید راهداری*، سعیده ملکی، محدثه میر صفحات 39-54

    پدیده فرسایش بادی و توفان های گرد و غباری یکی از مهمترین مخاطره های اقلیمی فراگیر است که خسارت های فراوانی را بر بخش های مختلف از جمله محیط زیست و سلامت انسان ها وارد می کند. تالاب بین المللی هامون در شرق ایران و در مصب رودخانه هیرمند قرارگرفته است که با وقوع خشکسالی های شدید سه دهه اخیر، بستر آن به کانون برداشت گردوخاک تبدیل شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی حساسیت فرسایش بادی در بخش ایرانی تالاب هامون به عنوان پناهگاه حیات وحش است. برای این منظور، با انجام مرور منابع و بررسی نظر خبرگان، تعداد 15 معیار موثر بر فرسایش بادی تعیین و با بهره گیری از روش AHP، وزن دهی شد. بررسی وزن ها نشان داد تاج پوشش گیاهی با 0.13 بیشترین وزن را دارد. با بهره گیری از تصاویر ماهواره ای آبان 1400، شاخص گیاهی SAVI به عنوان نمایه ای از مقدار تاج پوشش گیاهی سطح زمین تهیه شد. برای تهیه نقشه معیارهای ویژگی های خاک، از 135 نقطه از خاک سطحی نمونه برداری انجام و نمونه ها به آزمایشگاه منتقل شد. بعد از تعیین مقادیر عددی معیارهای مورد نظر در هر نمونه، نقشه معیارها با بهره گیری از روش IWD تهیه شد. معیارها به روش فازی استاندارد شد و سپس با اعمال وزن ها به روش ترکیب خطی وزن دار با یکدیگر ترکیب و مدل فرسایش پذیری بادی خاک، تهیه و به پنج طبقه فرسایش پذیری طبقه بندی شد. برای بررسی صحت مدل، در 40 محل، با استقرار دستگاه تونل باد قابل حمل، سرعت آستانه فرسایش بادی اندازه گیری و اعداد به دست آمده مطابق با طبقه های فرسایش پذیری به پنج طبقه، دسته بندی و با طبقه متناظر فرسایش پذیری محل استقرار تونل باد مقایسه شد. صحت کلی به دست آمده 81% نشان دهنده توانایی این روش در تهیه مدل فرسایش بادی خاک است.

    کلیدواژگان: توفان گرد و غبار، ویژگی های خاک، ترکیب خطی وزن دار، تالاب هامون
  • طوبی علیزاده*، امیرحسین نیکفال، مجید رضایی بنفشه، رحمن شریفی صفحات 55-70

    قرار گرفتن ایران در نواحی بیابانی موجب افزایش رخداد توفان های گرد و غبار در نواحی غربی ایران به ویژه شهر کرمانشاه و تاثیر نامطلوب محیط زیستی شده است. از آن جایی که یکی از چشمه های اصلی در گسیل ذرات معلق به جو، سطوح بیابانی است، مسایلی از قبیل توفان ماسه، غلظت زیاد ذرات گرد و غبار و کاهش دید از مشکلات عمده اقلیمی در کشور است. هدف این پژوهش، بررسی عملکرد مدل عددی میان مقیاس هواشناسی- شیمی جو به نام مدل WRF-Chem در شبیه سازی غلظت گرد و غبار شهر کرمانشاه است. با مقایسه غلظت گرد و غبار و توزیع مکانی متغیرهای هواشناسی شبیه سازی شده توسط مدل و مقدارهای مشاهداتی ذرات PM10 در کرمانشاه، کارآیی مدل WRF-chem  ازریابی شد. نتایج حاصل از شبیه سازی ذرات PM10 برای روزهای مورد بررسی، بیابان های مرکزی و غربی عراق، بیابان های سوریه، کویت و شمال عربستان را به عنوان منبع اصلی برداشت ذرات گرد و غبار نمایش داد. به دلیل همبستگی منطقی گسیل ذرات گرد و غبار با متغیرهای دما و رطوبت نسبی، برآورد مناسب آنها، در میزان دقت شبیه سازی ذرات PM10 بسیار موثر است. با توجه به تحلیل های صورت گرفته برای متغیرهای PM10، دما و رطوبت نسبی و نمودارهای ترسیم شده و مقایسه های انجام شده، توافقی مطلوب بین مقادیر شبیه سازی شده و اندازه گیری شده PM10، دما و رطوبت نسبی را نشان داد.

    کلیدواژگان: گرد و غبار، طرحواره، دما، رطوبت نسبی، ذرات معلق
  • بهرام چوبین*، فرزانه ساجدی حسینی، امید رحمتی، منصور مهدی زاده یوشانلوئی، محمد جلالی صفحات 71-86
    خشک شدن سطح وسیعی از دریاچه ارومیه در استان آذربایجان غربی، موجب تشکیل مناطق مستعد به فرآیندهای فرسایش بادی و افزایش رخدادهای گرد و غبار شده است. با توجه به پیامدهای اثرگذار گرد و غبار بر سلامت انسان، محیط زیست، کشاورزی و حمل و نقل، بررسی دقیق تر برای یافتن منبع وقوع گرد و غبار، فروانی و شدت آن ضروری است. پژوهش حاضر به بررسی تغییرات زمانی و مکانی وقوع گرد و غبار با استفاده از داده های ماهواره ای، شناخت منشاء گرد و غبار و واکاوی عوامل اثرگذار بر رخداد گرد و غبار در سطح استان آذربایجان غربی می پردازد. بررسی نوسان های سالانه تعداد روزهای همراه با گرد و غبار با استفاده از شاخص عمق نوری هواویز (AOD) سنجنده MODIS در دوره 1379-1399 نشان داد که سال های 1382 و 1387 تا 1391 اوج رخداد گرد و غبار بوده است. بیشترین وقایع گرد و غبار در فصل های تابستان و بهار به وقوع پیوسته و نوسان های ماهانه گرد و غبار نشان گر بیشینه گرد و غبار از ماه اسفند تا مهر است. تحلیل نوسان های زمانی نشان داد که از نظر آماری هیچ روند معنی داری در مقدار AOD و فروانی رخداد گرد و غبار وجود ندارد. بررسی ارتباط بین AOD با پوشش گیاهی و متغیرهای اقلیمی حاکی از آن است که AOD تنها با سرعت باد رابطه معنی داری (به میزان 64%) دارد. تغییرات مکانی دهنده فراوانی بیشتر تعداد رخداد گرد و غبار در حاشیه دریاچه ارومیه (بیشتر در بخش های شرقی و جنوبی و اندکی در بخش غربی) است. مناطق جنوبی استان فراوانی بیشتری را نسبت به بخش های مرکزی و شمالی نشان می دهد که با توجه به جهت باد غالب به نظر می رسد بیشتر تحت تاثیر گرد و غبارهای کشور عراق قرار دارد؛ اما حاشیه دریاچه ارومیه منشاء داخلی وقوع گرد و غبار هستند.
    کلیدواژگان: ارومیه، تحلیل روند، فرسایش بادی، سنجنده مودیس، منبع گرد و غبار
  • فرزاد طاهرخانی، عین الله روحی مقدم*، علی صالحی صفحات 87-100

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کاربری های مختلف جنگل، مرتع، نی زار و بایر بر میزان ترسیب کربن و فرسایش پذیری خاک در منطقه جزینک واقع در شهرستان زهک، استان سیستان و بلوچستان است. برای این منظور پس از ارزیابی میدانی انواع کاربری ها، نمونه هایی از عمق های 30- 0 و 30-60  سانتیمتری خاک در هر کاربری برداشت شد. برخی ویژگی ها شامل کربن آلی خاک، بافت، جرم مخصوص ظاهری، کربن ترسیب شده و شاخص پایداری خاک دانه ها (MWD) طبق روش های استاندارد اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده‍ ها از طریق آنالیز یک طرفه  ANOVA در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون توکی در سطح اعتماد 95 % با استفاده از نرم افزار SPSS  انجام شد. نتایج نشان داد که مقدار جرم مخصوص ظاهری درکاربری نی زار در عمق های مختلف به ترتیب 0.992gr/cm3 و0.956gr/cm3 کمترین، و در بایر به ترتیب 1.59gr/cm3 و 1.61gr/cm3 بیشترین مقدار بوده است. ترسیب کربن در کاربری نی زار به ترتیب در عمق های اول و دوم خاک 3234.02kg/ha  و 2455.32kg/ha بیشترین مقدار به دست آمد. کمترین مقدار آن مربوط به اراضی بایر به ترتیب در عمق های اول و دوم خاک 1967.37kg/ha و 987.65kg/ha می باشد. پایداری خاک در بایر 0.342mm کمترین مقدار و در نی زار 1.67mm بیشترین مقدار را داشت. در پژوهش حاضر مشخص شد که هر چه مقدار کربن و ماده آلی خاک بیشتر و جرم مخصوص کمتر باشد، خاک دارای پایداری و مقاومت بیشتری نسبت به فرسایش است. در این منطقه کاربری های نی زار و جنگل بیشترین سطح پایداری و ترسیب کربن را در بین کاربری ها دارد. این یافته ها می تواند برای تصمیم گیری و به کارگیری شیوه های صحیح مدیریتی و برنامه های بیابان زدایی در مناطق خشک مشابه این منطقه، مفید باشد.

    کلیدواژگان: ذخیره کربن آلی خاک، پایداری بوم نظام، دانه بندی خاک، مناطق خشک
|
  • AliAsghar Talebanfard, Morteza Akbari *, Mahmood Azami Rad Pages 1-20

    Desertification, as a complex process, is a serious threat to the environment in many parts of the world, especially in arid regions. With accurate knowledge of the factors influencing the spread of desertification and appropriate management strategies, the impacts of this process can be controlled or reduced. The aim of the current study was to identify and assess indicators and indices of desertification for the assessment and mapping of sensitive areas of the Kavir-e-Namak basin in Khorasan Razavi province, to desertification. In this study, an assessment model of sensitive areas to desertification (ESAs or MEDALUS), available data based on field studies in 2021, was used. At first, five criteria including soil, climate, vegetation, erosion and human activities were identified as the main criteria for desertification.  Then, on the basis of the opinions of over 40 natural resource experts, the indices of each criterion were classified, weighted and assessed. The quality of each criterion was determined by the calculation of the geometric average of the indices. Finally, the map of areas sensitive to desertification in the study area was produced using GIS. The identification of management strategies was conducted using the Delphi approach and distributing a two-cycle questionnaire based on scenario planning and future studies. The results showed that among the criteria for desertification in the study area, climatic criteria, human activities, soil and erosion with values ​​of 1.54, 1.53, 1.51 and 1.50, respectively, are the most important criteria followed by the vegetation criterion with a value of 1.45 as a next effective criterion of desertification. Results indicate that 12% of the study area are in the fragile class, and approximately 88% in the moderate to severe critical class.  Based on scenario planning and method of futures studies, the best and worst scenarios in four different categories including adaptive management and organizational cohesion, economic and social empowerment of local communities, educational development, culture and advertising, and participatory implementation of natural resource projects as comprehensive management strategies were developed.

    Keywords: Desertification Indicators, Questionnaire, Delphi method, human activities, Scenario Planning
  • Azam Abolhasani, Gholamreza Zehtabian, Hassan Khosravi *, Omid Rahmati, Esmail Heydari Alamdarloo, Paolo D&Rsquo, Odorico Pages 21-38
    Although land degradation is a worldwide challenge and a destructive phenomenon, little studies have been done on the application of new numerical methods (data mining and statistically), for spatial simulation of this phenomenon and identification of areas sensitive to land degradation. The aim of this study is to spatially simulate land degradation in the Qazvin plain using the frequency ratio model to identify areas prone to land degradation. For this purpose, using the trend of changes in net primary production during the years 2001 to 2020, the points of occurrence of land degradation in the Qazvin plain were determined. Approximately 70% and 30% of the points were used to prepare the land degradation vulnerability map and validate the model's efficiency, respectively. For this research, 15 parameters affecting land degradation (directly and indirectly) including temperature, rainfall, slope, aspect, elevation, EC and SAR of ground water, ground water level, annual ground water decline, land use, normalized difference vegetation index, normalize difference salinity index, vegetation soil salinity index, normalized difference moisture index, and visible and shortwave infrared drought index, were introduced into the model as predictors factors or independent parameters. Finally, using the area under the ROC curve, the effectiveness of the frequency ratio model for spatial simulation of land degradation was assessed. The map of land degradation susceptibility shows that the areas prone to degradation are located in the northeast, north, northwest, west, southwest, and south of the Qazvin plain, which mainly includes good, moderate and poor rangelands. For the land use parameter, the highest frequency ratio was associated with the sum of good, moderate, and poor rangeland (5.66). The value of AUC = 0.7 indicates the good performance of the frequency ratio model in spatial simulation of land degradation.
    Keywords: land degradation, Data Mining, Remote Sensing, ROC Curve, frequency ration
  • Vahid Rahdari *, Saeideh Maleki, Mohaddeseh Mir Pages 39-54

    Wind erosion and dust storms are among the most important natural hazards and have negative impacts on environment and people. The Hamoun international wetland- located in the southeast of Iran and southwest of Afghanistan, at the estuary of the Helmand River – due to the severe droughts during the last three decades has become the main source of soil erosion. The purpose of this study is to investigate the sensitivity of wind erosion in the Iranian section of the Hamoun wetland as the Hamoun wildlife refuge. Byliterature reviewing and using experts’ knowledge, 15 effective criteria in the phenomenon of wind erosion were determined and weighted by using AHP method. The weights analysis showed that among the criteria, vegetation cover with 0.13 had the highest weight. Using satellite images related to November 2021, the SAVI vegetation index was prepared as an index of the amount of vegetation cover.  To prepare the soil criteria maps, 135 pints of surface soil were taken and transferred to the lab. After determining the criteria value in each sample, the map of each criterion was prepared using the IDW method. The criteria were standardized using the FUZZY method, and then combined by applying the calculated weights and using the weighted linear combination method to prepare the wind erodibility model. The prepared model was classified into five erodibility classes. To assess model accuracy, the wind erosion threshold speed was calculated by installing a portable wind tunnel device at 40 sites. The resulting figures were classified into five levels according to the erodibility classes, and compared with the corresponding erosion class of the wind tunnel sites.  An overall accuracy of 81% for the prepared model shows capability of this model to prepare an accurate wind erosion model.

    Keywords: dust storm, Soil properties, Weighted Linear Combination, Hamoun wetland
  • Toba Alizadeh *, Amirhossein Nikfal, Majid Rezaei Banafsheh, Rahman Sharifi Pages 55-70

    Iran's location in the drylands belt has increased the frequency of dust storms in western parts of Iran, particularly the city of Kermanshah and negative environmental impacts. Arid lands, as one of the main sources of suspended dust in the atmosphere, face problems such as sandstorms, high levels of dust particles and reduced visibility, which are major climate problems in the country, especially in the border provinces. The purpose of the present study is to investigate the performance of a numerical model between the meteorological-chemical atmosphere scale called WRF-Chem model in the simulation of the concentration of suspended particles in Kermanshah region. By comparing the spatial distribution and concentration of suspended particles, meteorological parameters simulated by the model, and the available observational values for PM10 particles in Kermanshah, the efficiency of the WRF-Chem model was evaluated. The results of the simulation of PM10 particles for the studied days showed that the central and western deserts of Iraq, Syrian desert, Kuwait and northern Saudi Arabia are the main source of dust storm. Due to the logical correlation between dust particle emissions and temperature and relative humidity parameters, accurate estimation of these parameters is very effective in PM10 particle simulation accuracy. Based on the analysis of the PM10 variables, temperature and relative humidity and the plotted graphs and their comparisons, a favorable agreement was achieved between the simulated and measured values for PM10, temperature and relative humidity.

    Keywords: Dust particles, Schema, Temperature, Relative humidity, Particle concentration
  • Bahram Choubin *, Farzaneh Sajedi Hosseini, Omid Rahmati, Mansor Mehdizadeh Youshanloei, Mohammad Jalali Pages 71-86
    In addition to the increase in prone areas to wind erosion processes in western Azarbaijan province due to the drying of Lake Urmia, there is a growing concern regarding the intensification of dust storms. Considering the impacts of this phenomenon on the environment, public health, agriculture, and transportation sections, more detailed studies on its source, severity, and frequency is necessary. Therefore, this study was designed to assess the temporal and spatial changes of dust storm events using satellite data, to detect the dust source, and to analyze the factors affecting the occurrence of dust storms in western Azarbaijan province. Analysis of the number of dusty days using the MODIS-AOD product indicated that the years 2003, and 2008 to 2012 were the dust storm peaks during the period 2000-2020 at western Azarbaijan province. Most dust storm events have occurred in summer and spring seasons, and monthly changes indicate the maximum dust storm between March and October. Trend analysis indicated that there was no significant trend in AOD and dust storm events. Among vegetation and climate variables, there is a significant relationship between AOD and wind speed (i.e., the correlation is about 64%). Spatially, dust storms occur more frequently along the shores of Urmia Lake (mostly in the east and south and slightly in the west).  Southern areas of the province reported a higher frequency of dust event than the central and northern parts of the province.  Due to the direction of the prevailing wind, it seems to be most affected by dust storms coming from the neighboring country of Iraq, however, the areas around the Lake Urmia are the inner source of dust storms.
    Keywords: Dust source, Aerosol, Wind erosion, MODIS, Urmia
  • Farzad Taherkhani, Einollah Rouhi Moghadam *, Ali Salehi Pages 87-100

    The aim of the present study is to investigation the effect of different land uses (forest, rangeland, cane brake and bare land) on carbon sequestration and soil erosion in Jazink region located in Zahak city, Sistan and Baluchestan province. For this purpose, following the field evaluation of various land uses, soil samples were taken from at depths of 0-30 cm and 30-60 cm for each land use. Some soil properties including organic carbon, texture, bulk density, sequestered carbon and soil stability index (MWD) were measured according to standard methods. Data analysis was performed using one-way ANOVA analysis in a completely randomized block design, and the averages were compared by Tukey test at 95% confidence level using SPSS software. The results showed that the amount of bulk density at various soil depths in cane brake land use had the lowest of 0.992 and 0.956 gr/cm3, respectively, and in the bare land had the highest value about 1.59 and 1.61 gr/ cm3, respectively. Carbon sequestration in land use by cane brake was 3234.02 and 2455.32 kg/ha, respectively, and in bare land, it was the lowest around 1967.37 and 987.65 kg/ha.  Soil stability in the bare land was the lowest at 0.342 mm and the highest in the canebrake land use at 1.67 mm. Higher amount of carbon and organic matter in the soil and the lower bulk density indicates that the soil is more stable and resistant to erosion. In this region, cane brake and forest land uses have the highest degree of stability and carbon sequestration among land uses. These results can be very useful for decision-making and for choosing suitable management practices and desertification programs in arid areas such as this region.

    Keywords: Soil organic carbon stock, Ecosystem stability, Soil gradation, Drylands