فهرست مطالب

محیط زیست و توسعه فرابخشی - پیاپی 76 (تابستان 1401)

مجله محیط زیست و توسعه فرابخشی
پیاپی 76 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رسول زمانی احمدمحمودی*، نسرین قرهی، سمیرا بیاتی، حجت الله خدری غریب وند، مهناز امینی، فاطمه اسدی صفحات 1-10

    مدیریت مواد زاید جامد شهری در قرن اخیر به یک مساله مهم محیط زیستی تبدیل شده است. مطالعه حاضر برای سنجش نگرش و آگاهی مردم در ارتباط با مدیریت پسماند شهری در شهرکرد انجام شده است. به منظور انجام این مطالعه شهر به سه ناحیه تقسیم و در هر ناحیه به طور تصادفی پنجاه پرسشنامه توزیع شد. نتایج نشان داد بین میزان تحصیلات و میزان آگاهی افراد در رابطه با مدیریت مواد زاید جامد ارتباط معنی داری وجود دارد (کای اسکور، 05/0>p). درحالی که بین سن و جنسیت و میزان آگاهی افراد ارتباط معنی داری وجود ندارد (کای اسکور، 05/0<p). میانگین نمره آگاهی در این بررسی 98/ 0± 88/31 (میانگین ± خطای استاندارد) از 68 امتیاز بود که با توجه به این امتیاز میزان آگاهی مردم متوسط برآورد شد. نتایج بیانگر این است که در ارتباط با موضوع خاص مواد زاید جامد شهری باید آگاهی رسانی و آموزش های بیشتری صورت گیرد، با این وجود در این مطالعه با افزایش سطح سواد و آگاهی مردم، مسایل محیط زیستی و به طور خاص مواد زاید جامد را بهتر می توان مدیریت کرد. برنامه ریزی هایی به منظور تغییر رفتار و نگرش خانواده ها و تقویت دانش مردم ضروری است. در این راستا پیشنهاد می شود متولیان و مسوولان امر آموزش چهره به چهره، بهره گیری از فناوری های آموزشی مناسب و رسانه های گروهی برای ارتقاء فرهنگ عمومی در رابطه با مواد زاید جامد را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: آموزش، شهرکرد، مدیریت مواد زائد جامد، مشارکت مردم، میزان آگاهی مردم
  • محمدحسین باقری، محمدرضا فرزانه*، بهزاد رایگانی صفحات 11-24

    سیل به عنوان یکی از اصلی ترین مخاطرات طبیعی در ایران خسارات گسترده ای را در مناطق مختلف به همراه داشته است. یکی از فن آوری هایی که در این زمینه می تواند دستاوردهای قابل توجهی را به همراه داشته باشد فن آوری سنجش از دور می باشد پژوهش حاضر به دنبال توسعه روش شناسی می باشد که با استفاده از تصاویر ماهواره سنتینل 1 و با به کارگیری محصولات جهانی، خسارات ناشی از رویداد سیل را با رویکردی نوین برآورد کند این خسارات در دو واقعه سیلابی 1398 خوزستان و 1400 کنارک و چابهار مد نظر قرار گرفت. در این پژوهش بجز داده های ماهواره ای سنتینل 1، جهت تعیین حد آستانه ها و تدقیق نتایج، از تصاویر ماهواره اپتیک از قبیل لندست 8 نیز استفاده شده است. برای مناطقی که به دلایلی از قبیل مزاحمت ابر و یا عدم گذر ماهواره اپتیک و یا حتی عدم انطباق زمانی تصویر رادار و اپتیک، امکان استخراج و تدقیق حد آستانه بر اساس تصاویر اپتیک میسر نباشد نیز در این تحقیق، ایده استفاده از ترکیب رنگی حاصل از تصاویر بعد و قبل سیلاب به کار گرفته شد. نتایج این پژوهش به توسعه نرم افزار کاربردی برآورد خسارت سیل در محیط گوگل ارث انجین منجر گردیده است. نتایج پژوهش بیانگر این موضوع بود که استفاده هم زمان از تصاویر غیر فعال اپتیکی همانند لندست8 یا سنتیل 2 در مواقعی که پوشش ابری ایجاد مزاحمت نمی کند باعث افزایش دقت خروجی خواهد شد. این موضوع در شرایط عدم قطعیت در تعیین آستانه های تغییرات در تصاویر راداری از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد پیاده سازی روش ارایه شده در محیط گوگل ارث انجین به دلیل سهولت در دسترسی به مجموعه تصاویر ماهواره ای و محصولات جهانی راهکاری مناسب در زمینه ی استخراج پهنه سیلابی و متعاقبا برآورد خسارات کشاورزی و مسکونی ناشی از سیلاب می باشد.

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، سیل، تصاویر ماهواره ای، سنجش از دور، ارث انجین
  • اعظم شاه بیک، راحله پورمظاهری، احمد طاهری* صفحات 25-38
    آلودگی هوا به عنوان یکی از معضلات کلانشهرها به شمار می آید که تاثیرات سوء متعددی بر سلامت انسان و سایر موجودات دارد. کرج، به عنوان یک کلانشهر صنعتی و در مجاورت صنایع و نیروگاه های بزرگ کشور از منابع متحرک و ثابت تاثیر می پذیرد. در این مطالعه بررسی شاخص کیفیت هوا برای آلاینده های معیار مورد سنجش در ایستگاه ها، شامل چهار آلاینده گازی ازن، منوکسید کربن، نیتروژن دی اکسید و گوگرد دی اکسید و دو آلاینده ذرات معلق، شامل ذرات معلق کوچکتر از 5/2 (PM2.5) و 10 میکرون، به تفکیک ایستگاه های سنجش به انجام رسید. همچنین در انتها شاخص کیفیت هوای شهر، بدست آمده از مجموع ایستگاه ها، بررسی شد. بر اساس این مطالعه آلاینده های ازن و PM2.5 به عنوان آلاینده های اصلی شهر کرج در فصول گرم و سرد سال به شمار می آیند و سایر آلاینده ها به ندرت وضعیت شاخص کیفیت هوا را از حد مجاز فراتر می برند. در بازه زمانی یک ساله مورد بررسی، آلاینده های PM2.5 و ازن به ترتیب، 94 و 18 روز هوای شهر کرج را در وضعیت با شاخص در محدوده ناسالم قرار دادند. با توجه به ماهیت ثانویه بودن آلاینده های اصلی شهر کرج شامل ازن در فصل گرم سال و بخش عمده PM2.5 در فصل سرد سال، لازم است برنامه کاهش آلودگی هوا در این کلانشهر بر مبنای مدلسازی آلودگی هوا با قابلیت پیاده سازی واکنش های فتوشیمیایی در جو توسعه یابد.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ازن، ذرات معلق کوچکتر از 5، 2 میکرون، کرج
  • الهام شفائی مقدم* صفحات 39-52

    گذار به پایداری جهانی نیازمند تغییر در ارزش های انسانی، نگرش ها و رفتارها می باشد، آن چه این تغییرات را در حوزه رفتارهای محیط زیستی ایجاد می کند ظهور شکل جدیدی از شهروندی به نام شهروندی محیط زیستی است. در این راستا، مدل ارزش- باور- هنجار استرن  و همکاران (1999) بیان می دارد  افراد در صورتی رفتارشان را تغییر خواهند داد که ارزش آن ها را درک کرده و مسوولیت کارهای خود را بپذیرند. بر این مبنا، هدف اساسی این پژوهش تبیین رفتار شهروندی محیط زیستی تحت تاثیر ارزش های نوع دوستانه و با میانجی گری مسوولیت پذیری در بین شهروندان 18 سال به بالای شهرستان کاشان در سال 1399 می باشد. حجم نمونه برابر با 352 نفر بوده و  جهت نمونه گیری از روش خوشه ای استفاده شده است. بر اساس یافته های پژوهش، شهروندان کاشانی به لحاظ نوع دوستی و مسوولیت پذیری و رفتار شهروندی محیط زیستی از وضعیت مطلوبی برخوردار بوده و میانگین این متغیرها در میان آن ها بالاتر از حد متوسط می باشد. همچنین، رابطه بین متغیرهای نوع دوستی و مسوولیت پذیری با رفتار شهروندی محیط زیستی معنادار می باشد. همچنین، بر اساس مدل حجم اثر هر دو متغیر نوع دوستی و مسوولیت پذیری به ترتیب با (275/0 و 245/0=F2) در حد متوسط می باشد.  مقدار Q2  نیز برابر با 269/0 نشان می دهد در مجموع، توان پیش بینی کنندگی مدل در حد متوسط می باشد. علاوه بر این، اثر میانجی گری جزیی متغیر مسوولیت پذیری برای رابطه بین نوع دوستی و رفتار شهروندی محیط زیستی تایید گردیده است، به گونه ای که مقدار VAF برابر با 384/0 بیانگر این امر است که 38 درصد از اثر نوع دوستی بر رفتار شهروندی محیط زیستی از طریق غیرمستقیم توسط متغیر میانجی مسوولیت پذیری تبیین می شود.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی محیط زیستی، مسوولیت پذیری، ارزش نوع دوستی
  • سمانه باقری* صفحات 53-64
    بر اساس گزارش های بین المللی انتشار گاز کربنیک در ایران در حال افزایش است و در حال حرکت به رده های برتر ده کشور اول در انتشار گاز کربنیک است، پس پژوهش در این زمینه ضرورت می یابد. هدف این پژوهش، تجزیه و تحلیل تابع انتشار گاز کربنیک و متغیرهای موثر در این تابع با استفاده از روش مارکف سوییچینگ با دو رژیم برای دوره زمانی 1975 تا 2018 میلادی است. این پژوهش برای نخستین بار به بررسی تابع انتشار گاز کربنیک در ایران پرداخته است. در این پژوهش دو رژیم، شامل رژیم نوسان بالای انتشار گاز کربنیک و رژیم نوسان پایین انتشار گاز کربنیک بررسی شد. مطابق نتایج، فرضیه منحنی کوزنتس ایران به شکل U معکوس تایید شد. بر اساس نتایج این پژوهش، کشور ایران در ابتدای قسمت نزولی منحنی کوزنتس قرار دارد. در تابع انتشار گاز کربنیک، لگاریتم انتشار گاز کربنیک با یک وقفه، لگاریتم متغیر مصرف انرژی، لگاریتم تولید ناخالص داخلی حقیقی، لگاریتم مجذور تولید ناخالص داخلی حقیقی، به ترتیب 53/0 درصد، 55/0 درصد، 46/0 درصد و 070/0- درصد اثر معنی داری بر انتشار گاز کربنیک دارد. این پژوهش به سیاست گذاران برای اتخاذ سیاست های موثرتر کمک خواهد کرد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که متغیرهای مصرف انرژی، تولید ناخالص داخلی حقیقی، مجذور تولید ناخالص داخلی حقیقی و متغیر انتشار گاز کربنیک با یک وقفه، اثر مثبت و معنی داری بر انتشار گاز کربنیک دارند.
    کلیدواژگان: ایران، تابع انتشار گازکربنیک، تغییر رژیم، مارکف سوییچینگ، MSMH
  • مکرمه بهمنش، عاطفه چمنی*، الهام چاوشی صفحات 65-79
    یکی از مهم ترین آلاینده های نوظهور در محیط های آبی که در سال های اخیر مورد توجه محققان جهانی قرار گرفته، زباله های پلاستیکی به ویژه میکروپلاستیک ها می باشد. در این مطالعه حضور و فراوانی میکروپلاستیک ها در 21 ایستگاه در سواحل رودخانه زاینده رود مورد بررسی قرار گرفت. میانگین فراوانی میکروپلاستیک ها 29٫39±70٫481 ذره در 50 گرم رسوب خشک  بود. ایستگاه 17 با میانگین تعداد 363٫50±14٫849 ذره و ایستگاه های 1، 6 و 7 با میانگین تعداد 1٫528±1٫33 ذره در 50 گرم رسوب خشک به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان آلودگی بودند. اندازه تمامی میکروپلاستیک ها در محدوده 5000-50 میکرومتر بود. میکروپلاستیک های کمتر از 500 میکرون با 64٫5 درصد دارای بیشترین فراوانی بودند. شکل غالب میکروپلاستیک ها با فراوانی 34٫9 درصد، 33 درصد و 28٫8 درصد به ترتیب به رشته ای، قطعه و فیبر تعلق داشت. در مجموع 4 پلیمر پلی پروپیلن، پلی آمید، پلی اورتان و پلی اتیلن توسط دستگاه رامان شناسایی شد. نتایج نشان می دهد که فعالیت های انسانی از جمله رهاسازی فاضلاب های شهری و صنعتی و ریختن زباله توسط گردشگران در ساحل رودخانه نقش مهمی در آلودگی میکروپلاستیک در این منطقه داشته باشد. بنابراین پایش دوره ای میکروپلاستیک ها در آب و رسوب رودخانه زاینده رود کمک شایانی به اقدامات مدیریتی برای کنترل این آلودگی خواهد بود.
    کلیدواژگان: آلودگی، رسوب، رودخانه زاینده رود، میکروپلاستیک
  • حمید بذرپاچ، فرزاد کریمی خنجری* صفحات 80-91
    حقوق بین الملل محیط زیست و حقوق بین الملل سرمایه گذاری در اهداف با هم متعارض اند به این شکل که هدف سرمایه گذار منفعت فردی و هدف محیط زیست منافع جمعی است، در حالی که در عمل و اجرا با هم ارتباط تنگاتنگی دارند و در یک محیط اجرا می شوند، و نقش اساسی در جامعه امروزی بشر ایفا می کنند. به همین جهت سرمایه گذاری های اقتصادی توسط شرکت ها در کشورهای مختلف مستلزم قانون گذاری و بعضا قوانین محدودکننده است. یکی از این روش ها اعمال قوانین محیط زیستی است، که اغلب در سرمایه گذاری های شرکتی و نفتی با هدف جذب سرمایه گذار خارجی، نادیده گرفته می شود. بدین ترتیب این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی موضوع تعهدات محیط زیستی در سرمایه گذاری ها می پردازد. تحقیقات نشان می دهد که سرمایه گذاران نفتی اغلب از تعهدات محیط زیستی چشم پوشی می کنند و دولت های حاکم بر کشورهای در حال توسعه، به دلیل محدودیت های مالی و ضعف اقتصادی با هدف جذب بیشتر سرمایه گذاران انعطاف از خود نشان می دهند، که یکی از حوزه های انعطاف آن ها قوانین محیط زیستی می باشد. در حالی که با توجه به بحران های محیط زیستی کنونی دولت ها باید با وضع و اجرای قوانین و مقررات سختگیرانه و محدودکننده، نقض تعهدات محیط زیستی را به حداقل برسانند.
    کلیدواژگان: تعهدات محیط زیستی، حقوق سرمایه گذاری، سرمایه گذاری نفتی، آلودگی محیط زیست
  • سید قاسم قربانزاده زعفرانی*، فرهاد حسینی طائفه، منا ایزدیان صفحات 92-106
    در این مطالعه میزان توافق و عدم سازگاری بین پنج شاخص کفزی در ارزیابی وضعیت اکولوژیک رودخانه کرج مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، در طول 9 ایستگاه و طی چهار فصل (1397-1396)، نمونه برداری از ماکروبنتوزها با نمونه بردار سوربر انجام شد. به لحاظ فراوانی، شیرنومیده ها، خانواده غالب بودند. خانواده های Baetis، Tubifex، Micrasema، Rhithrogena، Eporus، Hydropsyche، Leptophlebiidae و Simulium، 83 درصد نمونه ها را تشکیل دادند. مقادیر شاخص های H'،EPT،ASPT،BMWP و HFBI به ترتیب (65/0±12/2)، (8/2±6/5)، (0/1±9/3)، (4/23±8/48) و (0/1±6/4) محاسبه گردید. توافق نسبی در نتایج حاصله از پنج شاخص مورد مطالعه در 67 درصد از ایستگاه ها با کیفیت غیرقابل قبول دیده شد. در صورتی که در 22 درصد از ایستگاه های رودخانه توافق کامل و 11 درصد ایستگاه ها عدم توافق را نشان داده است. در نتیجه، با توجه به تغییرات ساختاری و جمعیتی ماکروبنتوزها در اکوسیستم های آبی بر اثر عوامل طبیعی و فعالیت های انسانی، به منظور به کارگیری شاخص های زیستی در هر منطقه جهت اعمال مدیریت محیط زیستی، نیاز به استفاده هم زمان از شاخص های مختلف، بررسی توافق بین آن ها و انتخاب شاخص اکولوژیک مناسب می باشد. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، شاخص هلسینهوف (HFBI) می تواند به عنوان شاخص مناسبتری نسبت به سایر شاخص های مورد مطالعه برای ارزیابی وضعیت اکولوژیک رودخانه کرج معرفی کرد.
    کلیدواژگان: توافق، وضعیت اکولوژیک، رودخانه کرج، شاخص ماکروبنتیک
|
  • Rasool Zamani-Ahmadmahmoodi *, Nasrin Gharahi, Samira Bayati, Hojatollah Khedri-Gharibvand, Mahnaz Amini, Fatemeh Asadi Pages 1-10

    Management has become an important environmental issue in the last century. This study was conducted to evaluate the knowledge and attitudes of people regarding urban waste management in Shahrekord in 2013. In order to do this study, the city was divided into three districts and randomly, 50 questionnaires (n=150) were distributed randomly. The results showed a significant relationship between the level of education of people and their knowledge about solid waste management (Chi-Square, p<0.05). There was no relationship between the awareness of people and their age and gender (Chi-Square, p<0.05). These results indicated that in a society with a high level of culture, it is easier to manage solid waste. The mean score of awareness of people in this study was 31.88 ± 0.98 (mean ± SD) of 68 score. According to these results, awareness of people in shahrekord was estimated as medium. Therefore, there is a need for planning to change the behavior and attitudes of families and implement programs to increase people's knowledge based on the social and cultural context of the study area. Therefore, in order to improve solid waste management, it should be used to appropriate educational media to promote public culture in relation to solid waste management.

    Keywords: Education, people's participation, public awareness, Shahrekord City, solid waste management
  • MohammadHossein Bagheri, Mohammadreza Farzaneh *, Behzad Rayegani Pages 11-24

    Flood is one of the main natural disasters in Iran, which has caused losses in different regions. The present study developed a methodology that uses Sentinel 1 images and global products to assess the losses caused by a flood in the province of Khuzestan (2020) and Chabahar-Konarak (2021-2022). In this study, in addition to Sentinel 1 satellite data, Landsat 8 satellite images have been used. The results of this research have turned into the development of a flood application in the Google Earth Engine software. The results showed that the use of optically inactive images of this Landsat 8 or Sentinel 2 in cases where the cloud cover does not bother will increase the accuracy of the output. This issue is one of the specialization features in the conditions of uncertainty in determining the thresholds of changes in radar images. In the field of flood zone and subsequently estimation of losses from flood.

    Keywords: Natural hazards, flood, Satellite Imageries, Remote Sensing, Google Earth Engine
  • Azam Shahbeik, Rahele Pourmazaheri, Ahmad Taheri * Pages 25-38
    One of the significant challenges metropolises faces is air pollution, which has many adverse effects on human health and the environment. Karaj, as an industrial city situated close to the country's major industries and power plants, is severely affected by air pollution from both mobile and stationary sources. This study measured air quality in stations equipped with the analyzers of four gaseous pollutants, including ozone, carbon monoxide, nitrogen dioxide, and sulfur dioxide, along with two particulate pollutants, including particulates smaller than 2.5 and 10 microns. Furthermore, the city's air quality index, obtained from the total of monitoring stations, was analyzed. The study finds that particulate matter smaller than 2.5 microns and ozone are the main pollutants in Karaj in hot and cold seasons, respectively. The other pollutants exceed the allowable air quality index, rarely. For a period of one-year, particulate matter smaller than 2.5 microns and ozone put the air quality index in the range of unhealthy for sensitive groups and unhealthy for the entire city of Karaj for 94 and 18 days, respectively. Due to the secondary nature of Karaj's main pollutants, such as ozone in the warm season and a high portion of suspended particles smaller than 2.5 microns in the cold season, it is necessary to reduce air pollution through modeling that incorporates photochemical reactions in the atmosphere.
    Keywords: Air pollution, PM2.5, Ozone, Karaj
  • Elham Shafaii Moghadam * Pages 39-52

    The transition to global sustainability requires a change in human values, attitudes and behaviors, what creates these changes in the field of environmental behaviors is the emergence of a new form of citizenship called environmental citizenship. In this regard, the value-belief-norm model of Stern et al. (1999) states that people will change their behavior if they understand their value and take responsibility for their actions. Based on this, the main purpose of this study is to explain the behavior of environmental citizenship under the influence of altruistic values ​​and mediated by responsibility among citizens aged 18 and over in Kashan in 2019. Based on the research findings, the relationship between altruistic and responsibility variables with environmental citizenship behavior is significant. Also, according to the volume model, both altruism and responsibility variables are moderate (F2 = 0.275 and F2 = 0.245), respectively. The value of Q2 is also equal to 0.269 shows that in general, the predictive power of the model is moderate. In addition, the effect of partial mediation of the responsibility variable for the relationship between altruism and environmental citizenship behavior has been confirmed, so that the VAF value of 0.384 indicates that 38% of the effect of altruism on environmental citizenship behavior through Indirect is explained by the mediating variable of responsibility.

    Keywords: Environmental Citizenship Behavior, Responsibility, Altruistic Value
  • Samaneh Bagheri * Pages 53-64
    According to international reports, carbon dioxide emissions in Iran are increasing It is moving to the top ten countries in carbon dioxide emissions, so research in this area is needed. The purpose of this study is to analyze the carbon dioxide emission function and the variables affecting this function using Markov switching method with two regimes for the period 1975-2018. This study is the first study of carbon dioxide emission function in Iran. In this study, two regimes, including the high oscillation regime of carbon dioxide emission and the low oscillation regime of carbon dioxide emission were investigated. According to the results, the hypothesis of Kuznets curve in Iran was confirmed by inverse U-shape. According to the results of this study, Iran is at the beginning of the descending part of the Kuznets curve. In carbon dioxide emission function, one-stop carbon dioxide emission logarithm, variable energy logarithm, real gross domestic product logarithm, real gross domestic product logarithm, 0.53%, 0.55%, 0.46% and -0/07, respectively has a significant effect on carbon dioxide emissions. This research will help policymakers to adopt more effective policies.
    Keywords: Iran, Carbon Dioxide Emission Function, Regime change, Markov Switching, MSMH
  • Mokarrameh Behmanesh, Atefeh Chamani *, Elham Chavoshi Pages 65-79
    One of the most important emerging pollutants in aquatic environments that has recently attracted the attention of global researchers is plastic waste, especially microplastics. This study aimed to investigate the occurrence, and abundance and characteristics of microplastics in 21 stations in the Zayandeh-Rud River. The average abundance of microplastics was 70.481±29.39 particles in 50 gr/dry sediment. Station 17 with an average number of 363.50±14.849 particles and stations 1, 6 and 7 with an average number of 1.528±1.33 particles in 50 gr/dry sediment had the highest and lowest levels of pollution, respectively. The size of all microplastics was in the range of 50-5000 micrometers. Microplastics less than 500 microns were the most abundant with 64.5%. The dominant form of microplastics with the frequency of 34.9%, 33% and 28.8% belonged to line, fragment, and fiber, respectively. In total, 4 polymers, polypropylene, polyamide, polyurethane, and polyethylene, were identified. The results show that human activities, including the discharge of urban and industrial wastewater also plastic waste by tourists on the river, play an important role in microplastic pollution in this area. Therefore, developing a program to monitoring microplastics in the water and sediment of Zayandehroud River will be of great help for management measures to control this pollution.
    Keywords: Pollution, Sediment, Zayandeh- Rud River, Microplastic
  • Hamid Bazrpach, Farzad Karimi Khanjari * Pages 80-91
    International environmental law and international law of investment in goals are conflicting in that the investor's goal is individual interest and the environmental goal is collective interest, while in practice and implementation are closely related and in an implementation environment And play a key role in today's human society. Therefore, economic investments by companies in different countries require legislation and sometimes restrictive laws. One of these methods is the application of environmental laws, which are often ignored in corporate and oil investments aimed at attracting foreign investment. Thus, this research uses a descriptive-analytical method to investigate the issue of environmental commitments in investments. Research shows that oil investors often overlook environmental commitments, and governments in developing countries show flexibility to attract more investors due to financial constraints and economic weakness, one of which is one of their areas of flexibility is environmental law. Given the current environmental crises, however, governments must minimize violations of environmental obligations by enacting and enforcing strict and restrictive laws and regulations.
    Keywords: Environmental Obligations, Investment Rights, Oil Investment, Environmental pollution
  • Seyed Ghasem Ghorbanzadeh Zaferani *, Farhad Hosseini Tayefeh, Mona Izadian Pages 92-106
    In this study, the degree of agreement between five benthic indices in assessing the ecological status of the Karaj River was investigated. We sampled macrobenthic fauna using a sorber sampler in nine stations during 2017-2018, seasonally. In terms of abundance, the Shironomide family was dominant. Baetis, Tubifex, Micrasema, Rhithrogena, Eporus, Hydropsyche, Leptophlebiidae, and Simulium made up 83% of the samples. The values ​​of H', EPT, ASPT, BMWP, and HFBI were calculated (12.2±0.65), (5.6±2.8), (3.9±1), (48.8±23.34) and (4.6±1), respectively. The relative agreement in the results obtained from the five studied indicators was seen in 67% of the stations with unacceptable quality in the case that 22% of the river stations showed complete agreement and 11% of the stations showed disagreement. As a result, due to the occurrence of structural and population changes of macrobenthos in aquatic ecosystems due to natural factors and human activities, in order to use biological indices in each region for environmental management, there is a need to simultaneously use indices. It is important to check the agreement between different methods and choose the appropriate ecological index. Based on the results of the present study, the Helsinhof index (HFBI) can be introduced as a more suitable index than other studied indices to evaluate the ecological status of the Karaj River.
    Keywords: Agreement, Ecological status, Karaj River, Macrobenthic Index