فهرست مطالب

مجله مدیریت دارایی و تامین مالی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهشید شهرزادی، داریوش فروغی* صفحات 1-24
    هدف

    در شرایط ریسکی ممکن است تورش های رفتاری افراد موجب انحراف آنها از تصمیم های عقلایی شود؛ درنتیجه به ناهنجاری رابطه منفی بین ریسک و بازده منجر شود. در پژوهش حاضر، ناهنجاری رابطه منفی بین ریسک نامطلوب و بازده مازاد مورد انتظار تبیین شده است؛ علاوه بر این کنکاشی پیرامون ارتباط ویژگی های شرکتی و سایر عوامل ریسک با ریسک نامطلوب به منظور تبیین دقیق ناهنجاری یادشده انجام شده است؛ همچنین استمرارپذیری ریسک نامطلوب تبیین و رابطه بین میزان ریسک نامطلوب و شدت استمرار آن نیز بررسی شده است.

    روش

    در این پژوهش ریسک نامطلوب به دو بخش شامل احتمال وقوع رویدادهای نامطلوب معمول و احتمال وقوع رویدادهای نامطلوب غیر معمول تقسیم شده است. تعداد 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1388 تا 1397 انتخاب و فرضیه های پژوهش با استفاده از روش رگرسیون فاما و مکبث، ماتریس انتقال و آزمون نسبت ها آزمون شد.

    یافته ها: 

    براساس یافته های به دست آمده، ناهنجاری رابطه منفی بین ریسک نامطلوب و بازده مازاد مورد انتظار وجود دارد؛ همچنین یافته ها حاکی از آن است که ناهنجاری نوسان پذیری غیر سیستماتیک توضیح دهنده ناهنجاری ریسک نامطلوب نیست؛ علاوه بر آن ریسک نامطلوب در دوره آتی نیز استمرار دارد و هرچه میزان ریسک نامطلوب بیشتر باشد، شدت استمرار آن نیز بیشتر است.

    کلیدواژگان: ریسک نامطلوب معمول، ریسک نامطلوب غیر معمول، بازده مازاد مورد انتظار، نوسان پذیری غیر سیستماتیک
  • محمد اصولیان*، محمداسماعیل فدایی نژاد، شادی قیطاسی صفحات 25-46
    اهداف

    بازار سرمایه، یکی از اصلی ترین ارکان بازار مالی، نقش مهمی در جذب و گردش نقدینگی بازار و هدایت آن به سمت بخش های کارآمد اقتصادی ایفا می کند. بنابراین توجه به سرمایه گذاری صحیح در این بازار براساس اطلاعات منتشره، اهمیت ویژه ای دارد. پیش بینی های مدیریتی مهم ترین منابع اطلاعاتی در بازار سهام هستند که انتشار نادرست آن از سوی مدیریت، باعث افزایش ریسک خاص سهام شرکت و درنتیجه تصمیمات نادرست سرمایه گذاری از سوی سرمایه گذاران می شود. در این پژوهش، از متغیر خطای پیش بینی مدیریتی برای سنجش کیفیت اطلاعات افشاشده استفاده شده است تا به این وسیله، ضمن سنجش رابطه بین کیفیت افشای اطلاعات و ریسک ویژه شرکت ها، اثر محیط اطلاعاتی بر رابطه بین این دو متغیر در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شود.

    روش

    به همین منظور نمونه ای متشکل از 160 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1397 با استفاده از مدل های رگرسیونی و داده های تابلویی بررسی شد.

    نتایج

    نتایج نشان دهنده آن است که خطای پیش بینی مدیریتی رابطه مثبتی با ریسک ویژه دارد. علاوه بر این، براساس شواهد به دست آمده، خطای پیش بینی مدیریتی در یک محیط اطلاعاتی خوب رابطه مثبت کمتری با ریسک ویژه دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت افشاگری، خطای پیش بینی های مدیریتی، ریسک ویژه شرکت، محیط اطلاعاتی
  • سید عزیز آرمن*، ابراهیم انواری، سامره راکی کیانپور صفحات 47-72
    هدف

    در این پژوهش، از یک مدل خودرگرسیون برداری عاملی تعمیم یافته با پارامترهای متغیر طی زمان برای ساخت شاخص شرایط مالی استفاده شده است. تغییرپذیری، طی زمانی این امکان را در پارامترهای مدل (TVP) فراهم می کند که وزن منتسب به هر یک از متغیرهای به کاررفته در شاخص طی زمان انعطاف پذیر باشد و بدین ترتیب، پویایی های طی زمان ارزیابی شود. سپس توانایی شاخص استخراج شده برای پیش بینی متغیرهای مختلف ارزیابی شده است.

    روش

    شاخص شرایط مالی با استفاده از روش TVP-FAVAR و داده های فصلی دوره زمانی 1398-1368 برآورد شده است. متغیرهای استفاده شده شامل نرخ بهره و تورم، رشد نرخ ارز، مصرف، تسهیلات بانکی، شاخص کل بورس، حجم پول، درآمدهای نفتی و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی بوده است.

    نتایج

    نتایج نشان دهنده وجود نوسان های چشمگیری در پارامترهای مدل بوده است. مطابق نتایج، شوک واردشده از ناحیه بهبود شاخص شرایط مالی به واکنش مثبت در شاخص بازار سهام منجر شده است؛ همچنین در شاخص شرایط مالی استخراج شده، توانایی پیشی بینی زیادی وجود دارد.

    کلیدواژگان: شاخص شرایط مالی، پیش بینی بازده سهام، مدل با پارامتر متغیر در طی زمان.‏
  • محمدابراهیم آقا بابائی*، عاطفه رضائیان رامشه صفحات 73-92
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر تجدید ارایه صورت های مالی بر انواع ناکارایی سرمایه گذاری با تاکید بر نقش محدودیت مالی است.

    روش

    برای اندازه گیری ناکارایی سرمایه گذاری و دسته‎بندی شرکت های عضو نمونه به دو بخش شرکت های با سرمایه گذاری بیش ازحد یا کمتر از حد، از الگوی انتظارات سرمایه گذاری ریچادسون (2006) و از شاخص تعریف شده از سوی کاپلان-زینگالس (1997) برای بررسی محدودیت مالی شرکت ها استفاده شده است. نمونه آماری موردبررسی شامل 174 شرکت در یک دوره زمانی شش ساله (1391- 1397) است.

    نتایج

    نتایج نشان دهنده آن است که تجدید ارایه صورت های مالی، سرمایه گذاری بیش ازحد شرکت ها را کاهش می دهد؛ در حالی‏ که وضعیت سرمایه گذاری کمتر از حد را تشدید می کند. از طرفی، در شرکت های با سرمایه گذاری بیش ازحد ممکن است محدودیت مالی بیشتری پس از تجدید ارایه صورت های مالی تجربه شود که این رابطه برای شرکت های با سرمایه گذاری کمتر از حد معنادار نیست. درنهایت، این استدلال که تجدید ارایه صورت های مالی می تواند از طریق تاثیر غیرمستقیم بر محدودیت مالی، بر ناکارایی سرمایه گذاری اثرگذار باشد نیز در هیچ گروهی از شرکت ها تایید نشد.

    کلیدواژگان: تجدید ارائه صورت های مالی، ناکارایی سرمایه گذاری، سرمایه گذاری بیش ازحد، سرمایه گذاری کمتر از حد، محدودیت مالی‎.‎
  • جواد نیک کار*، الهام حمیدی، سپیده عابدینی صفحات 93-116

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر رفتار خوش‎بینانه و کوته‎بینانه مدیران بر عدم تقارن رفتار هزینه و استراتژی‎های متفاوت شرکت در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای بررسی استراتژی‎های متفاوت شرکت از سه استراتژی (شامل استراتژی رقابتی، استراتژی تامین مالی و استراتژی سرمایه گذاری) استفاده شده است. بدین منظور هشت فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 174 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی بین سال های 1387 تا 1397 تجزیه و تحلیل شد. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت، بررسی و آزمون شد. یافته‎ ها نشان دهنده آن بود که پدیده عدم تقارن رفتار هزینه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد و رفتار خوش‎بینانه مدیران سبب افزایش شدت رفتار نامتقارن هزینه‎ ها خواهد شد؛ اما رفتار کوته ‎بینانه مدیران تاثیر معناداری بر عدم تقارن رفتار هزینه ندارد. علاوه بر این، یافته ها موید آن است، رفتار خوش‎بینانه مدیران بر استراتژی رقابتی و سرمایه گذاری شرکت اثرگذار است؛ اما رفتار کوته‎ بینانه مدیران تاثیری بر استراتژی رقابتی و سرمایه ‎گذاری شرکت ندارد. از سوی دیگر، یافته ها نشان دهنده آن است که رفتار خوش‎بینانه و کوته بینانه مدیران بر استراتژی تامین مالی شرکت اثرگذار است. با توجه به یافته های به دست آمده، نتایج نشان دهنده ویژگی های رفتاری مدیران بر عدم تقارن رفتار هزینه و استراتژی‎های متفاوت شرکت اثرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: عدم تقارن رفتار هزینه، رفتار خوش‎بینانه مدیران، رفتار کوته بینانه مدیران و استراتژی شرکت
  • اکرم فلاحی، مهدی طغیانی*، حمید آسایش، مهدی زاهد قروی صفحات 117-140

    در پژوهش حاضر، ثبات مالی سیستم بانکداری دولتی اقتصاد ایران، با بهره گیری از مدل پرتاب دورنبوش و اثرپذیری از جهش نرخ ارز و بحران مالی جهانی بررسی می شود. برای این منظور، از مدل اقتصاد سنجی تغییر رژیم مارکوف سوییچینگ طی سال های 1363 تا 1397 بهره گرفته شده است. براساس نتایج، مقدار عرض از مبدا در رژیم اول 03/0 و در رژیم دوم 05/4- و واریانس اجزای اخلال مربوط به رژیم اول برابر 73/0 و در رژیم دوم 51/3 است. درواقع، رژیم دوم (دوران رکود) نوسان بیشتری نسبت به رژیم اول (دوران رونق) دارد؛ همچنین میزان مواجهه اقتصاد با دوران رکود برای بازه زمانی موردبررسی در پژوهش حاضر، 18 دوره رکود در مقابل 16 دوره رونق است. نتایج نشان دهنده آن است که با وقوع شوک های منفی نفتی، درآمدهای ارزی اقتصاد ایران کاهش و با وجود جهش قیمت ارزی، بحران های مالی و افزایش ریسک اعتباری، ثبات بانکی کاهش یافته است. عواملی باعث بی ثباتی درآمد بانک های دولتی شده است که اگر این مشکلات برطرف شود، دیگر دلیلی برای بی ثباتی بانک های دولتی وجود ندارد؛ ازجمله این عوامل عبارت است از: زیادبودن ریسک فعالیت بانکداری (ریسک اعتباری) و انتقال این ریسک به سایر بخش های پولی و مالی، افزایش هزینه و پیچیده شدن فرایند دریافت تسهیلات، تحمیل این هزینه به سایر تسهیلات و کاهش توان تامین اعتبار، انحراف و تحقق نیافتن اهداف تسهیلات، اختلال در سیستم پولی و بانکی کشور، کاهش کارایی سیستم بانکی و تخصیص نیافتن بهینه ی منابع مالی به بخش های مدنظر، نقض حقوق سپرده گذاران، بدبینی کارگزاران اقتصادی به سیستم پولی و بانکی و افزایش ناامیدی نسبت به آینده، تضییع حقوق بانک ها از سوی اشخاص ذی نفوذ و ممانعت از ورود این منابع به عرصه های تولیدی اقتصاد.

    کلیدواژگان: ثبات مالی، جهش نرخ ارز، مدل پرتاب دورنبوش، بحران مالی جهانی، مدل تغییر رژیم مارکوف سوئیچینگ
|
  • Mahshid Shahrzadi, Darush Foroghi * Pages 1-24

    In risky situations, people's behavioral biases may lead them to deviate from rational decisions  leading to a negative relationship anomaly between risk and return. Investors underreact the stock with a recently negative return (exposed to downside risk) resulting in a negative return momentum or the persistence of downside risk in future. In the present study, the negative relationship anomaly between the downside risk and the expected excess return is investigated. Also, the exploration of the relation of firm-specific characteristics and other risk measures with downside risk is investigated for the accurate explanation of the anomaly. In addition, the persistence of downside risk and the relationship between the amount of downside risk and persistence severity are investigated.

    Keywords: Usual Downside Risk, Unusual Downside Risk, Expected Excess Return, Idiosyncratic Volatility
  • Mohammad Osoolian *, MohammadEsmaiel Fadaie Nejad, Shadi Gheitasi Pages 25-46

    Capital market plays an important role in attracting and circulating market liquidity and directing it to efficient economic sectors. Management forecast is one of the most important sources of information in the stock market, while its misrepresentation leads to more idiosyncratic risks and consequently inappropriate investment decisions by investors. In this study, management forecast errors were considered as a proxy for disclosure quality to investigate the relationship between information disclosure quality and idiosyncratic risk, as well as the effects of Information environment on these two variables in Tehran Stock Exchange (TSE). To this goal, a sample of 160 listed firms in TSE was examined from 2009 to 2017. The results indicated that the management forecast errors were positively related to idiosyncratic risks, while they were less positively related in a good information environment.

    Keywords: disclosure quality, management forecast error, Idiosyncratic Risk, Information Environment
  • Seyed Aziz Arman *, Ebrahim Anvari, Samere Rakikianpour Pages 47-72

    This paper used a factor-augmented vector autoregressive model with time-varying coefficients to construct a financial conditions index. Time variation in the model’s parameters allowed the weights to be attached to each variable in the index to evolve and evaluate dynamics across time. The ability of the constructed index to predict various variables was also evaluated. The Financial Condition Index (FCI) was estimated by using the TVP-FAVAR method based on the quarterly data of the period of 1989-2019. The variables used included interest rate, exchange rate growth, inflation rate, consumption growth, banking facility growth, total stock market index growth, money supply growth, oil revenue growth, and gross domestic product growth rate. The findings indicated significant volatilities in the model’s parameters. The shock from improving the FCI led to a positive response to the stock market index. According to the findings, the constructed FCI had high predictability.

    Keywords: Financial Condition Index (FCI), Forecasting Stock Returns, Time-Varying Parameter (TVP) model
  • MohammadEbrahim Aghababaei *, Atefeh Rezaeian Ramsheh Pages 73-92

    The purpose of this research was to investigate the effects of financial restatement on various investment inefficiencies with emphasis on the role of financial constraints. In this study, Richardson (2006)'s model of investing expectations was used to measure investment inefficiencies and categorize the sample member firms into over-invested or under-invested corporates. Also, the index defined by Kaplan-Zingales (1997) was utilized to examine the financial constraints. The sample included 174 companies that were active over 6 years (2012-2017) in the Tehran Stock Exchange. The results indicated that financial restatement could reduce the over-investment, while it exacerbated the under-investment ones. On the other hand, the companies with over-investment might experience greater financing constraints after financial restatement. This relationship was not significant for under-invested companies. Finally, the argument that financial restatement could affect investment inefficiencies by indirectly affecting financing constraints was also not approved by any groups of the compaines.

    Keywords: Financial Restatement, financial constraints, Investment Inefficiency, Over-Investment, Under-Investment.‎
  • Javad Nik Kar *, Elham Hamidi, Sepideh Abedini Pages 93-116

    This study aimed to examine the effects of managers' optimistic and myopic behaviors on the asymmetry of cost behavior and various companies’ strategies in the firms listed on Tehran Stock Exchange (TSE). For this purpose, 8 hypotheses were developed and the data from 174 companies listed on TSE were analyzed for the period of 2008-2018. In this research, 3 strategies, including firm competitive strategy, corporate finance strategy, and corporate investment strategy, were used as proxies for the companies’ different strategies. To test the hypotheses, the panel data and fixed effects regression models were tested. The results showed that there was an asymmetric cost behavior phenomenon in the firms listed on TSE and the managers’ optimistic behaviors increased the severity of asymmetric cost behavior, but the myopic behavior did not have a significant effect on the asymmetric cost behavior. Also, the findings confirmed that the managers' optimistic behaviors affected the companies' competitive strategies and investments, but the managers' myopic behaviors had no effects on the companies' competitive strategies and investments. On the other hand, the findings indicated that the managers’ optimistic and myopic behaviors affected the companies' financing strategies. The results showed that the managers’ behavioral characteristics affected management of cost behavior and the companies’ different strategies.

    Keywords: Cost Behavior Management, Manager’s Optimistic Behavior, Manager’s Myopic Behavior, Company’s Strategy
  • Akram Falahi, Mahdi Toghyani *, Hamid Asaiesh, Mahdi Zahed Gharavi Pages 117-140

    Economic studies since 2000 have been more inclined to identify factors that affect the stability of banks, such as global financial crises, oil fluctuations, and exchange rate fluctuations. Due to the strong dependence of the country's economy on the banking system, the banking system’s stability is doubly important and it is significant to study the factors that disrupt this stability. This study examined the financial stability of the state banking system of Iran's economy by using the Markov switching regime econometric model and the overshooting Dornbusch Model during the years of 1984-2018. Also, the global financial crisis was taken into account based on the impact of exchange rate jumps. Based on the results, the amounts of width from the origin in the first and second regimes were 0.03 and -4.05 and the variance of the disturbance components related to the first and second regimes were equal to 0.73 and 3.51, respectively. The results showed that with the occurrence of negative oil shocks, foreign exchange earnings of Iran's economy decreased and despite currency price jumps, financial crises, and increasing credit risk, banking stability decreased due to high risk of banking activity (credit risk) and transfer. It is often said that for price stability and even economic stability, instability and liquidity flows should be avoided because if the growth of liquidity is much greater than the growth of production, according to the simple implication of some money theory, this will lead to inflation and price growth. However, it should be noted that the level of liquidity and money creation in the economy and the optimal ratio of liquidity to GDP depend on the structure of each economy, the technological complexities of goods and services, and the number of stages of their construction. Therefore, for each economy, a certain level of liquidity and money creation cannot be justified as a general rule, but the quantity of liquidity and money creation in each economy depends on the structural, technical conditions of the economy and commodities, speculative attacks, and foreign exchange market pressure. Therefore, expansionary monetary policies need to be adjusted in terms of whether or not the exchange rate is stabilized.

    Keywords: financial stability, exchange rate jump, Dornbusch’s Overshooting Model, global financial crisis, Econometric Modeling of Markov Switching Regime