فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال هفتم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی اسماعیلی شایان*، غلامحسن نجفی، برات قبادیان، شیوا گرجیان صفحات 1-30

    مدیریت و عملکرد بهینه ریزشبکه های ترکیبی در حضور انرژی های تجدیدپذیر به دلیل سطح ولتاژ و انواع مختلف منبع تولید پراکنده و بار بر روی اجزای AC و DC یک تحقیق مورد نیاز است. به دلیل قیمت بالای تجهیزات سامانه توربین بادی، خورشیدی و باتری، تعیین ظرفیت بهینه تجهیزات ضروری است. در این پژوهش، یک الگوریتم بهینه سازی با استفاده از ترکیب الگوریتم تصمیم گیری پویا و تخمین مارکوف در زیرسامانه دیماند، منبع غیر همگن بادی و همگن خورشیدی ارایه می شود. جهت تعیین تعداد بهینه ی اجزای سامانه ترکیبی در حضور عدم قطعیت سمت تقاضا و تولید توان منابع تجدیدپذیر، هزینه ی سالیانه ی سامانه با در نظر گرفتن احتمال هدررفت توان کمینه شده است و سناریوهای افزایش نفوذ انرژی تجدیدپذیر مورد مقایسه قرار می گیرد. با تحلیل حساسیت سناریوها در بعد سیاستگذاری، افزایش تعرفه خرید برق تجدیدپذیرها مهمترین عامل در اقتصادی بودن طرح ها و پس از آن کاهش هزینه های عملیاتی در رتبه دوم اهمیت است.

    کلیدواژگان: ریزشبکه، انرژی های تجدیدپذیر، تولید پراکنده، بهینه سازی، تصمیم گیری پویا
  • سید علیرضا مدیرزاده، محسن ناصری*، محد صادق احدی صفحات 31-55

    مطابق کنوانسیون چهارچوبی تغییر اقلیم سازمان ملل، اعضا باید به منظور مقابله با گرمایش جهانی، انتشار گازهای گلخانه ای خود را کاهش دهند. ایران در برنامه مشارکت ملی مدنظر خود اهداف 4 و 12 درصدی را در سال 2030 نسبت به سناریوی ادامه ی روند فعلی اعلام کرده که بخش انرژی بیشترین نقش را در این برنامه دارد. از طرف دیگر اهداف اسناد بالادستی کشور در حوزه اقتصاد انرژی و محیط زیست نشان دهنده ی عزم جدی در حوزه سیاستگذاری به منظور کاهش شدت انرژی و ارتقای بهره وری است که این مساله بطور ضمنی موجب کاهش انتشار گازهای گلخانه ای خواهد شد. هدف این تحقیق مقایسه ی اهداف مشارکت ملی مدنظر ایران با سیاست های مندرج در اسناد بالادستی در جهت کاهش شدت انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای است. در این پژوهش ضمن مرور سیاست ها و اسناد بالادستی کشور در حوزه اقتصاد انرژی و محیط زیست، اهداف همسو با کاهش انتشار شناسایی شده است. سپس با کدنویسی در نرم افزار MATLAB، بهینه سازی سیستم عرضه ی انرژی کشور برای مقایسه ی سناریوهای مختلف سیاستگذاری انرژی با ادامه وضع کنونی برای سال های 1399- 1409 انجام شده است. براساس نتایج، آنچه در اسناد بالادستی کشور تحت عنوان کاهش شدت مصرف انرژی و کاهش سرانه ی انتشار هدفگذاری شده باعث کاهش 50 تا 65 درصدی انتشار کشور در بخش انرژی می شود که در مقایسه با اهداف مشارکت ملی قابل توجه است. همچنین اصلاح قیمتگذاری انرژی خصوصا در صنایع بر مبنای فرضیات این تحقیق می تواند تا 20 درصد بر کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در بخش انرژی موثر باشد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، گازهای گلخانه ای، بهینه سازی سیستم عرضه انرژی، سیاستگذاری انرژی و محیط زیست، اسناد بالادستی
  • مقایسه ظرفیت قراردادهای بیع متقابل و IPC از منظر یادگیری فناورانه در بخش بالادستی صنعت نفت
    محمدباقر ملاصادقی*، محمد نوروزی صفحات 56-81

    توسعه صنعت نفت مستلزم توسعه فناوری است و یکی از مطلوبیت های قراردادی در بخش بالادستی صنعت نفت، ناظر به این امر است. تحقق و تقویت یادگیری فناورانه در این صنعت را میتوان از مهم ترین ابعاد توسعه ای در آن دانست. سوال پژوهش حاضر این است که اولا عوامل موثر بر یادگیری فناورانه در بخش بالادستی صنعت نفت کدامند؟ و ثانیا کدامیک از دو چارچوب قرارداد بالادستی بیع متقابل و IPC، ظرفیت بیشتری در تحقق یادگیری فناورانه دارند؟ لذا پس از انجام مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، احصای اولیه از عوامل موثر بر یادگیری فناورانه انجام شد و در مرحله بعد به منظور تکمیل و اعتبارسنجی عوامل شناسایی شده از ابزار مصاحبه تخصصی با خبرگان استفاده و عوامل نهایی ارایه گردید. در مرحله بعد، به شناسایی بندهای مختلف مرتبط در هر دو چارچوب قراردادی بیع متقابل و قرارداد نفتی ایران (IPC اقدام گردید. پس از تشکیل ماتریس بندها و عوامل، به تحلیل میزان پوشش هر یک از عوامل در بندهای مختلف هر دو چارچوب پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که هیچ یک از قالب های قراردادی، ظرفیت پوشش کامل عوامل یادگیری فناورانه را ندارند هرچند چارچوب قراردادی IPC در این زمینه، وضعیت بهتری نسبت به بیع متقابل دارد.در ضمن بررسی تجربی و مشاهده عملیاتی نشان میدهد که اساسا انتظار از یک چارچوب قراردادی در امر توسعه فناوری بیشتر از ظرفیت این قراردادهاست.

    کلیدواژگان: یادگیری فناورانه، صنعت نفت، بیع متقابل، قرارداد نفتی ایران (IPC)، قراردادهای نفتی
  • حبیب انصاری سامانی*، اسما شیری، حدیث دالوندی صفحات 66-85

    انرژی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تولید و همچنین یکی از ضروری ترین محصولات نهایی، جایگاه ویژه ای در رشد و توسعه اقتصادی کشورها داراست. توسعه مالی نیز به عنوان یکی از عوامل موثر بر رشد اقتصادی شناخته شده است که می تواند از راه های مختلف بر مصرف انرژی تاثیرگذار باشد. در این پژوهش با استفاده از داده های ترکیبی و روش  PVAR(خودرگرسیون برداری) به بررسی نقش ریسک کشوری در رابطه بین توسعه مالی و مصرف انرژی در کشورهای منتخب خاورمیانه و شمال آفریقا (الجزایر، بحرین، مصر، اردن، لیبی، مالت، تونس، امارات متحده عربی، ایران، عراق، کویت، عربستان سعودی، قطر، لبنان، یمن، سوریه و عمان) برای دوره زمانی 2020-2000 پرداخته شده است. نتایج حاکی از تاثیر مثبت متغیر توسعه مالی، شاخص قیمت مصرف کننده و ریسک بر متغیر مصرف سرانه انرژی می باشد. توسعه مالی از طریق فراهم کردن منابع مالی با هزینه و ریسک پایین برای تولیدکنندگان، تشویق مصرف کنندگان به خرید محصولات انرژی بر و نیز تاثیر بر توسعه شهر نشینی توانسته تاثیر مثبتی بر روند مصرف انرژی داشته باشد. اثر متغیر شهرنشینی بر متغیر مصرف سرانه انرژی در ابتدای دوره مثبت و رفته رفته با افزایش دوره، این اثرات منفی شده است. در نهایت تاثیر متغیر تولید ناخالص داخلی سرانه و همچنین، اثر مشترک متغیرهای ریسک و توسعه مالی بر متغیر مصرف سرانه انرژی در دوره های اولیه منفی می باشد و پس از 2 دوره اثرات منفی، روند کاهشی در پیش گرفته و به مثبت تبدیل می شود.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، توسعه مالی، ریسک کشوری، مدل خودرگرسیون برداری، منطقه منا
  • اثر مشارکت در تصمیم گیری و کنترل راهبردی بر سیاست سازمانی و عملکرد سازمان، مورد مطالعه: شرکت های برق منطقه و توزیع برق
    علیرضا خدابنده*، حسین رحمان سرشت صفحات 82-101

    این تحقیق به بررسی تاثیر مشارکت در تصمیم گیری و کنترل راهبردی بر سیاست سازمانی می پردازد و نشان می دهد چگونه سیاست سازمانی بر عملکرد سازمان اثر می گذارد. به منظور انجام این کار، این مطالعه مسیرها و جهات خاصی که سیاست سازمانی بر عملکرد تاثیر می گذارد مدلسازی شده است. در حالی که سیاست سازمانی موضوعی مرسوم در ادبیات مدیریت است و مطالعاتی در خصوص ارتباط سیاست و عملکرد سازمان انجام شده است، در تحقیقات پیشین کمتر به بررسی تجربی پیشایندهای آن پرداخته شده است. در این تحقیق با بررسی ادبیات موضوع مربوط به سیاست سازمانی، دو عامل مشارکت کارکنان در تصمیم گیری و کنترل راهبردی به عنوان پیشایندهای رفتار سیاسی انتخاب شدند تا با لحاظ آن در مدل پیشنهادی در این مطالعه بتوان فهم بهتری از نحوه تاثیر مولفه های سازمانی مشارکت کارکنان و کنترل راهبردی بر سیاست سازمانی و در ادامه عملکرد سازمان ارایه نمود. یافته های این مطالعه با تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از شرکت های برق منطقه و توزیع برق کشور نشان می دهد که در سطوح بالای مشارکت کارکنان در تصمیم گیری ها همراه با کنترل های راهبردی مناسب، سیاست سازمانی تضعیف شده و با تضعیف سیاست سازمانی، عملکرد سازمان بهبود می یابد.

    کلیدواژگان: مشارکت کارکنان در تصمیم گیری، کنترل راهبردی، سیاست سازمانی، عملکرد سازمان
  • بررسی تاثیر شاخص های کالبدی مسکن مقرون به صرفه از منظرکارایی انرژی(بررسی چند مصداق جهانی)
    سجاد رنجبر همقاوندی*، مینا رضائی، مهدیه حسینی نیا صفحات 124-151

    با توجه به رشد فزاینده ی شهرنشینی در جهان، افزایش مصرف انرژی و تولید گازهای گلخانه ای منجر به آلودگی زیست محیطی شده است و همچنین هزینه ی انرژی به ویژه برای گروه های کم درآمد شهری از مهمترین مسایل و چالش های پیش روی کشورهای جهان برای دست یابی به توسعه پایدار محسوب می شود.دستیابی به اهداف سیاست پایدار انرژی، یعنی تامین امنیت، حفاظت محیط زیست و رشد اقتصادی در گرو کارایی انرژی است، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر شاخص های کالبدی مسکن مقرون بصرفه از منظر کارایی انرژی در مصادیق جهانی انجام شده است.با توجه به اهمیت بررسی تجارب جهانی به عنوان راهنمایی برای مدیران، برنامه ریزان و سیاستگذاران مسکن در ایران، در این مقاله سعی شده است شاخص های کالبدی موثر بر کارایی انرژی در مسکن مقرون بصرفه در شهرهای شیکاگو، توپکا، سانتیاگو و ریورساید مورد بررسی قرارگیرد. بهره گیری از سیاست های جهانی و دستیابی به چارچوبی برای برنامه ریزی شاخص های کالبدی مسکن مقرون بصرفه با هدف کاهش مصرف انرژی و کاهش هزینه های دوره بهره برداری مسکن، موضوع اصلی این مقاله می باشد.روش تحقیق، تحلیلی -توصیفی بوده، گردآوری اطلاعات به صورت مطالعات کتابخانه ای و اسنادی انجام شده است.  نتایج این مقاله نشان می دهد که به طور کلی موفقیت بخش مسکن مقرون به صرفه از منظر کارایی انرژی در مصادیق جهانی مستلزم اقدامات کالبدی در زمینه های طراحی معماری اعم از ارتقا طراحی فضاهای خانه و عناصر ساختمانی و همچنین ارتقا آسایش دمایی و رطوبتی در بخش های مختلف ساختمان می باشد.

    کلیدواژگان: کارایی انرژی، مسکن، مقرون بصرفه، توسعه پایدار
|
  • Mostafa Esameili Shayan*, Gholamhassan Najafi, Brat Ghobadian, Shiva Gorjian Pages 1-30

    Hybrid renewable energy systems (HRES) with potential environmental, economic and social benefits are designed to improve energy efficiency and reliability. In this study, artificial intelligence and smart grids were studied to supply electricity for a green cottage. The obtained results are essential for designing, implementing, and building HRES. Three cost-benefit and environmental, economic scenarios were assessed. The first scenario aimed for a 23.8% renewable energy penetration. The second scenario aimed for "renewable and cost-effective" with a 54% renewable energy penetration rate. The third scenario aimed to supply the green cottage Electrical energy with renewable energy entirely. Using the first scenario, with average daily fuel consumption of 1.11 liters, the annual hybrid renewable energy conversion system produces 1697 kWh of energy, with a net present value (NPV) of $553.68 and an internal rate of return (IRR) of 21.49% and a payback period of 15.71 years. In the second scenario, with average daily fuel consumption of 0.694 liters, total annual energy production is 1652 kWh, NPV is $341.47, IRR is 19.5%, and the payback period is 17.61 years. In the third scenario, the system produced 1933 kWh per year, with an NPV of -372.9 dollars and an IRR of 15.08 percent. This scenario has financially not feasible, and the depreciation and return on investment periods are outside the project life. The least effective is on fixed assets and increasing the feed-in tariff of renewable energy is the most important factor in project economics, followed by reducing operating costs.

    Keywords: Renewable Energy, Microgrids (MG), Distributed Generation(DG), Energy Storage System(ESS), Electricity Demand
  • Seyed Alireza Modirzadeh, Mohsen Nasseri*, Mohammad Sadegh Ahadi Pages 31-55

    The United Nations Framework Convention on Climate Change calls on member states to reduce their greenhouse gas emissions as much as possible in order to combat global warming. Iran has announced 4 and 12 percent emission reduction targets in 2030 in its Intended Nationally Determined Contributions compared to the Business-As-Usual (BAU) scenario, in which the energy sector has the largest share in this program. On the other hand, the goals of the country's upstream documents in the field of energy economy and environment show that the country is serious in policy-making level to reduce energy intensity and improve efficiency, which will implicitly reduce greenhouse gas emissions. In this study, while reviewing the policies of the country’s upstream documents in the field of energy economy and environment, we introduce the goals that are in line with GHGs mitigation, and by optimizing the national energy system, we have compared these goals in the form of different scenarios with the BAU scenario. The results show that reducing the energy intensity and reducing per capita emissions according to the national targets will reduce the emissions in the energy sector by 50 to 65%, which is significant compared to the INDCs targets. In addition, modifying energy pricing –especially in industrial sector- based on the assumptions of this research can be effective in reducing GHGs emissions in the energy sector up to 20%.

    Keywords: Climate Change, Greenhouse Gases, Optimization of Supply System of Energy, Energy, Environment, General Policies
  • Comparison of the capacity of BuyBack and IPC contracts from the perspective of technological learning in the upstream part of the oil industry
    Mohamad Baqer Molasadeqi, *, MOHAMMAD NORUZI Pages 56-81

    development of the oil industry requires the development of technology, and one of the contractual benefits in the upstream part of the oil industry is related to this. Realization and strengthening of technological learning in this industry can be considered as one of the most important dimensions of development in it. question of the present study is, first of all, what are the factors affecting technological learning in the upstream part of the oil industry? And second, which of the two upstream Buyback contract and IPC frameworks has the greatest capacity to deliver technological learning? Therefore, after conducting documentary and library studies, initial statistics of the factors affecting technological learning were performed and in the next stage, in order to complete and validate the identified factors, specialized interview tools with experts were used and the final factors were presented. In the next step, different related clauses were identified in both reciprocal sale contract buyback and IPC. After forming the matrix of clauses and factors, the coverage of each factor in different clauses of both frameworks was analyzed. results show that none of the contractual frameworks has the capacity to fully cover the technological learning factors, although the contractual IPC framework in this field is in a better position than cross-selling. Technology development is more than the capacity of these contracts.

    Keywords: Technological learning, Oil industry, Buyback, Iran oil contract (IPC), oil contracts
  • HABIB ANSARI SAMANI*, Asma Shiri, Hadis Dalvandi Pages 66-85

    Energy, as one of the most important production factors and also one of the most essential final products, has a special place in the economic growth and development of countries. Financial development is also known as one of the factors affecting economic growth, which can affect energy consumption in different ways. In this research, using composite data and the PVAR (vector autoregression) method, to examine the role of country risk in the relationship between financial development and energy consumption in selected countries of the Middle East and North Africa (Algeria, Bahrain, Egypt, Jordan, Libya, Malta, Tunisia, United Arab Emirates, Iran, Iraq, Kuwait, Saudi Arabia, Qatar, Lebanon, Yemen, Syria and Oman) for the time period 2000-2020. The results indicate the positive effect of financial development variable, consumer price index and risk on the variable of energy consumption per capita. Financial development has been able to have a positive effect on the energy consumption process by providing

    Keywords: : energy consumption, financial development, country risk, vector autoregression model, MENA region
  • The effect of participation in decision-making and strategic control on organizational politics and organizational performance, Case study: Regional electricity and electricity distribution companies
    Aliraza Khodabandeh*, Hossein Rahman Seresht Pages 82-101

    This study examines the impact of participation of employee in decision making and strategic control on organizational politics and shows how organizational politics affects organizational performance. In order to do this, this study has modeled specific paths and directions in which organizational politics affects performance. While organizational politics is a common topic in the management literature, and studies have been conducted on the relationship between politics and organizational performance, previous research has done less empirical study of its antecedents. In this study, by examining the literature on organizational politics, two factors of employee participation in decision-making and strategic control were selected as preconditions for political behavior so that the proposed model in this study can better understand the impact of organizational components of employee participation. And provided strategic control over organizational politics and subsequent organizational performance. The findings of this study, by analyzing the data obtained from the regional electricity and electricity distribution companies, show that at high levels of employee participation in decision-making, along with appropriate strategic controls, organizational politics is weakened. Lower organizational politics improves organizational performance.

    Keywords: Employee participation in decision making, Strategic control, Organizational politics, Organizational performance
  • Investigating the effect of physical indicators of affordable housing from the perspective of energy efficienc (Review of some global examples)
    Sajad Ranjbar Homghavandi*, Mina Rezaei, Mahdieh Hosseini Nia Pages 124-151

    Due to the growing urbanization in the world, increasing energy consumption and greenhouse gas emissions have led to environmental pollution and also the cost of energy, especially for low-income urban groups is one of the most important issues and challenges facing countries around the world. Finding sustainable development. Achieving the goals of sustainable energy policy, providing security, environmental protection and economic growth depends on energy efficiency. This study aims to investigate the impact of physical indicators of affordable housing in terms of energy efficiency in global cases. Considering the importance of examining global experiences as a guide for managers, planners and housing policymakers in Iran, in this article we have tried to examine the physical indicators affecting energy efficiency in affordable housing in Chicago, Topeka, Santiago and Riverside. Utilizing global policies and achieving a framework for planning the physical indicators of affordable housing with the aim of reducing energy consumption and reducing the costs of housing operation is the main topic of this article. The research method is analytical-descriptive, data collection has been done in the form of library and documentary studies. The results of this article show that in general, the success of the affordable housing sector in terms of energy efficiency in global cases requires physical measures in the field of architectural design, including improving the design of home spaces and building elements, as well as improving the elements of temperature and humidity in the sector..

    Keywords: energy efficiency, housing, cost-effective, sustainable development