فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 234
  • سید محسن موسوی، رضا ابراهیم زاده دستجردی*، علی رشیدپور صفحات 235-254
    هدف

    مقاله حاضر با هدف طراحی الگوی ارتباطات انسانی اثربخش بر مبنای قرآن کریم انجام شد.

    روش

    سوال اصلی پژوهش این بود که الگوی ارتباطات انسانی اثربخش بر مبنای قرآن کریم چیست و مولفه های ارتباطات انسانی بر مبنای قرآن کریم چه عواملی اند. برای پاسخ، از روش تحلیل مضمون استفاده شد. حوزه پژوهش، کلیه آیات قرآن بود که مضامین مربوط به ارتباطات انسانی از آنها استخراج شد. با استفاده از تفسیر نور، 482 آیه شناسایی و در گام دوم، 695 مفهوم معنادار از ترجمه و تفسیر این آیات، استخراج و دسته بندی شد.

    یافته ها:

     با توجه به روش تحلیل مضمون، مضامین مرتبط با ارتباطات انسانی از آیات استخراج شد که پس از تلفیق و حذف کدهای مشترک، 290 مضمون کلیدی، 54 مضمون یکپارچه کننده و پنج مضمون کلان حاصل شد. از روایی محتوایی استفاده و نتایج با اساتید صاحب نظر علوم قرآنی ارزیابی شدکه نشان از روایی قابل قبول داشت. از روش هولستی برای پایایی استفاده شد که میزان پایایی محاسبه شده 876/0 بود.

    نتیجه گیری: 

    یافته ها، پنج مضمون کلان با عناوین نیک سرشتی تعامل گر، آزادمنشی در گفتمان ارتباطی، کنش ارتباطی جرات ورزانه، ساختارمندی در گفتار و شنود موثر را شناسایی کرد و نتایج در قالب شبکه مضامین، تحلیل و الگوی نهایی تدوین شد.

    کلیدواژگان: ارتباطات اثربخش، نیک سرشتی، آزادمنشی، کنش ارتباطی، شنود موثر
  • پیش بینی نگرش نسبت به ازدواج بر اساس نیازهای اساسی نظریه انتخاب و عملکرد خانواده در دانشجویان مجرد دانشگاه فرهنگیان
    سهراب عبدی زرین*، اعظم نجفعلی زاده، نادر منیرپور صفحات 255-272
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش نیازهای اساسی نظریه انتخاب و عملکرد خانواده در پیش بینی نگرش نسبت به ازدواج در دانشجویان مجرد دانشگاه فرهنگیان استان قم بود.

    روش

    این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را دانشجویان مجرد دانشگاه فرهنگیان استان قم تشکیل می دادند که از این بین، 306 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، پرسشنامه های نیمرخ نیازهای اساسی صاحبی (1391)، عملکرد خانواده مک مستر (1980) و نگرش به ازدواج ام.ای.اس (1998) بودند. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با نرم افزار اس.پی.اس.اس-23 انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش حاضر نشان داد که نقش متغیرهای عملکرد خانواده و نیازهای اساسی نظریه انتخاب در پیش بینی نگرش نسبت به ازدواج، مثبت و معنا دار (R2=40) بود. در معادله رگرسیونی، نقش نیاز به بقا و نیاز به آزادی از بین مولفه های نیازهای اساسی نظریه انتخاب در پیش بینی نگرش نسبت به ازدواج مثبت و معنادار بود. همچنین، از ابعاد عملکرد خانواده در پیش بینی نگرش نسبت به ازدواج، نقش حل مسیله، روابط، نقشها و همراهی عاطفی مثبت و معنا دار بود.

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد نیازهای اساسی نظریه انتخاب (به ویژه نیاز به بقا و نیاز به آزادی) و عملکرد خانواده می توانند در پیش بینی نگرش نسبت به ازدواج نقش مهمی داشته باشند و بررسی این دو متغیر در جلسات مشاوره قبل از ازدواج در شناخت نگرش دانشجویان نسبت به ازدواج می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: نگرش نسبت به ازدواج، نیازهای اساسی، نیاز به بقا، نیاز به آزادی، عملکرد خانواده، دانشجویان مجرد، دانشگاه فرهنگیان
  • سیده سمانه صادقی نساج، محمدرضا بهدار*، جهانگیر میرزاوندی صفحات 273-294
    هدف

    یکی از مهم ترین وظایف نخبگان و فعالان عرصه فرهنگی، ارایه طرحهای نو و کارامد به منظور ارتقای فرهنگ عفاف و حجاب زنان جامعه اسلامی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مجازی طرح «حبل المتین» با مبنای تفسیر تنزیلی آیات عفاف و حجاب، بر رشد پایبندی به حجاب دانشجویان دختر انجام شد.

    روش

    طرح حبل المتین با استفاده از مراحل و راهبردهای آموزه های قرآنی عفاف و حجاب، بر اساس تفسیر تنزیلی به دست آمد. در ادامه از جامعه آماری600 نفره دانشجویان دختر در حال تحصیل دانشگاه آزاد اسلامی واحد اندیمشک، 30 نفر به روش نمونه گیری تصادفی، انتخاب و در دوگروه 15 نفره آزمایش وکنترل، جایگشت شدند. گروه آزمایش به مدت 30 روز در فضای مجازی، تحت آموزش طرح حبل المتین قرارگرفتند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسشنامه معتبر هشت گویه ای «مقیاس اسلامی پایبندی به حجاب» با روایی 09/. استفاده شد. ضریب آلفای کرونباخ در این پژوهش، 75/0 به دست آمد؛ لذا پرسشنامه از پایایی لازم برخوردار بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل کواریانس چندمتغیره مانکوا انجام شد.

    یافته ها: 

    38 درصد از تفاوتهای فردی در پس آزمون، مربوط به تاثیر آموزش مجازی طرح حبل المتین بود. به ترتیب، آموزش مراحل سه گانه شناخت اصول دین، فرهنگ سازی غیر مستقیم عفاف و حجاب با تاکید غالب بر عفاف و تشریع روشن احکام عفاف و حجاب، منجر به رشد مولفه های «نگرش به حجاب» و «التزام عملی به حجاب» و در نهایت، رشد «پایبندی به حجاب» شد. 

    نتیجه گیری:

     آموزش طرح حبل المتین در فضای مجازی، پابندی به حجاب دانشجویان دختر را به گونه معناداری افزود.

    کلیدواژگان: اثربخشی، فضای مجازی، تفسیر تنزیلی، عفاف و حجاب، پایبندی به حجاب
  • علی صالحی، سید علی شریفی فرد*، صفدر نبی زاده، گلناز علی بابایی صفحات 295-312
    هدف

    با توجه به استفاده روزافزون از اینستاگرام که می تواند فرصتها و چالشهای بسیاری را به همراه داشته باشد، در پژوهش پیش رو به اعتباریابی نسخه فارسی مقیاس اعتیاد به اینستاگرام (فرم شش سوالی) در بین دانشجویان ایرانی پرداخته شد.

    روش

    روش این پژوهش، توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری، تمامی دانشجویان دانشگاه های شهرستان مشهد بودند که از این جامعه و به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، 681 آزمودنی انتخاب شدند و به دو مقیاس اعتیاد به اینستاگرام (IAS-6 & IAS-15) و بهزیستی روان شناختی ریف (RPWS-18) پاسخ دادند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که این مقیاس از روایی سازه و ملاک خوبی برخوردار است. پایایی نیز به دو روش آلفای کرونباخ و بازآزمایی به ترتیب 83/0 و 71/0 بود که بسیار مطلوب است. از لحاظ روایی ملاک نیز این مقیاس با بهزیستی، رابطه منفی و معنادار و با اعتیاد به اینستاگرام 15 سوالی، رابطه مثبت و معنادار داشت (01/0<p). همچنین در اعتیاد به اینستاگرام بین خانم ها و آقایان تفاوت معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری:

     این ابزار می تواند در نمونه ایرانی استفاده شود. همچنین انجام مطالعات دانشگاهی با توجه به افزایش روزافزون استفاده از این پلتفرم و ظرفیتهای مثبت و منفی موجود در آن، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.

    کلیدواژگان: پلتفرم های شبکه اجتماعی، اعتیاد به اینستاگرام، اعتباریابی، دانشجویان ایرانی
  • روح الله صدیق، علی کرمانی، نادره معماریان، نسرین الماسی راد، گلاویژ محمدی* صفحات 313-330
    هدف

    هدف این پژوهش، مدل معادلات ساختاری تنظیم هیجان و آمادگی به اعتیاد در آسیبهای اجتماعی با نقش میانجی گری ابعاد معنویت بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع رگرسیون و به طور خاص، مدل معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان دانشگاه های تهران بودند که از آن، نمونه ای با حجم 410 نفر انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها نیز از پرسشنامه معنویت، مقیاس آمادگی به اعتیاد، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان و مقیاس کوتاه رفتارهای پرخطر جوانان استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که مدل تبیین آسیبهای اجتماعی بر اساس دشواری تنظیم هیجان و آمادگی به اعتیاد با نقش میانجی گری معنویت، از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین رابطه بین دشواری تنظیم هیجان و رفتارهای پرخطر و آمادگی به اعتیاد و رفتارهای پرخطر، از طریق معنویت معنادار است؛ زیرا سطح معناداری مربوط به آزمون سوبل در هر دو از 05/0 کمتر است (01/0<P).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج پیشنهاد می شود گروه درمانی و آموزشهای گروهی در حوزه معنویت و روان شناسی دین انجام شود تا ارتقای ابعاد معنوی، عامل محافظت کننده و پیشگیرانه ای برای آسیبهای اجتماعی یا رفتارهای پرخطر باشد.

    کلیدواژگان: آسیبهای اجتماعی، معنویت، تنظیم هیجان، آمادگی به اعتیاد
  • صدیقه خورشید*، مریم بهرام زاده صفحات 331-356
    هدف

    این پژوهش با هدف تبیین رفتارهای شهروندی سازمانی جوانمردی و وظیفه شناسی کارکنان بر اساس دین/مذهب و حمایتهای اجتماعی همکار و سرپرست انجام شد.

    روش

    این پژوهش به شیوه توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه پژوهش را کارکنان دانشگاه قم تشکیل داده اند که 121 نفر از آنان به شیوه نمونه برداری تصادفی ساده در پژوهش شرکت کردند. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه جمع آوری و با آزمونهای آماری تحلیل شد.

    یافته ها: 

    دین/مذهب بر رفتارهای شهروندی جوانمردی و وظیفه شناسی کارکنان، حمایت اجتماعی همکار و سرپرست؛ حمایت اجتماعی سرپرست بر رفتارهای شهروندی جوانمردی و وظیفه شناسی کارکنان؛ و حمایت اجتماعی همکار بر رفتار شهروندی جوانمردی کارکنان تاثیر مثبت و مستقیم دارد.

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش، نقش دین/مذهب را در جایگاه های سازمانی برجسته ساخته است؛ بدین معنا که دین می تواند به توسعه اقدامهای حمایتگرانه اجتماعی سرپرستان از زیردستان از طریق بهبود رابطه تبادلی با کیفیت بالا با همه زیردستان شان و نیز اقدامهای حمایتگرانه کارکنان از همدیگر از طریق ایجاد و توسعه محیط کاری مبتنی بر رابطه دوستانه، همدلی، همبستگی و انسجام منجر شود، که در نتیجه به بروز رفتارهای جوانمردانه و وظیفه شناسی کارکنان نسبت به سازمان منتج می شود.

    کلیدواژگان: دین، رفتارشهروندی سازمانی، جوانمردی، وظیفه شناسی، حمایت اجتماعی همکار و سرپرست
  • علی احمدپور* صفحات 357-372
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش باورهای دینی و میزان هوش اخلاقی در پیش بینی سلامت روان دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 1399 بودند. از این جامعه نمونه ای به حجم 319 دانشجو با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شد و به پرسشنامه‏ باورهای دینی، هوش اخلاقی و سلامت عمومی پاسخ دادند. داده ها نیز توسط آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج ضریب همبستگی نشان می دهد که سلامت روان با باورهای دینی و مولفه های اعتقادی، عاطفی و مناسکی ارتباط مثبت و معناداری دارند. علاوه بر این، سلامت روان با نمره کل هوش اخلاقی و مولفه های آن ارتباط مثبت و معناداری دارد (01/0< p). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد متغیرهای پیش بین حدود 18 درصد از واریانس سلامت روان را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، از لحاظ کاربردی، برگزاری کارگاه های آموزشی توسط روان شناسان و مشاوران برای ارتقای هوش اخلاقی و باورهای دینی دانشجویان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: باورهای دینی، هوش اخلاقی، سلامت روان، دانشجویان
|
  • Page 234
  • M.Mousavi, R.Ebrahimzade Dastjerdi, A. Rashidpour Pages 235-254
    Objectives

    The aim of the present article is to design an effective human communication model based on the Holy Quran.

    Method

    The main question of the research was what is the model of effective human communication based on the Holy Quran? And what are the components of human communication based on the Holy Quran? The content analysis method was used for the answer. The field of research was all verses of the Qur'an from which topics related to human communication were extracted. Therefore, using Noor interpretation, 482 verses were identified and in the second step, 695 meaningful concepts were extracted from the translation and interpretation of these verses and categorized.

    Results

    According to the content analysis method, themes related to human communication were extracted from verses which after combining and deleting common codes; 290 key themes, 54 integrating themes and five macro themes were obtained. Content validity was used and the results were evaluated by experts in Quranic sciences, which showed acceptable validity. Holist's coefficient of reliability method was used for reliability and the calculated reliability was 0.876.

    Conclusion

    Findings identified five major themes with the titles of interactive nature, liberalism in communication discourse, assertive communication action, structured speech and effective listening, and the results were compiled in the form of a network of themes, analysis and final model.

    Keywords: Effective communication, goodness, liberalism, Communication Action, structure, effective listening
  • Prediction of Marriage Attitude Based on the Basic Needs of Choice Theory and Family Function in Single Students at Farhangian University
    S.Abdi Zarrin, A.Najafali Zadeh, N. Monir Pour Pages 255-272
    Objectives

    The purpose of this study is to investigate on the role of basic needs of choice theory and family function in prediction of marriage attitude in single students at Farhangian University in Qom.

    Method

    This study was a descriptive-correlational study and the population of the study consisted of single students of Farhangian University in Qom. The tools were used in this study includes Owner's Basic Needs Questionnaire (2012), McMaster Family Function (1980) and MAS Marriage Attitude Questionnaire (1998). Data were analyzed by using Pearson correlation coefficient and multiple regression in software of SPSS-23.

    Results

    The results showed that the role of basic needs of choice theory and family function in predicting of marriage attitude were positive and significant (R2=40). From basic needs of choice theory, the role of need to survive and need to freedom in predicting of marriage attitude were positive and significant. Also, from components of family function in predicting of marriage attitude, the role of component of problem-solving, relations, roles and affection were positive and significant.

    Conclusion

    Thus, the basic needs of choice theory (especially need to survive and need to freedom) and family function can play an important role in predicting of the marriage attitude and it is approved to consideration these variables in marriage attitude in pre marriage counseling sessions with students.

    Keywords: marriage attitude, basic needs, need to survive, need to freedom, family function, single students, farhangian university
  • S.Sadeghi Nassaj, M.R.Behdar, J. Mirzavandi Pages 273-294
    Objectives

    One of the most important tasks of elites and cultural activists is to present new and effective plans to promote the culture of chastity and hijab of women in the Islamic society. The present study examines the effectiveness of the virtual education of the "Habl-al-Matin" project based on the descendant interpretation of the verses of chastity and hijab; Has focused on the growth of adherence to the hijab of female students.

    Method

    Hab-al-matin project is performed through using the steps and strategies of the Qur'anic teachings, chastity and hijab and based on a descendant interpretation. The statistical population of 600 female students studying at the Islamic Azad University, Andimeshk Branch; 30 people were selected by random sampling method and divided to two groups of 15 experimental and control. The experimental group underwent daily training for 30 days in cyberspace, under the influence of Habl-al-Matin training. To collect information from the valid 8-item questionnaire "Islamic Scale of Adherence to Hijab" with a validity of ./09 was used. Cronbach's alpha coefficient in this study ./75. Therefore, the questionnaire has the necessary reliability. Data analysis was performed using Mankova multivariate analysis of covariance.

    Results

    38% of the individual differences in the post-test were related to the effect of virtual education of the Habl-al-matin project. In order to teach the three stages: recognizing the principles of religion, indirectly creating a culture of chastity and hijab with a dominant emphasis on chastity, and clear legislation on the rules of chastity and hijab; It led to the growth of the components of "attitude towards hijab" and "practical commitment to hijab" and finally to the growth of "adherence to hijab".

    Conclusion

    The authors of the survey conclude that teaching Habl-al-matin project in cyberspace will significantly result in the increase of adherence to hijab among female students.

    Keywords: effectiveness, cyberspace, descendant interpretation, chastity, hijab, adherence to hijab
  • A. Salehi, A.Sharifi Fard, S.Nabi Zadeh, G. Ali Babaei Pages 295-312
    Objectives

    Due to the increasing use of Instagram, which can bring many opportunities and challenges, in the present study, the Persian version of the Instagram Addiction Scale (IAS-6) among Iranian students was validated.

    Method

    The method of this research was descriptive-survey. The statistical population was all students of Mashhad universities that 681 subjects were selected from this population by multi-stage cluster sampling method (Lottery) and were given two scales of Instagram addiction (IAS-6 & IAS-15) and Ryff Psychological Well-being Scale (RPWS-18) responded.

    Results

    The results showed that this scale has good construct validity and criteria. The reliability of Cronbach's alpha and retest methods was 0.83 and 0.71, respectively, which is very desirable. In terms of criterion validity, this scale had a positive and significant relationship with well-being, and a negative and significant relationship, with 15 questions Instagram addiction (p<0.01). There was also no significant difference between men and women in Instagram addiction.

    Conclusion

    The authors of the survey conclude that this tool can be used in Iranian examples. Also, conducting academic studies is very important due to the increasing use of this platform and its positive and negative capacities.

    Keywords: : Social Networking Platforms, Instagram Addiction, validation, iranian students
  • R.Seddigh, A.Kermani, N.Memaryan, N.Almasi Rad, G.Mohammadi Pages 313-330
    Objectives

    The purpose of this study is based on a Structural Equation Model of Emotion Regulation and Addiction Preparedness in Social Injuries with the Mediating Role of Spirituality dimentions.  

    Method

    The leading research method is regression and in particular the structural equation model. The statistical population was students of Tehran universities from which a sample of 384 was selected. For data collection, Spirituality Questionnaire (2009), Addiction Readiness Scale (1992), Scale of Difficulty in Regulating Emotion (2004), and Risk Behavior Short Scale (2022) were used.

    Results

    The results showed that the model of explaining social harms based on the difficulty of emotion regulation and readiness for addiction with the mediating role of spirituality has a good fit and also the relationship between emotion difficulty and high risk behaviors, and readiness for addiction and high risk behaviors through spirituality. It is significant because the significance level of the Sobel test in both is less than 0.05 (P <0.01).

    Conclusion

    According to the results of the research, it is suggested that group therapy and group training in the field of spirituality and psychology of religion be done to promote the spiritual dimensions of a protective and preventive factor for social harm or high-risk behaviors.

    Keywords: Social Injuries, spirituality, Emotion Regulation, Addiction Readiness
  • S.Khorshid, M.Bahramzadeh Pages 331-356
    Objectives

    This study intended to explain the organizational citizenship behaviors of employees’ sportsmanship and conscientiousness based on religion/religion and co-worker and supervisor's social support.

    Method

    This research is a descriptive-correlational study. The research population consisted of the employees of Qom University, 121 of them participated in the study through non-probability sampling method. Research data were collected by questionnaire and analyzed by statistical tests.

    Results

    Research findings showed that religion had a positive and direct effect on sportsmanship and conscientious organizational citizenship behaviors, co-worker and supervisor's social support. Supervisor's social support had a direct and positive impact on the conscientiousness and sportsmanship behaviors of the employee. Co-worker's social support had a positive and direct effect on organizational citizenship behavior of employees' conscientiousness.

    Conclusion

    The results of this research highlighted the role of religion in organizational settings, which means that religion can help the development of supervisors’ social supportive actions from their subordinates through improving high-quality exchange relationship with all their subordinates, as well as employees’ supportive actions towards each other through the creation and development of a work environment based on friendship, empathy, solidarity and cohesion, which consequently results employees' sportsmanship and conscientiousness behaviors toward the organization.

    Keywords: social networks, Political Cultures of Indifferent, Democratic, Pragmatic, Limited
  • A. Ahmad Pour Pages 357-372
    Objectives

    The present study is conducted with the aim of investigating the role of religious beliefs and the level of moral intelligence in predicting the mental health of students of Mohaghegh Ardabili University.

    Method

    The method of the present research was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of nature. The statistical population of this study included all students of Mohaghegh Ardabili University in the academic year of 2019. From this population, a sample of 319 students was selected by random cluster sampling method and they answered the questionnaire of religious beliefs, moral intelligence and general health. The data were also analyzed by Pearson's correlation coefficient and multiple regression tests.

    Results

    The results of the correlation coefficient show that mental health has a positive and significant relationship with religious beliefs and religious, emotional and ritual components. In addition, mental health has a positive and significant relationship with the total score of moral intelligence and its components (p < 0.01). The results of the regression analysis also showed that the predictor variables predict about 18% of the variance of mental health.

    Conclusion

    According to the results of the present study, it is recommended to hold educational workshops by psychologists and counselors in order to improve the moral intelligence and religious beliefs of students.

    Keywords: religious beliefs, moral intelligence, mental health, students