فهرست مطالب

پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران) - سال سی و پنجم شماره 3 (پاییز 1401)

مجله پژوهشهای جانوری (زیست شناسی ایران)
سال سی و پنجم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریبا رادمنش، رسول کرمیانی، نصرالله رستگار پویانی* صفحات 186-201

    لاک پشت خشکی زی Testudo graeca Linnaeus, 1758 به خانواده Testudinidae تعلق دارد. ارزیابی استخوان شناختی مقایسه ای می تواند صفات سازشی این گونه را آشکار سازد. پژوهش حاضر به استخوان شناسی پساجمجمه ای لاک پشت مهمیزدار می-پردازد. در این مطالعه از دو نمونه جمع آوری شده از زیستگاه های منطقه دینور و چهارزبر در استان کرمانشاه استفاده شد. با استفاده از شیوه های رایج پاکسازی استخوان، استخوان ها جدا و تمیز شدند و بوسیله استریومیکروسکوپ مجهز به دوربین دیجیتالی مدل Olympus DP12 Germany عکسبرداری انجام شد. از لحاظ پساجمجمه ای، ستون فقرات در گونه T. graeca مجموعا از 55 مهره تشکیل شده است. دنده های گردنی در نمونه های بالغ وجود ندارد. کمربند سینه ای سه بخشی است که از استخوانی شانه ای و غرابی تشکیل شده است. کمربند لگنی بزرگ و سه بخشی است و از استخوان های تهیگاهی، نشیمنگاهی و شرمگاهی تشکیل شده است. استخوان بازو ستبر و مشخصا سیگمویید است. استخوان های زندزیرین و زندزبرین هم در بخش نزدیک و هم در بخش دور محکم به هم متصلند. استخوان های درشت نی و نازک نی طولشان تقریبا هم اندازه است و انتهای نزدیک و دور هر دو استخوان به اندازه زیادی گسترش عرضی دارند. از پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که شکل و تعداد استخوان های تشکیل دهنده پساجمجمه، دست، کمربند سینه ای، پا و کمربند لگنی، و سطوح مفصلی استخوان های تشکیل دهنده اسکلت خاص گونه می باشد که می تواند به علت سازگاری های این گونه با زیستگاه های متفاوت حاصل شده باشد.

    کلیدواژگان: Testudo graeca، استخوان شناسی، پساجمجمه
  • نفیسه فقیه سبزواری، آزیتا فراشی* صفحات 202-216
    تهدیدات انسانی در طول چندین دهه اخیر تاثیرات منفی زیادی بر جمعیت های سمداران ایران داشته است. این درحالی است که تغییر اقلیم نیز می تواند به واسطه تغییر شرایط کنونی زیستگاه این گونه ها میزان آسیب پذیری آنها را دو چندان افزایش دهد. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر تغییر اقلیم بر زیستگاه های مطلوب بز وحشی (Capra aegagrus)، میزان جابه جایی کنونی آن و نحوه پراکنش آینده این گونه تحت دو سناریوی اقلیمی خوش بینانه و بد بینانه (RCP126 و RCP585) در بازده زمانی 2061 تا 2080 در سراسر ایران با استفاده از روش حداکثر آنتروپی (MaxEnt) است. در این بررسی از 32 متغییر محیطی در چهار گروه نقشه های توپوگرافیک، اقلیمی، کاربری اراضی و پوشش زمین بهره گرفته شده است. نتایج این بررسی نشان داد که زیستگاه های مطلوب این گونه در ایران هم اکنون 30 درصد از سطح زیستگاه های کل کشور را شامل می شود، این در حالیست که این میزان زیستگاه در آینده به 26 درصد کاهش پیدا خواهد کرد و به ترتیب در سناریوهای خوش بینانه و بد بینانه 26/10 و 73/9 درصد زیستگاه‎های زمان حال در آینده از بین خواهد رفت. نتایج بیان گر این مسیله است که فاکتور های انحراف معیار ارتفاع، شیب و فاصله از مناطق حفاظتی به عنوان تاثیرگذارترین فاکتور ها و حداقل دمای سردترین ماه و میانگین دمای گرم ترین فصل به عنوان کم اهمیت ترین فاکتور ها در مطلوبیت زیستگاه برای گونه در زمان حال و آینده معرفی شده است. این موضوع تا حدودی با سایر بررسی های صورت گرفته در مورد زیستگاه پازن در فصول مختلف سال و در مناطق مختلف ایران مشابه می باشد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، پازن، ارزیابی مطلوبیت زیستگاه، MaxEnt
  • فاطمه دهجی، مریم مروتی*، مهدی زارع خورمیزی صفحات 217-232

    پلنگ ایرانی (Panthera pardus saxicolor) بزرگ ترین گونه از خانواده گربه سانان در ایران با وسیع ترین پراکنش را در میان گربه سانان بزرگ جثه است که در اغلب زیستگاه های کشور پراکندگی دارد. این مطالعه با هدف شناسایی لکه های زیستگاهی و مسیرهای اتصال بین لکه های شناخته برای پلنگ ایرانی انجام گرفته است. به منظور مدل سازی از نقاط حضور گونه و 11 متغیر زیستگاهی شامل رطوبت توپوگرافی، ارتفاع، زبری ارتفاع، فاصله از جاده های اصلی، فاصله از مناطق مسکونی، تراکم قله، شاخص تراکم پوشش گیاهی، زبری تراکم پوشش گیاهی، شاخص تفاضل بهنجار آب، ضریب دید آسمان و عمق دره ها به همراه روش های حضور و شبه عدم حضور درخت طبقه بندی و رگرسیون (CART)، جنگل تصادفی (RF)، TreeNET و MARS استفاده گردید. تمام مدل های احتمالی به روش میانگین AUC با یکدیگر ترکیب شدند و از معکوس آن نقشه هزینه حاصل گردید و نقشه های حاصل از حد آستانه با یکدیگر جمع شدند و در جمع جبری 4 اندازه های مختلف گستره خانگی لکه های زیستگاهی تعیین شدند. با استفاده از روش تحلیل کمترین هزینه (LCP) دالان های بین لکه های زیستگاهی شناسایی شدند. اتصال مناطق حفاظت شده استان به یکدیگر نیز از تیوری مدار الکتریکی انجام گرفت. بر پایه توافق بین نتایج مناطق حفاظت شده کالمند و بافق همچنین منطقه شکار ممنوع شیرکوه به ترتیب بیشترین مساحت، مناطق حفاظت شده و پارک ملی سیاه کوه کمترین مساحت از زیستگاه گونه را در برگرفته اند. در تلفیق با نتایج حاصل از تحلیل کمترین هزینه بر پایه لکه های زیستگاهی باید اشاره کرد که اتصال لکه-های زیستگاهی منطقه حفاظت شده بافق به منطقه حفاظت شده کالمند می تواند تضمین کننده انتشار گونه در مناطق شیرکوه و مرور باشد.

    کلیدواژگان: پلنگ ایرانی، کریدور، زیستگاه، استان یزد
  • معصومه مهدیان، ولی الله خلجی پیربلوطی*، خجسته ملک محمد، حمزه اورعی صفحات 233-250
    روش ریخت سنجی هندسی یک روش نوین در مطالعه ویژگی های ریختی دوجورپایان بویژه در تمایز و تفکیک گونه های مختلف جنس Gammarus است. از این رو این پژوهش با هدف بررسی جمعیت های مختلف منتسب به G. lordeganensis در استان چهار محال بختیاری به کمک روش ریخت سنجی هندسی انجام شد. برای این منظور از صفحات اپیمرال سوم برای بررسی تفکیک جمعیت ها از پنج منطقه مختلف شامل چشمه برم، چشمه گردبیشه، چشمه سیله، چشمه سرداب رستم آباد واقع در استان چهارمحال و بختیاری استفاده شد. برای نتیجه گیری بهترگونه ی G. parthicus از چشمه سراب عباس آباد در استان مرکزی نیز به مطالعه افزوده شد. برای استخراج داده های ریختی از صفحات اپیمرال سوم عکس برداری شد. 2 لندمارک و 10 نیمه لندمارک بااستفاده از نرم افزار TpsDig2 بر روی حاشیه های عقبی، جلویی و تحتانی صفحات اپیمرال سوم قرار داده شد. داده های حاصل پس از آنالیز پروکراست (GPA)، با روش های آماری چند متغیره تجزیه به مولفه های اصلی (PCA)، تجزیه هم بستگی کانونیک (CVA) و تحلیل خوشه ای با استفاده از نرم افزار PAST مورد تفسیر قرار گرفتند. نتایج نشان داد که جمعیت های مورد بررسی از لحاظ شکل صفحه اپیمرال سوم تفاوت معنی داری با یکدیگر دارند (001/0P<) و به طور کامل از یکدیگر جدا شدند. شکل صفحه اپیمرال سوم یک صفت تشخیصی مناسب برای شناسایی و تفکیک گونه های Gammarus شبیه بهم از نظر ریختی است. براساس نتایج این مطالعه می توان بیان کرد که سایر جمعیت های منتسب به G. lordeganensis مورد بررسی در این پژوهش به این گونه تعلق نداشته و به وضوح گونه های مختلفی از Gammarus هستند.
    کلیدواژگان: Gammarus lordeganensis، ریخت سنجی هندسی، صفحه اپیمرال سوم
  • سمیه اراضی*، محمدحسین ایران نژاد پاریزی، احد ستوده، بهمن کیانی صفحات 251-264
    لکه یک واحد از ساختار سیمای سرزمین و یا قسمت تقریبا همگنی از سرزمین می باشد که از یک ساختار سلسله مراتبی برخوردار است و به عنوان اکوسیستمی همگن و قابل تشخیص که با محیط اطراف خودش کاملا متمایز است در نظر گرفته می شود. دو پارامتر اندازه و شکل لکه های زیستگاهی بر انواع و تعداد جانوران درون آن تاثیر می گذارد. این دو پارامتر، از مولفه های مهم در طراحی و برنامه ریزی مناطق جهت حفاظت از گونه ها هستند. به همین جهت، این پژوهش به مطالعه رابطه دو پارامتر اندازه و شکل لکه های زیستگاهی در حوضه آبخیز آدرشک پرداخته است. در طول فصل های بهار و تابستان سال 1398 به شناسایی جانوران آدرشک پرداخته شد. در مجموع تعداد 14 گونه پستاندار و 26 گونه پرنده در آدرشک شناسایی شد. بیش ترین مقدار غنا، تنوع و یکنواختی گونه ای در لکه درختچه و کم ترین مقدار در لکه بوته زار و علفزار با تراکم بالا مشاهده شد. از نرم افزار FRAGSTATS 4,2 برای محاسبه متریک های مورد استفاده در پژوهش بهره گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از همبستگی اسپیرمن و مقادیر تنوع گونه ای از شاخص های شانون-وینر، سیمپسون، هیل، بریلویین و مک آرتور، مقدار غنای گونه ای با شاخص های غنای مارگالف و من-هینیک محاسبه شد. نتایج نشان داد که بین شاخص تنوع سیمپسون و بریلویین و شاخص های غنای مارگالف و من-هینیک با دو سنجه AREA و PARA رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین، بین شاخص های تنوع زیستی و پارامترهای فیزیکی لکه ها ارتباط معنی دار در سطح یک درصد مشاهده شد و در طراحی و مدیریت زیستگاه برای جانوران، لکه های کوچک ارجحیت دارند.
    کلیدواژگان: آدرشک، همبستگی، شاخص های تنوع زیستی، سنجه، یزد
  • علیرضا رادخواه، سهیل ایگدری*، هادی پورباقر صفحات 265-281

    این پژوهش با هدف بررسی ارتباط بین فاکتورهای محیطی و پراکنش جویبارماهی کرمانشاه (Sasanidus kermanshahensis) در رودخانه دینورآب از حوضه آبریز تیگریس در استان کرمانشاه انجام شد. برای این منظور، نمونه برداری از ماهیان در فروردین ماه 1396 در 7 ایستگاه در مسیر رودخانه انجام شد. به منظور تعیین فاکتورهای محیطی موثر بر پراکنش جویبارماهی کرمانشاه، ویژگی های هر ایستگاه شامل ارتفاع، سرعت جریان آب، عرض رودخانه، عمق آب، ویژگی های اجزای بستر از جمله درصد سنگ های بستر و قطر متوسط سنگ های بستر، بلافاصله پس از نمونه گیری ثبت شدند. در این مطالعه، از مدل تجمعی تعمیم یافته (Generalized Additive Model) به منظور بررسی اثر پارامترهای محیطی بر پراکنش جویبار ماهی کرمانشاه استفاده شد. بر اساس نتایج از بین متغیرهای مورد بررسی، تنها ارتفاع از سطح دریا، سرعت جریان، عرض رودخانه و شاخص بستر معنی دار بودند. بر اساس نتایج، با افزایش شاخص بستر از 4 تا 6، و با افزایش ارتفاع از سطح دریا از 840 تا 1050 متر، فراوانی جویبارماهی کرمانشاه کاهش یافت. علاوه بر این، با افزایش عرض رودخانه از 2 تا 15 متر فراوانی ماهیان افزایش یافت. نتایج نشان داد با افزایش سرعت جریان آب از 4/0 تا 9/0 متر بر ثانیه، فراوانی جویبارماهی کرمانشاه افزایش یافت، اما پس از آن، با افزایش سرعت جریان تا 2 متر بر ثانیه به شدت از فراوانی ماهیان کاسته شد. به طور کلی، مناطق پایین دست رودخانه به ویژه ایستگاه های 6 و 7 (به سمت بیستون در شهرستان هرسین) که دارای بستر با ذرات ریز و سرعت جریان پایین هستند، می توانند زیستگاه مطلوبی برای جویبارماهی کرمانشاه باشند.

    کلیدواژگان: مدل تجمعی تعمیم یافته، بستر رودخانه، سرعت جریان، رودخانه دینورآب
|
  • Fariba Radmanesh, Rasoul Karamiani, Nasrullah Rastegar Pouyani * Pages 186-201

    The terrestrial tortoise, Testudo graeca Linnaeus, 1758, belongs to the family Testudinidae. A comparative osteological assessment can reveal the adaptive traits of this species. The aim of this study is to evaluate the postcranial osteology of the spur-thighed tortoise. In this study, two specimens of this species collected from their natural habitat in Dinvar and Chaharzebar regions in Kermanshah Province were used. Using common protocols for bone cleansing, the bones were removed and cleaned, and photographed using a Stereomicroscope model Olympus DP12 Germany equipped with digital camera. Postcranially, the vertebra column in T. graeca consists of a total of 55 vertebrae. Cervical ribs are not present in adults. The thoracic girdle is made up of three parts, the scapula and the coracoid. The pelvic girdle is large and has three parts and is composed of ilium, ischium and pubis. The humerus is thick and distinctly sigmoid. The bones of the radius and ulna are tightly connected in the near and far parts. The tibia and fibula are about the same length, and the near and far ends of both are widely transverse. It can be concluded from present study that the shape and number of bones that make up the postcranium, manus, thoracic girdle, pes and pelvic girdle, and the articular surfaces of the bones are specific to the species that can be the result of adaptation to different habitats.

    Keywords: Testudo graeca, Osteology, postcranial
  • Nafiseh Faghih-Sabzevari, Azita Farashi * Pages 202-216
    The human threats have had many negative effects on the population of Iranian ungulates in recent decades. However, climate change can increase the vulnerability of these species by doubling the current habitat conditions. The purpose of this study, investigate of the effect of climate change on the favorable habitats for the wild goat (Capra aegagrus), the current species displacement rate and, How the future distribution of this species under two climate scenarios, optimistic and pessimistic (RCP126 and RCP585) in time efficiency of 2061 to 2080 throughout Iran using the Maximum Entropy (MaxEnt) method. In this study, we use 32 habitat variables in four groups of topographic maps, climate, land use, and land cover. The results of this study show that the favorable habitats of this species in Iran now comprise 30% of the total habitats of the country. However, this amount of habitat will be reduced to 26% in the future, and in optimistic and pessimistic scenarios, 10.26% and 9.73% of the present habitats will be destroyed in the future, respectively, Also the results show that factors of altitude, slope, and latitude have a significant effect on the rate of reduction or conservation of desirable habitats of this species so that the results of modeling show the distribution of this species in the western and northwestern parts of Iran.
    Keywords: Climate change, Wild goat, Habitat desirability assessment, MaxEnt
  • Fatemeh Daheji, Maryam Morovati *, Mahdi Zare Pages 217-232

    The Persian panther(Panthera pardus saxicolor)is the largest species feline family in Iran with the widest distribution among large feline cats that is distributed in most habitats of the country.The aim of this study was to identify habitat spots and connection pathways between known spots for Persian panthers.In order to model the species presence points and 11 habitat variables were used including topographic moisture, altitude,altitude roughness, distance from main roads,distance from residential areas, peak density,vegetation density index, vegetation density roughness, Normal water difference index, sky visibility coefficient and valley depth along with presence and quasi-absence methods of classification and regression tree(CART),random forest(RF),TreeNET and MARS. All possible models were combined by the AUC method, and from the inverse of that map,the cost map was obtained, and the threshold maps were collected together,and in the algebraic sum,4different dimensions of home area of the habitat spots were determined.Corridors between habitat spots were identified using the least cost analysis(LCP)method.Connection the protected areas of the province to each other was also done from the theory electrical circuit. According to the agreement between the results of Kalmand and Bafgh protected areas,Shirkuh no-hunting area has the largest area, Siahkuh protected areas and national park the lowest area of the species habitat, respectively.In combination with the results of the analysis of the lowest cost based on habitat spots,it should be noted that the connection of habitat spots in the Bafgh Protected Area to the Kalmand Protected Area can guarantee the spread of the species in Shirkuh and Marvar areas

    Keywords: Persian panther, Corridor, habitat, Yazd Province
  • Masomeh Mahdian, Valiallah Khalaji-Pirbalouty *, Khojasteh Malekmohammad, Hamzeh Oraie Pages 233-250
    The Geometric morphometric method is a novel method in the studying of Amphipoda morphological characters, especially for the discrimination and separation of the different Gammarus species. Hence, this research was conducted to study the different populations related to G. lordeganensis in Chaharmahal va Bakhtiari province using geometric morphometric method. For this purpose, the third epimeron were used to investigate the separation of populations from five different localities, including Barm, Gerdebishe, Sileh and Sardabe Rostamabad springs in Chaharmahal va Bakhtiari province. For better conclusion, G. parthicus from Sarab Abbasabad spring in Markazi province was added to this study. Photographs were taken from the third epidermal plate (Ep3) to extract morphological data. Then, two landmarks and 10 semi-landmarks were digitized on the posterior, anterior and inferior margins of the Ep3 using the TpsDig2 software. After generalized procrustes analysis, landmark data were analyzed using Principal Component Analysis (PCA), Canonical Variate Analysis (CVA) and Cluster Analysis by PAST software. The results showed significant differences among the studied populations in terms of the shape of the third epidermal plate (P<0.001). They were completely separated from each other. The shape of the third epimeral plate is a useful discriminating character for the identification of morphologically similar Gammarus species. According to the results of this study, it could be stated that the other examined populations attributed to G. lordeganensis in this study are not belong to this species, and there are clearly different Gammarus species.
    Keywords: Gammaraus lordeganensis, geometry morphometry, third epimeral plate
  • Somayeh Arazi *, Mohammadhosein Irannezhadparizi, Ahad Sotoudeh, Bahman Kiani Pages 251-264
    A patch is a unit of the structure of the land or almost homogeneous part of the land that has a hierarchical structure and is considered as a homogeneous and recognizable ecosystem that is completely different from its surroundings. Two parameters of size and shape of habitat patchs affect the types and number of animals in it. These two parameters are important components in the design and planning of areas for species protection. Therefore, this study has studied the relationship between two parameters of size and shape of habitat patchs in Adoroshk watershed. During the spring and summer seasons of 2019, Adoroshk animals were identified. A total of 14 species of mammals and 26 species of birds were identified in Adoroshk. The highest amount of richness, diversity and uniformity of species was observed in shrub patch and the lowest amount was observed in high density shrub and grassland spots. FRAGSTATS 4.2 software was used to calculate the metrics used in the research. Data analysis using Spearman correlation and values of species diversity from Shannon-Wiener, Simpson, Hill, Brillouin and McArthur indices, species richness with Margalf and Mann-Henick indices Calculated. The results showed that there was a significant relationship between Simpson and Brillouin diversity index and Margalf and Mann-Henick richness indices with AREA and PARA criteria. Also, a significant relationship was observed between biodiversity indicators and physical parameters of patchs at the level of one percent, and small patchs are preferred in habitat design and management for animals.
    Keywords: Adoroshk, Correlation, Biodiversity indices, Sanjeh, Yazd
  • AliReza Radkhah, Soheil Eagderi *, Hadi Poorbagher Pages 265-281

    The aim of this study was to investigate the relationship between environmental parameters and the distribution of Kermanshah stone loach (Sasanidus kermanshahensis) in Dinor River from Tigris drainage in Kermanshah Province. sampling was performed in April 2017 at 7 stations along the river. Characteristics of each station including altitude, water flow velocity, river width, water depth, characteristics of bed components including bedrock percentage and average diameter bedrock was measured immediately after fish sampling. The Generalized Additive Model (GAM) was used to investigate the effect of environmental parameters on the distribution of S. kermanshahensis. Among the studied variables, the altitude, flow velocity, river width and bed index were significant,. Based on four significant factors, the distribution model algorithm and the presence of Kermanshah stone loach were obtained.With the increase of bed index from 4 to 6, and with the increase of altitude from 840 to 1050 m above sea level (MASL), the abundance of S. kermanshahensis decreased. In addition, with increasing the width of the river from 2 to 15 m, the abundance of fish increased. The results showed that with increasing the water flow velocity from 0.4 to 0.9 m/s, the frequency of S. kermanshahensis increased, but after that, with increasing the flow velocity up to 2 m/s, the fish abundance decreased sharply. Overall, downstream areas of the river, especially stations 6 and 7 (towards Bisotun in Harsin County), which have a river bed with fine particles and low flow velocity, can be a suitable habitat for Kermanshah stone loach.

    Keywords: Generalized additive model, Stream bed, Flow velocity, Dinor River