فهرست مطالب

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس بهروش، امید بهبودی* صفحات 1-20

    در جهان رقابتی امروز، مشتریان در کانون اصلی توجه سازمان‏ها قرار دارند و وفاداری آن‏ها عامل اصلی کسب مزیت رقابتی است. تحقیق حاضر با هدف پیش‏بینی وفاداری مسافران هواپیمایی ماهان انجام شده است. لذا روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی  هم‏بستگی است. جامعه آماری تحقیق کلیه مسافران پروازهای خارجی شرکت هواپیمایی ماهان است که حجم دقیقی از آن در دسترس نیست. بنابراین، نمونه آماری با استفاده از قاعده سرانگشتی 160 نفر محاسبه شد. روش نمونه‏ گیری غیرتصادفی دردسترس لحاظ شده است. ابزار مورداستفاده در این پژوهش پرسش‏نامه استاندارد سین با شانزده سوال است. به‏ منظور تعیین روایی، پرسش‏نامه ‏ها در اختیار استادان محترم راهنما و افراد خبره قرار گرفت و روایی آن تایید شد. پایایی پرسش‏نامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بالاتر از 7/0 به دست آمد که می‏توان گفت ابزار پایایی مناسبی دارد. در این پژوهش، به‏منظور تجزیه ‏و تحلیل داده ‏ها از روش‏های آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم‏افزار اس پی اس اس و پی ال اس استفاده شده است. نتایج تحقیق تاثیر رضایت، کیفیت خدمات، تصویر و ارزش ادراک‏شده را در وفاداری و همچنین کیفیت خدمات و ارزش ادراک‏شده در رضایت مشتریان را تایید کرد. درنهایت، تاثیر کیفیت خدمات در تصویر مشتریان و کیفیت خدمات و تصویر مشتریان در ارزش ادراک‏شده تایید شد، اما تاثیر تصویر مشتریان در وفاداری و رضایت مشتریان تایید نشد.

    کلیدواژگان: رضایت مسافران، کیفیت خدمات، وفاداری مشتریان، تصویر مشتریان، ارزش ادراک‏شده مشتریان
  • علی اکبر سالاری پور*، فرنگیس علیزاده جورکویه، عالیه فریدی فشتمی، حمیدرضا یوسفی ماتک صفحات 21-36

    گردشگری کشاورزی از رویکردهای نوین در صنعت گردشگری به شمار می آید که امروزه به منزله راهکاری برای تنوع بخشی به مشاغل روستایی به آن توجه می شود. از ویژگی های مهم آن ایجاد فعالیت های اقتصادی و افزایش اشتغال و درآمد در محیط روستایی است. هدف این نوع گردشگری تعامل بین روستاییان و گردشگران و درآمدزایی مستقیم برای روستاییان و کشاورزان است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی ظرفیت های توسعه کسب وکارهای خلاق روستایی از طریق گردشگری کشاورزی در روستای هنده خاله انجام شده است. در این پژوهش، با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی، با 10 نفر از کارشناسان بومی در حوزه گردشگری، برنامه ریزی روستایی و شهرسازی مصاحبه شد. روش گردآوری داده ها، در این پژوهش، پرسش نامه ای با سوالات باز و بسته است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل دلفی نشان داد که بهره گیری از پتانسیل های طبیعی این روستا و ترکیب با فعالیت هایی نظیر برگزاری جشنواره های غذاهای محلی برای آشنایی گردشگران با شیوه های پخت انواع غذاهای محلی و برگزاری تورهای ماهیگیری در تالاب بین المللی سلکه موجب توسعه گردشگری کشاورزی و درنتیجه کارآفرینی و رونق کسب وکار روستاییان و به خصوص کشاورزان خواهد شد. از دیگر امکاناتی که در روستای هنده خاله برای گردشگران وجود دارد و می تواند باعث کاهش هزینه های اولیه اجرای طرح گردشگری کشاورزی شود می توان به مکان های مناسب اسکان گردشگران نظیر خانه های روستایی اشاره کرد. البته، گفتنی است این مهم در گروی سرمایه گذاری درست و هدفمند است که نیازمند مدیریت صحیح و همکاری نهادهای مربوطه است.

    کلیدواژگان: گردشگری کشاورزی، گردشگری روستایی، کسب وکارهای خلاق روستایی، اشتغال زایی، روستای هنده خاله
  • سید عبدالله میرخندان* صفحات 37-49

    با توجه به رشد روزافزون اوقات فراغت و پدیدآمدن سرگرمی های نو و مدرن در سبک زندگی انسان امروزی، ترسیم جایگاه این سرگرمی ها در سبک زندگی یکی از چالش های اخلاقی عصر حاضر است. با توجه به مضرات و فواید سرگرمی های نو، باید روشن شود این سرگرمی ها با چه شرایطی می توانند مفید باشند. پژوهش پیش رو با روش توصیفی  تحلیلی در پی بررسی آموزه های اخلاق اسلامی و به طور خاص ادله ترغیب کننده به سرگرمی در این زمینه است. در این مقاله، به این نتایج رسیدیم که از سرگرمی ها نیز می توان برای رسیدن اهداف اسلامی استفاده کرد و اسلام با بیان بایدها و نبایدهای اخلاقی، معیارهایی برای این استفاده مطلوب مطرح می کند. براین اساس، سرگرمی مطلوب بیهوده نیست و در راستای مسیولیت های اساسی تعیین شده برای انسان است، حلال است، به کرامت انسان لطمه نمی زند، و در پرداختن به آن اعتدال رعایت می شود. همچنین براساس آموزه های ترغیب کننده به سرگرمی، برخی از خواص و کارکردهای سرگرمی های مطلوب عبارت اند از: یادگیری و آموزش، ایجاد تفریح و شادی، ایجاد آرمیدگی و تجدید قوا، شکوفاکردن استعدادها، ایجاد توسعه اقتصادی و تنوع در زندگی.

    کلیدواژگان: سرگرمی، ترغیب به سرگرمی، سبک زندگی، اخلاق اسلامی
  • لطیف صوفی*، سعید دیلمی صفحات 51-65

    امروزه دانشگاه ها در بسیاری از کشورهای درحال توسعه تلاش می کنند تا دانشجویان را به فعالیت های کارآفرینی سوق دهند تا سطح بیکاری در بین فارغ التحصیلان کاهش یابد. بااین حال، در بین دانشجویان عدم تمایل به کارآفرینی بسیار رایج است. بنابراین، این مطالعه قصد کارآفرینی در بین دانشجویان گردشگری دانشگاه علم و فرهنگ را بررسی می کند. در این پژوهش، از طرح تحقیق مقطعی با رویکرد کمی استفاده شده است. در این مطالعه، برای انتخاب 204 شرکت کننده که اطلاعاتی درباره خود کارآمدی، آموزش کارآفرینی و هنجارهای ذهنی کارآفرینی و ارتباط آن ها با قصد کارآفرینی در بین دانشجویان گردشگری ارایه کرده اند، از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل معادلات ساختاری حداقل مربعات جزیی با نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده شد. به طورکلی، این مطالعه نشان داد آموزش کارآفرینی، هنجارهای ذهنی و خودکارآمدی ارتباطی قوی با قصد کارآفرینی در بین دانشجویان گردشگری دارند. این مطالعه نتیجه می گیرد که آموزش کارآفرینی و هنجارهای ذهنی به همراه خودکارآمدی دانشجویان از عوامل ضروری برای تحقق قصد کارآفرینی توسط دانشجویان گردشگری است. درباره محدودیت ها و پژوهش های آینده نیز در این مطالعه بحث شده است

    کلیدواژگان: قصد کارآفرینی، خودکارآمدی، هنجارهای ذهنی، آموزش کارآفرینی
  • سید سعید آقامیری، زهرا نادعلی پور* صفحات 67-93

    هدف از پژوهش پیش‏رو، آگاهی از ادراک گردشگران خارجی استفاده‏کننده از خدمات اسنپ و تپسی در ایران پیرامون عملکرد و اهمیت هریک از متغیرهای مربوط به خدمات این شرکت ‏هاست که در رضایت استفاده ‏کنندگان تاثیر بسزایی دارد. پژوهش انجام‏ شده تحقیقی کاربردی و از نظر ماهیت و روش، پژوهشی توصیفی تحلیلی است. همچنین گردآوری داده ‏های پژوهش براساس مطالعات کتابخانه‏ای و میدانی شامل پیمایش با ابزار پرسش‏نامه است. قلمرو مکانی این تحقیق، کشور ایران به‏ منزله یک مقصد گردشگری برای گردشگران خارجی است. به‏ منظور محاسبه حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است. سپس با استفاده از پرسش‏نامه محقق‏ ساخته و توزیع آن در بین نمونه مدنظر، داده‏ های موردنیاز جمع‏آوری و با استفاده از نرم‏افزار اس پی اس اس تجزیه‏ و تحلیل شده است. آزمون‏های استفاده‏شده در این تحقیق شامل آزمون تی تک‏ نمونه ‏ای، آنالیز واریانس یک‏طرفه، آزمون توکی و آزمون میانگین جوامع مستقل است. نتایج به ‏دست ‏آمده نشان می‏دهد عملکرد شرکت‏های ارایه‏ دهنده خدمات تاکسی اینترنتی در ایران در وضعیت مناسبی قرار دارد. همچنین بررسی اهمیت متغیرهای مربوط به خدمات این شرکت‏ها نیز نشان داد که اکثر متغیرهای بررسی‏شده، در ارزیابی و رضایت گردشگران اهمیت بسزایی دارند. ارزیابی عملکرد خدمات شرکت‏های تپسی و اسنپ از دیدگاه گردشگران خارجی نشان داد که «سهولت انتخاب تاکسی و سفر» بالاترین کیفیت عملکرد و «تخفیف‏ های داده‏ شده» پایین‏ترین کیفیت عملکرد را داشته است. همچنین درخصوص اهمیت متغیرهای پژوهش، یافته ‏ها حاکی از آن است که «سهولت انتخاب تاکسی و سفر» بالاترین میزان اهمیت و «تخفیف و کوپن‏های تخفیف» پایین‏ترین میزان اهمیت را در میان استفاده‏کنندگان از خدمات دارند.

    کلیدواژگان: رضایت‏ مندی، گردشگران خارجی، تاکسی اینترنتی، اسنپ، تپسی
  • فاتح حبیبی* صفحات 95-112
    وجود جاذبه های گردشگری به منزله یکی از ارکان و عناصر اصلی صنعت گردشگری، در کنار دیگر مولفه ها، شرایط لازم را برای جلب و جذب گردشگر فراهم می کند. توسعه گردشگری مزایای مستقیم و غیرمستقیم اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و محیطی بسیاری برای جامعه میزبان به همراه داشته و از عوامل موثر در شکل دهی الگوی توسعه است. با توجه به اهمیت نقش گردشگری در توسعه اقتصادی از یک طرف و وجود پتانسیل های متعدد در روستاهای هدف گردشگری استان کردستان از طرف دیگر، استفاده از رویه ای مناسب برای اولویت بندی مناطق، به منظور سرمایه گذاری های گوناگون در این منطقه، ضروری است. روش پژوهش توصیفی  تحلیلی و جامعه آماری شامل گردشگران روستاهای مورد مطالعه بوده است. نتایج رتبه بندی نشان می دهد که روستاهای پالنگان، سلین و ژیوار در رتبه های اول تا سوم قرار دارند. با توجه به نتایج حاصل از مدل تاپسیس، سرمایه گذاری بخش دولتی در زیرساخت ها، به خصوص جاده های ارتباطی، به توسعه گردشگری در این روستاها کمک قابل توجهی می کند. همچنین، سرمایه گذاری بخش خصوصی در روستاهایی با رتبه بالاتر در زمینه طبیعت گردی، صنایع دستی و صنایع وابسته توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی، شاخص ها، توسعه گردشگری، روش TOPSIS، استان کردستان
  • فرزانه باقر پور*، مسعود صفایی پور، حسین زینتی فخرآباد صفحات 113-129

    جنبش شهر آرام رویکردی است که برای محیطی بهتر و زندگی اجتماعی پدید آمده است. احیای هویت محلی، توجه به چگونگی صرف غذا، توجه به مسایل زیست محیطی و معرفی و بازاریابی مقاصد گردشگری از برجسته ترین ویژگی های آرام شهرها به شمار می رود. گردشگری آرام نیز درپی احیای محیط زیست طبیعی، مصرف محصولات محلی و توجه به فرهنگ و آثار فرهنگی و تاریخی گذشته شکل گرفته است؛ بنابراین گفتنی است وظایف رویکرد شهر آرام و گردشگری آرام با هم گره خورده است. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل وضعیت شاخص های شهر آرام در شهر یاسوج به منظور شکل گیری گردشگری آرام است. پژوهش از نظر ماهیت، نظری کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی  تحلیلی است. همچنین از دو شیوه کتابخانه ای و میدانی برای جمع آوری اطلاعات استفاده شده و تعداد 6 شاخص و 35 متغیر به صورت عملیاتی سازی استخراج شده است. در مرحله بعد، براساس شاخص های استخراج شده، پرسش نامه ای طراحی و در اختیار کارشناسان و مدیران شهری، که جامعه آماری آنان متشکل از 45 نفر بود، توزیع شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از تکنیک دیمتل و روش میانگین و آزمون تی در محیط اس پی اس اس استفاده شد. نتایج حاصل از تکنیک دیمتل نشان داد که شاخص آگاهی و اطلاع رسانی، حمایت از تولیدات داخلی، مهمان نوازی و کیفیت شهری بیشترین اثرگذاری در شهر آرام و گردشگری آرام و اثرپذیری از آن را دارند و شاخص آگاهی و اطلاع رسانی، حمایت از تولیدات داخلی و مهمان نوازی بیشترین ارتباط را با سایر شاخص ها برقرار می کنند. شاخص مهمان نوازی و آگاهی و اطلاع رسانی علی و دیگر شاخص ها معلول به شمار می روند. همچنین نتایج آزمون تی برای سنجش وضعیت شاخص های شهر آرام در شهر یاسوج نشان داد که کیفیت شهری، حمایت از تولیدات محلی، مدیریت شهری، حفاظت از محیط زیست شهری، مهمان نوازی و آگاهی و اطلاع رسانی به ترتیب در جایگاه اول تا ششم قرار گرفته اند. گفتنی است براساس اهمیت شاخص ها به روش دیمتل و نتایج وضعیت این شاخص ها در شهر یاسوج، فقط وضعیت شاخص آگاهی و اطلاع رسانی مناسب نیست و برای تحقق یافتن جنبش شهر آرام نیاز است که به این شاخص توجه ویژه ای شود

    کلیدواژگان: شهر آرام، گردشگری آرام، تکنیک دیمتل، شهر یاسوج
  • علی صابری*، محمدحسین یاراحمدزهی، عبدالعزیز آبتین، رضا احمدی صفحات 131-148

    آژانس ‏های مسافرتی بزرگ‏ترین حلقه واسط میان سازمان‏های ارایه‏ دهنده خدمات گردشگری است. دانش و تجربه و مهارت‏های کارکنان آژانس ‏های مسافرتی ذخایر گران بهایی هستند که بی ‏توجهی به آن‏ها می‏تواند موجب پیامدهایی همچون خروج کارکنان ارزشمند، نارضایتی مشتریان، نقص و شکست در خدمات شود. مشاوره منتور تعیین ‏شده در آژانس‏های گردشگری می‏تواند از استرس و نگرانی‏های شروع کار بکاهد. تسهیل‏ سازی برخی فرایندهای ناآشنا در آژانس‏های مسافرتی، که گاهی کارکنان جدید و کم‏ تجربه با آن مواجه می‏شوند، خدماتی باکیفیت را برای مشتریان فراهم می‏کند. منتورها تلاش می‏کنند با مربیگری و محافظت از نیروهای جوان، آن‏ها را به آینده امیدوار کنند. این پژوهش نقش منتورینگ در بهبود بازاریابی داخلی آژانس‏های گردشگری شهر تهران را بررسی می‏کند. جامعه آماری پژوهش را کارکنان آژانس ‏های مسافرتی در شهر تهران تشکیل می‏دهند که با فرض نامحدودبودن، تعداد 251 نفر به روش نمونه‏ گیری در دسترس انتخاب شدند. برای تحلیل نتایج، از معادلات ساختاری و نرم‏افزار لیزرل استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می‏دهد که ابعاد فرایند منتورینگ (شامل مشاوره، تسهیل‏ سازی، محافظت و مربیگری) در بهبود بازاریابی داخلی تاثیر مثبت و معنی‏داری دارد و باعث تجمیع منابع انسانی باتجربه و جوان و وفادار به آژانس‏ها می‏شود؛ به ‏نحوی که با افزایش هرچه بیشتر رضایت کارکنان و تاثیرش در بهبود بازاریابی داخلی، می‏تواند افزایش رضایت مشتریان و بهبود فروش را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: منتورینگ، بازاریابی داخلی، کارکنان، آژانس ‏های گردشگری
  • اسماعیل نصری، ماندان مومنی* صفحات 149-168

    بحران کرونا ویروس از چالش‏ های جدید جامعه جهانی به‏ شمار می ‏رود. این پدیده نوظهور، طی چندسال اخیر موجب تاثیرات منفی و مخرب در صنعت گردشگری در موزه‏ ها و مجموعه‏ های فرهنگی تاریخی شده است. در این میان، شیوع کرونا ویروس شرایط کاملا متفاوتی را در حوزه منابع انسانی به ‏وجود آورده است. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی پیامدهای بحران همه‏ گیری کرونا ویروس در مدیریت منابع انسانی در طول همه‏ گیری بیماری کرونا در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران بوده است. این پژوهش به لحاظ روش، توصیفی پیمایشی؛ به لحاظ نوع، کاربردی و به لحاظ داده با استفاده از طیف لیکرت کمی ‏سازی شده است. جامعه آماری این پژوهش را تمامی کارکنان مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران به تعداد 120 نفر تشکیل داده ‏اند که براساس فرمول کوکران، حجم نمونه 103 نفر تعیین ‏شده است. پایایی و روایی ابزار پژوهش با استفاده از آزمون‏ های ضریب بارهای عاملی، آلفای کرونباخ، پایایی ترکیبی، پایایی اشتراکی، ضریب rho_A، روایی همگرا و روایی واگرا سنجیده شده است. همچنین از نرم افزار اس.پی.اس.اس 24 و اسمارت پی.ال.اس 3 برای تجزیه ‏‏و‏ تحلیل داده‏ ها استفاده شده است. طبق یافته ‏ها، میانگین رضایت از انعطاف ‏پذیری و چرخه زندگی مجازی کارکنان، ارایه دوره ‏های آموزشی به کارکنان، مشارکت، توسعه و ارتقای انگیزه کارکنان از طریق برقراری ارتباط مستمر با استفاده از روش‏ های نوین، روش ‏های نوین برای حمایت از کارکنان و حفظ سلامت و رفاه آن‏ها و اقدامات ایمنی سازمان برای کارکنان در دوران همه‏ گیری کرونا در وضعیت مطلوبی قرار داشته است و صرفا دسترسی کارکنان به منابع برای کار در خانه در دوران همه‏ گیری کرونا در مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران در وضعیت مطلوبی قرار نداشته است.

    کلیدواژگان: بحران کرونا، مدیریت منابع انسانی، مجموعه فرهنگی-تاریخی نیاوران
  • محمد رسولی*، عبدالله محمودی صفحات 169-185
    تحقیق حاضر به بررسی میزان تاثیر عناصر فرهنگی در نگرش جامعه میزبان در حمایت از توسعه گردشگری می پردازد. با توجه به مطالعات کتابخانه ای، مدلی انتخاب شد تا بتواند بیشترین مقدار ممکن از نگرش و عوامل موثر در آن را توضیح دهد و متعاقبا پیش بینی کند. برای سنجش نگرش از پرسش نامه ای استفاده شد که در تحقیقات مشابه به کار گرفته شده است و، برای سازگاری با شرایط محل تحقیق، تغییراتی در آن داده شد. روش نمونه گیری (در دسترس) استفاده شد و، براساس فرمول کوکران، 382 پرسش نامه قابل پخش مشخص شد که درمجموع 344 پرسش نامه قابل استفاده جمع آوری شد. داده ها به کمک نرم افزارهای اس پی اس اس و لیزرل تحلیل شدند.نتایج نشان داد که نگرش جامعه میزبان به توسعه گردشگری فرهنگی مثبت است و ساکنان خواهان افزایش تعداد گردشگران هستند. عوامل گوناگونی در شکل گیری این نگرش نقش داشتند، اما مهم ترین عاملی که این نگرش را پیش بینی می کرد پایگاه اجتماعی فرهنگی مردم جامعه محلی بود
    کلیدواژگان: نگرش جامعه میزبان، عناصر فرهنگی، گردشگری فرهنگی، توسعه گردشگری
|
  • Abbas Behravesh, Omid Behboodi * Pages 1-20

    In today's competitive world, customers are the focus of organizations, and their loyalty is the main factor in gaining a competitive advantage. The present study was conducted to predict the loyalty of Mahan Airlines passengers. Therefore, the research method is applied in terms of purpose and descriptive correlation regarding the implementation. The study's statistical population is all foreign passengers of Mahan Airlines, whose exact volume is not available; Therefore, the statistical sample was calculated using the thumb rule of 160 people. A non-random sampling method is available. The instrument used in this research is the Standard Sign Questionnaire (2021) with 16 questions. The questionnaires were provided to the supervisors and experts to determine the validity, which was confirmed. The reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha coefficient higher than 0.7, which can be said that the instrument has good reliability. This research uses descriptive and inferential statistical methods using SPSS and PLS software to analyze the data. The study’s results confirmed the effect of satisfaction, service quality, perceived image, and perceived value on loyalty, as well as service quality and perceived value on customer satisfaction. Finally, the quality of service on the image of customers and the quality of service and image of customers on the perceived value were confirmed. Still, the effect of customers’ image on customers’ loyalty and satisfaction was not confirmed.

    Keywords: Passenger Satisfaction, Service Quality, customer loyalty, Customer image, Perceived Customer Value
  • AliAkbar Salaripour *, Farangis Alizadeh Jorkouyeh, Alieh Faridi Foshtomi, HamidReza Yoosefi Matak Pages 21-36

    Fulfilling the basic needs of the city and the village and creating a balanced and stable relationship between them can be done through sustainable rural development and tourism. Agrotourism is one of the new approaches in the tourism industry, which today is considered a way to diversify rural jobs. One of its important features is to create economic activities and increase employment and income in rural areas. The purpose of this type of tourism is an interaction between villagers and tourists and direct income for villagers and farmers. The present study aimed to identify the development capacities of rural creative businesses through agrotourism in the village of Hendekhaleh. The data collection method in this study is a questionnaire with open and closed questions. The results of the Delphi analysis showed that using the natural potential of this village and combining it with activities such as holding local food festivals and holding fishing tours in Selakeh Wetland will lead to the development of agricultural tourism. Other facilities available to tourists in the village of Hendekhaleh, which can reduce the initial costs of implementing the agrotourism plan, include suitable accommodation for tourists, such as rural houses. Of course, it should be noted that this depends on proper and purposeful investment, which requires proper management and cooperation of relevant institutions.

    Keywords: Agrotourism, Rural tourism, Acquisition, Creative Rural Works, Hendekhaleh Village
  • Seyyed abdollah Mirkhandan * Pages 37-49

    Given the increasing growth of leisure and the emergence of new and modern entertainment in the human lifestyle, considering the place of these entertainments in the lifestyle is one of the moral challenges of the present age. Considering new hobbies’ pros and cons, it should be clarified under what conditions these hobbies can be useful. The present research with a descriptive-analytical method seeks to study the teachings of Islamic ethics, particularly the arguments motivating entertainment in this field. This article concluded that entertainment could also be used to achieve Islamic goals. Islam, by stating the moral ‘’should and shouldn’t,” sets the criteria for this desirable and valuable utilization. Accordingly, useful entertainment is not in vain even if it is in line with the essential responsibilities assigned to human beings; it is permissible, it does not harm human dignity, and moderation is observed in dealing with it. Also, according to the teachings encouraging entertainment, some of the properties and functions of desirable and useful entertainment are: learning and education, creating fun and happiness, relaxation and rejuvenation, flourishing talents, and creating economic development and diversity in life.

    Keywords: Entertainment, encouragement to entertainment, Lifestyle, Islamic ethics
  • Latif Soofi *, Saeed Daylami Pages 51-65

    Universities in many developing countries today are trying to drive students into entrepreneurial activities to reduce unemployment among graduates. However, reluctance to be an entrepreneur is very common among students. Therefore, this study examined the intention of entrepreneurship among tourism students at the University of Science and Culture. In this research, a cross-sectional research design with a quantitative approach has been used. In this study, a random sampling method was used to select 204 participants who provided information about self-efficacy, entrepreneurship education, and entrepreneurial mental norms and their relationship with entrepreneurial intention among tourism students. Structural equations of partial least squares with Smart PLS software were used to analyze the data. Overall, this study showed that entrepreneurship education, mental norms, and self-efficacy are strongly associated with entrepreneurial intent among tourism students. This study concludes that entrepreneurship education and mental norms along with students' self-efficacy are essential factors for the realization of entrepreneurship intentions by tourism students. Limitations and future directions are also discussed in this study.

    Keywords: Entrepreneurial intention, self-efficacy, mental norms, entrepreneurship education
  • Saeed Aghamiri, Zahra Nadalipour * Pages 67-93

    Today universities in many developing countries are trying to lead students into entrepreneurial activities to reduce unemployment among graduates. However, disinclination to be an entrepreneur is very common among students. Therefore, this study examined the intention of entrepreneurship among tourism students at the University of Science and Culture. In this research, a cross-sectional research design with a quantitative approach has been used. In this study, the random sampling method was used to select 204 participants who provided information about self-efficacy, entrepreneurship education, and entrepreneurial mental norms, and their relationship with entrepreneurial intention among tourism students. Structural equations of partial least squares with Smart PLS software were used to analyze the data. Overall, this study showed that entrepreneurship education, mental norms, and self-efficacy are strongly associated with intention of entrepreneurship among tourism students. This study concludes that entrepreneurship education, and mental norms along with students' self-efficacy are essential factors for the realization of entrepreneurship intentions. Limitations and future directions are also discussed in this study.

    Keywords: Entrepreneurship intention, self-efficacy, mental norms, entrepreneurship education
  • Fateh Habibi * Pages 95-112
    Tourist attractions, as one of the pillars of the tourism industry, along with other elements, will provide the necessary conditions for attracting tourists. Tourism development has many direct and indirect economic, social, cultural, and environmental benefits for the host community and plays a vital role in shaping the development pattern. Considering the importance of tourism in economic development and the potential of tourism in the villages of Kurdistan, it is necessary to use a proper approach to prioritize areas for different investments. The research method was descriptive-analytical, and the statistical population consisted of the villages’ tourists. The ranking results show that Palangan, Celine, and Jivar are first to third, respectively. According to the results of the TOPSIS model, public sector investment in infrastructures, especially roads, contributes significantly to tourism development in these villages. Also, Private sector investment is recommended in higher-ranked villages in the fields of eco-tourism, handicrafts, and related industries.
    Keywords: evaluation, Index's, Tourism Development, Topsis Model, Kurdistan province
  • Farzaneh Bagher Pour *, Masous Safaee Pour, Hossein Zinati Fakhrabad Pages 113-129

    The Slow City Movement is an approach designed to create a better environment and social life. Revitalizing local identity, paying attention to food, paying attention to environmental issues, and introducing and marketing tourism destinations are among the most prominent features of slow cities. Slow tourism has also evolved following the revival of the natural environment, consumption of local products, and attention to the past’s culture and cultural and historical monuments. So, the slow city’s approach and slow tourism are intertwined. This study aimed to analyze the Status of Indicators of the slow city in Yasuj for the Formation of Slow Tourism. The present study is theoretical-applied and descriptive-analytical in terms of methodology and has used two methods library and field data collection. Six indices and 35 variables were extracted as operationalization. Next, based on the extracted indices, a questionnaire was designed and distributed to experts and urban managers whose statistical population was estimated to be 45. Data have been analyzed using by DEMATEL technique, mean, and t-test using the SPSS software.The results of the DEMATEL technique showed that the Index of awareness and information, support of domestic products, hospitality, and urban quality have the most impact and effectiveness on the slow city and slow tourism; And the index of awareness and information, support of domestic products, and hospitality showed the most relations with other indicators. The indicators of hospitality and awareness and information are causal, and other indicators are considered effective. The measure of the status of slow cities in Yasuj showing by t-test. The T-test results showed that urban quality, domestic product support, urban management, urban environmental protection, hospitality, and awareness and information were placed the first to sixth, respectively. In general, it can be said that due to the importance of indices by the DEMATEL method and the results of these indices in Yasuj, only the status of information and awareness index is not appropriate, and to achieve a slow city movement, this index needs special attention.

    Keywords: Slow City, Slow tourism, Demitel Technique, Yasuj city
  • Ali Saberi *, MohammadHosein Yarahmadzehi, Abdolaziz Abtin, Reza Ahmadi Pages 131-148

    Travel agencies are the largest intermediate circle between tourism service providers. The knowledge, experience, and skills of the staff of travel agencies are valuable resources that, if left unattended, can lead to consequences such as the departure of valuable staff, customer dissatisfaction, and service failures. Counseling by a mentor assigned to a travel agency can reduce the stress and worries of starting a business. Facilitating some unfamiliar processes in travel agencies, sometimes encountered by new and inexperienced staff, provides high-quality services for customers. Mentors try to give young people hope for the future by coaching and protecting them. This study examines the role of mentoring in improving the internal marketing of tourism agencies in Tehran. The study’s statistical population is the staff of travel agencies in Tehran. Assuming it is unlimited, 251 people were selected by the available sampling method. To analyze the results, structural equations and LISREL software were used. The results show that the dimensions of the mentoring process (including consulting, facilitation, protection, and coaching) have a positive and significant effect on improving internal marketing and creating experienced, young, and reliable human resources for agencies. In a way, increasing employee satisfaction and its impact on improving internal marketing can increase customer satisfaction and improve sales.

    Keywords: Mentoring, Internal Marketing, staff, Travel Agencies
  • Esmaiel Nasri, Mandan Momeni * Pages 149-168

    The coronavirus crisis is one of the new challenges for the world community. In recent years, this emerging phenomenon has caused harmful and destructive effects on the tourism industry in museums and cultural-historical complexes. In the meantime, the spread of the coronavirus has created entirely different conditions in human resources. The main goal of the present study was to investigate the consequences of the coronavirus pandemic crisis on the management of human resources during the corona disease epidemic in the cultural-historical complex of Niavaran. In terms of method, this research is descriptive-survey, in terms of the type applied, and in terms of data, it is quantified using the Likert scale. The statistical population of this research is all the employees of the Niavaran Cultural-Historical Complex in the number of 120 people; based on the Cochran formula, the sample size is 103 people. The research tool's reliability and validity have been measured using factor loadings, Alpha Cronbach, combined reliability, shared reliability, rho_A coefficient, convergent validity, and divergent validity tests. SPSS24 and Smart-PLS3 software were also used for data analysis. According to the findings, the average satisfaction with the flexibility and virtual life cycle of employees, providing training courses to employees, participation, development, promotion of employee motivation through continuous communication using new methods to support employees and maintain their health and well-being, the safety measures for the employees by the organization during the Corona epidemic has been in a favorable situation. Only the employees’ access to resources to work at home during the Corona pandemic in the cultural-historical complex of Niavaran has not been in good condition.

    Keywords: Corona Crisis, Human Resources Management, cultural-historical complex of Niavaran
  • Mohammad Rasooli *, Abdollah Mahmoudi Pages 169-185
    The coronavirus crisis is one of the new challenges for the world community. In recent years, this The present study examines the impact of cultural elements on the attitude of the host community in supporting tourism development. According to the library studies, a model was chosen to be able to explain and subsequently predict the attitude and factors affecting it. A questionnaire used in similar studies was used to measure the attitude, and some changes have been taken to adapt that to this research’s condition. The sampling method (available sampling) was used, the Cochran formula was determined based on 382 questionnaires, and finally, 344 usable questionnaires were collected. Data were analyzed by Spss and Lisrel software. The results showed that the positive attitude of the host community to develop cultural tourism and residents are willing to increase the number of tourists. Several factors played a role in forming this attitude, but the most important factor that predicted this attitude was the local community's cultural and social base.
    Keywords: Host community attitude, Cultural Tourism, Cultural factors, Tourism Development