فهرست مطالب

گردشگری و اوقات فراغت - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1402)

نشریه گردشگری و اوقات فراغت
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نصرت الله طاقتی احسن، محمد سلطانی فر*، سید عبدالله سجادی جاغرق، عباس عباس پور، علی اکبر فرهنگی صفحات 1-25

    گردشگری پدیده ای میان رشته ای است که با بسیاری از صنایع و حوزه های بازار ارتباط تنگاتنگی دارد و توسعه این پدیده تاثیرات بسزایی در بخش توسعه ی پایدار می گذارد. گردشگری هوشمند اصطلاحی جدید و کاربردی است که به توصیف وابستگی روزافزون مقاصد گردشگری، صنایع و اشکال مختلف گردشگران به اشکال جدید فناوری اطلاعات و ارتباطات، که حجم انبوهی از داده ها را به گزاره های ارزشمند تبدیل می کند، می پردازد. در کشور ایران، به گردشگری هوشمند آنچنان که باید و شاید توجهی نشده است و الگوی کاربردی برای آن وجود ندارد. همچنین نه فقط بر روی الگوی گردشگری هوشمند مطالعات اثربخشی انجام نشده، بلکه عاملیت رسانه های اجتماعی نیز در آن در نظر گرفته نشده است. هدف از انجام تحقیق حاضر این است که الگوی گردشگری هوشمند با عاملیت رسانه های اجتماعی تبیین شود. بدین منظور، ازطریق نمونه گیری هدفمند، اطلاعات 25 نفر از از افراد شاغل و فعال در سازمان ها و نهادهای دولتی و غیردولتی همدان، ازطریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته گردآور ی و تجزیه و تحلیل شد و با استفاده از روش نظریه برخاسته از داده، الگوی گردشگری هوشمند با عاملیت رسانه های اجتماعی طراحی شد. یافته های این تحقیق کیفی نشان می دهند که به کارگیری صحیح گردشگری هوشمند با عاملیت رسانه های اجتماعی می تواند موجب توسعه کشور در سایه راه افتادن موتور توسعه (گردشگری)، ایجاد اشتغال پایدار، رونق کسب وکارهای خرد و محلی، توسعه گردشگری بین المللی، درآمدزایی بهتر موسسه های گردشگری شود.

    کلیدواژگان: گردشگری هوشمند، رسانه های اجتماعی، زنجیره ارزش گردشگری، هم آفرینی گردشگری
  • مهدیه شهرابی فراهانی*، مینا رمضانلو صفحات 27-44
    هم زمان با رواج زندگی صنعتی، کسب آرامش و فراغت در محیط های طبیعی بیش ازپیش مورد توجه گردشگران بوده و مکان های طبیعی با ویژگی های منحصربه فرد با هدف کسب سلامت جسم و روان، و بهره مندی از آرامش با هدف بهبود کیفیت زندگی به منزله فعالیت فراغتی گردشگری تندرستی ایجاد شده اند. گردشگری تندرستی یا wellness یکی از گونه های گردشگری سلامت به شمار می رود که در سال های اخیر، تحقیقات بسیاری در مقصدهای گردشگری جهان پیرامون آن انجام شده است. این تحقیق با هدف فراتحلیل بر روی تحقیقاتی که مفهوم و ابعاد گردشگری تندرستی را بررسی کرده اند انجام شده است. فراتحلیل به شیوه تحلیل و توصیف بر روی ده مقاله، که همگی از منابع خارجی هستند و مفهوم گردشگری تندرستی را مطالعه کرده اند، صورت پذیرفته است. نتایج فراتحلیل نشان می دهند که مفهوم گردشگری تندرستی در مجموع تحقیقات مدنظر، برپایه هفت مولفه طبیعت، غذا، آرامش، بعد ذهنی، بعد جسمی، تجربه و معنویت تقسیم شده است که هریک، از متغیرهای وابسته به مفهوم مولفه تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، گردشگری، گردشگری تندرستی
  • رضا نهاوندی، امید بهبودی*، زهرا محمدزاده صفحات 45-67
    با افزایش نگرانی های زیست محیطی مصرف کنندگان، دولت ها و جوامع مختلف در سراسر جهان و سازمان ها درصدد توسعه برنامه های دوستدار محیط زیست مانند توسعه خدمات و محصول سبز، رفتار سبز و فناوری سبز برآمدند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیرات اینترنت اشیا، قصد خرید سبز و عملیات سبز در رفتار سبز کارکنان در صنعت هتلداری (مورد مطالعه: منزلگاه حیات شرق) انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی - هم بستگی است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه کارکنان منزلگاه حیات شرق مشهد تشکیل داده اند که تعداد آن ها 100 نفر است. نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان، 80 نفر محاسبه شده و روش نمونه گیری تصادفی ساده بوده است. به منظور جمع آوری داده ها، از پرسش نامه رونی باسانا (2021) استفاده و به منظور تعیین روایی پرسش نامه ها از روایی محتوا، تایید اساتید، روایی سازه، همگرا و واگرا استفاده شد و پایایی پرسش نامه ها نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. در این پژوهش، برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار پی ال اس استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که اینترنت اشیا در عملیات سبز و رفتار سبز کارکنان تاثیر معناداری دارد. همچنین قصد خرید سبز در عملیات سبز و رفتار سبز کارکنان تاثیر معناداری داشت، اما تاثیر عملیات سبز در رفتار سبز کارکنان تایید نشد.
    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، قصد خرید سازمانی سبز، عملیات سازمانی سبز، رفتار سازمانی سبز، صنعت هتلداری
  • یزدان شیرمحمدی*، علی محمد تقی بخش صفحات 69-90
    امروز پلیس گردشگری در بیشتر شهرها و مقاصد گردشگری دنیا رواج دارد و تاثیر بسزایی در بهبود خدمات گردشگری داشته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه گردشگران داخلی و خارجی تشکیل می دهند که در سال 1398 وارد جزیره قشم شده اند و در اماکن گردشگری حضور داشته اند. با توجه به جامعه آماری مدنظر، حجم نمونه آماری 384 نفر برآورد شده است. روش نمونه گیری از جامعه آماری، غیراحتمالی یا دردسترس بوده و روش تحلیل کمی است. داده ها با نرم افزارهای اس پی اس اس و آموس انجام شده است. یافته این پژوهش نشان می دهند که بر خدمات رسانی پلیس گردشگری و فعالیت های جمعی آنلاین بر کاهش محرومیت نسبی اثرگذار بوده و بهبود امنیت اجتماعی، کاهش خشم گروهی و تمایل به سفر با کاهش محرومیت نسبی ادراک شده رابطه مستقیم و مثبتی دارند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بهبود امنیت اجتماعی و خدمات رسانی پلیس گردشگری در کاهش محرومیت نسبی گروهی ادراک شده تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، یافته ها نشان می دهند که کاهش محرومیت نسبی گروهی ادراک شده بر کاهش خشم گروهی و اعتماد به مقصد اثرگذار است؛ بنابراین می توان این گونه بیان کرد که خدمات رسانی پلیس گردشگری باعث می شود صاحبان مقاصد و سایت های گردشگری تخلفی نکنند یا بسیار کمتر این کار را انجام دهند و مجبور به اجرای قانون شوند.
    کلیدواژگان: پلیس، گردشگری، خدمات رسانی، امنیت اجتماعی، فعالیت های جمعی برخط
  • مهران علی الحسابی*، محبوبه مزارعی صفحات 91-118
    گردشگری تاریخی سهم بسزایی در انتقال فرهنگ داشته و فرصت نفوذ شهرها در محیط رقابتی را امکان پذیر کرده است. یکی از اقداماتی که در راستای حفاظت از بافت های تاریخی می شود طراحی مسیرهای پیاده در بافت های کهن است. ارزیابی کیفیت پیاده راه ها در تجدید حیات مراکز شهرها، از اهمیت بالایی برخوردار است. رتبه بندی مسیرهای پیاده در بافت های تاریخی، می تواند نقاط قوت و ضعف شهرهای مختلف در جذب گردشگر را آشکار کند و نکات ارزشمندی را برای توسعه گردشگری ارایه دهد. هدف از این پژوهش، بررسی تطبیقی تجارب مختلف در طراحی پیاده راه در بافت های تاریخی با تاکید بر گردشگری فرهنگ مبنا بوده و به دنبال پاسخ به این سوال است که رتبه بندی پیاده راه ها براساس شاخص های گردشگری فرهنگ مبنا به چه صورت است؟ این پژوهش با روش توصیفی   تحلیلی و با رویکرد کمی، با استفاده از روش تصمیم گیری چندمعیاره مارکوس، به رتبه بندی پیاده راه ها پرداخته و سنجه ها را در زیرمجموعه عوامل عملکرد، حرکت ودسترسی، کالبدی، زیست محیطی، آسایش و راحتی، و ارزش های اجتماعی و فرهنگی، با استفاده از روش بهترین بدترین، وزن دهی کرده است. یافته های پژوهش نشان می دهند که سنجه های تعداد موزه ها و آثار تاریخی کثرت کاربری های فرهنگی، و تعداد عرصه های عمومی موجود برای وقوع فعالیت، اهمیت بیشتری به نسبت سایر سنجه ها دارند. همچنین، نتایج رتبه بندی پیاده راه ها حاکی از آن است که پیاده راه تربیت تبریز با امتیاز عملکرد مطلوب 0.729رتبه اول را کسب کرده و پس از آن، پیاده راه جنت مشهد با امتیاز 0.501 و پیاده راه 15 خرداد تهران با امتیاز 0.482 رتبه های دوم و سوم را به دست آورده اند.
    کلیدواژگان: گردشگری فرهنگ مبنا، رتبه بندی، مقایسه تطبیقی، پیاده راه
  • ستاره نعمتی صفت، امین عظیم خانی*، محمد قاسمی، زهرا همت یار صفحات 119-137
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر در توسعه گردشگری ورزشی سالمندان در ایران بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، توسعه ای است و در دسته تحقیقات توصیفی از نوع پیمایشی قرار می گیرد که به صورت میدانی اجرا شد. جامعه آماری شامل اساتید، صاحب نظران حوزه گردشگری ورزشی بودند که در بخش کیفی شامل 16 نفر به روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی شامل 281 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از روش تحقیق دلفی و پرسش نامه استفاده شد. متخصصان روایی پرسش نامه را تایید کردند و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ بالای 7/0 به دست آمد. در تجزیه وتحلیل داده ها، از آمار توصیفی و آمار استنباطی مانند تی تک نمونه ای در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 26 و تحلیل سلسله مراتبی در اکسپرت چویس نسخه 11 استفاده شد. براساس نتایج پژوهش، مولفه های عوامل درونی، فردی، نرم افزاری، محیطی، توجه به امکانات، بازاریابی و مدیریتی به عنوان عوامل موثر در توسعه گردشگری ورزشی سالمندان در ایران شناخته شدند. همچنین در بین مولفه های توسعه گردشگری، به ترتیب مولفه های حقوقی مالی، محیطی و مدیریتی مهم ترین مولفه ها در توسعه گردشگری ورزشی سالمندان شناخته شدند. نتایج پژوهش حاضر بر لزوم تقویت شاخص هایی ازقبیل ارتقای کیفیت زیرساخت های موجود، سرمایه گذاری بخش خصوصی، تشکیل ستاد ویژه گردشگری سالمند، تبلیغات، طرح ها و خدمات خلاق، بودجه، تسهیلات حمل ونقل، نیازسنجی علمی و استفاده از تجارب کشورهای موفق تاکید دارد.
    کلیدواژگان: حمل و نقل، سالمند، عوامل محیطی، گردشگری ورزشی، مدیریت
  • هوشنگ عاشقی اسکوئی*، ندا سلیمان فلاح صفحات 139-173

    ایران با وجود کسب رتبه اول ارزان ترین مقصد گردشگری، رتبه 10 میراث جهانی و رتبه 26 زیباترین کشورهای جهان، در سال 2019 فقط توانسته 62/0 درصد تعداد گردشگران ورودی جهان و 53/0 درصد مبلغی را که گردشگران بین المللی هزینه کرده اند جذب کند. همچنین، برای دستیابی به هدف تعیین شده در برنامه هفتم توسعه کشور، رشد سالانه حدود 30 درصدی ورود گردشگر بین المللی به کشور ضروری است. با هدف شناسایی معیارهای موثر، تبیین مدل معادلات ساختاری جذب گردشگران خارجی و بررسی تفاوت وضعیت موجود با وضعیت مورد انتظار گردشگران، برای گردآوری نظرات گردشگران خارجی که در پروازهای خروجی از کشور بودند (نمونه در دسترس) از پرسش نامه ای که پژوهشگران طراحی کرده اند استفاده شد. داده های حاصل از نظرات 143 نفر تحلیل عاملی شد و ده معیار که با کنترل آن ها می توان 60 درصد خواسته های گردشگران را برآورده کرد شناسایی شد. سپس مدل معادلات ساختاری ارتباط بین معیارها، طراحی و برازش شد. درنهایت تحلیل شکاف میان وضعیت مطلوب (خواسته ها) و وضعیت موجود (واقعی) معیارهای شناسایی شده انجام و مشخص شد که بین وضعیت مطلوب و وضعیت موجود هفت معیار پاکیزگی محیط شهری و اماکن، امکانات و تسهیلات گردشگری، امنیت، کیفیت اقامتگاه ها، کیفیت خدمات حمل ونقل، توجه به مسایل محیط زیستی و سیاست گذاری های دولت تفاوت معنی دار وجود دارد و وضعیت فعلی این معیارها پایین تر از حد مورد انتظار گردشگران خارجی است. مدل معادلات ساختاری تبیین شده نیز با اطمینان 99 درصد بیانگر رابطه معنی دار مستقیم و اثر قوی معیارهای شناسایی شده با/ بر انتخاب ایران به عنوان مقصد گردشگران خارجی است.

    کلیدواژگان: گردشگری، انتخاب مقصد، خواسته های گردشگران، گردشگران خارجی، تحلیل عاملی، مدل یابی معادلات ساختاری
|
  • Nusratullah Taghati Ahsan, Mohammad Soltanifar *, Syed Abdullah Ajjadi Jaghargh, Abbas Abbaspour, AliAkbar Farhani Pages 1-25

    In our country, smart tourism has not been paid as much attention as it should be, there is no practical model for it, effective studies have not been conducted on it, and the social media factor has not been taken into account in it. The purpose of this research is to explain the smart tourism model considering the factor of social media. The applied research method in this study is the grounded theory (Strauss and Corbin). For this purpose, through the purposive sampling of the obvious cases selection, the data of 25 participants, including individuals working in governmental and non-governmental organizations and institutions in Hamedan, was collected and analyzed through semi-structured interviews, and then the smart tourism model was designed considering the social media factor. Findings of this research show that the correct use of smart tourism considering the social media factor can lead to the development of the country in the shadow of the development engine (tourism), create sustainable employment, boost small and local businesses, develop the international tourism, and increase the income of tourism institutions.

    Keywords: Tourism Opportunities, Tourism Threats, Smart Tourism, Social Media
  • Mahdieh Shahrabi Farahani *, Mina Ramezanloo Pages 27-44
    Nowadays in industrial life, peace and leisure in natural environments are tourists attenttion more and more. Also natural places with unique characteristics aim to gain physical and mental health, and enjoy peace with the aim of improving the quality of life. They have been created as a health tourism leisure activity. Wellness tourism is one of the types of health tourism, and it is considered that in recent years, many researches have been conducted in the world's tourist destinations. This research has been conducted with the aim of meta-analysis on the researches that have examined the concept and dimensions of health tourism. Meta-analysis has been carried out in the form of analysis and description on ten articles, all of which are from foreign sources and have studied the concept of wellness tourism. The results of the meta-analysis show that the concept of wellness tourism can be divided into the seven components of nature, food, relaxation, mental dimension, physical dimension, experience and spirituality in the total of the considered researches, and each of the variables related to the concept Components are formed.
    Keywords: Meta Analysis, Tourism, Wellness tourism
  • Reza Nahavandi, Omid Behboodi *, Zahra Mohamadzadeh Pages 45-67
    With increasing environmental concerns from consumers, governments and communities around the world and organizations have sought to develop environmentally friendly programs such as green service and product development, green behavior and green technology. The aim of this study was to investigate the effects of IoT, green shopping intention and green operations on green behavior of employees in the hotel industry (Case study: Hayat Shargh Apartment Hotel). The present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of implementation method. The statistical population of this study was all employees of Hayat Shargh Apartment Hotel, whose number is 100 people. The statistical sample was calculated using Morgan table, 80 people and the random sampling method was simple. In order to collect data, Basana et al (2021) questionnaire was used. In order to determine the validity of the questionnaires, content validity and professors' approval., construct validity, convergent and divergent were used and the reliability of the questionnaires was assessed and confirmed using Cronbach's alpha coefficient. In this research, structural equation modeling methods using PLS software have been used to analyze the data. The results showed that the Internet of Things has a significant effect on green operations and green behavior of employees. The intention to buy green also had a significant effect on green operations and green behavior of employees. But the impact of green operations on staff green behavior was not confirmed.
    Keywords: Internet of Things, green organizational purchasing intent, green organizational operations, green organizational behavior, Hotel Industry
  • Yazdan Shirmohammadi *, Ali Mohammad Taghi Bakhsh Pages 69-90
    Today, the tourism police is widespread in most cities and tourist destinations in the world and has had a significant impact on improving tourism services.This study is applied in terms of purpose and is descriptive and descriptive in terms of its method. The statistical population of this study is all domestic and foreign tourists who entered Qeshm Island in 2019 and were present in tourist places. According to the statistical population, the sample size is estimated 384 people. The sampling method is non-probability or available and the method is quantitative analysis. The results of this study show that the services of tourism police and online collective activities have a direct and positive effect on reducing relative deprivation and improving social security, reducing group anger and desire to travel have a direct and positive relationship with the reduction of perceived relative deprivation. The results of this study indicate that improving social security and services of tourism police has a positive and significant effect on reducing perceived group relative deprivation. Also, the findings showed that reduction of perceived group relative deprivation has an effect on reducing group anger and trust in destination; Therefore, it can be stated that the service of the tourism police prevents owners of destinations and tourist sites from violating or much less doing so and forcing them to enforce the law.
    Keywords: Police, Tourism, Service Delivery, Social security, online collective activities
  • Mehran Alalhesabi *, Mahboobeh Mazarei Pages 91-118
    Historical tourism has a significant role in the transmission of culture and allows cities to penetrate a competitive environment. One of the actions used to protect historical contexts is designing walkways in ancient contexts. Evaluation of the quality of pedestrian walkways has great importance in the revival of city centers. Ranking pedestrian walkways in historical contexts can reveal the strengths and weaknesses of different cities in attracting tourists and provide valuable tips for tourism development. The purpose of this research is to compare different experiences in pedestrian walkway design in historical contexts with an emphasis on culture-based tourism and seeks to answer the question of how walkways are ranked based on cultural tourism indicators. This research, with a descriptive-analytical method and with a quantitative approach, has ranked the pedestrian walkways by using the multi-criteria decision-making method of MARCOS, and has weighted the parameters in the subset of function,  accessibility, physical, environmental, comfort and convenience, and social and cultural values factors, by using the best-worst method. The research findings show that the indicators of the number of museums and historical monuments, the plurality of cultural uses, and the number of public arenas available for occurring the activity, are more important than other indicators. Also, the ranking results of the walkways indicate that the Tarbiat walkway of Tabriz won first place with an optimum performance score of 0.729, followed by the Jannat walkway of Mashhad with a score of 0.501, and the 15 Khordad walkway of Tehran with a score of 0.482.
    Keywords: Culture-based Tourism Ranking, Comparative Comparison, Pedestrian Walkway
  • Setareh Nemati Sefat, Amin Azimkhani *, Mohammad Ghasemi, Zahra Hemmatyar Pages 119-137
    The purpose of this research was to identify the factors affecting the development of sports tourism for the elderly in Iran. In terms of the developmental and fundamental purpose, the current research was a survey-type descriptive research that was carried out in the field. The statistical population consisted of professors, experts in the field of sports tourism, in the qualitative section, 16 people were selected by purposeful sampling, and in the quantitative section, 281 people were selected as samples by simple random sampling. In order to collect data, Delphi research method and questionnaire were used. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was obtained using Cronbach's alpha above 0.7. In the data analysis, descriptive statistics and inferential statistics such as sample t-test in SPSS version 26 software and hierarchical analysis in Expert Choice version 11 were used. Based on the research results; The components of internal, individual, software, environment, attention to facilities, marketing and management factors were recognized as effective factors on the development of sports tourism for the elderly in Iran. Also, among the components of tourism development, legal-financial, environmental and managerial components were recognized as the most important components in the development of sports tourism for the elderly. The results of the current research emphasize the need to strengthen indicators such as improving the quality of existing infrastructure, private sector investment, establishing a special senior tourism headquarters, advertising, creative plans and services, budget, transportation facilities, scientific needs assessment and using the experiences of successful countries.
    Keywords: Elderly, Environmental Factors, Management, Sports Tourism, Transportation
  • Hooshang Asheghi-Oskooee *, Neda Soleiman-Fallah Pages 139-173

    Iran is ranked first as the cheapest tourist destination, 10th as world heritage, and the 26th most beautiful country in the world. however, it has attracted only 0.62 percent of tourist arrivals and 0.53 percent of the amount spent by international tourists in 2019. Also, an annual growth of about 30 percent in tourist arrivals is necessary to achieve the goal set in the 7th Development Plan of IRI. For extracting the effective criteria, proposing the structural equation model for tourist attraction, and examining the difference between the existing and the desired states of the identified criteria, a questionnaire was used to collect the opinions of tourists who were on flights leaving Iran after visiting (Convenience sampling). The data obtained from 143 questionnaires was analyzed using the factor analysis method. Ten criteria were identified as a result. Controlling these ten criteria leads to fulfilling 60 percent of tourists' desires. Then, the structural equation model of the relationship between the criteria was designed and fitted using structural equation modeling. Finally, a gap analysis was performed. It was found that there is a significant difference between the desired and the existing states of seven out of ten criteria, and the existing state of these seven criteria is lower than expected (desired) by foreign tourists. With 99 percent confidence, the fitted model shows the direct significant relationship and the strong effect of the identified criteria with/on the selection of Iran as a tourist destination.

    Keywords: Tourism, Destination selection, Tourists' Desires, Foreign Tourists, Factor analysis, structural equation modeling