فهرست مطالب

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 94، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهناز کرمی*، مریم قاضی نژاد، منصوره اعظم آزاده صفحات 1-43
    به رغم اینکه می توان مدعی شد نابرابری، فاصله و طردشدگی اجتماعی همواره در جوامع وجود داشته است، نمی توان از تامل در چرایی، چگونگی و پیامدهای آن برای گروه های مختلف و نظام های اجتماعی دارای تنوع و تکثر امروز، چشم پوشی کرد. پژوهش حاضر باهدف تبیین رابطه هویت مذهبی و احساس طرد اجتماعی با در نظر گرفتن متغیر واسط فاصله اجتماعی در میان دو گروه دانشجویان شیعه و سنی انجام شده است. نمونه آماری شامل 279 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشکده های علوم اجتماعی سه دانشگاه علامه طباطبایی، تهران و شهید بهشتی است که دانشجویان سنی به شیوه گلوله برفی و دانشجویان شیعه به شیوه تصادفی انتخاب شده اند. یافته ها حاکی از آن است که مقدار میانگین شاخص های احساس طرد اجتماعی، فاصله اجتماعی و هویت مذهبی در میان دانشجویان سنی بیش از دانشجویان شیعه می باشد. همچنین، بین میزان هویت مذهبی با احساس طرد اجتماعی و بین فاصله اجتماعی با احساس طرد اجتماعی رابطه مستقیم وجود دارد. تحلیل رگرسیون چند متغیری بیانگر آن است که متغیرهای واردشده به معادله توانسته اند بخش قابل توجهی از واریانس تغییرات مربوط به متغیر وابسته را تبیین نمایند. نتایج تحلیل مسیر نیز حاکی از آن است که متغیرهای هویت مذهبی، قومیت و فاصله اجتماعی با احساس طرد اجتماعی رابطه دارند.
    کلیدواژگان: هویت مذهبی، فاصله اجتماعی، احساس طرد اجتماعی، شیعه، سنی، دانشجویان
  • وحید شالچی، علی جنادله، اسماعیل عالی زاد، مسعود زالی زاده کوتیانی* صفحات 45-87

    بر مبنای نظریات هویت قومی احساس تعلق به قومیت با توجه به سیاست های قومی، شرایط اقتصادی، باز یا بسته بودن نظام اجتماعی و... پدیده ای متغیر است. ممکن است در دوره ای نقش و اهمیت خود را از دست داده و در برهه ای دیگر به هویت مسلط تبدیل شود. بر همین اساس مقاله پیش رو در پی بررسی تحولات هویت قومی در شهر اهواز از دوره دوم پهلوی تا دوران جمهوری اسلامی می باشد. داده های پژوهش بر مبنای تکنیک تاریخچه زندگی و از طریق مصاحبه کیفی نیمه ساختار یافته جهت درک ذهنیت افرادی که تجربه زیسته آن ها در شهر اهواز شکل گرفته، بدست آمده اند. برای تجزیه و تحلیل مصاحبه ها از روش تحلیل مضمون استفاده شده که از این طریق ده مضمون اولیه و سه مضمون محوری شناسایی شده است. مضامین محوری در دوره پهلوی دوم" هویت قومی در مسیر ادغام" در دوره انقلاب تا پایان جنگ "هویت قومی در محاق هویت مذهبی " و دوران بعد از جنگ" هویت قومی در مسیر تمایزیابی" می باشد. نتایچ پژوهش نشان می دهد که در قیاس با دوره های گذشته دو قوم بختیاری و عرب تمایل بیش تری به هویت یابی بر پایه قومیت دارند و هویت قومی به یک هویت پررنگ و اثرگذار در جامعه شهری اهواز تبدیل شده است.

    کلیدواژگان: هویت قومی، اهواز، ادغام، تمایزیابی هویتی، بختیاری، عرب
  • مهدی امیدی* صفحات 89-120
    این مقاله به بررسی نظریاتی می پردازد که از نیمه قرن گذشته درباره کشورهای غنی از منابع طبیعی شکل گرفته اند. در این راستا نظریات برآمده از ادبیات توسعه و همچنین گفتمان ها و نظریات دولت رانتی، بیماری هلندی و نفرین منابع و نظریات نهادی که تلاش داشته اند ساختار سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی این کشورها را بررسی نمایند مورد تحلیل قرار گرفته اند و تحولات آن ها تا زمانه حاضر بررسی شده است. در اینجا، ضمن اشاره به محورهای اصلی این نظریات و نقد درون و برون گفتمانی آن ها، خلاهای نظری و تجربی این نظریه ها برجسته شده و تلاش شده است با تاکید بر نقاط قوت و ضعف آن ها امکانی برای نقادی و بازسازی این نظریات و گفتمان ها فراهم گردد. مسیری که ضمن ارایه مروری انتقادی بر نظریات موجود، می تواند راه را برای مطالعات تجربی آینده هموارتر سازد. بر این مبنا بی توجهی به ریشه های تاریخی شکل گیری دولت و اقتصاد در بسیاری از این جریانات پژوهشی و نیز ویژگی خاص پرداخت به مسیله سیاست و دولت در جریانات دیگر و نیز تحلیل نظام های اجتماعی این کشورها بر اساس الگوهای استاندارد در اغلب گفتمان های مربوطه، در روایتی که در مقاله حاضر ارایه شده است مورد تاکید قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: کشورهای غنی از منابع طبیعی، دولت رانتی، نفرین منابع، تحلیل نهادی، بیماری هلندی
  • عباس خورشیدنام* صفحات 121-161
    یکی از رویکردهای رایج برای توضیح چگونگی شکل گیری یک انقلاب، بررسی ایدیولوژی و جهان بینی انقلابیون است. ایدیولوژی با فراهم کردن پاسخی برای پرسش «چه باید کرد» و خلق یک نظام معنایی برای معترضان به مبارزه مشروعیت می بخشد و بسیج نیروها را تسهیل می کند؛ اما برخی از نظریه پردازان مانند دیوید اسنو معتقدند نظام های معنایی راهنمای انقلابیون را نمی توان به ایدیولوژی فروکاست و در کنار ایدیولوژی های انقلابی باید به چارچوب هایی که راهنمای عمل کنشگران است نیز توجه شود. چارچوب ها نظام های معنایی هستند که به شکل نانوشته و حتی ناخوداگاه به انتخاب و موضع گیری کنشگران جهت می دهند و به عنوان یک عامل میانجی کننده، موجب می شوند ایده های انقلابی تعین مادی پیدا کنند و به بسیج نیروها منجر شوند. این مقاله با بررسی خاطرات فعالان جنبش دانشجویی در دوران پهلوی دوم در پروژه تاریخ شفاهی دانشگاه هاروارد فرایند سیاسی شدن فعالان دانشجویی را از طریق شناخت چارچوب حاکم بر کنش و انتخاب آن ها موردمطالعه قرار می دهد. یافته های تحقیق نشان می دهد که طایفه کشی یکی از چارچوب هایی است که نقش پررنگی در سیاسی شدن دانشجویان، ایجاد مرزبندی بین گروه های خودی و غیرخودی و استمرار رقابت ها و کنش های سیاسی در دانشگاه داشته است.
    کلیدواژگان: چارچوب بندی، طایفه کشی، جنبش دانشجویی، انقلاب اسلامی، فرهنگ سیاسی
  • رشید احمدی فر* صفحات 163-207
    وجود مشکلات اقتصادی و معیشتی فروان به دلایلی چون: نبود زیر ساخت صنعتی، توسعه نامتوزان، سیاست های اقتصادی ناکارآمد و نبود زمین های حاصلخیز باعث روی آوری زیادی از ساکنین روستاهای مناطق مرزی کردستان به تجارت مرزی خصوصا در شکل کولبری شده است. این امر پیامدهای فرهنگی مختلفی از جهات منفی به بار آورده است. یکی از حوزه های فرهنگی که بشدت تحت تاثیر مراودات مرزی قرارگرفته، تحصیلات است. لذا معنا کاوی و تحلیل دیدگاه و تجربه مردم روستاهای مرزی شهرستان بانه و مریوان در خصوص مراودات مرزی و پیامدهای آن در زندگی تحصیلی دانش آموزان آن منطقه هدف اصلی مقاله است. به اقتضای اهداف، روش آمیخته انتخاب شده است. یافته ها با تکنیک پرسشنامه، مصاحبه عمیق فردی و گروهی و همچنین مشاهده جمع آوری گردیده است. در بخش کمی تعداد 380 نفر از دانش آموزان با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در بخش کیفی با توجه به نوع موضوع، با 38 نفر مصاحبه فردی و گروهی انجام شد. یافته ها نشان از آن دارد که سازوکار مراودات مرزی بر تحصیلات جوانان با مواردی چون: دگرگونی میدان و عادت واره ها- قاچاق به مثابه کنش فرهنگی- گسیختگی هویت تحصیلی- احاطه ذهنیات ترک تحصیل- استحاله ارزشی تایید- افت تحصیلی قابل تحلیل است. نتایج در بخش کمی حاکی از آن است که مراودات مرزی (رسمی_غیررسمی) بر هر سه بعد اشتیاق تحصیلی (رفتاری، عاطفی و شناختی) اثر منفی گذاشته است. بدین معنا که دانش آموزان هرچه بیشتر درگیر مسایل اقتصادی باشند، انگیزه و اشتیاق آن ها برای یادگیری و مشارکت فعال در مدرسه و کلاس کم تر بوده و نسبت به انجام تکالیف محوله خود بی اعتنا خواهند بود.
    کلیدواژگان: روش آمیخته، مراودات مرزی (رسمی، غیررسمی)، اشتیاق تحصیلی، مناطق مرزی کردستان
  • مرتضی مشعلچی، ابوالفضل مرشدی* صفحات 209-238

    هرچند هییت های مذهبی در جامعه سنتی ایران دارای کارکردهای دینی و اجتماعی مشخص و تثبیت شده ای بودند، اما با تحولات گسترده در جامعه ایران و مدرن شدن روزافزون آن، نسبت این هییت ها با ویژگی های جامعه جدید «مسیله دار» شده است. بدان معنا که هرچند از یکسو، همه هییت های مذهبی به عنوان «نهادهای واسطی» که فرصت تعامل و تشریک مساعی مردم را فراهم می کنند، نقش موثری در تقویت ویژگی های جامعه مدنی دارند، اما از سوی دیگر، به جهت ترویج ویژگی های متناسب با جامعه مدنی، همه هییت های مذهبی به یک شیوه عمل نمی کنند. در این تحقیق سه «گونه آرمانی» هییت مذهبی یعنی گونه هویت اندیش، گونه بازاندیش و گونه مکتب اندیش از هم تفکیک و نسبت آن ها با برخی مولفه های جامعه مدنی بررسی شد. گونه بازاندیش با اهتمام ورزیدن به «تربیت مدنی» افراد جامعه و انتشار پیام های مدنی، در راستای تقویت جامعه مدنی حرکت می کند. گونه هویت اندیش با محوریت بخشیدن به تقویت «هویت شیعی»، بیشتر به سوی آفرینش «جامعه ای سنت گرا» حرکت می کند و گونه مکتب اندیش با محوریت دادن به تقویت «تشکیلات جهادی»، در پی آرمان «جامعه ولایی» است.

    کلیدواژگان: هیئت های مذهبی، یزد، جامعه مدنی، برابری، زنان، اقلیت زرتشتی
|
  • Mahnaz Karami *, Maryam Ghazinejad, Mansoure Azam Azadeh Pages 1-43
    Even though it can be argued that inequality, distance, and social exclusion have always existed across societies, one can not ignore reflecting on the reason why and how it is created together with its consequences for today’s various groups and social systems. The aim of this study is to explain the relationship between religious identity and the feeling of social exclusion by considering the mediating variable of social distance between two groups of Shiite and Sunni students. The statistical sample includes 279 graduate students of the faculties of social sciences in the three universities of Allameh Tabataba’i, Tehran and Beheshti, in which Sunni and Shiite students were chosen through snowball method and random selection, respectively. The findings indicate that the mean values of feelings of social exclusion, social distance and religious identity among Sunni students are higher than Shiite ones. Also, there is a direct relationship between the level of religious identity and the feeling of social exclusion, and the same is true for social distance and the feeling of social exclusion. Multivariate regression analysis reveals that the variables included in the equation have been able to explain a significant part of the variance of the changes related to the dependent variable. The results of path analysis also demonstrate that the variables of religious identity, ethnicity and social distance are related to the feeling of social exclusion.
    Keywords: Religious Identity, Social Distance, Social exclusion, Shiite, Sunni, students
  • Vahid Shalchi, Ali Janadleh, Ismail Aalizad, Masoud Zalizadehkoutiyani * Pages 45-87

    In theories of ethnic identity, belonging to an ethnicity varies with respect to ethnic policies, economic conditions, the extent of social system closure, etc., which may lose its role and importance in one period and become the dominant identity in another. The goal of this article is to evaluate the of ethnic identity in the city of Ahvaz from the second Pahlavi era to the Islamic Republic period. The research data were obtained based on the life history technique and through semi-structured qualitative interviews to identify and understand the mentality of people whose lived experience was formed in Ahvaz. To analyze the interviews, the matic content analysis method was used, through which ten primary themes and three central themes were identified. The central themes in the second Pahlavi period is "Ethnic Identity in the Path of Integration", in the period of the revolution until the end of the war is "Ethnic Identity in the path of Differentiation". The results show that compared to the past periods, the Bakhtiari and Arab people in Ahvaz have a greater tendency to identification based on ethnicity, and ethnic identity has become a strong and effective identity in the urban society of Ahvaz.

    Keywords: Ethnic identity, Ahvaz, Integration, identity differentiation, Bakhtiari, Arab
  • Mehdi Omidi * Pages 89-120
    This article deals with reviewing theories developed from the middle of the last century about countries with abundant natural resources. In this regard, related theories in development literature as well as discourses and theories of Rentier State, Dutch disease, resource curse and also institutionalist theories that tried to evaluate the political, economic, cultural and social structures of these countries have been analysed. Furthermore, their changes to date were also explored.  While referring to the main claims of these theories as well as the internal and external criticisms, the current article tries to highlight their theoretical and empirical gaps. An attempt was also made to allow criticizing and reformulating these theories and discourses by emphasizing on their strength and weaknesses points. This can pave the way for future empirical studies while also providing a critical review of available theories. On this basis, the problems neglecting the historical roots of the formation of the state and economy in many of these research currents, special feature of addressing the issue of politics and state in other currents, and the analysis of the social systems of these countries based on standard patterns in most related discourses, have been emphasized in the narrative presented in this article.
    Keywords: resource rich countries, rentier state, Resourse Curse, institutional analysis, Dutch disease
  • Abbas Khorshidnam * Pages 121-161
    One of the common approaches for explaining how a revolution is constructed is to analyze the ideology of revolutionaries. Ideology legitimizes the conflict and facilitates the mobilization of forces by providing an answer to the question ‘What should be done’ and developing a semantic system for the revolutionaries. But some thinkers such as David Snow believe that such semantic systems can’t be reduced to ideology and besides that, the attention must be paid on the frames that conduct the action of protesters. Frames are semantic systems that conduct the choice and position of revolutionaries in an unwritten and even unconscious way and as a mediating factor, they materialize revolutionary ideas and facilitate political mobilization of forces. This article deals with the memories of student movement activists during Pahlavi II in the Oral History Project of Harvard University to examine the process of politicization of student activists by analyzing the dominant frame of their action and choice. The findings show that Tayefe-Keshi is the frame that plays an important role in this process which has the function of developing boundaries between ‘us’ and ‘them’ and reproducing the political conflict and competition in the university.
    Keywords: Framing, Tayefe-Keshi, student Movement, Islamic revolution, political culture
  • Rashid Ahmadifar * Pages 163-207
    The existence of numerous economic and livelihood problems due to reasons such as: lack of industrial infrastructure, uneven development, inefficient economic policies and lack of fertile land have caused many residents of the villages of border areas of Kurdistan to turn to special border trade in the form of Kolberi. This has resulted in various negative cultural consequences. One of the cultural fields that have been greatly affected by border relations is education. Therefore, the main goal of the article is to analyze the meaning and the point of view and experience of the people of the border villages of Baneh and Marivan regarding border relations and its consequences in the academic life of the students of that region. According to the objectives, a mixed method has been chosen. The findings have been collected by questionnaire technique, in-depth individual and group interviews, as well as observation. In the quantitative section, 380 students were selected by random sampling. In the qualitative section, according to the type of subject, individual and group interviews were conducted with 38 people. The findings show that the mechanism of cross-border relations on youth education can be analyzed with such things as: transformation of the field and habits - smuggling as a cultural act - rupture of educational identity - encirclement of the mentality of dropping out of school - value transformation of confirmation - academic failure. The results in the quantitative part indicate that border relations (formal-informal) have a negative effect on all three dimensions of academic enthusiasm (behavioral, emotional and cognitive). This means that the more students are involved in economic issues, the less motivation and enthusiasm they have for learning and active participation in school and class, and they will be indifferent to doing their assigned homework.
    Keywords: Mixed Method, Border Trade, Academic Enthusiasm, Kurdistan Border Areas
  • Morteza Mashalchi, Abolfazl Morshedi * Pages 209-238

    Although tradition religious association in traditional Iranian society had specific and well-established religious and social functions, with the extensive changes in Iranian society and its increasing modernization, the relationship of these tradition religious association with the characteristics of the new society has been "Problematic". This means that although on the one hand, all tradition religious association, as "Intermediary Institutions" that provide an opportunity for people to interact and collaborate, play an effective role in strengthening the characteristics of civil society, but on the other hand, not all of them act in the same way. In this study, the three "Ideal Types" of the tradition religious association, reflexivity, Identity-oriented and Movement-oriented, were separated and their relationship with some components of civil society was examined. The type of reflexivity moves towards strengthening civil society by striving for "Civic Education" of members of society and spreading civic messages. By focusing on strengthening the "Shiite Identity", the Identity-oriented type moves more towards the creation of "Traditionalist Societies", and Movement-oriented type, focusing on strengthening the "Jihadi organization", pursues the ideal of "Wilaii society".

    Keywords: Tradition Religious Association, Yazd, Civil Society, equality, women, Zoroastrian minority