فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روان شناسی ورزشی
پیاپی 40 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علیرضا فارسی*، فاطمه پیریان صفحات 1-26
    هدف پژوهش تعیین اثر تمرین ادراکی-حرکتی و ذهن آگاهی بر عملکرد تکلیف پرتابی و حافظه کاری فضایی کودکان مبتلا به نقص توجه-بیش فعالی بود. پژوهش به لحاظ روش، نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمایشی و یک گروه شاهد بود. در این پژوهش 30 کودک مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی با میانگین سنی 5/9 سال به روش نمونه گیری در دسترس شرکت کردند که به روش تصادفی در دو گروه تجربی و یک گروه کنترل قرار گرفتند. آزمون کرسی بلک و آزمون تکلیف پرتابی (امتیاز)، به عنوان پیش آزمون از شرکت کنندگان گرفته شد. مداخله گروها به مدت چهار هفته، هر هفته دو جلسه، و هر جلسه یک ساعت انجام شد، پس آزمون مشابه پیش آزمون از متغیرهای وابسته انجام شد. برای آزمون فرضیه های تحقیق از آزمون آنکوا و تحلیل واریانس مرکب (3 گروه *2 عامل زمان) با اندازه های مکرر و از آزمون تعقیبی بونفرونی برای یافتن محل تفاوت ها بین گروه ها استفاده و سطح معناداری (05/0> p) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تمرین ادراکی- حرکتی و ذهن آگاهی بر حافظه کاری فضایی و عملکرد تکلیف پرتابی کودکان مبتلا به نقص توجه-بیش فعالی تاثیر معنادار داشت. به طوری که ذهن آگاهی تاثیر معنادارتری داشت. در نتیجه می توان توصیه کرد معلمان، درمانگرها و خانواده ها این تمرینات را به عنوان روشی ساده، کم هزینه و بدون پیامد منفی در کنار سایر روش های درمانی و آموزشی برای بهبود حافظه کاری فضایی و مهارت های حرکتی کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: ادراکی-حرکتی، ذهن آگاهی، حافظه کاری فضایی، عملکرد تکلیف پرتابی، نقص توجه
  • زهرا فتحی رضائی*، الهام خداداده، سید حجت زمانی صفحات 27-44
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین ارتباط بین جو انگیزشی ادراک شده و پیوستار انگیزش در دانش آموزان دختر نوجوان بود. این پژوهش به روش توصیفی و همبستگی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه استان آذربایجان شرقی بود که 221 نفر به عنوان نمونه تحقیق به شیوه نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه های تنظیم رفتار ورزشی و فضای انگیزشی ادراک شده در ورزش استفاده شد. نتایج نشان داد که بین جو انگیزشی و عدم انگیزه ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین بین جو خودمحور و انگیزه بیرونی و تنظیم درون فکنی شده و نیز بین جو تکلیف محور و انگیزه درونی و تنظیم شناسایی شده رابطه معناداری مشاهده شد. به عبارتی در جو تکلیف محور و جو خود محور هر دو در مدل مورد استفاده 6 درصد از تغیرات تنظیم بیرونی را، 2 درصد از تغییرات تنظیم متمایل درونی، 14 درصد از تغییرات تنظیم شناسایی شده، 12 درصد انگیزهدرونی و 11 درصد عدم انگیزه را بدرستی پیش بینی می کنند. بر این اساس و به صورت کلی می توان گفت جو انگیزشی ادراک شده عاملی مهم و پیش بینی کننده نوع انگیزه به وجودآمده برای انجام ورزش در دانش آموزان دختر نوجوان است.
    کلیدواژگان: پیوستار انگیزش، جو تکلیف محور، جو خودمحور، ورزش
  • مریم احمدی، پروانه شمسی پور دهکردی*، پریسا حجازی دینان صفحات 45-68

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر جنسیت، تعداد کوشش های تمرینی و چرت نیم روزی بر تثبیت/تداخل حافظه فضایی تکلیف چرخش ذهنی انجام شد. 20دانشجوی پسر و 21 دانشجوی دختر به ترتیب از دانشگاه های خوارزمی و الزهرا تهران (س) بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب و در چهار گروه تحکیم مبتنی بر ثبات برای دختران و پسران با کوشش های تمرینی زیاد و مختصر تقسیم شدند. داده ها با استفاده از آزمون چرخش ذهنی (MRT)، تخته دارت استاندارد، پرسشنامه های دست برتری ادینبورگ، کیفیت خواب پیترزبورگ و سلامت روانی گلدبرگ جمع آوری شد. ارزیابی در مراحل پیش آزمون، جلسه اکتساب، آزمون یادداری قبل و بعد از چرت نیم روزی انجام شد. نتایج تحلیل واریانس مرکب با اندازه های تکراری نشان داد اثر اصلی کوشش های تمرینی معنادار است (05/0<p). کوشش تمرینی زیاد نسبت به مختصر تاثیر بیشتری بر بهبود عملکرد دختران و پسران دارد. اثر اصلی مرحله ارزیابی معنادار بود (05/0<p). آزمودنی ها در آزمون اکتساب عملکرد بهتری نسبت به آزمون یادداری قبل از چرت نیمروزی داشتند و در اجرای آزمون یادداری بعد از چرت نیمروزی عملکرد بهتری نسبت به اجرای آزمون یادداری قبل از چرت نیم روزی و آزمون اکتساب داشتند. اثر اصلی جنسیت و اثرهای تعاملی در تحکیم تکلیف حافظه فضایی معنادار نشد (05/0<p). با توجه یافته های پژوهش حاضر، به مربیان و آموزش دهندگان جهت تثبیت بیشتر حافظه، انجام کوشش های تمرینی بیشتر و داشتن چرت روزانه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: حافظه فضایی، چرت نیم روزی، کوشش تمرینی، تثبیت
  • رضا بالدی*، حسین اکبری یزدی، شیوا آزادفدا صفحات 69-86
    پژوهش حاضر با هدف تاثیر مشارکت در ورزش بر سازگاری روانشناختی کارکنان شرکت پالایش نفت آبادان طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و از روش علی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کارکنان شرکت پالایش نفت آبادان بود که بر اساس اطلاعات کسب شده تعداد آنان شامل 400 نفر بود. بر حسب انتخاب تصادفی و با توجه به جدول حجم نمونه مورگان تعداد 351 نفر به عنوان نمونه مشخص شدند. در نهایت پس از پخش و جمع اوری پرسشنامه های پژوهش، تعداد 322 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر، شامل پرسشنامه های استاندارد بود. روش آماری مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل روش معادلات ساختاری بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و PLS استفاده گردید. نتایج نشان داد که مشارکت در ورزش بر سازگاری روانشناختی دارای تاثیری به میزان 703/0 دارد که با توجه به میزان تی که 381/17 می باشد، مشخص گردید که مشارکت در ورزش بر سازگاری روانشناختی تاثیرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: سازگاری روانشناختی، مشارکت ورزشی، محیط
  • ستاره غلامی نژاد، امیر شمس*، مهدی نمازی زاده صفحات 87-112
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اعتباریابی و روان سنجی نسخه فارسی پرسش نامه هویت اجتماعی در ورزش بود. روش پژوهش حاضر از نوع مطالعات غیر تجربی و در زمره رواسازی ابزار می باشد که اطلاعات لازم و مورد نیاز آن به صورت مقطعی جمع آوری شد. جامعه آماری مطالعه حاضر را ورزشکاران منطقه 10 شهر تهران تشکیل دادند. نمونه آماری پژوهش حاضر نیز شامل 180 نفر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و پرسش نامه هویت اجتماعی در ورزش (اس.آی.کیو.اس) را تکمیل نمودند. این پرسش نامه شامل نه سوال و سه خرده مقیاس شامل روابط بین گروهی (آی.جی.تی)، مرکزیت شناختی (سی.سی)، و تاثیر بر گروه (آی.جی.ای)، تشکیل شده است. جهت بررسی روایی سازه عاملی از تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری، برای تعیین همسانی درونی از ضریب آلفای کرونباخ و برای پایایی زمانی (با فاصله دو هفته) از ضریب همبستگی درون طبقه ای استفاده شد. نتایج نشان دهنده برازش مطلوب نسخه فارسی پرسش نامه هویت اجتماعی در ورزش بود. همچنین همسانی درونی و ثبات زمانی از مقادیر قابل قبولی برخوردار بودند. بنابراین، نسخه فارسی پرسش نامه هویت اجتماعی در ورزش دارای روایی و پایایی قابل قبولی در جامعه ورزشکاران ایرانی است و روان شناسان، ورزشکاران، و پژوهشگران می توانند از این پرسش نامه استفاده کنند.
    کلیدواژگان: روان سنجی، پرسش نامه هویت اجتماعی در ورزش، ورزشکاران، روایی، پایایی
  • بی تا قبادی، شهاب بهرامی*، حسین عیدی صفحات 113-134

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل استعدادیابی در ورزش دانش آموزی با تاکید بر عوامل روان شناختی می باشد. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی، ازنظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی بود. در بخش اول (کیفی) برای انجام مصاحبه میدانی، جامعه آماری پژوهش، معلمان ورزش باسابقه، اساتید دانشگاهی و محققین حوزه استعدادیابی در ورزش دانش آموزی و روان شناسان ورزشی بودند که این افراد، به صورت هدفمند (از نوع معیاری) برای مصاحبه های کیفی در موضوع پژوهش انتخاب گردیدند (12 مصاحبه تا حد اشباع نظری ادامه یافت). در بخش دوم (کمی) بعد از گردآوری اطلاعات حاصل از پژوهش کیفی، اقدام به ساخت پرسشنامه نموده و این پرسشنامه (30 گویه و در قالب دو مولفه های روانی و ویژگی های فردی) در بین معلمان ورزش شهر کرمانشاه توزیع گردید. نتایج نشان داد که 30 کد مفهومی و دو مقوله اصلی (فاکتورهای فردی و ویژگی های روانی)، از مهم ترین شاخص های مدل استعدادیابی در ورزش دانش آموزی با تاکید بر عوامل روان شناختی می باشد.

    کلیدواژگان: ورزش دانش آموزی، استعدادیابی، عوامل روانی، ویژگی های فردی
  • علیرضا حسنی*، فرشاد تجاری، عبدالرضا امیرتاش صفحات 135-152
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط گرایش به ورزش، شخصیت و محبوبیت ورزشکار با برند ورزشی در باشگاه های ورزشی ایران طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و از روش علی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش مصرف کنندگان باشگاه های ورزشی می باشند که شامل کلیه مشتریان باشگاه های ورزشی سطح شهر تهران (ورزشکاران) اعم از زن و مرد بود که جهت اجرای فعالیت های ورزشی به باشگاه مراجعه و دارای کارت بیمه ورزشی بودند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه محقق ساخته و روش آماری مورد استفاده شامل روش معادلات ساختاری بود. جهت تحلیل داده های پژوهش حاضر از نرم افزار اس.پس.اس.اس نسخه 20 و ایموس استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد گرایش به ورزش، شخصیت و محبوبیت ورزشکار بر برند ورزشی در باشگاه های ورزشی ایران تاثیر معناداری دارد. به عبارتی بهبود وضعیت گرایش به ورزش، شخصیت و محبوبیت ورزشکاران می تواند زمینه بهبود برند ورزشی باشگاه های ورزشی را فراهم نمود.
    کلیدواژگان: محبوبیت، شخصیت، باشگاه ورزشی، ورزشکار
  • محمدرضا اسماعیل زاده قندهاری*، سمانه رمضانی، حسن فهیم دوین، حسین پیمانی زاد صفحات 153-172
    پژوهش حاضر باهدف طراحی مدل توانمندسازی روان شناختی مربیان در ورزش بر مبنای نظریه داده بنیاد طراحی و اجرا گردید. روش پژوهش حاضر از نوع کیفی بود. جامعه آماری شامل خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر مصاحبه بود. مطابق با نتایج پژوهش مشخص گردید که شرایط علی در مدل حاضر شامل شرایط رقابتی، فردی و رفتاری می باشد. نتایج همچنین نشان داد که عوامل زمینه ای شامل عوامل آموزشی، ذهنی، فرهنگی، فنی و باشگاهی و تیمی می باشد. نتایج نشان داد که عوامل مداخله گر شامل مسایل دانشی، مسایل مهارتی و مسایل زیرساختی می باشد. مطابق با نتایج پژوهش مشخص گردید که راهبردها در سه حوزه ورزشی، فردی و زیرساختی می باشد. نتایج پژوهش حاضر همچنین نشان داد که پیامدهای توانمندسازی روان شناختی مربیان در ورزش شامل پیامدهای باشگاهی و تیمی و پیامدهای رفتاری می باشد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، روان شناختی، مربی
  • جهانگیر آقایی، محمد نیک روان*، رضا صابونچی صفحات 173-190

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ابعاد صبر بر موفقیت ورزشکاران نخبه دو و میدانی طراحی و اجرا گردید. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع پژوهش های کاربردی و به لحاظ روش اجرا میدانی و به لحاظ نوع تحلیل توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق را کلیه ورزشکاران دوو میدانی کار را تشکیل می دهد. حجم نمونه بر اساس مدل خوشه ای تعداد 273 نفر از دوو میدانی کاران نخبه مشخص نمودند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده های تحقیق حاضر از آزمون معادلات ساختاری جهت بررسی مدل تحقیق استفاده گردید. کلیه روند تجزیه و تحلیل داده های تحقیق حاضر در نرم افزارهای اس پی اس اس و ایموس انجام گردید. مطابق با نتایج جدول می توان گقت که ضریب مسیر بین صبر و موفقیت در ورزش در بین دوومیدانی کاران نخبه برابر با 36/0 می باشد همچنین مقدار آماری تی (ضریب معناداری) برایاین دو متغیر برابر با 28/5 می باشد و چون این مقادیر بیشتر از96/1 ± است لذا این رابطه تایید می شود. به عبارتی صبر بر موفقیت در ورزش در بین دوومیدانی کاران نخبه اثر مثبت و معنی داری دارد. و هر اندازه صبر بالا رود میزان موفقیت در ورزش نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: صبر، سرسختی ذهنی، موفقیت
  • محمدعلی باتوانی، حمید فروغی پور*، مجید سلیمانی، نجف آقایی صفحات 191-208

    پژوهش حاضر باهدف ارایه مدل نقش بهزیستی روان شناختی و ارزش های فرهنگی بر بهره وری ورزشکاران رشته کاراته طراحی و اجرا گردید. جامعه آماری شامل ورزشکاران رشته کاراته در شهر اصفهان بودند که برحسب انتخاب در دسترس تعداد 365 نفر به عنوان نمونه مشخص شدند. در نهایت پس از پخش و جمع آوری پرسشنامه های پژوهش، تعداد 341 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه استاندارد بود. مطابق با نتایج پژوهش مشخص گردید که ارزش های فرهنگی بر بهره وری ورزشکاران رشته کاراته دارای تاثیری به میزان 323/0 دارد که با توجه به میزان تی که 896/5 می باشد، مشخص گردید که ارزش های فرهنگی بر بهره وری ورزشکاران رشته کاراته تاثیرگذار می باشد. مطابق با نتایج پژوهش مشخص گردید که بهزیستی روان شناختی بر بهره وری ورزشکاران رشته کاراته دارای تاثیری به میزان 682/0 دارد که با توجه به میزان تی که 854/11 می باشد، مشخص گردید که بهزیستی روان شناختی بر بهره وری ورزشکاران رشته کاراته تاثیرگذار می باشد.

    کلیدواژگان: بهره وری، بهزیستی روانشناختی، ارزش های فرهنگی
  • سیما مکاری ساعی، فاطمه سادات حسینی*، مالک احمدی صفحات 209-232
    پژوهش حاضر با هدف ارایه نقش خودکارآمدی عمومی و مقاومت روان شناختی بر مدیریت روان شناختی در بسکتبالیست های لیگ برتر طراحی و اجرا گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی بازیکنان 11 تیم لیگ برتری در لیگ زنان در رشته بسکتبال در سال 98 بودند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر پرسشنامه خودکارآمدی شرر و همکاران (1982)، پرسشنامه محقق ساخته مقاومت روان شناختی و پرسشنامه محقق ساخته مدیریت روان شناختی بود. به منظور تحلیل داده های پژوهش حاضر از روش معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که خودکارآمدی عمومی بر مدیریت روان شناختی بسکتبالیست های لیگ برتر تاثیر معناداری در جهت مثبت و مقاومت روان شناختی بر مدیریت روان شناختی بسکتبالیست های لیگ برتر تاثیر معناداری منفی داشتند. براساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر پیشنهاد می شود تا باشگاه های بسکتبال لیگ برتر بانوان به ایجاد آموزش هایی در جهت ارتقا خودکارآمدی ورزشکاران خود اقدام نمایند. همچنین این باشگاه ها به ارزیابی ورزشکاران خود در خصوص استانداردهای روان شناختی بپردازند تا به غربال گری افراد با مشکلات روان شناختی منجر شود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، مقاومت روان شناختی، مدیریت روان شناختی
  • علی جعفری*، عادل شاه ولی زاده صفحات 233-252

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر عدم توانایی در بازپرداخت بدهی ها بر انگیزش، استحکام ذهنی، تعهد حرفه ای و عملکرد ورزشکاران در باشگاه های فوتبال طراحی و اجرا گردید. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های توصیفی می باشد که از منظر هدف، جزء پژوهش های کاربردی می باشد که به صورت میدانی انجام گردید. روش پژوهش حاضر از نظر روش گرد آوری داده ها، پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی ورزشکاران در باشگاه های فوتبال ایران می باشد که اطلاعات دقیقی در خصوص تعداد این افراد دردسترس نمی باشد. بر اساس فرمول حجم نمونه کوکران در شرایط نامشخص بودن حجم جامعه، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه پژوهش مشخص شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه بود. نتایج نشان داد عدم توانایی در بازپرداخت بدهی ها بر انگیزش، استحکام ذهنی، تعهد حرفه ای و عملکرد ورزشکاران در باشگاه های فوتبال تاثیر معناداری در جهت منفی وجود دارد. به عبارتی عدم توانایی در بازپرداخت بدهی ها سبب بروز مشکلات رفتاری و نگرشی در میان ورزشکاران باشگاه های فوتبال شده است.

    کلیدواژگان: بدهی، انگیزش، تعهد حرفه ای، استحکام ذهنی، عملکرد
  • محمدعلی گویا*، محمد حامی، وحید شجاعی صفحات 253-274

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر عملکرد هیات های کاراته در حوزه روان شناسی طراحی و اجرا شد. روش پژوهش حاضر از نوع آمیخته به صورت کیفی-کمی بود. به علت اینکه روش کیفی در پژوهش حاضر در اولویت بر روش کمی داشت، روش پژوهش از نوع روش آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل خبرگان آگاه به موضوع پژوهش بودند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر مصاحبه و پرسش نامه بود. به منظور تحلیل داده های پژوهش در بخش کیفی از روش کدگذاری و در بخش کمی از روش معادلات ساختاری استفاده شد. جهت تحلیل داده های پژوهش حاضر از نرم افزار اس.پی.اس.اس و پی.ال.اس استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر مشخص نمود که عوامل شناسایی شده شامل خدمات روان شناختی، نظام سلامت، پایگاه داده و شرایط روانی مشخص گردید. به عبارتی جهت توسعه عوامل موثر بر عملکرد هیات های کاراته در حوزه روان شناسی نیاز است تا به عوامل خدمات روان شناختی، نظام سلامت، پایگاه داده و شرایط روانی توجه جدی نمود.

    کلیدواژگان: روان شناسی، عملکرد، کاراته
  • کیوان انتظامی لاهیجانی*، نیما ماجد، رحمیم رمضانی نژاد صفحات 275-294

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل بهبود کیفیت زندگی کاری با تاکید بر سازگاری روان شناختی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات توصیفی می باشد که از منظر هدف، جز مطالعات کاربردی است که به صورت میدانی انجام شد. روش پژوهش حاضر از نظر روش گردآوری داده ها، پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل کارکنان وزارت ورزش و جوانان جمهوری اسلامی ایران بود که طبق آمار کارگزینی تعداد آنها 914 نفر می باشند که از این تعداد، بر اساس فرمول کوکران 270 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسش نامه سازگاری روان شناختی بل (1961) و پرسش نامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) بود. تمامی روند تحلیل پژوهش، در غالب نرم افزار اس.پی.اس.اس نسخه 20 و پی.ال.اس نسخه سه انجام گرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که سازگاری روان شناختی سبب تاثیرگذاری بر وضعیت کیفیت زندگی کاری دارد. به عبارتی تلاش در جهت بهبود سازگاری روان شناختی می تواند زمینه جهت بهبود کیفیت زندگی کاری را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، سازگاری روان شناختی، مهارت های روان شناختی
  • علی چوری*، ناصر بای، حمیدرضا قزلسفلو صفحات 295-320
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا بر سلامت ذهنی مربیان مدارس فوتبال با نقش میانجی رفاه مالی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مربیان شاغل در مدارس فوتبال دارای مجوز استان گلستان در سال 1399 بود که منبع اصلی درآمد آن ها اشتغال در مدارس فوتبال می باشد (81 مربی) که کل جامعه به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های پژوهش، از پرسش نامه های عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا (جونگ و همکاران، 2020)، رفاه مالی (چوی و همکاران، 2020) و سلامت ذهنی (وارویک-ادینبورگ، 2007) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. بدین منظور دو نرم افزار SPSS و PLS 3 مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا اثری منفی و معنی دار بر رفاه مالی مربیان فوتبال دارد. همچنین اثر عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا بر سلامت ذهنی مربیان فوتبال منفی و معنی دار بود. بخش دیگری از نتایج پژوهش نشان داد اثر رفاه مالی بر سلامت ذهنی، مثبت و معنی دار است. در نهایت نتایج نشان داد اثر عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا بر سلامت ذهنی مربیان فوتبال با نقش میانجی رفاه مالی، منفی و معنی دار می باشد. با توجه به نتایج پژوهش می توان چنین نتیجه گیری کرد عدم امنیت شغلی در دوره شیوع ویروس کرونا می تواند با کاهش رفاه مالی، مشکلاتی را برای سلامت ذهنی مربیان فوتبال به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: امنیت شغلی، سلامت ذهنی، رفاه مالی، مربیان فوتبال، ویروس کرونا
|
  • Alireza Farsi *, Fatemeh Pirian Pages 1-26
    The purpose of research was to determine the effect of perceptual-motor training and mindfulness on throwing task performance and spatial working memory of children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder. This study was quasi-experimental with pretest-posttest design with two experimental groups and one control group. In this study, 30 children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder with mean age of 9.5 years were selected by convenience sampling method. They were randomly divided into two experimental and one control group. Blacksmith test and throw-in test (score) were taken as pre-test. Group intervention was conducted for four weeks, two sessions per week, and one hour each session, followed by a similar pre-test of the dependent variables. ANOVA and compound analysis of variance (3 groups * 2 time factors) with repeated measures and Bonferroni post hoc test for finding differences between groups and significance level (p
    Keywords: Perceptual-Motor, Mindfulness, spatial working memory, throwing task performance, Attention-Deficit
  • Zahra Fathirezaie *, Elham Khodadade, Seyyed Hojjat Zamani Sani Pages 27-44
    The aim of this study was to determine the relationship between perceived motivational climate and motivation in adolescent female students. This research was conducted through descriptive and correlational method. The statistical population of this study was all high school female students in East Azerbaijan province, 221 people were selected using cluster sampling method. In order to collect data, exercise behavior adjustment questionnaire and perceived motivational space were used in sport. The results showed that there was a significant relationship between motivational climate and lack of motivation. Also, there was a significant relationship between ego-oriented climate and external motivation and introjected regulation, as well as between the task-oriented climate and internal motivation and the identified regulation. In other words, in the Ego and task perceived motivational climate, both in the model used predict 6% of the changes in the external motivation, 2% of the changes in the introjected regulation, 14% of the identified regulation changes, 12% of internal motivation and 11% of the lack of motivation correctly. Therefore, it can be said that the perceived motivational climate is an important factor and predictor of the type of motivation to exercise in adolescent female students.
    Keywords: ego-oriented climate, Motivation, Sport, task-oriented climate
  • Maryam Ahmadi, Parisa Hejazi Dinan Pages 45-68

    The effect of gender, the number of exercises and half-day nap on the consolidation / interference of spatial memory of the mental rotation taskThe aim of this study was to investigate the effect of gender, the number of practice trails and half-day naps on the consolidation / interference of spatial memory of the mental rotation task. 20 male students and 21 female students were selected from Kharazmi and Alzahra Universities, Tehran, Iran based on inclusion criteria and divided into four groups of stability-based consolidation for girls and boys, with a large and concise training effort. Data were collected using MRI, Standard Board, Edinburgh Handball Questionnaire, St. Petersburg Dental Quality,and Goldberg Mental Health. Evaluation was performed in pre-test, acquisition sessions, retention test before and after nocturnal swallowing. The results of mixed variance analysis with repeated measures showed that the main effect of training effort was significant (p <0.05). A great deal of effort toward conciseness has a greater impact on the performance of boys and girls. The main effect of the evaluation phase was significant (p <0.05).The subjects in the acquisition test had a better performance than the pre-nesting test. In performing the post-nap wrapping test, they had better performance than the pre-nesting test and the acquisition test. The main effect of gender and interactive effects on consolidation of spatial memory function was not significant (p <0.05). According to the findings of the present study, educators and trainers are recommended to further improve memory, exercise more effort, and have naps.

    Keywords: spatial memory, half-day snap, practice trail, Stabilization
  • Reza Baledi *, Hossein Akbariyazdi, Shiva Azadfada Pages 69-86
    The present study was designed and conducted to effect of participation in sports on the psychological adjustment of employees of Abadan Oil Refining Company. The method of the present study was descriptive-analytical and was a causal method based on structural equation modeling. The statistical population of the study included the employees of Abadan Oil Refining Company, which based on the information obtained, their number included 400 people. According to random selection and according to Morgan sample size table, 351 people were identified as the research sample. Finally, after distributing and collecting research questionnaires, 322 questionnaires were analyzed. Data collection tools in the present study included standard questionnaires. The statistical method used in the present study included the structural equation method. SPSS and PLS software were used to analyze the data of the present study. The results showed that participation in sports has an effect on psychological adjustment of 0.703, which according to the level of T, which is 17.381, it was found that participation in sports has an effect on psychological adjustment.
    Keywords: Psychological adjustment, Sports Participation, Environment
  • Setareh Gholaminezhad, Amir Shams *, Mahdi Namazizadeh Pages 87-112
    The purpose of this study was to investigate the psychometric properties (validity and reliability) of the Persian version of the social identity questionnaire for sport. The research method is non-experimental studies in the field of instrument validation in which the necessary information was collected cross-sectionally. The statistical population of the present study consisted of athletes in District 10 of Tehran. The statistical sample also included 180 people who were selected by random sampling method and completed the social identity questionnaire for sport (SIQS). The questionnaire consists of nine questions and three sub-scales including in-group ties (IGT), cognitive centrality (CC), and in-group affect (IGA). Data were analyzed with Confirmatory factorial analysis based on structural equations, Cronbach’s alpha coefficient, and intra-class correlation coefficient tests. The result showed that the social identity questionnaire for sport (SIQS) has acceptable fit indexes (RMSEA=0.044, CFI=0.947, TLI=0.963, PNFI=0.987, and AGFI=0.921), internal consistency, and temporal reliability. Thus, the Persian version of the social identity questionnaire for sport (SIQS) has acceptable reliability and validity in Iranian athletes, and coaches, researchers, psychologists, and athletes can use this questionnaire.
    Keywords: Psychometric, Social Identity Questionnaire For Sport (SIQS), Athletes, Validity, Reliability
  • Bita Ghobadi, Shahab Bahrami *, Hossein Eydi Pages 113-134

    The purpose of this study is to design a talent identification model in student sports with emphasis on psychological factors. The present study was descriptive-survey in terms of applied purpose in terms of data collection method. In the first (qualitative) part for field interviews, the statistical population of the research, veteran sports teachers, university professors and researchers in the field of talent identification in sports were students and sports psychologists who were purposeful (standard) for qualitative interviews. In the research topic were selected (12 interviews with 12 people and continued to the point of theoretical saturation). In the second (quantitative) part, after collecting the information obtained from the qualitative research, a questionnaire was made and this questionnaire (30 items in the form of two components of psychological factors and individual characteristics) was distributed among sports teachers in Kermanshah. The results showed that 30 concept codes and two (Psychological factors & Individual characteristics) main categories are the most important indicators of the talent identification model in student sports with emphasis on psychological factors.

    Keywords: Student sports, Talent Identification, Psychological factors, Individual characteristics
  • Alireza Hasani *, Farshad Tojari, Abdolreza Amirtash Pages 135-152
    The present study was designed and conducted to investigate the relationship between sports orientation, personality and popularity of athletes with sport brands in Iranian sports clubs. The method of the present study was descriptive-analytical and was a causal method based on structural equation modeling. According to the research topic, the study population is the consumers of sports clubs, which includes all customers of sports clubs in Tehran (athletes), both men and women, who go to the club to perform sports activities and obtain a sports insurance card. Data collection tools in the present study included a researcher-made questionnaire. The statistical method used in the present study included the structural equation method. SPSS and AMOS software were used to analyze the data of the present study. The results of the present study showed that the tendency to sports, personality and popularity of athletes have a significant effect on sports brand in Iranian sports clubs. In other words, improving the attitude towards sports, personality and popularity of athletes can provide a basis for improving the sports brand of sports clubs.
    Keywords: Popularity, personality, Sport Club, athlete
  • Mohamadreza Esmaeilzadeh Ghandhari *, Samaneh Ramazani, Hassan Fahimdovin, Hosein Paymani Zad Pages 153-172
    The present study was designed and conducted with the aim of designing a psychological empowerment model for coaches in sports based on the data theory of the foundation. The method of the present study was qualitative. The statistical population of the study included experts aware of the subject. The data collection tool in the present study was interview. According to the research results, it was found that causal conditions in the present model include competitive, individual and behavioral conditions. The results also showed that the underlying factors include educational, mental, cultural, technical, club and team factors. The results showed that the intervention factors include knowledge issues, skill issues and infrastructure issues. According to the research results, it was found that the strategies are in three areas: sports, individual and infrastructure. The results of the present study also showed that the consequences of psychological empowerment of coaches in sports include club and team consequences and behavioral consequences.
    Keywords: : Empowerment, Psychology, Coach
  • Jahangir Aghae, Mohammad Nik Ravan *, Reza Saboonchi Pages 173-190

    The present study was designed and conducted to investigate the role of patience dimensions on the success of elite athletics athletes. This research was applied research in terms of purpose and field implementation method in terms of descriptive-correlational analysis. The statistical population of the study consists of all field athletes. The sample size was determined based on the cluster model of 273 elite field runners. Data collection tool included a questionnaire. In order to analyze the data of the present study, the structural equation test was used to examine the research model. The whole process of data analysis was performed in SPSS and AMOS software. According to the results of the table, it can be said that the path coefficient between patience and success in sports among elite runners is equal to 0.36. Also, the statistical value of t (significant coefficient) for these two variables is equal to 5.28 and because these values Is more than 1.96 96 so this relationship is confirmed. In other words, patience has a positive and significant effect on success in sports among elite runners. And as patience grows, so does your success in sports.

    Keywords: Patience, Hardiness, Success
  • MohamadAli Batavani, Hamid Foroghipor *, Majid Solimani, Najaf Aghai Pages 191-208

    The present study was designed and conducted to present a model of the role of psychological well-being and cultural values on the productivity of karate athletes. The statistical population included karate athletes in Isfahan, who were selected as a sample according to the available selection of 365 people. Finally, after distributing and collecting research questionnaires, 341 questionnaires were analyzed. Data collection tools included a standard questionnaire. According to the results of the study, it was found that cultural values have an effect on the productivity of karate athletes in the amount of 0.323, which according to the amount of t, which is 5.896, it was found that cultural values on the productivity of karate athletes It is effective. According to the results of the study, it was found that psychological well-being has an effect on the productivity of karate athletes in the amount of 0.682. It is effective.

    Keywords: Productivity, Psychological well-being, Cultural values
  • Sima Mokari Saei, Fatemeh Sadat Hosseini *, Malek Ahmadi Pages 209-232
    The present study was aimed to address the role of general self-efficacy and psychological resistance to psychological management in Premier League basketball players. The statistical population of the present study included all the players of 11 Premier League teams in the women's basketball league in 1998. The data collection tools in the present study were the self-efficacy questionnaire of Scherer et al. (1982), the researcher-made questionnaire of psychological resistance and the researcher-made questionnaire of psychological management. In order to analyze the data of the present study, the structural equation method was used. The results showed that general self-efficacy had a significant positive effect on the psychological management of Premier League basketball players in a positive direction and psychological resistance had a significant negative effect on the psychological management of Premier League basketball players. Based on the results of the present study, it is suggested that the basketball clubs of the Women's Premier League establish training to improve the self-efficacy of their athletes. These clubs will also evaluate their athletes for psychological standards to screen people with psychological problems.
    Keywords: Self-Efficacy, psychological resilience, psychological management
  • Ali Jafari *, Adel Shahoolizadeh Pages 233-252

    The aim of this study was to investigate the effect of inability to repay debts on motivation, mental strength, professional commitment and performance of athletes in football clubs. The present research is a descriptive research that from the perspective of purpose is one of the applied research that was conducted in the field. The method of the present study is a survey in terms of data collection method. The statistical population of the present study includes all athletes in Iranian football clubs, but accurate information about the number of these people is not available. Based on the Cochran sample size formula in the uncertainty of the population size, 384 people were identified as the research sample. Data collection tool included a questionnaire. The results showed that the inability to repay debts has a significant negative effect on motivation, mental strength, professional commitment and performance of athletes in football clubs. In other words, the inability to repay debts has caused behavioral and attitude problems among athletes in football clubs.

    Keywords: Debt, Motivation, Professional Commitment, Mental Strength, Performance
  • Mohammadali Goya *, Mohammad Hami, Vahid Shojaei Pages 253-274

    The present study was designed and conducted to identify the factors affecting the performance of karate teams in the field of psychology. The method of the present study was mixed-qualitative-quantitative. Due to the fact that the qualitative method in the present study had priority over the quantitative method, the research method was a mixed exploratory method. The statistical population of the present study included experts aware of the subject. The data collection tool in the present study was an interview and a questionnaire. In order to analyze the research data, the coding method was used in the qualitative part and the structural equation method was used in the quantitative part. SPSS and PLS software were used to analyze the data of the present study. The results of the present study showed that the factors were identified in four categories including psychological services, health system, database and psychological conditions. In other words, in order to develop the factors affecting the performance of karate teams in the field of psychology, it is necessary to pay serious attention to the factors of psychological services, health system, database and psychological conditions.

    Keywords: Psychology, Performance, Karate
  • Keyvan Entezami Lahijani *, Nima Majedi, M. Ramezani Nezhad Pages 275-294

    The aim of this study was to provide a model for improving the quality of work life with an emphasis on psychological adjustment. The present research is a descriptive research that from the perspective of the purpose is one of the applied research that was conducted in the field. The method of the present study is a survey in terms of data collection method. The statistical population of the study included the employees of the Ministry of Sports and Youth of the Islamic Republic of Iran. According to the recruitment statistics, there are 914 people, of which 270 people were randomly selected as a sample according to Cochran's formula. Bell (1961) and Walton (1973) Quality of Work Life Questionnaire. The whole process of research analysis was performed in the form of SPSS software version 20 and PLS version 3. The results of the present study showed that psychological adjustment has an effect on the quality of work life. In other words, trying to improve psychological adjustment can provide a basis for improving the quality of work life.

    Keywords: Quality of Work Life, Psychological adjustment, Psychological Skills
  • Ali Chori *, Nasser Bai, Hamid Ghezelsofloo Pages 295-320
    The aim of this study was to investigate the role of job insecurity during the Corona virus pandemic on the mental health of football schools coaches with the mediating role of financial well-being. The research method is descriptive survey. The statistical population of the study included all coaches working in football schools licensed in Golestan province in 2020, that main source of their income is employment in football schools (81 coaches) that the whole population was selected as a research sample. To collect research data, (Jung et al, 2020) job insecurity during the Corona virus pandemic questionnaire, (Choi et al, 2020) financial well-being questionnaire and (Warwick-Edinburgh, 2007) mental health questionnaire were used. The results showed that job insecurity during the Corona virus pandemic has a negative and significant effect on the financial well-being of football coaches. Also, the effect of job insecurity during the Corona virus pandemic on the mental health of football coaches was negative and significant. Another part of the research results showed that the effect of financial well-being on mental health is positive and significant. Finally, the results showed that the effect of job insecurity during the Corona virus outbreak on the mental health of football coaches with the mediating role of financial well-being is negative and significant. According to the results of the study, it can be concluded that job insecurity during the pandemic of the Corona virus can lead to problems for the mental health of football coaches by reducing financial well-being.
    Keywords: Job security, Mental Health, Financial Well-Being, football coaches, Corona virus