فهرست مطالب

نشریه باغ نظر
سال نوزدهم شماره 114 (آذر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه امیدواری*، الهام امیدواری صفحات 5-16

    بیان مسیله:

     یکی از مهم ترین مسایل مورد توجه د ر طراحی مسکن، ایجاد حریم و محرمیت است. نما د ر معماری به عنوان پوسته بیرونی و مولفه اصلی پوشش بنا، نقش موثری د ر ایجاد محرمیت، حریم د ید اری و جلوگیری از اشراف و د ید به د اخل خانه د اشته است. مهم ترین مسیله د ر نماهای مجتمع های مسکونی معاصر، طراحی نامناسب جد اره های نورگیری با امکان حفظ حریم د ید اری اهل خانه بود ه است.

    هدف پژوهش:

     این پژوهش با بررسی مشربیه به عنوان یک راهکار بومی د ر حوزه کشورهای خاورمیانه، به معرفی پیشینه تاریخی این عنصر کالبد ی- فضایی و بررسی نقش آن در ایجاد حریم دید اری در خانه های این منطقه می پرد ازد و با استخراج شاخصه های طراحی مشربیه به عنوان یک جداره د وپوسته و راهکارهای آن د ر ایجاد حریم د ید اری، این شاخصه ها را د ر مجتمع های مسکونی معاصر تهران بررسی و نحوه بهره برد اری و معاصرسازی این تکنولوژی بومی در نماهای این بناها را مورد تحلیل قرار می د هد .

    روش پژوهش:

     این تحقیق از نوع کیفی و روش آن، توصیفی-تحلیلی است. روش گرد آوری اطلاعات این جستار به صورت مید انی و اسناد ی (کتابخانه ای) است. د ر این پژوهش با تمرکز بر مجتمع های مسکونی تهران به عنوان نمونه های مورد مطالعه، 15 نمونه از خانه ها با جداره های د وپوسته در نمای اصلی انتخاب شد ه است. د ر اد امه تلاش شد مولفه های تاثیر گذار د ر طراحی جد اره های د وپوسته که نقش موثری د ر ایجاد حریم د ید اری د اشته است د ر این مصاد یق مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد .

    نتیجه گیری: 

    نماهای دوپوسته عموما با هدف ایجاد آسایش حرارتی استفاد ه می شود . مجتمع های مسکونی معاصر از این قابلیت نماهای دو پوسته، به علاوه امکان های زیبایی شناسی، کارکرد ی و همچنین محرمیت و ایجاد حریم د ید اری برای ساکنین بهره برده اند . شکل و فرم، مکان استقرار، نوع بازشد گی، مصالح و فناوری اجرای نماهای دوپوسته نقش موثری د ر عملکرد و رفتار آن ها د اشته است. بررسی ها نشان می د هد استفاد ه از مصالح بومی مانند چوب و آجر با قابلیت انعطاف پذیری و امکان کنترل بازشد گی توسط استفاد ه کنند گان می تواند نقش موثری در پاسخ های عملکرد ی متفاوت و ارتقاء حریم د ید اری نماهای د وپوسته د ر این خانه ها ایفا کند .

    کلیدواژگان: نمای دوپوسته، مجتمع مسکونی، مشربیه، محرمیت، حریم دیداری
  • هادی عبادی، جواد گودینی*، یحیی محمدزاده صفحات 17-26

    بیان مسیله: 

    نوشتار حاضر حاکی از آن است که تصویرپردازی های شاعران کلاسیک ایران د ر بسیاری از تقابل های شهر و روستا، با سلطه و برتری گفتمان شهری همراه است. پژوهش های پیشین، دلایل این سلطه را عمد تا به وجوه انسانی نسبت د اد ه اند . از آنجاکه شهر و روستا فقط شامل وجوه انسانی نیست، پس مغفول ماند ن رابطه وجوه کالبدی (به خصوص معماری) با ایجاد و تثبیت این برتری گفتمانی، یک مسیله است.

    هدف پژوهش:

     مقاله حاضر به دنبال چگونگی استفاده ادبیات منظوم از معماری برای تصویرپردا زی سلطه شهر بر روستاست.

    روش پژوهش: 

    نظریه تحلیل گفتمان انتقاد ی چارچوب نظری و تاحدود زیادی روش تحقیق نوشتار حاضر را شکل داده است. داده های اولیه این تحقیق کیفی و به اد بیات منظوم کلاسیک ایران محدود شد ه است. در کنار آن ها از متون غیرمنظوم نظیر سفرنامه و نیز آراء صاحب نظران معماری، برنامه ریزی روستایی و جغرافیا برای مباحث تکمیلی استفاده به عمل آمده است.

    نتیجه گیری:

     یافته ها موید آن است که زبان د ر تصویرپرد ازی های اد بیات منظوم ایران، از د و طریق برجسته سازی و به حاشیه راندن ویژگی های معمارانه توانسته سلطه گفتمان شهر بر روستا را ایجاد و به تثبت برساند . برای برجسته سازی بر ویژگی های معمارانه شهر نظیر د راختیارد اشتن واحد های اختصاصی (همچون مناره، مسجد آدینه و...)، مرکزیت شهر نسبت به روستا، وسعت یا بزرگی مقیاس فضاهای شهری تاکید شد ه که با ساختارهای کالبد ی شهرها و نیز با ساختارهای فکری حاکم بر د وره های پیش و پس از ورود اسلام منطبق است. همچنین، برای به حاشیه راند ن ویژگی های معمارانه روستا از اهمیت د اد ن به زمینه گرایی، اد غام فضاهای آن با طبیعت، موقعیت های مناسب روستا برای گشت وگذار، معیشت محوری فضاهای روستایی، ساد گی راه حل های ساختمانی، سبقه تاریخی معماری روستایی در مقابل معماری شهری، تنوع مجتمع های زیستی مرتبط با روستا و... چشم پوشی شده است. در حقیقت، ویژگی های معماری به مثابه ابزاری برای تصویرپردازی و نماد پردازی سلطه گفتمان شهر بر روستا بدل شده است.

    کلیدواژگان: معماری، تحلیل گفتمان انتقادی، ادبیات منظوم ایران، شهر، روستا
  • رویا عزیزی*، زهره طباطبایی جبلی صفحات 27-40

    بیان مسیله: 

    رود وزی ها از ایران باستان تا امروز با کاربرد های متفاوت با تنوعی گسترد ه د ر نقش، رنگ و نوع د وخت با توجه به منطقه تولید شان، رایج بود ه است. د ر این میان، رود وزی هایی با نقش مایه خورشید خانم موجود د ر کاخ صاحبقرانیه موضوع این پژوهش است که همین نقش مایه د ر مناطقی از ایران برای د وری از چشم زخم استفاد ه می شد ه است.

    هدف پژوهش:

     این تحقیق به د نبال شناخت کاربرد نقش مایه خورشید خانم و چرایی تصویرسازی خورشید ، با رخساره زن د ر این رود وزی هاست. اینکه معانی فرهنگی و کارکرد ی این نقش د ر این رود وزی ها چیست و چه رابطه ای با چشم زخم د ارد و جهت پاسخ به این پرسش ها از رویکرد آیکونوگرافی استفاد ه می شود . از این رو هد ف مقاله تحلیل آیکونوگرافی نقش مایه خورشید خانم د ر رود وزی های گنجینه صاحبقرانیه و رابطه آن با چشم زخم د رد و سطح توصیف و تحلیل معناهای مستتر د ر این نقش هاست.

    روش پژوهش:

     این تحقیق به صورت کیفی و روش (توصیفی-تحلیلی) انجام شد ه، چارچوب نظری آن براساس رویکرد آیکونوگرافی مکتب اروین پانوفسکی است و منابع تحقیق به شیوه مید انی و کتابخانه ای گرد آوری شد ه است.

    نتیجه گیری

    خورشید د ر فرهنگ باستان با چشم و چشم زخم رابطه نزد یک د ارد . صورت زن د رون خورشید را می توان  نماد آناهیتا و خورشید را نماد مهر د انست که هرد و د ر ایران باستان محافظ انسان د ر برابر اهریمن هستند . خورشید به عنوان چشم آسمان ویرانگر و محافظت کنند ه است. د ر اد بیات د ر بسیاری از مواقع خورشید با صورت زنانه توصیف شد ه، همچنین د ر فولکلور برخی از مناطق ایران صورت زیبای زنانه ای را روی سبویی جهت رفع چشم زخم می کشید ند و «چشمارو» می خواند ند . این نقش مایه د ر بعضی از مناطق ایران چش چشی یا چشوک خواند ه و برای د وری از چشم زخم کاربرد د ارد که می توان کاربرد نمونه های صاحبقرانیه را نیز به این منظور د انست.

    کلیدواژگان: آیکونوگرافی، نقش مایه، خورشیدخانم، چشم زخم، رودوزی های گنجینه صاحبقرانیه
  • پریسا چنگیزی، حسینعلی نوذری*، هادی صمدی صفحات 41-50

    بیان مسیله:

     از تاثیرگذارترین و مناقشه برانگیزترین نظریات کانت در زیباشناسی، که در کتاب «نقد قوه حکم» بیان شده، این است که داوری زیباشناختی را همزمان سوبژکتیو، و برخوردار از اعتبار همگانی می داند. در عین حال کانت بر این نکته تاکید دارد که میان امر زیبا و امر مطبوع تفاوتی اساسی وجود دارد. این سوال مطرح است که چگونه امری می تواند هم سوبژکتیو باشد و هم برخوردار از اعتبار همگانی؟ و اینکه آیا تفاوت میان امر زیبا و مطبوع به روش تجربی قابل اثبات است؟

    هدف پژوهش:

     هدف این پژوهش به طور اخص بررسی پرسش های مذکور از دیدگاه متفکران معاصر زیباشناسی آزمایشی است. برخی از متفکران این نحله به اعتبار همگانی داوری زیباشناختی و تفاوت میان امر زیبا و امر مطبوع نقدهایی وارد کرده و به شیوه آزمایشی و تجربی در ابطال آن کوشیده اند. در عین حال نیک زنگویل منتقد به نام و برجسته حوزه زیباشناسی در دفاع از نظر کانت روش های به کار گرفته شده در زیباشناسی آزمایشی را فاقد روایی و پایایی می داند.

    روش پژوهش:

     این پژوهش با رویکردی کیفی به بررسی دو رویکرد تجربی کووا و زنگویل در خصوص زیباشناسی کانت می پردازد. در بخش اول به نحوی مختصر نظر کانت معرفی می شود. در بخش بعد برخی از مهم ترین پژوهش های تجربی از جانب کووا که در نقد نظر کانت عرضه شده اند مطرح می شود. سپس نقدهای زنگویل بر کووا دسته بندی شده اند تا در بخش نهایی بتوان نقدهای او را تحلیل کرد.

    نتیجه گیری: 

     به نظر می رسد پژوهش های تجربی را می توان برای فهم بهتر زیباشناسی کانت به کار گرفت و بنابراین برخلاف نظر زنگویل زیباشناسی آزمایشی مکمل زیباشناسی سنتی است و نه تلاشی ناکام برای کنار نهادن آن.

    کلیدواژگان: کانت، داوری زیباشناختی، زیباشناسی آزمایشی، زنگویل، کووا
  • ناصر ناصرپور*، حسن بلخاری قهی، احمد الستی صفحات 51-60

    بیان مسیله:

     نور همواره به عنوان یکی از مهم ترین واسطه ها و عناصر القای مفاهیم الهی در آثار گوناگون هنر اسلامی کاربرد دارد. فیلم «محمد رسول الله» ساخته مجید مجیدی، از مصادیق شاخص سینمای دینی ایران در استفاده از تجلی نور برای انتقال مفاهیم الهی و قدسی است. بحث و جدل های متعدد در نشریات تخصصی و عمومی در چگونگی نشان دادن و بیان تصویری زیبایی شناسانه و تاثیرگذار مفاهیم الهی و دینی با معیارها و مولفه های معتبر از مهم ترین مسایل سینمای دینی ایران است.

    هدف پژوهش:

     این پژوهش با هدف تبیین و واکاوی مولفه های بنیادین زیبایی شناسی عنصر نور همچون وحدت، پیچیدگی و تابندگی در این فیلم است. همچنین تحلیل دو عنصر آشفتگی و یکنواختی در ساختار تصویری و مفهومی این اثر که در تقابل اساسی با تجربه زیبایی شناختی قرار دارد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع کیفی و چارچوب آن توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای و مطالعه مستقیم اثر است.

    نتیجه گیری: 

    یافته های این پژوهش نشان می دهد ساختار تصویری و مفهومی فیلم محمد رسول الله تا حدود زیادی با وحدت، هماهنگی و پیچیدگی همراه نیست. آشفتگی تصویری در کاربرد نور برای القای مفاهیم دینی و قدسی در اغلب سکانس ها دیده نمی شود. اما دارای یکنواختی تکرارشونده، بدون منطق روایی (دراماتیک) و با کمترین باورپذیری است که تجربه ای زیبا شناختی را به همراه ندارد. نورافشانی و نورانی کردن فضا با جلوه ای غیرواقع گرایانه و اغلب تصنعی فضایی سمبولیستی و نمادگرایانه به کلیت فیلم داده است. تبیین و تحلیل زیبایی شناسی نور در فیلم محمد رسول الله نشان می دهد که در بازتاب معارف الهی و دینی با موفقیت حداقلی همراه بوده است.

    کلیدواژگان: نور، سینمای دینی، فیلم محمد رسول الله، زیبایی شناسی
  • عبدالله میرزایی*، علی وند شعاری، شادی زرنقی صفحات 61-72

    بیان مسیله: 

    چهارفصل یکی از ساختارهای طراحی در قالی های ایران است که ظهور آن به نیمه اول قرن بیستم و همسو با تحولات فرهنگی و اجتماعی تبریز در دوره قاجار و پهلوی اول می رسد. تلفیق مناظری از صحنه های زندگی روستایی و آثار و ابنیه تاریخی با انواع طرح ها و نقوش سنتی در ساختار چهارفصل باعث شده است این قالی ها به مثابه متن های تصویری، بازتاب دهنده شرایط فرهنگی و اجتماعی زمان تولید خود باشند. بنابراین این مسیله که شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه چگونه و در قالب کدام نشانه های تصویری در طرح چهارفصل بازتاب یافته، محل پرسش است. سوال اصلی پژوهش بر شناخت موضوعات غالب و زمینه های اجتماعی موثر در شکل گیری طرح چهارفصل در جغرافیای قالی ایران تمرکز دارد.

    هدف پژوهش: 

    هدف پژوهش شناسایی موضوعات غالب در منظره پردازی، گستره جغرافیایی تولید و زمینه های اجتماعی موثر در شکل گیری طرح چهارفصل است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش به صورت کیفی و تحلیل محتوای طرح هاست. ابتدا جامعه نمونه تحقیق به صورت نمونه گیری حداکثری و هدفمند شامل 26 نمونه قالی با طرح چهارفصل شناسایی شد. سپس محتوای این نمونه ها بر اساس سوالات و اهداف پژوهش مورد تجزیه و تحلیل کیفی قرار گرفت.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش نشان دادند که تمامی نمونه های شناسایی شده در جغرافیای شهر تبریز طراحی و تولید شده اند. در طرح این قالی ها مفاهیم ملی گرایی، باستان گرایی و آیین های فرهنگی و اجتماعی جامعه در قالب نشانه های تصویری و نوشتاری بازتاب یافته اند.

    کلیدواژگان: طرح چهارفصل، طرح چهارباغی، قالی باغی، قالی تبریز، ابنیه تاریخی
|
  • Somayeh Omidvari *, Elham Omidvari Pages 5-16

    Problem statement: 

    Privacy is one of the most important issues in housing design. Facades in architecture, the outer shell, and the main component of the building cover, have an effective role in creating visual privacy and preventing visibility into the house. The most important issues in the facades of contemporary residential complexes are the improper design of skylights and the lack of visual privacy in the house.

    Research objective

    This study, by examining Mashrabiya as an indigenous solution in the Middle East, introduces the historical background of this physical-spatial element and examines its role in creating visual privacy in the homes of this region. It also extracts the design features of Mashrabiya, a two-shell wall, and presents solutions for creating visual space. This study examines them in contemporary residential complexes of Tehran and analyzes how this indigenous technology has been used and modernized in the facades of these buildings.

    Research method

    This research is qualitative and its method is descriptive-analytical. The methods of data collection for this research were field and documentary (library). In this study, focusing on residential complexes in Tehran, 15 cases of houses with two-shell walls in the main facade were selected. In the following section, the effective components in the design of two-shell walls that have played an effective role in creating visual privacy were studied and analyzed in these cases.

    Conclusion

    Two-shell facades are commonly used for thermal comfort. Contemporary residential complexes have used this feature of two-skin facades, in addition to aesthetic and functional possibilities, as well as creating visual privacy for residents. Shape and form, location, type of opening, materials, and technology of two-shell facades have played an effective role in their performance and behavior. Studies show that the use of indigenous flexible materials such as wood and brick and the possibility of controlling the opening by users can create different functions and improve the visual privacy of two-shell facades in these houses.

    Keywords: Two-skin facade, Residential Complex, Mashrabiya, Privacy, Visual privacy
  • Hadi Ebadi, Javad Goudini *, Yahya Mohamadzadeh Goudini Pages 17-26

    Problem statement:

    The current study suggests that the depictions and illustrations of classical Persian poetry are associated with the (dominance) or hegemony of urban discourse over rural discourse, in many city/village dichotomies. Previous research endeavors have primarily attributed human aspects to the causes of this hegemony. Since cities and villages do not just include human aspects, neglecting the relationship between physical aspects (especially architecture) and creating or establishing this hegemony is considered an important issue.

    Research objective

    The present paper aims to understand how that architecture is used in poetic literature to depict urban-rural hegemony.

    Research method

    The theory of critical discourse analysis has been applied as the theoretical framework and the research method of this study. The initial data of this qualitative research is limited to classical Persian poetry. Furthermore, non-poetic texts, such as travelogues, the positions of architecture, rural planning, and geography scholars, have been used for additional discussions.

    Conclusion

    The findings confirm that language has emphasized and de-emphasizing architectural features to create and consolidate the hegemony of urban discourse over the rural in the illustrations of classical Persian poetry. The architectural characteristics of cities, such as having unique units (minarets, Adineh Mosque, etc.), the centrality of cities to villages, and the huge scale of urban spaces, are emphasized in this literature. Findings show that this emphasis is compatible with the physical structures of the cities and the intellectual structures dominating the periods before and after the arrival of Islam. Furthermore, the following characteristics have been ignored to de-emphasize the architectural characteristics of the village: contextualism; the integration of rural spaces with nature; suitable village situations for sightseeing; livelihood-oriented rural spaces; simplicity of construction solutions; historical background of rural architecture versus urban architecture; the diversity of the village-related dwellings, etc. Therefore, architectural features have literally become a tool to portray and symbolize the hegemony of urban discourse.

    Keywords: Architecture, critical discourse analysis, Persian Poetic Literature, City, Village
  • Roya Azizi *, Zohreh Tabatabaei Jabali Pages 27-40

    Problem statement:

     Embroidery with different applications has been common since ancient Iran in decorating fabrics with a wide variety of patterns, colors, and types of sewing according to their production area. The embroideries with the motif of “Lady Sun” (Khorshid Khanum in Persian) are used in some Iran areas to avoid the Evil eye, such as Sahebqaraniyeh Palace’s Embroideries.

    Research objectives

    There are some questions about the reasons why the “Lady Sun” motif has been used in Iranian embroideries, such as why do the sun illustrations have female faces? What are the cultural and functional meanings of this motif in these embroideries, and what is the relationship between this motif and the Evil eye? An iconographic approach was used to answer those questions.The purpose is to identify the iconography of “Lady Sun” motives in embroideries of the Sahebqaraniyeh treasure and its relationship with the Evil eye both descriptively and analytically.

    Research method

    This research is qualitative and descriptive-analytical, and the data was collected in the field and library based on the iconographic approach of the Ervin Panofsky school.

    Conclusion

    In ancient culture, the sun was closely associated with the eye and the Evil eye. A woman’s face in the sun can be considered a symbol of Anahita and the sun as a symbol of Myhr, who both were protectors against the devil. The sun resembles the eye of the sky and is both destructive and protective. In many cases, the sun is described with a female face in literature. In the folklore of some regions of Iran, a beautiful female face was painted on a Sabu (pottery jar), called “Cheshmaro”, to avoid the Evil eye. In some other parts, it is called “Chesh Cheshi” or “Cheshouk” and is used to stay away from the Evil eye, which can be considered the use of Sahebqaraniyeh samples for this purpose.

    Keywords: Iconography, Motif, Lady Sun, Evil Eye, Sahebqaraniyeh Palace’s embroideries
  • Parisa Changizi, Hosseinali Nozari *, Hadi Samadi Pages 41-50

    Problem statement: 

    One of the most influential and, of course, controversial theories of Kant in aesthetics, expressed in his critique of judgment, is that he considers aesthetic judgment to be both subjective and universally valid. At the same time, Kant emphasizes that there is a fundamental difference between the beautiful and the agreeable. The question is how it can be subjective and also universally valid? And whether the difference between the beautiful and agreeable can be proved empirically?

    Research objective

    The purpose of this study is specifically to examine these questions from the perspective of contemporary thinkers in experimental aesthetics. Some thinkers of this school have criticized the general validity of the aesthetic judgment and the difference between the beautiful and the agreeable, and have tried to refute it experimentally. At the same time, Nick Zangwill, a well-known critic of the field of aesthetics in Kant’s defense, considers the methods used in experimental aesthetics to be invalid and unreliable.

    Research method

     The research examines the two empirical approaches of Cova and Zangwill regarding Kant’s aesthetics with a qualitative approach. In the first part, Kant’s opinion is briefly introduced. The next section introduces some of the most important empirical studies by Cova that are presented in Kant’s critique. An attempt is then made to categorize Zangwill’s critiques so that they can be analyzed in the final section.

    Conclusion

    It seems that empirical research can be used to better understand Kant’s aesthetics, and therefore, contrary to Zangwill, experimental aesthetics complements traditional aesthetics, not a failed attempt to discard them.

    Keywords: Kant, Aesthetic Judgment, Experimental Aesthetics, Zangwill, Cova
  • Naser Naserpour *, Hasan Bolkhari Ghahi, Ahmad Alasti Pages 51-60

    Problem statement:

     Light is always used as one of the most important mediators and elements for inducing divine concepts in various works of Islamic art. The film “Mohammad Rasoolullah” is one of the leading examples of Iranian religious cinema in using the manifestation of light to convey divine and sacred concepts. One of the most important issues of Iranian religious cinema is the howness of showing and expressing an aesthetic and effective image of divine and religious concepts using valid criteria and components.

    Research objetive: 

    The present study aims to explain and analyze the basic components of the aesthetics of the element of light such as unity, complexity, and radiance in this film. In addition, this study intended to analyze the two elements of chaos and uniformity in the visual and conceptual structure of this work, which is in fundamental opposition to the aesthetic experience.

    Research method

    This study is qualitative and its framework is descriptive-analytical and based on library resources and direct study of the artwork.

    Conclusion

    The findings of this study show that the visual and conceptual structure of the film of Muhammad Rasoolullah is to a large extent not associated with unity, harmony, and complexity. Visual disturbance in the use of light to induce religious and sacred concepts is not seen in most of the scenes. However, it has a repetitive monotony, without narrative logic and with the least credibility, which does not bring aesthetic experience. The illumination of the space with unrealistic and often artificial effects has given a symbolic atmosphere to the whole film. The explanation and analysis of the aesthetics of light in the film of Muhammad Rasoolullah shows that it has been minimally successful in reflecting the divine and religious teachings.

    Keywords: light, religious cinema, The film of Mohammad Rasoolullah, Aesthetics
  • Abdollah Mirzaei *, Ali Vandshoari, Shadi Zarnaghi Pages 61-72

    Problem statement: 

    “Four Seasons” is one of the design structures of Iranian carpets, dating back to the first half of the twentieth century amid the cultural and social evolutions of Tabriz in the Qajar and the first Pahlavi eras. The combination of rural life scenes and historical buildings along with the structure and patterns of traditional designs in the Four Seasons pattern has made these carpets similar to visual texts illustrating the cultural and social situations of their production time. This study attempts to answer how the social and cultural conditions of a society are depicted in the Four Seasons Carpets and which visual symbols represent them. Hence, the main question of this study revolves around the identification of dominant subjects and effective social backgrounds in shaping the pattern of the Four Seasons in the geography of the Persian carpet.

    Research objective

    This study aims to identify dominant subjects in depicting landscapes, the geographical area of products, and effective social backgrounds in shaping the Four Seasons pattern.

    Research method

    The research method is qualitative and employs content analysis of patterns. First, 26 carpets containing the Four Seasons pattern were selected as case studies. Next, a qualitative analysis was conducted on the contents of each case based on the outlined questions and objectives in the study.

    Conclusion

    The results of the research indicate that all the identified samples were designed and hand-woven in Tabriz. The patterns of these carpets show nationalism, archaic concepts, and cultural-social customs of Iranian society in the form of visual and written signs.

    Keywords: Four Season Design, Four Garden Design, Garden carpet, Tabriz Carpet, Historic Monuments