فهرست مطالب

طب دریا - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1401)

مجله طب دریا
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا کاظمی درسنکی*، اکرم سادات نعیمی صفحات 198-205

    افزایش جمعیت و توسعه صنایع مختلف سبب ورود حجم بالایی از آلاینده ها به محیط های آبی شده است. یکی از عمد ه ترین آلاینده های محیط زیست، فلزات سنگین هستند. این فلزات به دلیل خصوصیاتی همچون ثبات شیمیایی، تجزیه پذیری ضعیف و داشتن قدرت تجمع زیستی در سطوح مختلف زنجیره غذایی سبب ایجاد آسیب و خطرات اکولوژیکی در موجودات زنده می شوند. هر ساله پساب های سمی و شیمیایی طی فعالیت های کشاورزی و صنعتی بدون رعایت ملاحظات زیست محیطی وارد آب رودخانه ها، دریاها و اقیانوس ها می شوند که این عمل سبب ایجاد آلودگی آب، رسوبات، آبزیان و ایجاد مشکلات عدیده ای برای محیط زیست و انسان شده است. در خصوص آلودگی فلزات سنگین در آب و رسوبات سواحل خلیج فارس مطالعاتی انجام شده است که برخی از آنها حاکی از وجود آلودگی در آب و رسوبات است. در مطالعه حاضر مروری بر مطالعات انجام شده در خصوص آلودگی فلزات سنگین در آب و رسوبات سواحل خلیج فارس انجام شده است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، رسوبات، خلیج فارس
  • رحیم زارعی، کریم پرستویی، حامد رحیمی، منصور بابایی*، حسین رستمی، یوسف ابراهیم پور صفحات 206-214

    نظامیان به دلیل زندگی فعال و پر تنش خود، نیازمند تغذیه ای ویژه هستند. مکمل های غذایی با هدف تکمیل رژیم غذایی، شامل ویتامین ها، مواد معدنی، گیاهان دارویی، اسیدهای آمینه، آنزیم ها، و درشت مغذی ها می شوند. تخلیه ذخایر گلیکوژن عضله و کبد منجر به کاهش تمرکز، خستگی و کاهش عملکرد فیزیکی و ذهنی فرد می گردد. فعالیت جسمانی متوسط تا شدید، یک تا سه ساعت در روز، به 6 تا 10 گرم کربوهیدرات به ازای هر کیلوگرم وزن بدن احتیاج دارد. نشان داده شده که مصرف چربی از جمله دوز بالای لینولییک اسید کونژوگه (CLA) و امگا 3 در تولید تستوسترون موثر است، موضوعی که با توجه به اثرات آنابولیک تستوسترون می تواند برای افراد فعال مانند نیروهای نظامی جایگاه مهمی داشته باشد. در افراد با فعالیت جسمانی شدید، به دریافت 4/1 تا 2 گرم پروتیین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن توصیه می شود، که این مقدار بالاتر از افراد عادی است. همچنین اسیدآمینه های شاخه دار (BCAA) در رقابت با تریپتوفان در عبور از سد خونی-مغزی باعث به تاخیر افتادن احساس خستگی می شود. مقادیر بیش از حد آنتی اکسیدان ها به صورت مکمل در افراد با فعالیت فیزیکی بالا، تطابق با فعالیت جسمانی را مختل کرده و توصیه نمی شوند. ویتامین دی، آهن و روی از جمله موادی هستند که در بسیاری از عملکردهای طبیعی بدن دخیل بوده، و به دلیل شرایط ویژه نیروهای نظامی احتمال کمبود این مواد غذایی در این افراد وجود دارد. این کمبود می تواند عمکرد فیزیکی و جسمانی و حتی سلامتی فرد را به خطر اندازد. از این رو باید به دریافت کافی آنها در رژیم غذایی دقت ویژه ای شود. کافیین، نیترات و کراتین از جمله موادی هستند که در به تاخیر انداختن احساس خستگی موثر بوده و مورد توجه افراد با فعالیت فیزیکی بالا قرار گرفته اند. این مواد غذایی می توانند به افراد نظامی در حین عملیات کمک کرده و موجب افزایش کارایی آنها شوند. به طور کلی دریافت کافی مواد غذایی در افراد نظامی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به دلیل شرایط ویژه حین عملیات نظامی، امکان دریافت وعده های غذایی که بتواند تمامی مواد مغذی ضروری را تامین کنند وجود ندارد. از طرف دیگر به دلیل فعالیت های فیزیکی بالا، میزان متابولیسم و همچنین هدررفت مواد مغذی در این افراد بیشتر از افراد عادی بوده که میزان نیاز را افزایش می دهد. لذا برای اینکه نیروهای نظامی بتوانند حداکثر کارایی خود را داشته باشند و همچنین پیشگیری از مصدومیت و بیماری که می تواند هزینه و تبعات زیادی برای یک کشور داشته باشد، استفاده از مکمل های غذایی جهت بهبود وضعیت تغذیه این افراد می تواند مورد توجه است.

    کلیدواژگان: مکمل های غذایی، عملکرد جسمانی، نیروی نظامی
  • نحله نصیری، محمدرضا طاهری زاده*، محسن گذری صفحات 215-222

    زمینه و هدف:

     برای غلبه بر بحران مقاومت آنتی بیوتیکی، توسعه آنتی بیوتیک های موثرتر و بدون عوارض جانبی یک نیاز فوری است. این در حالی است که باکتری های مرتبط با اسفنج های دریایی با دارا بودن تنوع زیادی از متابولیت های ثانویه، پتانسیل مناسبی برای کشف ترکیبات ضدمیکروبی جدید دارند. مطالعه حاضر با هدف تعیین فعالیت ضدمیکروبی باکتری های مرتبط با اسفنج دریایی Haliclona sp جمع آوری شده از خلیج فارس انجام شد.

    روش ها

    در مطالعه حاضر، اثرات ضدمیکروبی باکتری های مرتبط با اسفنج دریایی Haliclona sp. جمع آوری شده از جزایر لارک و کیش در خلیج فارس، علیه باکتری گرم مثبت Micrococcus luteus مورد مطالعه قرار گرفت. بعد از شناسایی و جداسازی نمونه ها، خالص سازی باکتری های مرتبط با اسفنج انجام شد. جداسازی و خالص سازی بر روی محیط های کشت شاملStarch caseinnitrate agar ، Marine zobell agar، Glycerol asparagine agar، Marinesponge agar انجام گرفت. سپس به منظور غربالگری فعالیت های زیستی باکتری های خالص سازی شده، از محیط کشت نوترینت براث استفاده گردید. در نهایت فعالیت ضدمیکروبی باکتری های جداسازی شده با استفاده از روش انتشار از چاهک، در مقابل باکتری گرم مثبت Micrococcus luteus مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    بیشترین میزان باکتری مرتبط با اسفنج دریایی Haliclona sp. به ترتیب مربوط به محیط های کشت MSA، SCNA، MZA و GAA با جداسازیCFUg-1  05/0±88/5، 05/0±87/4، 03/0±20/4 و 23/0±75/2 مربوط به اسفنج های جمع آوری شده از جزیره لارک و جداسازی CFUg-1 07/0±15/6، 05/0±08/5، 07/0±90/4 و 19/0±19/4 مربوط به اسفنج های جمع آوری شده از جزیره کیش می باشد. در نتیجه خالص سازی نزدیک به 121 سویه باکتری تخلیص شد که 12 سویه باکتری خالص سازی شده دارای فعالیت ضد باکتریایی بودند.

    نتیجه گیری

    یافته های حاضر نشان داد که اسفنج دریایی Haliclona sp. دارای اثرات ضد باکتریایی قابل ملاحظه ای است؛ در نتیجه این اسفنج دریایی کاندیدای مناسبی در مطالعات آینده برای جداسازی ترکیبات موثر ضد باکتری می باشد.

    کلیدواژگان: اسفنج دریایی، ضدمیکروبی، خلیج فارس، Haliclona sp
  • مهران کوچک، رضا محمدی، میرمحمد میری* صفحات 223-230

    زمینه و هدف :

    استرس شغلی در بخش مراقبت های ویژه بر سلامتی و کیفیت زندگی پرستاران تاثیر جدی دارد. توجه به کیفیت زندگی پرستاران و کاهش استرس شغلی می تواند منجر به ارایه بهتر خدمات درمانی در بخش و بیمارستان گردد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط استرس شغلی با کیفیت زندگی در پرستاران بخش مراقبت های ویژه در بیمارستان های منتخب نیروی دریایی انجام شد.

    روش ها

    در مطالعه توصیفی تحلیلی حاضر تعداد 76 پرستار در بخش مراقبت های ویژه در بیمارستان های منتخب نیروی دریایی در جنوب کشور در سال 1399 شرکت داشتند. نمونه گیری به صورت سرشماری و در دسترس انجام شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های استاندارد کیفیت زندگی 26 سیوالی (WHOQOL-BREF) و استرس شغلی بود که توسط پرستاران تکمیل شد و سپس داده ها مورد آنالیز قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره استرس شغلی و کیفیت زندگی در پرستاران بخش مراقبت های ویژه در بیمارستان های منتخب نیروی دریایی به ترتیب 7/1±42/9 و 19/1±62/3 برآورد شد که هر دو در سطح متوسطی قرار دارد. استرس شغلی با کیفیت زندگی پرستاران ارتباط معکوس و معنی دار دارد. استرس شغلی و کیفیت زندگی با هیچ کدام از متغیرهای دموگرافیک پرستاران ارتباط معنی داری نداشتند.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که بین کیفیت زندگی با استرس شغلی ارتباط معنی دار و معکوس وجود دارد، بدین صورت که افزایش استرس شغلی پرستاران در بخش مراقبت های ویژه بر کیفیت زندگی آنان تاثیر منفی می گذارد و همین امر می تواند بر کیفیت ارایه مراقبت های بالینی در بخش، تاثیر سوء داشته باشد. لذا بهبود کیفیت زندگی و کاهش استرس شغلی می بایست در دستور کار مسیولین بهداشت و درمان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، کیفیت زندگی، پرستار، بخش مراقبتهای ویژه
  • علی علی اکبر اصفهانی، عرفان موحدی فر، امیر جعفری* صفحات 231-239

    زمینه و هدف:

     سرمایه اجتماعی از دارایی های مهم هر سازمانی است که می تواند در مدیریت دانش سهیم باشد و برای سازمان ها مزیت رقابتی پایدار ایجاد نماید. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه سرمایه اجتماعی و تسهیم دانش به عنوان قلب مدیریت دانش در یک بیمارستان نظامی بود که ابعاد دانشی سازمان به عنوان عامل موثر سازمانی در فرایند مدیریت دانش به عنوان نقش میانجی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    این پژوهش کاربردی-پیمایشی است که در آن از روش مدل معادلات ساختاری برای تحلیل استفاده شد. جامعه آماری شامل مدیران و کارکنان بیمارستان نظامی منتخب در تهران در سال 1399 می باشند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های استاندارد ابعاد دانشی سازمان، تسهیم دانش و سرمایه اجتماعی استفاده گردید.

    یافته ها

    سرمایه اجتماعی بر تسهیم دانش تاثیر معنی دار داشت (ضریب تاثیر 0/450). یافته های پژوهش بر افزایش فرهنگ دانشی سازمان، رهبری دانش، تقویت منابع دانش، اهمیت دادن به درگاه های دانش، توجه به ساختار مناسب دانشی، فرایندها جهت دسترسی آسان به دانش مورد تاکید قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    ابعاد دانشی سازمان در جهت افزایش تسهیم دانش نقش بسیار موثری دارد و علاوه بر تاثیری که به صورت مستقیم بر افزایش تسهیم دانش دارد، موجب می شود تاثیر سرمایه اجتماعی بر تسهیم دانش نیز افزایش یابند، بدین روی نیاز است به اهمیت ابعاد دانش در افزایش تسهیم دانش در مراکز نظامی توجه شود.

    کلیدواژگان: دانش سازمانی، تسهیم دانش، سرمایه اجتماعی، بیمارستان نظامی
  • رضا روستائی، علی محمد لطیفی، سید رضا حسینی دوست*، ستاره حقیقت صفحات 240-246

    زمینه و هدف:

     ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس حاوی آنتی اکسیدان های قوی است و خواص سلامت بخش آن در ارتباط با رنگدانه های آنتی اکسیدانی، کاروتنوییدها، کلروفیل، رنگدانه آبی منحصر به فرد فیکوسیانین آن می باشد. در این مطالعه میزان فیکوسیانین، بتاکاروتن، کلروفیل a و b در ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی، سویه اسپیرولینا پلاتنسیس در محیط مایع زاروک کشت داده شد. سپس ریزجلبک ها خشک شده و آسیاب گردید. مقدار بتاکاروتن در طول موج 451 نانومتر و میزان کلروفیل در طول موج 665 نانومتر قرایت گردید. اندازه گیری میزان فیکوسیانین در اسپیرولینا پلاتنسیس پس از قرایت در طول موج های 280 و 620 نانومتر محاسبه شد.

    یافته ها

    در ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، مقدار کلروفیل a برابرmg/g  0/8 و مقدار کلروفیل b برابر mg/g 0/2 ثبت شد. مقدار فیکوسیانین محاسبه شده برابر mg/g  0/9 بود. میزان بتاکاروتن موجود در اسپیرولینا پلاتنسیس برابر g/100g 7/9 اندازه گیری شد. ترکیبات آنتی اکسیدانی شامل پروپیل گالات > 2/5 میلی گرم بر کیلوگرم، بوتیل هیدروکینون > 52/2 میلی گرم بر کیلوگرم، بوتیلات هیدروکسی آنیزول > 2/5 میلی گرم بر کیلوگرم، هیدروکسی تولوین بوتیلات 208 میلی گرم بر کیلوگرم و مقدار کل آنتی اکسیدان ها > 215/5 میلی گرم بر کیلوگرم ثبت شد.

    نتیجه گیری

    طبق یافته های مطالعه حاضر، ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس ظرفیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد و می تواند از نظر تغذیه مفید باشد، که البته نیاز به مطالعات بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: ریزجلبک، اسپیرولینا پلاتنسیس، کلروفیل، فیکوسیانین
  • آمنه مرزبان، مصطفی مدرس زاده، محسن دولتی* صفحات 247-253

    زمینه و هدف:

     بیوتروریسم یک موضوع بهداشتی و اجتماعی مهم در سطح جهان است. این پژوهش با هدف تعیین آگاهی و نگرش دانشجویان یک دانشگاه علوم پزشکی نظامی در رابطه با بیوتروریسم انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی-توصیفی بود که در سال 1400 انجام شد. جامعه پژوهش شامل همه دانشجویان شاغل به تحصیل در یک دانشگاه علوم پزشکی نظامی در شهر تهران بود. حجم نمونه 300 نفر محاسبه شد و اطلاعات دموگرافیک ثبت گردید. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد آگاهی و نگرش دانشجویان در رابطه با بیوتروریسم بود.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی و نگرش دانشجویان در رابطه با بیوتروریسم به ترتیب 11/2±15/8 و 35/2±35/12 بود. نمره آگاهی و نگرش به ترتیب در 63 و 72 درصد افراد، ضعیف گزارش شد. میانگین نمره در حیطه رفع آلودگی و نگهداری از مصدومین بیوتروریسم 56/3 و در حیطه عوامل ایجادکننده بیوتروریسم 25/1 بدست آمد. مهمترین منابع کسب اطلاعات دانشجویان در مورد بیوتروریسم، رادیو و تلویزیون و در مرحله بعد روزنامه و مجلات بود.

    نتیجه گیری

    آگاهی پایین دانشجویان در زمینه بیوتروریسم می تواند باعث افزایش مخاطرات مرتبط با حملات بیوتروریستی شود. بنابراین برنامه ها و کارگاه های آموزشی یا قرار دادن واحدهای درسی مرتبط با حیطه های مختلف بیوتروریسم برای دانشجویانی می تواند در ارتقا سطح آگاهی و نگرش دانشجویان موثر باشد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، بیوتروریسم، دانشجو، نظامی
  • امیراقبال خواجه رحیمی* صفحات 254-260

    زمینه و هدف:

     پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم یکی از پروبیوتیک هایی است که در تغذیه آبزیان مورد استفاده قرار می گیرد. هدف مطالعه حاضر، تعیین اثر پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم (Lactobacillus plantarum) بر عملکرد رشد و پارامترهای خون در بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بود.

    روش ها

    در این مطالعه تعداد 180 قطعه بچه ماهی کپور معمولی با میانگین وزنی 0/16±15/32 به طور تصادفی به 2 تیمار آزمایشی شامل جیره تجاری (تیمار شاهد) و جیره حاوی CFU/g 107 پروبیوتیک L. plantarum (تیمار آزمایش) با 3 تکرار (30 قطعه در هر تکرار) تخصیص یافتند. مدت انجام مطالعه و تیمارها 60 روز بود.

    یافته ها

    وزن نهایی، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه، شاخص وضعیت و ضریب تبدیل غذایی در تیمار حاوی پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم افزایش معنی داری نسبت به گروه شاهد داشت (05/0>P). همچنین افزودن پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم به جیره غذایی بچه ماهی کپور معمولی باعث افزایش تعداد گلبول های سفید در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0>P)؛ در حالی که اثر معنی داری بر سایر شاخص های خونی نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    یافته های حاضر نشان داد که استفاده از پروبیوتیک L. plantarum موجب بهبود عملکرد رشد (وزن نهایی، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه، شاخص وضعیت و ضریب تبدیل غذایی) و همچنین افزایش تعداد گلبول های سفید در بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) می گردد.

    کلیدواژگان: کپور معمولی، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، شاخص های رشد، پارامترهای خون
|
  • Reza Kazemi Darsanaki*, Akram Sadat Naeemi Pages 198-205

    The increase in population and the development of various industries have caused a large number of pollutants to enter the water environment. One of the major environmental pollutants is heavy metals. Due to characteristics such as chemical stability, poor degradability, and the power of bioaccumulation at different levels of the food chain, these metals cause harm and ecological risks to living organisms. Every year, toxic and chemical effluents enter rivers, seas, and oceans during agricultural and industrial activities without observing environmental considerations, which has caused water, sediments, and aquatic pollution and created many problems for the environment and humans. Regarding the pollution of heavy metals in the water and sediments of the Persian Gulf, many studies have been conducted, some of which indicate the presence of pollution in the water and sediments. In the present study, a comprehensive review of the studies conducted regarding heavy metal pollution in water and sediments of Persian Gulf coasts has been done.

    Keywords: Heavy metals, Sediments, Persian Gulf
  • Rahim Zareie, Karim Parastouei, Hammed Rahimi, Mansour Babaei*, Hosein Rostami, Yousef Ebrahimpoor Pages 206-214

    Due to their active and stressful life, military personnel needs special nutrition. Nutritional supplements are meant to complement a healthy diet that includes vitamins, minerals, medicinal plants, amino acids, enzymes, and macronutrients. The depletion of muscle and liver glycogen reserves leads to a decrease in concentration, fatigue, and a decrease in physical and mental performance. Moderate to vigorous physical activity, one to three hours per day, requires 6 to 10 grams of carbohydrates per kilogram of body weight. It has been shown that the consumption of fat, including a high dose of conjugated linoleic acid (CLA) and omega-3, is effective in testosterone production, an issue that can be important for active people such as military forces due to the anabolic effects of testosterone. In people with vigorous physical activity, it is recommended to receive 1.4 to 2 grams of protein per kilogram of body weight, which is higher than in general people. Also, branched-chain amino acids (BCAA) compete with tryptophan in crossing the blood-brain barrier, delaying the feeling of fatigue. Excessive amounts of antioxidants in the form of supplements in people with vigorous physical activity disrupt the adaptation to physical activity and are not recommended. Vitamin D, iron, and zinc are involved in many natural functions of the body, and due to the special conditions of the military forces, there is a possibility of a lack of these nutrients in these people. This deficiency can endanger a person's physical performance and even health. Therefore, special attention should be paid to their adequate intake in the diet. Caffeine, nitrate, and creatine are among the substances that are effective in delaying the feeling of fatigue and have attracted the attention of people with vigorous physical activity. These nutrients can help military personnel during operations and increase their efficiency. In general, getting enough nutrients is very important for military personnel. Due to the special conditions during military operations, it is not possible to receive meals that can provide all the necessary nutrients. On the other hand, due to vigorous physical activities, the rate of metabolism, as well as the loss of nutrients in these people, is more than in general people, which increases the amount of need. Therefore, in order for the military forces to be able to have their maximum efficiency and also to prevent injuries and diseases that can have great costs and consequences for a country, the use of nutritional supplements to improve the nutritional status of these people can be considered.

    Keywords: Nutritional Supplements, Physical Performance, Military Force
  • Nehleh Nasiri, MohammadReza Taherizadeh*, Mohsen Gozari Pages 215-222
    Background and Aim

    To overcome the crisis of antibiotic resistance, the development of more effective antibiotics without side effects is an urgent need. Meanwhile, the bacteria associated with sea sponges have a good potential for discovering new antimicrobial compounds with a large variety of secondary metabolites. The present study was conducted with the aim of determining the antimicrobial activity of bacteria associated with the marine sponge Haliclona sp collected from the Persian Gulf.

    Methods

    In the present study, the antimicrobial effects of bacteria associated with the marine sponge Haliclona sp. collected from Lark and Kish islands in the Persian Gulf, were studied against Gram-positive bacterium Micrococcus luteus. After identifying and separating the samples, purification of sponge-related bacteria was done. Isolation and purification were done on culture media including Starch caseinnitrate agar, Marine zobell agar, Glycerol asparagine agar, Marinesponge agar. Then, in order to screen the biological activities of the purified bacteria, a nutrient broth culture medium was used. Finally, the antimicrobial activity of the isolated bacteria was measured using the well diffusion method against the gram-positive bacterium Micrococcus luteus.

    Results

    The highest amount of bacteria associated with the sponge Haliclona sp. related to MSA, SCNA, MZA, and GAA culture media with the isolation of CFUg-1, were 5.88±0.05, 4.87±0.05, 4.20±0.03 and 2.75±0.23 related to sponges collected from Lark Island and 6.15±0.07, 5.08±0.05, 4.90±0.07 and 4.19±0.19 related to the sponges collected from the Kish island, respectively. As a result of purification, nearly 121 bacterial strains were purified, of which 12 purified bacterial strains had antibacterial activity.

    Conclusion

    The current findings demonstrated that the marine sponge Haliclona sp. has significant antibacterial effects; as a result, this marine sponge is a suitable candidate in future studies for the isolation of effective antibacterial compounds.

    Keywords: Marine Sponge, Antimicrobial, Persian Gulf, Haliclona sp
  • Mehran Kouchek, Reza Mohammadi, Mirmohammad Miri* Pages 223-230
    Background and Aim

    Occupational stress in the Intensive Care Unit (ICU) has a serious impact on the health and quality of life of nurses. Paying attention to the quality of life of nurses and reducing occupational stress can lead to better provision of medical services in the ICU and hospital. Therefore, the present study was conducted to determine the relationship between occupational stress and quality of life in ICU nurses in selected naval hospitals.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 76 ICU nurses in selected naval hospitals in the south of Iran in 2019 participated. Sampling was done by census and available methods. The research tools included the 26-question quality of life (WHOQOL-BREF) and occupational stress questionnaires, which were completed by nurses, and then data were analyzed.

    Results

    The mean score of occupational stress and quality of life in ICU nurses in selected naval hospitals were estimated as 42.9±1.7 and 62.3±19.1 respectively, both of which are at a moderate level. Occupational stress has an inverse and significant relationship with quality of life in ICU nurses. Occupational stress and quality of life had no significant relationship with any of the ICU nurses' demographic variables.

    Conclusion

    The findings of the present study demonstrated that there is a significant and inverse relationship between the quality of life and occupational stress in ICU nurses, so the increase in occupational stress of ICU nurses has a negative effect on their quality of life, and this can affect the quality of providing clinical care in hospital. Therefore, improving the quality of life and reducing occupational stress should be on the agenda of health officials.

    Keywords: Occupational Stress, Quality of Life, Nurse, Intensive Care Unit (ICU)
  • Ali Aliakbar Esfahani, Erfan Movahedifar, Amir Jafari* Pages 231-239
    Background and Aim

    Social capital is an important asset of any organization that can contribute to knowledge management and creates a sustainable competitive advantage for organizations. The aim of this research was to determine the relationship between social capital and knowledge sharing as the heart of knowledge management in a military hospital, and the organizational knowledge dimensions were investigated as an effective organizational factor in the knowledge management process as a mediating role.

    Methods

    This is applied survey research that structural equation modelling is used for analysis. The statistical population includes managers and employees of the selected military hospital in Tehran, Iran in 2019. To collect data, standard questionnaires were used for organizational knowledge dimensions, knowledge sharing, and social capital.

    Results

    Social capital had a significant effect on knowledge sharing (effect coefficient 0.450). The findings of the research emphasized increasing the organization's knowledge culture, knowledge leadership, strengthening knowledge resources, giving importance to knowledge portals, and paying attention to the appropriate knowledge structure, and processes for easy access to knowledge.

    Conclusion

    The organizational knowledge dimensions play a very effective role in increasing knowledge sharing, and in addition to its direct effect on increasing knowledge sharing, it also increases the effect of social capital on knowledge sharing, so the importance of knowledge dimensions in increasing sharing knowledge in military centers should be considered.

    Keywords: Organizational Knowledge, Knowledge Sharing, Social Capital, Military Hospital
  • Reza Roustaei, Ali Mohammad Latifi, Seyed Reza Hosseini Doust*, Setareh Haghighat Pages 240-246
    Background and Aim

    Spirulina platensis microalgae contain strong antioxidants and its health properties are related to antioxidant pigments, carotenoids, chlorophyll, and blue pigment unique to its phycocyanin. In this research, the amount of phycocyanin, beta-carotene, chlorophyll a and b were evaluated in Spirulina platensis microalgae.

    Methods

    In this experimental study, Spirulina platensis strain was cultured in Zarrouk liquid medium. Then the microalgae were dried and ground. The amount of beta-carotene at the wavelength of 451 nm and the amount of chlorophyll at the wavelength of 665 nm were read. The amount of phycocyanin in Spirulina platensis was calculated after reading at wavelengths 280 and 620 nm.

    Results

    In Spirulina platensis microalgae, the amount of chlorophyll a was 0.8 mg/g and chlorophyll b was 0.2 mg/g. The amount of phycocyanin was 0.9 mg/g. The amount of beta-carotene was 7.9 g/100g. Antioxidant compounds include propyl gallate > 2.5 mg/kg, butylhydroquinone > 2.5 mg/kg, butylated hydroxyanisole > 2.5 mg/kg, butylated hydroxytoluene 208 mg/kg and the total amount of antioxidants > 215.5 mg/kg was recorded.

    Conclusion

    According to the current findings, Spirulina platensis microalgae has a high antioxidant capacity and can be useful in terms of nutrition, which of course needs more studies.

    Keywords: Spirulina platensis, Microalgae, Chlorophyll, Phycocyanin
  • Ameneh Marzban, Mostafa Modareszadeh, Mohsen Dowlati* Pages 247-253
    Background and Aim

    Bioterrorism is an important health and social issue in the world. This research was conducted with the aim of determining the knowledge and attitude of students regarding bioterrorism in a military medical science university.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2021. The study population included all students studying at a university of military medical sciences in Tehran, Iran. A sample size of 300 students was calculated and demographic data were recorded. The data collection tool was the standard questionnaire of students' knowledge and attitude regarding bioterrorism.

    Results

    The mean and standard deviation of students' knowledge and attitude scores regarding bioterrorism were 8.15±2.11 and 12.35±2.35, respectively. Low knowledge and attitude were reported in 63 and 72 percent of students, respectively. The mean score in the domain of decontamination and maintenance of bioterrorism victims was 3.56 and in the domain of factors causing bioterrorism was 1.25. The most important sources of students' information about bioterrorism were radio and television, followed by newspapers and magazines.

    Conclusion

    Low knowledge in students about bioterrorism can increase the probability of risks related to bioterrorist attacks. Therefore, educational programs and workshops about bioterrorism for students can be effective in increasing the level of students' knowledge and attitude.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Bioterrorism, Student, Military
  • Amireghbal Khajehrahimi* Pages 254-260
    Background and Aim

    Lactobacillus plantarum probiotic is one of the probiotics used in aquatic nutrition. The aim of this study was to evaluate the effect of L. plantarum probiotic on the growth indices and blood parameters in juvenile common carp (Cyprinus carpio).

    Methods

    In this study, 180 juvenile common carp (Cyprinus carpio) with a mean weight of 15.32±0.16 g were randomly assigned to two experimental treatments with three replicates (30 pieces per repetition) including a commercial diet (control treatment) and a diet containing L. plantarum probiotics at 107 CFU/g (experimental treatment). The duration of the study and treatments was 60 days.

    Results

    The final weight, weight gain, specific growth rate, status index, and feed conversion ratio in the treatment containing L. plantarum had a significant increase compared to the control group (P <0.05). Also, the addition of L. plantarum probiotic to juvenile common carp diet increased the number of white blood cells compared to the control group (P<0.05); while it had no significant effect on other blood parameters.

    Conclusion

    The present findings showed that the use of L. plantarum probiotic improved growth indices (final weight, weight gain, specific growth rate, condition index, and food conversion ratio) and also increased the number of white blood cells in juvenile common carp (Cyprinus carpio).

    Keywords: Common Carp, Cyprinus carpio, Lactobacillus plantarum, Growth Indices, Blood Parameters