فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 93، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی فتاحی*، محبوبه دهنوی صفحات 310-333

    هدف :

    شناسایی عوامل موثر بر کاهش عوارض ناشی از اسپرین مچ پا و همچنین بهبود سریع و جلوگیری از آسیب مجدد بعد وقوع اسپرین مچ پا امری ضروری تلقی می شود. بنابراین مطالعه فرا تحلیل حاضر این موضوع را بررسی می کند و به مقایسه تاثیر تمرینات نوروماسکولار با سایر تمرینات می پردازد تا مشخص شود کدام تمرینات تاثیر بهتری بر روی تعادل و عملکرد حرکتی افراد دارای بی ثباتی مزمن مچ پا دارند.

    روش بررسی :

    مقالات با جست وجوی 8 پایگاه داده مدلاین، پابمد، ام بیس، اسکوپوس، گوگل اسکالر، وب آوساینس، سیناهل، لایلکس، سنترال و پدرو شناسایی شدند. همچنین این کار در پایگاه های فارسی مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مدلایب، ایران مدکس، ایران داک و مگ ایران با معادل کلید واژه های جست وجوشده به زبان انگلیسی در 8 پایگاه داده انجام شد. پس از گردآوری نتایج جست وجو، ابتدا عنوان و سپس خلاصه مقالات مطالعه شد. چنانچه مقالات با معیار ورود و خروج همخوانی داشت، از نتایج آن در مطالعه مروری استفاده و در غیر این صورت کنار گذاشته می شد. دوره جست وجو از آغاز تا دسامبر 2021 را پوشش داد. علاوه بر این، جست وجوی دستی و بررسی کامل منابع مقالات نیز انجام شد. برای فراتحلیل از اندازه اثر نسبت تفاضل میانگین 2 گروه به انحراف معیار وزنی آمیخته استفاده شد. Heterogeneity بین مطالعات با استفاده از شاخص I2، بررسی شد. اگر heterogeneity بالای 50 درصد باشد از روش random effects model استفاده می شود و اگر زیر 50 درصد باشد از روش fixed-effects model استفاده می شود. اریب انتشار مطالعات با استفاده از Egger’s test ارزیابی شد. از نرم افزار Comprehensive Meta-Analysis نسخه 2برای بررسی تحلیل داده استفاده شد.

    یافته ها :

    بعد از بررسی کل متن مقالات، 21 مقاله که از 24 پروتکل تمرینی استفاده کرده بودند، انتخاب شدند. مقالات نهایی به 2 دسته برای تحلیل تقسیم شدند: مقالاتی که به مقایسه تمرینات نوروماسکولار با سایر تمرینات پرداخته بودند و مقالاتی که به مقایسه تمرینات تعادلی جدید و ترکیبی با سایر تمرینات تعادلی سنتی پرداخته بودند. با بررسی سطحی کیفی مقالات با ابزار پدرو، میانگین امتیازاتی که مقالات از این مقیاس گرفتند بیشتر از نمره 7 بودند که نشان دهنده این است که مقالاتی که برای فراتحلیل این مطالعه استفاده شدند از سطح کیفیت بالایی برخوردار هستند و نتایج حاصل از این مطالعات قابل اعتماد است.

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعات نشان داد تمرینات نوروماسکولار بهتر از سایر پروتکل های تمرینی بر تعادل ایستا و پویا افراد دارای بی ثباتی مزمن مچ پا تاثیر می گذارد، اما در عملکرد حرکتی بین 2 نوع گروه تمرینی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. همچنین نتایج مطالعات نشان داد تمرینات تعادلی ترکیبی و همچنین روش های جدید تمرینات تعادلی در مقایسه با تمرینات تعادلی سنتی، تاثیر معنی داری بیشتری را بر تعادل ایستا و عملکرد حرکتی افراد دارای بی ثباتی مزمن مچ پا دارد. ولی در تعادل پویا بین 2 نوع گروه تمرینی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. هرچند میزان تاثیرگذاری تمرینات تعادلی ترکیبی و تعادلی جدید بر تعادل پویا، بهتر از تمرینات تعادلی سنتی بود. به نظر می رسد سودمندی تمرینات تعادلی ترکیبی و اجرای تمرینات تعادلی با روش های نوین، مفیدتر از سایر پروتکل های تمرینی بر تعادل و کنترل پاسچر افراد دارای بی ثباتی مزمن مچ پا باشد.

    کلیدواژگان: بی ثباتی مزمن مچ پا، اسپرین مچ پا، تعادل، عملکرد حرکتی، تمرینات نوروماسکولار
  • میلاد طاهری، قدمعلی طالبی*، محمد تقی پور، مسعود بهرامی، همت الله قلی نیا صفحات 334-351

    هدف:

     در ارزیابی اعصاب محیطی، از آزمون های نوروداینامیک جهت ارزیابی حساسیت مکانیکی عصب استفاده می شود. با وجود این، در ارتباط با تکرارپذیری آزمون های نوروداینامیک اندام فوقانی، به ویژه برای اعصاب رادیال و اولنار، اطلاعات بسیار کمی وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی تکرارپذیری آزمون های نوروداینامیک اندام فوقانی شامل اعصاب مدین (میانه)، رادیال و اولنار بود. 

    روش بررسی :

    در این مطالعه مقطعی، با استفاده از نمونه گیری غیر تصادفی ساده، 25 شرکت کننده بدون علامت، با دامنه سنی 19 تا 45 سال، شرکت داشتند. تکرارپذیری هریک آزمون های نوروداینامیک اعصاب میانه، رادیال و اولنار بررسی شد. آزمون های نوروداینامیک را 2 آزمونگر در 2 جلسه، با فاصله 24 ساعت انجام دادند. در طی انجام آزمون های نوردینامیک، شرکت کنندگان لحظات شروع احساس کشش دردناک و نقطه واضح شدن درد در ناحیه قدامی آرنج و ساعد (برای عصب میانه)، در ناحیه خلفی خارجی آرنج و ساعد (برای عصب رادیال) و ناحیه داخلی ساعد (برای عصب اولنار) را گزارش کردند. در نقطه شروع احساس کشش دردناک و نقطه واضح شدن درد، با استفاده از گونیامتر مکانیکی، زاویه اکستنشن آرنج (برای آزمون اعصاب مدین و رادیال) و زاویه ابداکشن شانه (برای آزمون عصب اولنار) اندازه گیری شد. دامنه بین این 2 نقطه، جهت بررسی تکرارپذیری محاسبه شد. به منظور بررسی تکرارپذیری نسبی و تکرارپذیری مطلق، به ترتیب، ضریب هم بستگی درون رده ای و خطای استاندارد اندازه گیری محاسبه شد. با استفاده از آزمون تی تست، تفاوت در میانگین اندازه گیری های انجام شده محاسبه شد.

    یافته ها:

     در تکرارپذیری یک جلسه و بین 2 جلسه، اختلاف معناداری بین میانگین اندازه گیری های 2 آزمونگر یافت نشد. تکرارپذیری درون آزمونگر 1 و آزمونگر 2 به ترتیب برای عصب میانه 0/94 درصد (°2: خطای استاندارد اندازه گیری)٬ 0/89 درصد (°2/85: خطای استاندارد اندازه گیری)٬ برای عصب رادیال 0/56 درصد (°6/36: خطای استاندارد اندازه گیری) و 0/93درصد (°1/82: خطای استاندارد اندازه گیری)، و برای عصب اولنار 0/42 درصد (°3/27: خطای استاندارد اندازه گیری) و 0/79 درصد (°1/42: خطای استاندارد اندازه گیری) بود. تکرارپذیری بین 2 آزمونگر در یک جلسه برای عصب مدین 0/84 درصد (°3/44: خطای استاندارد اندازه گیری)، برای عصب رادیال 0/54 درصد (°6/1: خطای استاندارد اندازه گیری) و برای عصب اولنار 0/55 درصد (°2/75: خطای استاندارد اندازه گیری) بود. تکرار پذیری بین 2 آزمونگر در 2 جلسه برای عصب مدین 0/97 درصد (°1/43: خطای استاندارد اندازه گیری)، برای عصب رادیال 0/69 درصد (°5/06: خطای استاندارد اندازه گیری)، و برای عصب اولنار 0/51 درصد (°2/8: خطای استاندارد اندازه گیری) بود.

    نتیجه گیری:

     آزمون های نوروداینامیک اندام فوقانی و اندازه گیری دامنه بین لحظات شروع احساس درد کششی و واضح شدن آن (درد زیر بیشینه) از تکرارپذیری متوسط تا عالی برخوردارند. بنابراین می توان از این آزمون های بالینی در ارزیابی های تشخیصی و بررسی اثرات روش های درمانی استفاده کرد. همچنین آزمون نورودینامیک عصب میانه، نسبت به آزمون های نوردینامیک اعصاب رادیال و اولنار، تکرارپذیری نسبی بالاتری دارند.

    کلیدواژگان: تکرارپذیری، آزمون نوروداینامیک، عصب میانه، عصب رادیال، عصب اولنار
  • محمدعلی پناه، معصومه پورمحمدرضا تجریشی*، وحید نجاتی، محسن واحدی صفحات 352-371

    هدف :

    از دیرباز تاکنون همواره موفقیت تحصیلی دانش آموزان برای خانواده، مربیان و جامعه اهمیت عمده ای داشته است. اختلالات یادگیری خاص که به طور عمده، عملکرد تحصیلی دانش آموزان را کاهش می دهد و امر آموزش را با مشکل مواجه می کند یکی از نگرانی های عمده متولیان آموزش وپرورش کودکان است و با بالا رفتن روز افزون شیوع اختلالات یادگیری (به ویژه اختلال ریاضی)، نیاز به تشخیص و ارزیابی دقیق، ایجاد شیوه های درمانی جدید و استفاده از راه کارهای علمی برای کاهش نشانه ها بیش از پیش احساس می شود. پیامدهای منفی مشکلات ریاضی در سال های اولیه کودکی ممکن است تا بزرگسالی بر زندگی فردی و اجتماعی فرد تاثیر بگذارد. اکثر کودکان با اختلال ریاضی، مشکلات قابل توجهی در زمینه کارکردهای اجرایی دارند. بنابراین با کاربرد روش های آموزشی موثر بر کارکردهای اجرایی می توان عملکردها و یادگیری را بهبود بخشید. از این رو پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی توان بخشی شناختی بر کارکردهای اجرایی دانش آموزان دارای اختلال ریاضی انجام شد.

    روش بررسی :

    پژوهش حاضر یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل همراه با پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانش آموزان 8 تا 12 سال شهر سنندج تشکیل می دادند که در سال تحصیلی 1399-1400 در مدارس مشغول به تحصیل بودند. 30 کودک (17 پسر و 13 دختر) به شیوه دردسترس انتخاب شدند که با استفاده از آزمون ریاضی ایران کی مت روی 30 نفر از دانش آموزان اجرا شد. نمره همگی آن ها 5/1 انحراف معیار پایین تر از میانگین (85 و پایین تر) بود و 28 نفر از آن ها بر مبنای معیار های ورود (تشخیص اختلال ریاضی توسط متخصص مرکز، دریافت نمره 85 و پایین تر در آزمون ریاضی ایران کی مت، رضایت والدین و تمایل کودک) و خروج (ابتلا به سایر اختلالات عصبی تحولی مانند نارسایی توجه / بیش فعالی، اختلال طیف اتیسم، صرع، تشنج، غیبت بیش از 2 جلسه از برنامه توان بخشی شناختی) انتخاب شدند و پس از همتاسازی بر مبنای سن و جنس به طور تصادفی و مساوی (هر گروه 14 نفر) در گروه آزمایش (7 پسر و 7 دختر) و کنترل (8 پسر و 6 دختر) قرار گرفتند و سیاهه درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی را والدین آن ها تکمیل کردند. در مرحله بعد، دانش آموزان گروه آزمایش در 10 جلسه انفرادی به مدت 30 تا 45 دقیقه (دو جلسه در هفته) برنامه توان بخشی شناختی را دریافت کردند و گروه کنترل فقط در برنامه های متداول مدرسه (برنامه های آموزشی مبتنی بر کتاب های درسی دبستان) شرکت کردند. پس از آخرین جلسه آموزشی (هفته ششم) و 5 هفته پس از آن، تمامی افراد دوباره با استفاده از سیاهه درجه بندی رفتاری کارکردهای اجرایی، ارزیابی شدند. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها :

    یافته های حاصل از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد برنامه توان بخشی شناختی بر کارکردهای اجرایی و مولفه های آن (تنظیم رفتار و فراشناخت) دانش آموزان با اختلال ریاضی تاثیر معنادار داشته است. باتوجه به مجذور اتا می توان نتیجه گرفت که42 درصد٬ 32 درصد و 43 درصد به ترتیب از واریانس کارکردهای اجرایی، تنظیم رفتار و فراشناخت در گروه آزمایش ناشی از شرکت در برنامه توان بخشی شناختی بوده است. حتی نتایج اثربخشی پس از 5 هفته مطالعه پیگیری پایدار ماند.

    نتیجه گیری:

     باتوجه به اثربخشی برنامه توان بخشی شناختی بر کارکردهای اجرایی، می توان نتیجه گرفت طراحی و اجرای برنامه های توان بخشی مشابه در برنامه آموزشی دوره ابتدایی نه تنها موجب بهبود کارکردهای اجرایی در کودکان با اختلال ریاضی می شود٬ بلکه از وخیم تر شدن مشکلات آن ها در یادگیری مهارت های تحصیلی پیشگیری می کند.

    کلیدواژگان: برنامه توان بخشی شناختی، کارکردهای اجرایی، اختلال ریاضی
  • فرزانه مختاری، یلدا کاظمی*، آوات فیضی، فیلیپ دیل صفحات 372-391

    هدف:

     مهارت های اولیه زبان، پیش بینی کننده مهارت های زبان و سوادآموزی در آینده است. به همین دلیل غربالگری و ارزیابی مهارت های زبانی در سنین اولیه کودکی، اهمیت بالایی دارد. یکی از روش های کارا و هزینه-اثربخش ارزیابی مهارت های زبانی کودکان در سنین اولیه کودکی، استفاده از ابزارهای مبتنی بر گزارش والدین است. از میان آن ها، «فهرست تکامل برقراری ارتباط مک آرتور-بیتز» پرکاربردترین ابزاری است که در بیش از 70 زبان زنده دنیا استفاده شده است. هدف اصلی این مطالعه تدوین فرم سوم فهرست تکامل برقراری ارتباط مک آرتور-بیتز به زبان فارسی و تعیین ویژگی های روان سنجی شامل روایی صوری، محتوایی و ثبات درونی برای کودکان 30 تا 37 ماهه فارسی زبان ایرانی بود.

    روش بررسی:

     در یک مطالعه مقطعی روش شناختی از نوع اعتبارسنجی ابزارها، نسخه بومی سازی شده فرم سوم فهرست تکامل برقراری ارتباط مک آرتور- بیتز به زبان فارسی تهیه شد. در مرحله اول، فرم، به فارسی تطبیق داده شد و از روش دلفی برای تعیین لیست گویه های نیمه نهایی استفاده شد. روایی صوری و محتوایی فرم فارسی از طریق نظرسنجی از 10 نفر از آسیب شناسان گفتار و زبان با حداقل 3 سال سابقه کار بالینی درزمینه اختلالات و رشد زبان کودک انجام شد. فرم نهایی بر اساس نتایج نسبت روایی محتوایی و شاخص روایی محتوایی گویه ها تدوین شد. فرم نهایی شامل 3 بخش واژگان، جملات و استفاده از جملات بود. از والدین 356 کودک 30 تا 37 ماهه فارسی زبان که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای از مراکز بهداشت شهر اصفهان انتخاب شده بودند، خواسته شد تا فرم را کامل کنند. ثبات درونی با ضریب کودر-ریچاردسون و همبستگی با ضریب اسپیرمن بررسی شد.

    یافته ها:

     در فرم نهایی، گویه هایی که از مقادیر شاخص روایی محتوایی بیشتر یا مساوی 0/7 و نسبت روایی محتوایی بیشتر یا مساوی 0/6 برخوردار بودند باقی ماندند و سایر گویه ها براساس پیشنهادات اعضای پنل تخصصی و توسعه دهندگان فرم، بازبینی یا حذف شدند. در نهایت فرم سوم فهرست تکامل برقراری ارتباط مک آرتور-بیتز فارسی شامل 100 واژه، 22 جفت جمله و 16 سوال درباره استفاده از جملات بود. برای بررسی ثبات درونی، 356 کودک (میانگین و انحراف معیار سنی= 34/03 ± 2/12) وارد مطالعه شدند.بر اساس دستورالعمل فرم سوم فهرست تکامل برقراری ارتباط مک آرتور-بیتز انگلیسی، داده ها به تفکیک 4 گروه سنی در بازه های دوماهه30 و 31، 32 و 33، 34 و 35، و 36 و 37 دسته بندی شدند. ثبات درونی کل فرم برابر با 0/97 و ثبات درونی بخش واژگان، جملات و استفاده از جملات به ترتیب 0/98، 0/88 و 0/88 به دست آمد. مقادیر همبستگی اسپیرمن بین نمرات بخش های فرم با هم و هر بخش با سن نشان داد بین بخش های فرم، همبستگی مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بین سن و نمرات هر 3 بخش فرم، همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد که به معنای حساسیت فرم نسبت به افزایش تعداد واژگان بیانی، افزایش پیچیدگی دستوری جملات و استفاده مناسب از جملات با افزایش سن است.

    نتیجه گیری:

     فرم سوم فهرست تکامل برقراری ارتباط مک آرتور-بیتز فارسی از روایی صوری، محتوایی و ثبات درونی خوبی برخوردار است. به طوری که می توان از آن به عنوان غربالگری کفایت زبانی کودکان 30 تا 37 ماهه فارسی زبان استفاده کرد. از نمرات میانگین و انحراف معیار ارایه شده در این مطالعه می توان برای مقایسه کودکانی که مشکوک به نقایص زبانی در این محدوده سنی هستند، بهره برد.

    کلیدواژگان: فهرست تکامل برقراری ارتباط، غربالگری، خواص روان سنجی، روایی، پایایی
  • فاطمه کریمیان، رویا محمدی، زهرا بمانی، یلدا کاظمی، فرانک کیانفر* صفحات 392-411

    هدف :

    میانگین طول گفته واجی، مقیاسی کمی جهت ارزیابی مهارت واج شناختی است و در مطالعات رشدی، به عنوان معیاری تشخیصی و بالینی در رشد واج شناختی مطرح شده است که می تواند میزان اثربخشی مداخله را نیز نشان دهد. میانگین طول گفته واجی مقیاسی در سطح کلمه است که می تواند بر اساس کلمات آوانگاری شده در نمونه گفتار کودک محاسبه شود. میانگین طول گفته واجی با نمره دهی تک تک همخوان ها و واکه های کلمات تولیدشده توسط کودک و کلمات هدف در تولید معیار بزرگسالان بومی زبان محاسبه می شود. نسبت مجاورت کل کلمه، یکی دیگر از مقیاس های کمی واجی است که بر اساس نسبت میانگین طول گفته واجی کلمات تولیدشده با هدف محاسبه می شود و به صورت غیرمستقیم بیانگر قابلیت وضوح گفتار است. با توجه به وجود تفاوت های ساختارهای هجایی و واجی در زبان های مختلف، این مقیاس باید مختص هر زبان، مطالعه شود. مقیاس میانگین طول گفته واجی به طور خاص برای ارزیابی گفتار خودانگیخته طراحی شده است. روش های ارزیابی گفتار خودانگیخته به دلیل توانایی نشان دادن رشد طبیعی پیچیدگی کلمات و توجه به اثر مهارت های صرفی، نحوی، افزایش طول و پیچیدگی کلمات، روش های ارزشمندی هستند. با توجه به اینکه در زبان فارسی میانگین طول گفته واجی بررسی نشده است و در مطالعات در خصوص حساس بودن این مقیاس به رشد، تناقض هایی مشاهده می شود، این مطالعه با هدف به دست آوردن مقادیر میانگین طول گفته واجی و مجاورت کل کلمه در کودکان 48 تا 60 ماهه فارسی زبان با لهجه اصفهانی، مقایسه آن ها در 2 نوع نمونه گیری روایت داستان و محاوره و همچنین بررسی حساس بودن مقیاس میانگین طول گفته واجی به رشد انجام گرفت.

    روش بررسی:

     مطالعه حاضر از نوع مشاهده ای است که به صورت تحلیلی مقطعی در سال 1395 به مدت 1 سال در شهر اصفهان اجرا شد. در بخش روایت داستان 100 کودک طبیعی شامل 51 پسر و 49 دختر و در بخش محاوره 67 کودک شامل 32 پسر و 35 دختر با بازه سنی 48 تا 60 ماه شرکت کردند. این کودکان از بین 261 مهدکودک تحت نظارت سازمان بهزیستی استان اصفهان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پس از تکمیل فرم رضایت نامه و بررسی معیارهای ورود، نمونه گفتاری روایت داستان و محاوره جمع آوری شد. صدای همه کودکان، در یک اتاق ثابت و با نرم افزار یکسان Clear Record Lite نسخه 2/1 ضبط شده است. 50 کلمه اول هر نمونه گفتاری، توسط ارزیاب ها آوانگاری شد. درنهایت مقادیر میانگین طول گفته واجی هدف و میانگین طول گفته واجی کودک، به ترتیب بر اساس گفتار بزرگسالان فارسی زبان با لهجه اصفهانی و بر اساس تولید هر کودک، با استفاده از فرمول محاسبه شد. برای بررسی توافق بین ارزیاب ها، هرکدام از ارزیاب ها 20 درصد کل نمونه های گفتاری را به صورت تصادفی مجددا آوانگاری کردند و میانگین میانگین طول گفته واجی کودک و میانگین طول گفته واجی هدف را محاسبه کردند. نمرات شرکت کنندگان به تفکیک داستان و محاوره وارد نرم افزار SPSS نسخه 16 شد. برای بررسی توزیع داده ها از آزمون کلموگروف اسمیرنف استفاده شد که متناسب با توزیع داده ها برای مقایسه مقیاس ها از آزمون های تی زوجی و ویلکاکسون و برای بررسی همبستگی ها از آزمون های پیرسون و اسپیرمن استفاده شد.

    یافته ها :

    مقیاس های میانگین طول گفته واجی کودک و میانگین طول گفته واجی هدف و میانگین طول گفته واجی به تفکیک روش نمونه گیری روایت داستان 8/794، 8/811، 0/998 و محاوره به ترتیب 9/068، 9/093، 0/998 به دست آمد. نتایج آزمون های همبستگی، میان سن و مقیاس میانگین طول گفته واجی داستان (0/308=r) و محاوره (0/313=r) همبستگی معنادار نشان دادند. مقایسه میانگین طول گفته واجی کودک در روایت داستان و محاوره، نشان دهنده رابطه معنادار مقیاس میانگین طول گفته واجی کودک در 2 روش نمونه گیری بود (0/000=P). همچنین مقایسه میانگین طول گفته واجی هدف در 2 روش روایت داستان و محاوره، معنادار بود (000/0=P) اما میانگین طول گفته واجی در این 2 روش، تفاوت معناداری نشان نداد (0/973=P). توافق بین ارزیاب ها 70 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری :

    میانگین نمرات میانگین طول گفته واجی بالاتر در زبان فارسی نسبت به مطالعه مشابه، می تواند به علت تفاوت های زبان فارسی و ‏لهجه اصفهانی باشد. همچنین نبود رابطه معنادار در نسبت مجاورت کل کلمه ‏داستان و محاوره، احتمالا نشان دهنده عدم تاثیرپذیری مقیاس نسبت مجاورت کل کلمه از روش نمونه‎گیری باشد. درحالی که تفاوت های ‏روش های نمونه گیری می تواند بر نمرات میانگین طول گفته واجی تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر به وجود همبستگی میان سن و نسبت مجاورت کل کلمه نیز اشاره کرده است. این مطالعه می تواند به عنوان پایه ای برای مطالعات کمی درزمینه ارزیابی واج شناختی کودکان با مقیاس های کل کلمه در زبان فارسی باشد، اما وجود مطالعات طولی، در گروه های سنی مختلف و با سطح شواهد بالا در این زمینه می تواند به اطمینان خاطر بیشتر درمانگران جهت استفاده از مقیاس های کمی کل کلمه در بالین منجر شود.

    کلیدواژگان: میانگین طول گفته واجی، نسبت مجاورت کل کلمه، کودکان فارسی زبان با لهجه اصفهانی، روایت داستان، محاوره، مهارت واج شناسی
  • میرطاهر موسوی، رجبعلی درودی، مرضیه شیرازی خواه، مهدی علیزاده زارعی، حمیدرضا هندی، فائزه جغتایی، علی درویشی* صفحات 412-433

    هدف :

    علی رغم شواهد گوناگون مبنی بر موثر بودن مداخلات توان بخشی در بیماران ضایعات نخاعی، این مداخلات معمولا هزینه هایی را بر نظام سلامت تحمیل می کند. بنابراین ضروری است تا با ارزیابی های دقیق اقتصادی، مقرون به صرفه بودن این مداخلات برای نظام سلامت کشورهای مختلف بررسی شود. براین اساس، این مطالعه با هدف ارزیابی هزینه اثربخشی و هزینه منفعت مداخلات توان بخشی آسیب نخاعی در ایران انجام شده است.

    روش بررسی:

     مطالعه توصیفی تحلیلی حاضر از نوع ارزشیابی اقتصادی کامل برای مقایسه استراتژی توان بخشی بیماران آسیب نخاعی در مقابل عدم انجام توان بخشی و اولین تحقیق ارزیابی اقتصادی در این رابطه بود. در این مطالعه ابتدا هزینه یابی خدمات توان بخشی آسیب نخاعی انجام شد و با استفاده از طراحی یک مدل مارکف، طول عمر با لحاظ 2 گروه بیماران (پاراپلژی و تتراپلژی) ارزیابی هزینه اثربخشی استراتژی ها صورت گرفت. سپس خالص منافع مالی توان بخشی آسیب نخاعی محاسبه شد. مراحل تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار اکسل نسخه 2016 و TreeAge نیخه 2011 انجام شد.

    یافته ها:

     با توجه به میزان بروز سالیانه بیماران آسیب نخاعی نیازمند به خدمات توان بخشی در کشور که براساس تعرفه های بخش دولتی حدود 2000 نفر هستند، مجموع هزینه سالیانه توان بخشی این افراد در گروه پاراپلژی از 32997 الی 40200 میلیون ریال و در گروه تتراپلژی از 25476 الی 26119 میلیون ریال برآورد شده است. همچنین هزینه های توانبخشی بیماران آسیب نخاعی بر اساس تعرفه های بخش دولتی در 1 سال 256847 میلیون ریال محاسبه شد. بر پایه تعرفه های بخش خصوصی، هزینه های سالیانه گروه پاراپلژی از 86374 تا 103122 میلیون ریال و در تتراپلژی از 67509 تا 68997 میلیون ریال برآورد شده است. این در حالی است که کل هزینه های توان بخشی این بیماران براساس تعرفه بخش خصوصی در 1سال معادل 668847 میلیون ریال محاسبه شده است. همچنین نتایج ارزشیابی اقتصادی نشان داد بر اساس 2 مدل تعرفه های دولتی و خصوصی، انجام توان بخشی دارای متوسط هزینه کمتر و از طرفی اثربخشی بالاتری نسبت به عدم انجام توانبخشی است و نشان دهنده هزینه اثربخش بودن توان بخشی آسیب نخاعی است.  تحلیل حساسیت احتمالی نتایج و شبیه سازی مونت کارلو نیز در هر دو سناریو، یافته های تحلیل اولیه را با احتمال بالا تایید کرد. میزان خالص منافع مالی افزایشی توانبخشی برای کل موارد بروز سالانه بر اساس تعرفه های بخش دولتی و خصوصی به ترتیب 8991 و 8579 میلیارد ریال برآورد شد.

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه ارزیابی اقتصادی نشان می دهد توان بخشی بیماران آسیب نخاعی در ایران بر اساس تعرفه های بخش دولتی و خصوصی، کاملا هزینه اثربخش و دارای خالص منافع مالی مثبت قابل توجه است.

    کلیدواژگان: آسیب نخاعی، توان بخشی، ارزشیابی اقتصادی، تحلیل هزینه اثربخشی، تحلیل هزینه منفعت
  • حسین علی بخشی، کریم ایوبی آواز، زهرا اذانی، زهرا احمدی زاده، مونا سیمین قلم، سید ابوالفضل تهیدست* صفحات 434-449

    هدف|:

     وجود یک کودک دارای ناتوانی، تاثیرات عمیقی بر خانواده می گذارد و می تواند مشکلات و چالش های فراوانی را بر والدین تحمیل کند. کودکان مبتلا به سندرم داون گروه بزرگی از کودکان با نیازهای ویژه هستند که در معرض خطر بیماری های جسمی مزمن، مشکلات رشد و نمو، مشکلات رفتاری و هیجانی هستند. این مشکلات، نیازهای بهداشتی و مراقبتی بیشتری را در این کودکان ایجاد می کند. تا کنون مطالعات محدودی بار مراقبتی در والدین کودکان مبتلا به سندرم داون را بررسی کرده اند. بنابراین هدف مطالعه از حاضر بررسی بار مراقبتی و عوامل مرتبط با آن در والدین کودکان مبتلا به سندرم داون 4 تا 12 ساله شهر تهران در سال 1399 بود.

    روش بررسی:

     در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 150 نفر از والدین (91 زن و 59 مرد) کودکان مبتلا به سندرم داون شرکت کردند. شرکت کنندگان در مطالعه حاضر، والدین مراجعه کننده به مراکز توان بخشی و کانون سندرم داون شهر تهران بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه بار مراقبتی نواک (1989) استفاده شد و از شرکت کنندگان در این مطالعه خواسته شد تا این پرسش نامه ها را با دقت تکمیل کنند. از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های آماری ناپارامتری من ویتنی یو، کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن جهت تجزیه و تجلیل داده ها استفاده شد. 

    یافته ها :

    براساس تجزیه و تحلیل داده ها، میانگین و انحراف معیار سنی والدین 7/92± 38/78 بود. 60 درصد از کودکان مبتلا به سندرم داون پسر و 40 درصد آن ها دختر بودند که میانگین و انحراف معیار سنی آن ها 2/38 ± 7/14 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره کل بار مراقبتی والدین و زیر مقیاس های آن بدین ترتیب بود: نمره بار مراقبتی کلی 17/51± 68/12، بار مراقبتی زمانی 5/2±15/95، بار مراقبتی تکاملی 4/84 ± 15/46، بار مراقبتی روحی 4/85 ± 12/22، بار مراقبت جسمی 4/47 ± 11/24، بار مراقبت اجتماعی4/94 ± 11/18. بین بار مراقبتی با این متغیرها رابطه معنی دار وجود داشت: سن والدین (r=-0/66 ,P=0/001,)، میزان درآمد (0/6-=p=0/001 ,r)، تعداد فرزندان (0/55=P=0/001, r)، سن کودک (r=-0/6,P=0/001). در حالی که عواملی مثل جنسیت والدین، جنسیت کودک، وضعیت تاهل والدین، دریافت آموزش های ویژه، نیازهای مراقبتی و وضعیت مراقبتی اثری بر روی میزان بار مراقبتی والدین نداشت (05/P>0).

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه حاضر نشان داد والدین کودکان مبتلا به سندرم داون میزان بار مراقبتی متوسطی را در مراقبت از فرزندشان تجربه می کنند. یافته های این پژوهش این امکان را برای سازمان های دولتی مرتبط، متخصصان و مراکز درمانی فراهم می آورد تا درک درستی از نیازهای کودکان مبتلا به سندرم داون و والدین آن ها در مراحل مختلف بیماری، درمان و مراقبت داشته باشند و در نتیجه به توسعه راهکارهای مطلوب برای کاهش بار مراقبتی والدین مراقب آن ها بپردازند.

    کلیدواژگان: سندرم داون، بار مراقبتی، والدین
  • محمدعلی مردانی، فاطمه زارع زاده، هدی هاشمی* صفحات 450-463

    هدف:

     فقدان تمام یا قسمتی از گوش یکی از نقایص مهم در ناحیه سر و گردن (بدون درنظر گرفتن علت ایجاد ضایعه) است که می تواند در نتیجه تروما، سرطان، بیماری های مادرزادی و یا به دنبال جراحی برداشتن تومورهای خوش خیم و بدخیم اتفاق بیفتد. این نقایص را می توان با کمک روش های جراحی و یا استفاده از پروتزهای زیبایی بازسازی کرد. البته به دلیل ساختار پیچیده گوش، جراحی بازسازی آن یکی از دشوارترین چالش های جراحان پلاستیک است. انتخاب بین روش های جراحی و استفاده از پروتز، برای آن دسته از افرادی که سطح ضایعه وسیع است، کار سخت و پیچیده ای است و به اتیولوژی ضایعه و خواسته بیمار بستگی دارد. درصورتی که بیمار کاندید دریافت پروتز سیلیکونی گوش باشد، مهم ترین چالش پیش روی او، تعلیق و راحتی استفاده از پروتز است. روش تعلیق مرسوم یعنی استفاده از چسب مخصوص، چالش های متعددی پیش روی بیمار قرار خواهد داد که در این مطالعه استفاده از روش تعلیق ایمپلنت برای ساخت پروتز گوش را گزارش داده می شود.

    روش بررسی:

    در این مطالعه، آقایی 35 ساله که با نقص مادرزادی گوش(میکروشیا) و بدون سابقه استفاده از پروتز، به دانشکده دندان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه کرده بود جهت ساخت پروتز گوش برپایه ایمپلنت، مطالعه شد. برای ساخت پروتز٬ مراحل کلی قالب گیری با آلژینات از هر دو سمت سالم و درگیر بیمار، قالب گیری با آلژینات از دانر، ساخت قالب مومی مثبت، ساخت قالب گچی منفی، موادریزی برپایه سیلیکون و اتصال پروتز با استفاده از ایمپلنت بر استمپ بیمار انجام شد.

    یافته ها:

     در این روش با استفاده از سیلیکون و بازسازی نقص ناحیه گوش برپایه ایمپلنت، پروتز ساخته شد و بیمار پس از استفاده از آن نسبت به راحتی پوشیدن و درآوردن پروتز، گیر مناسب و ظاهر طبیعی آن احساس رضایت داشت.

    نتیجه گیری:

     در این روش با استفاده از سیلیکون و بازسازی نقص ناحیه گوش بر پایه ایمپلنت، پروتز ساخته شد و بیمار پس از استفاده از آن نسبت به راحتی پوشیدن و درآوردن پروتز، گیر مناسب و ظاهر طبیعی احساس رضایت داشت.

    کلیدواژگان: نقص گوش، ایمپلنت، پروتز، پروتز فکی صورتی
|
  • Ali Fatahi*, Mahboobeh Dehnavi Pages 310-333

    Objective:

     Identifying the factors affecting the reduction of ankle sprain complications, rapid recovery, and prevention of re-injury after an ankle sprain are essential. Therefore, the present meta-analysis investigates which training modalities have a better effect on the balance and motor function of people with chronic ankle instability.

    Materials & Methods :

    The relevant articles were identified by searching 8 international databases of MEDLINE/PubMed, Embase/Scopus, LILACS, CINAHL, Central (Cochrane Central Register of Controlled Trials), Web of Science, PEDro, and Google Scholar. This work was also done in Persian databases Magiran, Irandoc, Iranmedex, MedLib, and SID, equivalent to English keywords searched from 8 databases. After collecting the search results, first, the title and then the abstracts of the articles were read. If the articles met the inclusion and exclusion criteria, their results would be used in the review study, otherwise discarded. The search period comprised from the beginning to December 2021. In addition, a manual search and full review of article sources was performed. The exclusion criteria were articles whose statistical population was people other than people with chronic ankle instability, published articles other than English and Persian, and articles that examined the effect of exercise programs on factors other than balance and motor function had paid. Hedges’ effect size (ratio of the mean difference between the two groups to the mixed weight standard deviation) was used for meta-analysis. Heterogeneity between studies was assessed using the I2 index. If the heterogeneity is above 50%, the random effects model method is used, and if it is below 50%, the fixed-effects model method is used. The bias of published studies was assessed using Egger’s test. Comprehensive meta-analysis v.2.0 software was used to analyze the data.

    Results :

    After reviewing the full text of the found articles, 21 articles using 24 training protocols were selected. The final articles were divided into two categories for analysis: articles comparing neuromuscular exercises with other exercises and articles comparing new and combined balance exercises with other exercises with traditional balance exercises. By a superficial qualitative review of articles with the PEDro tool, the average scores that articles received from this scale were higher than 7, which shows that the articles used for the meta-analysis of this study are of high quality and the results of these studies are reliable.

    Conclusion :

    The results of studies showed that neuromuscular training has a better effect on static and dynamic balance in people with chronic ankle instability than other training protocols. However, there was no significant difference between the two types of training groups in motor performance. The results of studies also showed that balance-combination exercises, as well as new methods of balance exercises compared to traditional balance exercises, have a more significant effect on static balance and motor function of people with chronic ankle instability. However, no significant difference between the two types of training groups was observed in the dynamic balance. Also, the effect of new combined-balance exercises on dynamic balance was better than traditional balance exercises. It seems that the usefulness of balance-combination exercises and performing balance exercises with new methods is more useful than other training protocols on balance and postural control of people with chronic ankle instability.

    Keywords: Chronic ankle instability, Ankle sprain, Balance, Motor function, Neuromuscular training modalities
  • Milad Taheri, Ghadamali Talebi*, Mohammad Taghipour, Massoud Bahrami, Hemmat Gholinia Pages 334-351

    Objective :

    Upper limb neurodynamic tests are used to evaluate the mechanical sensitivity of the peripheral nerves. However, very little is known about the reliability of upper limb neurodynamic tests, especially for the radial and ulnar nerves. This study aimed to evaluate the reliability of neurodynamic tests of the upper extremities to test median, radial, and ulnar nerves. 

    Materials & Methods:

     In this observational cross-sectional study, 25 asymptomatic subjects aged 19-45 years participated. They were selected using simple non-random sampling. Then two examiners performed the neurodynamic tests on them on two successive days. The goal was to assess the reliability of median, radial, and ulnar neurodynamic tests. During the neurodynamic tests, the participants reported the initial stretching pain and the moment of submaximal pain (substantially obvious pain) in related areas of the nerve distribution, including the anterior side of the elbow and forearm for the median nerve, posterolateral aspect of the elbow and forearm for radial nerve, and medial side of elbow and forearm for the ulnar nerve. At the starting point of painful stretching and the submaximal pain, the angle of elbow extension (for median and radial nerve tests) and shoulder abduction angle (for ulnar nerve test) were measured using a mechanical goniometer. The range between these two points was used to analyze the reliability. The intraclass correlation coefficient (ICC) and the standard error of measurement (SEM) were calculated to examine the relative and absolute reliability, respectively. Using t-test, the difference in the mean of the measurements was calculated.

    Results:

     No significant difference was found between the mean measurements of the two testers in intra-session and inter-session reliability. For examiners 1 and 2, was obtained 0.94 (SEM:2ο) and 0.89 (SEM:2.85ο) for the median nerve, 0.56 (SEM:6.36˚ ) and 0.93 (SEM:1.82ο) for radial nerve, and 0.42 (SEM:3.27ο) and 0.79 (SEM:1.42ο) for the ulnar nerve. Inter-tester intra-session reliability was obtained at 0.84 (SEM: 3.44ο), 0.54 (SEM: 6.1ο), and 0.55 (SEM: 2.75ο), respectively, for median, radial, and ulnar nerves. Inter-tester inter-session reliability was obtained at 0.97 (SEM:1.43ο), 0.69 (SEM:5.06ο), and 0.51 (SEM: 2.8˚ο), respectively, for median, radial, and ulnar nerves.

    Conclusion:

     The upper limb neurodynamic tests and measurement of the range between the onset of stretching pain and the point of submaximal pain have moderate to excellent reliability. Therefore, these clinical tests can be used in diagnostic evaluations and treatment interventions. Also, the median nerve neurodynamic test has higher relative reliability than radial and ulnar nerve neurodynamic tests.

    Keywords: Reproducibility of Results, Neurogenic Examination, Peripheral Nerves, Median Nerve, Radial Nerve, Ulnar Nerve
  • Mohamad Alipanah, Masoume Pourmohamadreza-Tajrishi*, Vahid Nejati, Mohsen Vahedi Pages 352-371

    Objective:

     Students’ academic success is crucial for families, educators, and the community. Specific learning disorder reduces students’ academic performance and makes education difficult. Because of the rising prevalence of learning disorders (especially dyscalculia), it is necessary to pay more attention to dyscalculia, its diagnosis, and assessment to develop new interventions and scientific strategies to reduce symptoms. Negative consequences of math problems in early childhood probably affect the individual and social aspects of life until adulthood. As far as we know, most children with dyscalculia have significant problems in executive functions, so the application of effective educational methods on executive functions will improve cognitive functions and learning. The present study was conducted to determine the effectiveness of a cognitive rehabilitation program on the executive functions of students with dyscalculia.

    Materials & Methods:

     This research was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population consisted of all 8 to 12 years old students who were studying in specific schools for learning disorders in the 2020-2021 academic year in Sanandaj City, Iran. Thirty children (17 boys and 13 girls) were selected by convenience method and assessed using the Iranian Key Math Test. Then, 28 students with one standard deviation lower than the mean (≤85 points) were diagnosed as dyscalculic, and their parents signed a written consent form. Students were excluded if they had seizures and epilepsy, or other neurodevelopmental disorders or were absent more than two times from intervention sessions. All students were matched according to gender and age and randomly assigned to the experimental (7 boys and 7 girls) and control groups (8 boys and 6 girls). The executive functions of all students were assessed by the Behavioral Rating Inventory for Executive Functions (BRIEF). The experimental group individually participated in 12 sessions (twice a week; 30 to 45 minutes per session) and was trained by the cognitive rehabilitation program. However, the control group only attended the mainstream curriculum. Again, all students were assessed by the BRIEF in the last session and 5 weeks later in the follow-up. The obtained data were analyzed by using analysis of variance with repeated measures.

    Results:

     The findings showed that the cognitive rehabilitation program has significantly influenced executive functions and their components (behavior regulation and metacognition) in students with dyscalculia. According to the eta quotient, 42%, 32%, and 43% of the variances of executive functions, behavior regulation, and metacognition of the experimental group, respectively, have been explained by participating in the cognitive rehabilitation program. In addition, the program’s effectiveness lasted for a 5-week follow-up later.

    Conclusion:

     Considering the effectiveness of cognitive rehabilitation programs on executive functions, designing and implementing the same rehabilitative programs not only improves the executive functions of students with dyscalculia but also prevents their problems relating to learning academic skills.

    Keywords: Cognitive rehabilitation program, Executive functions, Dyscalculia
  • Farzaneh Mokhtari, Yalda Kazemi*, Awat Feizi, Philip Dale Pages 372-391

    Objective:

     Early language skills predict the child’s future language skills and literacy. So, screening and assessment of speech and language at an early age are important. One cost-effective way of assessing a child’s communication is through parents reporting tools. MacArthur-Bates Communicative Development Inventories (CDIs) are the most widely used forms by professionals in more than 70 live languages worldwide to screen children’s communication skills. The main purpose of this study was to provide the Persian version of the third form of CDI (CDI-III) and determine its psychometric properties, including face and content validity and internal consistency in 30 to 37 months old Iranian Persian-speaking children.

    Materials & Methods:

     In a cross-sectional methodological study of instrument validation, a Persian-adapted form of CDI-III was developed. At first, the English form was adapted to Persian, and a Delphi method was used to provide the initial list of the items. The face and content validity rates were examined by asking the opinion of ten Persian-speaking speech and language pathologists with at least three years of clinical experience in the field of child speech/language development and disorders. The final form was compiled based on the results of the content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI) of the items. The final form consisted of three sections, including vocabulary, sentences, and use of sentences. The parents of 356 Persian-speaking children aged 30 to 37 months recruited by multi-stage cluster random sampling from health centers in Isfahan City were asked to complete the form. The Kuder-Richardson coefficient assessed internal consistency, and the Spearman coefficient examined correlation.

    Results:

     The items with CVIs≥0.7 and CVRs≥0.6 remained, and other items were reviewed or removed based on the suggestions of panelists and developers. The final form included 100 words, 22 pairs of sentences, and 16 questions about using sentences. A total of 356 children (mean±SD age: 34.03±2.12 months) were included in the study. According to the English CDI-III guidelines, the data were divided into four age groups with two-month intervals: 30-31, 32-33, 34-35, and 36-37. The internal consistency of the whole form was 0.97, and internal consistency values of vocabulary, sentences, and sentence usage were calculated as 0.98, 0.88, and 0.88, respectively. The Spearman correlation values between the scores of the form sections and each section with age indicated a significant positive correlation between all sections of the form. Also, the significant positive correlation between age and all three parts showed that the number of expressive words, the grammatical complexity of sentences, and the proper use of sentences increase with age.

    Conclusion:

     The Persian CDI-III form possesses a good face and content validity and internal consistency to be used as a valid tool for screening language competence of 30-37 months old Persian-speaking children. The results of the mean and standard deviation of the current study can be used as a comparison for screening children suspected of being language deficient.

    Keywords: Communicative development inventory, Screening, Psychometric properties, Validity, Reliability
  • Fatemeh Karimian, Roya Mohammadi, Zahra Bemani, Yalda Kazemi, Faranak Kianfar* Pages 392-411

    Objective:

     Phonological Mean Length of Utterance (PMLU), a quantitative measure for assessing phonological skills, is a diagnostic and clinical criterion in phonological development. Moreover, it is an indicator showing the efficacy of the intervention. The PMLU is a word level measure that can be calculated on the child’s transcribed speech sample (transcription). To calculate PMLU, all consonants and vowels of the child’s produced words, and target words (standard production of words in native adults) are individually scored. The proportion of Whole-Word Proximity (PWP), another phonological quantitative measure, includes the ratio of the produced PMLU to the targeted word PMLU. PWP indirectly reflects the intelligibility of speech.Since languages are distinctive in syllabic and phonological structures, PMLU should be studied as a language-specific measure. PMLU has specifically been designed to assess phonological skills in spontaneous speech. Spontaneous speech sampling methods are advantageous since they consider the effect of morphological and syntactic skills, length, and complexity of words, and they could show the normal development of word complexity. This study was conducted to determine PMLU and PWP in 48 to 60 months old Persian-speaking children with Isfahani accents and to compare them in story generation and conversation sampling methods. The potential sensitivity of PMLU to growth was also examined.

    Materials & Methods :

    This is an observational and cross-sectional study that was conducted for one year in 2016 in Isfahan City, Iran. A total of 100 children (51 boys and 49 girls) aged 48-60 months participated in story generation sampling, and 67 children (32 boys and 35 girls) participated in conversation sampling. The participants were selected from 261 kindergartens under the supervision of the Welfare Organization of Isfahan Province using the convenience sampling method. After completing the consent form and considering the inclusion criteria, conversation and story-generation samples were collected. Audio samplings were done in the same room using the same software (Clear Record Litev. 2.1). Raters transcribed the first 50 words of the recorded speech samples. Finally, we used the formula to calculate the target PMLU and child PMLU based on the normal production of an adult who speaks Persian with an Isfahani accent and the child’s production, respectively. To evaluate inter-rater reliability, raters randomly transcribed 20% of all samples to recalculate values. Participants’ story generation and conversation scores were entered into SPSS16 separately. The Kolmogorov-Smirnov test was used to examine the data distribution. Based on the data distribution, paired t-test and Wilcoxon test were used to compare measurements, and the Pearson and Spearman tests were used to investigate the associations.

    Results :

    Child PMLU, target PMLU, and PWP measures of the story generation method were 8.794, 8.811, 0.998, and those of the conversation method were 9.068, 9.093, and 0.998, respectively. Correlation test results showed significant relationship between age and PWP in story generation (r=0.308) and conversation (r=0.313). Comparing child PMLU in story generation and conversation showed a significant relationship between child PMLU in both sampling methods (P=0.000). The result of the target PMLU comparison in two methods of story generation and conversation (P=0.000) was significant. PWP did not significantly differ between the two sampling methods (P=0.973). The inter-rater reliability was calculated at 0.70.

    Conclusion:

     This study can be used as a basis for quantitative studies in the field of children’s phonological assessment using Persian whole words. However, longitudinal studies in different age groups with a high level of evidence in this field can convince therapists to use whole-word measures in clinics.

    Keywords: Phonological mean length of utterance, Whole-word proximity, Persian-speaking children with Isafahani accent, Story generation, Conversation, Phonological skill
  • Mirtaher Mousavi, Rajabali Daroudi, Marzieh Shirazikhah, Mehdi Alizadeh Zarei, Hamidreza Hendi, Faezeh Joghataei, Ali Darvishi* Pages 412-433

    Objective:

     Despite the evidence that rehabilitation interventions are effective for spinal cord injury (SCI) patients, these interventions usually impose costs on the health system. Therefore, it is necessary to examine the cost-effectiveness of these interventions for the health system of countries through economic evaluation. In this study, we examined the cost-effectiveness and net financial benefits of rehabilitation services in treating spinal cord injuries in Iran.

    Materials & Methods:

     Considering that this research is the first economic evaluation study related to spinal cord injury rehabilitation, the first stage of the economic evaluation was dedicated to designing an economic evaluation model. The model was designed based on disease groups, the natural course of the disease, the details of rehabilitation interventions for spinal cord injury patients in different disease groups, clinical outcomes, probability of occurrence of outcomes, and related costs. The structure of the economic evaluation model of this study is based on the design of a lifetime Markov model with a 1-year cycle length for each strategy and two groups of patients (paraplegia and tetraplegia). In this study, we also used the incremental cost-effectiveness ratio (ICER) to determine the cost of the most effective strategy. All findings were analyzed using Excel 2016 and TreeAge 2011 software.

    Results:

     According to the annual incidence of spinal cord injury patients in need of rehabilitation services in the country, which is about 2000 people, based on public sector tariffs, the total annual cost of SCI rehabilitation in Iran in the paraplegia group ranges from 32997 to 40200 million Iranian Rials (IRR) and in the tetraplegia group from 25476 to 26119 million IRR in mild to very severe conditions. Also, the total rehabilitation costs of SCI patients based on public sector tariffs in one year were calculated to equal 256847 million IRR. Similarly, based on private sector tariffs, the total annual costs of SCI rehabilitation in the paraplegia group were estimated from 86374 to 103122 million IRR and in the tetraplegia group from 67509 to 68997 million IRR in mild to very severe cases. Meanwhile, the total rehabilitation costs of SCI patients were calculated based on private sector tariffs in one year, equivalent to 668847 million IRR. Also, the average lifetime of SCI patients undergoing rehabilitation is lower compared to non-rehabilitation and also has higher QALY (The quality-adjusted life year) values, which indicates the dominance of the rehabilitation strategy. The amount of ICER, in this case, is estimated based on public sector tariffs equal to negative 674 million IRR and based on private sector tariffs equal to negative 629 million IRR per QALY unit. Possible sensitivity analysis of the results and Monte Carlo simulation in both scenarios confirmed the initial analysis findings with high probability. Based on the public sector tariff, the net amount of incremental financial benefits of rehabilitation for the total annual incidence is estimated at 8991 billion IRR. These amounts were calculated based on private sector tariffs of 8579 billion IRR.

    Conclusion :

    Generally, the results of this economic evaluation showed that the rehabilitation of spinal cord injury patients in Iran, based on public and private sector tariffs, is quite cost-effective and has significant net positive financial benefits. The results of the sensitivity analysis also confirmed this finding.

    Keywords: Spinal cord injury (SCI), SCI rehabilitation, Rehabilitation, Economic evaluation, Cost-effectiveness, Cost-benefit
  • Hossein Alibakhshi, Karim Ayoubi Avaz, Zahra Azani, Zahra Ahmadizadeh, Monia Siminghalam, Seyed Abolfazl Tohidast* Pages 434-449

    Objective:

     Having a child with a disability profoundly affects the family and can impose many problems and challenges on parents. Children with Down syndrome (DS) are a large group with special needs at risk for chronic physical illness, developmental problems, and behavioral and emotional problems. These problems create more health and care needs in these children. Therefore, the present study aimed to investigate the caregiver burden and related factors in parents of 4 to 12 years old children with DS living in Tehran City, Iran, in 2020.

    Materials & Methods:

     In this cross-sectional study, 150 parents (91 females and 59 males) of children with DS participated. They were referred to rehabilitation centers and Down Syndrome Center in Tehran City, Iran, and were selected using a convenience sampling method. The demographic information questionnaire and Novak caregiver burden questionnaire (1989) were used to collect the study data. The participants were asked to complete these questionnaires carefully. The non-parametric tests, including the Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, and Spearman correlation tests, were used to analyze the data in SPSS v. 21 software.

    Results:

     Based on data analysis, the Mean±SD age of the parents was 38.78±7.92 years. Sixty percent of children with DS were boys, and 40% were girls with a Mean±SD age of 7.14±2.38 years. The mean and standard deviation of the total parental care burden score and its subscales were as follows: overall care burden, 68.12±17.51; temporal care burden, 15.95±5.2; developmental care burden, 15.46±4.84; mental care burden, 12.22±4.85; physical care burden, 11.24±4.47; and social care burden, 11.18±4.94. There was a significant relationship between care burden and the following variables: age of parents (r=-0.66, P=0.001), parents’ income (r=-0.6, P=0.001), number of children (r=0.55, P=0.001), and age of the child (r=0.6, P=0.001). While factors such as parents’ gender, child gender, parents’ marital status, receiving special education, care needs, and care status did not affect the amount of parental care burden (P>0.05).

    Conclusion:

     The results of the present study showed that parents of children with DS experience moderate care burden in caring for their child. The findings of this study provide the opportunity for relevant government agencies, specialists, and health centers to understand the needs of children with DS and their parents at different stages of the disease, treatment, and care. So they can develop appropriate strategies to reduce the caring stress of their caring parents.

    Keywords: Caregiver burden, Down syndrome, Parents
  • MohammadAli Mardani, Fateme Zarezadeh, Hoda Hashemi* Pages 450-463

    Objective:

     Loss of all or part of the ear is one of the significant defects in the head and neck area (regardless of the cause) that can result from trauma, cancer, congenital diseases, or surgery to remove benign tumors. These defects can be reconstructed with the help of surgical procedures or cosmetic prostheses. However, due to the complex structure of the ear, reconstructive surgery is one of the most challenging surgeries for plastic surgeons. Choosing between surgical methods and prosthesis use is problematic for those with a significant lesion and depends on the etiology and the patient’s wishes. If the patient is a candidate for a silicone ear prosthesis, the most critical challenge is the suspension and ease of using the prosthesis. The conventional suspension method (unique adhesive) will present several challenges to the patient. Thus, we report using the implant suspension method for an ear prosthesis in this study.

    Materials & Methods:

     A 35-years-old male patient with a congenital ear defect and no history of prosthesis use was referred to the Dentistry School of Shahid Beheshti University, Tehran City, Iran and was studied to make an ear prosthesis based on an implant. To make a prosthesis, the general steps were alginate molding from both healthy and involved parts of the patient, alginate molding from the donor, positive wax mold making, negative gypsum mold making, silicone casting, and prosthesis attachment using implants on the patient’s stamp.

    Results:

     In this method, we used silicone and implant-based reconstruction of ear defects. An attempt has been made to provide ease of wearing and removing the prosthesis, proper grip, natural appearance, and finally, patient satisfaction.

    Conclusion:

     In this method, we used silicone and implant-based reconstruction of ear defects. An attempt has been made to provide ease of wearing and removing the prosthesis, proper grip, natural appearance, and finally, patient satisfaction

    Keywords: Ear defect, Implant, Prosthesis, Maxillofacial prosthesis