فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عباس میرزایی*، حسن آزرم، درنا جهانگیرپور صفحات 1-13
    مقدمه و هدف

    مالیات به عنوان یکی از مهم ترین منابع درآمدی، نقشی ویژه در تامین مالی دولت ها ایفا می کند. مطالعات گذشته تنها برای کشورهای در حال توسعه به بررسی درآمد مالیاتی پرداختند و مقایسه ای میان عوامل اثرگذار بر درآمد مالیاتی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه صورت نگرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه با بهره گیری از داده های تلفیقی 30 کشور در حال توسعه در طول دوره 2015-2002 و 8 کشور توسعه یافته در دوره 2015-1997 و کنترل درون زایی برخی از متغیرهای توضیحی، از روش متغیرهای ابزاری داده های تلفیقی با در نظر گرفتن اثرات ثابت فردی برای برآورد اثر عوامل گوناگون بر درآمد مالیاتی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که رشد بخش کشاورزی کشورهای در حال توسعه باعث کاهش سهم درآمد مالیاتی این کشورها می شود. افزون بر این، کاهش تعرفه ها و موانع تجاری همراه با شفاف سازی و کاهش ناپایداری های اقتصادی می تواند نقش مهمی را در افزایش سهم مالیاتی از تولید ناخالص داخلی کشورهای در حال توسعه ایفا کند.

    بحث و نتیجه گیری

    بخش کشاورزی، با سیاست هایی مانند کاهش یا حذف یارانه ها و تخفیف های مالیاتی، حذف دلالی گری و ایجاد بازار شفاف برای محصولات کشاورزی و افزایش قدرت مالی تولیدکنندگان این بخش با اتخاذ سیاست های غیر یارانه ای به سمت بازاری و تجاری شدن حرکت کند.

    کلیدواژگان: درآمد مالیاتی، داده های تلفیقی، رشد بخش کشاورزی، کشورهای در حال توسعه، کشورهای توسعه یافته
  • سید محمدرضا مهدویان، حمید محمدی*، وحید دهباشی، مسعود دهدشتی صفحات 14-33
    مقدمه و هدف

    هدف این پژوهش بررسی اثرات آزادی سیاسی و اقتصادی بر مقدار انتشار کربن در کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی طی سال های 1999-2015 است. در این پژوهش ضمن برآورد یک مدل کلی شامل 50 کشور عضو، 2 مدل نیز به تفکیک درجه آزادی سیاسی کشورها شامل کشورهای غیرآزاد و نسبتا آزاد مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    برای این منظور، از روش گشتاور تعمیم یافته استفاده شد و برای بررسی مانایی، از آزمون های ریشه واحد برایتونگ، تیم، پسران و شین و هادری استفاده شد. هم چنین، برای بررسی هم انباشتگی، آزمون پدرونی بکار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از برآورد نشان داد که رابطه میان آزادی سیاسی و انتشار کربن معنادار و منفی و رابطه آزادی اقتصادی و انتشار CO2 معنادار و مثبت است. رابطه رشد اقتصادی و انتشار کربن مثبت و معنادار است و با توجه به رابطه منفی مجذور رشد اقتصادی و آلودگی محیط زیست، وجود منحنی محیط زیستی کوزنتس در کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی مورد تایید قرار می گیرد. هم چنین، مشخص شد که اثر متغیرهای مصرف انرژی، شاخص صنعتی سازی و اندازه جمعیت بر دی اکسید کربن نیز مثبت است. در کشورهای غیرآزاد اثر آزادی سیاسی و آزادی اقتصادی بر انتشار کربن معنادار و مثبت است. این در حالی است که در کشورهای نسبتا آزاد، اثر آزادی سیاسی بر مقدار انتشار دی اکسید کربن منفی و اثر آزادی اقتصادی غیر معنادار است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه، افزایش آزادی های سیاسی در کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، مقدار انتشار کاهش خواهد داد. در واقع این مفهوم نشان می دهد که انتظار می رود که با ایجاد فرصت های بیش تر برای شنیده شدن صدای فعالین محیط زیست، مقدار آلودگی کاهش یابد. این نتیجه به خوبی اهمیت وجود آزادی سیاسی را مشخص می سازد. چراکه با وجود آزادی سیاسی و حاکمیت دولت های دموکراتیک مقدار پاسخگویی بیش تر بوده و سرعت گردش داده ها نیز بالاتر است. مطبوعات آزاد و دیگر اشکال اطلاع رسانی موجب می شود که شهروندان داده های بیش تری پیرامون مسایل محیط زیستی داشته باشند. همه این موارد اهمیت مسیله شفافیت و آگاه بودن مردم را مشخص می کند. چراکه آگاهی در نهایت منجر به مطالبه گری شده و مردم مطالبه گر و آگاه نسبت به مسایل محیط زیستی، دولت ها را وادار به حمایت از محیط زیست خواهند کرد.

    کلیدواژگان: آزادی سیاسی، رشد اقتصادی، انتشار کربن، شاخص صنعتی شدن، شهرنشینی، منحنی زیست محیطی کوزنتس
  • ثریا انصاری روشنده، علی کرامت زاده*، اعظم رضایی، خلیل قربانی صفحات 34-51
    مقدمه و هدف

    با توجه به تغییر الگوی کشت شهرستان گرگان به سمت محصول برنج به عنوان یک محصول آب بر از یک طرف و افت سطح سفره آب زیرزمینی از طرف دیگر، اهمیت مطالعه مدیریت منابع آب و شناخت عوامل موثر بر تقاضای آب را بیش از پیش نمایان می کند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه به برآورد تابع تقاضای آب در تولید محصول برنج، با استفاده از روش های سیستمی و رگرسیون های به ظاهر نامرتبط (SUR) پرداخته شد. داده های مربوط به این پژوهش در سال 97-1396 از راه تکمیل 314 پرسش نامه به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی از شالی کاران شهرستان گرگان بدست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    تقاضای آب کشش پذیر نیست، یعنی با افزایش قیمت آب تقاضای آب کاهش قابل توجهی نخواهد داشت.  بنابراین پیشنهاد می شود در کنار ابزار قیمت آب از سیاست های تکمیلی نظیر افزایش راندمان و استفاده از روش های مدرن آبیاری نیز استفاده شود.

    کلیدواژگان: تابع تولید لئونتیف، تابع هزینه ترانسلوگ، کشش جزئی آلن، کشش قیمتی خودی و متقاطع
  • حسین مهدی زاده، نعمت الله شیری*، مژگان خوش مرام صفحات 52-64
    مقدمه و هدف

    نظر به این که تشخیص فرصت اصلی ترین و اولین گام در فرآیند کارآفرینی بشمار می رود؛ بنابراین، قابلیت تشخیص فرصت های کارآفرینی از جایگاه ویژه ای در فرآیند ترویج کارآفرینی در بین دانشجویان نظام آموزش عالی برخوردار است. در این راستا، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر حمایت محیطی بر قابلیت تشخیص فرصت های کارآفرینی با نقش میانجی هوشیاری کارآفرینانه انجام شد.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان سال چهارم کارشناسی در رشته های کشاورزی دانشگاه ایلام بودند که تعداد 100 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتساب متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 25 و SmartPLS نسخه 3 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که پاسخگویان از قابلیت تشخیص فرصت های کارآفرینی متوسطی برخوردار بودند. بر اساس نتایج مدل سازی معادلات ساختاری متغیرهای نهفته هوشیاری کارآفرینانه و حمایت محیطی تاثیر مثبت و معناداری به صورت مستقیم بر قابلیت تشخیص فرصت کارآفرینی داشتند. هم چنین، تاثیر غیرمستقیم و معنادار حمایت محیطی از راه هوشیاری کارآفرینانه بر قابلیت تشخیص فرصت های کارآفرینانه تایید شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود که مدرسان آموزش عالی کشاورزی از روش های فعال آموزش و یادگیری، نظیر ایده پردازی، یادگیری تجربی و خدمت محور، کار تیمی و عملی، تفکر انتقادی و حل مسیله در آموزش کشاورزی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی کشاورزی، هوشیاری کارآفرینانه، حمایت محیطی، دانشجویان کشاورزی
  • بهروز حسن پور*، آیت الله کرمی صفحات 65-84
    مقدمه و هدف

    بهره وری منبع پایان ناپذیر رشد اقتصادی است. غلات شامل گندم، جو، برنج و ذرت به دلیل جایگاه مهمی که در تولید و مصرف دارد، مهم ترین محصولات کشاورزی ایران است. در این پژوهش با اندازه گیری میانگین رشد بهره وری کل عوامل (TFP) و مولفه های آن، وضعیت مدیریت مزرعه و پیشرفت فناوری در مزارع غلات استان های جنوب غرب کشور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از روش تحلیل پوششی داده ها (DEA) و شاخص مالم کوییست برای محاسبه بهره وری کل عوامل (TFP) و تحلیل مولفه های تشکیل دهنده آن (رشد کارایی فنی و تغییرات فناوری) استفاده شد. به وسیله وزارت جهاد کشاورزی، داده های عملکرد و هزینه تولید محصولات غلات شامل گندم، جو، برنج و ذرت به عنوان داده های تابلویی برای هفت استان جنوب غرب کشور در طی یک دوره 12 ساله (1393-1382) استخراج و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در اکثر استان ها، منبع عمده رشد بهره وری در تولید گندم آبی ناشی از پیشرفت فناوری است و از نظر کارایی یا مدیریت مزرعه، وضعیت رکود حاکم است. در خصوص گندم دیم، تغییرات مثبت فناوری و کارایی به طور همزمان تنها در استان های اصفهان، ایلام، چهارمحال و کهگیلویه و در مورد جو دیم در استان های فارس، کهگیلویه و ایلام محرز شد. محدودیت رشد بهره وری در ذرت عمدتا ناشی از مدیریت ضعیف مزرعه و برعکس برای برنج ناشی از رکود فناوری است. 

    بحث و نتیجه گیری

    تجزیه رشد بهره وری کل عوامل تولید (TFP) به مولفه های تشکیل دهنده آن نشان داد که منابع عمده رشد TFP در هر استان و هر محصول متفاوت است. از این رو در برخی استان ها در مورد مزارع گندم آبی و ذرت، به دلیل عدم رشد کارایی فنی، برنامه های آموزشی و ترویجی و بهبود مدیریت مزرعه در اولویت می باشد. در حالی که برای شالیزارها، به دلیل رکود فناوری، توسعه مکانیزاسیون و فناوری در اولویت می باشد.

    کلیدواژگان: پیشرفت فناوری، تحلیل پوششی داده ها، رشد بهره وری کل عوامل تولید، غلات، کارایی فنی
  • نیوشا نراقی، رضا مقدسی*، امیر محمدی نژاد صفحات 85-100
    مقدمه و هدف

    مطالعه نوع رابطه آلاینده های محیط زیستی و رشد اقتصادی (منحنی محیط زیستی کوزنتس) در سه دهه اخیر به یک موضوع بحث برانگیز تبدیل شده و همواره مورد توجه اقتصادانان بوده است.

    مواد و روش ها

    با توجه به نقش اساسی بخش کشاورزی در تامین امنیت غذایی، در این مطالعه به شناسایی رابطه بین آلاینده های محیط زیستی (به تفکیک دو نوع گاز آلاینده دی اکسید کربن (CO2) و دی اکسید گوگرد (SO2)) و رشد کشاورزی در گروهی از کشورهای نفتی و غیر نفتی با استفاده از داده های ترکیبی در یک دوره 12 ساله (2014-2003) پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون ایستایی نشان داد که متغیرهای مدل ناایستا می باشند. لذا، برای بررسی وجود هم انباشتگی بین متغیرها، آزمون هم انباشتگی کایو انجام شد. نتایج این آزمون وجود ارتباط بلندمدت بین متغیرها را تایید کرد. براساس آزمون هاسمن نیز مدل اثرات ثابت در مقابل اثرات تصادفی پذیرفته و منحنی محیط زیستی کوزنتس برآورد زده شد. نتایج حاصل از الگوهای برآورد شده موید اعتبار منحنی محیط زیستی کوزنتس برای کشورهای نفتی و غیر نفتی مورد مطالعه می باشد و در واقع، مقدار انتشار گازهای CO2 و SO2 در کشورهای مورد مطالعه، در فرایند افزایش رشد بخش کشاورزی کاهش می یابند. افزون بر آن نتایج محاسبه نرخ حساسیت مقدار انتشار آلاینده های CO2 و SO2 به ارزش افزوده کشاورزی گروه های مورد بررسی نشان داد که کشورهای نفتی (از جمله ایران) نسبت به کشورهای غیر نفتی دارای حساسیت بالاتری می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر این اساس توجه به کنترل آلایندگی صنایع بالادستی کشاورزی که عمده ترین منابع عرضه نهاده های کشاورزی می باشند، توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: منحنی محیط زیستی کوزنتس، رشد کشاورزی، آلودگی محیط زیستی، کشورهای نفتی و غیر نفتی، داده های ترکیبی
  • حسن شاکری، شهریار نصابیان، سپیده اعتدالی دهکردی* صفحات 101-115
    مقدمه و هدف

    صرفه اقتصادی از عوامل مهمی است که گلخانه داران را ترغیب می کند تا به کاشت یک محصول اقدام کنند. بنابراین، افزون بر ارزیابی کیفی و کمی، می توان از نظر اقتصادی نیز تناسب اراضی را مورد ارزیابی قرار داد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش بدین منظور برای گلخانه های هیدروپونیک با کاربری های گوناگون همچون گل های زینتی و صیفی جات در منطقه چهارمحال انجام گرفت. در این راستا، از راه روش های گوناگون اقتصادی، با استفاده از نرم افزار ALES، کلاس تناسب اقتصادی تعیین گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کلاس تناسب اقتصادی برای کشت گل رز، انواع گوناگون گل های زینتی و صیفی جات به ترتیب در بیش تر روش ها S1 (بدون محدودیت)، S2 (محدودیت کم) و N (محدودیت شدید) می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    طرح احداث گلخانه بمنظور کاشت صیفی جات بویژه کاشت فلفل دلمه ای به تنهایی، با توجه به خالص درآمدهای پیش بینی شده اقتصادی نبوده و با ورشکستگی همراه خواهد بود. اقتصادی ترین نوع گلخانه ها با توجه به هزینه ها و درآمدهای حاصله، کاشت گل رز است.

    کلیدواژگان: صرفه اقتصادی، صیفی جات، گلخانه های هیدروپونیک، گل های زینتی شاخه بریده
  • محمدعلی عباسی کشکولی، جلیل توتونچی*، عباس علوی راد، محمدعلی دهقان تفتی صفحات 116-130
    مقدمه و هدف

    هدف کلی این پژوهش بررسی نقش جاذبه ها و پتانسیل های محیطی و طبیعی گردشگری شهرستان فیروزآباد در راستای توسعه گردشگری است. روش پژوهش توصیفی -اسنادی و تحلیلی است.

    مواد و روش

    جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش گردشگران بازدید کننده از جاذبه های گردشگری شهرستان در سال 1390 تا 1395 است که همه بازدیدکنندگان آثار و پتانسیل های محیطی گردشگری شهرستان را در هدف برنامه های بازدید خود داشته اند که حجم نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از جدول مورگان 388 نفر انتخاب شده اند.

    یافته ها

    ابزار پژوهشپرسش نامه محقق ساخته است. آزمون آماری آلفای کرونباخ (قابلیت اعتماد پرسش نامه) 837/0 بوده که بیانگر قابلیت اعتبار بالای پرسش نامه است. نتایج بدست آمده از مدل تحلیل شبکه نشان می دهد شاخص های توان اقتصادی شهرستان فیروزآباد شامل پتانسیل های ارزشمند در حوزه محصولات کشاورزی که منشا شکل گیری واحدهای تجاری - خدماتی و ایجاد اشتغال با مقدار 089/0 بیش ترین نقش را در رونق گردشگری در شهرستان فیروزآباد دارد.

    نتیجه

    از آنجا که توانمندسازی ساکنان از راه یجاد فعالیت های مکمل نظیر خدماتی می تواند با افزایش درآمد خانوارها، ایجاد اشتغال و تشویق تولید محصولات کشاورزی و صنایع بومی و دستی، به عنوان راهکاری برای بهبود رشد اقتصادی و اجتماعی در سطح شهر باشد، زیرا در شرایط فعلی اشتغال و فعالیت های تولیدی مکمل در زمینه محصولات کشاورز ی مورد استقبال ساکنان قرار نگرفته است در نتیجه می بایست در فرایند برنامهریزی توسعه گردشگری این شهرستان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اقتصاد گردشگری، جاذبه های طبیعی شهرستان فیروزآباد، صنعت، محصولات کشاورزی
  • قربان شهریاری، یاسر میر* صفحات 131-146
    هدف

    به دلیل اهمیت بخش کشاورزی در سامانه های تغذیه ای دنیا و بمنظور تداوم فعالیت های تولیدی، لازم است کشاورزان با بکارگیری روش های مناسب مهار مدیریت خطر، مورد حمایت قرار گیرند. یکی از روش های متداول و کارآمد در مدیریت ریسک، استفاده از پوشش های بیمه ای است. بیمه محصولات کشاورزی می تواند نقشی مهم در بیشینه ساختن مطلوبیت و رفاه خانواده ها ایفا کند. این مطالعه حاصل یک پژوهش کاربردی با هدف اولویت و رتبه بندی عوامل موثر بر رضایت مندی کشاورزان از بیمه محصولات زراعی، تحت محیط فازی است.

    روش

    مدل فرآیند تحلیل سلسله مراتب AHP - Fuzzy برای این پژوهش پیشنهاد شده است. روش پژوهش این پژوهش، توصیفی- پیمایشی بوده که عوامل موثر بر رضایت مندی کشاورزان از بیمه محصولات زراعی در استان گلستان با توجه به ادبیات پژوهش شناسایی شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد، عوامل حق بیمه، متغیرهای وجه بانک کشاورزی و کیفیت خدمات دریافتی بالاترین اولویت را داشته، در حالی که عوامل تعهد کشاورزان نسبت به بانک کشاورزی و مقدار غرامت دریافتی پایین ترین رتبه را به خود اختصاص داده اند.

    نتایج

    براساس نتایج حاصل از این پژوهش، دریافت حق بیمه از کشاورزان به صورت اقساطی، پرداخت به موقع ارزش واقعی خسارت و بهبود کیفیت خدمات بیمه ای از راه ایجاد اصلاحات و تنوع سازی بمنظور جلب رضایت کشاورزان بایستی در اولویت قرار گیرد. هم چنین، مشارکت دادن بیمه گذار در برنامه های بانک و درنظر گرفتن روش های نوین پاسخگویی، به عنوان عواملی مهم در رضایت مندی کشاورزان از بیمه محصولات ایفای نقش خواهند داشت.

    کلیدواژگان: کشاورزی، مدیریت ریسک، توصیفی- پیمایشی، بیمه گذار
  • سیده صدیقه احمدزاده، حمید امیرنژاد*، علی حسینی یکانی صفحات 147-163
    مقدمه و هدف

    هدف این مطالعه مقایسه نتایج تجربی حاصل از تخمین کارایی فنی و کارایی سود شالی کاران استان گیلان و تعیین تاثیر بهبود کارایی بر مقدار آلودگی حاصل از مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی در سال زراعی 97-1396 می باشد.

    مواد و روش ها

    در تحلیل کارایی فنی و سود از تابع فاصله جهت دار استفاده شد. مزارع از لحاظ منطقه در سه گروه دسته بندی شدند (شرق، مرکز و غرب). هم چنین، مزارع بر اساس ارقام برنج (رقم هاشمی، رقم علی کاظمی، رقم شیرودی، رقم جمشیدی و رقم خزر) نیز به 5 گروه تقسیم شدند. در این مطالعه از نرم افزارهایR ، GAMS و Excel استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بهبود کارایی فنی باعث کاهش تخلیه مازاد مواد مغذی به محیط زیست شده اما بهبود کارایی سود، در بیش تر موارد تخلیه مازاد مواد مغذی به محیط را افزایش می دهد. بر اساس نتایج، بهبود کارایی فنی مقدار تخلیه مازاد مواد مغذی به محیط زیست را در رقم هاشمی به مقدار 5/3 تا 8/38 درصد، رقم علی کاظمی 4/0 تا 3/23 درصد، رقم جمشیدی 6/7 تا 42 درصد، رقم خزر 9/2 تا 7/20 درصد و رقم شیرودی 18 تا 6/48 درصد در هر هکتار کاهش می دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    اگر شالی کاران استان گیلان از نظر فنی کارا شوند این امر منجر به کاهش آلودگی در تمام مناطق خواهد شد. با توجه به اینکه استفاده بیش از حد کودهای شیمیایی منجر به تخلیه مازاد مواد مغذی به محیط زیست می شود، ترغیب شالی کاران به انجام آزمون خاک و استفاده بهینه از کودهای شیمیایی می تواند مقدمات کاهش آلودگی و افزایش کارایی فنی را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: تابع فاصله جهت دار، کارایی سود، کارایی فنی، شالی کاران استان گیلان
  • نورمحمد آبیار*، صفدر حسینی صفحات 164-176

    مقدمه و هدف :

     نظام های ملی تحقیقات کشاورزی کشورهای رو به توسعه در دهه های اخیر با محدودیت منابع رویارو بوده و قادر به تامین مالی همه نیازهای پژوهشی بخش کشاورزی نمی باشند. در چنین فضایی ضرورت مصرف بهینه منابع مالی محدود از راه اولویت بندی نیازهای پژوهشی به عنوان مهم ترین راهکار مواجه با چالش محدودیت منابع مالی مطرح می شود. لذا، این پژوهش بمنظور اولویت بندی پژوهش های به نژادی زراعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان واقع در پهنه کشاورزی- اقلیمی دشت ساحلی خزری انجام شده است.

    مواد و روش ها

    برای انجام این تحقیق از رهیافت ترکیبی تحلیل مازاد اقتصادی، الگوی برنامه ریزی کارای مطلوبیت و شبیه سازی عددی استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، تحقیقات به نژادی گندم آبی، پنبه، گندم دیم، سویا، جو آبی، برنج، کلزای آبی، جو دیم، سیب زمینی، کلزای دیم، نخود دیم، ذرت، گندم دوروم و آفتابگردان از نظر اولویت تخصیص بودجه و شایستگی اجرا به ترتیب در رتبه های نخست تا چهاردهم قرار دارند. نتایج تحلیل حساسیت نشان داد که با اعمال سناریوهای سیاستی گوناگون می توان ترکیبات متفاوتی از تخصیص بودجه بین پژوهش های به نژادی استان گلستان ارایه نمود که نسبت به سبد بهینه اولیه تحقیقات از منافع بیش تری برخوردار باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد شد که اولویت بندی در بررسی و تصویب پروژه های پژوهشی کشاورزی بویژه پژوهش های به نژادی مدنظر قرار گیرد و با توجه به تغییرات ترجیحات نظام ملی تحقیقات کشاورزی در گستره زمان، اولویت بندی در مقاطع زمانی پنج ساله انجام شود تا در تخصیص منابع محدود میان گزینه های پژوهشی بازنگری شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی کارای مطلوبیت، تحلیل مازاد اقتصادی، شبیه سازی، پژوهش های به نژادی، استان گلستان
  • اردشیر مصباح*، مریم امیدی نجف آبادی، علی کیانی راد صفحات 191-203

    بیمه خرد مکانیزمی است که براساس آن اشخاص آسیب پذیر می توانند ریسک های مختلفی را که با آن ها مواجه اند، مدیریت و جبران نمایند. هدف این پژوهش، تحلیل SWOT توسعه بیمه خرد کشاورزی در مناطق روستایی ایران، روش پژوهش از نوع کاربردی و جامعه آماری آن کارشناسان آشنا با بیمه های خرد بود که تعداد آنها 42 نفر می باشد و برای انتخاب آنها از روش سرشماری استفاده شد. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط اساتید توسعه روستایی، پایایی آن با آزمون مقدماتی و تجزیه و تحلیل آن بوسیله نرم افزارهای Excel و SPSS22 انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که استراتژی بازنگری (WO) با کسب امتیاز وزنی 58/19، مهمترین استراتژی توسعه بیمه خرد کشاورزی در مناطق روستایی ایران می باشد. بر این اساس پیشنهاد می گردد "مرتفع ساختن نیاز ضرورت وجود ابزار آموزشی برای توصیف فواید بیمه خرد با استفاده از توسعه یک شبکه قوی برای بیمه های خرد، شامل یک انجمن با استفاده از مشارکت روستاییان که تاکید بر بخش ترویجی - آموزشی با بهره گیری از مشارکت و همکاری روستاییان به صورت ایجاد سازمان های غیرانتفاعی" صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مکانیزم، اشخاص آسیب پذیر، ریسک، ترویجی - آموزشی، غیرانتفاعی
  • مهسا بهرامی نسب*، آرش دوراندیش، غزاله سالاری صفحات 204-216
    مقدمه

    گیاهان دارویی به شکلهای گیاه تازه، خشک شده یا کنسرو شده، به صورت فرآوری شده باگرمادهی و یا استحصال مواد موثره در صنعت، مصرف میشوند. گیاه دارویی زیره سبز به اشکال گوناگون از جمله میوه گیاه، پودر زیره، اسانس، عرق و روغن برای مصارف دارویی، خوراکی و زیبایی قابل استفاده میباشد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش بمنظور تعیین عواملی که بر گزینش فرآورده های مصرفی گیاه دارویی زیره در شهر مشهد اثرگذارند، از داده های حاصل از جمع آوری 484 پرسشنامه در سال 1238 به

    روش

    نمونه گیری طبقهای و بکارگیری الگوی الجیت چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها مشخص شد که متغیرهای تحصیالت، اشتغال، درآمد، بیماری، تجربه مصرف، آگاهی از قیمت و خواص زیره، ترجیح مصرف داروهای گیاهی نسبت به شیمیایی، بستهبندی و قیمت، بر گزینش نوع فرآورده های گوناگون زیره تاثیرگذارند. لذا، پیشنهاد میشود که عملیات بازاریابی مربوط به فرآورده های زیره، بر اساس ترجیحات مصرف و ویژگیهای مصرف کنندگان هر بازار، انجام شود. در ضمن، با افزایش آگاهی افراد و ارایه خدمات مشاورهای از راه مراکز و پزشکان طب سنتی و همچنین، گسترش استفاده از منابع اطالعاتی در زمینه گیاهان دارویی باالخص زیره، به ترویج مصرف و افزایش کاربرد آنها در جامعه اقدام کرد. همچنین، با بهبود کیفیت بسته بندی، موجب افزایش تمایل افراد، برای مصرف فرآورده های گیاهان دارویی شد.

    کلیدواژگان: مصرف گیاهان دارویی، زیره سبز، لاجیت چندگانه، مشهد
|
  • Abbas Mirzaei *, Hassan Azarm, Dorna Jahangirpor Pages 1-13
    Introduction

    Tax as one of the most important sources of revenue, plays a special role in government financial status. Previous studies have examined tax revenue only for developing countries, and no comparison has been made between the factors affecting the tax revenue of developed and developing countries.

    Materials and Methods

    This study utilizes panel data from 30 developing countries during the period 2002-2015 and 8 developed countries during the period 1997-2015 and the control of endogenous some explanatory variables, the method of instrumental variables panel data with considering the constant effects of the individual to estimate the effect of various factors on tax revenue.

    Findings

    The results of the study showed that the growth of the agricultural sector in developing countries would reduce the share of tax revenue in these countries. Also, the results showed that the reduction of tariffs and trade barriers with the transparency and reduction of economic instability can play an important role in increasing the tax share of GDP in developing countries.

    Conclusion

    Agricultural growth can be enhanced through policies such as reducing or eliminating tax subsidies and discounts, eliminating brokering and creating a transparent market for agricultural products, and increase the financial strength of the producers of this sector by adopting non-subsidized policies towards market and commercialization.

    Keywords: Tax revenue, panel data, Growth of Agriculture Sector, Developing Countries, Developed countries
  • Seyed Mohammadreza Mahdavian, Hamid Mohammadi *, Vahid Dehbashi, Masood Dehdashti Pages 14-33
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effect of political and economic freedom on carbon emissions in OIC member states during 1999-2015.  In the present study, while estimating a general model including 50 member countries, two models were also examined by the degree of political freedom of countries, including non-free and partially free countries.

    Material and Methods

    The Generalized Method of Moment (GMM) method was used for this purpose. To verify the stationary, Breitung, Im, Pesaran, Shin, and Hadri tests have been used. Also, to investigate co-integration, the Pedroni test was applied.

    Finding

    The results showed that the relationship between political freedom and carbon emissions is significant and negative and the relationship between economic freedom and CO2 emissions is significant and positive. The relationship between economic growth and carbon emissions is positive and significant, and due to the negative relationship between economic growth and the environment, the existence of the Kuznets environmental curve in the member countries of the Organization of Islamic Cooperation was confirmed. It was also found that the effect of energy consumption variables, industrialization index, and population size on carbon dioxide is also positive. In non-free countries, the effect of political freedom and economic freedom on carbon emissions is significant and positive. In relatively free countries, however, the effect of political freedom on carbon dioxide emissions is negative and the effect of economic freedom is insignificant.

    Conclusion

    According to the results of the present study, increasing political freedoms in OIC member countries reduces CO2 emissions. In fact, this concept shows that pollution is expected to be reduced by providing more opportunities to listen to environmental activists. This result highlights the importance of political freedom. Because despite political freedom and the rule of democratic governments, the rate of accountability is higher and the flow of information is faster. Free press and other forms of information provide citizens with more information on environmental issues. All of this highlights the importance of transparency and public awareness. Because awareness ultimately leads to demand, people who are demanding and aware of environmental issues force governments to protect the environment.

    Keywords: Political freedom, Economic Growth, carbon emissions, Industrialization Index, urbanization, EKC
  • Soraia Ansari, Ali Keramatzadeh *, Azam Rezaee, Khalil Ghorbani Pages 34-51
    Introduction

    Given the changing cropping pattern of Gorgan County in favor of rice as more irrigated product on one hand and groundwater level decline on the other hand, it is more important to study and identify the factors affecting rice water demand.

    Materials and Methods

    In this study, the estimation of water demand function in rice production was investigated using system estimation methods and seemingly unrelated regressions (SUR). The required data were collected through filling out 314 questionnaires by farmers. Sample farmers were selected by stratified random sampling method in Gorgan in 2017-18.

    Findings

    The results showed that most of the coefficients were significant at the 5% level and Allen's partial elasticity had the expected sign.  This indicates that there is a reverse relationship between price and quantity of water demanded. The self-price elasticity of water demand indicates that for a 1 percent increase in water price, water demand decreases by 0.19 percent.

    Conclusion

    The demand for water is inelastic, That is, with the increase in water prices, water demand will not decrease significantly. Accordingly, it is recommended to use complementary policies such as increasing efficiency and using modern irrigation methods along with water pricing policy.

    Keywords: Leontief Production Function, Translog Cost Function, Allen's Partial Elasticity, Price, Cross-Price Elasticity
  • Hossein Mehdizadeh, Nematollah Shiri *, Mojgan Khoshmaram Pages 52-64
    Introduction

    Since the perceived entrepreneurial opportunities are the first and most important step in the entrepreneurship process, therefore, the entrepreneurial opportunity recognition capacity has a unique role in the process of promoting entrepreneurship among students in the higher education system. This study investigates the effect of environmental support on entrepreneurial opportunity recognition capacity with mediating role of entrepreneurial alertness.

    Materials and Methods

    The sample consisted of 100 senior undergraduate students in agricultural majors at Ilam University, selected through a stratified random sampling technique. Data analysis was carried out using SPSS version 25 and SmartPLS.

    Findings

    The results showed that the perceived entrepreneurial opportunity capacities among students were moderately low. According to structural equation modeling, the entrepreneurial alertness and environmental support had a positive and significant effect on the entrepreneurial opportunity recognition capacity. Also, the indirect and significant effect of environmental support through entrepreneurial alertness on the entrepreneurial opportunity recognition capacity was confirmed.

    Conclusion

    According to the research results, it is suggested that agricultural higher education instructor use active teaching and learning methods, such as idea generation, experimental and service learning, team and practical work, critical thinking and problem solving in agricultural education.

    Keywords: Agri-business, entrepreneurial alertness, environmental support, agricultural students
  • Behrooz Hassanpour *, Aiatollah Karami Pages 65-84
    Introduction

    Productivity is an inexhaustible source of economic growth. Cereal, including wheat, barley, rice and corn, because of its important position in production and consumption, are the most important agricultural products in Iran. In this study, by measuring the average total factors productivity (TFP) growth and its components, the situation of farm management and technological progress in cereal farms of the southwest provinces of the country was analyzed.

    Materials and Methods

    The data envelopment analysis (DEA) method was used to calculate the total factors productivity (TFP) and analyze its constituent components (technical efficiency growth and technological changes). Through the Ministry of Agriculture, yield and production costs of cereal products including wheat, barley, rice and corn as panel data for seven southwestern provinces, during a 12-year period (2003-2014), were extracted and analyzed.

    Findings

    In most provinces, the main source of TFP growth in irrigated wheat farms is due to technological progress, and in terms of efficiency or farm management, the recession is prevalent. Regarding rain-fed wheat, positive changes in technology and efficiency were observed simultaneously only in Esfahan, Ilam, Chaharmahal Bakhtiari and Kohgiluyeh provinces, and in the case of rain-fed barley in Fars, Kohgiluyeh and Ilam. The limitation of TFP growth in corn is mainly due to poor farm management and, conversely, to rice due to the stagnation of technology.

    Conclusion

    The decomposition of TFP growth into its components showed different results in each province and each product. Therefore, in some provinces, in the case of irrigated wheat and corn, due to the lack of technical efficiency, educational and extension programs and improving farm management are a priority. While for paddy fields, due to the technology recession, the development of mechanization and technology is a priority.

    Keywords: Cereals, DEA, Efficiency growth, Technological progress, TFP growth
  • Niyoosha Naraghi, R. M *, Amir Mohamadinejad Pages 85-100
    Introduction

    The study on the type of relationship between environmental pollution and economic growth (environmental Kuznets curve) has been a controversial issue of high interest for economists during the last three decades.

    Materials and Methods

    Considering the critical role of the agriculture in economic growth, this study aimed at investigating the relationship between emissions of two environmental pollutants (CO2 and SO2) and agricultural growth in a number of oil and non-oil countries by using a panel data set for the period 2003-2014.

    Findings

    Main results revealed the non-stationarity of variables and existence of a long-run co-integration relationship between them. Other findings confirmed the validity of environmental Kuznets curve in a quadratic form for both groups of countries. Moreover, the calculated elasticities showed higher sensitivity of the CO2 and SO2 emissions to the agricultural growth in oil countries.

    Conclusion

    Accordingly, it is recommended to pay attention to pollution control of upstream agricultural industries, which are the main sources of agricultural inputs.

    Keywords: Environmental Kuznets Curve, Agriculture growth, environmental pollutants, Oil, Non-oil countries, panel data
  • Hassan Shakeri, Shahriar Nessabian, Sepideh Etedali Dehkordi * Pages 101-115
    Introduction

    Economical profit is one of the important factors, persuading greenhouse owners to plant a specific crop. So, in addition to qualitative and quantitative land suitability evaluation, economical one can be carried out as well.

    Materials and Methods

    For this purpose, the present research was done for hydroponic greenhouse with various uses such as ornamental flowering branches and vegetables around Chaharmahal area. In this regards, economical land suitability evaluation was carried out, using various economical methods with ALES program.

    Findings

    The results showed that the economic suitability class for planting of rose branche, different types of ornamental flowers and cucumber, tomato and bell pepper in most methods is S1, S2 and N, respectively.

    Conclusion

    The plan for the construction of a greenhouse for the purpose of planting cucumber, tomato and bell pepper especially, planting of bell pepper with regard to the net income expected will be accompanied by bankruptcy. due to the costs and revenues, The most cost-effective type of greenhouses is the planting of rose branche flowers.

    Keywords: Economical profit, Hydroponic greenhouses, Ornamental Flowering Branches, Vegetables
  • Mohamadali Abbasi Kashkoli, Jalil Totonchi *, Abbas Alavirad, Mohamadali Dehghan Tafti Pages 116-130
    Introduction

    This study identifies the role of environmental and natural attractions in tourism developmentin the city of Firoozabad. The research method is descriptive-documentary and analytical.

    Materials and Methods

    Tourists visiting the tourist attractions of the city in 1390 to 1395 that all visitors have the effects and environmental potential of tourism in the purpose of their visit programs that the sample size by simple random sampling method and using Morgan table 388 people selected.

    Results

    The research tool was a researcher-made questionnaire. Cronbach's alpha test (reliability of the questionnaire) was 0.837, which indicates the high reliability of the questionnaire.

    Conclusion

    Since empowering residents by creating complementary activities such as services can increase household income, create employment and encourage the production of agricultural products and indigenous and handicrafts, as a way to improve economic and social growth in the city, because In the current situation, employment and complementary production activities in the field of agricultural products have not been welcomed by the residents, therefore, it should be considered in the tourism development planning process of this city.

    Keywords: Tourism Economics, Firoozabad Natural Attractions, Industry, agricultural products
  • Ghorban Shahriari, Yaser Mir * Pages 131-146
    Introduction

    Due to the importance of the agricultural sector in the world's nutrition systems, and in order to continue productive activities, it is necessary to support farmers by using appropriate methods of risk management. One of the most common and efficient methods in risk management is the use of insurance coverage. Agricultural insurance can play an important role to improves famileis life quality. This study aims at prioritizing and ranking the factors that affecting farmers' satisfaction with agriculture insurance under fuzzy environment. 

    Materials and Methods

    AHP Fuzzy model of Hierarchy analyze is suggester.this descriplive research using specific method like observational method case study and survey method that indentify factors of golestan province farmers satistaction of agricultural insurance according to content of research.

    Findings

    The research shows that the factors of insurance fee, variables of Keshavarzi Bank and the quality of services received have the highest priority, while the factors of farmers' commitment to Keshavarzi Bank and the amount of compensation received have the lowest rank.

    Results and Conclusion

    According to the results of this study, receiving insurance premiums from farmers in installments, timely payment of the true value of damages and improving the quality of insurance services by making reforms and diversification in order to satisfy farmers should be a priority. In addition, the participation of the insurer in the bank's programs and the consideration of new methods of accountability will play an important role in farmers' satisfaction with product insurance.

    Keywords: Agriculture, risk management, Descriptive Survey, Insurer
  • Seyedeh Sedigheh Ahmadzadeh, Hamid Amirnejad *, Seyed Ali Hosseini Yekani Pages 147-163
    Introduction

    The purpose of this study is to compare the experimental results obtained from estimating the technical and profit efficiency of rice farmers in Guilan province and determining the effect of efficiency improvement on pollution caused by overuse of chemical fertilizers in 2018-2019.

    Materials and Methods

    For analysis of technical and profit efficiency, the directional distance function has been used. Farms were classified into three groups according to region (east, center and west). Also, the farms were divided into 5 groups based on rice varieties (Hashmi variety, Ali Kazemi variety, Shiroudi variety, Jamshidi variety and Khazar variety). R, GAMS and Excel software were used in this study.

    Findings

    The results showed that improving the technical efficiency lead to the reduction of nutrients surplus discharged into the environment. But, the profit efficiency mostly increases the amounts of nutrients surplus discharged into the environment. Base on results, technical efficiency improvement reduces the amount of nutrients surplus discharged into the environment for Hashemi variety by 3.5 to 38.8 kg/ha, Ali Kazemi variety by 0.4 to 23.3 kg/ha, Jamshidi variety by 7.6 to 42 kg/ha, Khazar variety by 2.9 to 20.7 kg/ha and Shiroudi variety by 18 to 48.6 kg/ha.

    Conclusion

    If the rice farmers of Gilan province become technically efficient, this will lead to the reduction of pollution in all areas.  Considering that the excessive use of chemical fertilizers leads to the discharge of nutrients surplus into the environment, therefore encouraging rice farmers to perform soil test and optimum use of chemical fertilizers can lead to reduced pollution and increased technical efficiency.

    Keywords: Directional Distance Function, Profit Efficiency, Technical efficiency, Rice Farmers of Guilan Province
  • Noormohammad Abyar *, Safdar Hosseini Pages 164-176
    Introduction

    The national agricultural research systems of developing countries have faced limited resources in recent decades and are not able to finance all the research needs of the agricultural sector. In such an environment, the necessity of optimal use of limited financial resources through prioritization is proposed as the most important solution to face the challenge of limited financial resources. Therefore This study was conducted to prioritize crop breeding research Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Golestan Province.

    Materials and Methods

    This study was conducted by using the economic surplus analysis, efficient utility programming and simulation method.

    Findings

    Based on the results, breeding research on irrigated wheat, cotton, rain-fed wheat, soybeans, irrigated barley, rice, irrigated rapeseed, rain-fed barley, potatoes, rain-fed rapeseed, rain-fed chickpeas, corn, durum wheat and sunflower are in the first to fourteenth priorities of Budget allocations respectively. The results of sensitivity analysis showed that different combinations of budget allocation can be presented between breeding research that have more benefits than the initial optimal research portfolio.

    Conclusion

    It was suggested that priority setting be considered in checking and approval research projects, and according to the changes in the preferences of the National Agricultural Research System over time, priority setting should be done in five-year time periods to be revised the limited resources allocation among research alternatives.

    Keywords: Utility Efficient Programming, Simulation, Economic Surplus Analysis, crop breeding research, Golestan Province
  • Ardeshir Mesbah *, Maryam Omidi Najafabadi, Ali Kianirad Pages 191-203

    Microinsurance is a mechanism by which vulnerable people can manage and compensate for the various risks they face. The purpose of this research was SWOT analysis of agricultural micro-agriculture insurance in rural areas of Iran. The research method was applied and its statistical population was micro-insurance experts with 42 people. The census method was used for selecting them. The main instrument of data collection was a researcher-made questionnaire whose validity was assessed by rural development professors, its reliability was tested by preliminary tests and analyzed by Excel and SPSS-22 software. The results showed that the review strategy (WO) with a weight gain of 19.58, is the most important strategy for the development of agricultural welfare insurance in rural areas of Iran. Accordingly, it is suggested that "the need to eliminate the need for the availability of educational tools to describe the benefits of microfinance through the development of a strong network for micro-insurance, including a community using village participation emphasizing the educational-wise use of partnership and cooperation Villagers being created as non-profit organizations".

    Keywords: Mechanism, vulnerable persons, Risk, extension - educational, nonprofit
  • Mahsa Bahraminasab *, Arash Dourandish, Ghazaleh Salari Pages 204-216
    Introduction

    Medicinal plants are consumed in the form of dried or canned or fresh plants or processed by heating or extraction of effective substances in the industry. "Cumin" can be used for medicinal, edible and beauty purposes in various forms such as fruit, Cumin powder, Distillate, oil and essential oil.

    Materials and Methods

    In this research, we used the data collected by collecting 270 questionnaire in 2019 and using the multinomial logit model, to investigate the factors that influence on the selection of Cumin derivatives' consumption in Mashhad.

    Findings

    Results showed that the variables of education, employment, income, illness, consumption experience, knowledge of the price and properties of Medicinal Plants, the preferences of Medicinal medicines than chemical medicines, packing and Prices affect the selection of different Cumin's derivatives.

    Conclusion

    Therefore, it is suggested that marketing for Cumin derivatives be based on the preferences and characteristics of the consumers in each market. It also promote consumption and increase medicinal plants' use in the community by increasing individuals' awareness, providing counseling services through centers, traditional medicine physicians, and also the expansion of the use of information resources in the field of medicinal plants, especially Cumin. Also, by improving the quality of packaging, it increased the willingness of people to use medicinal plants' products.

    Keywords: medicinal plants' Consumption, cumin, multinomial logit, Mashhad